Правила и меры предосторожности профилактики кишечных инфекций

Профілактика кишкових інфекцій: правила і запобіжні заходи

Важко знайти людину, яка ніколи не хворів б кишковою інфекцією. Таке захворювання швидко передається від людини до людини при недотриманні профілактичних заходів, в результаті зараженими виявляються цілі сім’ї або колективи. Профілактика кишкових інфекцій в основному зведена до дотримання правил гігієни. Цих заходів найчастіше буває досить, щоб уникнути хвороби.

Загальна характеристика захворювання

Гострі кишкові інфекції, в медичній практиці часто застосовують абревіатуру ГКІ, – це величезна група інфекційних хвороб, що викликаються патогенними і умовно шкідливими бактеріями, вірусами і деякими найпростішими.

Найпоширенішими кишковими інфекціями є дизентерія, сальмонельоз, холера, ротавірус, ентеровірус, а також харчова токсикоінфекція, яка спровокована стафілококом.

 

Хвороби цієї групи досить поширені і поступаються за кількістю випадків зараження лише респіраторних захворювань. Основна маса хворих – це діти від року до шести років.

Основні причини захворювання

Кишкові інфекції найбільш часто виникають через недотримання елементарних правил гігієни або неналежної термічної обробки продуктів харчування. Зараження відбувається при таких факторах:

Профілактика кишкових інфекцій: правила і запобіжні заходи

  • При безпосередньому контакті з хворою людиною.
  • При користуванні предметами побуту і посудом, яку перед цим використовував хвора людина.
  • При споживанні сирої питної води з-під крана, якщо вона не пройшла належну очистку.
  • Якщо брудними руками бралася їжа.
  • При вживанні неякісних або прострочених продуктів харчування.
  • Якщо не дотримується гігієна на кухні при приготуванні їжі і зберіганні кухонного начиння.
  • Якщо людина заковтує воду, купаючись у відкритих водоймах.
  • При вживанні сирого молока або не пройшли термічну обробку молочних продуктів.
  • При вживанні недовареного м’яса або сирих яєць.
  • Якщо після спілкування з тваринами або птахами людина не помив руки.

Заразитися кишковою інфекцією можна всюди – в громадському транспорті, магазині, різних організаціях і дитячих колективах. Від неї практично не застрахований ніхто. У вагітних жінок і дітей молодшого віку хвороба протікає особливо важко, через зниженого імунітету, в групу ризику також входять люди похилого віку.

Переносниками кишкових інфекцій часто стають комахи – в основному мухи. Вони переносять хвороботворні мікроорганізми на лапках. У профілактичних цілях потрібно захищати житло від цих настирливих комах.

симптоматика хвороб

Як тільки збудник потрапляє в організм людини, він вважається переносником інфекції. Ще кілька днів людина може навіть не підозрювати, що він хворий, і продовжувати спілкуватися з багатьма людьми. Інкубаційний період може бути від кількох годин до кількох тижнів, все залежить від типу збудника та імунітету людини.

Після інкубаційного періоду розвивається гостра фаза хвороби, яка проявляється такими симптомами:

Профілактика кишкових інфекцій: правила і запобіжні заходи

  1. З боку шлунково-кишкового тракту виникає ряд патологічних змін – нудота, нестримне блювання, біль в шлунку і животі, водяниста діарея, іноді з вкрапленнями крові і слизу.
  2. З боку центральної нервової системи – запаморочення, біль, підвищення температури, іноді судоми і сплутаність свідомості.

В особливо тяжких випадках, при зараженні певним збудником, швидко виникає зневоднення. Слизові хворого стають сухими, шкіра набуває синюшного відтінку і відчувається сильна слабкість.

Щоб не допустити зневоднення, яке становить небезпеку для життя, необхідно часто, але малими порціями, отпаивать хворої людини. В якості пиття можна давати воду, чаї, компоти, морси і відвари трав.

Як запобігти кишкові інфекції

Заходи профілактики кишкових інфекцій досить прості, але в той же час ефективні. Щоб уберегти себе і свою сім’ю від цього неприємного захворювання, потрібно слідувати таким рекомендаціям:

  • Добре мити під проточною водою овочі, фрукти і ягоди – особливо ті, які будуть вживатися в сирому вигляді. Після миття рослинну продукцію бажано обдати окропом, під впливом високих температур основна маса збудників гине.
  • Потрібно мити руки відразу після вулиці, туалету, після ігор з тваринами, а також періодично протягом дня.
  • Руки добре миють перед початком приготування їжі, а також в процесі приготування, особливо після розроблення сирого м’яса або риби.
  • Яйця перед приготуванням обов’язково миють теплою водою з милом. Яєчна шкаралупа буквально кишить збудником сальмонели, патогенні мікроорганізми при тривалому зберіганні можуть проникати і всередину яєць, тому вживати їх сирими не рекомендується.
  • Не можна їсти сире чи погано просмажене м’ясо, рибу, а також пити сире молоко, яке було куплено не в магазині.

Потрібно пам’ятати, що заморожене м’ясо перед приготуванням має бути повністю розморожені. За рахунок низької температури всередині продукту, м’ясо може не прожаритися.

Профілактика кишкових інфекцій: правила і запобіжні заходи

  • Готові і сирі продукти повинні зберігатися окремо один від одного, крім цього, для їх оброблення повинні використовуватися різні дошки, які бажано підписати.
  • Холодець, вінегрет і інші салати повинні готуватися безпосередньо перед подачею на стіл, неприпустимо їх тривале зберігання.
  • Зберігати продукти харчування необхідно в холодильнику, низькі температури перешкоджають розмноженню патогенних мікроорганізмів.
  • Продукти харчування повинні бути захищені від мух та інших комах. Для цієї мети можна придбати спеціальний сітчастий ковпак, яким накривають тарілки.

Профілактика кишкових інфекцій включає і утримання житла в повній чистоті. Ганчірки та губки потрібно регулярно міняти, так як вони вважаються розсадником інфекції. Крім цього, постійно миють відро для сміття дезинфікуючим розчином.

Особливу увагу приділяють чистоті санвузла. Унітаз бажано мити щодня з додаванням хлору чи інших дезінфікуючих речовин.

Якщо зареєстрований випадок ГКІ в дитячому колективі

Якщо в садку або школі захворіла дитина, то вводиться карантин. Його тривалість залежить від виду збудника. У дитячі установи в цьому випадку навідуються лікарі санстанції, які беруть проби з поверхонь і їжі, яку вживають діти.

У період карантину в групу або клас не приймаються новенькі і ті діти, які були відсутні тривалий час.

 

Карантин вважається закінченим, коли від останнього випадку захворювання пройшов певний час, найчастіше воно становить 2-3 тижні.

Якщо на гостру кишкову інфекцію захворів вихователь, нянечка або вчитель, тобто ті люди, які безпосередньо спілкуються з дітьми, то теж вводиться карантин. Людина може виходити на роботу не тоді, коли стихнуть гострі симптоми хвороби, а тоді, коли результати аналізів покажуть, що збудник в організмі відсутній.

Профілактика кишкових інфекцій: правила і запобіжні заходиВсі поверхні в класі або групі дитячого садка добре дезінфікують, туалети миють хлором, а при приготуванні їжі дотримується повна антисептика. Посуд після їжі миється мильним розчином, а потім обдається окропом.

Кишкові інфекції – це не рідкість, щодня багато людей заражається патогенними мікроорганізмами. При правильно організованому лікуванні всі симптоми хвороби швидко проходять, людина одужує в стислі терміни.

Заходи профілактики кишкових інфекцій: основні рекомендації

Доброго дня!

Наближається період святкових застіль. Тривалі вихідні сприяють збільшенню контактів і зустрічей між людьми. Проведення різноманітних заходів викликають скупченість людей. Все це сприяє підвищенню кількості інфекційних хворих. Звичайно кожному хочеться уникнути зараження. Для цього треба дотримуватися певних правил. Це стосується всіх можливих інфекційних хвороб.

Давайте почнемо сьогодні з того, що проговоримо заходи профілактики кишкових інфекцій.В наступних статтях будуть розписані заходи профілактики респіраторних захворювань і кров’яних інфекцій.

Які кишкові інфекції

Кишкові інфекції це захворювання, які проявляються ураженням шлунково-кишкового тракту і симптомами інтоксикації. Збудниками є такі бактерії, як сальмонела, шигелла, іерсіній, стафілокок, гемолітична кишкова паличка.

Причиною можуть бути також наступні вірусу: рота-, ентеро, астро-, норо-, адено-, коронавіруси. Шлях поширення найчастіше фекально оральний. Тобто збудник виділяється з кишечника і потрапити повинен в рот. Лише при деяких формах ієрсиніозу та вірусних гастроентеритів можливе поширення повітряно-краплинним шляхом.

У цих випадках виділення збудника відбувається не тільки через кишечник, але і через рот.

Симптоми і фактори, що сприяють захворюванню

Клінічні прояви характеризуються розладом функції шлунково-кишкового тракту, у вигляді болю в животі, нудоти, блювоти, діареї. Виникають симптоми інтоксикації, це підвищення температури, слабкість.

Інкубаційний період зазвичай короткий від кількох годин до кількох суток.Предрасполагающімі моментами є хронічні патології шлунково кишкового тракту, імунодефіцитні стани.

Які ж дії варто зробити, щоб не захворіти на кишкову інфекцію.

Хочу сказати, що особливо передноворічний період характеризується сплеском захворюваності, який починається з середини грудня і триває протягом 25-30 днів.

Як уникнути зараження

Почнемо з самого елементарного. Чого робити не треба! До чого варто прислухатися!

  1. Не купуйте готові холодні закуски.
  2. Будь-які вже приготовані страви перед подачею на стіл повинні бути термічно оброблені.
  3. Не лінуйтеся самостійно робити різні салати, як для домашнього застілля, так і для зустрічі Нового року на роботі.
  4. Після закінчення заходу залишилися продукти роздайте гостям.
  5. Не зберігайте в холодильнику то, що вже весь вечір простояло на столі і цілком могло бути окуповано бактеріями.
  6. Свіжі овочі та фрукти ретельно мийте, бажано по можливості навіть замочувати на кілька годин.
  7. Ретельно мийте руки перед тим, як починати закушувати і не забувайте про це після відвідування туалету під час святкування.
  8. Пам’ятайте, що найбільш безпечні гарячі страви, приготовані безпосередньо перед подачею на стіл.
  9. Не їжте в гостях гриби, які не пройшли термічну обробку перед подачею на стол.Опасно зараження ботулізмом.
  10. Не треба вживати сумнівні алкогольні або будь-які інші напої.

Обов’язково частіше мийте руки

Це що стосується святкового столу.

інші рекомендації

  • намагайтеся перед походом в гості дізнатися, чи не хворіє хто небудь з домочадців. Чи не було у дітей в останньому місяці кишкових розладів. Нагадаю, що ротавірус може зберігатися після перенесеної хвороби в організмі і виділятися ще протягом 3 х тижнів після клінічного одужання;

Звичайно особливо бережіть малюків. Тим, кому ще немає рочки варто залишитися вдома.

Та й до себе особливого не запрошуйте гостей, з урахуванням недосконалою імунної системи дитинці не варто зайвий раз контактувати з чужими людьми.

  • для профілактики почніть за тиждень прийом полівітамінів, препаратів, що сприяють підвищенню імунітету. Бажано, щоб до складу входили селен і цинк. Можливо кілька підстьобнути імунітет прийомом интерфероногенов (наприклад циклоферон);
  • пам’ятайте, що невеликі дози міцного алкоголю виконують дезінфікуючу роль. Тому зовсім не протипоказаний прийом коньяку або горілки. Але при великих кількостях відбувається пригнічення імунітету і ослаблення захисних сил;

Профілактика кишкових інфекцій: правила і запобіжні заходиПомірна кількість алкоголю не зашкодить!

  • якщо періодично Вас турбує шлунок, то слід за 7-10 днів починати приймати препарати з групи ІПП (омез, Нольпаза), щоб не допустити загострення процесу і внаслідок цього можливого поширення як патогенної, так і умовно патогенної флори.Пріем препаратів слід продовжити протягом тижні після закінчення заходів;
  • якщо ж у Вас є зміни в діяльності печінки або підшлункової залози, обов’язково випийте 2 таблетки панзинорма або мезима або будь-якого іншого ферментативного препарату перед і під час основного застілля. Це допоможе Вашим органам впоратися з підвищеним навантаженням і не допустити всередину інфекцію.

висновок

Таким чином коротко можна підвести підсумок. Заходи щодо профілактики кишкових інфекцій наступні:

  1. Дотримання правил приготування різних страв.
  2. Ретельна обробка свіжих овочів і фруктів.
  3. Обов’язкове миття рук.
  4. Відсутність контактів з можливими джерелами інфекції.
  5. Застосування медикаментів для підтримки органів шлунково-кишкового тракту

У висновку хочу сказати, що багато чого залежить від нас з Вами, але при виникненні симптомів хвороби, треба звертатися до лікаря!

  • НЕ вболівайте!
  • Профілактика кишкових інфекцій: правила і запобіжні заходи
  • До побачення!

Профілактика кишкових захворювань: як «не засмутити» організм

Збудники кишкових хвороб – умовно-патогенні мікроорганізми, різні віруси і протозойні. Найпоширеніші інфекції: дизентерія, сальмонельоз, холера, лямбліоз, ротавірусна інфекція.

Які симптоми простежуються при інфекційних захворюваннях кишечника? Часто інфекція проявляє себе не відразу, так як має прихований період, який для окремих захворювань різний. Клінічна картина має різні варіанти:

  • диспепсичні розлади: нудота, блювання, запори і проноси (іноді з домішками слизу і крові);
  • больовий синдром. Залежно від захворювання біль може мати різну локалізацію, віддавати в спину або низ живота. Також вона може бути ниючий, що тягне, ріжучої, тупий;
  • інтоксикація. Синдром характеризується загальною слабкістю, запамороченням, підвищенням температури, поганим апетитом, ознобом. Причина – діяльність мікроорганізмів, що виділяють токсичні і отруйні організм речовини.

Деякі хвороби кишечника довгий час протікають безсимптомно або мають змащену клінічну картину, що значно ускладнює постановку діагнозу. Більшість інфекційних агентів, що беруть участь у виникненні патологій, мають велику стійкість до зовнішнього середовища. Вони здатні зберігатися на предметах і в повітрі протягом декількох місяців.

Профілактика кишкових інфекцій: правила і запобіжні заходи

Джерелами патогенної мікрофлори можуть стати комахи, тварини, побутові предмети (рушники, посуд, дитячі іграшки), вода, земля і харчові продукти. Останні відіграють особливу роль у розвитку кишкових інфекцій, так як їжа – не тільки добре середовище проживання для бактерій, але і місце їх активного розмноження.

Носієм інфекції може бути навіть інша людина, причому він може і не здогадуватися, що є переносником.

Ще однією частою причиною зараження стає вода, особливо це стосується сумнівних її джерел. Вона – відмінне місце для існування і розмноження бактерій.

Заразитися можна не тільки вживаючи воду в їжу, а при митті овочів і фруктів, посуду, рук або при купанні у водоймах.

Як же відбувається зараження? Інфекція потрапляє в організм через їжу, воду або брудні руки і починає впроваджуватися в епітеліальні клітини кишечника, де і відбувається її активне розмноження.

На цій фазі починають проявлятися клінічні симптоми зараження.

Нагромаджені мікроорганізми виводяться з каловими масами у зовнішнє середовище, осідають на грунті, предметах побуту, їжі і знову потрапляють до здорової людини.

Заходи профілактики кишкових захворювань

Легше запобігти хворобі, ніж її лікувати. Які ж методи профілактики? Виконуйте наступні рекомендації:

  • дотримуйтесь правил особистої гігієни, мийте руки по приходу додому, після проїзду в громадському транспорті, перед приготуванням і вживанням їжі;
  • вживайте воду тільки з перевірених джерел, використовуйте фільтри, воду з крана кип’ятіть ,;
  • свіже коров’яче молоко пийте тільки після кип’ятіння і термічної обробки;
  • стежте за їжею в холодильнику, відразу викидайте зіпсовані продукти, зберігайте все в окремих герметичних контейнерах, регулярно проводите прибирання в холодильних камерах;
  • будь-які овочі і фрукти мийте перед їжею, а краще-обдайте їх окропом;
  • Не їжте їжу з вичерпаним терміном придатності;
  • в приміщенні стежте за чистотою, регулярно проводите вологі прибирання, провітрюйте кімнати;
  • звертайте увагу, щоб на їжу не сідали мухи та інші комахи, які можуть стати рознощиками інфекцій;
  • не купалися в сумнівних водоймах, робіть це тільки в офіційно схвалених місцях;
  • не купуйте продукти в місцях несанкціонованої торгівлі;
  • раз на півроку ходіть на плановий огляд до терапевта, щоб не стати носієм інфекції. Це може негативно позначитися на стані здоров’я ваших близьких згодом.

При появі будь-яких симптомів – негайно звертайтеся до лікаря. Не займайтеся самолікуванням! Деякі кишкові інфекції протікають складно і навіть можуть призвести до летального результату і переходу в хронічну форму в запущених випадках.

Профілактика кишкових інфекцій: правила і запобіжні заходи

Що робити, якщо у одного з членів сім’ї виникла кишкова інфекція? Проведіть наступні дії:

  • зверніться до лікаря для діагностики та призначення лікування;
  • ізолюйте хворого на весь період хвороби;
  • закріпіть за хворим посуд та інші предмети побуту, дезинфікуйте їх;
  • провітрюйте приміщення і виконуйте вологе прибирання;
  • мийте руки після будь-якого контакту з інфікованою;
  • стежте за станом здоров’я інших членів сім’ї.

Профілактика кишкових захворювань: консультація для батьків

Так як діти найбільше схильні до виникнення кишкових захворювань, важливо виконувати профілактику в дитячому саду, школах та інших установах. Дії проводяться наступним чином:

  1. Кожен день при вході в дитячий сад дитини повинна оглянути і опитати медсестра. Вона може відправити його до лікувального закладу при виявленні відхилень у здоров’ї.
  2. Діти повинні пити тільки кип’ячену воду, яка повинна оновлюватися кожні 6-7 годин.
  3. Завідуюча повинна регулярно направляти співробітників на медичний огляд і не допускати до роботи людини з наявністю інфекцій.
  4. Приміщення повинно бути в ідеальному порядку, вологе прибирання виконується вранці до приходу дітей, в обід і після їх відходу.
  5. Іграшки необхідно обробляти і дезінфікувати.
  6. Установа потрібно обов’язково закривати на карантин при підозрі на масову інфекцію.

Профілактика кишкових інфекцій: правила і запобіжні заходи

Батьки, в свою чергу, повинні уважно треба стежити за своєю дитиною і не відправляти його в садок або в школу під час інфікування, щоб не піддавати ризику захворювання інших дітей.

Найцікавіші і популярні статті на нашому каналі в Яндекс.Дзен

Профілактика кишкових інфекцій: запобіжні заходи і пам’ятка

Профілактика кишкових інфекцій актуальна в теплу пору року. У літню спеку більшість патогенних мікроорганізмів активізуються і впроваджуються в організм людини. У жарку пору року медики відзначають значне зростання захворюваності кишковими інфекційними захворюваннями.

Небезпека для людського організму представляють стафілококові інфекції, сальмонели, шигели, ентеровірусні та інші гострі інфекції. Скоро вони потрапляють в організм і розмножуються в кишечнику, викликаючи при цьому серйозні захворювання.

Популярна причина гострих кишкових захворювань у дітей молодшого віку – ротавірус.

Простий шлях потрапляння патогенної мікрофлори в кишечник – через брудні руки. Однак такий шлях далеко не єдиний. Бактерії потрапляють в організм з брудною водою і немитими овочами або фруктами. При поїданні недостатньо обробленого м’яса або купанні у водоймі.

Заходи профілактики шлунково-кишкових інфекцій – це гігієна органів травлення. Ці правила прості, але дотримуватися їх треба постійно.

Попередження гострих кишкових інфекцій при приготуванні їжі

Заходів щодо попередження кишкових інфекцій, які дотримуються при приготування їжі і при зберіганні харчових продуктів:

  1. Ні в якому разі не вживайте продукти і страви, які викликають сумнів в доброякісності або у яких закінчився термін зберігання.
  2. Купувати харчові продукти можна тільки у тих продавців, які пройшли спеціальну перевірку. Особливо актуально це вимога для швидкопсувних м’ясних і молочних продуктів.
  3. Попередження шлунково-кишкових інфекцій передбачає суворе дотримання температурного режиму при приготуванні їжі. Кип’ятіння вбиває патогенних мікроорганізмів, які викликають хвороби травного тракту.
  4. Перед тим як розбивати яйця, ретельно вимийте шкаралупу. На поверхні шкаралупи яєць високий ризик знаходження збудників сальмонельозу. Вони легко змиваються проточною водою.
  5. На кухні користуйтеся індивідуальними обробними дошками для сирого м’яса і риби, для хліба, а також для овочів. Ці дошки ставляться і зберігаються так, щоб продукти не торкалися один до одного.
  6. При роботі на кухні ретельно мийте руки і кухонні прилади при переході від обробки одного продукту до іншого.
  7. Гриби піддавайте ретельній термічній обробці.
  8. Якщо немає впевненості в якості питної води, прокип’ятіть її.
  9. Сирі овочі промивайте і обполіскуйте кип’яченою водою.
  10. Перші страви кип’ятіть хоча б один раз в день.
  11. Салати під майонезом або сметаною рекомендується готувати безпосередньо перед подачею на стіл.

Читайте також:   Причини абдомінальної болю і що це таке?

Попередження кишкових захворювань у дітей

Часто кишковими інфекціями хворіють діти. Облизування брудних рук і прагнення все пробувати на смак піддають малюків до підвищеного ризику захворіти. Якщо в садочках захворює один або дві дитини – ризикують підхопити інфекцію і всі навколишні діти, і дорослі.

Щоб попередити розвиток кишкової інфекції, пам’ятайте про наступні правила:

  1. Дитину привчайте з малого віку мити руки після відвідування туалету і при поверненні з вулиці. Робити це потрібно з милом або спеціальним засобом, що очищає.
  2. Нігті дітей подстригайте коротко, щоб не допускати скупчення під ними бруду і мікробів.
  3. Профілактика кишкових інфекцій у дітей проводиться як в домашніх умовах, так і в дошкільних та шкільних навчальних закладах.

Харчування дітей та профілактика інфекцій

Овочі та фрукти дітям подаються тільки після ретельного промивання. Так само ошпарені окропом. Молоко, куплене на розлив на ринку, кип’ятиться перед вживанням. Развесной сир, куплений у приватних осіб, варто вживати тільки в термічно обробленому вигляді. Продукти зберігаються в закритому посуді або упаковках. Після їжі швидкопсувні страви прибираються на зберігання в холодильник.

Важливо стежити за терміном придатності продуктів і ні в якому разі не годувати дитину, якщо дата вже вийшла. Хліб зберігається в окремому пластиковому пакеті.

Дотримання чистоти в будинку

У будинку повинні ретельно дотримуватися санітарних норм і правил. Брудний посуд звикайте відразу ж ретельно мити і прибирати в шафи. Відра для сміття і баки намагайтеся регулярно спорожняти.

Важливо не допускати появи мух. У будинку підтримується і зберігається чистота. Воду з-під крана краще вживати після кип’ятіння.

Дотримання правил гігієни в будинку – це неспецифічна профілактика кишкових розладів.

Загальні принципи попередження поширення інфекцій

Виведений ряд правил і санітарно-гігієнічних норм, дотримання яких запобігає розвитку епідемій гострих кишкових інфекцій. До них належать такі заходи:

  1. Підвищення санітарної та гігієнічної культури у людей.
  2. Знешкодження вогнищ інфекції.
  3. Усунення можливих шляхів передачі інфекції.
  4. Підвищення імунного захисту організму і у стійкості до збудників.

Для підвищення санітарної культури у людей країни випускаються спеціальні санбюлетеня.

ізоляція хворого

Ізоляція пацієнта, хворого на гостру кишкову інфекцію – першорядна міра щодо попередження поширення епідемії. Завдяки цьому попереджається розвиток нових випадків захворюваності.

Виявивши ознаки гострого кишкового захворювання, відразу ж звертайтеся до лікаря. Якщо цього не зробити вчасно – інфекція буде поширюватися далі.

Медичний працівник проведе ретельне обстеження і при необхідності запропонує госпіталізацію. Відмовлятися від неї при наявності інфекційного захворювання категорично не рекомендується.

Ентерофурил при ротавірусної інфекції усуває збудника і попереджає розвиток серйозних ускладнень.

Якщо у дитини виявлено ротавірусна інфекція, часто лікарі рекомендують приймати Ентерофурил для профілактики приєднання вторинної бактеріальної інфекції. У ранньому дитячому віці застосовується суспензія, після 7 років препарат призначається в капсулах.

Корисно пити при ротавіруси Полисорб, щоб швидко вивести патогенні частки з організму.

Заходи дезінфекції в осередку

Щоб усунути вогнище збудника, проводиться остаточна дезінфекція. Якщо хвора людина залишається на лікування в амбулаторних умовах – з родичами проводиться бесіда і пояснюється, як провести санітарну обробку житла і уникнути зараження при контакті з хворим.

Працівники санітарно-епідеміологічної служби ретельно роз’яснюють як усувається збудник в навколишньому середовищі, і через скільки часу пацієнт звільняється від ізоляції на карантині.

Використовується спеціальна таблиця, в якій міститься інформація про способи розведення дезінфекційних розчинів і їх концентрації, а також час обробки.

Карантин при ротавірусної інфекції вводиться в дитячому саду в тому випадку, якщо кількість захворювань серед дітей перевищила встановлений відсоток. Здорові діти щодня оглядаються медичним працівником.

Питання про те, скільки днів триває карантин, вирішується в залежності від рівня захворюваності.

Наказ про карантин при кишкових захворюваннях видається по дитячому дошкільному установі відповідно до медичними установами та органами епіднагляду.

Діагностика гострих бактеріальних інфекційних захворювань проводиться на основі бактеріологічного дослідження калу з посівом на чутливість до протимікробної терапії.

Людина, який переніс гостру кишкову інфекцію, протягом деякого часу варто на обліку у лікаря в кабінеті інфекційних захворювань поліклініки за місцем проживання.

Усунення вогнищ інфекції в громадських місцях

Щоб не допустити виникнення епідемії проводяться заходи по санітарній обробці джерел води та інших значущих об’єктів.

Попередження епідемій в сільській місцевості

Якщо мова йде про колодязі з питною водою, які перебувають в сільській місцевості, їх розташовують на віддаленому відстані від тваринницьких підприємств та птахофабрик, а також вигрібних ям і туалетів. Це дозволить уберегтися від ротавірусної інфекції або ешеріхіоза – захворювання, яке викликає кишкова паличка.

Криничний зруб влаштовують вище над поверхнею грунту не менше ніж на 1 метр. Зверху щільно накривається дерев’яною кришкою. Вода набирається з колодязя за допомогою одного відра.

Вкрай небезпечно використовувати відходи з вигрібної ями як добриво для городів і індивідуальних садівничих ділянок. Як свідчать діючі СанПіН по кишковим гострим захворюванням, вносити гній як добрива в саду або в городі допускається тільки восени, не менше ніж за півроку до початку посадкових або посівних заходів.

Після того, як добриво було внесено – ділянку орють або ретельно копає на глибину. На удобреному таким чином ділянці заборонено вирощувати полуницю і морква, а також редис і цибулю.

Профілактика в місцях масового скупчення людей

При знаходженні в місцях масового скупчення народу – на вокзалах або в аеропортах, рекомендується пити воду в кип’ячену або фільтрованому вигляді. При цьому користуйтеся індивідуальним посудом.

Профілактика інфекцій в харчовій промисловості

Важливо дотримуватися санітарних норм і правил при обробці і випуску продуктів з молока або м’яса і риби, а також при їх збуті в торговій мережі.

У закладах громадського харчування при приготуванні салатів і м’ясних страв ретельно контролюється дотримання санітарних і гігієнічних вимог. Враховуються правильність вихідних продуктів і готових страв, а також санітарний стан приміщень.

Працівники закладів громадського харчування, які безпосередньо пов’язані з харчовими продуктами і готують їжу для ДОУ або виконують іншу роботу в освітніх установах, зобов’язані регулярно проходити медичні огляди і здавати аналізи на бактеріологічне дослідження.

Підвищення стійкості імунітету

Кишкові інфекції та їх попередження передбачають стійкість організму до дії патогенних вірусів і бактерій. Імунітет – це стійкість організму до інфекції, яка забезпечується захисними механізмами. З їх допомогою організм справляється з впровадженням патогенної мікрофлори.

Підвищити стійкість організму до дії збудників кишкової інфекції можна за допомогою організації правильного режиму праці і відпочинку. Крім того, заходом попередження виступають профілактичні щеплення. Однак пам’ятайте, що робити їх можна тільки здоровим людям поза періодом епідемії. При розвитку епідемії ротавірусної інфекції рекомендовано приймати Арбідол як профілактичний захід.

Людям з розумовою роботою потрібно здійснювати дозовані фізичні навантаження в кінці робочого дня – піші прогулянки або невеликі тренування.

Раціон харчування складайте різноманітним, але при цьому збалансованим. Слідкуйте, щоб в щоденному меню людини містилися необхідні харчові компоненти та вітаміни в достатній кількості. Крім обов’язкового вмісту в раціоні тваринних білків вживайте і рослинну їжу.

Профілактичні заходи – повітряні ванни і методики загартовування. Корисно щодня робити прохолодні обтирання і приймати холодний душ. Починати загартовування з нуля краще в теплу пору року. Попередньо проконсультуйтеся з лікарем про протипоказання.

Читайте також:   Діагностика харчової непереносимості і головні принципи лікування

Пам’ятка щодо попередження гострих кишкових інфекцій

Нижче буде приведена пам’ятка про те, як проводиться профілактика гострих кишкових інфекцій у дітей та дорослих.

  1. Якщо в будинку утримуєте домашніх тварин – їм необхідні планові профілактичні щеплення і регулярна дегельминтизация для профілактики гострих вірусних і бактеріальних інфекцій.
  2. Основна маса проблем, які викликають гострі кишкові захворювання, а також кишкові гельмінтози, припадає на весняно-літній період. Часто вони пов’язані з купанням в брудних водоймах. Тому краще вибирати для купання ті водойми, які перевірені і відповідають вимогам, які висуває новий СанПіН.
  3. Важливо дотримуватися правил харчування в сильну спеку. Це стосується і смаженого м’яса, шашликів. При приготуванні м’яса ретельно прожарювати його, щоб запобігти протозойні захворювання. Таким чином можна надійно захиститися від сальмонельозу і від кишкової палички. Часто ці інфекції приєднуються після ротавірусу на тлі ослабленого імунітету.
  4. При купівлі овочів і фруктів в магазинах і на ринках дотримуйтесь заходів безпеки, щоб уберегтися від хвороби. Вибирайте тільки тверді плоди без вм’ятин і ділянок гнилі. Не варто поспішати з покупкою ранніх динь та кавунів. У них містяться шкідливі хімікати.
  5. Перш ніж покласти овочі або фрукти в холодильник, ретельно вимийте їх під проточною водою. Навіть якщо вони не вживаються з шкіркою – промивайте! Це дозволить надійно захистити від ротавірусу як дорослих, так і дітей.
  6. Не рекомендується купувати їжу, яка приготована і продається на вулицях під відкритим небом. Важливо пам’ятати про це під час відпочинку на морі. Заздалегідь дізнайтеся і куди скаржитися при придбанні недоброякісних продуктів.
  7. Якщо на вулиці стоїть сильна спека, краще не готувати їжу на 2-3 дня. У ній можуть швидко завестися хвороботворні мікроби. Якщо перша страва було приготовлено на два або три дні – щодня проводите кип’ятіння. Терміни зберігання продуктів повинні ретельно контролюватися.
  8. Воду пийте тільки кип’ячену або відфільтровану. Купуйте в магазинах бутильовану чисту воду. Це дозволить уберегтися від ротавірусної інфекції та ешеріхіоза.
  9. При покупці морозива в літній час теж варто дотримуватися ряду пересторог. Як показує аналіз захворюваності, найбезпечніше морозиво – схильне до глибокому заморожуванню. У кіосках і вуличних лотках морозиво може відтає і потім знову заморожується. Таким чином, воно може легко піддатися зараженню гострими шлунково-кишковими інфекціями.
  10. Небезпеку становлять комахи – мухи або таргани. Це переносники небезпечних кишкових інфекцій. Позбавляйтеся від домашніх паразитів, а на вікна та двері встановлюйте москітні сітки. Знищення домашніх паразитів допоможе надійно убезпечити себе від ротавірусної інфекції та ряду серйозних інфекцій.

Вимога щодо профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань – ретельне миття рук перед їжею, а також після відвідування громадських місць.

Після повернення з вулиці або після відвідування туалету ретельно вимийте руки з милом і ретельно протріть окремим рушником.

Для попередження зараження на вулиці або в громадських місцях використовуйте вологі серветки для дітей або спеціальні знезаражувальні препарати.

Дотримання цих нескладних правил дозволить уникнути розвитку небезпечного кишкового захворювання. Якщо ж все-таки захворіли – не захоплюйтеся самолікуванням, а зверніться до лікаря.

Медичний працівник в обов’язковому порядку робить повідомлення в центр санепіднагляду про виникнення випадків харчових отруєнь або гострих інфекційних захворювань.

Лікар призначить необхідне обстеження щодо ротавірусу і пояснить, чи треба лягати в стаціонар або як проводити лікування проти ротавірусу амбулаторно.

При виявленні вогнища кишкової інфекції в садку або в школі проводиться екстрений доповідь по гострої патології в органи санепіднагляду.

Для батьків в садку випускається Санбюлетень на тему попередження захворюваності та інших питаннях по ротавірусної інфекції у дітей.

Досвідчений лікар дасть корисні рекомендації батькам по біології збудників про те, як захиститися від ротавірусної інфекції та ряду інших кишкових захворювань.

Профілактика кишкових інфекцій

Подробиці Опубліковано 19 Май 2014

До кишкових інфекцій відносяться дизентерія, сальмонельоз, черевний тиф, паратифи А і Б, холера, гастроентерит, харчові токсикоінфекції, вірусний гепатит А, вірусні кишкові інфекції (аденовірус, ротавірус, норовірус, астро вірус і т. Д.).

Основними проявами захворювання на кишкові інфекції, на які слід звертати увагу, є слабкість, млявість, поганий апетит, діарея, блювота, болі в животі, підвищення температури і поява ознобу.

При гострих кишкових інфекціях вірусної етіології поряд з ураженнями кишечника відзначаються зміни з боку верхніх дихальних шляхів: неба, дужок, язичка – при ротавірусної інфекції; трахеобронхит – при аденовірусної інфекції.

Для всіх цих захворювань характерним є проникнення збудників через рот і розмноження їх в кишечнику людини, звідки вони з виділеннями знову потрапляють у зовнішнє середовище: ґрунт, воду, на різні предмети і продукти харчування.

Збудники кишкових інфекцій мають високу стійкість у зовнішньому середовищі , зберігаючи свої хвороботворні властивості протягом від декількох днів до декількох тижнів і навіть місяців. Ще більш стійкі в зовнішньому середовищі патогенна кишкова паличка, збудники черевного тифу, вірусного гепатиту, віруси.

У передачі збудників можуть брати участь кілька основних факторів: вода, харчові продукти, грунт, предмети побуту, живі переносники (наприклад, комахи) і т.д. У харчових продуктах збудники кишкових інфекцій не тільки зберігаються, а й активно розмножуються, не змінюючи при цьому зовнішнього вигляду та смаку продукту.

Але при дії високої температури, наприклад при кип’ятінні, збудники кишкових інфекцій гинуть.

Джерелом зараження кишковими інфекціями є людинахворий або бактеріоносій (практично здорова людина, в організмі якого знаходяться збудники кишкових інфекцій).

Сприйнятливість людей до кишкових інфекцій досить висока. Особливо схильні до них діти. В умовах недотримання заходів громадської та особистої гігієни кишкові інфекції виявляють високу контагіозність, можуть швидко поширюватися серед оточуючих хворого (бактеріоносій) осіб і викликати масові захворювання людей.

Небезпека зараження кишковими інфекціями представляють продукти (страви з них), що вживаються в холодному вигляді, без теплової обробки тому мікроби в ній не тільки добре зберігаються, а й розмножуються.

У цьому плані велику небезпеку являють собою кремово- кондитерські вироби, салати, вінегрети, молоко, масло, інші харчові продукти (особливо ті, які не підлягають термічній обробці).

Одним з чинників зараження і поширення кишкових інфекцій є вода. Небезпека зараження кишковими інфекціями становить вживання для пиття, миття посуду, рук, овочів і фруктів води відкритих водойм, талої води.

Зараження може відбутися при купанні у відкритих водоймах. До зараження кишковими інфекціями може привести вживання води з колодязя, якщо колодязь неправильно побудований або неправильно використовується.

Через воду можуть поширюватися холера, черевний тиф, дизентерія, сальмонельози, вірусний гепатит “А” (або хвороба Боткіна) та ін.

Предмети домашнього вжитку теж можуть містити збудників різних захворювань, особливо якщо в сім’ї є хворий (або носій) якого-небудь захворювання. Це посуд, через яку можуть передаватися кишкові інфекції, іграшки для дітей, рушники.

Профілактика кишкових інфекцій включає прості правила гігієни:

  • обов’язкове ретельне миття рук з милом перед приготуванням, прийомом їжі і після посященія туалету;
  • воду для пиття вживати кип’ячену, бутильовану або з питного фонтанчика з системою доочистки водопровідної води;
  • овочі і фрукти, в тому числі цитрусові і банани вживати тільки після миття їх чистою водою і опіку окропом;
  • розливне молоко вживати після кип’ятіння;
  • сир, приготований з сирого молока або ваговий, краще вживати тільки у вигляді страв з термічною обробкою;
  • всі харчові продукти слід зберігати в чистій закривається посуді;
  • швидкопсувні продукти зберігати в холодильниках в межах допустимих термінів зберігання;
  • обов’язкові дотримання чистоти в оселі, часте провітрювання, щоденне проведення вологого прибирання;
  • купатися у відкритих водоймах в літній період року можна тільки в спеціально відведених місцях;
  • на вокзалах, в аеропортах, місцях масового відпочинку при питті бутильованої, газованої води використовувати тільки одноразові стаканчики.

Несвоєчасне звернення за медичною допомогою може негативно позначитися на здоров’ї і привести до зараження оточуючих.

Всі ми зобов’язані піклуватися про своє здоров’я. При виявленні у себе того, чи іншого інфекційного захворювання необхідно терміново звернутися до лікаря. Не займайтеся самолікуванням! Багато захворювань, наприклад дизентерія і сальмонельоз, в результаті самолікування можуть набути хронічного характеру.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *