Дієта для алергіків

Зміст статті:

  • різновиди дієт
  • Як скласти меню?

Стежити за раціоном при алергії важливо. Особливе харчування допомагає знизити пацієнтові навантаження на травну систему організму і поліпшити стан здоров’я. Спеціальні дієти допомагають також визначити, а потім і зовсім виключити, причини алергії.

Які продукти харчування можуть викликати алергію?

Яку дієту краще дотримуватися при алергії – відміну базових дієт від елімінаційних

Розглянемо, що ж таке базові дієти.

Як правило, лікар призначає їх в двох випадках : при загостренні алергії і при низькому прояві алергічних симптомів.

Такі базові дієти – це, по суті, одна – гіпоалергенна. Вона знижує харчову навантаження і підтримує загальний стан здоров’я пацієнта.

  • Базова дієта: період загострення

Перш ніж сідати на таку дієту, зверніться до алерголога . По-перше, він проведе спеціальні медичні тести, які виявлять алергени. По-друге, під його контролем ви зможете скласти свій раціон харчування.

Базова дієта при загостренні проводиться в кілька етапів:

  1. Дієта при алергії - специфіка для алергіківПерша стадія – голодування. Протягом одного-двох днів можна пити тільки воду. Від газованих напоїв і стандартного чаю і кави краще відмовитися зовсім. За день ви повинні вжити 1,5 – 2 літри чистої, свіжої води.
  2. Другий етап – вводимо в раціон деякі продукти харчування з низьким рівнем алергенність. До такої їжі відносяться: каші (вівсяна, кукурудзяна, гречана), овочевий бульйон, вчорашні хлібні вироби, які не дріжджові.

Приблизно на такій дієті слід сидіти 5-7 днів і трапезувати маленькими порціями близько 6 раз в день.

  • Базова дієта: період зниження симптомів алергії

До речі, це – наступний етап гіпоалергенної дієти. Як правило, він триває протягом перших двох тижнів після зникнення алергічних ознак.

  1. У ці дні варто дотримуватися чотириразового харчування.
  2. Можна додати в раціон страви з м’яса, особливо підійде куряча грудка і телятина.
  3. Також в цей період можна їсти макарони, яйця, молоко, кефір, сметану, ряжанку.
  4. Підуть в вживання і деякі овочі – огірки, кабачки, і зелень.
  5. Від фруктів, грибів і ягід краще відмовитися, так як вони можуть викликати нові ознаки алергії.
  6. Не можна також їсти мед, цукор, або продукти, створені на основі цих речовин. Наприклад, компоти, варення, соки, зефір, мармелад, пастилу, какао, цукерки, шоколад.
  7. Ще відмовтеся від алкоголю, копчених, маринованих продуктів, виробів з тіста.
  • А взагалі, все речовини і страви повинні додаватися в ваш раціон під наглядом лікаря , щоб не викликати нові симптоми хвороби.
  • Харчування дитини-алергіка – рекомендації фахівців

Існує другий тип гіпоалергенних дієт – елімінаційні дієти

Вони призначаються лікарем не з метою лікування, а заради профілактики , а також для усунення алергічного «подразника».

  • При алергії, виникає рідко , медики рекомендують проводити дієти в момент найбільш активного прояву алергену.
  • А при постійній алергії слід проводити їх весь час.

Фахівці виділяють кілька елімінаційних дієт. Вони можуть застосовуватися при алергії, викликаної різними речовинами:

  • Алергія викликана пилком дерев

Дієта при алергії - специфіка для алергіківВона може виникнути, якщо поряд з вашим будинком ростуть: дуб, береза, клен, тополя, вільха, в’яз, ліщина.

При такій дієті забороняється їсти: солодке, зокрема мед і шоколад; червоні фрукти, особливо полуницю, вишню, яблука і абрикоси; овочі – морква, помідори і молода картопля, а також лікарські рослинні препарати і алкоголь.

Додайте в раціон: хлібні вироби, овочеві та м’ясні бульйони, макарони і різні крупи. Також будуть корисні яйця і кисломолочні продукти, такі як: нежирний сир, ряжанка, кефір. Ще можете сміливо готувати страви з бобових – гороху, сочевиці або квасолі. А з овочів їжте тільки огірки.

  • Алергія через коров’ячого молока

Дієта при алергії - специфіка для алергіківЗвичайно ж, дотримуючись цієї дієти, обмежте себе в молочних продуктах і навіть тих, які мають в своєму складі молочний білок. Наприклад, сир, сир, йогурт, ряжанка, кефір, сироватка, морозиво, вершки, масло або маргарин.

Можете вживати будь-які фрукти і овочі, макаронні та хлібобулочні вироби, рибу, м’ясо, субпродукти, крупи, горіхи і ягоди.

  • Алергія може з’явитися через рибу

Дієта при алергії - специфіка для алергіківЧасто алергік не здогадується про те, що риба може бути харчовим подразником, тобто – алергеном.

Раціон при алергії на рибу може включати в себе продукти з великим вмістом білка: будь-яке м’ясо, ковбасні консерви. Також ви можете сміливо вживати всі овочі і фрукти, солодощі, крупи, молочні продукти, хлібні вироби.

Варто відзначити, що винятком для вас стане лише будь-яка риба, а також крабові палички, кісткове борошно, риб’ячий жир або ікра.

  • Алергія, викликана курячими яйцями

Дієта при алергії - специфіка для алергіківПри такій дієті варто виключити з раціону не тільки самі курячі яйця, але і страви, продукти з них. Наприклад, випічку, солодощі, молочні коктейлі, майонез. До речі, не можна вживати і перепелині яйця, які мають низьку алергенність. Варто готувати їжу самому, виключаючи продукти швидкого приготування або готові.

Можна їсти: м’ясо, рибу, всі овочі, фрукти, каші, гриби, горіхи, олія та солодощі, які містять яєчний білок.

  • Алергія на пилок злакових / лугових трав

Дієта при алергії - специфіка для алергіківДотримуючись дієти при такій алергії, слід обмежити харчування в наступних продуктах: пшениці, борошні, хлібних виробах, макаронах, манній крупі, сухарях, висівках, м’ясних консервах, сосисках і ковбасі. Ще не варто їсти солодке і напої, основа яких – пшениця, а також пиво і віскі.

Що можна їсти: овочеві та м’ясні страви, яйця, молочні продукти.

  • Алергія з’явилася через пилку бур’янів

Дієта при алергії - специфіка для алергіківДо таких рослин відноситься лобода, амброзія, полин.

При такій дієті варто обмежити себе в солоної, копченої, гострої, маринованої їжі, а також у виробах з тіста, соняшниковій олії, насінні, халву і меді. Слід виключити з раціону збори і настої, деякі фрукти – кавун, персик, диню. Вживання алкоголю і рослинних ліків також буде не до місця.

Зате можна їсти будь-які супи, страви з м’яса, риби і яєць, молочних продуктів, запіканки, каші і овочі – огірки, редис, капусту, буряк і картопля.

Правила харчування малюка до року з алергією

Як скласти меню суворої дієти при алергії – поради фахівців

  • Дотримуватися дієти – не означає голодувати. У вашому раціоні повинні бути білки, жири і вуглеводи, які будуть насичувати організм необхідними вітамінами. Складіть меню так, щоб всі незамінні елементи були в списку.
  • Швидше за все ви позбудетеся від ознак алергії, коли виключіть з раціону продукт, який викликає негативну реакцію вашого організму.
  • При дієті не вживайте алкоголь і рослинні препарати, що викликають алергію.
  • Не купуйте генно-модифіковані продукти. Найголовніші з них – перець, соя, гарбуз, картопля, кукурудза, рис. Крім того, трансгенні білки зустрічаються в дитячому харчуванні, кондитерських виробах, ковбасі та газованих напоях.
  • Виключіть з меню напівфабрикати і продукти швидкого приготування.
  • Купуйте продукти без барвників і добавок.

Дієта при алергії - специфіка для алергіків

Всі рекомендації обов’язково обговоріть з Вашим лікуючим лікарем!

( 1

Дієти при алергії у дорослих. Лікувальна пітпніе алергіків:

Для людей, які страждають на алергічні захворювання, велике значення має, що вони їдять. Правильне харчування для цієї категорії людей життєво важливо, як профілактична або навіть терапевтична міра.

Будь-дієтичний комплекс вибирають відповідно симптоматиці, видам алергенів, на які реагує організм і індивідуальних особливостей пацієнта. У цій статті розглянемо дієту при алергії у дорослого.

Загальна інформація

Алергія може мати різні прояви і причини теж можуть бути різними. Але незалежно від цього харчування грає в усуненні симптомів головну роль. Призначаючи пацієнтові дієту, лікар намагається досягти наступних цілей:

Дієта при алергії - специфіка для алергіків

  • Знизити гіперчутливість, зменшити вираженість запалень і алергічних проявів.
  • Виключити надходження з їжею тих продуктів, які провокують або погіршують стан.
  • Забезпечити організм іншими речовинами, що сприяють зняттю запальних симптомів, відновлення та захисту шкірного покриву. Меню дієти при харчової алергії у дорослих розглянемо нижче.

Лікувальна або дієтичне харчування – важлива частина такої комплексної терапії. Базовим принципом будь-якої дієти є усунення з меню продуктів, що викликають алергію в тій чи іншій формі. Те, в якому стані знаходиться травна система хворого, також має велике значення.

Запалення шлунково-кишкового тракту, порушення мікрофлори, зниження секреторних функцій – все це порушує природні бар’єри. Продукти в цьому випадку не повністю розщеплюються, і в кров проникають речовини, що викликають висип, респіраторні та інші симптоми.

Саме тому харчування має бути збалансованим і корисним для шлунково-кишкового тракту.

Які бувають дієти при алергії у дорослого? Це питання пацієнти задають досить часто. Кожній людині хочеться харчуватися повноцінно без особливих обмежень.

різновиди дієт

Харчування буде відрізнятися в залежності від типу алергії, симптоматики і ступеня тяжкості.

У медицині існує таке поняття, як базисна дієта, яка містить перелік небезпечних продуктів з різним індексом алергенність для всіх видів станів.

Коли причина не виявлена ​​або має іншу природу, при різних проявах (висип, кропив’янка, кашель, риніт, набряки) призначається саме таке харчування. Меню дієти при алергії у дорослих цікавить багатьох.

Дієта при алергії - специфіка для алергіків

При харчової алергії

Для лікування харчової алергії, коли відомий провокатор цього стану, призначають елімінаційної дієту. В цьому випадку в базовий перелік продуктів додається виріб, що містить його в незначній кількості. Слід пам’ятати також про те, що необхідно відокремлювати таке поняття як алергія від простої непереносимості.

Читайте також:   Перші симптоми алергії на пил

У першому випадку відповідна реакція організму у вигляді висипки або набряку настає навіть після незначного вживання продукту, а при непереносимості все залежить від того, яке його кількість надійшло в організм.

Тому перший випадок передбачає повну відмову від нього і дієту при алергії у дорослого, а другий тільки зменшення кількості спірних продуктів, так як організм просто виробляє недостатньо ферменту, що сприяє їх перетравленню.

Що дозволено?

Безумовно, не можна розділити всі продукти для алергіків на дві половини: це можна, це не можна.

Тут все дуже індивідуально і залежить від наявності або відсутності певних симптомів, їх характеру, періоду захворювання і багато чого іншого.

Але існують узагальнені списки дозволених до вживання продуктів для більшості людей, які страждають алергією. Цей перелік підлягає корекції лікарем для кожного конкретного хворого.

Яка дієта при алергії у дорослих підійде найкраще?

Дієта при алергії - специфіка для алергіків

Продукти з числа заборонених

Алергія може бути викликана практично будь-якою їжею або лікарським препаратом. Але певні групи продуктів мають потенційно більш високий антигенний потенціал і яскраво виражені сенсибілізуючі якості.

Вони містять протеїни у великій кількості: м’ясні і рибні продукти, все дари моря, риба і її ікра, всі види горіхів і бобових. До продуктів з високим алергенним потенціалом також належать: представники цитрусових, полуниця, помідори, паприка, шоколад, мед і дріжджі.

У період загострення також необхідно скорегувати своє харчова поведінка, виключивши з меню:

  • пшеничні продукти;
  • манну крупу;
  • яйця;
  • молоко;
  • сир;
  • сметану;
  • жирні сорти свинини і яловичини;
  • м’яса птиці, особливо куряче.

Дієта при алергії на ліки у дорослих не буде сильно відрізнятися від інших.

В цілому, можна сказати, що підлягають виключенню з раціону продукти, в яких вміст речовин, що викликають алергічну реакцію (гістаміну, тираміну, фенілетіламіна, серотоніну) дуже високо.

Тобто, потрібно виключити вживання: ферментованих сирів, алкогольних напоїв, сирокопчених ковбас, яловичих сосисок, рибних консервів, спецій, прянощів, часнику, цибулі, хрону, гірчиці.

Не меншу небезпеку таять в собі спеціальні добавки, якими щедро присмачується сучасна їжа.

Дієта при алергії - специфіка для алергіків

Що важливо виключити?

Наявність у виробі ароматизаторів, консервантів, барвників, згущувачів має насторожити вас і змусити задуматися про доцільність такої покупки. Найнебезпечнішим визнано присутність в продукті глутамату, бензоату і сульфату натрію, солей саліцилової кислоти.

Існує в медичній практиці такий термін, як приховані алергени. Під ними розуміють антибіотики, які містяться в молочних продуктах і горіхових маслах. Крім цього, має колосальне значення, наскільки свіжа їжа, яку ви збираєтеся є.

Так як деякі види цвілевих грибів можуть викликати сильну алергічну реакцію. Спори цвілі можуть бути у фруктах і овочах, хлібі, молочних продуктах.

Тому так важливо піддавати їх ретельної санітарної обробки і використовувати тільки свіжу їжу в дієті при алергії у дорослого.

Важливо зберегти раціон повноцінним

Обмеження при деяких важких станах бувають прямо таки радикальними. Однак раціон повинен забезпечувати хворому всі важливі поживні речовини. Доросла людина із середніми показниками зростання і ваги для забезпечення нормальної розумової і фізичної активності повинен отримувати:

  1. 30 г білків тваринного походження і 40 г білків рослин;
  2. 40 г рослинних і 15 г тварин ліпідів;
  3. 300 г легких вуглеводів.

Дієту при алергії у дорослих на тиждень допоможе розробити лікар.

Загальна кількість не повинна перевищувати 2200-2500 кілокалорій.

Дієта при алергії - специфіка для алергіків

Що рекомендується їсти?

При харчової та інших видах алергій рекомендовано вживання наступних продуктів:

  • Дієтичних сортів м’яса (кролика, телятини, молодого ягняти).
  • Безглютенових круп (вівсянки, гречки, рису, перловки).
  • Овочів: кабачків, капусти, картоплі.
  • Фруктів та ягід: зелених сортів яблук, груш, білої смородини і черешні.
  • Кисломолочних продуктів з низьким вмістом жиру.
  • Оливкової, соняшникової та кунжутного масла.
  • Компотів, мінеральної води без газу.

Що ще має враховувати дієта при алергії на обличчі у дорослих?

швидке одужання

Швидке одужання організму забезпечують продукти, насичені селеном, вітамінами С, Е, А, мононенасичені жирні кислоти, магнієм і т.д.

Ці речовини допомагають зняти запальні процеси, зменшити м’язовий тонус і гіперактивність (це дуже важливо при нападах алергічного кашлю і бронхіальної астми).

Антиоксиданти природного походження сприяють нормалізації процесів клітинного метаболізму. Дієта при сезонної алергії у дорослих також важлива.

Дієта при алергії - специфіка для алергіків

Необхідно також обмежити вживання солі. Її кількість на добу для дорослої людини має становити шість грамів. Всі страви повинні бути в відварному або пропареному вигляді. Відварюючи м’ясо і рибу, бульйон потрібно кілька разів зливати. Це робиться для того, щоб він був не таким насиченим. Прийоми їжі необхідно розділити на п’ять – шість частин, тобто практикувати дробове харчування.

Дієти при харчової алергії у дорослих важливо строго дотримуватися.

при набряках

При наявності набряків знизити і контролювати вживання рідини. Безумовно, кожен алергік має можливість самостійно, не вдаючись до послуг лікаря, застосовуючи метод виключення, підібрати свій раціон таким чином, щоб не допускати рецидивів.

Однак в періоди загострень все ж краще звернутися до фахівця і знижувати алергійну навантаження на організм із застосуванням медикаментозних засобів. Не варто відмовлятися від діагностичних тестів або аналізів, пропонованих лікарем.

З їх допомогою можна добитися досить точної картини, не відчуваючи дію тих чи інших продуктів на собі. Якщо ваша алергія має сезонну природу, важливо дотримуватися дієти в період цвітіння.

Таким чином, правильне і грамотне харчова поведінка допомагає знизити симптоми, прискорити одужання і відчувати себе комфортніше.

Дієта при алергії на шкірі у дорослих повинна підбиратися індивідуально.

Харчова поведінка в період загострення захворювання

Загостренням алергії вважається стан, при якому організм пацієнта більше звичайного реагує на дратівливі чинники новими проявами. Звичайно, в цей час необхідно дотримуватися суворої дієти. Близько місяця раціон повинен включати в себе продукти з низьким індексом алергенність.

У міру зникнення симптомів можна повернутися до колишнього меню, вводячи по одному продукту в тиждень. Такий суворий раціон носить назву розвантажувального. У медичній практиці такі періоди прийнято використовувати в лікуванні особливо гострих випадків алергії в поєднанні ожирінням різного типу і дерматитами.

Потрібно пам’ятати про те, що така розвантажувальна терапія протипоказана при деяких станах. Наприклад, при туберкульозі, вагітності, літньому і дитячому віці.

Що стосується голодування, яке вважалося мало не панацеєю від усіх захворювань, то короткі його періоди можна практикувати тільки по призначення лікаря, а ще краще, якщо це буде відбуватися в умовах стаціонару.

Дієта при алергії - специфіка для алергіків

Принципи, що застосовуються при складанні дієти при сильній алергії у дорослого

Раціон алергіка переважно повинен складатися з рослинних компонентів. Крім цього, ви повинні забезпечити надходження достатньої кількості рідини (при цьому не забуваємо про набряки, якщо вони є), так як вода виводить шлаки і токсини.

Крім того, можна вводити в раціон свіжовичавлені соки, несолодкі компоти і відвар шипшини. Також потрібно обмежити кількість спецій, оскільки вони посилюють запальні процеси і провокують розвиток алергічної симптоматики.

Крім того виключаємо з меню смажені і жирні страви в дієті при алергії у дорослих.

Меню на тиждень

  • Наведемо зразкове меню на один тиждень, в якому постараємося показати, що харчування алергіка не повинно бути мізерним і нудним.
  • понеділок
  • Сніданок – вівсянка на воді з фруктами і невеликим шматочком вершкового масла, чорний або зелений чай без цукру.

Обід – суп на овочевому бульйоні, можна подати відварну нежирну свинину чи яловичину. Підійдуть також нежирні сорти риби. На десерт можливий кисіль із зелених яблук.

Вечеря – парова м’ясна котлета з гарніром (відвареним рисом). Пізніше можна кефір або зелене яблуко.

вівторок

Сніданок – натуральний йогурт, зелений або чорний чай, бутерброд з сиром і маслом.

Обід – овочевий суп з крупами або макаронами. Відварна яловичина, несолодкий компот.

Вечеря – пюре з картоплі, гуляш з пісного м’яса. Як десерт може підійти банан, груша, зелене яблуко.

Середа

Сніданок – салат з капусти і огірка, заправлений оливковою олією. Бутерброд з маслом, чай або несолодкий компот.

  1. Обід – бульйон з фрикадельками, відварну картоплю, чай, компот.
  2. Вечеря – макарони, заправлені олією, галети, чай.
  3. Четвер
  4. Сніданок – фруктовий салат з дозволених фруктів з йогуртом, свіжовичавлений сік.
  5. Обід – вареники з вишнею або картоплею, котлети на пару, кисіль.
  6. Вечеря – каша з гречаної крупи, бутерброд з маслом, чай, кефір.
  7. п’ятниця
  8. Сніданок – запіканка з нежирного сиру, чай, сухарики або галети.
  9. Обід – молочна локшина, биточки з картоплі, кисіль або компот
  10. Вечеря – тушкована капуста, чай або кефір.
  11. субота
  12. Сніданок: каша з вівсяної або пшоняної крупи, відварене нежирне м’ясо з хлібом.
  13. Обід – суп овочевий, варена риба, салат з сезонних овочів, кисіль, сік, компот.
  14. Вечеря – тефтелі на пару з гарніром у вигляді відвареного рису, сирна запіканка.
  15. неділя
  16. Сніданок – вівсяна каша, кефір, йогурт.
  17. Обід – яловичі пельмені, салат з сезонних овочів.
  18. Вечеря – запіканка з макаронів, тости, чай.
  19. Крім основних прийомів їжі, потрібно передбачити і перекушування у вигляді фруктів, сирих овочів, кисломолочних продуктів, галет з компотом або киселем.

Читайте також:   Ліки Зодекс від алергії

На завершення слід сказати, що звичка дотримуватися принципів правильного харчування може істотно полегшити життя аллергику, знизивши тяжкість симптомів і зменшивши ризик ускладнень. Головне – ставитися до життя і здорового способу життя з оптимізмом, тоді добре самопочуття буде з людиною завжди.

Сама правильна дієта при алергії у дорослих, меню на тиждень з рецептами

Від алергії страждає величезна кількість людей. Вона може бути харчової, контактної, респіраторної. Реакція організму виникає при контакті з подразником. Дієта при алергії дозволяє знизити ймовірність розвитку реакції, полегшити її перебіг.

Вона виключає їжу, яка може спровокувати сильний набряк, а також посилити перебіг нехарчової алергії.

Щоб полегшити стан організму, дотримуватися алергічної дієти рекомендується навіть тим, у кого не зустрічалося реакції на продукти, але є інші види алергії.

Дієта при алергії - специфіка для алергіків

Особливості харчування алергіків

Алергія являє собою неправильну реакцію імунної системи, коли такі безпечні речі, як їжа, пилок рослин, пил і шерсть тварин, сприймаються організмом як небезпека. Суть харчової алергії в тому, що білок в продуктах сприймається як чужорідний. При цьому з’являється кашель, печія, висип, свербіж шкіри і інші неприємні симптоми.

Дієта при алергії дозволяє:

  • знизити ймовірність виникнення реакції;
  • послабити вираженість симптомів;
  • знизити навантаження на органи шлунково-кишкового тракту;
  • виявити харчової алерген;
  • знизити потребу в антигістамінних засобах.

В результаті реакція може бути настільки сильною, що спровокує набряк легенів. Це небезпечно для життя, тому дотримання правил харчування обов’язково. Але ніяка корекція раціону не замінить антигістамінні препарати. Дієта під час алергії базується на наступних принципах:

  1. Необхідно обмежити кількість споживаної солі, хоча вона не є алергеном. Але сіль затримує воду і підсилює набряки. Цукор також бажано вживати по мінімуму.
  2. Смажене доведеться повністю прибрати. Корисно їсти тільки їжу з мінімальною термічною обробкою. Коли період загострення пройде, можна їсти свіжі фрукти і овочі.
  3. Сувора дієта при алергії на увазі часте і дробове харчування. Їсти потрібно потроху, але часто. Шлунок простіше справляються з маленькими порціями їжі. Також буде простіше відстежити реакцію організму на кожен продукт.
  4. Магазинні напівфабрикати необхідно повністю виключити. Їсти потрібно ті страви, які були приготовлені самостійно з перевірених продуктів. У покупної їжі безліч штучних добавок, спецій і підсилювачів смаку.

Дієта алергіка може включати і нову їжу, якої раніше не було в раціоні. Але вводити їх потрібно обережно, невеликими порціями, спостерігаючи за станом організму.

Види продуктів і типи дієтичного харчування

Визначити точно, на що з’явилася реакція, може тільки лікар після проведення обстеження. Якщо людина стикається з таким явищем вперше, дієта при алергії будується на виключення потенційних сильних подразників. Продукти можна розділити на 3 види:

  • високий вміст алергенів: горіхи, какао і шоколад, пшениця, яйця, окремі види м’яса, мед, цитрусові, ананаси, полуниця, молочні продукти, диня, хрін, гірчиця, риба, соуси;
  • середній вміст: яловиче і куряче м’ясо, боби, буряк, вівсянка, гречка, рис, картопля, брусниця, чорна смородина, вишня;
  • низький вміст: індичка, кісломолочка, капуста, пшоно, кукурудза, свинина, червона смородина, слива, кабачки, баранина, яблука і груші.

При сильних реакціях складання раціону бажано довірити фахівцеві. Дієтотерапія корисна для профілактики онкології, алергії, ожиріння.

Дієта при алергії - специфіка для алергіків

Залежно від типу алергічної реакції і протікання патології виділяють 2 типу дієтичного харчування:

  1. Неспецифічний. У період сильної алергії рекомендується цей тип харчування, щоб полегшити стан хворого, нормалізувати травлення. Застосовується, коли точний подразник не виявлене.
  2. Специфічний. Застосовується, коли відомі алергени. Потенційно небезпечні для здоров’я людини продукти повністю забираються з раціону, замінюються іншими, нізкоаллергенних.

Багато фахівців рекомендують при неспецифічної дієті перші 2 дні голодувати і більше пити. На кожен вводиться потім продукт відстежують реакцію, тому вводять їх поступово.

Дієта при харчовій алергії: заборонені продукти

Щоб травний тракт працював нормально, необхідно знижувати на нього навантаження, не перевантажувати жирними і гострими стравами. Також дієта при алергії у дорослих знижує вираженість симптомів, так як виключає найбільш небезпечні для алергіків продукти:

  • гриби;
  • рибу та інші морепродукти;
  • какао-боби в будь-якому вигляді;
  • мед;
  • горіхи:
  • кава;
  • алкоголь;
  • молоко;
  • фрукти червоного кольору.

Не рекомендується їсти смажене, гостре, копчене, сильно солоне. Макарони є допускається, але в обмеженій кількості, як і банани.

Необхідно повністю відмовитися від фастфуду і різних напівфабрикатів, які економлять час, але негативно позначаються на здоров’ї.

Перший час відмова від звичних продуктів проходить важко, через 1-2 тижні організм звикає. Людина починає відчувати справжній смак їжі без ароматизаторів і добавок.

Дієта для алергіків: що можна їсти?

Не обов’язково дотримуватися строгих правил харчування при сезонної алергії. Досить буде періодом загострення. За точним списком корисних і шкідливих продуктів бажано звертатися до лікаря-алерголога.

Дієта для дорослих алергіків допускає вживання:

  • вареної курки, індички або яловичини;
  • гречки;
  • вівсянки;
  • кабачків;
  • картоплі;
  • сої;
  • овочевих супів;
  • зелених яблук;
  • груш;
  • бездріжджового хліба;
  • капусти.

Дієта при сильній алергії повинна бути строгою. Не слід вводити в раціон продукти, які не входять до списку допустимих. Майонез і кетчуп необхідно виключити. Замість них можна використовувати натуральне оливкове масло. Хліб алергікам є небажано. Але можна маленькими порціями є вчорашній або підсушений хліб, сухарики, прісні коржі.

Дієта при алергії - специфіка для алергіків

Алергічна дієта для годуючих та вагітних

Спеціальна дієта при харчової алергії під час вагітності або лактації обов’язково обговорюється з лікарем. Під час виношування дитини можуть проявитися реакції, яких ніколи не було раніше. Тому важливо уважно ставитися до свого раціону, максимально знизити кількість шкідливої ​​їжі, відмовитися від екзотичних фруктів і інших алергенів.

Під час лактації у дитини може з’явитися висип. Це говорить про те, що мама з’їла продукт, на який у малюка є реакція. Алерген може залишатися в молоці матері кілька днів. Припустимо вживати:

  • кисломолочну продукцію без добавок, барвників, ароматизаторів, наприклад, кефір, ряжанку, натуральний йогурт;
  • нежирну рибу;
  • кролятину і індичку;
  • молочні каші і просто відварені крупи;
  • яловичину;
  • зелені фрукти в невеликій кількості (натурального зеленого кольору, а не нестиглі);
  • макарони;
  • картопля;
  • чай без трав і добавок.

Цей же раціон буде корисний вагітним на останніх термінах. Не можна їсти під час грудного вигодовування і в третьому триместрі консерви, ковбасу, напівфабрикати, фастфуд, пити каву. Слід прибрати їх меню солодощі, газовану воду, спеції, червоні і помаранчеві фрукти, шоколад. Є яйця допустимо після 3 місяців життя дитини.

Дієта при алергії на шкірі

Найчастіше висипання на шкірі з’являється від штучних добавок і консервантів. Дієта при алергії на шкірі у дорослих повинна виключати подібні продукти. Найчастіше реакція виглядає як почервоніння шкіри, лущення, висип, що супроводжується сильним свербінням.

Таким чином може проявлятися алергічна реакція як на їжу, так і на побутову хімію, пил, пилок, шерсть тварин. Небезпека такого стану в тому, що воно може привести до більш серйозних уражень шкіри, набряках гортані, астмі.

Правильне харчування дозволить знизити вираженість симптомів або повністю усунути це неприємне явище, якщо причина була в певних продуктах.

Щоб скласти меню на тиждень під час дієти при алергії на шкірі у дорослого, потрібно пам’ятати такі правила:

  1. Визначити точно алерген може тільки лікар. Якщо до цих пір не відомо, на що пішла шкірна реакція, варто завести харчовий щоденник. У нього записуються продукти і реакція на них, яка проявилася в протягом доби. Щоб відстежувати було простіше, кожен новий продукт вводиться в раціон не раніше, ніж через 3 дні.
  2. Питний режим для алергіків має особливе значення. Чиста вода дозволяє виводити з організму токсини і алергени. Тому щодня потрібно пити по 1,5-2 л чистої води, не рахуючи чаю і супів.
  3. Будь-які напівфабрикати, склад яких викликає сумнів, необхідно прибрати. Готувати їжу краще самостійно.
  4. Консерванти – головний ворог людей з шкірними висипаннями. Допускається вживати тільки натуральні безпечні дитячі консерви.
  5. Смажені продукти заборонені повністю. М’ясо і овочі тільки гасяться, варяться або запікаються.
  6. Сіль є можна, але не більше 6 г на добу.
  7. Є необхідно невеликими порціями. Від переїдання неприємні симптоми можуть посилитися. Шлунково-кишкового тракту не можна перевантажувати. З цієї ж причини з раціону забирається будь-яке жирне м’ясо.
  8. Паралельно з дієтичним харчуванням потрібно пам’ятати про протиалергічних засобах. Швидко вивести токсини допоможуть ентеросорбенти.

Дієта при шкірної алергії у дорослих повинна дотримуватися не менше 2 тижнів. Лікар може продовжити її при необхідності. Хронічні захворювання вимагають постійного дотримання правильного харчування.

Читайте також:   Алергічний риніт – симптоми у дорослих

Щоб організму було простіше адаптуватися до нового раціону, потрібно намагатися урізноманітнити його, готувати різні страви, прикрашати їх, красиво оформляти, використовувати допустимі спеції в невеликих кількостях або сушені овочі.

Дієта при алергії - специфіка для алергіків

Дієта при алергії у дорослих: перелік продуктів і меню на кожен день

Дієта від алергії виключає багато звичні продукти. Але при правильному підході можна скласти різноманітне меню. Таке харчування дозволить не тільки зменшити вираженість реакцій, але і нормалізувати вагу.

Зразкове меню на день може виглядати так:

  • сніданок – молочна вівсянка, зелене яблуко і чай без цукру;
  • перекус – знежирений сир;
  • обід – овочевий суп з курячими фрикадельками, спагетті з підливою з сої, компот з дозволених фруктів;
  • вечеря – вінегрет, чай з крекерами.

Протягом доби повинно бути 5-6 прийомів їжі. Допустимі додаткові перекушування у вигляді фруктів, галет, компоту. На сніданок можна їсти різноманітні каші з невеликою кількістю вершкового масла, на обід – супи нема на кістковому бульйоні, м’ясо. Вечеря краще робити легким і не пізніше, ніж на 3 години до сну. Підійде молочна локшина, овочевий салат, легка сирна запіканка.

Існують спеціальні дієтичні рецепти, які дозволяє легше переносити перехід на нове харчування. Наприклад, щоб не відмовлятися повністю від солодощів, можна самостійно зробити вівсяне печиво з вівсяних пластівців, банана, родзинок. Додавати в нього цукор не потрібно, солодкість з’являється за рахунок стиглого банана і сухофруктів.

Сезонна реакція на пилок дерев: основи харчування

У багатьох зустрічається сезонна алергія, що триває від місяця до півроку. У цей період також важливо підтримувати організм і не вживати продукти, які можуть погіршити ситуацію.

До них відносяться насіння, рослинна олія, малина, ківі, халва, мед, вишня, черешня, морква, картопля, яблука.

Не можна їсти абрикоси, персики, полуницю, пити коньяк, приймати лікарські препарати на шишках.

Якщо у пацієнта виявлена ​​алергія на пилок бур’янів, з раціону прибирають цитрусові, кавун і диню, баклажани, часник, майонез і гірчицю, любов алкоголь на травах.

Необхідно обмежити вживання солодкого, їсти якомога менше солоних і маринованих продуктів. Припустимо вживати нежирне відварене м’ясо, каші, яйця, макарони, квасоля, картопля, помідори, молоко, сир, сметану, хліб. Режим необхідно дотримуватися, але не запивати їжу.

Алергія в дитячому віці

Щоб уникнути сильної негативної реакції у дитини на нову їжу, фахівці рекомендують дотримуватися наступних порад:

  1. Не варто поспішати з початком прикорму.
  2. З м’яса варто вибирати телятину і курку. Вони найбільш безпечні для дитини і рідко провокують алергічні реакції.
  3. Під час дієтичного харчування не варто давати дитині молочні каші.
  4. Новий продукт в раціон вводиться невеликими порціями. Однією чайної ложки на добу буде достатньо. Коли батьки переконаються, що продукт безпечний, порцію збільшують.
  5. Пити дитині дають воду і трохи ромашкового чаю. Він виводить набряки і знімає запалення.
  6. Якщо дитина відчуває голод і не наїдається, потрібно збільшити кількість прийомів їжі, але не обсяг порцій. Додавати інші продукти не рекомендується.
  7. Батьки повинні завести щоденник харчування і відслідковувати, який продукт і коли вводився, як реагував на це організм малюка.
  8. Суп для дитини потрібно готувати на другому або третьому бульйоні. Не варто давати маленькій дитині наваристі м’ясні супи. З покупного м’яса в бульйон йдуть всі шкідливі речовини, добавки, якщо вони є, жири. Тому після закипання воду потрібно злити, а м’ясо добре промити і продовжити варіння.
  9. Дитині можна давати прісноводну нежирну рибу, якщо це допустимо за віком, але не морську рибу, ікру та інші морепродукти.
  10. Червоні овочі потрібно вводити в дитяче меню останніми і дуже обережно.

При будь-яких алергічних симптомах у дитини (кашель, чхання, набряки, свербіж, висипи, почервоніння) рекомендується звернутися до педіатра. Займатися самолікуванням небезпечно.

Дієта при алергії - специфіка для алергіків

Коли і як можна припинити дотримуватися дієтичного харчування?

Якщо у людини виявився певний харчовий алерген, уникати його потрібно все життя. Однак деякі дієти розраховані на певний курс. Різко починати їсти все, що до цього було заборонено, шкідливо для організму.

Щоб не завдати шкоди травній системі, вихід здійснюють обережно. Кожні пару днів в меню додають новий продукт.

Деякі заборонені алергікам продукти є корисними для загального здоров’я. Якщо він входить в список високоаллергенних, але у конкретного людини не викликав негативну реакцію, вживати його можна, але не частіше 2 разів на тиждень і в невеликих кількостях. В період виходу також бажано приймати полівітамінні комплекси.

ВАЖЛИВО! Стаття носить інформаційний характер. Перед використанням необхідно проконсультуватися з лікарем.

Дієта при алергії

Алергія визнана однією з найбільш поширених патологічних явищ, причому харчова алергія займає провідні місця. Алергічна реакція проявляється у вигляді неадекватного відповіді організму на потрапляння на нього алергенних часток.

Визначивши алерген, він виключається з ужитку в їжі. Трапляється і так, що виявити непереносимість конкретного продукту стає складно. У подібній ситуації дотримується дієта для алергіків, що виключає список самих алергенних продуктів.

Особливості дієти при алергії

Дієта при алергії - специфіка для алергіків

Програма харчування здійснюється переважно з варених продуктів. Визначається і калорійність – близько 2800 ккал в день. Добовий прийом їжі повинен бути повноцінним, становить не менше 6 разів. При набряках обмежується також кількість рідини. Обмежується алкоголь, смажені і копчені продукти. Не рекомендується вживати жирне м’ясо.

Харчування для алергіків різноманітно, існують різні меню та способи харчування. Незважаючи на це, важливо визначити конкретний продукт, на який організм реагує некоректно. Виявлення реакції починається з визначення основних алергічних продуктів.

Основні продукти алергени

Кожна людина індивідуально реагує на харчові речовини: навіть загальновизнані продукти з високою алергенність можуть не викликати в організмі негативних реакцій. Визначити, на що саме зі складу блюдо з’явилася несподівана реакція буває непросто, через що список потенційних алергенів великий:

  • горіхи (зокрема фундук і арахіс);
  • натуральне молоко;
  • мед і прополіс;
  • шоколад, торт, цукерки та інші кондитерські вироби;
  • цитрусові;
  • сири;
  • жирні види м’яса;
  • морепродукти;
  • майонез;
  • овочі: червоний перець, буряк, морква;
  • фрукти, гранат, хурма, банани;
  • ягоди: смородина, суниця, малина;
  • яйця;
  • дині;
  • гриби.

гіпоалергенні продукти

Раціон харчування алергіка повинен містити продукти, які не викликають негативних реакцій в організмі. Важливо застосовувати в їжу більше клітковини і крохмалю, завдяки чому здійснюється прискорене перетравлення, що позбавляє від роздратування шлунково – кишкового тракту.

Дієта при алергії - специфіка для алергіків

  • капуста;
  • буряк;
  • морква;
  • зелень;
  • горох;
  • огірки;
  • спаржа;
  • ряжанка і знежирений сир;
  • яловичина, кролик і курка;
  • зелені фрукти;
  • сухі фрукти;
  • зелений чай;
  • здобні сорти хліба.

Список основних алергенів великий, через що алергіки багато в чому обмежують себе в звичній їжі. Перевагою є список гіпоалергенної продукції: вибір для складу меню різноманітний.

Дотримуючись індивідуального харчування, з’являється можливість не тільки захистити себе від негативного впливу алергену, а й відновити стану здоров’я, домогтися стрункої фігури, а також завжди перебувати в гарному настрої, оскільки безліч гіпоалергенних продуктів є відмінними антидепресантами.

Поставитися з особливою серйозністю рекомендується до періодів загострення, коли раціон повинен бути грамотно розпланований.

Харчування при загостренні

Дієта для алергіків необхідна на щоденній основі, проте в момент загострення вона грає найважливішу роль. Рекомендації під час загострення мають відмінності в порівнянні зі щоденною дієтою:

Варто тимчасово повністю виключити:

  • квашені овочі;
  • редька;
  • маргарин;
  • будь-які готові солодощі (зберігається можливість вживання самостійно створених кондитерських виробів);
  • кава та інші міцні напої;
  • ягоди;
  • фрукти (зокрема дині й абрикоси);
  • всі сорти горіхів;
  • будь-який вид грибів;
  • прянощі і соуси;
  • копчені, смажені продукти;
  • гострі страви;
  • цибуля і часник;
  • вершкове масло;
  • м’ясо курки.

В даний період добове меню буде серйозно обмежена, проте в домашніх умовах можна придумати безліч рецептів з доступних до прийняття в їжу продуктів:

  • сиру (рекомендується використовувати плавлений сир; твердий сир не повинен бути гострим);
  • олії;
  • червоних яблук;
  • груш;
  • капусти у свіжому вигляді;
  • гарбуза;
  • круп (за винятком манки);
  • молочних продуктів (без добавок).

Важливо: фахівці особливо рекомендують відмовитися в період загострення від такого виду обробки як обсмажування, а також не додавати в страви будь-які види приправ. Бажано варити, тушкувати або запікати страви. Сіль також застосовувати з обережністю (страви повинні бути ледь солоними для смаку).

Харчування алергіків значно відрізняється від раціону здорової людини. Стежити за меню простіше поза періодом загострення, оскільки залишається достаток варіантів рецептів, завдяки яким обмеження в їжі відчуваються несильно. Напади алергії супроводжуються ретельним контролем і відмовою від більшості звичних харчових речовин.

Щоб уникнути прояви алергії, рекомендується користування щоденником харчування, який допоможе контролювати дієту і реакцію на з’їдені продукти. Таким чином, з’являється можливість самостійно виявить продукт – алерген. Крім цього, незалежно від наявності періодом загострення варто обмежити себе в придбанні напівфабрикатів і соусів.

Ввівши в звичку індивідуальне харчування, можливо не тільки уникнути нападів, але і перестати помічати обмеження у власному раціоні!

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *