Діагностика харчової непереносимості і головні принципи лікування

Харчова непереносимість або харчові алергії на протязі життя можуть проявлятися неодноразово майже у кожної людини. Найбільш часто такі реакції проявляються в дитинстві.

Багатьом відомі діагнози-ексудативний діатез, золотуха, алергія. З розвитком сучасної медицини, назви змінювалися, незмінною залишалася причина патології.

Питання як з цим жити і що робити ми спробуємо розглянути в даній статті

  • В останні роки спостерігається зростання харчової непереносимості і різного роду реакцій на харчові продукти, добавки до них і ступеня тяжкості їх прояви у вигляді шкірних висипань, набряків, свербежу та інших проявів, тому цікаві рекомендації допомагають впоратися з патологією.
  • У зв’язку з такими проявами в організмі людини, багатьох цікавлять питання: чи є різниця реакцій на продукти, яке їх походження, прояв і чи можна їх лікувати в домашніх умовах, вживання яких продуктів варто уникати і як проводити профілактичні дії.
  1. У замітці ми обговоримо:
  2. Харчова непереносимість продуктів харчування, харчова алергія. Як проявлются, причини і як впоратися
  3. харчові алергії
  4. чому виникають
  5. Які продукти можуть викликати реакцію
  6. Як проявляється алергія
  7. Як справлятися з алергіями
  8. Чим відрізняється від непереносимості до харчових продуктів
  9. Як проявляється непереносимість
  10. Як жити з непереносимістю до продуктів

Харчова непереносимість продуктів харчування, харчова алергія. Як проявлются, причини і як впоратися

Прийом їжі-це одне із задоволень, яке отримує людина, але для декого це може стати справжнім випробуванням через непереносимості до певних видів продуктів, що виявляється в алергічної реакції.

Часто зустрічаються харчові алергії, викликають багато запитань і вимагають відповідей. Чому виникає, які продукти входять в список алергенів, чому і як з цим боротися, тим більше що гострі харчові реакції можуть викликати анафілактичний шок, іноді зі смертельним результатом.

Під час прийому їжі можуть з’являтися такі симптоми як печіння, набряк слизової оболонки ротової порожнини, опухає мову, з’являється запаморочення, утруднене дихання, на тілі з’являється висип-як зрозуміти алергія це чи непереносимість?

Харчова алергія, що це?

Дослідивши цю тему глибоко, вчені прийшли до висновку, що алергії не можна віднести до однієї, яка об’єднує їх групі. Група дослідників прийшла до висновку, що алергічна реакція-це найчастіше наслідок збою імунної системи.

Очевидно, реакція на прийняту їжу-це небажання імунної системи організму приймати чужорідні білки, що містяться в деяких продуктах. Захисні функції організму сприймають їх як небезпечні і намагаються якомога швидше від нього позбавитися.

Імунна система людини починає виробляти антитіла, пов’язані з імуноглобуліну класу E (LgE), при повторному попаданні в організм алергенного продукту, антитіла запускають процес вироблення гістаміну (біогенний амін).

Гістамін грає важливу роль в нашому організмі-це органічна сполука, що впливає на фізіологію в нашому тілі при нормальній роботі, але при наявності антитіл, він викликає негативну реакцію.

Які продукти харчування можуть містити чужорідні білки і викликати реакцію

Помічено, що при першому вживанні продукту-алергену, реакції не виникає, але при повторному, коли виробилися антитіла-з’являються симптоми відбувається в організмі людини реакції у вигляді висипів, почервоніння шкірних покривів, набряки або задуха.

Перший випадок прояву реакції на продукти описав Гіппократ, який, випивши коров’ячого молока побачив шкірні висипання на своєму тілі і випробував розлад роботи шлунково-кишкового тракту. Саме тоді лікарі стали звертати увагу на непереносимість людьми певних продуктів і призначати дієти.

Помічено, що реакція може виявлятися не тільки після прийому деяких продуктів, але і алергенами, які входять до складу продуктів харчування, вироблених на виробництвах. Ароматизатори, емульгатори, поліпшувачі смаку, наповнювачі, спеції, генетично модифіковані продукти.

Харчова непереносимість: діагностика та лікування (дієта, медикаменти)

Алергічні реакції викликають не тільки продукти харчування тваринного або рослинного походження, а й предмети побутового використання: пил і знаходяться в ній сапрофіти, тополиний пух, шерсть тварин, пір’я, пилок рослин.

Треба враховувати той факт, що продукти, що викликають алергічні реакції можуть змінювати свої антигенні властивості при тепловій обробці під час приготування їжі.

Денатурований білок не викликає алергенної прояви організмом, в той час як інші продукти харчування навпаки, набувають її. Отже, кип’ятіння, вплив високих температур протягом часу, низькі температури, тиск або просто теплова обробка (бланшування) можуть впливати на аллергенное прояв харчового продукту.

Фрукти і овочі різного ступеня зрілості теж по різному сприймаються організмом людини і один і той-же фрукт може викликати реакцію або не реагувати на його прийом.

Харчова непереносимість: діагностика та лікування (дієта, медикаменти)

Нерідкі випадки перехресних алергій, коли реагує на продукти організм, отримує ще один, подібний алерген, які нашаровуються на вже існуючий, схожий антигеном однієї групи, викликаючи таке сильне опір організму, що може навіть підвищуватися температура.

Наприклад алергічна реакція на побутовий пил манікюрного салону схрещується з інфекцією герпесу людини, викликаючи реакцію у вигляді мелкоточечной висипу, що утворює кола великих розмірів, схожих з лишаями.

Харчова непереносимість: діагностика та лікування (дієта, медикаменти)

Подібна реакція може проявлятися при перехресної антигенної спільності між харчовими продуктами і лікарськими препаратами рослинного походження. Алергічна реакція може проявитися на будь-який продукт, але частіше за все-це яйця, риба, молоко, ракоподібні, горіхи, арахіс, соя, пшениця.

Помічено так-же, що шоколад, кава, полуниця, цитрусові і виноград теж можуть викликати реакції у вигляді висипів, свербежу та пухирів щільної консистенції.

Алергія може проявитися в будь-якому віці, але помічено спадкове прояв. При ослабленні імунітету або при прийомі певних видів їжі вживаються вперше, алергічна реакція може з’явитися в зрілому віці, навіть якщо в дитинстві її не було і навпаки, з віком зникнути через зміцнився імунітету і здатністю організму сприймати алерген безболісно.

Прояв харчової алергії

  1. Симптоми харчової алергії:
  2. сверблячка
  3. почервоніння
  4. кропив’янка
  5. набряклість слизових гортані
  6. набряк повік
  7. нудота
  8. блювота
  9. діарея
  10. запаморочення
  11. втрата свідомості
  12. зупинка серця.
  13. Може швидко прогресувати анафілактичний шок і навіть наступити смерть.

Чи є спосіб справлятися з харчовими алергіями

  1. З огляду на той факт, що розвитку харчової непереносимості сприяє:
  2. Генетично закладена схильність
  3. слабо-розвинений кишечник, не здатний справлятися з поставленим завданням
  4. збій в його функціонуванні через порушення в роботі
  5. патологічні зміни в шлунково-кишковому тракті через хвороби
  6. зміни навколишнього середовища, що шкодять здоров’ю
  7. посилене агресивне вплив антигенів
  8. інфекції вірусного і не вірусного походження
  9. глисти і паразити
  10. грибкові ураження
  11. систематичний прийом алкоголю
  12. дефіцит секрету кишечника
  13. подразники
  14. нерегулярний або неправильний прийом їжі
  15. ураження печінки або хвороби
  16. желче-вивідних органів
  17. і так далі…

Харчова непереносимість: діагностика та лікування (дієта, медикаменти)

  • З метою профілактики та лікування, в першу чергу, з’ясовується причина викликає проблеми зі здоров’ям. Робиться це тільки в медичній установі і ні при якихось інших обставин або самостійно!
  • Наведені фактори допоможуть вам зрозуміти, що алергія-це серйозне порушення роботи організму і якщо не звертатися за медичною допомогою, можна піддати себе загрозу виникнення анафілактичного шоку і навіть смерті.

Харчова алергія і харчова нестерпність-що це, які відмінності, профілактика і лікування

Відповідна реакція на вживані продукти і непереносимість-це зовсім різні прояви і їх слід вміти розрізняти. Треба розуміти, що непереносимість-це негативна реакція організму на певну їжу, яка проявляється в утрудненому травленні і виникає через порушення роботи травної системи.

Причини цього можуть бути різні: недостатнє вироблення організмом ферментів, наявність важко засвоюваних хімічних речовин. Наприклад у людей похилого віку з’являється непереносимість до лактози. Травний тракт перестає виробляти в достатній кількості фермент, переварювати один з цукрів молочного продукту.

  1. Спровокувати харчове несприйняття можуть різні фактори:
  2. Запальні захворювання кишково-шлункового тракту
  3. дискінезія
  4. безладний режим харчування-рідкісний прийом їжі або занадто частий
  5. рясний стіл або навпаки надто мізерний
  6. порушення кислотності шлункового соку
  7. недолік в їжі солей кальцію
  8. супутні соматичні захворювання

При харчової непереносимості антитіла не виробляються, тому спробувавши новий продукт в невеликій кількості, організм може не відреагувати, але при повторному прийомі виникають труднощі.

Харчова непереносимість. симптоми

  1. Виявляється не так яскраво, як алергія і може викликати:
  2. біль в області шлунка
  3. здуття живота
  4. метеоризм
  5. коліки
  6. головну біль
  7. висип на шкірі
  8. млявість
  9. загальне нездужання.
  10. Реакція може бути на будь-які продукти:
  11. молочні
  12. містять глютен (пшениця)
  13. алкоголь
  14. дріжджі.

Діагностика і лікування

Помітивши прояв перерахованих вище ознак, краще звернутися до фахівця, тому що займатися саме діагностикою і самолікуванням небезпечно для здоров’я і життя. Якщо ви точно визначили які продукти викликають реакцію, їх краще всього повністю виключити зі свого раціону харчування.

Якщо реакції проявляються в легкій формі, треба постаратися вживати їх рідше і в менших кількостях, а для того щоб зрозуміти на які прдокти у вас є реакція-постарайтеся визначити причину шляхом виключення. Проаналізуйте після прийому яких продуктів вам стає гірше. Ніхто краще за вас не знає ваш організм. Якщо бути трішки уважніше, можна зрозуміти причину нездужань.

Читайте також:   Симптоми при ерозії кишечника – ефективні методи лікування

Є перевірений спосіб дізнатися причину, що викликає реакцію організму-це ісключть зі свого раціону всі продукти харчування, здатні викликати реакції і приймати потроху після тижневої перерви.

Така дієта допоможе зрозуміти які продукти вам краще виключити зі свого раціону. У будь-якому випадку-це не та проблема через яку варто засмучуватися.

З цим можна спокійно жити і насолоджуватися тим, що можна вживати в їжу.

висновок

  1. Щоб підвести підсумки вищесказаного, давайте виділимо основні фактори, на які потрібно звернути увагу:
  2. Харчова алергія може мати як генетичну схильність, так і придбану.
  3. Виробляються антитіла, які намагаючись захистити організм від негативного впливу подразників викликає реакцію.

Харчова непереносимість-це не одне і те-ж що алергія і проявляється в реакції на прийняту їжу вираженою в ускладненому її засвоєнні, найчастіше через порушення роботи травної системи, антитіла в цьому випадку не виробляються.

З’ясувавши причину прояви реакції на харчові продукти, важливо дотримуватися правильного режиму харчування і вести здоровий спосіб життя. Виключити дратівливі чинники.

Якщо у вас виявилося одне з непереносимості або реакція на певні продукти, не варто засмучуватися, є велика кількість продуктів, які можуть урізноманітнити ваш раціон, не позбавляючи радості в житті.

Якщо у вас є що додати до інформації в цій статті, напишіть в х. Буду рада, якщо ви поділитеся своїм досвідом боротьби з проблемою харчових реакцій.

Бережіть себе і своїх близьких.

З душевною теплотою! Ваша Лана.

Харчова непереносимість

Лікарі-гастроентерологи розрізняють наступні види харчової непереносимості:

  • непереносимість лактози
  • непереносимість фруктози (мальабсорбція фруктози)
  • непереносимість гістаміну
  • непереносимість глютену (целіакія)

Харчова непереносимість: діагностика та лікування (дієта, медикаменти)

Згідно зі статистичними даними, кожен п’ятий житель Німеччини страждає харчовою непереносимістю. Типовими симптомами є:

  • діарея
  • метеоризм
  • болі в животі
  • втрата ваги

Також до характерних ознак захворювання відносяться анемія, стомлюваність, суглобові і м’язові болі, мігрені і висипання на шкірі (кропив’янка). Однак тільки обстеження у лікаря-гастроентеролога може дати остаточну відповідь, чи дійсно дані симптоми є проявом харчової непереносимості.

Фруктовий цукор, званий також фруктозою, міститься у фруктах і надає їм солодощі. Транспортний білок забезпечує надходження фруктози з кишечника в кров, його кількість однак обмежена. Велика кількість фруктози ускладнює роботу білків-транспортерів (ГЛЮТ-5) в шлунку, в результаті чого порушується процес ee розщеплення у товстій кишці.

Деякі люди погано переносять молочний цукор, званий лактозою, через дефіцит ферменту лактази. Для того щоб людський організм міг засвоїти молочний цукор, фермент лактази повинен розщепити його в кишечнику на складові.

Однак якщо фермент лактази виробляється в недостатній кількості або його активність знижена, відбувається недостатнє розщеплення молочного цукру (лактози) в організмі.

Молочний цукор потрапляє в товстий кишечник, починає розкладатися під впливом бактерій, в результаті чого виникають здуття, діарея і болі в животі.

При непереносимості гістаміну в організмі в недостатній кількості виробляється фермент діаміноксидазу, що веде до неповного розщеплення і накопичення гістаміну в крові.

Непереносимість глютену (целіакія) є дуже рідкісним, проте серйозним захворюванням. Пацієнтам, які страждають на целіакію, необхідно перебувати під наглядом лікаря-гастроентеролога, щоб знизити ризик розвитку раку і зменшити ймовірність летального результату.

Глютен (клейковина), що міститься в деяких злакових культурах, призводить до запалення тонкої кишки.

Поверхня тонкої кишки зменшується і порушується сам процес всмоктування поживних речовин, особливо таких як залізо, цинк, фолієва кислота, кальцій і вітамін Д.

Це, в свою чергу, негативно впливає на щільність кісткових тканин і на освіту білих кров’яних клітин, які необхідні для правильного функціонування імунної системи організму.

Синоніми і схожі терміни

Синоніми: харчова нестерпність, харчова інтолерантності, харчова гіперчутливість Термін на англ. яз .: food intolerance

опис

Після прийому молока у Вас виникають позиви в туалет, а вживання фруктів призводить до здуття живота.

Якщо будь-яка їда супроводжується болями в животі, діареєю і здуттям, то причиною появи згаданих симптомів може бути харчова нестерпність.

Це означає, що Ваша травна система погано перерабитивает певні речовини, що містяться в продуктах харчування. Лікарі-гастроентерологи розрізняють між:

  • алергією на продукти харчування
  • харчовою непереносимістю

Алергія являє собою реакцію імунної системи, що виникає при впливі навіть незначної кількості харчового продукту. Непереносимість, навпаки, є реакцією обміну речовин – організму часто не вистачає ферменту, щоб розщепити певні компоненти їжі.

Наприклад, тим, у кого виникає алергічна реакція на молоко, слід повнотою відмовитися від нього. При непереносіності молочного цукру, як правило, в цьому немає необходомості.

Непереносимість глютену (целіакія) являє собою особливий випадок, її не можна віднести ні до алергії ні до класичної непереносимості. Захисна система організму сприймає глютен як загрозу, в результаті чого викликає імунну реакцію в слизовій кишечника.

Непереносимість гістаміну у пацієнта гастроентеролог довести досить складно.

Причини виникнення харчової непереносимості

Розвиток харчової непереносимості може бути спровоковано спадковою схильністю, а також впливу навколишнього середовища або порушенням роботи імунної системи організму. Як правило, харчова нестерпність купується протягом життя.

Непереносимість глютену (целіакія) обумовлена ​​генетично, при цьому жінки хворіють частіше ніж чоловіки. Непереносимість гістаміну, навпаки, дуже рідко буває вродженою, найчастіше вона развіваеться на тлі проблем з кишковим трактом.

Скарги після прийому їжі можуть виникнути через брак ферментів або ж бути реакцією на продукти харчування з високим вмістом так званих фармакологічно активних речовин, наприклад, гістаміну, який міститься в різних сортах сиру, молюсках і червоному вині.

Що Ви можете зробити при харчової непереносимості

У разі, якщо лікар-гастроентеролог діагностував у Вас харчову непереносимість, Вам слід змінити свої звички харчування.

Повністю виключати з раціону продукти, що містять фруктовий цукор – фруктозу, не рекомендується, однак вживання фруктози не повинно перевищувати 15-25 грам за один прийом їжі.

Якщо ви підсолоджувати фрукти виноградним цукром (глюкозою) Ви можете навіть збільшити кількість споживаної фруктози, оскільки глюкоза сприяє абсорбації фруктози. Існують спеціальні таблиці із зазначенням вмісту фруктози у фруктах і овочах.

Велика кількість фруктового цукру містять сухофрукти, фруктові соки, яблука та мед.

Харчова непереносимість: діагностика та лікування (дієта, медикаменти)

«Без лактози»

При непереносимості молочного цукру лікуючий лікар в індивідуальному порядку проведе необхідні тести, щоб з’ясувати, які молочні продукти пацієнт переносить, а які ні.

Багато молочного цукру (лактози) міститься в молоці, сирі, вершках, сирному сирі і шоколаді, в той час як в твердих сортах сиру лактоза практичеки відсутня.

В даний час в супермаркетах можна придбати безлактозні продукти.

Глютен міститься в пшениці, полби, ячмені, житі, тобто в досить багатьох продуктах харчування. При непереносимості глютену (целіакії) лікарі-гастроентерологи рекомендує повністю відмовитися від продуктів, що містять глютен.

Однак це не означає, що слід повністю виключити з раціону злакові культури. Хлібобулочні вироби з чистого вівса, проса, кукурудзи, амаранту і кінви є хорошими і смачними альтернативами.

У супермаркетах представлений досить великий вибір продуктів без вмісту глютену.

Особам, що страждають непереносимістю гістаміну, не слід зловживати тунцем, салямі, зрілими сортами сирів, квашеною капустою і горіхами.

Допомога фахівців

Залежно від симптоматики крім консультації Вашого лікаря може послідувати детальна діагностика у різних фахівців. До них відносяться:

  • гастроентерологи
  • алергологи

Що чекає Вас на прийомі у Вашого лікуючого лікаря гастроентеролога?

Перш ніж лікар-гастроентеролог почне обстеження, він почне з бесіди (анамнезa) щодо Ваших актуальних скарг. Крім цього він також опитає Вас з приводу минулих скарг, як і наявності можливих захворювань.

Наступні питання можуть Вас очікувати:

  • Як давно проявилися симптоми?
  • Чи не могли б Ви точніше описати симптоми і локалізувати їх?
  • Чи помітили Ви якісь зміни в процесі симптоматики?
  • Чи відчуваєте Ви додаткові симптоми як задишка, біль у ділянці грудей, запаморочення?
  • Чи відчували Ви вже подібне? Виступали чи схожі симптоми в родині?
  • Чи є на даний момент будь-які захворювання або спадкова схильність до хвороби і перебуваєте Ви в зв’язку з цим на лікуванні?
  • Чи приймаєте Ви на даний момент лікарські препарати?
  • Чи страждаєте Ви алергією?
  • Чи часто Ви перебуваєте в стані стресу в побуті?

Які лікарські препарати Ви приймаєте регулярно?

Лікаря-гастроентеролога необхідний огляд лікарських препаратів, які Ви регулярно приймаєте. Будь ласка, підготуйте план медикаментів, які Ви приймаєте, у вигляді таблиці до першого прийому у лікаря-дерматолога. Зразок подібної таблиці Ви знайдете за посиланням: Схема прийому ліків.

Читайте також:   Симптоми харчової алергії у дитини – основні методи лікування

Обстеження (діагностика), що проводяться лікарем-гастроентерологом

Виходячи з характеристики симптомів, виявлених в процесі анамнезу, і Вашого актуального стану лікар гастроентеролог може вдатися до наступних обстежень:

  • дихальний водневий тест
  • аналіз крові
  • ведення щоденника з описом симптомів
  • тест на непереносимість лактози
  • біопсія печінки

Дихальний водневий тест є безпечним, інформативним і досить легко стерпним для пацієнта обстеженням.

З його допомогою гастроентеролог може встановити різні розлади травлення, а також всмоктування харчових компонентів в тонкій кишці.

Крім цього даний тест дозволить виявити порушення мікрофлори кишечника і визначити час транзиту (пасажу їжі) їжі в тонкому відділі кишки.

Після прийому природних досліджуваних речовин, які зустрічаються в їжі, наприклад, молочний або фруктовий цукор, беруться проби повітря, що видихається. У певні проміжки часу пацієнт робить глибокої вдих, затримує дихання і повільно видихає в спеціальний вимірювальний прилад.

При проведенні тесту на непереносимість лактози лікар-гастроентеролог додатково бере у пацієнта ще й проби крові.

Лікування (терапія)

Лікування (терапія), яка призначається лікарем-гатсроентерологом, залежить від причин, що викликають харчову непереносимість. У більшості випадків достатньо буває виключити з раціону харчування певні продукти або їх компоненти, що провокують появу скарг.

Тому при покупці продуктів харчування і їх приготуванні слід звертати особливу увагу на їх склад. Ваш лікуючий лікар-гастроентеролог обговорить з Вами всі деталі і при необхідності порекомендує звернутися до фахівця з питань харчування для складання індивідуального раціону.

У деяких випадках лікар може призначити медикаменти, наприклад, кортизон.

профілактика

Харчова непереносимість: діагностика та лікування (дієта, медикаменти)

Розвиток харчової непереносимості неможливо запобігти. Якщо відомі продукти або їх окремі компоненти, що провокують появу харчової непереносимості, їх слід виключити з раціону харчування, лікар-гастроентеролог проконсультує Вас з цього приводу.

прогноз

Харчова непереносимість не піддається повному лікуванню. Однак пацієнти, які страждають цим захворюванням, можуть вести нормальний спосіб життя, перебудувавши відповідним чином свій раціон харчування.

  • На головну
  • наверх
  • Медичний центр CityPraxen (нім. Мова)

Що потрібно знати про харчову непереносимість

Харчова непереносимість: діагностика та лікування (дієта, медикаменти)

depositphotos

Харчова непереносимість – явище набагато більш різноманітне і поширене, ніж справжня алергія.

Людина, швидше за все, не зв’яже хронічну втому, постійні застуди, дискомфортний травлення, туман в голові і впертий вага з реакцією на їжу, продовжуючи постійно перекушувати круасанами з кавою.

Тим часом наявність харчової непереносимості роками компрометує імунну систему людини, викликаючи багатий спектр симптомів – від запору до зайвої ваги і втоми надниркових залоз.

Різниця між алергією та харчової непереносимістю

Справжня алергія – це реакція імунної системи на якусь субстанцію, що виражається в чітко обумовлених симптомах (анафілактичний шок, набряк, респіраторні прояви, кропив’янка, висип).

Ці реакції відбуваються не з дня на день, а тільки при зіткненні з алергеном і виникають або моментально, або протягом короткого часу.

Вони можуть мати повторюваний характер, наприклад, як поліноз, який пов’язаний з цвітінням дерев або виділенням пилу трав.

Харчова непереносимість менш очевидна.

Це набір симптомів, які приносять певний дискомфорт, серйозно погіршують якість життя, часто ми не можемо пов’язати їх з якимось конкретним захворюванням і навіть з реакцією на якийсь продукт без ведення харчових щоденників і складних аналізів.

Так, наприклад, з’їдаючи продукт з вмістом глютену або лактози, ми можемо відчути неприємні симптоми у вигляді головного болю, здуття, діареї або, навпаки, запору тільки через 72 години. Іншими словами, харчова нестерпність – це відкладені, накопичувальні реакції.

Причини і розвиток харчової непереносимості

Харчова непереносимість може бути наслідком генетичних мутацій або спадкових захворювань, це актуально для непереносимості лактози або целіакії. В цьому випадку проблемний продукт необхідно виключити зі свого раціону назавжди, для того щоб не викликати розвиток якихось нових станів.

Але набагато частіше харчова нестерпність пов’язана з дисбалансом мікрофлори, зниженою кислотністю і застоєм жовчі. Неефективне травлення призводить до недорасщепленних великих білкових молекул (глютену, казеїну, сої, яєць), які дратують стінки кишечника і роблять їх проникними.

Через мікропошкодження стінок кишечника (протікає кишечник) недорозщеплені молекули проникають в кровотік безпосередньо.

Клітини імунної системи при зіткненні з цими молекулами починають виробляти до них антитіла, породжуючи хронічне запалення, яке проявляється у вигляді різних симптомів і призводить до розвитку хронічних захворювань (наприклад, СРК – синдром подразненого кишечника).

Реакції на продукти можуть бути також пов’язані з дисбалансом мікрофлори кишечника. Так, продукти, багаті на клітковину, протипоказані людям з надмірною бактеріальним ростом в кишечнику, так як вони викликають підвищену ферментацію.

Профілактика – в різноманітності і міру

Основна профілактика подібних станів полягає в дуже простих речах:

  • Дотримуйтеся різноманітного харчування. Не потрібно день у день є якийсь певний продукт (вівсяну кашу на сніданок, хліб в прикуску до супу).
  • Підтримуйте оптимальне травлення, особливо коли довго приймаєте антибіотики (призводять до порушення мікрофлори) і синтетичні гормони (згубно впливають на роботу печінки). Вживайте менше простих вуглеводів і більше жирів, в іншому випадку жовч буде застоюватися.
  • Намагайтеся якомога менше нервувати. Стрес порушує баланс в організмі з багатьох напрямків і підтримує хронічне запалення.
  • Оптимальна кількість сну.
  • Оптимальна кількість фізичних навантажень.

Діагностика та спостереження за дієті і щоденника харчування

Якщо з істинною алергією є хоч якась визначеність, то з харчовою непереносимістю все дуже складно.

Харчову алергію ми можемо визначити як симптоматично (з’їдаємо кешью – отримуємо набряк або кропив’янку), так і по аналізах, наприклад прик-тестів (внутрішньошкірний алерготести) або тестів на IgE (загальний імуноглобулін). З діагностикою харчової непереносимості все складніше.

Побічно про неї може свідчити рівень IgA (імуноглобулін). Існує також лабораторний тест на антитіла IgG, але часто такий аналіз при яскравою симптоматикою не вказує будь-якої непереносимості.

Харчову непереносимість, обумовлену генетикою, можна виявити за генетичними тестами. На практиці добре зарекомендували себе ведення харчового щоденника і елімінаційна дієта.

На термін від 3 до 8 тижнів виключаються основні алергени, що містять великі білкові молекули, наприклад молочні продукти, глютен, соя, яйця, іноді горіхи. Після закінчення цього терміну кожна група продуктів вводиться назад з наглядом за реакціями.

Якщо протягом 72 годин не виникло неприємних симптомів (дискомфорту при травленні, головного болю, затуманений свідомості), то можна повернути продукт в раціон, але пам’ятати про різноманітність і ротації.

У комплексі з грамотної підтримкою травлення і заповненням дефіцитів така дієта дає хорошу розвантаження імунній системі, знижує запалення і в цілому може позбавити від непереносимості продукту.

Тригери харчової непереносимості

Будь-яка алергічна реакція, а також непереносимість – це збій в роботі імунної системи. Тригером до такого дисбалансу можуть стати віруси, дефіцити в тих чи інших речовинах і вітамінах, мізерне харчування, прийом серйозних медикаментів, включаючи антибіотики і гормональні препарати, іноді вакцинація, а також сильні і довготривалі стреси.

Що таке харчова нестерпність. Алергія. захворювання кишечника

Крім харчової алергії, яка, як правило, стартує в ранньому дитинстві, існує ще харчова нестерпність. Вона має інші прояви і наслідки, ніж класична алергія. Але чи здатна істотно погіршувати життя пацієнта.

Гіппократ одного разу сказав: «Нехай їжа буде вашим ліками, а ліки – їжею». Однак часом наша повсякденна їжа є аж ніяк не ліками, а майже що отрутою.

Ферменти в дефіциті

Саме з вживанням певної їжі, на яку виникає індивідуальна непереносимість, може бути пов’язаний розвиток величезної кількості проблем зі здоров’ям. Таке порушення розвивається, коли з різних причин людині починає не діставати певних ферментів, необхідних для розщеплення тих чи інших видів їжі.

В цьому випадку в кров надходять не прості, а складні сполуки (макромолекули), які імунна система сприймає вороже, і в відповідь проявляє агресію по відношенню до власного організму. Так виникають запальні реакції в різних органах і тканинах.

Чим частіше людина вживає конкретний продукт, який в його організмі погано перетравлюється, тим важче наслідки.

Це не алергія

Більшості з нас відомо, як може виглядати харчова алергія. Як правило, вона зачіпає шкіру, приводячи до появи висипу, роздратування. Хоча можуть бути і інші прояви. Виявити захворювання, можна зробивши шкірні проби або здавши кров на імуноглобуліни Е (IgE) до панелі найбільш поширених харчових алергенів.

Але харчову непереносимість такий спосіб не виявити. Щоб її виявити, потрібно здати аналіз крові на антитіла класу IgG4, які не викликають класичної алергічної реакції, але здатні накопичуватися і викликати негативні симптоми.

Існує спеціальний тест, завдяки якому можна оцінити реакцію імунної системи на найпоширеніші харчові алергени.

Така панель включає в себе 88 моно і 2 міксту (сумішей) алергенів, що містяться в найбільш популярних продуктах і найпоширеніших харчових добавок.

світлофор харчування

Не варто думати, що харчова нестерпність може бути пов’язана лише з шкідливою їжею – жирної, смаженої, в якій дуже багато консервантами і штучними добавками. Зовсім ні, часто люди не переносять цілком доброякісні і в цілому досить корисні продукти: м’ясо та рибу, молоко і ягоди, яйця, горіхи і фрукти, хліб, крупи та овочі.

Причому, нестерпним може бути як сам продукт цілком, так і його частина. Наприклад, багато хто чув про потенційну небезпеку глютену і лактози.

Але, виявляється, не рідше зустрічається і непереносимість дрожжеподобного грибка «кандида», природного мешканця мікрофлори людини.

У людей, які не переносять цей грибок, може виникати цілий ряд фізичних і психічних симптомів, починаючи з проносів і болів в животі і закінчуючи депресією і погіршенням пам’яті.

Нерідко непереносимість пов’язана із зараженням аскаридами – круглими хробаками, що потрапляють в організм з погано помитими зеленню, овочами і фруктами.

Читайте також:   Різниця між нормою і порушенням моторики кишечника – основні принципи лікування

Тільки лише лікування протиглисними препаратами буде в цьому випадку неефективно.

Крім медикаментів доведеться дотримуватися суворої дієти, з обмеженням жирів і вуглеводів, винятком алкоголю і ряду продуктів (молоко, сметана, сир, свіжий хліб, жирне м’ясо, солодощі і деякі інші).

Результат аналізу на панель найбільш поширених алергенів, буде представлений в 3 кольорах: зеленому, червоному і жовтому. Розшифрувати «світлофор» ідеального харчування просто: все, що міститься в зеленому списку, можна їсти без побоювання, з жовтого списку – не частіше 1-2 разів на тиждень, ну а все, що перераховано в червоному переліку, краще уникати.

Якщо лікування не допомагає

Хронічні захворювання печінки, підшлункової залози, шлунка і кишечника, стійкі до лікування, акне і дерматити неясного походження, з якими не вдається впоратися ліками – мало кому приходить в голову, що ці та інші патології пов’язані з їжею. А адже найчастіше корінь зла – саме в невідповідному людині раціоні.

Також нерідко харчова нестерпність виявляється при скаргах на часті головні болі, болі в суглобах, нестійкі випорожнення, невпинні ГРВІ, депресію. А ще серед таких пацієнтів чимало тих, хто, незважаючи на суворі дієти і виснажливі заняття спортом, ніяк не може схуднути.

Адже невідповідні організму продукти не стимулюють, а лише сповільнюють обмін речовин.

Звичайно, зв’язати такі різні симптоми з уживаної їжею, досить важко. Проте, якщо у людини є скарги на погане самопочуття, занепад сил та інше, або є хронічні захворювання, схильні до частих загострень та інші проблеми, корисно буде здати аналізи на харчову непереносимість.

Що таке харчова нестерпність?

Люди часто скаржаться на те, що у них алергія на певні продукти харчування: молоко, яйця, шоколад. Але далеко не всі знають, що є такий термін, як «харчова нестерпність». Симптоми у цих недуг дуже схожі, тому важливо розібратися, які ж причини їх викликають і в чому відмінність.

Коли людина вживає продукт, який відкидається його організмом, він завдає собі великої шкоди.

Діагностика харчової непереносимості і виявлення її основних видів здійснюється не так просто, як здається. Дуже часто її прояви люди плутають з алергічними реакціями, але наслідки у них різні.

Вона може привести до захворювань шлунково-кишкового тракту, хвороб шкіри, нервових розладів, надмірної ваги. Пацієнт може роками намагатися їх вилікувати, не розуміючи того, що корінь зла – в їжі.

Якщо відбувається алергічна реакція, то в процесі бере участь імунна система. А при непереносимості вона працює нормально, але їжа переробляється неправильно. Такий збій в організмі призводить до руйнівних наслідків.

Симптоми харчової непереносимості можуть бути різноманітними, умовно їх прийнято ділити на шкірні та системні.

До останніх відносять наступні стани:

  • сверблячка;
  • дерматит;
  • Оніміння мови;
  • Набряк слизової порожнини рота;
  • Анафілактичний шок;
  • Падіння артеріального тиску;
  • Кольки, запори, діарею;
  • Набряк Квінке.

Шкірні прояви у дітей і дорослих однакові:

  • дерматит;
  • сверблячка;
  • Алергічні реакції.

Якщо людина регулярно їсть ті продукти, які організм не перетравлює, то це може привести до запальних процесів. Згодом вони набувають хронічної форми, трансформуються в екзему, мігрень, артрит, хронічну втому, вугровий висип, запори та інші недуги.

Навантаження на нирки стає дедалі більше, тому порушується процес виведення з організму зайвої рідини. Людина перестає сприймати навіть ті продукти, які раніше не приносили йому шкоди. Від будь-якої їжі він відчуває нездужання, гладшає. Вирішити проблему можна, виключивши «погані» продукти. Ніякі медикаменти не допоможуть налагодити нормальну роботу організму і позбавити від основних симптомів.

Викликати непереносимість може будь-який продукт. Але деякі мають виражені аллергизирующими властивостями.

До них відносять такі продукти:

  • м’ясо;
  • яйця;
  • жито;
  • Овес;
  • рибу;
  • кукурудзу;
  • шоколад;
  • чай;
  • Кава;
  • пшеницю;
  • барвники;
  • консерванти;
  • цитрусові;
  • Алкоголь.

Існує багато аналізів на визначення харчової непереносимості, результати яких допоможуть відповісти на це питання. Можна зробити просту шкірну пробу або розгорнутий аналіз крові, що виявляє наявність антитіл.

Правда, варто враховувати, що результати можуть бути хибнопозитивними або помилково негативні. Тому необхідно уважно ставитися до того, що ви їсте, і оцінювати вплив кожного продукту на організм.

Щоб зробити остаточний висновок, потрібно відвідати дієтолога, який спеціалізується в цій галузі. Він визначить індивідуальні особливості, складе меню і визначить причини, які викликали справжню харчову непереносимість.

Щоб вирішити багато застарілі проблеми, іноді досить виключити з раціону всі «неправильні» продукти, фаст-фуд, певну їжу: смажену, гостру, копченості. Харчуйтеся сезонними продуктами, вирощеними в домашніх умовах, збалансуйте свій раціон, щоб організм в достатній кількості отримував всі вітаміни і корисні елементи.

У важких випадках практикують складний і довгий метод – повністю виключають всі продукти, а потім поступово їх вводять, спостерігаючи за відповіддю організму. Але робити це можна тільки під наглядом фахівця, так як реакція може бути дуже бурхлива і непередбачувана. Така діагностика може зажадати невідкладної допомоги.

Популярністю користується метод, заснований на 4-х групах крові. Прийнято вважати, що для кожної з них підходять певні продукти. Але є і суттєві недоліки: під час планування раціону не враховуються індивідуальні особливості людини, економічні, соціальні, територіальні чинники, спадковість.

Сьогодні самим специфічним, але при цьому популярним, вважається FED-тест на харчову непереносимість.

Він комп’ютеризований і заснований на зміні температурного режиму цільної крові при контакті з екстрактами продуктів. З його допомогою можна не лише спостерігати реакцію, а й оцінити її ступінь вираженості.

Це дає можливість опрацювати меню і уникнути негативних наслідків у відповідь на «погані» продукти.

Непереносимість може мати кілька видів.

Найчастіше до її розвитку призводять такі чинники:

  • Порушення процесу перетравлювання і засвоєння їжі;
  • Захворювання шлунково-кишкового тракту;
  • ензимопатії;
  • Аліментарна алергія;
  • Психогенні проблеми;
  • Компоненти продуктів харчування.

Класифікація непереносимості:

  • Синдром «негерметичного кишечника». Він виникає внаслідок запального процесу, який дратує кишку, надлишкового бактеріального росту. Через стрес може збільшитися синтез кортизолу, який підвищує проникність стінки кишки, збільшуючи дефіциту антитіл класу IgA;
  • Дефіцит ферментів. Речовини, які не переробляються через недостатню кількість ферментів, всмоктуються в стінки кишечника, активуючи імунну систему. Розвивається запалення, яке призводить до порушення секреції гормонів, атрофії, гальмування всіх процесів травлення;
  • Якщо організм перевантажений токсинами, то може відбуватися уповільнення механізмів детоксикації, в результаті чого активуються імунні клітини. Щоб ферменти працювали нормально, їм необхідні вітаміни і мінерали. Коли раціон людини бідний або перенасичений консервантами, то печінку відчуває велике навантаження, що несприятливо позначається на механізмі детоксикації;
  • Психогенная непереносимість властива жителям мегаполісів і великих міст. Ритм їх життя метушливий, вони знаходяться в стані хронічного стресу, тому імунна система пригнічується.

Відповідно до цієї класифікації, харчова нестерпність може провокуватися різними факторами.

Перш за все, потрібно виключити з раціону всі продукти харчування, на які організм негативно реагує. Якщо дотримуватися цього правила, навіть без ліків можна позбутися від тих захворювань, які вважалися хронічними.

Непереносимість може маскуватися під різні недуги. Незалежно від того, вроджений або набутий характер вона має, наслідки можуть бути плачевні, починаючи від надмірної ваги і закінчуючи цілим букетом хронічних захворювань.

Відкладення тих компонентів, які не засвоюються, в жирових клітинах призводять до порушення функції нирок.

Щоб нормалізувати стан, потрібно виконати комплекс заходів. Вони не тільки знімають симптоми, але і надають профілактичну дію. При захворюваннях в гострій формі необхідно промити шлунок, щоб вивести алерген. Показано лужне пиття, ентерсорбція, прийом активованого вугілля. Щоб підтримувати артеріальний тиск, лікар призначає плазмозамещающие і сольові розчини.

Один з найважливіших медіаторів – гістамін. Спектр його дії широкий, тому його призначають при помилковою і істинної харчової алергії. Дозування і тривалість лікування встановлює лікар в індивідуальному порядку.

  • Для усунення діареї можуть використовуватися інгібітори, протизапальні препарати.
  • Пам’ятайте, що будь-яка корекція імунної та інших систем проводиться тільки під контролем лікаря, що дозволить уникнути важких і незворотних наслідків харчової непереносимості.
  • Здоров’я вам і гарного самопочуття!

Матеріали, розміщені на цій сторінці, носять інформаційний характер і призначені для освітніх цілей. Відвідувачі сайту не повинні використовувати їх в якості медичних рекомендацій. Визначення діагнозу та вибір методики лікування залишається винятковою прерогативою вашого лікуючого лікаря.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *