Калорійність маракуйя і її користь

Зараз рідко кого можна здивувати екзотичними фруктами. За ними не треба їхати в азіатські і східні країни. Більшість фруктів доступні на прилавках супермаркетів. Багато питань викликає «заморський гість» маракуйя.

Аромат і смак плода подобаються з першого разу, його із задоволенням їдять як діти, так і дорослі. Трохи витягнутий, круглої форми фрукт відразу привертає до себе увагу.

Якщо більшість з тих, хто їздить в екзотичні країни, ознайомлені з маракуйей, то у нових покупців вона нерідко викликає подив. І перше питання, що приходить в голову: «маракуйя – як є?»

Плід маракуйя широко використовується при приготуванні кулінарних страв в азіатських країнах і як десерт.

Має багатий склад корисних речовин, підходять для фітнес-дієт, легкого перекусу, різноманітності меню. Страви, з додаванням корисного фрукта, стають пікантними і відрізняються ароматними нотками.

Яка ж у маракуйя користь і шкода? Чи є особливості вживання? Давайте дізнаємося подробиці.

Як виглядає маракуйя

Культивується рослина в країнах Азії, Південної Америки, Австралії. У нас фрукт відомий під різними іменами – гранаділла пурпурна, Страстоцвет, Пассифлора.

За зовнішнім виглядом фрукти можна порівняти зі сливами великих розмірів, мають темно-фіолетовий або жовтуватий відтінок. У довжину виростають від 5 до 14 сантиметрів. Вага -30-60 грам.

Повністю дозріла маракуйя привертає увагу зморщеною шкіркою, недозрілі відрізняються гладкою поверхнями. Шкірочка досить пружна, надійно захищає м’якоть фрукта від пошкодження.

Як росте маракуйя

Родина маракуйя – Бразилія. Пізніше фруктові дерева стали культивувати в інших країнах. Існує два види ліанового рослини. Відрізняються за кольором – жовта і фіолетова (пурпурна) маракуйя. Деревна багаторічна дерево має довгі гілки і неглибоку кореневу систему.

Листя крупного розміру, в довжину приблизно 22 сантиметри, відрізняються зубчиками по краях. Вусики можуть бути пурпурного або жовтого забарвлення, в залежності від сорту фрукта. Квітки дуже красиві, формуються в пазухах молодої лози, складаються з п’яти чашолистків.

Відрізняються яскравими, насиченими відтінками.

Маракуйя: корисні властивості і шкода, калорійність фрукта

Так як рослина субтропічне, воно добре росте на висоті від 700 до 1200 метрів над рівнем моря. Маракуйя чутлива до перепадів температури. Залежно від умов періоди дозрівання відрізняються. Так, в Індії, вона може дозрівати круглий рік.

Сезон маракуйи в Таїланді

Подорожуючи по екзотичних країнах, туристи насолоджуються не тільки пляжним відпочинком, екскурсіями, а й місцевими делікатесами. Багатьох цікавить сезон дозрівання тропічних плодів. Ароматна маракуйя викликає підвищений інтерес своїм фантастичним смаком.

Сезон дозрівання маракуйя в Таїланді триває з грудня по квітень. У цей період можна покуштувати корисний фрукт і оцінити переваги.

Як їдять маракуйя

Недосвідчений турист не знає, як правильно вживати незвичний фрукт. Насправді все просто.

  • Маракуйя ретельно промивається під проточною водою.
  • Розрізається на половинки.
  • М’якоть вибирається ложкою (до білого шару на шкірці).

Ковтати корисну масу годі й пережовуючи, одночасно з дрібними кісточками. Шкірка маракуйи досить гірка, тому її рекомендується викидати.

Маракуйя: корисні властивості і шкода, калорійність фрукта

Як вибрати маракуйя

Жовті або зелені плоди менш солодкі. Використовують для приготування соків. Однак і недозрілі, зелені маракуйя можна сміливо купувати. Плоди дозрівають при кімнатній температурі.

читайте також: Кумкват домашній – вирощування, способи розмноження і догляд

Друга ознака користі і якості – вага. Щодо розмірів повинен бути великим. Це ознака, як доброго смаку, так і соковитості. Якщо вага недостатній, це означає, що м’якоть маракуйя висохла.

За аромату якість оцінити складно. Так як товста шкірка фруктів не пропускає запахів.

Чи можна їсти кісточки маракуйи

Кісточки їстівні. Однак пережовуючи їх, відчувається легка гірчинка. Якщо не хочете ковтати, протріть м’якоть через сито. Виймати кісточки складно, тому така процедура полегшить процес.

Що готують з маракуйя

Сушена маракуйя відрізняється солодким смаком. Це альтернатива цукру. Підсолоджувач натурального походження надає дивовижний смак напоям, коктейлів, тортів, тістечок, кремів, солодким соусом, фруктових салатів, морозива. Ароматні фрукти відмінно поєднуються з випічкою, підходить для приготування начинок для пирогів.

З чим поєднується маракуйя? Якщо додати трохи фруктів до м’ясних або рибних страв, вони придбають неповторні пікантні нотки. У різних країнах плоди використовують для приготування численних страв – від корисних йогуртів, салатів, соків, млинчиків до морозива і повітряних десертів. Непогане поєднання виходить з лимонним соком, гострим перцем.

смак маракуйи

Описати смак маракуйя досить складно, він індивідуальний і не схожий ні на один конкретний фрукт. Швидше нагадує суміш декількох фруктів і ягід одночасно. Стигла маракуйя солодка, з невеликою кислинкою, може бути злегка терпким.

Для одних людей це мікс персика, агрусу і обліпихи, інші відчувають суміш суниці ківі і абрикоса в «одному флаконі». У будь-якому випадку аромат і смак незвичайного екзота не залишить байдужим людини вперше спробував соковитий фрукт маракуйя.

Як зберігати маракуйю

Щоб довезти маракуйя в цілості, рекомендують звернути щільно в папір або помістити в невелику кошик.

Недозрілі фрукти дозріють при кімнатній температурі за два дні. Стиглі необхідно помістити в холодильник. Термін придатності – 7 днів.

Для тривалого зберігання фруктів корисна заморозка. Для цього м’якоть маракуйя перемішується з цукром. Поміщається в поліетиленові пакети, і заморожується. Зберігати так маракуйя можна 12 місяців. При цьому корисні властивості фрукта зберігаються.

Маракуйя: корисні властивості і шкода, калорійність фрукта

Склад і калорійність

Екзотичні фрукти – справжнє джерело вітамінів, макро і мікроелементів:

  • каротини;
  • марганець;
  • вітаміни А, С, Е, Н, К, групи В;
  • зола;
  • натрій;
  • харчова клітковина;
  • амінокислоти;
  • магній;
  • поліненасичені жирні кислоти;
  • калій;
  • хром;
  • залізо;
  • алюміній;
  • органічні кислоти;
  • фосфор;
  • йод;
  • антиоксиданти;
  • залізо;
  • аскорбінова кислота;
  • флавоноїди;
  • сірка;
  • мідь;
  • фруктоза;
  • фолієва кислота;
  • фтор;
  • кальцій;
  • пектин.

Особливо великий вміст в маракуйя калію і заліза. Калорійність 100 г продукту – 70 ккал.

вітаміни

Завдяки вітамінним складом, корисний фрукт підвищує імунітет, захищає організм в сезон простудних та інфекційних захворювань.

Фолієва кислота корисна при вагітності. Вітаміни групи В допомагають боротися зі стресами.

Мінеральні речовини

Калій – важливий мікроелемент для серцево-судинної системи. Маракуйя – джерело заліза, необхідного елементу для кровотворення і утворення гемоглобіну.

Фрукт доповнений іншими мінеральними речовинами, екзотичний плід стає незамінним і корисним в дієтичному і здорове харчування.

Чим корисна маракуйя

Фрукт при обробці не втрачає корисних властивостей, сухофрукти так само корисні як свіжі плоди. Вплив фрукта багатого вітамінно-мінеральним комплексом різноманітне.

  1. Покращує пам’ять. Стимулює організм при підвищених розумових або фізичних навантаженнях.
  2. Природний афродизіак.
  3. Попереджає розвиток авітамінозу.
  4. Корисний при зниженому імунітеті.
  5. Володіє антивірусним, сечогінну, імуностимулюючу, регенерує, протизапальними діями.
  6. Запобігає розвитку гіпертонії, атеросклерозу.
  7. Знижує рівень холестерину в крові.
  8. Знижує цукор в крові
  9. Нормалізує діяльність органів шлунково-кишкового тракту. Посилює перистальтику кишечника, виводить з організму токсини.
  10. Зміцнює стінки судин.
  11. Нормалізує обмінні, травні, водно-ліпідні, лужні обміни.
  12. Підвищує стійкість до інфекційних захворювань.
  13. Виводить з організму надлишкову рідину.
  14. Профілактичний засіб від онкологічних захворювань.
  15. Маракуйя корисний для гостроти зору.
  16. Очищає кров.
  17. Швидко регенерує клітини.
  18. Зміцнює серцево-судинну систему.

читайте також: Як правильно вибрати і зберігати гранат

Досить з’їдати в день 50 г фрукта, щоб наповнювати організм багатьма корисними речовинами. Фахівці рекомендують включати плід в раціон щодня.

В азіатських країнах давно знають про користь маракуйя для жіночого організму. «Плід пристрасті» володіє омолоджують властивостями.

Введення фрукта в постійний раціон сприяє:

  • стабілізації центральної нервової системи;
  • нормалізації менструального циклу;
  • зміцненню нігтів, волосся;
  • усунення симптомів в клімактеричний період;
  • поліпшенню сну;
  • попередження розвитку раку матки, яєчників, молочних залоз і остеопорозу;
  • усунення набряклості при вагітності;
  • профілактики від простудних та інфекційних захворювань;
  • поліпшенню настрою і травлення.

Маракуйя: корисні властивості і шкода, калорійність фрукта

Для чоловіків маракуйя не менше корисна. Регулярне вживання фрукта сприяє:

  • поліпшенню потенції, кількісного складу сперми;
  • попередження розвитку раку товстої кишки, простати;
  • стабілізації нервової центральної системи;
  • поліпшенню пам’яті, концентрації уваги;
  • підвищення витривалості;
  • поліпшенню травних, обмінних процесів;
  • зміцненню серця;
  • активації вироблення чоловічих статевих гормонів;
  • підвищення імунних сил.

Області застосування

Маракуйя фрукт знайшов широке використання в різних областях.

У косметології

на основі плодів готують маски, лосьйони скраби. засоби підходять для ніжної шкіри. захищають від ультрафіолетових променів. надають омолоджуючу дію. позбавляють від вугрової висипки.

особливо популярно масло маракуйи, що додається при виготовленні засобів по догляду за обличчям і тілом. компонент має регенеруючі, що відновлюють, зволожуючі властивості. в чистому вигляді відмінний засіб для масажу.

дієтології

так як маракуйя низькокалорійна, вона підходить для дієтичного харчування. організм отримує всі корисні речовини. і можна не побоюватися за фігуру.

кулінарії

найпоширеніше застосування маракуйя – приготування корисних соків, коктейлів, напоїв. фрукт доповнить смак випічки, морепродуктів, десертів, риби, лікеру, рому, шоколаду.

Маракуйя: корисні властивості і шкода, калорійність фрукта

протипоказання маракуйи

Маракуйя – корисний, екзотичний, незвичний фрукт. Надмірне вживання може призвести до неприємних наслідків. Особливо обережно слід вводити фрукт в раціон маленьких дітей. Можливе підвищення газоутворення, внаслідок бродильних процесів в кишечнику. Особливо обережно варто пробувати фрукти екзотів людям схильним до алергії.

Уважно вибирати якісні стиглі фрукти, значить убезпечити себе від неприємностей, і просто насолодитися унікальним смаком.

Маракуйя – користь і шкода для організму

Екзотичний фрукт – маракуйя належить сімейству пасифлорові . Інша назва – «Плід пристрасті», «Пассифлора їстівна», «гранаділла пурпурна», родом з Бразилії. Виростає в Австралії, Ізраїлі, Кенії, Південно-Східної Азії.

Читайте також:   Антицелюлітне обгортання в домашніх умовах

Ягоди формуються на вічнозелених ліанах, у яких гарні трисантиметровим квіти і темно-зелені фігурні листя з зубчастими краями. Туристи, часто бувають в Таїланді, можуть поласувати плодами пристрасті з грудня по квітень, коли сезон маракуйи.

Маракуйя завдяки незвичайним смаковим і корисним властивостям користується великим попитом. Видів налічують більше двох сотень, а вживають два: жовтий і фіолетовий (звичайний).

Дозріває фрукт до 80 днів . Форма його яйцеподібна, нагадує сливу, великий виноград. Гладка, жорстка шкірка щільна, неїстівна, діаметром 8 см , вага 40 гр . Колір рожевий, фіолетовий, яскраво-жовтий.

М’якоть кисло-солодка, соковита, желеобразная, ароматна, як поєднання смаку сливи, абрикоса, персика, агрусу. У більшості плодів знаходяться кісточки, вони також їстівні, існують фрукти без кісточок.

Маракуйя містить вітаміни, мінеральні, антибактеріальні, протизапальні речовини. Сфера застосування обширна – народна медицина, косметологія, дієтологія, кулінарія.

склад

У 100 грамах продукту міститься 25% клітковини і харчових волокон, 20% вуглеводів. Сік м’якоті становить: вода – 78 г, білки – 2, 4 г, жири – 0,4 г, вуглеводи – 13,4 г.

Рослина містить:

  • Залізо.
  • Калій.
  • Фосфор.
  • Кальцій.
  • Сірку.
  • Марганець.
  • Фтор.
  • Натрій.
  • Цинк.
  • Вітаміни E, C, B6, B1, B3, B5, H.
  • Фолієву кислоту.

Завдяки такому таким корисним речовинам маракуйя – цінний продукт для всього організму.

Лікувальні властивості

Маракуйя має унікальні властивості:

  • Заспокійливий ефект, нормалізує сон.
  • Позбавляє від спазмів, болів у шлунку.
  • Жарознижуючим ефектом.
  • Надає послаблюючу дію.
  • Покращує роботу сечовидільної системи і запобігає розвитку сечокам’яної хвороби.
  • Зміцнює імунітет, сприяє відновленню після тривалої хвороби.
  • Полегшує перебіг легеневих хвороб.
  • Знімає головний біль, напади астми.
  • Знижує рівень холестерину в крові.
  • Насіння мають снодійним дією.

Серотонін в складі маракуйи називають гормоном радості, він піднімає настрій, зменшує схильність до стресів. Антиоксиданти уповільнюють розвиток ракових клітин зміцнюють судини.

Маракуйя: корисні властивості і шкода, калорійність фрукта

чоловікам

Володіє збудливу дію , як афродизіак. Лікопін в складі плода попереджає розвиток аденоми простати і раку. Знімає м’язову напругу. Активізує роботу печінки.

жінкам

У жінок полегшує стан під час критичних днів і при клімаксі. Підвищує пружність і тонус шкіри завдяки вмісту токоферолу. У період вагітності та годування груддю фахівці рекомендують плід маракуйи через великий вміст вітамінів, фолієвої кислоти. Але слід вживати її в невеликих кількостях.

літнім

Відновлює і зберігає зорові функції, відмінний засіб для профілактики патологій зору, катаракти. Нормалізує тиск. Що міститься в плоді калій необхідний для серця, сприяє очищенню судин, зміцнює їх стінки. Маракуйя необхідна для профілактики атеросклерозу, ревматизму, подагри. Її мікроелементи збільшують щільність і міцність кісткової тканини.

Застосування в медицині

Квіти маракуйи мають лікарські властивості, їх використовують для седативних, спазмолітичних лікарських препаратів. Листя допомагають боротися з мігренню, суглобовими болями. Народна медицина рекомендує настої, відвари для полегшення симптомів захворювань.

У косметології

Сік і м’якоть рослини використовують для виробництва кремів, масок, які сприяють омолодженню і освіження шкіри, розгладжують мімічні зморшки, вирівнює колір обличчя, очищають шкіру, звужують пори.

Масло містить ненасичені жирні кислоти, 80% лінолевої, ще амінокислоту, пектин, крохмаль, алкалоїди. Його додають в шампуні, креми, гелі, мазі, використовують для масажу. Крім того, масло знімає набряки шкіри, позбавляє від почервоніння, живить, усуває лущення. Рекомендують при екземі і псоріазі.

Для схуднення

У 100 грамах продукту міститься близько 68 ккал . Щоб заповнити запаси вітамінів і мінералів під час дієти, фахівці рекомендують вживати маракуйю. Також завдяки низькій калорійності плід їдять для зниження ваги, він прискорює обмін речовин, очищає шлунково-кишкового тракту, сприяє розщепленню жирових відкладень.

У кулінарії

М’якоть застосовують в кулінарії країн, де вирощують рослину. Її додають в овочеві, фруктові салати, муси, соуси. Роблять йогурти, морозиво, начинки для випічки. Сік маракуї п’ють в нерозбавленому вигляді. Він ідеально втамовує спрагу в жарку погоду. Сироп змішують з алкогольними та безалкогольними напоями.

шкода

Екзотичний фрукт здатний завдати шкоди в окремих випадках:

  • Індивідуальної непереносимості.
  • Алергії.
  • Годуючим, вагітним при вживанні у великих кількостях.
  • Немовлятам.
  • Діабетикам, щоб не викликати підвищення цукру крові.
  • Під час загострення патологій шлунково-кишкового тракту.
  • Людям зі зниженим тиском.

Особам, які керують автотранспортом краще не вживати маракуйю, через снодійного ефекту. Щоб зрозуміти чи немає алергії на плід, потрібно з’їсти чайну ложку і почекати реакції.

Маракуйя: корисні властивості і шкода, калорійність фрукта

Як правильно застосовувати, поради

Маракуйя продається свіжа в гіпермаркетах, великих магазинах. Перед вживанням потрібно вибрати плід правильно, він повинен бути:

  1. З трохи зморшкуватою шкіркою, але не занадто, це означає маракуйя перезріла.
  2. Гладкий фрукт ще не доспів.
  3. Не слід брати занадто легкий фрукт, це означає його м’якоть висохла.
  4. Фрукт потрібно потрясти, якщо чути булькання, він свіжий.

Недоспевшій плід залишають при кімнатній температурі на 2-3 дні . Стиглі не витримують тривалу транспортування.

Перед їжею шкірку ретельно вимивають. Розрізають її гострим ножем по колу, не зачіпаючи м’якоть, ніж повинен увійти на 0,5 см . Розділяють плід на дві половини.

М’якоть і кісточки ложкою їдять ложкою. Готують з неї коктейлі, смузі, соки, морозиво, додають трохи в чай. Зберігається фрукт в холодильнику п’ять днів, можна заморожувати.

Фахівці радять збільшувати кількість з’їденого поступово.

Таким чином, при частому вживанні маракуйи можна домогтися позитивного результату: поліпшити стан шкіри, волосся, загальне самопочуття, роботу нервової, серцевої системи. Але фрукти маракуйи дорогі, і не завжди доступні. Квітникарі вирощують її і в кімнатних умовах, в теплиці. Плодів в цьому випадку чекають довго.

Маракуйя

Маракуйя: корисні властивості і шкода, калорійність фрукта

Маракуйя – вид рослин з роду Страстоцвет. Таку ж назву мають плоди цієї рослини.

Маракуйя родом з Бразилії.

Англійці і французи її називають «passion fruit» ( «фрукт пристрасті»), в той час як самі бразильці підкреслюють, що назва «плід пристрасті» зовсім не пов’язано з любовними справами, як може здатися на перший погляд: маються на увазі страсті Христові, так як квіти пасифлори (а до однойменного сімейства і належить ця рослина) малюнком нагадують терновий вінець (калоризатор). Сучасні плантації вирощування маракуйи сконцентровані в основному в Південній і Центральній Америці, Новій Зеландії, і на Гаваях.

Усталена в російській мові наголос на передостанній склад «маракуйя» по суті неправильно, так як слово походить з індіанських мов тупи-гуарани, в яких наголос падає на останній склад. Більш правильним було б назва «маракуйя». Закріпилася в російській мові назва прийшла, ймовірно, як і сам продукт, через Польщу.

Всього налічується понад 400 видів пасифлора, багато з яких вирощуються в декоративних цілях. Залежно від сорту, плоди бувають жовтого або фіолетового кольору, з жорсткою гладкою і хвилястою поверхнею. Усередині ховаються їстівні насіння, жовта оболонка яких має кислий смак і особливий аромат.

Маракуйю ріжуть навпіл і дістають насіння, смачну м’якоть і сік. Насіння їстівні, але захоплюватися ними не варто, надлишок насіння викликає сонливість.

  • калорійність маракуї
  • Калорійність маракуї не висока і складає 68 ккал на 100 грам продукту.
  • Склад і корисні властивості маракуї
  • Маракуйя в своєму складі містить вітаміни: групи В, С, Е, Н, К, бета-каротин, а також мінерали, такі як: марганець, залізо, мідь, фтор, хлор, магній, кальцій, натрій, сірка, калій і йод .

Кисло-солодкий сік плодів маракуї має високі тонізуючі властивості (зазвичай змішується з апельсиновим соком, додається в йогурти і т. П.), А також використовується в фармацевтиці.

Сік маракуї діє заспокійливо і покращує сон (calorizator). А ще сік покращує пружність і тонус шкіри. Тому його застосовують в косметичних засобах.

Застосування маракуйи в кулінарії

М’якоть можна їсти просто так, а можна додавати в крем для торта, в муси, соуси і фруктові салати. Дуже смачно – є маракуйю з морозивом. Це поєднання дуже популярно в Німеччині. Але взагалі-то, маракуйя вирощується заради соку, який для аромату додають в інші фруктові соки. З неї роблять соки, нектари і сиропи.

Корисні властивості маракуї і протипоказання, користь і шкода для здоров’я, поради по вживанню

Маракуйя – тропічна ліана, що відноситься до пасифлорові. У природних умовах зростання її можна зустріти в Бразилії, а культивація ведеться в більшості тропічних і субтропічних країн.

Для неї характерні дуже красиві квіти оригінальної форми і забарвлення. Через близько двох місяців після їх появи починається формування смачних плодів.

З них отримують цінний кислувато-солодкий сік, який додають в коктейлі, йогурти, десерти. Це надає їм цікавий, екзотичний смак. Рослина також часто називають «пасифлори», «гранаділла», «пасифлора», «плодами пристрасті».

Розповімо про корисні властивості маракуї для організму людини, користь для різних категорій людей, протипоказання фрукта і можливу шкоду, покажемо фото плодів.

до змісту ↑

Кулясті або довгасті плоди фрукта в залежності від виду можуть мати яскраво-жовту або темно-фіолетове забарвлення . Їх довжина – від 6 до 12 сантиметрів.

  • Якщо потрібно придбати дозрілу маракуйю, вибирають великі, злегка м’які екземпляри, що мають зморшкувату шкірку з тріщинами – вони найсмачніші та солодкі.
  • Їх рекомендується тримати в холодильнику не більше тижня.
  • Можна купувати фрукти з гладкою шкіркою і помістити їх в паперовий пакет на кілька днів на дозрівання.

Читайте також:   Кращі яєчні дієти

Якісна маракуйя при невеликих розмірах повинна бути щодо важкою . Якщо плоди легкі, значить, у них середина вже висохла і втратила свою соковитість.

По запаху якість плодів визначити не можна , так як товста, щільна шкірка надійно захищає м’якоть, не пропускає аромат.

Як вибрати маракуйю і правильно її з’їсти:

до змісту ↑

Харчова цінність 100 г продукту:

  • білки – 2,4 грама;
  • жири – 0,4 грама;
  • вуглеводи – 13,4 грама;
  • харчові волокна – 1,5 грама;
  • вода – 82,3 грама.

Калорійність маракуї досить низька і становить 68 кілокалорій на 100 г продукту. Глікемічний індекс – 30.

  1. Вага плодів – від 50 до 100 г, можна легко вирахувати скільки кілокалорій міститься в кожному з них.
  2. У хімічному складі маракуйи знаходиться велика кількість:
  • вітамінів: А, Е, С, К, РР і групи В;
  • мінералів: калію і магнію, натрію, кальцію, заліза, сірки, фосфору, марганцю, міді, фтору та цинку.

до змісту ↑

  • Маракуйя надає на організм сечогінний, проносний, антибактеріальну, протизапальну, антимікробну, антиоксидантну дію.
  • М’якоть фрукта тонізує, бадьорить і підвищує працездатність, а поїдання насіння, навпаки, заспокоює, розслаблює, забезпечує хороший сон.
  • Фрукт допомагає нормалізувати кров’яний тиск, роботу шлунково-кишкового тракту і нирок, зміцнити імунну систему, попередити розвиток остеопорозу і деяких очних захворювань, очистити організм від токсинів, знизити рівень цукру і холестерину в крові, поліпшити стан шкірних покривів, волосся і нігтів.

до змісту ↑

Користь для жінок, чоловіків, дітей, вагітних і годуючих, літніх людей

Якщо немає протипоказань , то буде дуже корисно включати його в меню дорослих чоловіків і жінок, людей похилого віку.

Його регулярне вживання допоможе їм уникнути розвитку багатьох вікових захворювань, збагатити організм вітамінами, мінералами, незамінними амінокислотами, які з віком погано синтезуються організмом.

Також маракуйя – відмінний профілактичний засіб від аденоми простати у чоловіків. А у жінок вона нормалізує менструальний цикл, знімає больові відчуття.

При відсутності алергічної реакції на фрукт його рекомендується включати в невеликих кількостях в раціон вагітних і годуючих жінок . Міститься в ньому залізо допоможе уникнути недокрів’я, яке часто розвивається в цей період.

Вживання цих плодів позбавить від таких проблем зі здоров’ям, як запори, метеоризм і скачки кров’яного тиску.

Корисна маракуйя і для майбутньої дитини . Великий вміст в ній кальцію і вітамінів групи В буде сприяти правильному формуванню скелета та здорової нервової системи.

Насичений хімічний склад фрукта буде корисний для організму, що розвивається дітей. Але вводять його в раціон їх харчування після трьох років .

Він досить важкий для харчової системи дитини меншого віку. Його вживання може більше нашкодити, ніж дати користі.

Людям, що страждають на цукровий діабет, не рекомендується з’їдати велику кількість продукту. При тривалому зберіганні в плодах сильно підвищується вміст цукру.

до змісту ↑

Потенційна шкода, протипоказання

Протипоказання до вживання маракуйи:

  • індивідуальна непереносимість;
  • алергічні реакції;
  • загострення захворювань травного тракту.

Шкірка багатьох видів плодів містить отруйні речовини. Для тривалого зберігання її обробляють спеціальними восковими складами і антибіотиками.

Тому перед вживанням плоди потрібно ретельно вимити, покласти на кілька хвилин в окріп .

до змісту ↑

Рекомендації по вживанню

Досить з’їдати близько 100 г фрукта в день . Зазвичай це роблять дуже простим способом: плід акуратно розрізають на дві половинки. Ложкою з’їдають дуже соковиту, ароматну м’якоть.

Насіння вживаються за бажанням , так як у них сильний снодійний ефект.

Можна приготувати з плодів прекрасний ароматний сік, який набуває ще більш яскравий смак в поєднанні з апельсиновим.

Фрукт – гарне доповнення для коктейлів, йогуртів, морозива, інших десертів. Він може бути інгредієнтом салатів, мусів, соусів. Він добре поєднується з морепродуктами, будь-якими фруктами, горіхами.

до змісту ↑

Області застосування

до змісту ↑

Для схуднення

Включати маракуйю в меню різних дієт дозволено. Продукт має низьку калорійність, практично не містить жирів .

Сприяє активізації обмінних процесів, що призводить до прискореного зниження маси тіла.

Вміщені в даних плодах корисні речовини допомагають в очищенні шлунково-кишкового тракту і розщепленні наявних жирових відкладень. Це також допомагає прискорити схуднення.

Вони будуть підтримувати нормальний вітамінно-мінеральний баланс, який часто порушується під час розвантажувальних дієт. Але щоб отримати результат, потрібно попередньо проконсультуватися з фахівцем .

до змісту ↑

У народній медицині

У народній медицині використовуються плоди і квіти з листям :

  • щоб позбутися від безсоння, нормалізувати роботу нервової системи, потрібно з’їдати за кілька годин до сну один плід з насінням;
  • при підвищеному кров’яному тиску рекомендується протягом одного місяця приймати відвар з листя рослини. А настій з квітів має заспокійливу дію.

Щоб заготовити листя і квіти, можна посадити маракуйю у себе вдома .

При належному догляді вона дуже добре росте, цвіте в кімнатних умовах вже на другому році зростання. Отримати плоди вдається рідко.

до змісту ↑

У косметології

В даний час більшої популярності набуває масло маракуйи . У продажу є різні промислові шампуні, кондиціонери для волосся, креми для обличчя з його змістом.

  1. Можна самостійно додати його невелику кількість в свої косметичні засоби.
  2. Маракуйя багата особливими альфа-гідроксикислоти. Ці речовини при регулярному використанні сприяють відновленню пружності шкіри, розгладження зморшок , поверненню здорового кольору обличчя, видалення зайвої жирності:
  • 50 г маракуї змішати з 1 ст. ложкою сметани або вершків, 1 чайною ложкою меду, додати кілька крапель олії персика;
  • в 1 ст. ложку м’якоті маракуї додати 1 ч. л. соку лимона, 1 ст. ложку крохмалю, 1 яєчний жовток.

Маски накладати на очищену шкіру обличчя на півгодини, а потім змивати теплою водою.

Не менш корисні склади для волосся , приготовлені на основі маракуйи . Вони допомагають зміцнити їх коріння, зупинити випадання і прискорити зростання. Після місячного курсу лікування волосся стане густим, пружними і блискучим.

Для приготування маски 100 г маракуї з’єднати з 3 ложками жирних вершків, 1 столовою ложкою реп’яхової і оливкового масел. Всі інгредієнти потрібно ретельно перемішати, нанести на волосся, накрити поліетиленовою плівкою.

Через півгодини склад треба змити теплою водою з шампунем. Цю маску можна зберігати в холодильнику протягом тижня, використовуючи кожні два дні.

до змісту ↑

Кулінарні рецепти

до змісту ↑

Салат з соусом з Passion fruit

Складові:

  • креветки – 500 г;
  • буряк – 400 г;
  • апельсин – 2 шт .;
  • маракуйя – 2 шт .;
  • салат (мікс) – 200 г;
  • волоські горіхи – 100 г;
  • лимонний сік – 4 ст. ложки;
  • оливкова олія – ​​50 мілілітрів;
  • цукор – 2 ст. ложки;
  • сіль, спеції.
  • Як приготувати:
  • буряк вимити, очистити, розрізати на невеликі часточки, кожну змастити маслом, вмочити в цукор, викласти в форму і запікати в духовці при температурі 180 градусів протягом 40 хвилин;
  • креветки почистити, скласти в ємність, заправити соком лимона, сіллю, спеціями і дати постояти близько години, швидко обсмажити;
  • з одного апельсина зняти шкірку, прибрати з часточок білу плівку;
  • волоські горіхи подрібнити;
  • з маракуї вийняти м’якоть, додати до неї апельсиновий сік, оливкова олія, добре збити;
  • всі інгредієнти з’єднати, заправити отриманим соусом.

Зефір з маракуї:

до змісту ↑

Складові:

  • маракуйя – 8 шт .;
  • апельсин – 1 шт .;
  • персики – 4 шт .;
  • сир маскарпоне – 300 г;
  • вершки – 350 г;
  • печиво пісочне – 200 г;
  • цукор – 100 г;
  • ванілін – 1 ч. ложка.
  1. Як приготувати:
  • маскарпоне з’єднати з цукром, ваніліном і добре перемішати;
  • вершки збити, додати до сиру;
  • м’якоть маракуї змішати з соком апельсина;
  • персики нарізати тонкими скибочками;
  • печиво розламати на невеликі шматочки, викласти в більшу креманку;
  • на печиво декількома шарами викласти м’якоть маракуї, персики і крем.
  • Маракуйя з шоколадним мусом, відео-рецепт:
  • Маракуйя – дуже красиве екзотичну рослину з плодами, що володіють прекрасним смаком і ароматом, що поєднують нотки різних фруктів і ягід.

За допомогою цих плодів можна приготувати багато страв, що відрізняються великою оригінальністю. А якщо виростити цю рослину в кімнатних умовах , воно стане дуже незвичайною прикрасою будь-якого інтер’єру і постачальником лікувального сировини.

Маракуйя: користь, шкода, калорійність фрукта

Маракуйя є давнім тропічною рослиною. Батьківщиною плодів маракуї вважається Бразилія. Сьогодні ж екзотична рослина вирощують в Південній Америці, Австралії, Нової Зеландії, на Філіппінах і Гаваях. Багатьом маракуйя відома під назвою «плід пристрасті».

Плоди мають овальну або круглу форму, невеликого розміру. Шкірка плодів може бути фіолетової або жовтої. Все залежить від сорту маракуйи. Вирощується цей екзотичний фрукт, переважно для отримання соку. Також, сік і м’якоть плодів активно застосовуються в медицині, косметології, кулінарії.

Всі корисні властивості маракуї складно переоцінити.

Корисний хімічний склад маракуйи

Маракуйя, корисні властивості якої відомі не багатьом, дуже багата на вітаміни, мінерали та мікроелементи. Уваги заслуговує вітамінний склад продукту.

Так, в 100 грамах м’якоті міститься 1/2 добової норми аскорбінової кислоти. Наступним за цінністю є вітамін А.

Практично всі вітаміни групи В представлені в маракуї – рибофлавін, піридоксин, ніацин, фолієва кислота, тіамін. Також, до складу плода входять вітаміни РР, Е, К.

Плоди маракуї містять велику кількість органічних кислот, харчових волокон, клітковини. Дані компоненти сконцентровані, переважно в насінні плодів. Вони ж активно використовуються у фармакології. Також, до складу екзотичного фрукта входять множинні флавоноїди – речовини природні антиоксиданти.

Варто відзначити, що м’якоть плодів насичена стеринами. Дані речовини вважаються природними аналогами стероїдів. Висока біологічна активність компонента захищає організм від накопичення шкідливого холестерину. Серед мінералів і мікроелементів високою цінністю володіють такі з них:

  • Залізо;
  • мідь;
  • калій;
  • магній;
  • фосфор;
  • цинк;
  • селен;
  • Кальцій.

Читайте також:   Як прибрати складки на спині?

калорійність фрукта

Маракуйя належить до низькокалорійних продуктів. Дієтологи радять включати даний продукт в раціон харчування. Середній плід маракуйи містить 65-68 ккал. Харчова цінність маракуйи на цьому не закінчується.

У складі фрукта знаходяться вуглеводи, білки і жири. Так, вуглеводів в маракуї міститься 23 грама, що становить 17% добової норми. Білків же в м’якоті набагато менше – 2,2 грама, жирів ще менше – 0,7 грама.

80% м’якоті – це фруктова вода. Дана вода дуже чиста і корисна. Саме завдяки такій соковитості плід пристрасті застосовують для отримання соку.

Варто відзначити, що корисними цілющими властивостями володіють навіть листя рослини. У листі містяться алкалоїди. Ці органічні компоненти допомагають боротися з проявами різних захворювань.

Витяжки з листя в фармакології застосовують для виробництва різних седативних препаратів.

користь маракуйи

Вивчивши склад продукту, можна з упевненістю сказати, що маракуйя допомагає для посилення захисних функцій організму. Даний фрукт містить не тільки багато вітаміну С, а й абсолютно всі необхідні мікроелементи.

Все це добре позначається на імунній системі людини. На особливу увагу заслуговують антиоксиданти. Ці речовини ведуть боротьбу з вільними радикалами, які руйнують клітини нашого організму.

Також, вільні радикали дуже часто служать причиною розвитку онкологічних захворювань.

Завдяки тому ж вітаміну С підвищується активність білих кров’яних тілець. Це і є профілактикою раку. Незамінною є маракуйя і для зору.

Фахівці рекомендують регулярно вживати м’якоть маракуї і сік в їжу для профілактики таких захворювань очей, як катаракта, нічна сліпота, макулярна дегенерація.

Екстракт маракуйи, масло, і витяжка часто входять до складу медикаментозних засобів для поліпшення і збереження гостроти зору.

Маракуйя для серцево-судинної системи

Фрукт вважається джерелом калію, який вкрай важливий для роботи серця, поліпшення стану судин. При достатньому рівні калію в організмі відбувається очищення судин, зміцнення їх стінок.

Також, на тлі цього знижується рівень шкідливого холестерину в крові, а значить маракуйя – профілактика атеросклерозу. Регулярне споживання продукту здатне розширити судини, що нормалізує артеріальний тиск.

Маракуйю рекомендують вживати в їжу людям, що страждають від гіпертонії, при будь-яких інших захворюваннях серця.

Плід пристрасті і травна система

Фрукт є найпотужнішим джерелом клітковини. Всього одна порція продукту в день забезпечує організм добовою нормою цього компонента.

А харчові волокна, що входять до складу плодів, вважаються найкориснішими для травної системи, при дієті.

Так, прискорюється процес перетравлення їжі, поліпшується робота кишечника, спостерігається максимальне засвоєння корисних речовин з їжі. Клітковина поліпшує перистальтику кишечника, виводить токсини і шлаки.

М’якоть і сік маракуї – відмінне проносне засіб. Особливо корисно їсти фрукт людям похилого віку. Адже саме з віком люди все частіше стикаються з такою проблемою, як запори.

Багато хто недооцінює шкоду такого явища. Адже запор небезпечний накопиченням токсинів в організмі. Застояні калові маси отруюють весь організм.

До того ж, тривалі часті запори нерідко провокують розвиток раку прямої кишки.

Користь фрукта для жіночого організму

Кожна жінка прагне продовжити молодість, поліпшити стан звий шкіри. У цьому допоможе саме маракуй. Її користь полягає в запобіганні передчасного старіння.

Високий рівень антиоксидантом, вітамінів В, С, А розгладжують дрібні зморшки, роблять шкірні покриви пружними і еластичними. Згодом вирівнюється і колір обличчя. На основі м’якоті і насіння роблять різні маски, скраби.

А сік використовують, як лосьйон або тонік для обличчя.

Інші корисні властивості маракуї

Велика кількість заліза, магнію, міді і фосфору дозволяє вживати фрукт при остеопорозі. При регулярному споживанні збільшується щільність і міцність кісткової тканини. Допомагає продукт в разі безсоння. Насіння і м’якоть мають заспокійливий ефект. Всього шматочок маракуйи на ніч дозволить позбутися нав’язливих думок перед сном.

Мало хто знає, що екзотичний плід здатний знизити напади астми. Також, фрукт діє, як антигістамінний засіб, усуває прояви полінозу, знімає алергічні набряки. Маракуйя позбавляє організм від грибкових інфекцій. Корисний фрукт і для стану волосся.

Так, додаючи сік маракуї в шампунь, вживаючи м’якоть всередину дозволить позбутися від лупи.

Як правильно вибрати маракуйю?

Корисними властивостями для здоров’я будуть мати тільки стиглі, якісні плоди. Тому так важливо знати, як правильно вибирати плід пристрасті. Спочатку, при виборі потрібно оцінити зовнішні характеристики плода.

Стигла маракуйя буде володіти яскравим насиченим кольором. Колірна гамма плодів різноманітна. Це можуть бути плоди яскравого жовтого, оранжевого, зеленого і фіолетового кольорів.

Якщо забарвлення не яскравий, бляклий, значить плід ще не дозрів.

Дозріти плоди можуть і при домашніх умовах. Просто залиште плоди маракуї на 2-3 дні при кімнатній температурі. У супермаркетах, найчастіше зустрічаються саме не дозріли фрукти. Адже стиглий плід не витримає транспортування, і на прилавки магазинів потрапить в гнилому вигляді.

Хороша якісна маракуйя досить важка, має середній розмір. Шкірка може бути трохи зморщеною, але не в’ялою. Стиглі плоди зберігаються в холодильнику максимум 1 тиждень.

Тепер, знаючи як вибрати плід, можна бути впевненим, що організм отримає тільки користь від такого екзотичного фрукта.

Маракуйя

Давня тропічна культура роду Passiflora, що дає овальні фрукти жовтого або темно-фіолетового кольору (в зрілому вигляді), які виростають на лозах. Маракуйя вирощується заради соку, який часто додають в інші фруктові соки для аромату.

Родина маракуйи – Бразилія, але в даний час вирощується в Австралії, Південній Америці та Південній Африці.

Плоди маракуї являють собою жовто-помаранчеві або темно-фіолетові фрукти овальної форми і розміром близько 6-12 см. Переважно фрукти з гладкою блискучою шкірою, але солодший з шорсткою, потрісканою шкірою.

Фрукт можна просто розрізати навпіл і з’їсти ароматну м’якоть. Насіння маракуйи теж цілком їстівні – їх використовують для прикраси тортів і інших кондитерських виробів.

Кисло-солодкий сік плодів маракуї цінний в кулінарії, а оскільки він має високі тонізуючі властивості, використовується також у фармацевтиці та косметології.

При покупці маракуйи слід вибирати великі зморщені плоди з темно-фіолетовою шкіркою і солодкими жовтувато-зеленими насінням. Стиглий фрукт може пролежати в холодильнику близько тижня.

М’якоть плодів маракуї містить до 35-40% соку. Масова частка вуглеводів знаходиться в межах від 8,4% до 21,2%.

Вміст білків в плодах становить 2,2 * 3,0%, органічних кислот – 0,1-4,0%, мінеральних речовин – 0,8-4,2%, жирів – 0,4-0,7%.

Маракуйя багата такими макро і мікроелементами як залізо, калій, фосфор, в ній так само сожержіт кальцій, магній, натрій, сірка, хлор, йод, марганець, мідь, цинк, фтор. Маракуйя містить вітамін С, Е, В1, В2, В3, В5, В6, В9, А, Н, К.

Маракуйя сприяє поліпшенню роботи кишечника і надає м’яку проносну дію.

Крім того, ці плоди стимулюють виведення з організму сечової кислоти і виступають натуральним жарознижуючим засобом.

Маракуйю рекомендують людям, що страждають захворюваннями сечовивідних шляхів і печінки, а також при зниженому тиску. Сік цього фрукта діє заспокійливо і допомагає поліпшити сон.

Маракуйя містить альфа-гідроксикислоти. Покращує гідратацію, пружність і тонус шкіри. Застосовується в косметичних засобах (гелях) для в’янучої шкіри з поганим кровообігом, схильністю до прищуватим і жирної шкіри з поганою самоочіщаемості.

Плоди маракуї містять значні кількості вітамінів і корисних мінералів, багаті клітковиною і речовинами, що володіють антиоксидантною активністю. Дієтологи рекомендують вживати маракуйю при захворюваннях серцево-судинної системи, печінки, сечовивідних шляхів і для зниження ваги.

Також маракуйя має протимікробну, жарознижувальну і послаблюючу дію, а також знижує рівень холестерину в крові, покращує роботу травної системи і сприяє виведенню з організму сечової кислоти та інших продуктів обміну.

Маракуйя благотворно впливає на роботу печінки, сечовивідних шляхів. Розчинна клітковина, яку містить плід, зменшує рівень холестерину в крові, знижуючи ризик захворювань серцево-судинної системи.

Нерозчинна клітковина нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту і застосовується для профілактики різних хвороб травної системи.

Маракуйя також має протизапальну дію, захищає організм від вірусних інфекцій, регулює роботу нервової системи. Сік маракуї діє заспокійливо і покращує сон.

Сік маракуї має тонізуючу властивість, заспокійливо впливає на організм, допомагає заснути і пригнічує ріст ракових клітин, а також знаходить широке застосування у фармацевтиці та косметології.

Насіння маракуйи їстівні, проте мають дію снодійного. Плід містить глюкозид пассіфлорін, що забезпечує його заспокійливу дію на організм. З пасифлори виробляються медичні препарати седативного дії.

Зустрічається індивідуальна непереносимість маракуйи і алергії на цей екзотичний фрукт.

Годуючим і вагітним бажано пам’ятати про міру і не є його занадто багато. Протипоказані плоди їстівного страстоцвета і маленьким дітям, так як їх травна система з цим продуктом справляється погано.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *