Калорійність брокколі – користь і шкода

Брокколі відома завдяки своїм корисним властивостям. Вважається, що в її складі вітамінів і мінералів більше, ніж в будь-якому іншому овоче.

Чим хороша брокколі?

Брокколі: калорійність, користь і шкода для організму, рецепти стравБрокколі – дієтичний продукт.

Незалежно від виду (ця капуста буває не тільки зеленої, схожою на дерево, але і фіолетовою з невеликою кількістю суцвіть) брокколі має наступні корисні властивості:

  1. Зниження рівня холестерину в крові. Велика кількість розчинної клітковини в брокколі уповільнює всмоктування жирів і сприяє їх виведенню з організму.
  2. Зменшує запалення і прояви алергії. Кемпферол з брокколі знижує реактивність організму щодо потенційних алергенів, а омега-3 ненасичені жирні кислоти мають протизапальну дію.
  3. Антиоксидант. Всі овочі сімейства хрестоцвітих, до яких відноситься і брокколі, мають високу концентрацію вітаміну С, флавоноїдів, лютеїну, ЗЕА-ксантина, бетакаротина і інших речовин, що нейтралізують вільні радикали і захищають клітини організму від продуктів перекисного окислення.
  4. Міцні кістки. У брокколі міститься багато кальцію, який необхідний для підтримки нормальної мінеральної щільності кісток і запобігання остеопорозу.
  5. Профілактика тромбозів і кровотеч. Велика кількість вітаміну К в цій капусті допомагає підтримувати в рівновазі систему згортання і протизгортання крові.
  6. Здорова серцево-судинна система. У брокколі є речовина сульфорафан, яке захищає ендотелій, внутрішню вистилання судин, від пошкоджень і запалень, які можуть бути викликані атеросклерозом, цукровим діабетом, метаболічним синдромом, хворобами обміну речовин.
  7. Підходить для дієти. У брокколі багато повільно вивільняються комплексних вуглеводів, клітковини, що допомагає роботі шлунково-кишкового тракту, підтримує нормальний рівень цукру в крові і запобігає переїдання. Більш того, в чашці нарізаної брокколі білка стільки ж, скільки в чашці рису або кукурудзи, а ось калорій в два рази менше!
  8. Очищення організму. Глюкарафанін, глюконастурцін і глюкобрассіцін – особливі фітонутрієнти, які беруть участь на всіх етапах детоксикації: активація процесу, зв’язування шлаків і токсинів і їх виведення.
  9. Підтримка кислотно-лужного балансу. Для кожного хімічного процесу в організмі потрібно своя кисла або лужне середовище. Надмірне закислення підвищує ризик виникнення хвороб. Брокколі успішно нейтралізує надлишкові кислоти і допомагає нам залишатися здоровими.
  10. Пренатальна підготовка. Висока концентрація фолієвої кислоти в капусті допоможе не тільки підготуватися до вагітності, але і вирішити проблеми із зачаттям!

Склад і калорійність

У 100 грамах брокколі міститься:

компонент зміст Відсоток від рекомендованої добової норми
Енергетична цінність 34 ккал 1.5%
вуглеводи 6.64 г 5%
білок 2.82 г 5%
жири 0.37 г 1%
холестерол 0 мг 0%
клітковина 2.60 г 7%
вітаміни:
фолати 63 мкг 16%
ніацин 0.639 мг 4%
пантотенова кислота 0.573 мг 12%
піридоксин 0.175 мг 13%
рибофлавін 0.117 мг 9%
тіамін 0.071 мг 6%
вітамін A 623 МО 21%
вітамін C 89.2 мг 149%
вітамін E 0.17 мг 1.5%
вітамін K 101.6 мкг 85%
електроліти:
натрій 33 мг 2%
калій 316 мг 7%
мінерали:
кальцій 47 мг 5%
мідь 0.049 мг 5.5%
Залізо 0.73 мг 9%
магній 21 мг 5%
Марганець 0.210 мг 9%
селен 2.5 мкг 5%
цинк 0.41 мг 4%
Фітонутрієнти:
Каротин-ß 361 мкг
Криптоксантин-ß 1 мкг
Лютеїн-ЗЕА-ксантин 1403 мкг

Як вибирати і зберігати?

Свіжа брокколі тепер доступна цілий рік. Намагайтеся при покупці вибирати яскраву, щільну капусту з хорошим ароматом. Підв’ялі екземпляри з пожовклими ділянками, обламаними гілками вже не принесуть особливої ​​користі. Найкраще, звичайно, та брокколі, яку ви виростили самі, але якщо у вас немає дачної ділянки, просто намагайтеся купувати овочі у перевірених продавців.

Будинки куплену брокколі помістіть суцвіттями вниз в ємність з солоною водою, а через 30 хвилин промийте під проточною водою. Так ви зможете змити з капусти всі пестициди і бруд.

Брокколі можна готувати і їсти відразу, а можна заморожувати про запас. Дивно, але в замороженої промисловим способом капусті вітамінів навіть більше, ніж в магазинній капусті.

Це пояснюється тим, що овочі заморожують майже відразу після збору врожаю, а ось в продаж в свіжому вигляді вони надходять набагато пізніше (за винятком ринків, куди йдуть прямі поставки), коли частина корисних речовин встигає зруйнуватися.

Що приготувати?

У брокколі в їжу можна вживати як суцвіття, так і листя зі стеблами.

Варіанти застосування:

  1. Суцвіття свіжої капусти можна їсти сирими або в салатах.
  2. Суцвіття брокколі можна приготувати на пару або швидко обсмажити (метод Стир-Фрай), а потім змішати з іншими овочами, полити заправкою з масла, цибулі, перцю, часнику і солі і подати з м’ясом або птахом.
  3. Брокколі дуже добре поєднується з цвітною капустою, тому додавайте їх в супи і рагу за кілька хвилин до готовності.
  4. Зробіть пюре з приготованої на пару брокколі. Такий гарнір чудово підходить до риби.
  5. Додавайте суцвіття капусти в омлети.

Довго варити (довше 2 хвилин) або готувати в мікрохвильовій печі брокколі не рекомендується. Під час термічної обробки руйнуються фолати, антиоксиданти, фітонутрієнти, і капуста втрачає свої корисні властивості.

Безпека

Як і інші представники сімейства хрестоцвітних, брокколі містить речовину, здатну ініціювати загострення захворювань щитовидної залози у людей, що мають порушення ендокринної системи, тому їм краще не вживати таку капусту.

Непереносимість брокколі є вкрай рідкісною індивідуальною особливістю, тому можна вважати цей овоч цілком нешкідливим.

ТОП-10 ПП-страв з брокколі з кбжу + користь брокколі

Наближаються новорічні свята, до яких слід підготуватися заздалегідь. Осінні і зимові холоди не мають до інтенсивних занять спортом, тому на талії з’являються зайві сантиметри. Щоб швидко привести себе в порядок, введіть в раціон смачні дієтичні страви. Одне з них – брокколі в духовці. Розповімо детальніше, як його приготувати.

say7.info

Класичний рецепт брокколі в мультиварці

Смачну капусту можна приготувати навіть без додавання інших овочів. Брокколі в мультиварці, приготована за класичним рецептом – це чудовий гарнір, з яким добре поєднуються страви з дієтичного м’яса, рис, запечена риба. Для такого обіду не потрібно попередньо готувати овоч на пару. Підійдуть свіжі або заморожені суцвіття.

Для приготування страви потрібно взяти такі інгредієнти:

  • спаржева капуста – 800 грам;
  • вершкове масло – 100 грам;
  • вода – 200 мілілітрів;
  • сіль, спеції за смаком.

Необхідно вимити брокколі і видалити з неї неякісні пагони. Для страви необхідно вибирати зелені, пружні і невялие суцвіття. Після цього потрібно помістити овоч в мультиварку, додати вершкове масло і воду.

Зазвичай рецепти не містять інформацію про точний час приготування. Воно залежить від режиму, в якому працює кухонне пристосування. Найбільш оптимальна програма для страви з брокколі – це «Каша», «Плов», «Гречка», «Гасіння». Тривалість термічної обробки брокколі в мультиварці зазвичай займає 15 – 25 хвилин.

Дуже важливо не перетримати капусту, інакше вона перетвориться в кашку і втратить свої корисні і смакові якості.

Як приготувати брокколі для схуднення

Важливо не просто використовувати брокколі при схудненні, а й правильно її готувати. Для смаження краще брати оливкова олія, адже воно не виділяє шкідливих канцерогенів. Краще ж суцвіття гасити, варити або готувати на пару. Така обробка дозволить зберегти в овоче більше поживних речовин, та й без соняшникової олії їжа виходить набагато корисніше і підходить для дієтичного харчування.

Всі моделі мультіварок мають режим приготування на пару. Для цього в основну їх чашу наливають воду. Самі ж продукти укладають в ємність для готування на пару. Виходить щось схоже на водяну баню. Брокколі на пару в мультиварці готуються за таким же принципом:

  1. Суцвіття промити, розділити на більш дрібні.
  2. Укласти їх в ємність для приготування на пару, скропити зверху лимонним соком або лимонно-часниковим соусом.
  3. Основну чашу мультиварки наповнити водою.
  4. Включити режим «Варка на пару». Коли вода закипить, поставити зверху ємність з овочем, готувати близько 40-50 хвилин.

запечена

Ще один корисний спосіб приготування будь-якої їжі – це запікання. У цьому випадку продукти теж зберігають більшість входять до складу вітамінів і мікроелементів. Брокколі, запечена в духовці, не є винятком. Її можна готувати в чистому вигляді або ж доповнити яйцями, сиром, часником – все одно вийде дієтичне блюдо. Принцип приготування такий:

  1. Суцвіття промити, розділити на дрібні і бланшувати в окропі кілька хвилин.
  2. Далі перекласти їх на промаслений лист, зверху можна посипати сиром або збризнути соєвим соусом.
  3. Надіслати запікатися на 1 годину при 160 градусах.

Найпростіший і доступний спосіб приготування – це варіння. Важливо при цьому не перевищувати рекомендований час. Брокколі відварна готується в трохи підсоленій воді не більше 3 хвилин. Якщо ж суцвіття залишаються жорстким, то можна збільшити це значення до 5-7 хвилин. Важливо при цьому не наливати занадто багато води – вони повинна бути трохи вище рівня вмісту в каструлі.

Відгуки та результати

Відгуки про дієту на брокколі практично завжди позитивні, але є деякі нюанси, які варто враховувати.

Фадєєва Олександра, 21 рік: «За тиждень на стандартному меню брокколі плюс квасоля, зелень і яблука скинула 5 кг. Задоволена, але повторювати не буду – важко, продукт, мабуть, не мій. Спробую інші дієти ».

Губарва Вероніка, 32 роки: «Я дуже люблю всі види капусти, тому дієту на брокколі перенесла легко. 10 днів – мінус 6 кг. Готувала її на пару, гасила і запікала. Поєднувала з кисломолочними продуктами ».

Маршова Єсенія, 28 років: «За десять днів дієти вага зменшилася сильно – на 7 кг. Готувала в основному супи і смузі, на вечерю – обов’язково салат з рибою або квасолею, інакше спати голодною було важко. В цілому дієта дуже сподобалася, ефективна ».

Читайте також:   Роздільне харчування для схуднення

Рецепт брокколі на сковороді – як приготувати капусту смачно

Мабуть, сьогоднішній рецепт брокколі на сковороді – один з найпростіших варіантів приготування цього корисного продукту. Готується така капуста досить швидко, а виходить дуже смачною! Спеції, з якими брокколі обсмажується, надають їй особливий смак, так що цей овоч можна їсти не тільки як доповнення до гарніру, але і як цілком самостійне блюдо.

Вважається, що брокколі – один з найкорисніших рослинних продуктів. Капуста багата вітамінами і мікроелементами, і часто її можна виявити в складі аптечних вітамінних комплексів. Тому не варто проходити повз неї в овочевих рядах – овоч не тільки принесе користь вашому організму, але і подарує гастрономічне задоволення!

Щоб зберегти всі вітаміни під час приготування, не варто піддавати продукти довгої термічній обробці. Максимум -10 хвилин, а краще і того менше. Ну а як приготувати брокколі смачно на сковороді, розповість сьогоднішній рецепт.

Складові:

  • Свіжа брокколі – 300 г
  • Оливкова олія – ​​3 ст.л.
  • Соєвий соус – 2 ст.л.
  • Зерна гірчиці – 1 ч.л.
  • Сіль за смаком
  • Суміш перців – ½ ч.л.
  • Мелений коріандр – ½ ч.л.
  • Лавровий лист – 1 шт.
  • Сухий часник (мелений) – щіпка

Взагалі, всі рецепти з брокколі прості. Так як капуста має яскравий смак, її не готують довго і не змішують з великою кількістю інгредієнтів, часом досить просто зробити овочі на пару, згасити брокколі з грибами або запекти в духовці з цвітною капустою.

Як приготувати брокколі смачно на сковороді

Каструльку з водою (я брала близько 1 літра) ставимо на вогонь і доводимо до кипіння. Кидаємо лавровий листочок і подсаливаем.

Брокколі розбираємо на суцвіття (не дуже дрібні), промиваємо гарненько. Кидаємо в окріп. І хвилини 3 проварюємо.

Потім дістаємо капусту і даємо їй стекти на ситі. Бульйон не викидаємо – він стане в нагоді, наприклад, для того, щоб зварити супчик.

Оливкова олія розігріваємо на сковороді. Кидаємо зерна гірчиці, суміш перців і мелений коріандр. Якщо хочете капусту гостріше, тоді використовуйте червоний мелений перець.

  • Вливаємо соєвий соус.
  • І кидаємо відварені суцвіття.
  • На середньому вогні обсмажуємо, постійно помішуючи, приблизно хвилини 3.
  • Потім посипаємо сухим часником, накриваємо кришкою, вогонь зменшуємо і даємо ще постояти хвилинку, щоб капуста просочилася ароматами і смаками спецій.
  • Ось і все, тепер ви знаєте як приготувати капусту брокколі швидко, з мінімальною термічною обробкою, щоб вона залишилася не тільки смачною, але й корисною.

Апетитна і сама по собі – просто з хлібцями, наприклад. А ще як доповнення до гарніру, особливо з рисом.

Смачного!

котлети капустяні

Брокколі в відварному вигляді подобається не всім, а ось в котлетах їй полюблять навіть діти! Блюдо відмінно поєднується зі свіжими овочами і сметанним соусом.

Буде потрібно:

  • брокколі – 0,3 кг;
  • картопля – 2 шт .;
  • вівсяні пластівці – 4 ст.л .;
  • яйце – 1 шт .;
  • зелень – невеликий пучок;
  • сіль перець.

Як готувати:

  1. Картоплю помити, почистити, покласти в каструлю і залити водою. Поставити варитися.
  2. Капусту розділити на суцвіття, закинути до картоплі. Варити овочі до повної готовності.
  3. Зелень вимити, подрібнити.
  4. Вівсяні пластівці перемолоти в борошно за допомогою кавомолки.
  5. З овочів злити рідину, остудити. Пюріровать блендером.
  6. Вбити яйце, додати 2 ст.л. вівсяної муки, додати зелень. Посолити і поперчити.
  7. З приготованого фаршу сформувати котлети, обваляти їх в залишилася вівсяної борошні. Викласти їх на деко, попередньо застелений пергаментом.
  8. Випікати в розігрітій до 180 ° C духовці близько 25 хвилин.

Як смачно приготувати заморожену броколі. Скільки варити брокколі заморожену

Звертаємо вашу увагу: довгий час «мурижити» таку капусту не рекомендується, це вам скаже будь-який шеф-кухар або навіть новачок, що володіє базовими знаннями з кулінарного мистецтва.

Від цього вітаміни вимиваються в бульйон, корисні речовини випаровуються з парою і відбуваються структурні зміни.

Тому на питання про те, скільки варити брокколі заморожену, є тільки одна відповідь: дуже і дуже нетривалий час!

процес варіння

  1. У широкий посуд наливаємо воду (приблизно 5 см в глибину).
  2. Доводимо рідину до кипіння.
  3. Солимо до смаку.
  4. Розміщуємо в неї вміст пакету. Даємо закипіти.
  5. Варимо 2 хвилини на середньому вогні.
  6. Відкидаємо готовий продукт на друшляк і даємо стекти зайвій волозі (хвилин 5).

Зварена таким чином капуста брокколі (заморожена або свіжа – не має значення) має приємний вигляд і зберігає максимум своїх властивостей, корисних для людини.

Дієтичний салат з брокколі – 4 рецепта

Дієтичний салат з брокколі і перцем

  • Час готування – 20 хвилин
  • Енергетична цінність – 63 ккал
  • Кількість поживних речовин:
  • Жирів – 4,5 г
  • Вуглеводів – 5,2 г
  • Білків – 2,3 г

Складові:

  • Брокколі – 0,5 кг
  • Оливки – 150 г
  • Солодкий перець – 1 шт
  • Винний оцет – 2 ст. ложки
  • Оливкова олія – ​​1 ст. ложка
  • Сіль перець

Приготування салату з брокколі і перцю

  1. Свіжу капусту брокколі миють у холодній воді і поділяють на окремі суцвіття. Закладають її в киплячу воду і відварюють приблизно 3 хвилини.
  2. Поки брокколі остигає, болгарський перець миють, видаляють плодоніжки і серцевину з насінням. Підготовлений перець дрібно шаткують і з’єднують з брокколі.
  3. Оливки ріжуть навпіл і додають до овочів.
  4. Салат солять і перчать за смаком, поливають винним оцтом і оливковою олією.

Приготуйте також:

Низькокалорійний салат з омлетом

Дієтичний салат з брокколі і бринзи

  • Час готування – 15 хвилин
  • Енергетична цінність – 100 ккал
  • Кількість поживних речовин:
  • Жирів – 7,5 г
  • Вуглеводів – 4,2 г
  • Білків – 6,2 г

Складові:

  • Брокколі – 0,5 кг
  • Бринза – 50 г
  • Вершки 10% – 100 мл
  • Петрушка – 10 г
  • спеції

Приготування салату з брокколі і бринзою:

  1. Капусту, промиту і оброблену на дрібні суцвіття, відварюють протягом 4-5 хвилин. Остуджують.
  2. Бринзу краще взяти слабкосолений. Її розминають виделкою, додають вершки і спеції. Якщо бринза солонувата, то сіль можна і навіть бажано не додавати.
  3. Підготовлений соус змішують з брокколі і посипають порізаної свіжої петрушкою.

Одержаний обсяг салату можна розділити на п’ять порцій або відразу пропорційно зменшити масу інгредієнтів.

Низькокалорійний салат з брокколі і куркою

  • Час готування – 40 хвилин
  • Енергетична цінність – 63 ккал
  • Кількість поживних речовин:
  • Жирів – 4,5 г
  • Вуглеводів – 4,0 г
  • Білків – 10,5 г

Складові:

  • Куряча грудка – 150 г
  • Брокколі – 150 г
  • Зелений горошок – 100 г
  • Огірок – 100 г
  • Рослинна олія – ​​1 ч. Ложка

Приготування салату з брокколі і куркою:

  1. Курячі грудки відварити. Остигнуло м’ясо порізати.
  2. Суцвіття брокколі відварити протягом 3 хвилин. Остудити.
  3. Свіжий огірок порізати на тонкі скибочки.
  4. Змішати всі інгредієнти, посолити, додати мелений перець і полити олією (оливковою або соняшниковою).

Низькокалорійний салат з брокколі і часниковою заправкою

Цей рецепт докладно описаний в відео. Готову страву сподобається гурманам і любителям пікантних салатів.

Кожен з описаних чотирьох рецептів низькокалорійного салату з брокколі має свої гастрономічні та дієтичні переваги. І вегетаріанські закуски, і салати з м’ясним компонентом відмінно доповнять будь-який обід або вечерю.

азіатське соте

Овочеве рагу по-азійському – екзотичну страву на кокосовому молоці. Цей продукт в поєднанні з клітковиною з овочів збереже стрункість фігури, і подарує заряд бадьорості на весь день!

Буде потрібно:

  • брокколі – 0,2 кг;
  • кольорова капуста – 0,1 кг;
  • молоко кокосове – 2 ст .;
  • квасоля стручкова – 0,1 кг;
  • морква – 1 шт .;
  • перець болгарський – 1 шт .;
  • зелень – невеликий пучок;
  • баклажани – 0,2 кг;
  • каррі – 1 ч.л .;
  • перець, сіль.

Як готувати:

  1. Якщо овочі заморожені, то їх необхідно розморозити.
  2. У сотейник влити кокосове молоко, підігріти і всипати приправи.
  3. Баклажани помити, почистити від шкірки, викласти в молоко.
  4. Морква очистити і натерти на дрібній тертці, відправити в сотейник.
  5. Перець промити, зрізати плодоніжки і витягти нутрощі. Нарізати соломкою, покласти в рагу.
  6. Спаржеву і кольорову капусту помити, розділити на суцвіття, викласти до інгредієнтів.
  7. Накрити соте кришкою і тушкувати на повільному вогні близько півгодини.
  8. За 5 хвилин до готовності посипати рагу рубаною зеленню.

Як вживати брокколі

Найкраще під час дієти вживати брокколі в свіжому вигляді: промити капусту водою і розділити на суцвіття, так капуста збереже всі свої корисні компоненти і речовини.

А щоб брокколі легко засвоїли організмом, страви рекомендується готувати на пару або відварити в окропі. Цей різновид капусти на 80% складається з води, тому не дивно, що Калорійність брокколі на сто грам становить всього 34 калорії.

Незаперечною перевагою брокколі є те, що її можна знайти в супермаркеті в усі пори року. І навіть в замороженому вигляді капуста зберігає половину природних вітамінів і мікроелементів.

Крім найпопулярніших 10 дієтичних страв з брокколі з цим продуктом добре поєднується селеру, базилік, м’ята, білокачанна капуста, зелений горошок, болгарський перець, помідор.

Склад і харчова цінність овоча

Продукт багатий вітамінами, мікроелементами, рослинним білком і цінною під час дієти клітковиною, яка запускає обмін речовин і допомагає кишечнику очищатися від токсинів і залишків неперетравленої їжі. У зеленій капусті міститься:

  • 6% білків;
  • 1% жирів;
  • 2% вуглеводів.

Саме велика кількість рослинного білка дає відчуття ситості і не дозволяє переїдати на дієті. Крім того, капуста містить вітаміни: групи В (В1, В2, В6), С, К, А.

Читайте також:   Яка калорійність у гороху?

У кучерявою молодий капусті містяться марганець, фосфор, кальцій, магній, селен, натрій.

Є в брокколі цинк, мідь і залізо. Під час вагітності жінкам рекомендують включати капусту в раціон, так як в ній міститься фолієва кислота.

Глікемічний індекс брокколі – всього 32 одиниці, тому вона служить основою харчування не тільки на дієті, але і при захворюваннях печінки і цукровому діабеті.

Довідка. Калорійність брокколі – всього 40 ккал.

В зелені капусти містяться ізотіоціанати і сульфорафан. Вони відносяться до антиоксидантів, виводять токсини і важкі метали з організму.

Користь і шкода брокколі. І інші цікаві моменти

Кучерява зелена капуста брокколі вабить сьогодні майже з усіх вітрин овочевих крамниць і великих продуктових магазинів! «А що це за брокколі і з чим її їдять?» – запитують прихильники здорового способу життя та шанувальники правильного харчування. Із задоволенням розповімо про брокколі! Адже цей овоч воістину заслуговує на увагу. Стільки користі, мабуть, є далеко не у всіх дарах природи. Та й шкода буквально меркне перед безліччю достоїнств, якими наділений продукт.

Користь брокколі для організму

Що ж це за продукт такий рослинного походження, якому так довіряють прихильники правильного збалансованого харчування?

З історії … Інша назва брокколі – «Спаржева капуста». Це найближчий родич цвітної капусти. Брокколі вважається попередником цього овоча. Народився сорт «брокколі» десь на просторах Італії ще в V-VI столітті. Назва «брокколі» взято від італійського слова broccolo – ‘квітучий стебло’.

Щоб зрозуміти, чим же так приваблива для нас ця кучерява темно-зелена капуста, розглянемо її склад.

Брокколі насичена наступними корисними для людського організму речовинами:

  • вітамінами групи В (В1, В2, В6). Кожного елемента міститься в продукті до 9%;
  • вітаміном С – до 150%;
  • вітаміном К – до 126%;
  • вітаміном А – до 12%.

Також в кучерявою зелені брокколі містяться:

  • марганець – 10%;
  • фосфор – до 7%;
  • кальцій – до 5%;
  • магній – близько 4-4,5%;
  • селен – 4%;
  • натрій – до 9%.

Є в цьому овочі цинк, мідь, залізо. Цей рослинний плід багатий харчовими волокнами. Особливу привабливість цього продукту харчування надає багатий зміст фолієвої кислоти.

Вживаючи цей плід в їжу, людина буквально насичує свій організм корисними мікроелементами і отримує гідний запас вітамінів. Брокколі вважається потужним джерелом користі для імунної системи.

Варто тільки подивитися, скільки в її складі вітаміну С! Приписують брокколі і здатність протипухлинної профілактики. Справа в тому, що в зелені цієї капусти присутні такі речовини, як ізотіоціонати, сульфорафан.

У медицині ці елементи вважають антиоксидантами, які відмінно справляються з продуктами важких металів та іншими складними токсинами.

Незаперечна користь брокколі і для діабетичного харчування. Харчові волокна, мала насиченість цукрами, а також низький глікемічний індекс (до 10) роблять цей продукт корисним для збереження глікемічного профілю діабетика, який страждає II типом захворювання.

Користь капусти брокколі також незаперечна в плані боротьби із зайвою вагою. Кучеряві стебла цієї капусти на 100% безпечні для фігури, а для організму вони ще й дуже корисні.

Так що, якщо немає особливих протипоказань, обов’язково варто включити в раціон брокколі, бажаючи створити ідеальне меню для схуднення.

У брокколі міститься значна кількість вітаміну К (до 126%) на 100 грамів продукту. Цей вітамін допомагає засвоюватися кальцію, який вкрай важливий для фортеці і здоров’я кісток. Необхідні кальцій і вітамін К для збереження краси шкіри, нігтів і волосся. Це, безсумнівно, оцінять не тільки жінки, а й чоловіки.

Але для жіночого організму користь брокколі так і зовсім неоціненна, про це поговоримо окремо. А поки перерахуємо загальну користь вживання цієї капустки для людського організму:

  • очищає організм від солей і виводить зайву воду;
  • стабілізує гормональний фон;
  • покращує процес травлення;
  • захищає і зміцнює клітини печінки;
  • зміцнює кісткову, хрящову тканини;
  • сприяє підвищенню еластичності шкіри;
  • захищає зуби від розвитку карієсу і періодонтиту;
  • надає противопаразитарное дію;
  • захищає від застуд та інших інфекційних захворювань;
  • зміцнює серцево-судинну систему;
  • блокує поганий холестерин.

Варто окремо відзначити, що брокколі має досить приємним смаком, добре втамовує голод і може розглядатися як повноцінний компонент харчового раціону.

Користь брокколі для жінок

Жіночий організм складний. Він потребує серйозного підтримки протягом репродуктивного та постклімактеричного шляху. Капуста брокколі – це дуже цінний і важливий продукт для жіночого організму! Якщо немає протипоказань, кожній жінці рекомендується звернути особливу увагу на цей продукт і включити його в свій раціон в достатній кількості.

Справа в тому, що в брокколі міститься фолієва кислота. Одна середня порція цієї капусти може забезпечити приблизно 15% від добової норми цієї корисної речовини. Фолієва кислота вкрай важлива в період зачаття. Від достатності цього компонента залежить правильність розвитку нервової трубки плода, здоров’я плаценти.

Ось чому брокколі – це найкращий продукт для майбутніх мам. Але і після пологів не слід нехтувати «кучериками» брокколі. Корисна ця капуста і малюкові. Літнім жінкам цей продукт дарує зміцнення суглобів, підвищення еластичності шкіри, захист від розвитку зморшок.

Вживаючи в їжу брокколі в постклімактеричний період, жінці простіше зберегти гормональний баланс і підтримати нервову систему.

Блиск волосся, фортеця нігтів, здоровий колір шкіри і гарний настрій – це теж в якійсь мірі заслуга брокколі! Безліч вітамінів і мікроелементів сприяють підтримці здорового фону в організмі, а також формуванню позитивного настрою. А ще зелені стеблинки і суцвіття надають сил! Вживаючи брокколі в їжу, можна значно підвищити працездатність. Що важливо не тільки для жінок, але і для чоловіків.

шкода брокколі

Хоча користь капусти брокколі майже безперечна, є у цього рослинного продукту і недоліки.

Якщо у людини є хронічні захворювання травної системи, зафіксована харчова алергія на продукти з вітаміном С, а також є серйозні захворювання кишечника, є брокколі або зовсім не можна, або можна, але з обережністю. Треба проконсультуватися з фахівцем.

Також важливо врахувати, що харчуватися однією лише капустою брокколі не варто категорично! Деякі жінки, сідаючи на дієту, вибирають тільки цей продукт рослинного походження, щоб насичувати свій організм хоч якоюсь силою в цей період. Але так робити не просто шкідливо, але і небезпечно! Раціон завжди повинен бути збалансованим. Тому все-таки варто додати до брокколі якісь ще низькокалорійні, але корисні продукти.

Це цікаво! Харчова цінність брокколі: 34 Ккал, 2,8 г – білки, 0,4 г – жири, 6,6 г – вуглеводи, до 90% води, 2,6 г – корисна клітковина.

Рецепти приготування брокколі

Отже, корисні суцвіття ваблять зеленню «кучериків» і соковитістю стебла? Не варто надовго залишати корисну капусту в холодильнику. Швидше готувати смачні і здорові страви!

Смузі з брокколі, огірка і лайма

Для приготування смачного і корисного напою, який не тільки вгамує спрагу, але і додасть ситість, знадобиться:

  • брокколі – 1 вилок середнього розміру;
  • огірок – 1 великий або 2 маленьких;
  • сік 1 невеликого лайма.

Брокколі потрібно розібрати на суцвіття, а тонкі стеблини нарізати кубиками. Товстий стебло не знадобиться. Огірок очистити від шкірки і нарізати кубиками. Вичавити сік 1 лайма.

Всі інгредієнти відправити в чашу блендера і приготувати чудовий густий смузі. Готовий напій можна прикрасити гілочкою м’яти.

Пити відразу після приготування! Це справжній вітамінний коктейль, який зарядить силами, настроєм і підживити здоров’я.

Вітамінний салат «Зелений букет»

Щоб приготувати цей чудовий салат, в якому поєднується користь соковито-зелених дарів природи, потрібно:

  • брокколі – 1 вилок середнього розміру;
  • огірок – 1 шт;
  • зелене яблуко – 1 шт;
  • морква;
  • зелень кропу;
  • 1 крапля соку лайма.

Основу у вигляді брокколі розібрати на суцвіття і дрібно порубати стеблинки. Огірок очистити від шкірки і нарізати соломкою. М’якоть зеленого яблука (без шкірки) нарізати соломкою або натерти на середню тертку. Морква нарізати дрібним бруском.

Всі овочі з’єднати в салатник і приправити рваною зеленню. Для аромату і пікантності смаку можна додати в салат краплю лайма. Повірте, насичена зелень, прикрашена помаранчевими «промінчиками» моркви, не тільки розбурхує апетит, але і радує око.

Тому сміливо подавайте такий салатний мікс на святковий стіл!

Це дуже корисний і смачний продукт!

Брокколі – це продукт рослинного походження, якому приписують чудодійні властивості! І це все не вигадки, а цілком доведені факти.

Людям, хоч трохи розуміє в хімії, мікробіології та медицині, розібратися в користь речовин, що містяться в броколі, неважко.

Але не потрібно бути справжнім вченим, щоб оцінити те багатство, яким наділені зелені стеблинки і суцвіття цієї овочевої культури.

Капуста поєднується з безліччю інших овочів. Їсти цей чудовий плід можна як самостійний продукт або поєднуючи з іншими овочами, ягодами, фруктами, зеленню. Смак у цього продукту воістину унікальний. І він скоріше вразить і стане одним з улюблених відтінків, ніж відштовхне і зробить негативний враження. Вибирайте брокколі для свого раціону і насолоджуйтеся силою і здоров’ям!

Користь і шкода капусти брокколі: корисні властивості, протипоказання, як приготувати смачно і корисно, для схуднення та в лікувальних цілях

Брокколі, або спаржева капуста – однорічна, генетичний попередник цвітної капусти. Вона була відома ще в п’ятому столітті до нашої ери, але в той час була поширена тільки в північно-східній частині Середземномор’я.

В кінці шістнадцятого століття вона потрапила до Франції, а потім почала поширюватися по всьому світу. На той момент її називали «італійської спаржею».

  • Це найкорисніший вид капусти з дуже великою кількістю цілющих якостей.
  • У цій статті ми покажемо на фото капусту брокколі, розповімо про її складі, користь для здоров’я вагітних жінок, чоловіків, немовлят і дітей старшого віку, корисних і лікувальних властивостях, шкоду для організму людини, протипоказання до вживання.
  • Крім загальної інформації про користь і потенційну шкоду брокколі, ви дізнаєтеся, як смачно і корисно готувати овоч.

Читайте також:   Найефективніші дієти для ледачих

до змісту ↑

Для приготування страв користуються нераспустившимися суцвіттями і стеблами рослини.

Залежно від сорту вони можуть мати як зелену, так і фіолетове забарвлення . При купівлі товару слід вибирати щільні екземпляри з пружними стеблами.

Якщо головки брокколі покриті жовтими бруньками або квітами – вони переспіли, а якщо від них йде неприємний запах, а поверхня покрита плямами або цвіллю, значить, вона вже почала псуватися.

Після покупки слід замочити капусту в холодній воді на півгодини , а потім добре промити. Розділити на суцвіття, стебла очистити від шкірки, при необхідності накришити, використовувати для приготування різних страв.

Якщо продукт не використовується відразу в їжу, то його потрібно помістити в ємність з водою головкою вниз, закрити поліетиленом і відправити в холодильник, але не більше ніж на один тиждень.

При заготівлі брокколі запас її рекомендується вимити, розділити, просушити і заморозити. У такому вигляді її можна зберігати протягом півроку.

до змісту ↑

Склад, калорійність, харчова цінність і глікемічний індекс

Харчова цінність 100 грамів продукту:

  • білки – 2,8 грама;
  • жири – 0,5 грама;
  • вуглеводи – 6,5 грама;
  • харчові волокна – 2,6 грама;
  • вода – 87,6 грама.

Глікемічний індекс – 10. Брокколі відноситься до дієтичних продуктів, в 100 грамах цього виду капусти міститься не більше 34 кілокалорій.

  1. Так як головки з різною вагою, то кількість кілокалорій в них потрібно розраховувати пропорційно.
  2. У хімічний склад продукту входять:
  • вітаміни: А, Е, С, К, РР, U і групи В;
  • макро- і мікроелементи: натрій, магній, кальцій, марганець, залізо, селен, мідь і цинк.

до змісту ↑

Чи корисна брокколі для організму і чим? Таку капусту корисно включати в харчування людям при захворюваннях травної, серцево-судинної систем, печінки і нирок.

  • З її допомогою можлива профілактика запорів, дисбактеріозу, метеоризму .
  • Регулярне вживання в їжу сприяє підвищенню апетиту, нормалізації роботи жовчовивідних шляхів , очищенню організму від шкідливих речовин, зміцненню імунної системи, зниження рівня холестерину, поліпшення стану шкіри, нігтів і волосся.
  • Люди, які постійно включають в меню брокколі, рідше страждають від інфаркту, інсульту, очних захворювань.
  • Про корисні властивості брокколі розповість програма «Про найголовніше»:

до змісту ↑

Вживання цього виду капусти становить величезну користь для дорослих людей. До складу входять особливі речовини, наприклад, сульфорафан і та сінегрін .

  1. Якщо включати її в меню хоча б два рази на тиждень, то у чоловіків в рази знижується ризик захворювання раком простати, а у жінок – рак молочної залози.
  2. Ефект ще більше посилиться, якщо заправляти брокколі термічно обробленими томатами або соусами з їх використанням.
  3. Капуста – корисний продукт харчування для вагітних жінок : насичує вітамінами і мінералами, яких в цей період часто не вистачає.
  4. Забезпечує правильне формування нервової і кровоносної систем дитини, зміцнює імунітет жінки, допомагає їй уникнути анемії.

При низькій калорійності овоч містить велику кількість білка – будівельного матеріалу для плода. Корисно включати брокколі і в раціон годуючих матерів, так як вона має мінімум протипоказань до вживання.

Чим корисна брокколі для грудничка? Це гіпоалергенний продукт, тому її можна додавати в якості прикорму в меню дітей з грудного віку .

Для цього суцвіття відварюють у воді, подрібнюють, додають невелику кількість молока і вершкового масла. Таке пюре покращує травлення, зміцнює імунітет і кісткові тканини.

У складі овочу – велика кількість кальцію , тому її вживання в їжу людьми похилого віку буде хорошою профілактикою розвитку остеопорозу.

Капусту рекомендується включати в раціон хворих на діабет . Вона містить речовини, які сприяють нормалізації рівня інсуліну, захищають судини від руйнувань, які з’являються на тлі підвищеного вмісту цукру в крові.

Регулярне включення в меню спортсменів допоможе їм швидко нарощувати м’язову масу .

Продукт-захисник – капуста броколі:

до змісту ↑

Вживання брокколі в свіжому вигляді протипоказано при підвищеній кислотності, захворюваннях підшлункової залози, після важких операцій.

Протипоказання одне – індивідуальна непереносимість. Але щоб все ж не завдати шкоди здоров’ю, дотримуйтесь ряд правил її приготування .

до змісту ↑

Рекомендації по вживанню

У день досить з’їдати від 70 до 150 г брокколі . Її можна додавати в сирому вигляді в салати, а можна готувати з нею дуже смачні кулінарні страви.

Вона добре поєднується з м’ясом, рибою, яйцями, сиром, макаронами, сметаною і вершками.

З овочів і фруктів при приготуванні брокколі для поліпшення смаку можна скористатися морквою, цибулею, картоплею, авокадо, шпинатом, огірками, помідорами, лимоном, зеленню.

При приготуванні кулінарних страв не слід проводити довгу термічну обробку – вона зруйнує велику кількість корисних речовин. Як зварити броколі смачно і корисно?

Кращий спосіб – легке тушкування, запікання або парова обробка протягом десяти хвилин. Не рекомендується її обсмажування в жиру і використання мікрохвильової печі.

  • При приготуванні знаменитого супу-пюре з брокколі її відварюють, а бульйон виливають .
  • Відвар (бульйон) брокколі шкідливий: в ньому утворюються отруйні сполуки, які можуть завдати здоров’ю серйозної шкоди.
  • Для подальшої варіння супу можна використовувати будь-який інший овочевий або м’ясний бульйон.
  • Як вибрати і приготувати брокколі:

до змісту ↑

З брокколі можна приготувати багато смачних страв. Вона поширена в багатьох кухнях світу.

Давайте дізнаємося, як відварити брокколі , приготувати овоч так, щоб зберегти корисні властивості.

до змісту ↑

курка тушкована

Складові:

  • брокколі – 800 г;
  • куряче філе – 1 кілограм;
  • цибуля – 1 ш .;
  • морква – 1 шт .;
  • вода – 100 мілілітрів;
  • соєвий соус – 2 ст. ложки;
  • томатна паста – 3 ст. ложки;
  • масло рослинне – 250 мілілітрів;
  • сіль перець.
  1. Як приготувати:
  • курку промити, порізати на шматочки, скласти в миску, заправити сіллю, спеціями, соусом і 2 ст. ложками рослинного масла. М’ясо повинно маринуватися протягом години;
  • брокколі потрібно промити, розділити на суцвіття, відварювати 10 хвилин;
  • цибулю і моркву очистити, нарізати, спасерувати;
  • курку обсмажити, додати до неї овочі, воду, томатну пасту. Гасити всі разом не більше десяти хвилин.

до змісту ↑

Складові:

  • куряча грудка – 800 г;
  • брокколі – 500 г;
  • гриби мариновані – 300 г;
  • огірки (свіжі) – 5 шт .;
  • цибуля – 1 шт .;
  • майонез (сметана) – 300 г;
  • сіль, оцет.
  • Як приготувати:
  • курячу грудку відварити, остудити, нарізати кубиками;
  • капусту промити, обдати окропом, порізати шматочками;
  • цибуля накришити півкільцями, замаринувати в оцті;
  • огірки і гриби дрібно нарізати;
  • всі інгредієнти змішати, заправити сіллю і майонезом.

до змісту ↑

Складові:

  • філе білої риби – 800 г;
  • брокколі – 200 г;
  • цибуля – 1 шт .;
  • морква – 1 шт .;
  • яйце – 2 шт .;
  • соєвий соус – 100 мілілітрів;
  • оливкова олія – ​​5 ст. л .;
  • борошно – 3 ст. л .;
  • сіль, зелень.
  1. Як приготувати:
  • філе нарізати шматочками, скласти в ємність, залити яйцями, збитими з половиною норми соєвого соусу;
  • цибулю і моркву почистити, дрібно нарізати. Гасити близько п’ятнадцяти хвилин, додати до них відварену брокколі, соус, дати потомитися п’ять хвилин;
  • рибу присипати борошном, обсмажити;
  • овочі викласти на блюдо, поверх них розмістити рибу. Засипати подрібненою зеленню.

Як приготувати капусту брокколі – відео-рецепт:

до змісту ↑ до змісту ↑

Так як брокколі – низькокалорійний продукт, її використовують в дієтах для схуднення.

Яка користь брокколі для схуднення? Великий вміст в ній клітковини дозволяє, вживаючи невелику кількість овоча, отримати тривале відчуття насичення.

Вона ефективно очистить кишечник , що також знижує зайву вагу.

Брокколі сприяє регуляції метаболізму, прискоренню обмінних процесів. А це призводить до швидшому спалюванню жирів.

до змісту ↑

У лікувальних цілях

Для підвищення імунітету народні цілителі рекомендують випивати в день один стакан капустяного соку в кілька прийомів.

Зміцнюється нервова і серцево-судинна система, нормалізується робота щитовидної залози, поліпшується сон, швидке очищення організму.

Для позбавлення від паразитів використовують насіння брокколі. Для цього 50 г сировини заливають півлітра окропу, настоюють протягом півгодини.

Отриманий відвар п’ють протягом дня. Лікування продовжувати один тиждень.

до змісту ↑

У косметології

Капуста знаходить застосування і в косметології. Маски на її основі живлять, зволожує, розгладжує шкіру обличчя.

Для її приготування потрібно 200 г капусти вимочити в холодній воді протягом години, злегка відварити, подрібнити.

Додати в отриману масу одну столову ложку оливкової олії і кілька крапель апельсинового. Маска наноситься на шкіру обличчя на 20 хвилин.

У косметології широко застосовується масло брокколі , яке продається в аптеці. З ним можна швидко відновити зовнішній вигляд волосся, повернути їм блиск, гладкість.

Досить втирати його в шкіру голови за годину до миття. Його додають в кондиціонери для волосся, креми для обличчя.

З вищесказаного видно, що броколі – дуже корисний овоч для всіх категорій людей .

Ця капуста дозволяє насолоджуватися смачними стравами, а при правильному її застосуванні навіть зміцнити своє здоров’я.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *