Одноманітний раціон – небезпечно або шкідливо?

Хочете бути здоровими – харчуйтеся правильно. Збалансована їжа, не перевантажена жирами, добавками, консервантами і ГМО, – запорука здоров’я та довголіття. Але як правильно приймати їжу? Скільки разів на день потрібно харчуватися? Спробуємо розібратися разом з експертами MedAboutMe.

Урок математики: більше значить краще?

Як часто потрібно сідати за стіл – «яблуко розбрату» серед вчених і лікарів. Скільки людей стільки й думок!

Більшість ескулапів радять дотримуватися триразового харчування – є класикою радянської дієтології. Інші рекомендують дробову систему, коли кожен прийом їжі планується через 2,5-3 години після попереднього. Таким чином, виходить 5-6 трапез в день.

Різних експертів об’єднує одне: практично всі вони проти рідкісних прийомів їжі – одного і дворазового харчування в день. Людям, які в силу обставин харчуються саме так, обіцяють «кари небесні» – від проблем з шлунково-кишковим трактом до збоїв в роботі життєво важливих органів і систем. Але чи дійсно все так страшно?

Як харчувалися наші предки

Чим загрожує одноманітність в раціоні харчування?

Раніше багато народів харчувалися один раз в день. Єдиний прийом їжі відкладався на вечір. Існувала думка, що робота несумісна з повним шлунком. Щоб підтримати запас енергії і сил під час праці можна було вживати тільки дуже легку їжу – трав’яні чаї, соки, фрукти. Таким було харчування у персів і середземноморських народів.

Стародавні елліни, творці світової культури, харчувалися два рази в день. До наших днів дійшов афоризм їх великого філософа Сократа . Він вважав, що більше двох разів в день «харчуються тільки варвари».

Відомий американський діяч альтернативної медицини, натуропат і пропагандист здорового способу життя – Пол Брегг дотримувався дворазового харчування, що складається з обіду і вечері.

Його думка оскаржували автори, що закликають харчуватися не менше трьох разів на добу, при цьому перший прийом їжі повинен бути строго після фізичної активності – легкої розминки або прогулянки на свіжому повітрі.

Снідати відразу після пробудження вважалося «поганим тоном», а романтичні мрії жінок про «каву в ліжко» – капризами. Хороший сніданок повинен був складатися з сезонних фруктів, чаю з трав або плодів рослин.

Ніяких булочок і цукерок – голий аскетизм!

Чим небезпечні рідкісні прийоми їжі

Чим загрожує одноманітність в раціоні харчування?

Гортаючи сторінки історії, виникає закономірне питання – чому наші предки харчувалися рідко, і для них це було добре, а коли ми їмо 1-2 рази в день – це погано. Яка різниця?

На це питання можуть відповісти вчені. Дослідження показали, що у 41% людей, які хоча б один раз в тиждень відмовляються від сніданку, істотно підвищується ризик переїдання і ожиріння. У цьому вся сіль!

Коли наші предки їли, вони тамували голод, а коли їмо ми – ми отримуємо задоволення. Звідси пристрасть до смачної калорійної їжі, гастрономічним винаходам і делікатесів.

Для здорової людини небезпечний не сам факт рідкісних прийомів їжі, а як він харчується, діставшись до їжі. Режим харчування, заснований на надмірності і переїданні, може спровокувати цілий ряд захворювань – гастрит, виразку шлунка, інфаркт міокарда, панкреатит та інші неприємні стани.

Велика кількість їжі, поступаемой в організм за один раз, перевантажує серцево-судинну систему і ендокринні залози, це може спричинити проблеми в роботі серця і органів шлунково-кишкового тракту. Ще одним наслідком рідкісних прийомів їжі є накопичення зайвих кілограмів.

Великі перерви між трапезами змушують людей перекушувати на бігу, вибираючи для цієї мети не найкорисніші продукти – чіпси, гамбургери, печиво, шоколад, цукерки та інші складові «щасливого буття».

Соціологічні опитування показують, що люди часто вибирають для перекусів вуглеводну, крохмалисту або жирну їжу. Отримуючи з неї енергію, організм зайві калорії відкладає про запас, що поступово призводить до порушень метаболізму і збільшення ваги.

Чим загрожує одноманітність в раціоні харчування?Марина Студеникина, лікар-дієтолог, терапевт, сертифікований фахівець по роботі з харчовою поведінкою

Якщо ви переходите на одно-, дворазове харчування в день, то у вас різко збільшується ймовірність з’їсти великий обсяг їжі за один раз.

Також ви ризикуєте через короткий час після їжі відчути бажання перекусити «чим-небудь смачним», що не завжди є низькокалорійним. Основні прийоми їжі у вас зміщуються на другу половину дня, що і сприяє набору зайвої ваги.

Такі люди відмовляються від сніданку, тому що прокидаються ще ситими, і причиною тому – дуже ситна вечеря. Всі ці причини разом прискорюють набір ваги.

Наш циркадний ритм зобов’язує приймати основну їжу вдень, а ввечері відпочивати, і від прийому їжі теж. Тому рекомендовано закінчувати прийом їжі за 4 години до сну. А лягати спати не пізніше 23:00. Тоді з вашим метаболізмом все буде в порядку, та й управляти вагою стане значно легше.

Ще однією важливою проблемою одно-, дворазових прийомів їжі є збіднення кровотоку мозку і серця, так як з’їдається великий обсяг їжі за раз.

При поглинанні великих обсягів їжі за один прийом різко збільшується кровотік навколо шлунка, кишечника та інших органів травлення. А значить, зменшується приплив крові до інших органів, зокрема до мозку і серця.

Ось чому після рясної їжі нас тягне в сон. А у людей, що страждають серцево-судинними захворюваннями, є ризик погіршення загального стану.

Чим загрожує одноманітність в раціоні харчування?Олександра Сергіївна Белодедова, лікар-дієтолог, терапевт

Нерегулярне харчування (1-2 рази на день) сприяє збільшенню проблем з шлунково-кишковим трактом і набору зайвих кілограмів. Розберемо докладніше, чому так відбувається.

Нерегулярне харчування часто сприяє розвитку жовчнокам’яної хвороби (особливо, якщо є інші фактори, що привертають – деформація жовчного міхура, зміна хімічного складу жовчі, недостатнє вживання рослинних жирів і харчових волокон).

Справа в тому, що процес жовчовиділення пов’язаний з надходженням їжі в дванадцятипалу кишку. Якщо людина голодує, харчується нерегулярно, то це призводить до застою жовчі в жовчному міхурі, що сприяє каменеутворення.

Нерегулярне харчування також сприяє погіршенню стану при хронічному гастриті і виразковій хворобі. При захворюваннях шлунково-кишкового тракту дієтотерапія займає дуже важливий елемент в лікуванні даної патології: неприпустимо харчування менше трьох разів на день, рекомендується 5-6 разове харчування (додавання перекусів між основними прийомами їжі).

Про вплив нерегулярного харчування на вагу. Перше – це уповільнення обміну речовин. Організм впадає в режим «економії», і намагається «запасти» якомога більше енергії у вигляді жиру.

Після періоду голодування, який супроводжується зниженням рівня глюкози в крові, при прийомі їжі виникає різкий підйом рівня глюкози, що супроводжується виділенням великої кількості інсуліну, який окрім своєї основної функції (зниження рівня цукру крові) так само є анаболічним гормоном – сприяє запасання жиру. По-друге, якщо ви пропускаєте обід, і вечеряєте пізно ввечері, це сприяє вечірньому переїдання, і набору зайвих кілограмів.

Резюме: якщо ви хочете уникнути проблем зі здоров’ям і запобігти набір зайвих кілограмів, число прийомів їжі повинно бути не менше 3: повноцінний сніданок, обід і вечерю. Між основними прийомами їжі можуть бути невеликі перекуси у вигляді фруктів, горіхів, сухофруктів, натурального йогурту. У 21: 00-22: 00 можна випити склянку кефіру або іншого кисломолочного продукту.

Якщо у вас ненормований робочий день, і ви працюєте до пізнього вечора, не полінуйтеся взяти з собою обід і вечерю (якщо готувати ніколи, то зараз існують різні сервіси доставки їжі, в тому числі, здорового харчування). Пообідавши і повечерявши вчасно, ви уникнете вечірнього переїдання, і набору зайвих кілограмів.

Як харчуватися правильно

Чим загрожує одноманітність в раціоні харчування?

Оптимальний режим харчування не можна розглядати як догму. Життєві умови, звички, циркадні ритми кожної окремої людини – все накладає свій відбиток на графік прийому їжі. Але «золоті правила» здорового та активного життя все ж існують. І написані вони під нас з вами, з урахуванням реалій XXI століття.

Кожного прийому їжі повинні передувати певні реакції організму. Виділення слини і шлункового соку, жовчі і соку підшлункової залози. Тому так важливо харчуватися в один і той же час. Це буде сприяти оптимальному режиму перетравлення їжі та її засвоєнню поживних речовин з неї.

Правило 2: Дробово, невеликими порціями

Кращими на сьогоднішній день вважаються триразова і чотириразова системи харчування. Це сніданок, обід, вечеря і додатково склянку кефіру перед сном. Якщо є можливість і бажання, дану систему можна урізноманітнити здоровими перекушуваннями – фруктами, напоями, соками, молочними продуктами.

Введення перекусів в режим живлення не передбачає підвищення добової калорійності. Якщо ви додаєте 2 перекусу, повинні зменшити калорійність інших прийомів їжі.

Правило 3: Здорові продукти

Основа грамотного раціону – злаки, овочі і фрукти, м’ясо, птиця, риба, рослинні жири і молочні продукти. У приготуванні їжі пріоритет віддається гасіння, варіння, запікання, приготування на грилі.

Час трапез можна варіювати, головне дотримуватися рекомендовані перерви – між сніданком і обідом і обідом і вечерею вони повинні складати 5-6 годин. При цьому останній прийом їжі слід планувати за 4 години до нічного відпочинку.

Найкориснішим для людини визнаний режим харчування, при якому під час сніданку і обіду він отримує близько двох третин калорій добового раціону, а за вечерею – менше однієї третини.

Чим загрожує одноманітність в раціоні харчування?Олена Кален, дієтолог, експерт в психології зниження ваги

При нерегулярному харчуванні з шлунково-кишковим трактом можуть бути неприємності. Але неприємності трапляються не тому, що людина рідко їсть, а тому що він не їсть, коли тілу потрібна їжа. Хтось забуває поїсти, хоча знає, що голодний, кому-то лінь приготувати, інший замість їжі вип’є воду, щоб заглушити відчуття голоду, і ось тоді дійсно відбуваються порушення роботи шлунково-кишкового тракту.

Читайте також:   Особливості УЗД кишечника – підготовка і проведення

Залежно від комплекції тіла, стану здоров’я і фізичного навантаження почуття голоду у різних людей може виникати в різний час. Кількість прийомів їжі може бути різним – один, сім і більше разів на день. Головне, щоб прийом їжі був пов’язаний з відчуттям голоду, а не з часом або іншими звичками.

Якщо ви їсте по годинах, це означає, що ви будете приймати їжу, навіть коли голоду немає, і не будете приймати їжу, коли відчуваєте голод. І в тому і в іншому випадку тілу завдається шкода.

Коли ви їсте без голоду, це означає, що їжа тілу не потрібна, а якщо вона не потрібна, значить, вона зайва і буде відкладатися у вигляді жиру.

Якщо ж ви ігноруєте голод, і чекаєте конкретного години прийому їжі, то велика ймовірність, що в наступний прийом їжі ви знову з’їсте більше, ніж необхідно просто тому, що напередодні організм зазнав голод.

Це почуття для нього стресовий. Щоб приготуватися до подібних «атакам», тіло постарається запастися про запас на майбутнє.

Тому якщо ви вирішили влаштувати собі розвантажувальний день, а відчуття голоду вас не покидає, знайте, такий день тільки погіршить ситуацію і оздоровчим не буде. До речі, є ще одна тонкість: прийом їжі слід припиняти раптово, як тільки голод вгамує. Доїдати до останньої крихти, не потрібно, навіть якщо «все оплачено».

Чим загрожує одноманітність в раціоні харчування?Анна Івашкевич, клінічний психолог-дієтолог

Для 100% здорової людини одно- або дворазове харчування не страшно. Йдеться про одно- або дворазовому харчуванні, без будь-яких перекусів або перехоплень їжі на льоту, і без кави або чаю з молоком, які також відносяться до їжі.

Але для людей з якимись відхиленнями, наприклад, гастритом, одно- або дворазове харчування шкідливо. Тому що надходження їжі в шлунково-кишковому тракті нерегулярно, порушується ритмічна діяльність органів травлення, з’являється сонливість, знижується працездатність.

Систематичні порушення графіка харчування погіршують обмін речовин, і сприяють виникненню хвороб органів травлення, нерівномірної виробленні ферментів і шлункового соку.

При одно- або дворазове харчування великий ризик переїсти на ніч, що підвищує газоутворення, метеоризм і нічну секрецію шлунка, зокрема, смажені і пересолену страви. Рясна їжа в один прийом веде до перенапруження жовчного міхура, а застій жовчі тривалий час веде до утворення каменів.

В середньому зараз береться 3 основних прийому їжі (тобто сніданок / обід / вечеря) і 1-2 перекусу. За калорійністю: сніданок – 20-25% добового надходження калорій, перекус -10-15%, обід – 40-45%, вечеря – 20-25.

Є спірне думку щодо дрібного харчування. У кого-то 5-6 разове харчування збільшує почуття постійного голоду, а у кого-то навпаки – зменшує і допомагає контролювати свій раціон. Намагайтеся слухати себе, спробуйте кілька способів харчування, то яке буде комфортно саме вам і виберете.

Чим загрожує одноманітність в раціоні харчування?Стремоусова Валерія Євгенівна, лікар-дієтолог, лікар-ендокринолог

Якщо звернути увагу на основні лікувально-профілактичні дієти, то можна помітити, що більша частина їх починається з рядка – часте, дробове харчування. І це не випадково. Коли їжа надходить в організм протягом дня рівномірно, через проміжки часу не більше 4 годин, це має велике позитивне значення для здоров’я.

По-перше, не виникає сильного почуття голоду.

По-друге, немає різких коливань в організмі травних ферментів і деяких

гормонів. Оскільки будь-які різкі коливання внутрішнього середовища організму шкідливі.

Важливо ще відзначити, що для того, щоб бути струнким, важливо щоб процеси синтезу

жирової тканини в організмі не переважали над процесами її розщеплення (ліполізу). А

коли їжа не надходить в організм більше 4-х годин, починає вироблятися фермент, який сприяє накопиченню жирової тканини. Поступила їжа блокує вироблення цього ферменту, що перешкоджає жироотложению.

Крім перерахованого вище, є ще безліч індивідуальних чинників, що впливають на правильний режим харчування.

Ці фактори визначаються на підставі стану здоров’я, генетичних факторів, сімейних особливостей, місця проживання, віку, стилю і ритму життя.

Можливо, не кожній людині буде шкода від одно- і дворазового харчування. Щоб не заплутатися, правильніше буде звернутися до лікаря-дієтолога.

Пройдіть тест Чим загрожує одноманітність в раціоні харчування?Чи правильно ви харчуєтеся? Який ваш раціон харчування і наскільки правильний режим прийому їжі? Пройдіть тест і дізнайтеся які помилки варто взяти на замітку.

Користь і шкода роздільного харчування

Ми можемо почати день з роздільного харчування (з’їсти фрукт або йогурт) і закінчитися вечерею з трьох страв і десятків інгредієнтів. При цьому реакція організму на обидва види харчування може бути як діаметрально протилежною, так і однаковою. Що про це думають лікарі та вчені?

Знання про принципи травлення більшості людей або нецікаві, або недоступні. Найбільше, що можна відчути, це нетравлення або тяжкість в шлунку, бадьорість або, навпаки, млявість після ситного обіду з великою кількістю м’яса. Про те, як швидко і якісно перетравиться їжа, мало хто думає. Але якщо ви займаєтеся фітнесом, то вже знаєте про велику роль харчування.

Вся справа в тому, що під час перетравлення різних продуктів наша травна система і веде себе по-різному.

Наприклад, для переробки рослинних компонентів в шлунку повинна бути лужне середовище, яка створюється ще в роті за допомогою складу слини: фермент амілаза розкладає цукру і крохмаль.

Для розщеплення білка потрібен інший фермент – пепсин, він «любить” не лужну, а кисле середовище, яку забезпечує соляна кислота вже в шлунку.

Чим загрожує одноманітність в раціоні харчування?

Що стосується жирів, то перелічені ферменти з ними не взаємодіють – жири розчиняються за допомогою емульгаторів (жовчних кислот). Основний аргумент прихильників роздільного харчування базується саме на цих знаннях: для перетравлення різних продуктів потрібна різна середу.

Комплексне харчування може призводити до того, що частина їжі просто не перетравиться, тобто речовини не надійдуть в організм і залишаться спочатку в шлунку, потім – в кишечнику. Через досить високої температури «зберігання» залишки починають «псуватися» прямо в організмі, іншими словами – гнити. Це другий аргумент прихильників монодієт.

Гнильні залишки ведуть до навантаження на кишечник і печінку, організму доводиться боротися з з’являються отрутами, виникає неприємний запах з рота, газоутворення, порушення стільця, збої в метаболізмі.

Це в свою чергу веде до появи висипань на шкірі, алергії і ожиріння.

Доведений факт: роздільне харчування дійсно очищає кишечник і сприяє меншому накопичення неперетравлених залишків їжі і зниження ваги.

Чим загрожує одноманітність в раціоні харчування?

Але наскільки це корисно в цілому? Чому існують противники роздільного харчування і чому людство ще не перейшло на цю дієту? Вчені вважають, що міркування прихильників відірвані від реальності і підходять лише «сферичному людині в вакуумі». На ділі наш організм «заточений» під вживання м’ясних продуктів і може працювати на вегетаріанському раціоні, але це для нього не найефективніший і звичне харчування.

Шлунок створені саме для вживання різноманітної їжі, у травної системи є способи одночасно засвоювати різноманітні продукти. Так, складні цукру і справді починають розщеплюватися ще слиною, однак остаточна їх переробка завершується в кишечнику, де за справу береться підшлункова залоза, виділяючи потрібні ферменти.

Організм може просто відвикнути отримувати різноманітну їжу, саме тому веганам складно повернутися на м’ясоїдну дієту: їх тіло вже перешикувалося і забуло, що таке «комплексний обід».

Фактично, звичайне харчування стане для травної системи вегетаріанця незвичній навантаженням, і не дивлячись на здоровий раціон, організм вже не зможе його правильно переробити.

Тому веганам часто доводиться слідувати цій дієті все життя, навіть коли бажання є одні овочі вже пропало: тіло встигає «забути» способи поводження з різними продуктами.

Чим загрожує одноманітність в раціоні харчування?

Зрозуміло, вегетаріанство і роздільне харчування – не одне й те саме. Але суть тут одна: насильницьке позбавлення організму повноцінного і комплексного раціону.

Втім, фізіологи визнають, що деякі продукти справді не поєднуються один з одним, тому варто знайти баланс щодо дієти.

Базові принципи роздільно-комплексного харчування – поєднання продуктів в одній групі і вживання в їжу різних груп з перервою не менше 2-3 годин.

Групи продуктів:

  • Солодкі фрукти, які поєднуються з кашами, багатими крохмалем овочами, кисломолочними продуктами і зеленню. Такі фрукти варто вживати до їжі або окремо від неї.
  • Фрукти середнього ступеня солодощі (солодкі цитрусові, ягоди, яблука, персики) – вживати можна як з першою групою, так і з третьої, а також з продуктами, багатими «правильними» жирами: авокадо, сир, горіхи, сир та ін.
  • Кислі фрукти (кислі цитрусові, томати, ананас) також сумісні з попередніми групами. Несумісні з білками (особливо бобовими), овочами і крохмалистими продуктами (зернові).
  • Універсальні овочі : капуста, перець, цибулю, моркву, огірки, редиска, часник. Сумісні з більшістю продуктів, крім сирого молока.
  • Несумісні овочі : кабачки, гарбуз, цвітна капуста, баклажани. Їх варто вживати окремо або з крохмалистими продуктами. Небажано готувати як гарнір до м’яса.
  • Злаки, овочі і коренеплоди, багаті крохмалем : сумісні з овочами і зеленню, несумісні з фруктами і кисломолочними продуктами, а також м’ясом.
  • Білкові продукти : бобові, гриби, м’ясо, риба, сири. Додавайте до них овочі та зелень, які не поєднуйте з крохмалистими. Білки тваринного походження краще їсти з тваринними жирами, а рослинного походження – з будь-якими.
  • Жири , рослинні або тварини: погано поєднуються з багатьма продуктами, за винятком овочів (див. Вище) і зелені. Чи не поєднуються з цукрами.
  • Сахара : погано поєднуються з більшістю продуктів, сприяють бродінню в шлунку і псування інших компонентів їжі. Якщо цукор у вашій дієті не ізгой, то вживайте його окремо.

 

На сніданок варто вживати солодкі або середньо-солодкі фрукти, клітковину і невелика кількість жирів з крохмалистою їжею. На обід – білкові продукти з овочами. Увечері – крохмалисті продукти.

Вибір, звичайно, залишиться за вами – переходити на повністю роздільне харчування або є те, що ви вважаєте корисним для себе. Однак дотримання базових принципів поєднання продуктів в звичній дієті стане цікавою знахідкою для вашого самопочуття і спортивних результатів.

До чого веде неправильне харчування

Значення їжі в житті будь-якого живої істоти, і людини в тому числі, складно переоцінити. При відсутності харчування організм просто загине, так як не матиме сил навіть на підтримання життя: серцебиття, дихання. Тому є потрібно, але от якість цього харчування теж має значення.

Що важливо знати про харчування в цілому?

Головна мета їжі – постачати в організм необхідні поживні речовини та елементи, завдяки яким людина живе або розвивається. Залежно від періоду життя, вимоги до складу їжі можуть відрізнятися, тому зараз мова піде про харчування дорослої людини без особливих відхилень здоров’я.

Для успішного існування людського тіла потрібні три головні компоненти:

  • Жири – акумулятори енергії, активні учасники побудови і підтримки клітинних мембран, учасники гормонального обміну;
  • Білки – джерела незамінних амінокислот, будівельних матеріалів для тканин і клітин;
  • Вуглеводи – основні джерела енергії для роботи частин тіла, органів і тканин.

Цих складових буде досить для мінімального підтримки життя, але не здоров’я, так як людині потрібні ще й такі групи речовин:

  • Харчові волокна – для стабільної роботи шлунково-кишкового тракту і ефективного видалення відходів;
  • Вітаміни та мінерали – важливі елементи підтримки тонусу, обмінних процесів, роботи імунної системи, ефективності роботи клітин і тканин.

Якщо харчування приносить всі ці речовини, то чи може воно вважатися корисним і здоровим? Виявляється, немає. Так що ж відрізняє правильне або здорове харчування?

Що таке раціональне або правильне харчування?

В першу чергу, це їжа, яка забезпечує організм всіма необхідними речовинами: білками, жирами, вуглеводами, харчовими волокнами, вітамінами і мінералами. Крім того, в ній кількість всіх цих речовин відповідає потребам організму, без додаткових «запасів».

Завдяки такому підходу людина не буде набирати зайву вагу, піддавати свій обмін речовин порушень, підтримувати гарне самопочуття і здоровий зовнішній вигляд. При цьому такі речовини повинні надходити з чистою їжею, без шкідливих домішок.

До небезпечних компонентів в їжі відносяться:

  • Трансгенні компоненти – їх небезпека ще не доведена, але і безпеку вчені теж поки не підтвердили, вони з’являються в результаті корекції генома рослин або тварин, призначених для їжі;
  • Канцерогенні речовини – складні хімічні сполуки, що з’являються, зокрема, при впливі на речовину високими температурами;
  • Результати агресивної агрономії – нітрати, пестициди, гербіциди, проникаючі в овочі і фрукти в результаті застосування такої агротехніки;
  • Біологічні токсини – з’являються в продуктах в результаті біологічних процесів і під дією мікроорганізмів;
  • Важкі метали та радіоактивні речовини, які проникають в продукти харчування, вироблені в несприятливих екологічних зонах.

Таким чином, покупка продуктів і приготування здорової їжі може відняти чимало часу, і багато людей вважають за краще сильно не обтяжувати себе принципами правильного харчування.

Чим загрожує одноманітність в раціоні харчування?

Чим небезпечний відмова від здорового, правильного харчування?

Мало хто замислюється про склад пончика з фастфуду. Головне, що вже через три хвилини організм отримає потрібну йому енергію, плюс ще й задоволення від жирної і солодкої їжі в подарунок. Але що отримає споживач, який чи перевагу нездорової їжі?

  • Канцерогени – вони присутні у всіх блюдах, смажених у фритюрі. Справа в тому, що своєчасно міняти масло виробники не поспішають. Це привносить до почуття насичення стрімкий стрибок ризику розвитку онкологічних захворювань. Зв’язок канцерогенів і розвитку раку була виявлена ​​ще в сімнадцятому столітті, а пізніше тільки підтверджувалася все більше і більше. Також джерелом канцерогенів служить і тютюновий дим, але це окрема історія;
  • Трансжири – рослинні жири, що пройшли штучне затвердіння, а також рафіновані жири, що роблять негативний вплив на імунну систему, клітини організму і репродуктивну функцію. Все, де є маргарини або спреди, а також схожі на них продукти, містять трансжири;
  • Порожні калорії – вони, хоч і не токсичні, але здатні стати винуватцями значної частини проблем: ожиріння, діабету, порушення метаболізму. Вони викликають стрибок глюкози в крові, але в той же час не привносять ні вітамінів, ні мінералів, ні амінокислот;
  • Надлишок солі і спецій – ці компоненти роблять страви з не найбільш високоякісної сировини досить смачними і ароматними. Її надлишок призводить до набряків, поступового формування гіпертонії, хвороб нирок, погіршення роботи суглобів. Надлишок гострих прянощів добре стимулює апетит, рівень продажів і формування нових складочок на талії;
  • Незбалансовані страви – харчування, що не відповідає нормам раціонального, буде мати перекіс в сторону простих вуглеводів і жирів, що спричинить до нестачі білка, вітамінів і мінералів. При цьому організм буде відчувати почуття голоду набагато швидше і частіше, ніж при правильному раціоні.

Це далеко не повний список шкідливих компонентів, які можуть виявитися в тарілці у прихильників фастфуду або напівфабрикатів. Як результат – значний список проблем зі здоров’ям:

  • Діабет – порушення переробки глюкози, яке може привести до смерті, займає 4 місце серед причин смерті;
  • Ожиріння – не тільки естетична проблема, а й посилення навантаження, і знос опорно-рухової та серцево-судинної системи;
  • Гіпертонія – дочка ожиріння і любові до солі, одна з головних причин смертності людства;
  • Гіповітаміноз – стан дефіциту вітамінів, що спричиняє за собою зниження імунітету, погіршення стану слизових і шкіри;
  • Виразка, гастрит – запалення слизових шлунка і дванадцятипалої кишки.

Одноманітний раціон: корисно чи шкідливо їсти одні й ті ж продукти?

Джерело: www.depositphotos.com

Для більшості людей, які не переймаються проблемою схуднення, різноманітне харчування вважається доказом підтримки здорового способу життя. Але, насправді, важливо не стільки включення в меню самих різних продуктів, скільки їх якість і наявність в них повного спектру речовин, необхідних для організму.

Чим небезпечне одноманітне харчування?

Джерело: www.depositphotos.com

Повсякденне приготування досить часто перетворюється на рутину. Одні і ті ж страви можуть постійно з’являтися на нашому столі. Найчастіше це загрожує різними наслідками.

  • При незбалансованому раціоні організм недоотримує необхідні поживні речовини. Через це порушуються обмінні процеси, може істотно погіршуватися самопочуття. А недолік білка, наприклад, може призвести до анемії.
  • Одноманітне харчування не викликає задоволення і інтересу. Апетит починає знижуватися, а процес поглинання їжі стає безконтрольним. Це може провокувати набір ваги, а також поганий настрій.
  • При тривалому обмеження певних продуктів харчування починаються авітамінози. При цьому одних речовин буде не вистачати, а інших може виявитися занадто багато. Нестача вітамінів можна заповнити медичними препаратами, але вони не завжди добре засвоюються. А ось надлишок і зовсім складно усунути.

Джерело: www.depositphotos.com

Тому раціон потрібно періодично оновлювати і включати в нього нові продукти.

монодієти

Дієт, які засновані на вживанні тільки одного певного продукту, досить багато. Це гречані, рисові, овочеві і багато інших дієти. Але багато професійних дієтологи вважають такі системи харчування не зовсім безпечними.

Джерело: www.depositphotos.com

Монодієти, розраховані на 3 і більше днів, можуть бути небезпечними, оскільки не забезпечують організм необхідним мінімумом корисних речовин. До того ж, як би ви не любили продукт монодієти, через кілька днів ви почнете відчувати до нього огиду.

А то, що викликає негативні емоції, користі вашому організму також не принесе. Тому більшість дієтологів сходяться на думці, що монодієти дуже хороші як розвантажувальний періоду на 1-2 дня, коли ви хочете підтримати вагу в нормі і дати перепочинок своєму організму.

Але на більш тривалий термін такі системи харчування краще не поширювати.

В яких випадках стабільний раціон може бути корисний?

Джерело: www.depositphotos.com

Якщо ви стали помічати, що у вашому раціоні занадто багато м’ясних і борошняних продуктів, то має сенс розпланувати своє меню таким чином, щоб воно будувалося на основі цільнозернових круп, бобових, овочів, фруктів. Якщо продукти будуть якісні, то навіть якщо це будуть одні і ті ж страви, ви все одно отримаєте достатню кількість поживних речовин.

Що робити з одноманітним харчуванням?

Джерело: www.depositphotos.com

Для початку потрібно скласти список продуктів, які ви зазвичай купуєте. І постаратися прибрати з нього ті продукти, які можуть вам нашкодити. І, навпаки, включити в нього більше зелені, горіхів, овочів. Також в щоденному меню повинні бути присутніми свіжі фрукти, м’ясо, крупи, кисломолочні продукти.

Залежно від способу життя і цілей потрібно скласти зразкове меню на тиждень. Для худне людини або займається активними видами спорту воно буде різним.

Читайте також:   Чому виникає блювота і як знизити блювотний позив?

Якщо ж смак звичних страв став вам здаватися одноманітним, це можна виправити за допомогою спецій, а також рослинних нерафінованих олій – оливкового, гарбузового, кокосового, льняного і кедрового.

Харчуйтеся правильно і будьте здорові!

Одноманітне харчування: в чому шкода і що повинно бути в раціоні

Одноманітність в раціоні, один з діабетичних мінусів, який ми вчимося перетворювати в плюс поступово.

Є фанати подібного підходу, ті, що майже відразу після встановлення діагнозу, різко звужують набір використовуваних продуктів – в деяких випадках це працює цілком нормально:

  • – Цукор стабільний.
  • – Організм ‘знаходить’ для себе необхідні вітаміни і мінерали в доступних продуктах.
  • – Чи не ‘зриває’ з дієти і не нету ускладнень через обмеження.
  • Однак, правильним підходом є різноманітність.

Що, в цьому випадку, рекомендують фахівці?

В ідеалі наш раціон повинен бути представлений п’ятьма видів продуктів:

  • – Крупи.
  • – Молоко, кисломолочні продукти.
  • – М’ясо риба.
  • – Овочі.
  • – Фрукти.

Тут нас теж може ‘підстерегти’ одна ‘засідка’ – чим різноманітніше раціон – вибір продуктів, тим більше ми можемо з’їсти.

Тому, рекомендується рахувати калорії, особливо, тим діабетикам, хто схильний до зайвої ваги.

Для того, щоб скласти раціон, близький до ідеалу, на нашому столі щодня повинен бути присутнім один продукт кожного виду.

Однак, якщо розглядати такий вид їжі, як пельмень, нехай навіть дієтичний, то він в себе вміщає кілька продуктів відразу.

Тобто, нам залишиться додати тільки овочі, фрукти і нехай буде стакан кефіру.

  • На цей рахунок – різноманітність раціони, в Штатах, як завжди, було запущено дослідження.
  • Правда, стосувалося воно тільки жінок, чому то.
  • Дослідники з’ясували – ті жінки, раціон харчування яких складався з більш, ніж 15 різноманітних продуктів, мали ризик смертності менший наполовину, ніж ті, у кого в холодильнику кількість видів їжі не дотягувала до 8.

Небезпеки одноманітного харчування

  • – Дефіцит корисних речовин – зворотна сторона – гіперавітаміноз.
  • – На цьому тлі – загальне погіршення самопочуття, прояв різних захворювань, загострення застарілих болячок.
  • – Зниження апетиту. Погіршення роботи шлунково-кишкового тракту – через те, що вживання їжі відбувається на автоматі і сюди ж додаються такі шкідливі звички, як читання під час їжі або перегляд ТБ.

Все, що написано вище щодо шкоди одноманітного харчування, стосується і монодієт. Тільки їх – в більшій мірі.

Що буде, якщо харчуватися одноманітною їжею?

740 2018-07-15

Якщо є тільки фрукти , овочі або зернові , то це призведе до органної недостатності.

Якщо ви будете вживати в їжу тільки м’ясо , то незабаром ваш організм почне “жувати” свої м’язи, якщо ж “застрягти” на одному будь-якому продукті харчування (крім фруктів), то зовсім скоро ви будете страждати від цинги або бери-бери ( поліневрит) і т.д.

Жоден овоч або зернова культура не містить всіх незамінних амінокислот , які створюють білки, що формують наші м’язи. Спочатку, при нестачі амінокислот, волосся тьмяніють, а нігті стають м’якшими.

Далі починає страждати м’язова маса тіла, серце та інші органи.

Зрештою, серце може стиснутися так, що людина вмирає, але це відбувається тільки в крайніх випадках при нервової анорексії .

Харчування, що складається тільки з вуглеводів, наприклад, з хліба або макаронів , також призводить до поліорганної недостатності в зв’язку з дефіцитом амінокислот.

Крім того, у вас може розвинутися цинга через брак вітаміну С, який є найважливішим елементом багатьох хімічних процесів організму.

Завдяки неетичним експериментів, що проводяться на укладених в Англії і в США в 1940-х роках, відомо, що цинга починає розвиватися після 1-8 місяців позбавлення організму вітаміну С (в залежності від початкового кількості вітаміну в організмі).

Спочатку ви відчуваєте себе дуже мляво, у вас болять кістки, пізніше по всьому тілу починають з’являтися дивні плями, які з часом перетворюються в гнійні рани. Ваше тіло стає жовтим, підвищується температура, випадають зуби і, врешті-решт, ви вмираєте.

Життя на одному м’ясі теж закінчиться погано. У доповненні до нестачі вітаміну С, в м’ясі міститься дуже мало вуглеводів, а саме з них наше тіло бере енергію на виконання навіть найелементарніших завдань. Без вуглеводів, людський організм починає руйнувати м’язову масу тіла, щоб отримати енергію, але це не тільки біцепси, це і ваше серце.

До речі сказати, і такий приклад вам припаде до душі: звичайний необроблений рис вживається в їжу містить в собі повне кількість корисних речовин в тому числі і вітамін B.

В середні віки в Китаї заможне населення країни боліло таємничою хворобою, яку назвали бери-бери. Ця хвороба приводила до випадання волосся і зміни в психіці. Найбільш явною ознакою захворювання було пересування людини на непохитних ногах.

Ця хвороба вважалася невиліковна. Вчені з’ясували, що багаті китайці страждали від нестачі вітаміну В. Справа в тому, що вони харчувалися полірованим рисом.

А біднота харчувалася неполірованим рисом, в якому містилися необхідні для організму вітамін В, цинк , магній і хром.

Проте, є одна їжа, в якій містяться всі необхідні елементи, це материнське молоко . Ми можемо в перший рік життя дитини додати лише деякі продукти, щоб збільшити кількості заліза та інших необхідних речовин, що надходять в організм дитини, однак, в материнському молоці міститься всього потроху.

Технічно, дорослий теж може вижити, харчуючись людським молоком, проте, в даному випадку каменем спотикання є знаходження жінки, яка погодилася б поставляти його, та ще й в таких кількостях.

Другим найкращим вибором буде молоко ссавців, особливо ферментоване.

Йогурт , який є ферментованим молоком, містить велику кількість бактерій, дуже корисних для шлунково-кишкового тракту.

Ці гіпотетичні сценарії не тільки химерні спекуляції. У багатьох частинах світу у людей немає вибору, тому вони в основному їдять один і той же продукт, часто це рис. Вчені, при цьому, працюють над створенням генетично модифікованого рису, який містив би більше вітамінів і поживних речовин, особливо вітаміну А, з метою боротьби з недоїданням.

Що буде, якщо харчуватися одноманітною їжею? – ZDRAVBUD.NET ZDRAVBUD.NET

Одноманітна їжа: в чому шкода і скільки на ній проживеш?

Стреси і проблема різноманітності їжі

Природа створила нас, як всеїдних. Мало хто харчується одним і тим же набором продуктів, не вмираючи від туги і без втрати апетиту. Сімейна вечеря, що повторюється з разу в раз шалено дратує одноманітною їжею. На сніданок, обід і вечерю – котлети! Не дивно, що кухар позбавляється компліментів через свою куховаріння, тому як члени сім’ї неохоче колупають вилками в тарілках.

Можна і спростити завдання, замовивши вечерю на тиждень в сервісі доставки їжі з рецептами. Краще ж потрудитися і придумати свою страву, або скористатися можливостями інтернету. Рецептів купа, і вони постійно оновлюються, тому одноманітність точно не загрожує.

часті зриви

Навіть якщо ти харчуєшся одноманітною їжею цілком свідомо, і вівсяна вівсянка під несолоним овсяновим соусом – лише маленький крок до заповітної мрії про 40-м розмірі бікіні, одноманітний раціон тут – поганий помічник. Морський пісочок і бікіні ще коли будуть, а винагородити себе за муки, заподіяні крупою, хочеться миттєво.

Нудна дієта – явна причина частих зривів. Кілька днів ти їси відбивні на пару, а потім вирішуєш, що просто необхідна перепочинок. І ось уже до тебе мчить постачальник піци, або ти сама летиш в сторону кремових тістечок і карбонара з сиром.

Недолік одних нутрієнтів

Немає таких супер-продуктів, що включають всі самі життєво необхідні поживні речовини разом. І якщо сидіти тільки на одній лише яловичині, картоплі або макаронах, це швидко позначиться на здоров’ї. Навіть якщо в раціон входить найсвіжіші вітамінні овочі, напевно, буде нестача вітамінів А, В12 і D, незамінних жирних кислот омега-3, заліза і цинку.

  • У любителів напівфабрикатів часто спостерігається нестача вітаміну С і Р, а фанатам бутербродів та іншої сухом’ятки не вистачає кальцію і фосфору.
  • М’ясо, птиця, яйця і риба не містять харчових волокон, необхідних для підтримки нормальної мікрофлори кишечника, а овочі бідні білком і амінокислотами.
  • І надлишок інших

Одноманітна їжа загрожує тим, що ти споживаєш занадто багато одних вітамінів. А в цьому немає нічого хорошого. Наприклад, надмірна кількість вітаміну РР, що міститься в м’ясі (курятина, яловичина, свинина), яйцях і грече, може підвищити рівень цукру в крові і порушити жировий обмін. А великі дози вітаміну А (їм багата печінка) обіцяють стійку нудоту, втрату зору і болю в суглобах.

Розлад харчової поведінки

Згідно з даними ВЦИОМ, росіяни не готові до змін, включаючи реформи в їжі. Практично 85% респондентів відзначили, що головні продукти в їх раціоні – це хліб і крупи, у 80% – соняшникова і вершкове масло, 76% сидять на макаронах, 71% вживає м’ясо. Показники по риби і морепродуктів на цьому тлі виглядають практично непомітними. ВООЗ вважає цю ситуацію «прихованим голодом». Їжі для життя начебто достатньо, але існує постійна нестача важливих речовин через одноманітності їжі.

Одні і ті ж продукти в раціоні для організму – це все одно що нестача їжі, яка сприймається за нав’язливу ідею.

Після кількох тижнів на рисовій каші і овочах, ти ловиш себе на думці про бабусиному борщі, котлетах по-київськи, хінкалі і уявляєш, як ти це все поїдає величезними порціями. Зупинитися важко не тільки подумки, а й за обіднім столом.

В гостях ти неупереджено погодишся «нічого не трапиться, якщо я з’їм ще ось цей салатик», а в ресторані замовиш пару-трійку страв замість одного, з кондитерської повернешся з декількома кілограмами цукерок (які сама ж і зжерти).

Як наслідок, отримуєш розлад харчової поведінки: проблеми з шлунково-кишкового тракту через переїдання, набір маси тіла і розчарування (зрив і переїдання розцінюються, як результат власної «слабкої сили волі»).

Для того щоб цього не сталося, заздалегідь самостійно плануй склад страв і їх обсяг. Ну, або за допомогою професіоналів, як було зазначено вище.

Скорочення терміну життя

Вчені Гарвардської школи, що займаються вивченням громадської здоров’я, простежили чітке взаємовідношення між асортиментом вживаних поживних продуктів і тривалістю життя.

Під наглядом знаходилось 59 038 жінок зі Швеції вікової групи від 40 до 70 років.

Експеримент показав, що ті, чия дієта складалася з 16-17 різноманітних корисних продуктів, на 42% рідше вмирали з різних причин, ніж ті, хто харчувався лише 8 здоровими продуктами.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *