Чем полезна калина для человека?

Калина – высокий кустарник с красными ягодами и гроздьями белых цветов, который активно используется как в народной, так и в доказательной медицине. В ягодах содержится много витаминов, минералов и антиоксидантов, которые положительно влияют на здоровье человека.

В останні роки корисні властивості плодів калини стали об’єктом уваги вчених. Дослідження підтверджують, що при регулярному прийомі вони знижують ризик розвитку різних захворювань з боку серцево-судинної, травної та ендокринної систем, попереджають появу злоякісних пухлин і ускладнень при вагітності.

7 корисних властивостей

Нижче розглянуті 7 фактів про користь калини, які мають наукове обгрунтування.

1. Багатий склад

Калина: корисні властивості калини і протипоказання для здоров'я людини, правила вживання

Калина – низькокалорійний продукт (близько 26 калорій на 100 грам ягід), який містить ряд цінних вітамінів і мінералів:

Назва речовини Відсоток від рекомендованої добової потреби (на 100 грам ягід)
вітамін A 16,8%
вітамін B5 6,2%
вітамін B9 7,5%
вітамін C 167%
вітамін K 98%
кальцій 17,1%
магній 14,2%
фосфор 12,3%
марганець 26%
калій 20%
цинк 4,2%
залізо 6%

Також свіжа калина містить велику кількість поліфенольних сполук. Вони мають антиоксидантну активність, що обумовлює застосування ягід для профілактики багатьох хронічних захворювань з боку серця і судин, ендокринної системи, а також для запобігання раннього розвитку раку.

2. Антиоксидантна дія

Калина: корисні властивості калини і протипоказання для здоров'я людини, правила вживанняЗгідно з даними зарубіжних досліджень, калина має в складі безліч антиоксидантів, які блокують дію вільних радикалів на клітини організму в ході окисного стресу.

Саме з вільними радикалами за останніми науковими даними, пов’язане ранній розвиток захворювань з боку серцево-судинної та ендокринної систем, старіння організму, а також появу злоякісних пухлин.

3. Профілактика раку

  • Калина: корисні властивості калини і протипоказання для здоров'я людини, правила вживанняПри проведенні лабораторних дослідів було виявлено, що екстракт калини має виражену протипухлинну активність.
  • В експериментах компоненти рослини не тільки придушували зростання чужорідних клітин, але і викликали їх загибель, запобігали метастазування.
  • Також доведена ефективність щодо злоякісного переродження тканин товстої і прямої кишок.

Окремо слід відзначити, що калина може використовуватися разом з протипухлинними препаратами. Вона не тільки підсилює ефективність останніх, а й зменшує шкідливий вплив медикаментів на швидко діляться клітини організму (наприклад, сперматозоїди).

4. Користь для жінок

Калина: корисні властивості калини і протипоказання для здоров'я людини, правила вживання

За даними наукового співтовариства, ягода може застосовуватися для лікування ендометріозу, зниження активності росту кіст яєчників, а також для терапії первинної та вторинної дисменореї (будь-яких порушень менструального циклу).

Також калину рекомендується включати в раціон жінкам під час вагітності. Вона знижує вираженість симптомів токсикозу, запобігає викидні на будь-якому терміні, знижує артеріальний тиск і зменшує ризик розвитку еклампсії. Також ягода підвищує імунітет матері і плоду.

5. Зниження артеріального тиску

Калина: корисні властивості калини і протипоказання для здоров'я людини, правила вживання

У 1972 році зарубіжні фахівці виявили здатність рослини викликати розширення артеріальних судин (за рахунок розслаблення гладкої мускулатури), а в 2006 році українські вчені підтвердили це припущення за допомогою проведення експериментів на мишах.

Окремо слід відзначити, що ягоди калини мають слабку гіпотензивну ефектом і можуть застосовуватися для профілактики раннього розвитку гіпертонії (при наявності метаболічного синдрому або обтяжений сімейний анамнез) або для лікування цієї патології спільно з медикаментами (для зменшення їх дозування).

6. Профілактика цукрового діабету II типу

Користь і шкода ягоди калини. Народні засоби лікування калиною

Червона калина – чудове лікарський засіб, за допомогою якого можна позбутися від безлічі серйозних захворювань, підвищити опірність організму, відрегулювати діяльність імунної системи. У природі налічується близько 200 видів калини. Найбільшою популярністю користується вид під найменуванням калина червона.

Ягода калина червона: хімічний склад

Лікувальні властивості калини практично не мають аналогів. Її користь люди здавна взяли на озброєння, завдяки чому її вживання знайшло широке застосування в галузі народної медицини.

Рослина багата вітамінами (A, E, P, К, Р, а вітаміну С на 70% більше, ніж у лимоні!), Мікроелементами і мінералами (ванадій, калій, кальцій, кобальт, магній, марганець, молібден, натрій, нікель, титан, цинк, цирконій, фосфор).

Крім цього в складі плодів присутні дубильні речовини, ефірні масла, фітонциди, пектини, марганець, йод, мідь, залізо і калій. За кількістю заліза, яке дуже важливо для нормального функціонування органів кровотворення, рослина схоже з такими ягодами, як шипшина і чорниця.

Завдяки вмісту мурашиної, олеїнової і оцтової кислот, калиновий сік, як сама ягода і чай з неї, досить кислуваті на смак. Насіння калини, тобто кісточки, містять жирні олії з гликозидом, які мають кілька гіркуватий присмак.

Калина: корисні властивості калини і протипоказання для здоров'я людини, правила вживання

Корисні властивості ягоди калини червоної

  • зміцнює імунітет,
  • лікує простудні захворювання,
  • є прекрасним відхаркувальну засобом,
  • профілактика і лікування авітамінозу,
  • запобігає розвитку ракових клітин,
  • запобігає розвитку алергічних реакцій,
  • є сечогінним і кровоспинну засобом,
  • допомагає при гіпертонії,
  • очищає організм від шлаків,
  • покращує роботу печінки,
  • заспокоює нервову систему,
  • допомагає позбутися від захворювань мозку,
  • нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту,
  • позитивно впливає на серцеву діяльність і судинну систему,
  • знижує тиск,
  • знижує рівень холестерину в крові,
  • нормалізує пульс.

Протипоказання і шкода

Незважаючи на безліч переваг, ягоди мають ряд протипоказань, до яких можна віднести:

  • підвищену згортання крові,
  • низький тиск,
  • гастрит при підвищеній кислотності.

Крім цього, людям у яких відзначається наявність таких хвороб, як подагра, ниркова недостатність, запалення сечової системи і камені в нирках, загострення захворювань печінки, вживання лікарських засобів з калини не принесе ніякої користі, а навпаки може погіршити ситуацію, загнавши захворювання вглиб.

Те ж саме можна сказати щодо вживання чаїв для вагітних жінок. Що стосується чоловіків, то проблеми при передозуванні теж можуть виникнути. Калину бажано заварювати в обмеженій кількості через її активних компонентів, які можуть принести шкоду замість користі.

Для того, щоб знати, чим корисна калина, як її використовувати, необхідно володіти певним обсягом інформації і мати про це чітке уявлення. Не можна забувати про те, що безграмотне вживання лікарських засобів на основі активних компонентів здатне принести організму шкоди.

Калина: корисні властивості калини і протипоказання для здоров'я людини, правила вживання

Корисні рецепти з калиною

Лікування хвороб за допомогою калини показано практично всім. Її плоди бажано використовувати в свіжому вигляді, при цьому аналогічними властивостями володіє і сушена калина.

Червона калина є лікарським повністю. У рослині тут корисно все:

  • дозрілі ягоди,
  • листя,
  • кора,
  • квіти,
  • кісточки.

Корисні властивості кісточок

Кісточки рослини володіють не менш корисними якостями. Багато людей через незнання просто не використовують їх для виготовлення ліків, а позбуваються, викидаючи в відро.

Калинові кісточки годяться для вирішення проблем з травленням, причому це відноситься до всіх людей, незалежно від вікової категорії та статі. Для цього з даних компонентів готується відвар, який можна пити як звичайний чай.

На даний момент існує ряд перевірених рецептів, завдяки яким можна приготувати пікантний напій, за своїми смаковими якостями нагадує натуральну каву.

Рецепт напою з калиною «Кава»

Підсушені калинові кісточки обсмажуються на сковорідці до тих пір, поки вони не придбають колір натуральної кави. Потім їх перемелюють і складають в банку з герметичною кришкою. Заварюється напій з розрахунку 1 чайної ложки на склянку окропу.

Такий чай є не тільки смачним, але і викликає прилив бадьорості і сил.

Калинові кісточки крім усього іншого володіють миючим ефектом, при їхній допомозі організм ефективно позбавляється від шлаків, токсинів та інших шкідливих речовин, що скупчилися в організмі. Але незважаючи на всі позитивні сторони, якщо даний продукт вживати в надмірній кількості, то замість користі організму буде завдано шкоди.

Корисні властивості чаю з калиною

Чай і сік з калинових ягід давно користуються популярністю при лікуванні простудних захворювань. Особливо добре піддається лікуванню сильний кашель, при цьому напій має відмінну здатність знімати запалення і є прекрасним відхаркувальну засобом. Калиновий чай і сік досить своєрідні напої, що відрізняються неповторним смаком і поєднують в собі лікувальні якості.

У складі плодів калини вітаміни, дубильні речовини, ефірні масла, фітонциди, пектини, марганець, йод, мідь, залізо і калій.

Завдяки вмісту мурашиної, олеїнової і оцтової кислот, калиновий сік, як сама ягода і чай з неї, досить кислуваті на смак.

Великою популярністю користується чай з калини з медом, а кісточки застосовуються для виготовлення напою, що бадьорить за особливою технологією.

Рецепт «Чай з калиною»

Миті і відокремлені від гілочок плоди розімніть в посуді, яку можна поставити на вогонь. Залийте в неї гарячу воду і чекайте 10 хвилин. До кипіння доводити не треба. Одержаний відвар процідіть через ситечко, а потім вже його кип’ятіть. Для заварювання чаю використовуйте саме вийшла рідина.

Для спрощення приготування, можна просто кинути ягоди в гарячу воду в чайничку і почекати кілька хвилин.

Калина: корисні властивості калини і протипоказання для здоров'я людини, правила вживання

Калина з медом

Крім того, що калина і так має чудові лікувальні властивості, її спільне застосування з медом розширює спектр впливу даного продукту.

Калиновий чай можна пити і з цукром (натуральним !, але не з рафінованим), але мед сам по собі є активним компонентом, що в кілька разів підсилює бажаний ефект.

Така комплексна терапія дозволяє ефективно позбавлятися від кашлю при бронхітах і легеневих запаленнях, усуває осиплість голосу і больові відчуття в горлі, впливає седативного плану.

Користь калини, як в іншому і меду – загальновідомий факт, який давно вже не є предметом суперечок і дискусій.

У самій ягоді вміст цукру в порівнянні з кислотою мізерне, а мед може цілком його замінити, значно підвищуючи смакові якості напою.

Читайте також:   Рецепт супу з селери для схуднення

Рецепт ліки з калиною і медом

Вживати ліки можна просто у вигляді чаю з медом, а можна заготовити його заздалегідь. Для цього слід розім’яти ягоди, перетерти їх з медом в співвідношенні 1/1 і скласти в скляні баночки. Перед цим слід усунути всі кісточки і шкірку. Зберігати ліки рекомендується в холодильнику і застосовувати, вживаючи по 4 рази в день по одній столовій ложці.

Суміш меду і калини допомагає знизити тиск, зміцнити імунну систему, нормалізувати сон і усунути роздратування.

Таке натуральні ліки є ідеальним для вагітних жінок, проте застосовувати його потрібно проявляючи обережність. У чоловіків при даному розкладі проблем виникнути не повинно, хоча все може бути, якщо врахувати ймовірність індивідуальної нестерпності до меду.

Що стосується різновидів меду, то його можна використовувати будь-який:

  • липовий,
  • гречаний,
  • акацієвий,
  • з різнотрав’я.

Однак він обов’язково повинен бути натуральним. Завдяки тому, що склад меду має схожість з плазмою крові, він досить добре засвоюється організмом і розноситься по всіх органах.

Калина в поєднанні з медом являє собою відмінне вітамінний засіб, що дозволяє відновити і посилити функціонування імунної системи.

На відміну від меду калина має ряд протипоказань, мають звичай згладжуватися саме за рахунок змісту другого компонента. Наприклад, не так явно проявляє себе гастрит, при якому вживання калини небажано.

А ось при виразковій хворобі шлунка, як калина, так і мед користі людині не принесуть. В даному випадку для початку необхідно позбутися від захворювання, а потім використовувати народні засоби для лікування.

Не рекомендується калина і мед при високій кислотності, розвитку алергічних реакцій і індивідуальної нестерпності до одного з компонентів. При низькому тиску калина знизить його ще більше.

Так само не можна пити чаї при варикозної закупорці вен і тромбозі.

Калина: корисні властивості калини і протипоказання для здоров'я людини, правила вживання

При застуді. 1) 100 г калини + 1 цілий лимон + 200 г листя алое + 4 – 5 шт. волоських горіхів. Пропустіть продукти через м’ясорубку або змішайте все в блендері. Потім додайте мед.

2) 1 ст.л. кори калини + 0,5 склянки калинового соку + 1 ч.л. чебрецю + 1 ст.л. ромашки + 1 ст.л. меду + 1 ст.л. м’яти + 1 склянку теплої води. Потримайте всього 5 – 7 хв на водяній бані, потім нехай настоїться 30 хв. Після цього напій процідіть. Приймайте готовий засіб по 0,5 склянки за 30 хв до прийому їжі.

Від кашлю та бронхіту. Заваріть 100 г ягід. Після того як напій трохи охолоне, додайте мед (в гарячу воду мед додавати не можна, так як він перетворюється на отруту для організму!). Пийте напій 2 – 3 рази на день.

При гіпертонії. У пропорції 1: 1: 1 змішайте подрібнені ягоди, траву пустирника, корінь валеріани. Залийте 2 ст.л. отриманої суміші 1 склянкою гарячої води. Приймайте засіб протягом дня маленькими порціями.

При болях в серці. 3 – 4 ст.л. плодів залийте 1 склянкою. Через 4 год процідіть. Напій варто приймати по 1 склянці 3 рази в день.

Від каменів у сечовому і жовчному міхурі. Ковтайте по 1 кісточці ягоди 10 – 15 разів на протязі всього дня.

Як посадити калину насінням

Насіння висівають переважно в осінній період, хоча можна це зробити і навесні. Перед посівом насіння необхідно промити водою і просушити, після чого їх можна перемішати з вологим піском, помістивши в світле місце в кімнаті днів на 60.

Грунт при цьому слід постійно зволожувати, не допускаючи висихання. Рослина володіє деякою стійкістю до морозів і різного роду хвороб, включаючи шкідників. Суцвіття червоної калини можуть бути білого, рожевого або жовто-рожевого кольору.

Коли можна збирати

Що стосується збірки плодів, то її здійснення теж не представляє особливої ​​складності. Калину збирають, як правило, у вересні або на початку жовтня. Якщо відкласти збір плодів до перших заморозків, то нічого страшного, так як ягоди не втратять своїх корисних властивостей, з них лише піде гіркоту.

Як зберігати калину в домашніх умовах

Для зберігання ягід, кисті обривати не треба. Зберігати можна в холодильнику, на лоджії або горищі.

Отже, калина є дуже дієвим народним засобом, за допомогою якого можна вилікуватися від багатьох хвороб і зміцнити імунітет. Але тим не менш, варто знати норму у вживанні. Під час лікувального процесу міра повинна дотримуватися у всьому. Калина – це лікарська рослина з досить активним спектром діяльності, вживати яке необхідно дуже обережно.

А які ви знаєте корисні рецепти з калини?

Поговоримо про калину, як використовувати при захворюваннях

Калина користь і шкода для здоров’я людини

Своє найменування чагарник отримав за пурпурний, ніби розпечений, колір плодів. Люди ще в давнину розпізнали у калини користь і шкоду для здоров’я. Кущ став окрасою подвір’їв, справжньою аптекою на дому.

опис

За ботанічної класифікації, рослина відноситься ксемейству Жимолостнов. У природі існує 120 різновидів калини, як ВДІК, так і декоративної формі. У народі найбільшу популярність і славузаслужіла калина червона.

У природному середовищі чагарник виростає в змішаних ішіроколіственних лісах. Найчастіше, він зустрічається у водойм або на узліссях. Ввисоту кущ витягується від 1,5 до 4 метрів.

Рослина має визначальними зовнішніми особливостями:

  • кора сіро-бурого відтінку з шорсткою, потрісканої поверхнею;
  • листя лопатевої форми з 3 або 5 кутами, сверхуярко-зелені, знизу – сіруватого кольору;
  • квіти білі, зібрані в суцвіття-напівпарасольку (діаметр ок. 9 см);
  • плоди у вигляді круглої ягоди червоного кольору скосточкой всередині (кістянка).

Цінність частин рослини калини

Всі частини калини володіють корисними якостями. Їх можна заготовлювати і потім застосовувати за призначенням.

Калина: корисні властивості калини і протипоказання для здоров'я людини, правила вживання

Квіти, кора, корені

Період цвітіння чагарнику доводиться на кінець весни-початок літа. Дрібні квітки з білими пелюстками відрізняються своеобразнимароматом. Сушені квітки запарюють в окропі і отримують лікарський настой.Он призначається для полегшення стану хворих, які страждають від діатезу, простудних або шлунково-кишкових захворювань.

Навесні проводять заготівлю кори. Її акуратно зрізують соствола і ретельно висушують. В калинову корі міститься глікозид вібурін.Под його впливом підвищується тонус матки, а кровоносні судини звужуються.

Народні лікарі роблять на основі кори відвари і екстракти. Їх використовують для зупинки внутрішніх кровотеч в гінекології і акушерстві.

Крім того, ліки з кори є хорошим заспокійливим засобом при нападах істерії, безсонні, судомах. Ветеринари дають відвар домашнім тваринам (велика і дрібна рогата худоба) при хворобах органів дихання.

У гомеопатії застосовують відвар з коріння рослини. Додана в ванночки рідина знімає свербіж і роздратування. Нею обмивають або обтирають дітей при золотусі. У разі нападів ядухи, кореневої відвар рекомендують для внутрішнього застосування.

ягоди калини

Найціннішою частиною є у калини ягода користь і шкода для здоров’я людини, якій загальновідомі.

Соковита м’якоть володіє терпким гіркуватим смаком. Після заморозків харчові якості плодів поліпшуються. Вони стають солодкими і придатними до вживання.

Усередині кожної ягідки знаходиться тверда кісточка. Її тожепріменяют в лікувальних цілях. Калинові ядерця сприяють дробленню каменів впочках, зміцнюють стінки судин. Однак їх дозування строго обмежена -10штук на добу. З’їдати все одночасно не можна, між прийомами необходімособлюдать інтервал.

Передозування кісточок здатна спровокувати діарею. Вкулінаріі обсмажені ядерця калини виступають в якості натуральногозаменітеля кави.

Волоський горіх користь і шкода для людського організму

Заготівля і зберігання

В процесі збору рослинної сировини виділяють 2 періоди:

  • весняний (травень-червень) -соцветія калини;
  • осінній (вересень-жовтень) – плоди.

Грона зрізають цілком для кращого збереження ягод.Существует 5 способів заощадження:

  • при кімнатній температурі в природному вигляді;
  • сушка;
  • заморозка;
  • без переробки в холодильнику або льосі;
  • в перетертої вигляді.

Пучки з пов’язаних гілочок підвішують в сухому прохладномпомещеніі (до +5 С). Важливо, щоб на ягоди не падали прямі промені сонця. Прісоблюденіі всіх умов калина зможе без втрат зберігатися до 5 місяців.

Щоб зробити сушку плодів, їх відділяють від гілочок іпомещалі в духовку на 3-4 ч (при t +50 +60). Сухі ягоди зберігаються в тканевихмешочках або скляній тарі. Термін зберігання – до 4 років.

Калину також можна піддати заморожуванню. У замороженномвіде вона зберігається без втрат до 12 місяців. Якщо помістити плоди в відсік дляфруктов і овочів, то термін придатності зменшується до 9 місяців.

Раціональним способом зберігання є переробка стиглих плодів. Їх перетирають до пюреобразной консистенції, змішують з цукром (1 до 2). Готову масу розливають в стерильні банки і щільно закупорюють. Приготоване з калини варення здатне зберігатися в прохолодному сухому приміщенні близько 2 років.

Склад і калорійність ягід

Калина рекомендована до дієтичного харчування, какнізкокалорійний продукт. На 100 г плодово-ягідної маси припадає 26 ккал.После розщеплення речовини виходить:

  • води – 86 г;
  • вуглеводів -7г;
  • золи – 0,5 м

Читайте також:   Що таке трансжири і в яких продуктах містяться?

Користь і шкода каліникрасной для організму визначається вмістом широкого спектра мікроелементів:

  • органічні кислоти;
  • пектини;
  • каротин;
  • цукор;
  • дубильні речовини;
  • вітаміни (А, С, Е, К, Р);
  • залізо;
  • фосфор та ін.

Стиглі плоди вважаються справжнім джерелом аскорбінової кислоти (до 70%). За її наявності рослина обганяє цитрусові культури.

Присутність в ягодах інертного цукру (32%) робить калину важливим продуктом для діабетиків. За вмістом заліза плоди можна порівняти з визнаними лідерами – чорницею і шипшиною.

Калинові ядерця характеризуються високим вмістом олії (ок.20%). В корі чагарнику багато різних кислот (мурашина, церотиновая, масляна та ін.), Глікозид вібурнін.

Корисні властивості калини

Цінні якості калини і способи її застосування були описані ще в старовинних травниках (16 ст.). За минулий час гомеопати добре вивчили властивості рослини, з’ясували в чому полягає користь і шкода червоної калини для здоров’я людини.

Плоди заспокоюють нервову систему, розслаблюють спазми судин, нормалізують тиск, підвищують тонус організму.

Їм притаманні властивості:

  • антибактерицидне;
  • тонізуючу;
  • в’яжучий;
  • потогінний;
  • сечогінний;
  • жовчогінний.

Кора виступає в ролі натурального спазмалгетіка і антисептика.

Калина: корисні властивості калини і протипоказання для здоров'я людини, правила вживання

Користь калини для чоловіків

У калини користь і шкода для здоров’я чоловіків полягає в активному впливі на роботу репродуктивної та видільної системи. Чоловікам рекомендується приймати калинові настої, відвари, сік.

Хімічні елементи, що містяться в рослині, усувають больі запалення в сечостатевих органах. Калина з успіхом замінює афродизіак. Заспособность підвищувати потенцію, її плоди можуть вважатися природною віагрою.

Користь калини для жінок

Дамам калина приносить полегшення при хворобливому протеканііменструального циклу. Вживання свіжих або перероблених ягід снімаетнепріятние відчуття.

Мікроелементи, що містяться в плодах, заповнюють брак половихгормонов в клімактеричний період, сприяють поліпшенню загального состояніяженского організму.

Фітопрепарати на основі калини прискорюють свертиваемостькрові, тому часто прописуються при маткових кровотечах.

Ожина користь і шкода для здоров’я людини

Під час вагітності та в період лактації важливо точно знати, як виявляється у калини користь і шкода для здоров’я жінки.

Плодове пюре або ягідний сік служать зовнішнім засобом при лікуванні маститу, що виникає у годуючих мам. Прийом всередину калинових фітопрепаратів слід обмежити.

Ягоди і насіння входять до складу косметичних засобів, з допомогою яких ліквідується висип і пігментні плями на обличчі. Свіжий каліновийсок втирають в коріння волосся для їх зміцнення.

Користь калини для дітей

У дитячий раціон ягоди калини вводять не раніше 6-8 месяцев.Ребенка привчають поступово. Починають з мінімальної порції (5 мл) соку, розведеного водою. Інші продукти з калиною включають в меню, коли малишуісполнітся 1 рік.

Вітамінний комплекс, що міститься в рослині, оказиваетподдержку рослині в період його активного розвитку. Залізо допомагає боротися Санем, магній заспокоює нервову систему. Відвар з кори ліквідує очагівоспаленія. Продукти з калини (варення, кисіль, компот, сік) дають дітям в як жарознижуючих і болезаспокійливих засобів.

Використання

Калина червона користується заслуженим визнанням вгомеопатіческой сфері. У неї широкий спектр впливу – від інфекційних дохроніческіх захворювань. Лікарська сила рослини проявляється при:

  • гастриті;
  • коліті;
  • виразці шлунка і 12-палої кишки;
  • діабеті;
  • бронхіті;
  • астмі;
  • грипі;
  • жовчнокам’яної хвороби.

Терапевтичне значення мають всі частини чагарника.

Використання калини в народній фармакології

Рослинні цукру, присутні в плодах, що не требуютрасщепленія інсуліном. Ягоди без побоювання можуть є діабетики 2 типу. Регулярноевведеніе калини в раціон дає можливість привести в норму вміст глюкози у крові.

Рослина має позитивний ефект на роботу печінки, Неда накопичуватися жовчі, запобігає її застій. Відвар з ягід на меді пьютпрі проносі.

Вживання всередину калинового сиропу або соку способствуеткупірованію кашлю, викликає відхаркування мокротиння, полегшує біль в горле.Каліновий чай служить для зміцнення ясен.

Ягідний настій використовують для дезінфекції. Їм протіраютповерхность шкіри при гнійничкові висипання. Відвар з молодих гілочок вживають в як антиалергенного препарату. Добова доза становить 300 мл.

Для зняття болю в серці рекомендується вживати настій (на 1 ст. Води 3-4 ст.лож. Ягід). Рідина настоюється 4 ч. Випивається тричі на день по 1 склянці.

Загальновідомо властивість калини – знижувати артеріальноедавленіе. На основі плодів готується суміш, в яку входить валеріана (корінь) і пустирник. Інгредієнти змішуються в рівній пропорції. 2 ст.ложкіфітопрепарата заливається стаканомкіпятка. Після відстоювання лікувальна мікстура готова до вживання.

У косметології

Стиглі плоди використовуються в якості основи для ізготовленіяв домашніх умовах всіляких косметичних засобів. Калиновий сік хорошоочіщает шкіру, вбиває хвороботворні бактерії, знімає роздратування. Вітамінний склад підживлює дермальнийслой. Під дією мікроелементів шкіра набуває пружність, свіжість, зникають пігментні плями і вугрові висипання.

Журавлина користь і шкода для здоров’я людини

Перетерті ягоди включають до складу косметичних масок.

  1. Сирна призначена для сухої шкіри. Онаувлажняет і освіжає шкіру, розгладжує дрібні зморшки. Для пріготовленіясмешівают по 1 ст.лож. ягідного пюре, молока, сиру з 1 ч. лож. сметани.Полученную масу наносять на обличчя і залишають на 15-20 хв.
  2. Маска з калини і лимона підходить для жірнойпроблемной шкіри. Вона нормалізує шкірне саловиділення, перешкоджає появленіюеффекта лискучою шкіри. У ісходнуюсмесь (по 1 ст.лож. Калинового пюре і лимонного соку) додається взбітийкуріний білок. Рідиною змазують ліцона 15 хв.
  3. Калинове-білкова субстанція помогаетліквідіровать висип на шкірі. На одноразову маску потрібно взяти 2 ст.лож.плодового пюре і 1 яєчний білок, збитий до пенообразного стану. Особа покривають сумішшю і утримують 15 хвилин.
  4. Пілінговий ефект має маска, зроблена ізтворога, калини (по 3 ч.ложки), вівсяної муки і курячого жовтка.

Косметологічні процедури проводять не частіше 2 разів на неделю.Результати дії масок будуть помітні після проходження місячного курса.Перед початком необхідно переконатися у відсутності алергічної реакції наскладали компоненти.

У кулінарії

Свіжі ягоди стають смачними після заморозків. З мякотіісчезает гіркоту і терпкість. Кулінари готують з калини киселі, компоти, желе, мармелад, пастилу. Першокласним вітамінним напоєм є свіжовичавлений сок.Его також додають в якості природного барвника в харчові продукти.

Соковиті плоди служать хорошою начинкою для пирогів. Крімтого, на основі калини роблять настоянки і наливки.

Ягідне варення отримують методом перетирання свіжих плодів з цукром. Термічна обробка руйнує вітамінний склад, тому для проварювання плоди не придатні.

Калина: корисні властивості калини і протипоказання для здоров'я людини, правила вживання

рецепти

Висушені зернятка ретельно обсмажують до темно-корічневогооттенка. Потім дрібно перемелюють. Порошок заливається окропом (на 1 склянка рідини 1 ч. Лож.). Напій надає підбадьорливо, дає прілівсіл, сприяє виведенню шлаків з організму.

чай

Промиті плоди добре розминаються, заливаються гарячою водой.Смесь готується на повільному вогні протягом 10 хв. Потім проціджують ідоводітся до кипіння. Напій рекомендується вживати при респіраторнихзаболеваніях. Він усуває кашель і захриплість

Медова суміш

Стиглі ягоди перетирають з додаванням меду. Інгредіентиберут в співвідношенні 1 до 1. Вітамінний концентрат зберігається в стекляннойемкості в холодильнику. Застосовується в якості лікарського засобу вдозіровке по 1 ст.лож. 4 рази на день. Мікстура позбавляє від безсоння, укрепляетіммунную систему.

настоянка

Для виготовлення необхідні ягоди (свіжі, заморожені) іводка. Продукти беруть в рівних пропорціях (1: 1). Плоди заливають спиртом, чтобижідкость їх повністю закривала. Банку закривають і залишають настоюватися насрок в 4-5 тижнів. Щоб уникнути накопичення осаду, щотижня содержімоевзбалтивается. Готову настоянку проціджують і зберігають у скляній тарі НЕ более3 років.

Лікувальна доза – по 30 крапель 2 рази в день перед едой.Мікстура допомагає при неврозах, гастриті, хворобах серцях.

Шкода і протипоказання

Незважаючи на масу цілющих якостей, калина має ограніченіяна вживання. Надмірна насиченість ягід вітаміном С не допускає їх пріемсвише 5 столових ложок в день. Перевищення денної норми призводить до появленіюаллергіческой висипу на тулубі.

Слід дотримуватися обережності і не злоупотреблятькаліновимі плодами при ряді хронічних захворювань:

  • гіпотонії;
  • гастриті з підвищеною кислотністю;
  • тромбофлебіті;
  • варикозі;
  • артриті;
  • подагрі;
  • енурезі;
  • ниркової недостатності.

Продукти на основі калини заборонено приймати беременнимженщінам і годуючим мамам. Растітельниекомпоненти активізують м’язові скорочення матки. На ранній стадії вагітності повишеніетонуса матки провокує викидень, а на останніх місяцях здатне визватьдосрочние пологи.

Під час грудного вигодовування калина не рекомендується воізбежаніе алергічної реакції у малюка. Прийнятні маленькі порції морсу ілікомпота.

Перед початком терапевтичних процедур необхідно дізнатися, в чому полягають у калини користь і шкода для здоров’я людини.

Калина: корисні властивості та протипоказання

Коли намагаєшся розповісти про користь ягоди калини, завжди не знаєш, з чого краще почати. Цьому невеликому чагарнику можна знайти застосування практично в будь-якій області.

Це офіційна і народна медицина, косметологія, кулінарія.

У нашій статті ми не тільки спробуємо висвітлити всі можливі аспекти використання цієї ягоди, але пояснимо, чому вона є важливим елементом збалансованого раціону.

Географія і походження

Нашій країні ця рослина знайоме з найдавніших часів. У Росії воно поширене практично повсюдно, хоча має свої переваги:

  • Вологе середовище. Ви можете знайти чагарник не тільки уздовж невеликих річечок, а й в болотистій місцевості.
  • Хвойні ліси. Чим густіше лісовий масив, тим більша ймовірність побачити там червоні плоди.

При цьому не можна сказати, що рослина вибаглива. Воно добре пристосоване до суворих кліматичних умов середньої смуги Росії. Гурмани рекомендують починати збирати «урожай» з настанням перших заморозків. Холод виганяє з ягід всю гіркоту і кислоту.

Читайте також:   Скільки калорій в гречці?

Їстівними вважаються тільки плоди, але це не означає, що інші частини чагарнику не знайшли застосування в побуті людини. Активно використовується кора, корені і листя рослини. Всі вони багаті цілющими властивостями, і тому служать відмінним сировиною для приготування безлічі лікарських засобів.

[Stextbox id = “custom” shadow = “false” bwidth = “3” bcolor = “C4333D” image = “null”] Наші додаткові послуги: Біоімпеданс | Масаж Марутака | пресотерапія | Іон-Детокс [/ stextbox]

Але не забувайте, що ягоди калини несуть не тільки користь, але і шкоду для здоров’я людини, існує ряд протипоказань до застосування. Враховуйте їх, щоб випадково не нашкодити собі в процесі лікування, схуднення або кулінарних експериментів. Для правильно включення ягід в раціон, проконсультуйтеся з фахівцем.

Зверніться в «Клініку схуднення Олени Морозової» і ви отримаєте індивідуальну програму прийому їжі, складену з урахуванням вашого статі, віку, фізичних і психологічних особливостей. Ми пропонуємо не дієти, а комплексне, збалансоване харчування, яке в поєднанні з «м’якими» фізичними навантаженнями і роботою психологів, не тільки дасть потрібний результат, а й назавжди закріпить його.

Ягоди калини для організму людини: корисні властивості та протипоказання

Вони багаті різними вітамінами, але найбільше місця відводиться групі C і A. Також цей невисокий чагарник може похвалитися наявністю дубильних речовин і пектинів. Вони незамінні, якщо мова йде про лікування і відновлення нормальної функціональної діяльності шлунково-кишкового тракту.

У складі можна знайти і фітонциди, тому препарат має ще й протимікробну дію. Відвари з калини вважаються ефективним народним засобом від застуди.

Ягода містить велику кількість магнію, міді, заліза. Вона допомагає відновити організм після серйозних фізичних тренувань, перемогти хронічну втому, знизити апатію.

У плодах присутній валеріанова і мурашина кислоти. Їх поєднання допомагає в боротьбі з депресією.

Калина також є натуральним енергетиком і може дати фору безлічі сучасних засобів, розташованих на прилавках супермаркетів.

Яка користь від плодів калини для організму людини і його здоров’я, чи може бути шкода

  • Загальна зміцнювальний вплив. Сприятливий вплив на імунну систему людини, особливо при систематичному прийомі. Постійні невеликі дозування допомагають організму активно протистояти захворюванням будь-якого роду, боротися з інфекціями і вірусами.
  • Профілактичний засіб. Особливо актуально в зимовий час, коли населення страждає від простудних захворювань. Правильно зроблений відвар може придушити ГРЗ і ГРВІ на початковому етапі. Плоди непогано справляються з кашлем, з сухим і мокрим.
  • Відновлення суглобів. Рослина прекрасно справляється з артритом і артрозом. Ефект такий же, як і від більшості сучасних мазей, але цей спосіб набагато економічніше. Люди похилого віку старого гарту добре знайомі з ним.
  • Протизапальний засіб. Додаткова лікувальна міра під час ангіни або інших хвороб схожого типу.
  • Жарознижуючий засіб. Непоганий аналог парацетамолу і навіть сучасним порошків на кшталт Терафлю. Ми вже згадували про велику кількість вітаміну С, який міститься в нашому продукті. При цьому його вплив м’якше, ніж у багатьох відомих аптечних таблеток. Якщо у вас захворіла дитина, використовуйте настій калини з медом.
  • Очищуючий ефект. Свіжовичавлений ягідний сік виводить з організму шлаки і інші шкідливі речовини, які накопичилися за довгий час. На превентивному етапі раціоналізації харчування цей метод особливо ефективний. Не забувайте, що рослина є також сечогінним засобом, яке здатне швидко вивести зайву вологу з організму пацієнта.
  • Тонізуючу дію. Позбавляє від стресу, лікує неврози, допомагає впоратися з безсонням і істериками. Почніть прекрасний спосіб заспокоїтися і прийти в душевну рівновагу.
  • Лікування варикозного розширення вен. Растирки з калини не є медикаментозним засобом. Тому ми рекомендуємо використовувати їх в сукупності з іншими лечащими препаратами.
  • Допомога серцево-судинній системі. Народні рецепти з використанням ягоди калини ефективні, але у них є як корисні властивості, так і протипоказання. При підвищеному згортанні крові вони негативно вплинуть на організм хворого, і навіть можуть призвести до появи тромбів.
  • Омолоджуючий ефект. Сприятливо впливає на шкіру і буквально допомагає повернути час назад.

Корисні властивості калини для жінок підтверджені численними медичними дослідженнями, при цьому протипоказань до застосування трохи. Це ефективний спосіб боротьби з будь-якого роду запальними захворюваннями. М’яке втручання допомагає нормалізувати перебіг фізіологічних процесів, зняти пухлина, больові відчуття і дискомфорт.

Корисні і шкідливі властивості плодів калини: протипоказання при тиску

Ми вже сказали, що плоди не рекомендуються при підвищеному згортанні крові, але є й інші обмеження. Одним з головних по праву вважається негативний вплив на організм при підвищеному тиску. Особливо якщо мова йде про природжений ефекті.

Але правило діє і в тому випадку, якщо тиск зросла в результаті прийому інших препаратів, медикаментозного впливу або просто продуктів харчування. Наприклад, надмірне вживання кави або таурину.

В цьому випадку є калину не варто: вона погіршить становище.

https://www.youtube.com/watch?v=ZMdEDNQS42E

І на противагу, якщо у вас знижений тиск, рослина нормалізує його. Перед прийняттям і початком будь-яких процедур пов’язаних з цим продуктом вимагає професійна лікарська консультація. Ви можете отримати її в «Клініці схуднення Олени Морозової».

Дізнайтеся докладніше про наших програмах зниження ваги:

Обмежень використання не так вже й багато. Чисто жіночими вважаються кілька:

  • Будь-які види захворювання нирок, так як прекрасна половина людства схильна їм частіше.
  • Вагітність. На будь-якому терміні не рекомендується вводити рослина в раціон. Йдеться і про внутрішній прийомі, і про зовнішнє. Правила поширюються на листя, стебла, коріння, кору і самі ягоди.

Але якщо розглядати корисні і шкідливі властивості калини, протипоказання до застосування плодів для жінок і чоловіків, варто відзначити, що перше в рази більше. Цілий комплекс позитивних ефектів і лише кілька випадків, коли продукт може бути сприйнятий організмом негативно:

Систематичний прийом коштів, до складу яких входить рослина, для профілактики і лікування аргументований. Для сильної половини косметологічний ефект не має великого значення, але лікувальні якості і тонізуючу дію важливі.

Рецепти із застосуванням калини: корисні властивості, протипоказання, як приготувати ягоду

Ця рослина цінується в кулінарії. Але не всі позитивно ставляться до його різкого смаку. Хтось скаржиться на кислоту, хтось на гіркоту. Позбутися і від того і від іншого насправді досить просто. Помістіть ягоди в окріп на десять-п’ятнадцять хвилин, і смакові якості продукту стануть значно м’якше.

Якщо ви хочете побалувати себе незвичайним і корисним варенням, то збирайте плоди після перших заморозків. Під впливом низької температури вони втрачають характерну гіркоту. Тим, хто не бажає чекати приходу зими і хоче заготовити ласощі якомога швидше, ми рекомендуємо схитрувати і засунути рослина в морозилку на годину-півтори. Ефект буде той же.

Сезон збору ягід припадає на кінець осені, але знаючи деякі тонкощі зберігання, ви зможете балувати себе ними майже цілий рік. Щоб рослина зберегло вітаміни, ви можете:

  • Просушити плоди в духовці. Це робиться при температурному режимі 60 °. Найкраще, якщо дверцята духової шафи буде злегка прочинені.
  • Заморозити. Як і будь-який інший сезонний продукт, цей прекрасно зберігається в холоді.

Ще один варіант – взяти чисту суху каструлю, скласти калину туди і поставити тару в прохолодне місце. В такому стані ягоди можуть зберігатися до півроку. Готувати їх можна з цукром або медом.

Великою популярністю користуються рецепти- «п’ятихвилинки». Плоди не варять, а перетирають блендері або кухонному комбайні. Вони залишаються свіжими, а значить зберігають більше корисних речовин. У холодильнику таке блюдо зберігається довго.

Свіжа калина: користь і шкода

Єдине протипоказання до її вживання – високий ступінь кислотності в шлунку. Після тривалої обробки і сушки значна частина кислоти просто зникає. Сушений продукт вже не може нашкодити чутливого шлунку. По крайней мере, з тією ж інтенсивністю. Але цей процес також і знижує корисність плодів.

Безліч мікроелементів і вітамінів перестає діяти, засвоюється гірше. Тому сушений продукт краще приймати в якості відварів і настоянок, а вживати без рецепта рекомендується саме свіжі ягоди. Але обов’язково дотримуйтесь дозування.

Наявність великої кількості кислоти може пошкодити навіть здоровому шлунку, викликати неприємні відчуття на зубах і в порожнині рота. Знайте міру.

[Stextbox id = “custom” shadow = “false” bwidth = “3” bcolor = “C4333D” image = “null”] Подивіться Подяки наших клієнтів і Історії успіху – Подивитися [/ stextbox]

Коментар дієтолога «Клініки схуднення Олени Морозової»

Не можна сказати, що схуднення – головна властивість калини. Ця ягода дозволяє підтримувати тонус, відновлює занепад сил, знижує стрес, перешкоджає депресії. Тому я рекомендую відвести їй заслужене місце у вашому раціоні.

Калина та її аналоги для правильного харчування дійсно незамінні. Головне, як і в будь-якому питанні, не впадати в крайності. Все ж протипоказань у продукту досить. Але і плюсів не менше.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *