Користь і шкода зубатки – яка калорійність?

Користь морської риби для людського організму незаперечна. А смак і різноманітність блюд, приготованих з її м’яса, заслуговує окремих похвал! Одна з мешканок морів, що стоять нашої уваги, – зубатка. Користь і шкода цієї риби повинні бути відомі всім, хто збирається відправитися за нею в магазин і приготувати з зубаткою в головній ролі ситні і оригінальні страви.

Збитки: користь і шкода риби для організму, калорійність, БЖУ на 100 грам

Цей мешканець морських глибин є представником загону окунеподібних. Фото зубатки вражає. Її відрізняє потужне тіло, що досягає 1-1,5 м, вагу, що перевищує 30 кг, товста шкіра і дрібна луска. Ще одна особливість, яка пояснює назву, – потужні зуби, які оновлюються щороку.

«Морський вовк» живе на глибині 600 м, в чистій воді, що гарантує отримання м’яса, який позбувся будь-яких шкідливих домішок.

Поживна цінність зубатки

Риба – одна з неодмінних складових багатьох дієт. Мінімальний вміст жирів в поєднанні з білками і цілим комплексів вітамінів і мікроелементів забезпечує їй поживність і граничну простоту засвоєння. Крім того, на відміну від річкової, морська риба не заражена гельмінтами.

Завдяки таким особливостям риба під назвою зубатка, користь і шкода цього продукту з кожним роком цікавлять все більше число фахівців в області правильного харчування та дієтології.

У 100 гр її м’яса міститься близько 120-126 ккал, 19,6 гр білків, 5,3 гр жирів і нульове кількість вуглеводів.

Такі характеристики дозволяють використовувати зубатку як компонент будь-якої безвуглеводної дієти.

З іншого боку, на думку дієтологів, цю рибу потрібно з обережністю вводити в раціон людини, що прагне схуднути, – через високу живильну цінність.

У таких випадках використовується переважно відварне або приготоване на пару м’ясо зубатки. Зате воно повністю виправдовує себе в складі дієти спортсменів та інших людей, день за днем ​​витримують максимальні фізичні навантаження.

Легке в засвоєнні м’ясо зубатки забезпечить тіло енергією, необхідною для повноцінної життєдіяльності.

Користь зубатки для здоров’я людини

Збитки: користь і шкода риби для організму, калорійність, БЖУ на 100 грам

Якщо ви купуєте рибу під назвою зубатка, користь і шкода цього продукту повинні бути вам відомі. В її м’ясі містяться такі речовини:

  • вітаміни А, В12, E і D;
  • рибофлавін, лізин, тіамін, піридоксин;
  • кислоти: глутамінова, пантотенова, аспарагінова, нікотинова;
  • мінерали і мікроелементи;
  • жирні кислоти омега-3.

Сірка забезпечує активність обмінних процесів, хлор – нормалізацію водно-сольового балансу. Калій дозволяє позбутися від набряклості, перепадів артеріального тиску. Крім того, в поєднанні з магнієм він відновлює повноцінну роботу серцево-судинної системи.

Кальцій і фосфор гарантують зміцнення кісткових тканин, а вітамін РР – поліпшення кровопостачання внутрішніх органів. Цей процес відбувається за рахунок розширення судин. А вітамін D забезпечує оптимальну згортання крові, нормальну роботу нервової системи і серця.

М’ясо зубатки має збагатити раціону людей, які страждають від таких захворювань:

  • порушення в роботі щитовидки;
  • дестабілізація обмінних процесів;
  • збої в роботі шлунково-кишкового тракту;
  • гіпертонія;
  • ішемічні недуги серця і інші.

Чи може бути зубатка шкідлива?

Як і будь-який інший продукт, «морський вовк» корисний тільки при правильному виборі, грамотному приготуванні та споживанні в розумних кількостях. Надто часто включаючи цю рибу в своє меню, тим більше в необмеженій кількості, ви ризикуєте отримати отруєння.

При алергії на морські продукти або індивідуальної нестерпності зубатки варто повністю виключити її зі свого раціону.

Правила вибору

Збитки: користь і шкода риби для організму, калорійність, БЖУ на 100 грам

Збитки може продаватися як з головою, так і без. У першому випадку вам слід звернути увагу на очі риби. У свіжого «примірника» райдужка буде затьмарена, блискучою.

Якщо ж вам запропонували тушку без голови або філе, акуратно натисніть на нього – свіже м’ясо пружне, воно відразу ж відновить колишню форму. Його відтінок повинен бути світлим.

При покупці замороженого «морського вовка» відмовтеся від шматочків м’яса з великою кількістю крижаних кристалів. Така ознака свідчить про неодноразову розморожуванні-заморожуванню продукту. Його користь вельми сумнівна.

Придбавши свіжу рибу, ви можете зберігати її в холодильнику, під морозильною камерою, максимум 1-2 дня. Термін придатності замороженого філе – 2 місяці.

Використання «морського вовка» в кулінарії

Якщо у вашому розпорядженні виявилася зубатка, як приготувати цей продукт? Вибір можна зробити на свій смак. Використовуйте будь-які способи термічної обробки: смаження, варіння, тушкування, задійте гриль і пароварку.

Збитки може подаватися без «компаньйонів» або включатися до складу збірних страв – юшки з декількох сортів риби, салатів та інших страв. Ніжний, солодкуватий смак «морського вовка» гарантує йому оптимальне поєднання з овочами, крупами, тестом.

Рецепти приготування зубатки

смажена зубатка

Збитки: користь і шкода риби для організму, калорійність, БЖУ на 100 грам

Це один з найпростіших варіантів використання зубатки. Досить порізати філе великими шматочками і злегка відварити його в підсоленій воді. Потім обваляти рибу в борошні і обсмажити в розігрітій олії до золотистої скоринки. При такому приготуванні шматочки збережуть свою пружність і соковитість.

 

  • Лімонелла в духовці: корисні властивості риби і рецепти
  • Хек: калорійність

Збитки з капустою, селерою і соусом місо

Збитки: користь і шкода риби для організму, калорійність, БЖУ на 100 грам

Складові:

  • 200 гр філе зубатки;
  • 150 гр білокачанної капусти;
  • 115 гр соєвого соусу;
  • по 10 гр оливкової і зеленого масла;
  • по 100 гр соку ананаса, меду, цукру;
  • по 50 гр селери і пасти місо.

приготування:

  1. Якщо ви зупинитеся на цій страві, вам буде забезпечена смачна і соковита зубатка, калорійність якої залишиться невисокою, а поживна цінність – максимальної.
  2. Для приготування соусу місо з’єднайте мед, сік, соєвий соус, цукор і пасту-місо.Розтопіть ці продукти в сотейнику, постійно помішуючи. Через 10 хвилин соус готовий. Використовуйте його для маринування рибного філе.
  3. Через годину його слід викласти на деко з пергаментним папером і запікати при 180 градусах близько 12 хвилин.
  4. У обсмажену капусту покладіть соєвий соус.Гасіть цей овоч на мінімальному вогні, накривши кришкою, поки він не буде готовий. Потім обсмажте його до апетитною золотистої скоринки.
  5. Зелене масло виходить шляхом збивання оливкової з додаванням солі і посіченою петрушки. Використовуйте для цієї мети блендер.

Ну а пюре з селери готується наступним чином:

  • підготовлений корінь ріжеться шматочками;
  • обсмажується на оливковій олії;
  • гаситься з 300 гр води і дрібкою солі;
  • збивається в чаші блендера.
  • При подачі на порційне блюдо викладається пюре з селери, трохи зеленого масла і запечене філе риби з обсмаженої капустою.

Збитки – не настільки поширена в раціоні наших співвітчизників риба, як деякі інші її морські «родичі». Але це не означає, що «морський вовк» гірше – просто потрібно знати, як його вибирати і готувати.

Грамотність в цих питаннях забезпечить страв з зубатки чудовий смак. Ну а про те, щоб вони принесли користь організму, подбала сама природа, наділивши м’ясо цих морських мешканців численними цінними компонентами.

Однак важливо пам’ятати, що непомірність споживання може зробити зубатку ворогом нашого організму.

Риба зубатка: користь і можливу шкоду

Збитки – глибоководна риба, належить до сімейства морських окунів. Існує кілька видів цієї риби: смугаста зубатка, плямиста зубатка, синя зубатка, далекосхідна зубатка, угревидная зубатка. Має незвичайний вигляд, зовні схожа на морського вугра і мурену.

Корисні властивості продукту

У риби велика кількість досить великих зубів, що і дало таку назву. Друга назва морський вовк. Довжина досягає 1-2,50 м , вага 20-30 кг . Навколишнє середовище помірні і холодні води Атлантичного і Тихого океанів, а також північні моря на значній глибині, що дозволяє м’ясу риби вважатися екологічно чистим продуктом.

Збитки: користь і шкода риби для організму, калорійність, БЖУ на 100 грам

Незважаючи на свій малопривабливий вигляд, зубатка зайняла гідне місце в світовій рибної кухні, завдяки смаковим якостям, поживності і набору корисних речовин для організму людини. У свіжому вигляді рибу можна купити тільки в регіонах близьких до її проживання і видобутку. У продажу в основному зустрічається заморожена зубатка.

В середньому калорійність зубатки невисока і залежить від виду риби і способу приготування. Поживна цінність на 100 грамів продукту – 120-150 ккал . Співвідношення БЖУ (білки, жири, вуглеводи): 16 г / 5 г / 0. М’ясо зубатки дуже смачне з приємною текстурою, ніжне, щільне з малою кількістю кісток. У їжу можна вживати ікру риби, після засолювання або термічної обробки.

Зубатку використовують не тільки в кулінарії. З щільної шкіри роблять ремені, гаманці і навіть сумки. З кісток отримують колаген, який активно застосовується в косметології. Лікувальними властивостями володіє риб’ячий жир.

Хімічний склад:

  • Кальцій.
  • Залізо.
  • Магній.
  • Цинк.
  • Натрій.
  • Йод.
  • Калій.
  • Мідь.
  • Фосфор.
  • Марганець.
  • Хлор.
  • Хром.
  • Сірка.
  • Фтор.
  • Кобальт.
  • Молібден.
  • Нікель.
  • Вітаміни А (бета-каротин), А (РЕ), групи В (тіамін, рибофлавін, піридоксин), C (аскорбінова кислота), E (ТЕ), PP, PP (ніаціновий еквівалент).

А також у складі присутня вода, насичені жирні кислоти, холестерин, зольні речовини. М’ясо з таким багатим хімічним складом скарб корисних речовин для організму людини.

Збитки: користь і шкода риби для організму, калорійність, БЖУ на 100 грам

Користь продукту:

  • При захворюваннях щитовидної залози.
  • Для зору, опорно-рухового апарату, волосся і шкіри.
  • Омега 3 нормалізує тиск, покращує функції мозку, запобігає серцево-судинні захворювання.
  • Зміцнює імунітет, запобігає розвитку цукрового діабету, усуває депресію.
  • Легкозасвоюваний білок корисний для спортсменів.
  • Позбавлення від набряків і виведення солі з організму.
  • Зниження рівня холестерину в крові, запобігає появі холестеринових бляшок.

Рекомендується включити в свій раціон харчування зубатку людям страждаючим ожирінням, гіпертонією, атеросклерозом, цукровим діабетом, панкреатитом і холециститом. У період загострення хвороб рибу потрібно виключити з раціону, а продовжити вживати в період ремісії.

Людям з підвищеним фізичним навантаженням і спортсменам страви з цього продукту допоможуть відновити сили, приведуть в норму обмінні процеси, що змінилися в ході навантажень.

Збитки: користь і шкода риби для організму, калорійність, БЖУ на 100 грам

Можлива шкода для організму

Будь-які види морської риби – сильний алерген , навіть після термічної обробки рівень антигенів не зменшується. Людям схильним до алергії не рекомендується вводити в свій раціон зубатку. Не можна цю рибу дітям, людям з порушенням роботи підшлункової залози.

Під час вагітності та годування груддю теж не варто вживати в їжу цей вид риби. Клінічні випробування довели негативний вплив на нервову систему дитини. При помірному вживанні зубатки шкоду буде мінімальним, але здоров’я дитини не варто піддавати таким випробуванням, краще утриматися.

Як вживати при схудненні

М’ясо зубатки рекомендується при схудненні, воно входить до складу безлічі дієт.

Такі особливості як низька калорійність, високий вміст корисних мікроелементів та вітамінів, великий вміст ненасичених жирів, які сприяють розщепленню жиру в організмі.

Склад калорій залежить від способу приготування, для цього підійде відварна або приготована на пару риба. Смажену рибу слід виключити з раціону.

Збитки: користь і шкода риби для організму, калорійність, БЖУ на 100 грам

КБЖУ на 100 г залежно від способу приготування продукту:

Спосіб приготування риби кілокалорії білки жири вуглеводи
На пару 114,8 ккал 15,5 г 5,7 г 0 г
варена 110,6 ккал 16,8 г 4,3 г 0 г
тушкована 107,2 ккал 12 г 6,1 г 1,3 г
Запечена в духовці 147,6 ккал 10,3 г 9,1 г 5,8 г
смажена 194,7 ккал 21,5 г 11 г 4,2 г
гарячого копчення 130,3 ккал 20,7 г 5,3 г 0 г
холодного копчення 116,3 ккал 19,9 г 4,3 г 0 г

Вживання риби сприяє підтримці м’язової маси на дефіциті калорій. Дозволяє заповнити недолік білка в раціоні при зниженні ваги. Зберігається швидкість метаболічних процесів.

Сказати про заміну м’яса рибою для тих, що худнуть людей було б неправильно, але у випадках економії добової калорійності заміни іноді корисні.

Можна використовувати зубатку в рибних розвантажувальних днях, тоді раціон харчування становлять лише дари моря і овочі.

Такий спосіб підійде для зниження середньотижневим калорійності при помірному харчуванні і не бажанні підраховувати, і записувати калорійність кожної страви.

Рибні розвантажувальні дні створюють дефіцит 200 – 300 ккал в перерахунку на день, що вважається хорошим методом схуднення, за умови задовільною переносимістю організмом.

Смачні рецепти

Збитки поєднується з гарніром з рису, перловки, овочів. До м’яса риби найкраще підходять розмарин, лимон, перець, мускатний горіх, білий лук, так само блюда можна приправити кардамоном, часником і меленим імбиром.

Юшка з зубатки

Складові:

  • Збитки – 2-3 стейка.
  • Морква – 1 шт.
  • Лук-ріпка – 1 шт.
  • Картопля середній – 4 шт.
  • Пшоно – 2 столові ложки.
  • Спеції, сіль, лавровий лист, зелень за смаком.

Спосіб приготування:

  1. У киплячу воду опускаємо підготовлену рибу, варимо 20 хвилин.
  2. Ріжемо овочі кубиками, цибулю дрібно.
  3. Дістаємо рибу, бульйон проціджуємо, щоб не залишилося кісток, знову ставимо на вогонь.
  4. Даємо бульйону закипіти додаємо в нього овочі і пшоно, варимо 15 хвилин. Потім поміщаємо рибу в юшку, сіль і спеції, зелень доводимо до кипіння, і вимикаємо.
  5. Навариста вуха готова до подачі.

Різноманітність рецептів приготування дозволить насолодитися смаком цієї ніжної риби.

Збитки – користь і шкода

Збитки – морська окунеподібних риба. Мешкає переважно в морях Північного Льодовитого, а також північних регіонах Тихого і Атлантичного океанів, на глибині 600 метрів. Існує чотири її види: синя, плямиста, смугаста, далекосхідна, і всі вони придатні в їжу.

Збитки: користь і шкода риби для організму, калорійність, БЖУ на 100 грам

У довжину вона може досягати одного метра і важити до 30 кг. У неї потужні, увігнуті всередину зуби, великі очі і плямиста шкіра. Через свого «грізного» виду в народі її прозвали «морський вовк». Саме цю назву можна зустріти в багатьох старих кулінарних книгах і серед сільського населення.

Дієтичні властивості зубатки

Відноситься до дієтичних видів риби. У ній практично немає вуглеводів. Це головним чином впливає на її цінність в дієтичному харчуванні.

Людям, які хочуть схуднути, дієтологи радять включати зубатку в свій раціон, так як під час дієти організм ослаблений і відчуває особливу потребу в поживних елементах і речовинах. Вітаміни, мінерали, амінокислоти і мікроелементи, так необхідні організму, в надлишку містить цей сорт риби.

Особливість її ще й в тому, що всі корисні вітаміни та мікроелементи швидко засвоюються організмом. Страви з неї виходять легкими, тим більше, якщо готувати їх на пару, і швидко перетравлюються.

Тому її включають в лікувальні дієти при таких захворюваннях:

  • гастрит різного ступеня і видів, панкреатит, легка форма виразки шлунка;
  • гіпертонія;
  • діабет;
  • хвороби серця.

Склад: вітаміни і мінерали

Має багатий хімічний склад :Збитки: користь і шкода риби для організму, калорійність, БЖУ на 100 грам

  • в 100 г міститься 19,6 г білків, 5,3 г жирів, 80 мг холестерину;
  • фосфор – 180 мг, натрій – 100 мг, йод – 0,05 мг, залізо – 0,5 мг, молібден – 0,04 мг, кальцій – 30 мг, калій – 335 мг, магній – 35 мг, фтор – 0,043 мг , цинк – 0,6 мг, кобальт – 0,02 мг, хром – 0,055 мг, хлор – 165 мг, сірка – 190 мг на 100 г продукту;
  • вітаміни A – 0,06 мг, B1 – 0,24 мг, B2 – 0,04 мг, B6 – 0,3 мг, E – 0,4 мг, D – 0,025 мг, PP- 2,5 мг, С- 1,4 мг на 100 г продукту;
  • ненасичені жирні кислоти омега-3 і омега-6;
  • глютаминовая, лізіновая , аспарагінова, пантотенова, нікотинова кислоти;
  • вода , зола.

калорійність

Відноситься до низькокалорійним сортам риби. У 100 г міститься всього 95 ккал. Звичайно, на калорійність сильно впливає спосіб приготування. Найменше калорій містить варене м’ясо – всього 114 на 100 г. У запеченої рибі – 137, а в смаженої 209 ккал.

Користь для організму

Багатий склад обумовлює всі її корисні властивості. Її вживання позитивно позначається на стані шкіри, внутрішніх органів, а також нервової системи і загальному емоційному стані.

  1. В першу чергу корисна для людей з проблемами серцево-судинної системи . Завдяки наявності в складі великої кількості калію, магнію, омега-3 і 6, з організму виводиться шкідливий холестерин, зменшується ризик виникнення атеросклерозу і закупорювання вен. Калій в складі знижує набряклість і стабілізує артеріальний тиск. Завдяки йому ж, з організму виводиться зайва сіль. А так як саме надлишок солі провокує деякі хвороби суглобів, нирок і судин, це сприятливо впливає і на них. Людям з ішемією і артеріальною гіпертензією лікарі прописують обов’язкове її вживання. Корисна вона і при проблемах згортання крові.
  2. Під час відновлення після важких хвороб і переломів лікарі настійно рекомендують включати зубатку в раціон. Велика кількість поживних елементів і вітамінів дозволяє скоротити час реабілітації та раніше повернутися до повноцінного життя.
  3. Йод у складі допомагає при проблемах щитовидної залози.
  4. Цей вид риби часто рекомендується людям в депресії. Вживаючи її на сніданок, можна значно поліпшити настрій на весь день.
  5. Білок, що міститься в рибі , набагато корисніше того, що мається на м’ясі і навіть в птахові, він швидше засвоюється, надає більше позитивної дії на клітини і м’язову масу. Спортсмени і пацієнти під час відновлення включають її в свою дієту саме через її позитивного впливу на організм.
  6. З’їдаючи всього два рази в місяць по порції зубатки, можна забезпечити організм вітамінами A, B, E, D, PP.
  7. Велика кількість вітамінів і мікроелементів не тільки дозволяє впоратися з багатьма хворобами, але також і підвищує імунітет.
  8. Регулярне вживання риби стимулює мозкову діяльність, зміцнюються м’язи, підвищується еластичність шкіри і тканин.

шкода зубатки

Протягом тривалого періоду про шкоду зубатки не підозрювали. Хімічний склад, низька калорійність м’яса свідчили, що м’ясо корисно. І лише через деякий час вчені почали вивчати її більш детально, виявивши деякі шкідливі її властивості і навіть протипоказання.

Тому перед тим, як її є, варто проконсультуватися у лікаря або хоча б уважно поставитися до її вибору, приготування і самому вживання.

  • Найбільшої шкоди вживання приносить людям, яким її протипоказано є, але про це трохи нижче.
  • Тухлої, старої, не першої свіжості рибою, яку часто продають на ринках і в переходах можна отруїтися. Ступінь отруєння безпосередньо залежить від стану риби і типу її приготування. У свіжої риби завжди чисті, що не каламутні очі. М’ясо повинно мати насичений колір, при натисканні продавлюватися і відразу ж повертатися в норму. Морожену рибу краще не купувати, хіба що вона перевіреного виробника. Якщо риба лежить на льоду – це значить, що її вже кілька разів заморожували. Тому краще всього купити свіжу зубатку, порізати її будинку на порційні шматочки і заховати в морозильну камеру.

Важливо пам’ятати золоте правило – лише безконтрольне споживання продукту може принести шкоду. Невелика кількість його, якщо немає протипоказань, буде тільки на користь.

Протипоказання

У деяких випадках зубатку взагалі не можна їсти навіть в малих дозах.

  • Як і будь-яка інша морська риба, вона є сильним алергеном . Замороження і термічна обробка ніяк на це не впливають. Якщо у людини вже є алергія на який-небудь сорт риби або морепродукти, варто перед вживанням провести аналізи або з’їсти зовсім невеликий шматочок (хоча це може бути також небезпечно).
  • Вагітним, годуючим матерям і маленьким дітям до 6 років. Частково причиною є та сама можливість появи алергії. Після ряду клінічних випробувань американськими вченими було доведено, що вживання зубатки негативно відбивається на нервовій системі дитини.
  • При проблемах підшлункової залози риба може спровокувати погіршення хвороби.

рецепти приготування

Готувати можна не тільки м’ясо , а й ікру зубатки. Найчастіше її використовують у приготуванні делікатесів, але і для повсякденних страв вона відмінно підходить. Разделанное м’ясо можна варити, тушкувати, запікати і смажити, солити і навіть коптити.

Свіжа риба ніколи не буває заражена гельмінтами, на відміну від річкової. Це значно розширює можливості приготування її дієтичного м’яса.

У багатьох культурах зубатку їдять сирою, хоча це і досить екзотичний спосіб приготування, але він досить часто практикується.

Зрозуміло, щоб уникнути попадання в організм шкідливих мікроорганізмів і хвороб, які можуть в ній містяться, рибу передчасно маринують або засолюють, щоб вона вийшла гострою. Принцип вживання, як і в суші, де васабі виступає «вбивцею» всього шкідливого, що може міститися в рибі.

Збитки в клярі

Складові:Збитки: користь і шкода риби для організму, калорійність, БЖУ на 100 грам

  • Філе зубатки;
  • 1-2 яйця;
  • Борошно або панірувальні сухарі;
  • Сіль і спеції.

приготування:

  1. Зубатку нарізають скибочками середньої товщини.
  2. Збиваються окремо яйця, їх потрібно посолити, поперчити і приправити за смаком улюбленими приправами.
  3. Окремо готується тарілочка з борошном або панірувальними сухарями.
  4. Сковорода з соняшниковою або оливковою олією розігрівається.
  5. Потім береться шматочок м’яса, занурюється в яйце, потім в борошно і викладається на сковорідку. Риба готується дуже швидко, тому важливо стежити, щоб вона не підгоріла.
  6. Щоб прибрати весь зайвий жир готова рибка викладається на тарілку, умащения кухонними паперовими рушниками.
  7. У вигляді гарніру найкраще підійде рис, перловка, овочі.

Збитки, запечена з овочами

Складові:

  • Стейк зубатки – 3 шт;Збитки: користь і шкода риби для організму, калорійність, БЖУ на 100 грам
  • Невелика морква – 1 шт;
  • Картопля – 4 шт;
  • Цибуля – 1 шт;
  • Твердий сир – 100 г; Назви твердих сортів сиру шукайте тут.
  • Сметана – 200 г;
  • Лимон – ¼ шт;
  • Сіль, спеції;
  • зелень;
  • Фольга.

приготування:

  1. Стейки натираються сіллю , спеціями, поливаються соком лимона і залишаються на 30 хвилин, щоб промаринуватися.
  2. З фольги робляться невеликі формочки (кошики з бортиками) за розміром стейків.
  3. Лук і картоплю нарізати кільцями, морква і сир натираються на крупній тертці.
  4. У сметану додається дрібно посіченою зелень і перемішується.
  5. У форму з фольги укладається шар підсоленій картоплі, моркви, цибулі, знову картоплі і все це поливається сметанним соусом, зробленим раніше.
  6. На соус викладається стейк зубатки і обкладається кільцями цибулі. Зверху все засипається сиром.
  7. З іншими формами проробляється те ж саме.
  8. Форми ставляться на застелений фольгою деко і застеляються повністю фольгою, щоб не було дірочок.
  9. Деко ставиться в духовку , розігріту до температури 180 градусів на 20 хвилин.
  10. Потім блюдо дістається , знімається фольга, і деко знову ставиться в духовку ще на 15 хвилин.

Збитки з овочами на пару в мультиварці

Складові:

  • Збитки – 1 стейк;
  • Брокколі – 30 г;
  • Морква – 1 шт;
  • Спеції та сіль.

приготування:

  1. У чашу мультиварки наливається вода і ставиться зверху сито для варіння на пару.
  2. Риба розморожується (якщо була заморожена) або береться свіжий стейк, натирається спеціями і сіллю і кладеться на сито.
  3. Морква нарізають середніми кружечками і також укладається на сито, поруч з зубаткою разом з брокколі, їх потрібно трохи підсолити.
  4. Потім мультиварку потрібно закрити і поставити в режим «пар» на 30 хвилин.

Збитки дуже корисна риба. Велика кількість поживних речовин і вітамінів робить її незамінною для дієтхарчування, а також в раціоні спортсменів і при відновленні після важких хвороб, переломів кісток.

Якщо правильно вибрати її і приготувати, вона принесе лише користь організму, тим більше що ринкова ціна у неї досить низька, але потрібно не забувати про протипоказання. Навіть в малих дозах вона може завдати шкоди людям з непереносимістю цього продукту.

Попередня

Риба зубатка: користь, шкода, калорійність

В європейських країнах її називають «морський вовк» через страхітливого вигляду цієї риби. У неї незвичайна форма тулуба, лютий погляд і в роті дуже страшні зуби. Однак, для людини вона не представляє особливої ​​небезпеки, тому що на людей риба не полює.

Вовком вона є тільки для дрібних морських мешканців. У нашій країні її називають просто – зубатка. Вона смачна і по-своєму корисна.

Тому давайте уважніше подивимося в чому шкода і користь риби зубатки для організму в цілому, а також для чоловіків і жінок окремо.

Що корисного міститься в м’ясі зубатки? Склад риби і харчова цінність

Отже, зубатка! Головним місцем проживання риби є холодні глибини Тихого і Атлантичного океанів, а також деякі моря. Відноситься до роду окуневих. Різновидів риб є кілька:

  • угревидная;
  • Далекосхідна;
  • синя;
  • смугаста;
  • Плямиста.

Остання, плямиста зубатка, найчастіше зустрічається на рибних прилавках, а також, в замороженому вигляді в рибних магазинах та супермаркетах. Решта види зустрічаються рідше, але все таки зустрічаються.

Цікаво знати: що вселяють страх зуби зубатки існують для того, щоб вона могла харчуватися морськими їжаками, морськими зірками, а також розкушувати морські раковини для вилучення з них молюсків.

Щорічно її зуби заново виростають, в той час як нові можуть залишатися на своїх місцях.

Зуби створюють рибі дійсно страшний вигляд, але саме вони дозволяють поласувати тим, що багатьом рибам буде не по зубах.

Так які ж корисні властивості зубатки є в м’ясі риби? Зверніть увагу, яку багатющу гаму корисних елементів входить до її складу. Наведемо склад в кількості грам і міліграм від більшого до меншого.

Основні (в грамах):

  • Білки – 19,6;
  • Вуглеводи – 8;
  • Жири – 5,3;
  • Поліненасичені – 2,8;
  • Мононенасичені – 2,1;
  • Жирні насичені кислоти – 0,9.

Вітаміни (в міліграмах на 100 грам)

  • PP (еквівалент ніаціновий) – 5,8;
  • B3 (PP) – 2,5;
  • C – 1,4;
  • B1 – 0,24;
  • A – 0,06;
  • B2 – 0,04;
  • E – 0,4;
  • B6 – 0,3.

Мінерали (мг / 100 г):

  • Калій – 335;
  • Сірка – 190;
  • Фосфор – 180;
  • Хлор – 165;
  • Натрій – 100;
  • Магній – 35;
  • Кальцій – 30;
  • Хром – 0,055;
  • Фтор – 0,043;
  • Мідь – 0,07;
  • Молібден 0,04;
  • Марганець – 0,03;
  • Кобальт – 0,02;

З вищенаведеного списку можна виділити чималу вміст білка, якого, риба зубатка, на сто грам має близько 1/5 від маси! Так, рибу можна сміливо внести в розряд високобілкового харчування.

Важливо: «морський вовк» називається так, через проживання в морських глибинах і океанах, а тому його вживання може створити проблеми людям, які мають алергію на морепродукти.

Також, користь для організму полягає в тому, що риба зубатка має великий вміст калію, вітаміну PP та Омега 3 жирних кислот. Така складова дуже позитивно впливає на судини і необхідна для виведення з організму натрію. За рахунок такого впливу розширюються судини і відповідно знижується тиск, а додатково до всього зменшується вага.

Калорійність м’яса риби зубатки

Користь риби зубатки для організму є і з точки зору калорій.

На замітку: зі ста грам приготованої рибки, ви отримаєте 20 грамів білка, який легко і швидко засвоюється організмом людини.

Калорійність різниться від способу приготування продукту. Так, з розрахунку на 100 г, в сирому продукті буде приблизно 126 кКал, але якщо риба:

  • Варена – до 114 кКал;
  • Запечена – до 137 кКал;
  • Смажена – близько 209 кКал.

Цікаво знати: якщо вважати, що в шматку м’яса риби буде 100 кКал, то близько 30% кКал надходять з жиру, а 70% кКал – з білка!

Яка користь риби зубатки для організму жінок і чоловіків?

З огляду на вищенаведені нами факти в цифрах, можна легко визначити, чим корисна риба зубатка буде для організму чоловіків і жінок.

Величезна користь від м’яса буде для чоловіків, які займаються важкою атлетикою або регулярно ходять в спортзал для підтримки спортивної фігури. І хоча загальноприйнято думати, що спортзал відвідують чоловіки – користь від рибки буде і для жінок.

А ось наявність риб’ячого жиру більше буде корисно як раз для жінок. Риб’ячий жир благотворно вплинуть на структуру і насиченість волосся жінок, а також на їх шкіру.

Більш того, велика кількість Омега-жирних кислот позитивно позначиться на тиск і поліпшить мозкову активність. І не варто лякатися жиру, адже більшою мірою калоріями рибу насичують білки, а не жир.

Звідси висновок: зубатка корисна ще й для жінок бажаючих схуднути.

Шкода риби зубатки і протипоказання до її вживання

На жаль, а може на радість, є і протипоказання до вживання риби зубатки, адже як кажуть: «обізнаний – значить озброєний». Отже, шкода може бути у випадках, якщо у вас:

  • Алергія на морепродукти;
  • Індивідуальна непереносимість;
  • Проблеми з підшлунковою залозою;
  • Період вагітності, лактації;

Збитки протипоказана дітям до 3 років, а любителі смаженої риби можуть заробити ожиріння. В інших випадках їжте, але в міру, тому як переїдання може привести до отруєння.

Ми постаралися коротко викласти шкоду і користь від риби зубатки. Якщо стаття виявилася корисною, поділіться посиланням на неї в соціальних мережах. Решта побажання можете залишити в х внизу. А ми прощаємося до нових статей.

Головний редактор сайту. Кухар, технолог, мандрівник. Люблю готувати, читати цікаві статті про кулінарію і правильне харчування, вивчати все нове і ділиться найцікавішим з іншими. Рада бачити Вас на сторінках сайту ІнфоЕда.

калорійність зубатки

Жовтень-29-2017 KoshkaS

Збитки або морський вовк – рід риб сімейства зубаткові, загону окунеподібних. Розрізняють 5 видів: угревидное, смугасту, синю, плямисту і далекосхідну зубатку. Вони мешкають в північних морях Тихого океану, в північній частині Атлантичного океану, біля узбережжя Північної Америки, в Білому, Балтійському, Баренцовому, Норвезькому і Північному морі.

Збитки – велика риба, в довжину виростає від метра до півтора, максимальна вага – понад 30 кг. У зубатки довге, стисле з боків тіло, широкий рот з дуже сильними зубами, якими вона здатна розкушувати морські раковини. Зубатки воліють помірні і холодні води, скелястий грунт, порослий водоростями, плавають на глибині 300-600 м.

М’якоть зубатки смачна, ніжна, дуже жирна, злегка солодкувата, практично не має кісток. Біле м’ясо зубаток – хороший джерело вітаміну А і вітамінів В1, В6, РР, тіаміну, рибофлавіну, нікотинової та пантотенової кислоти.

М’якоть цієї риби легко засвоюється і містить важливі для організму мінерали: натрій, калій, кальцій, залізо, магній цинк, фосфор, йод, хром і кобальт. У 100 г м’якоті зубатки міститься 5,5 г жирів і 19,6 г білка.

З зубатки готують велику кількість різноманітних страв. У магазинах зустрічається зубатка гарячого і холодного копчення, а також свіжоморожена.

Якщо зубатку гасити, то різати її потрібно великими шматками і попередньо обсмажувати на сковороді в борошні. Щоб зубатку посмажити, краще використовувати кляр, або попередньо відварити її в дуже солоній воді – справа в тому, що м’якоть зубатки дуже пухка, і необхідно проробляти всі наведені вище дії, щоб риба не «розтеклася» по сковороді.

З м’якоті зубатки роблять котлети: філе зубатки пропускають через м’ясорубку, додаючи цибулю, часник, картопляний крохмаль, молоко, сіль і перець. Такі котлети краще запікати в духовці, а не на сковороді, так вони краще збережуть форму. Котлети з зубатки подаються на стіл гарячими зі сметаною.

З зубатки можна готувати запіканку: на змащену маслом сковороду шарами викладаються шматочки риби, картопля і цибуля, потім шари знову повторюються, зверху блюдо змащується сметаною, посипається тертим сиром і запікають у духовці.

Дуже смачна зубатка, приготована на пару з овочами. Вона добре поєднується з солодким перцем, броколі, цвітною капустою, морквою і кабачком. Хороша і смажена зубатка на грилі або на сковороді.

Пара секретів приготування зубатки:

  • Щоб приготувати стейки з зубатки, попередньо добре посоліть їх і дайте полежати близько 30 хвилин, потім злийте виділилася рідина і добре промокніть стейки. Сіль витягне зайву воду. Смажте стейки до золотистої скоринки, перевернувши все один раз.
  • Збитки при смаженні часто розвалюється, тому краще готувати її так: нарізати філе невеликими шматками, бланшувати в добре посоленной воді (щоб м’ясо зубатки стало більш щільним) пару хвилин, охолодити, обваляти в борошні і після цього смажити.
  • Так як зубатка легко втрачає форму при смаженні, з неї краще готувати котлети, які виходять дуже соковитими. Смажити їх не рекомендується, краще запекти в духовці, щоб вони не розпалися при перевертанні.
  • Дуже смачна страва з «примхливої» зубатки – гратен. Викладіть в змазану олією форму для запікання шарами тонкі круглі скибочки картоплі, скибочки філе зубатки і колечка ріпчастої цибулі, посолити і поперчити шари. Змастіть поверхню грата сметаною і посипте тертим сиром, потім запечіть в духовці.

Скільки калорій в зубатці?

Якщо ви стежите за своєю фігурою, то можна не боячись вживати його в їжу, оскільки ця рибка не дуже калорійна.

Калорійність зубатки відвареної становить:

114 ккал на 100 грам продукту

  • Білків, жирів і вуглеводів (БЖУ) зубатки відвареної на 100 грам:
  • Білки – 15,5
  • Жири – 5,8
  • Вуглеводи – 0,0
  • А калорійність зубатки запеченої становить:

137 ккал на 100 грам продукту

  1. Білків, жирів і вуглеводів (БЖУ) зубатки запеченої на 100 грам:
  2. Білки – 7,4
  3. Жири – 8,8
  4. Вуглеводи – 6,8
  5. Ну а калорійність зубатки смаженої становить:

209 ккал на 100 грам продукту

  • Білків, жирів і вуглеводів (БЖУ) зубатки запеченої на 100 грам:
  • Білки – 22,2
  • Жири – 11,5
  • Вуглеводи – 4,1

Рецепт? Рецепт!

Що можна приготувати з зубатки? Ось кілька рецептів:

Збитки на пару:

Інгредієнти на 6 порцій:

500 г зубатки, 1 ст. ложка лимонного соку, перець чорний мелений, сіль.

Приготування: 20 хв.

Відокремлюють м’ясо зубатки від кісток і нарізають його великими шматками. Готують маринад: перемішують лимонний сік з сіллю і перцем. Шматки риби занурюють в маринад на 10 хв.

Потім кожен шматочок маринованої риби загортають у фольгу і кладуть в мультиварку на посуд для пароварки. Виставляють режим «Варка на пару» (час готування 15-20 хв: чим більша риба, тим довше готувати).

Після закінчення процесу фольгу розгортають і викладають готову зубатку на тарілку, зверху поливають соком з чаші.

Збитки з картоплею і хріном:

Складові:

400 г філе зубатки, 2-3 бульби картоплі, 50 г тертого хрону, 100 г майонезу, 1 ст. л. 3% -ного оцту, перець, сіль.

Спосіб приготування:

Картопля вимити, очистити і нарізати кубиками. Хрін скропити оцтом.

Філе зубатки промити, покласти в чашу разом з картоплею, посолити, поперчити, полити майонезом, готувати в режимі «Гасіння» 1 годину.

При бажанні залишити в режимі «Підігрів». При подачі до столу посипати хріном.

Запіканка з зубатки:

1 кг зубатки, 3 цибулини, 3-4 зубчики часнику, 2 ст. л. подрібненої зелені петрушки, 100 г сиру, 100 г сметани, 200 мл молока, 2 ст. л. борошна, 2 ст. л. соєвого соусу, сіль, перець за смаком

З зубатки зняти шкіру, вийняти кістки, нарізати філе великими шматками, посолити, поперчити. У змащену маслом форму викласти цибулю, нарізану тонкими кільцями, зверху – зубатку.

Змішати молоко, борошно, сіль, перець, рубану петрушку і сметану. Залити цією сумішшю рибу. Запікати 20-25 хвилин. Натерти на крупній тертці сир, змішати з подрібненим часником і соєвим соусом.

Розподілити сирну масу по поверхні запіканки. Запікати ще 10 хвилин.

Чому в твоєму раціоні повинна бути риба зубатка (користь і шкода)

Морська риба завжди вважалася більш корисною і поживною, але видів дуже багато – легко загубитися в різноманітті сортів. Багато хто прагне віддавати перевагу дорожчій червоною, а й біла не поступається за своїми поживними властивостями лососеві або сьомги. Ті, хто знають, чим корисна риба-зубатка, намагаються вибирати саме її – м’ясо дуже ніжне і смачне.

Що це за риба і чим вона корисна

Збитки або по-іншому морський вовк відноситься до класу окунеподібних. Вона має довгасте тіло, яке може сягати півтора метрів в довжину, при цьому вага може становити більше 20 кг! Назва морський вовк отримав через зубів, трохи схожих на собачі ікла.

Серед усього сімейства виділяють кілька видів, кожен з яких мешкає в водах північних широт. Далекосхідний різновид, мешкає в Азіатському регіоні від Хоккайдо до Камчатки. Угревидное можна знайти в Охотському, Баренцевому і Японському морях.

У водах Північного льодовитого океану, а також в північній частині Атлантики найчастіше зустрічається синя зубатка (її користь і шкода не сильно відрізняються від інших, але її важче готувати через пухкого і рідкого м’яса). Плямиста або строката зубатка зустрічається практично у всіх водах північних широт і користується попитом, так як її м’ясо досить щільне. Морський вовк живе в Північній Америці і в південній частині Гренландії.

У складі є багато мікроелементів: йод, фосфор, кобальт, кальцій, магній, сірку. Крім того, в м’ясі присутня велика кількість цінних вітамінів: так звані «вітаміни краси» А та Е, а також С, В і РР.

У 100 грамах м’яса міститься до 20 грамів білка і всього близько 6 грамів жирів (з яких майже 5 грам – ненасичені, а значить, більш корисні). При цьому вуглеводи практично відсутні, а великий вміст білків робить продукт дуже поживним. Риба корисна для дієтичного харчування і підтримки м’язової маси.

Риба-зубатка: користь і шкода

  • Її рекомендують включати в раціон, якщо дотримуватися високобілкову або низкоуглеводную дієту. Спортсменам і тим, хто веде активний спосіб життя не обійтися без м’яса – продукт допоможе набрати м’язову масу. Вона не дуже калорійна, в ній багато вітамінів, мікроелементів і ненасичених жирів, які впливають на зниження кількості жирів в організмі людини.
  • Через велику кількість йоду і вітаміну С в складі регулярне споживання позитивно позначається на стані імунної системи, в тому числі на зміцненні імунітету в цілому і на роботі щитовидної залози.
  • М’ясо корисно для судин головного мозку і всієї серцево-судинної системи. Збитки знижує рівень холестерину і зменшує ризик розвитку атеросклерозу і гіпертонії, набряклість. Корисно вживати продукт і при цукровому діабеті.
  • Велика кількість Омега-3 жирних кислот і риб’ячого жиру позитивно позначаються на стані шкіри, волосся і зубів, сприяють підвищенню настрою і працездатності.

Так такого шкоди продукт не несе, але в м’ясі можуть бути солі важких металів, є ризик алергії.

Протипоказання

Відмовся від неї, якщо у тебе алергія на морепродукти (але вона буває досить рідко). Якщо до цього ти не їла дари моря і не хочеш ризикувати, зроби невеликий тест.

Перший раз можна з’їсти не більше 10 г продукту, а протягом наступних 24 годин поспостерігати за реакцією організму. Якщо негативних наслідків немає, поступово вводь м’ясо в раціон. Якщо з’явилася алергічна реакція, прийми антигістамінний препарат.

Якщо симптоми не зменшуються і не зникають протягом 3-5 годин, потрібно звернутися до лікаря.

Не рекомендується включати в свій раціон зубатку вагітним і годуючим матерям. Вважається, що риба може бути джерелом важких металів (свинцю і цинку), тому краще обмежити споживання. З цієї ж причини лікарі не радять включати її в меню дітей молодше 10-12 років.

Варто утриматися і в наступних випадках:

  • хронічні захворювання підшлункової залози (іноді надмірне споживання може спровокувати загострення);
  • хвороби нирок;
  • гіпертиреоз (через те, що в продукті міститься багато йоду).

Риба-зубатка: користь і як готувати

Харчова цінність продукту розрізняється за способом приготування:

  • без обробки – 125 калорій;
  • варений продукт – 115 калорій;
  • смажений продукт – 210 калорій;
  • запечений в духовці – 138 калорій.

Смажена в клярі

Патрання риба нарізається на стейки товщиною близько 3-4 сантиметрів. Її солять, перчать і залишають на 40-60 хвилин маринувати. У цей час потрібно приготувати смачний кляр. Для цього в збите яйце додають трохи борошна, а також улюблені спеції і ретельно перемішують. В якості альтернативи клярі можна використовувати звичайну панірувальну суміш.

Після вказаного часу стейки умочують в отриманому клярі і укладають на розігріту сковороду з рослинним маслом, яке буде доходити до середини рибного шматка. Стейки потрібно обсмажити з 2 сторін на сильному вогні до рум’яної скоринки, а потім готувати ще по 5 хвилин на середньому вогні.

Стейки в духовці

Для приготування тобі знадобиться:

  • стейки зубатки;
  • 1-2 невеликі цибулини;
  • сік половини лимона;
  • приправи за смаком;
  • майонез;
  • картопля;
  • помідори;
  • твердий сир.

Посолити і поперчити стейки, змасти їх невеликою кількістю майонезного соусу (його можна замінити на сметанний) і залиш маринуватися на 40 хвилин. В цей час очисти і наріж цибулю півкільцями, посолити, поперчити і скропи лимонним соком. Також наріж невеликими скибочками помідори і картопля, а сир натри на крупній тертці.

Наріж підходять за розміром шматки фольги для кожного стейка. У кожен шматок поклади спочатку трохи картоплі, потім рибний стейк, а на нього – цибулю, помідори і трохи тертого сиру.

Підніми краї фольги так, щоб продукти були злегка прикриті з усіх боків, виклади все заготовки на деко і відправляй в розігріту до 175-190 градусів духовку на 45 хвилин. Готовність найпростіше визначити по картоплі, який повинен стати м’яким. З риби повинен витікати прозорий сік.

Як вибирати і зберігати

Зверни увагу на наступні чинники:

  • чисті (НЕ каламутні), блискучі, опуклі очі (якщо очей або голови немає, краще не купувати – швидше за все, вона вже залежалася);
  • зябра рожевого або червонуватого кольору;
  • на череві відсутня слиз;
  • свіжий охолоджений продукт відрізняється пружністю, він може бути слизьким, але не липне до рук;
  • товар повинен володіти приємним морським запахом.

Важливо дивитися і на термін придатності, якщо він зазначений на упаковці. Свіжа зберігається в холодильнику не більше 24 годин, в замороженому вигляді м’ясо зберігає властивості до 2 місяців.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *