Ретельне пережовування їжі – що це дає і для чого потрібно?

Чи важливо ретельно пережовувати їжу?здоров’я

Ми з дитинства по горло ситі порадами, самим набридливим з яких, здається, є наступну пораду – треба їсти повільно, ретельно пережовуючи їжу . Однак багато хто з нас навіть не думають дотримуватися цього правила. Причому причина такої безпечності дуже проста – нам просто ніхто не пояснив, чому ж так важливо ретельно пережовувати поглинається їжу. Можливо, ця рада буде почутий набагато більшою кількістю людей, які почнуть йому слідувати регулярно, якщо вони дійсно усвідомлюють, наскільки корисніше буде для їх здоров’я відкушувати по маленькому шматочку під час їжі і довго жувати його . Насправді, причин, за якими це слід робити саме так, а не інакше, досить багато, але всі їх можна звести в п’ять різних категорій.

1. Травний процес починається вже в роті

Більшість людей вважають, що з’їдена ними їжа починає розчинятися тільки тоді, коли вони її ковтають. Однак ключовий момент всієї травної ланцюжка починається тоді, коду їжа виявляється в роті. Жування, як таке, є сигналом для наших слинних залоз до виробництва слини.

Крім того, це сигнал для всього нашого організму, що попереджає його про те, що зараз в наш шлунок почне надходити їжа. Цей сигнал дозволяє нашому шлунку, в буквальному сенсі слова, підготуватися до прийому їжі. Чим довше ви пережовуєте їжу, тим з більшою кількістю слини вона перемішається в вашому роті до того, як буде проковтну.

У цьому, власне, і полягає один з корисних моментів повільного пережовування невеликих шматочків їжі.

© Yuganov Konstantin

Незважаючи на той факт, що людська слина на 98 відсотків складається з води, вона є надзвичайно корисною субстанцією і містить величезну кількість ферментів .

Крім того, в нашій слині міститься безліч компонентів, які мають антибактеріальні властивості, включаючи слиз і електроліти. Ферменти, що містяться в слині, починають хімічний процес розщеплення їжі негайно ж, як наші зуби замкнулися за черговою порцією їжі.

Самі ж зуби в цьому момент також виконують найважливішу функцію, перемелюючи їжу і зменшуючи її розміри таким чином, щоб наша травна система, в яку незабаром надійде пережована їжа, могла простіше впоратися з нею.

Ферменти в нашій слині розщеплюють вуглеводи і крохмаль на прості цукру. Це означає, що чим довше ви жуєте, тим менше роботи по виділенню цих компонентів залишається вашій травній системі.

2. Травна система не повинна працювати на знос

Примітно, але частіше за все найкращим, ефективним і простим засобом проти розладу шлунка, викликаного надмірно великою кількістю з’їденого , є профілактична міра, в рамках якої ви з’їдаєте ту ж саму кількість їжі, тільки за кілька більшу кількість часу. Жуйте довше кожен маленький шматочок, так як це значно спростить роботу вашої травної системи в цілому, і вашого кишечника зокрема!

© Kzenon

Чим менше шматочки їжі, які потрапляють в наш травний тракт, тим меншу кількість газу, який ми при цьому поглинаємо.

Саме тому, ковтаючи невеликі, ретельно пережовані шматочки їжі, ми знижуємо ризик накопичення газів в шлунку і позбавляємося від відчуття здуття після ситної вечері або обіду.

Що стосується великих шматочків їжі, то ще одна проблема для травної системи полягає в тому , що такі шматки нашому організму досить важко пересувати уздовж травного тракту.

3. Максимум поживних речовин з кожного прийняття їжі!

Домігшись того, що ваш жувальний процес стане близький до ідеального і необхідного для вашого здоров’я, ви почнете регулярно постачати свій організм більш маленькими шматочками їжі, які той зможе перетравлювати набагато швидше і, що дуже важливо, ефективніше.

© Alliance Images

Чим менше шматочок їжі, який ви проковтнули після пережовування , тим менша площа поверхні травної системи піддається впливу розщеплюють (травних) ферментів. Це, в свою чергу, означає, що тим менше буде потрібно часу на розщеплення даного шматочка на складові, і тим більше поживних речовин буде абсорбований вашим організмом.

4. Немає обжерливості і переїдання!

Колись маловідомий факт, який зараз знає все більше людей, говорить: нашому мозку необхідно близько двадцяти хвилин, щоб він отримав сигнал від нашого організму про те, що шлунок повний .

Якщо хтось поглинає їжу надто швидко, то у такої людини є всі шанси з’їсти набагато більше їжі, ніж йому дійсно треба, щоб відчути себе ситим.

В результаті такої їдець залишиться з неприємним почуттям пересичення – вельми нездорове відчуття, з яким, здається, знайомий кожен з нас.

© Leung Cho Pan

З іншого боку, якщо ви припиняєте шалено працювати ложкою або виделкою , і даєте собі можливість ретельно пережувати кожну належну в рот порцію їжі, перед тим як проковтнути її, сам процес поглинання їжі забере у вас більше часу.

Це означає, що у вас з’являється можливість відчути те, що ви ситі до того, як ви переїли.

Іншими словами, в ваш шлунок не потрапить щось зайве кількість їжі, в якому ви не маєте потребу, і через якого кожен обід, вечеря або сніданок перетворюється в вкрай нездорове і некорисне для вашого організму захід , що загрожує різними проблемами для вашого здоров’я в цілому, і для вашої травної системи зокрема.

5. Витрачайте більше часу на оцінювання кожного з’їдається шматочка!

У метушливому сучасному світі у більшості людей бажання поїсти виникає набагато частіше, ніж це було колись.

Якщо ж ви почнете витрачати більше часу на пережовування їжі , тоді ви поступово почнете цінувати набагато більше той час, які ви витрачаєте на їжу в цілому.

Чим довше ви будете жувати, тим смачніше і солодший (в буквальному сенсі слова!) Вам здасться кожен шматочок. Все тому, що слина, як уже говорилося вище, розщеплює складні компоненти будь-якої їжі на прості цукри.

© Dean Drobot

Далі більше! Аромат і текстура їжі стануть більш вираженими , як тільки ви сфокусіруете всю свою увагу на їжі і почнете оцінювати смак кожного з’їдається шматочка.

Повільне пережовування їжі здатне відкрити вам двері в абсолютно новий світ, який завжди був поруч з вами, але на який ви не звертали належної уваги.

Тим самим, ви мимоволі почнете проявляти більше турботи до того, що саме покласти в рот для насичення! Це допоможе вам харчуватися здоровіше і отримувати більше задоволення від кожного повільного прийняття їжі . Ви більше ніколи не будете накидатися на їжу з жадібністю, тому що перестанете в цьому потребу!

Як же довго необхідно пережовувати їжу?

Існує дуже багато думок з приводу того часу, яке необхідно приділяти пережовування кожного шматочка.

Відмінний практичний спосіб виявити час, необхідне для кожного шматочка їжі , який ви поклали в рот, полягає в наступному: необхідно жувати доти, поки вам складно буде сказати, грунтуючись лише на текстурі пережованої їжі, що саме ви жуєте.

Однак якщо говорити цифрами, то для твердої їжі оптимальним є від 30-ти до 40-ка пережовування на кожен шматочок. Щільна і рідкуватий маса, така як каша, фруктовий коктейль, або суп повинна бути пережована мінімум десять разів.

Незважаючи на той факт, що пережовування їжі, яку не можна розжувати на маленькі шматочки, виглядає заняттям безглуздим , сам процес жування запобіжить можливому розлад шлунка, викликане споживанням великої кількості їжі в той момент, як ваша травна система підготовлена відсутністю жування лише до споживання води або соку .

© Syda Productions

Крім того, смешивающаяся з їжею слина допомагає вашому організму набагато простіше переварити їжу, незважаючи на консистенцію того, що ви вжили.

Але що ж робити, якщо ви вважаєте неможливим повільне поглинання і пережовування їжі з тієї простої причини, що у вас не вистачає для цього часу? Можливо, це лише справа звички, а значить, має сенс спробувати наступні кілька порад , які можуть допомогти вам навчитися жувати набагато повільніше:

  • Постарайтеся користуватися паличками для їжі.
  • Під час їжі сидите рівно, дихайте глибоко і повільно.
  • Сконцентруйтеся тільки на їжі, не звертаючи увагу ні на що навколо вас.
  • Приймайте їжу лише в спеціально відведеному для цього місці (наприклад, в кухні, а не в кімнаті, сидячи за комп’ютером).
  • Присвятіть час, яку ви приділяєте споживання їжі, попутному споглядання даного процесу.
  • Намагайтеся готувати самостійно, так як це допоможе вам навчитися високо цінувати кожен з’їдений шматочок їжі.

Виділіть час на те, щоб ретельно пережовувати їжу, і ви створите диво для власної травної системи зокрема, і для здоров’я в цілому.

Крім усього іншого, ви позбудетеся від того дискомфорту, який відчували раніше після кожного прийняття їжі .

І, нарешті, оцінюйте кожен з’їдений шматочок їжі, як справжній подарунок, і надайте своєму організму реальний шанс перетравлювати їжу саме так, як він повинен це робити – без найменшого почуття дискомфорту.

Наука пережовування: як довго жувати їжу?

Кожній людині дано зуби, щоб подрібнювати їжу. Жуванням ми створюємо харчова грудка, робимо його більш прохідним по травному тракту, а ще запускаємо травлення. Так-так, «варитися» їжа починає не десь там в надрах шлунка, а вже у нас в роті.

Але сучасна людина живе в суєті. Для прискорення поглинання їжі запиває тверду їжу напоями та тютюновими … дуже мало жує. А ще часто має проблеми з травною системою, зубами і зайвою вагою. Але і це не все.

Він може безуспішно боротися з обжерливістю – переїданням, харчовими залежностями, прихильністю до солодкого, жирного – і відчуває при цьому занепад сил від нестачі енергії. Це просто вражаюче! Більшість людей переїдає, і таке ж більшість людей відчуває себе знесиленими. Однією з важливих причин всіх цих сумних станів є невміння правильно жувати їжу.

«Є ще інші види обжерливості … поспішне яденіе – людина намагається швидко наповнити шлунка і ковтає їжу не розжовуючи, немов індик …» Архімандрит Рафаїл (Карелін)

Читайте також:   Ознаки захворювання клубової кишки – основні способи лікування патології

Що відбувається, коли людина мало жує їжу

Жувати мало – це скільки? Щоб у людини травлення в принципі БУЛО, необхідно пережовувати кожен шматок не менше 32 разів. Відповідно, менше цього – мало.

  1. Саме в роті відбувається аналіз якості їжі. Коли ми жуємо їжу мало, то рецептори ротової порожнини «не розуміють», чому все так швидко і непомітно пролітає, сигнал в мозок про насичення приходить занадто пізно. Звідси ми отримуємо бажання з’їсти більше, щоб насититися смаком.
  2. Подрібнення їжі відбувається дуже убоге, тому органи травлення відчувають надзвичайне напруження, щоб хоч якось переробити ковтнув.
  3. Вуглеводна їжа (хліб, крупи, овочі і фрукти) не встигає оброблений слиною, а отже ферментами, переварюють ці види їжі – амилазой і мальтаза. Так, в підшлунковій соку теж є амілаза, але вона другорядна в порівнянні з тією, яку виробляють слинні залози. Але справа не тільки в ферментах. Слина багата і іншими хімічними речовинами, які створюють ідеальну pH-середовище для початку перетравлення. Такою є лужне середовище, яку підтримують бікарбонати, фосфати слини. Хлориди слини активізують вироблення ферментів. Таким чином, вже в роті відбувається хімічна обробка їжі, при нестачі якої травлення йде «криво».
  4. Живильні речовини всмоктуються в малій кількості, організм недоотримує енергії. Швидке жування обділяє організм вітамінами і мінералами, якими багата якісна їжа.
  5. Шлунок, переповнений великими шматками тисне на діафрагму, в результаті чого підвищується навантаження на серце.
  6. Запускаються процеси бродіння, в результаті яких з’являються здуття, метеоризм та інші розлади. Недостатнє жування – родючий грунт для розвитку гастриту, гастродуоденіту, ентериту, коліту, ентероколіту.
  7. Коли людина швидко поглинає їжу, забуваючи жувати довго, йому потрібна більша кількість їжі, щоб домогтися почуття насичення.
  8. Тяжкість в шлунку знижує працездатність.
  9. При неправильному травленні погіршується стан шкіри.
  10. З’являється надмірна вага.
  11. Чи не навантажуючи свій «жувальний апарат» належним чином, людина втрачає здоров’я ясен і зубів – кровообіг недостатнє, слиновиділення, яке регулює мінеральний обмін в порожнині рота також в нестачі. Особливо яскраво можна спостерігати це у дітей. Актуальна на сьогоднішній день проблема, коли дитина виходить перетерту їжу після 8 місяців життя навіть до 3 років. Часто все зуби таких дітей підлягають видаленню. Якщо ж дитина просто мало жує, в майбутньому його можуть очікувати ортодонтические проблеми.

З книги єпископа Варнави (Бєляєва) Основи мистецтва святості. Том II

Багато розлади травлення залежать від неправильного способу їжі: недостатнє розжовування їжі, мале змочування її слиною, занадто поспішне ковтання – все це, на жаль, трапляється на кожному кроці. «Добре розжовано – наполовину зварено», – говорить відоме прислів’я. Недостатнє розжовування не тільки покладає на шлунок подвійну роботу, але ще надзвичайно ускладнює розчинення їжі шлунковим соком.

Грубі шматки сильно дратують стінки шлунка. Багато людей, що втратили зуби і позбавлені можливості жувати залишками зубів, стали добре жувати лише після того, як вставили собі штучні зуби, і цим шляхом позбулися шлункових страждань, на які вони раніше скаржилися.

Слина рясно виділяється при розжовування їжі і змішується з нею, що і є першим кроком до перетворення їжі в матеріал, придатний для засвоєння організмом. Так, наприклад, крохмаль хліба перетворюється слиною в цукор і декстрин. Без домішки слини їжа потрапляє в шлунок не підготовленою для перетравлення і є зайвою вагою для шлунка.

Внаслідок цього супи, каші і взагалі м’які страви часто буває важко перетравного, так як їх зазвичай відразу ковтають, не перемішуючи зі слиною.

Зважаючи на це, вживаючи рідку або кашкоподібну їжу, треба одночасно жувати і хліб; ще краще дотримуватися таких харчових засобів, які за своєю консистенцією вимагають розжовування і змішання зі слиною, щоб потрапити в шлунок, не викликаючи в ньому розлади.

 Що відбувається, коли людина жує їжу довго?

Довгим жуванням ми умовно назвемо нормальне пережовування вмісту столової ложки в кількості 32 разів. Хоча це і не так довго, як здається.

Східні мудреці, наприклад, радили жувати їжу до 150 разів, легковажно обіцяючи тим, хто так харчується, вічне життя. Відомий американський пропагандист здорового способу життя Гораціо Флетчер практикував пережовування кожного шматка близько 100 разів.

Страждав від ожиріння Флетчер скинув 29 кілограм і почав споживати їжі в 3 рази менше, ніж раніше. Він створив свою систему лікувального жування, яку і назвали на його прізвища – флетчерізм. У своїх дослідах Гораціо починав жувати їжу з 32 раз, але потім перейшов на 100.

У похилому віці він захоплювався щоденними змаганнями зі студентами-фізкультурниками, і як описують ЗМІ, завжди перемагав, кажучи: «Природа карає тих, хто мало жує».

Пережовуючи їжу довго, ми покращуємо функціонування свого тіла:

  1. Коли людина довго жує кожен шматок порції, в роті нарешті починають перетравлюватися вуглеводи.
  2. Ретельне фізичне подрібнення їжі при довгому жуванні полегшує переварювання жирів і білків.
  3. Довго пережовуючи їжу, людина швидше наїдається, йому потрібно в кілька разів менше продуктів.
  4. Рецептори починають відчувати справжній смак продуктів: нудотність кондитерських виробів, надмірну жирність, пересіл, присутність рослинних жирів і присмак хімічних добавок. До речі, поєднання смаків у фастфуді якраз направлено на швидке жування – людина моментально відчуває найяскравіший смак. Якщо шматок потримати в роті довше і добряче пожувати, смак таких страв багаторазово погіршується. А ось смак натуральних якісних продуктів без підсилювачів і інших шкідливих речовин, навпаки, розкривається при довгому жуванні.
  5. У більшості випадків при довгому жуванні людина повністю позбавляється від проблем з шлунково-кишкового тракту – гастриту, тяжкості в шлунку, запалень в кишечнику, метеоризму, запору, калових пробок.
  6. Харчування з довгим жуванням неухильно і досить швидко знижує вагу.
  7. Тривала і якісна робота жувальних м’язів дивним чином позначається на функціонуванні нервової системи – підвищується зосередженість, знімається емоційне перенапруження.
  8. Зуби і ясна отримують належну навантаження, поліпшується їх кровопостачання. Крім того, коріння зубів рефлекторно пов’язані з внутрішніми органами – впливаючи на кровообіг в порожнині рота, ми оздоровлюємо весь організм. При боргом жуванні виробляється більше слини, а значить більше лізоциму, що захищає зуби від карієсу.
  9. Зайве навантаження на серце від переїдання падає, з’являється почуття легкості.
  10. Організм отримує більше енергії з їжі, не витрачаючи колосальну кількість сил на спроби переварити величезні шматки. Живильні речовини краще засвоюються, підвищується працездатність.
  11. Налагоджується обмін речовин, підвищується загальний імунітет.
  12. Печінка перестає працювати на знос, справляючись з токсинами від недопереваренная їжі.
  13. Поліпшується стан шкіри.

Як навчитися довго жувати їжу?

Якщо людина пережовував раніше кожну частинку порції раз по 5-7, то збільшення жувальних рухів до 20 вже подарує легкість шлунку, яку людина почне відчувати вже після першої такої трапези. Потім поступово необхідно збільшувати число жувальних рухів до 32.

Є деякі правила і поради «бувалих» в мистецтві здорового і навіть лікувального довгого жування.

  1. Чи не запивати їжу водою. Це не означає, що бутерброд доведеться їсти без чаю, якщо ви до цього не звикли. Спочатку ретельно жуємо і ковтаємо і лише потім тягнемо руку до кухля.
  2. Використовуємо рахунок до 32. Так, доведеться порахувати перший час. Вже на наступний день це робити набагато простіше. Якщо пам’ятати мета – зробити тверду їжу рідкої – то на якийсь час можна звільнити себе від рахунку. З колії зазвичай вибиває поспіх і рідка їжа – каші, супи, соковиті продукти. В цьому випадку:
    1. починаємо рахунок, якщо вловили себе в швидкому жуванні
    2. додаємо хліб (ще краще – твердий хлібець)
    3. вчимося їсти рідку їжу у дегустаторів
    4. не даємо їжі «втекти», поки вона недостатньо побувала в ротовій порожнині
  3. Добре завантажуємо ложку і використовуємо 30-секундні пісочний годинник на час жування вмісту ложки.
  4. Жувати і не переживати. Не треба засмучуватися, якщо в якийсь суєтний день не вдалося слідувати меті добре пережовувати їжу за трапезою. Це не означає, що все пропало. Ви можете повернутися до практики лікувального жування в будь-який момент, навіть згадавши про неї на останній ложці гарніру.

Довгий жування незамінне під час посту при зміні якості їжі. Воно дозволяє швидше відчувати насичення і наїдатися малою кількістю продуктів.

Звикаючи ретельно жувати, ми розуміємо, що процес поглинання їжі – це чимала праця, що вимагає уваги, концентрації, мінімуму розмов за столом.

А вже якщо ми кудись поспішаємо і потрібно поїсти дуже швидко, тут щелеп потрібна натренированность, щоб рухатися швидко.

Ті, хто дізнається про науку жування, часто думають, що на це витрачається дуже багато часу. Відповідь: ні. Знижується кількість бесід, переглянутих передач за столом, а також кількість споживаних продуктів. У підсумку виходить практично такий же часовий проміжок на трапезу, як і при швидкому жуванні.

Якщо людина знову повертається до проковтування їжі шматком, практично не жуючи, він відчуває після їжі «цеглини» в шлунку, йому бракує почуття легкості. Це дозволяє знову практикувати мистецтво жування і рухатися назустріч здоров’ю, перемозі над переїданням і ідеальної ваги. Але і це, мабуть, не головне.

Довгий жування дозволяє по-іншому, навіть трепетно ​​ставитися до того, що дано нам на сьогоднішній день.

Молитви перед і після куштування їжі …

Чому їжу треба ретельно пережовувати

Сучасний ритм життя змушує робити все на бігу, тому на розмірений прийом їжі не вистачає часу. Сніданку з-за ранкової поспіху відводиться не більше 15-20 хвилин, частина обіду присвячена вирішенню термінових робочих питань, а тривалість вечері скорочується під натиском майбутніх домашніх справ.

Згодом звичка їсти швидко негативно відбивається на здоров’ї. Чому так важливо добре подрібнювати шматочки їжі в роті, і як впливає на організм дотримання цієї рекомендації, далі в статті.

Користь ретельного пережовування їжі

Процес перетравлення їжі починається ні після її потрапляння в шлунок, як думають багато хто, а вже в роті, як тільки в нього відправиться перший шматочок. Пережовування їжі стає своєрідним пусковим механізмом, який дає сигнал органам шлунково-кишкового тракту підготуватися до майбутньої роботи.

Слинні залози починають виробляти більше секрету, який обволікає і розм’якшує їжу, дозволяючи сформувати з неї легко проковтує грудку. У його складі містяться антибактеріальні речовини і ферменти, що розщеплюють вуглеводи і крохмалі до простих цукрів. Це значно полегшує подальше перетравлення їжі в шлунку.

При ковтанні погано прожувати їжі, великі шматочки можуть пошкодити слизову органу травлення. З часом це призводить до утворення виразок і гастриту. Крім того, частини їжі нерівномірно просочуються шлунковим соком і тому погано перетравлюються, сприяючи газоутворення і процесів гниття в кишечнику.

Медики в ході безлічі досліджень з’ясували, який вплив на організм надає ретельне подрібнення їжі в роті.

Читайте також:   Як очистити кишечник в домашніх умовах за допомогою спринцівки

Сприяє поступовому схудненню

Неквапливе і ретельне пережовування допомагає уникнути переїдання – основна причина набору зайвої ваги. Це один з найпростіших і корисних для здоров’я способів схуднути.

Людина, яка звикла заковтувати їжу на ходу, в середньому споживає набагато більше калорій за один прийом їжі, ніж йому необхідно.

При жуванні рівень гормону голоду – греліну в крові поступово знижується, досягаючи мінімальних значень приблизно через двадцять хвилин після початку трапези. Одночасно з цим збільшується синтез лептину, відповідального за відчуття насичення. Коли його концентрація в крові досягає піку, в гіпоталамус надходить сигнал. Людина розуміє, що він уже ситий і закінчує трапезу.

Повільне і ретельне пережовування кожного шматочка дозволяє з’їсти за цей час менше їжі, і відповідно, знизити калорійність їжі. Крім того, воно сприяє більш тривалому насиченню в порівнянні з перекусом наспіх.

До такого висновку дійшли китайські вчені в ході недавнього дослідження. Добровольці отримали однакові порції їжі і були розділені на дві групи: учасники першої пережовували кожен шматочок по 15 раз, а другий – по 40 разів. Через 1,5 години після трапези у всіх випробовуваних взяли аналіз крові. Він показав, що у тих, хто жував довше, рівень гормону голоду значно нижче.

Покращує роботу травної системи

Кожна людина хоча б раз у житті відчував тяжкість в шлунку, здуття або навіть біль після того, як поїв наспіх, швидко захоплюючи погано прожувати шматки. Доведено, що це призводить до підвищеного навантаження на органи травлення, які змушені працювати в аварійному режимі.

Їжа не встигає як слід просочитися слиною в роті, тому з працею проковтує і довго перетравлюється. Крім того, погано змочені шматочки грубої волокнистої їжі дряпають ніжну слизову стравоходу або шлунка. Це може привести до розвитку запалень та інфекційних захворювань органів шлунково-кишкового тракту.

Під час ретельного жування їжа встигає придбати температуру тіла, необхідну для комфортного процесу перетравлення.

Вона без проблем проходить по стравоходу, а потім потрапляє в шлунок, де піддається дії травних соків і ферментів, що розщеплюють її до простих сполук.

Чим довше людина жує, тим інтенсивніше вони виробляються, тому добре подрібнена їжа засвоюється швидко і практично повністю. Організм в такому випадку отримує всі необхідні вітаміни, мікро- і макроелементи.

Великі шматки не тільки довше перетравлюються в шлунку, але і стають потенційними джерелами кишкових інфекцій або дисбактеріозу. Соляна кислота, що володіє антисептичними властивостями, не може просочити їх повністю, тому частина хвороботворних бактерій не знищується, а надходить в кишечник.

Благотворно впливає на роботу всіх органів

Розмірене, повільне пережовування їжі позитивно впливає не тільки на шлунково-кишковий тракт. Користь цієї звички відбивається на стані організму людини в цілому:

  • Знижується навантаження на серце. При швидкому ковтанні великих шматків, частота пульсу підвищується на 10 ударів в хвилину, а також посилюється тиск на діафрагму. Це додатковий фактор ризику при наявності серцево-судинних захворювань. Ретельне пережовування їжі дозволяє уникнути цього;
  • Сприятливо впливає на стан зубів і ясен. Слина нейтралізує руйнівну дію кислот, що надходять з їжею, на емаль, а також зміцнює її завдяки вмісту натрію, кальцію і фтору. При подрібненні їжі навантаження на зуби досягає декількох десятків кілограм. В результаті посилюється приплив крові до тканин ясен, підтримується міцність кісткових структур;
  • Знижується ризик інфекційних хвороб шлунково-кишкового тракту і отруєнь. Добре подрібнена їжа швидше просочується слиною, що містить лізоцим. Ця речовина володіє антибактеріальними властивостями і знешкоджує хвороботворні мікроорганізми ще до того, як вони потраплять в шлунок;

Народні прикмети і забобони

  • Знімає нервову напругу. Цей факт має просте пояснення – методичне, ретельне пережовування їжі допомагає швидше заспокоїтися і знизити підвищену збудливість. Це позитивно впливає на працездатність і концентрацію уваги;
  • Поліпшується засвоєння поживних речовин. Їжа розщеплюється повністю, тому організм може отримати з неї максимум енергії, вітамінів і мінералів;
  • Знижується ризик переїдання. Людина насичується меншою кількістю їжі і встає з-за столу з відчуттям легкості в шлунку. Повільне жування дозволяє в повній мірі насолодитися смаком кожного шматочка.

Скільки потрібно пережовувати їжу

Користь подібної звички не викликає сумнівів, але однозначної відповіді на це питання не існує. Все залежить від консистенції їжі: пюре і супи не потрібно довго жувати, вони і так досить м’які і містять багато рідини, на відміну, наприклад, від шматка смаженого м’яса.

Головне правило – їжа повинна бути подрібнена і змочена слиною настільки, щоб легко проковтується без запивання водою. Вважається, що кожен шматочок твердої їжі потрібно жувати не менш 30-40 разів, але можна і більше. Це знизить навантаження на органи шлунково-кишкового тракту і прискорить її переварювання.

Рідкі каші і пюре потрібно жувати не менше 10 разів.

Американський дієтолог Горацій Флетчер рекомендував подрібнювати кожну порцію їжі в роті 32 рази, поки вона не перейде в рідкий стан. Це правило стосувалося і напоїв – води, соків, молока.

На його думку, кожен ковток потрібно було потримати в роті, подібно сомельє, щоб відчути весь спектр смаку.

21 цікавий факт про секс

Слідуючи своїй методиці, Флетчер зміг скинути зайву вагу і дожити до 70 років. Він активно просував ідею «довгого жування» в суспільстві, допоміг багатьом людям змінити свої шкідливі харчові звички і почати харчуватися правильно.

Про те, що потрібно ретельно пережовувати їжу тому, що це корисно для здоров’я, знали ще стародавні східні мудреці і йоги. Вони вважали, що кожен шматочок потрібно подрібнювати не менш 50, а краще 100-200 разів, поки її смак не перестане відчуватися.

На щастя, підраховувати кожен рух щелепами сьогодні зовсім не обов’язково. Вчені з університету Бірмінгема встановили, що досить добре пережовувати їжу протягом 30-40 секунд. У людей, що прямують до цієї поради, немає проблем із зайвою вагою, і вони не страждають від хвороб органів шлунково-кишкового тракту.

Як навчитися їсти правильно

Дотримання нескладних рекомендацій допоможе змінити харчові звички і швидше пристосуватися до нового способу харчування:

  • Тверду їжу краще їсти не виделкою, а дерев’яними паличками. Це дозволить поступово звикнути до поїдання маленьких шматочків;
  • Під час прийому їжі не варто дивитися телевізор, розмовляти чи гортати новинну стрічку в смартфоні. Потрібно повністю сконцентруватися на їжі – оцінити її апетитний зовнішній вигляд, смак і запах. Людина, жує перед екраном телевізора або комп’ютера, не помічає, як з’їдає більше їжі, ніж йому потрібно. Через це з’являється тяжкість в шлунку і сонливість;
  • Розмова під час їжі стає причиною заковтування зайвого повітря, який погіршує процес травлення;
  • За столом потрібно сидіти з рівною спиною – так внутрішні органи знаходяться в правильному, фізіологічному положенні і не піддаються зайвої навантаженні;
  • Є бажано тільки за столом, а перед прийомом їжі його рекомендується красиво сервірувати. У такій обстановці не захочеться поспішати і швидко заковтувати шматки їжі;
  • Готувати краще самостійно – домашні страви не тільки корисніше фастфуду або напівфабрикатів, а й набагато смачніше;
  • Щоб швидше звикнути жувати кожен шматочок довше, перший час можна використовувати пісочний годинник на 30 секунд або таймер. Це буде набагато простіше, ніж вважати про себе кожен рух щелеп під час їжі.

Відео в тему

Чому їжу треба ретельно пережовувати

Чому їжу треба ретельно пережовувати? Про це твердять нам провідні фахівці, а ми все одно ковтаємо їжу нашвидку, не піклуючись про те, в якому вигляді вона надійде в шлунок.

Ритм сучасного життя змушує нас робити все на бігу – ми постійно поспішаємо кудись і забуваємо про найголовніше – культурі харчування.

А вона включає в себе і правильне ставлення до того, в якому темпі повинні працювати наші жувальні м’язи.

Чим загрожує недотримання рекомендацій фахівців, які закликають їсти повільно і статечно – немов ви на званій вечері у королеви? Негативні наслідки поспіху можуть привести до порушення роботи шлунково-кишкового тракту – адже їжа, що надійшла в шлунок у вигляді грудки, не засвоюється нашим організмом і буде гальмувати обмін речовин. А ми прекрасно знаємо про те, що швидкий метаболізм і здорове травлення – запорука стрункої фігури, до якої ми так прагнемо.

[Stextbox id = “custom” shadow = “false” bwidth = “3” bcolor = “C4333D” image = “null”] Наші додаткові послуги: Біоімпеданс | Масаж Марутака | пресотерапія | Іон-Детокс [/ stextbox]

Чому потрібно ретельно пережовувати їжу: трохи історії

Ще понад сто років тому принцип «тихіше їдеш – далі будеш» був запропонований Горацием Флетчером. Цей відомий на весь світ американський дієтолог був твердо впевнений в тому, що є слід повільно, оскільки ковтати приготоване похапцем просто шкідливо для здоров’я.

Головна порада, яку дав людям «Великий жують» звучав так: кожен шматочок необхідно пережовувати 32 рази – до тих пір поки він не перейде з твердого стану в рідке. У такому вигляді їжа швидше засвоїться нашим організмом, а значить допоможе зберегти почуття ситості і стрункість.

Все, що залишилося після ретельної «переробки» в роті, фахівець радив виплюнути.

Концепція Флетчера була задіяна не тільки на продукти, що вимагають ретельного розм’якшення, а й на напої. Він вважав, що вживати молоко, воду і навіть свіжовичавлений сік треба, як п’є вино дегустатор, – тримаючи в роті кожен ковток, щоб насолодитися його смаком. Погодьтеся, так отримувати задоволення від щоденних трапез почне кожен.

Поради Флетчера допомогли не тільки йому самому – дієтолог успішно позбувся зайвої ваги, слідуючи власною методикою, – а й багатьом людям, готовим перестати поспішати за столом і почати їсти правильно. Теорія ретельного пережовування їжі привернула увагу одного з найвідоміших мільярдерів – Рокфеллера. А в будинку дієтолога частенько гостював улюблений усіма Марк Твен.

Читайте також:   Що таке мікрофлора кишечника – основине функції, різниця між нормою і патологією

Ідею повільного поглинання приготованих страв просувають в маси і йоги – довгожителі, що відрізняються завидною здоров’ям. Вони пішли набагато далі Горація Флетчера: рекомендують пережовувати їжу не 32 рази, а все 100-200. Подібний підхід дозволяє насититися порівняно невеликою порцією дуже швидко і довго не відчувати голоду. Самим йогам досить одного банана, щоб зарядитися енергією.

Хочете домогтися дивовижною стрункості і поліпшити самопочуття? Тоді не поспішайте – їжте повільно, перетворивши прийом їжі в справжній ритуал. Це допоможе позбутися від багатьох проблем з травленням і попередить розвиток серйозних захворювань, прямо або побічно пов’язаних зі звичкою ковтати не жуючи.

Дізнайтеся докладніше про наших програмах зниження ваги:

Фахівці з харчування підтверджують: перетравлювання основних продуктів харчування – це фізіологічний процес, в основі якого лежить переробка потрапила в травний тракт їжі. Чим краще вона засвоїться, тим більше користі отримає наш організм.

Білки, жири і вуглеводи, можуть працювати на благо здоров’я людини тільки в тому випадку, якщо будуть розщеплені на прості сполуки. У цьому їм допомагають ферменти, що виробляються клітинами слинних, шлункових і кишкових залоз.

У розщепленому вигляді продукти, вжиті нами на сніданок, обід або вечерю, всмоктуються і транспортуються всередину організму.

Вірний шлях до здоров’я

Розглянемо два варіанти поведінки за столом: детальний розбір допоможе зрозуміти, як правильно пережовувати їжу.

Перша ситуація така: ми поспішаємо, давімся приготованими стравами і завершуємо трапезу, ледь її почавши. Що відбувається, коли «швидка» їжа потрапляє в травний тракт?

  • Їжа, довго не перебувала в роті, швидко проникає в шлунок, у верхній частині якого відбувається вироблення соляної кислоти. Результатом її впливу на білки, жири і вуглеводи стає виникнення процесів бродіння.
  • Після повинно відбуватися ощелачіваніе продуктів і їх перенаправлення в початковий відділ тонкої кишки, однак цього не трапляється, оскільки воротар (клапан, який перекриває шлях зі шлунка до важливого органу) відмовляється пропускати їжу, поки показник її хімічного складу не досягне певного значення – 7,8 . На «підготовку» з’їденого витрачаються енергетичні ресурси – сили організму.
  • З віком при перекуси похапцем воротар просто припиняє свою роботу. Потрапили в дванадцятипалу кишку неперетравлені маси повертаються назад в шлунок або в кишечник (тонкий – якщо він здоровий, або товстий – такий сценарій можливий при дисбактеріозі). Робота органів шлунково-кишкового тракту порушується, виникають нашарування у вигляді каменів, в результаті гниття білків гине здорова мікрофлора, знижується імунітет.

А тепер подивимося, що станеться, якщо ми почнемо їсти не поспішаючи, ретельно пережовуючи їжу.

  • Їжа, перетворена в размягченную і однорідну кашку, сама зісковзує в стравохід.
  • Розщепленню білків, жирів і вуглеводів ніщо не заважає. Прийняті нашим організмом продукти легко засвоюються їм, а всі необхідні нам речовини без проблем всмоктуються в кров.
  • Токсини не накопичуються в нас, а виводяться природним шляхом.
  • Мікрофлора шлунково-кишкового тракту нормалізується, зникають неприємні відчуття після їжі (тяжкість, біль в животі, печія, відрижка).

Шкода від погано прожувати їжі

Говорячи про негативні наслідки поспіху за столом, не можна не згадати про те, що вся перероблена не до кінця їжа, потрапляючи в організм, відкладається у вигляді жирових відкладень. Крім того, те, що ми поклали в себе, як слід не прожувати, здатне не тільки заподіяти чималий дискомфорт після трапези, але і стати причиною порушень в роботі органів шлунково-кишкового тракту:

  • Така їжа не принесе вам здоров’я, якими б корисними не були продукти, які використовуються при приготуванні страв. Причина – в недостатньому подрібненні, блокирующем роботу шлунково-кишкового тракту, що викликає спучування живота і неприємне відчуття тяжкості.
  • Якщо ви проковтнете сухий шматок, що не прожувати його, ви пошкодите слизову шлунка, що може стати причиною ерозії та розвитку запального процесу.
  • Погано прожувати їжу – значить сприяти розмноженню в нашому організмі шкідливих бактерій. При попаданні в кишечник вони провокують виникнення інфекційних захворювань.
  • Недостатньо перероблена їжа просто не буде переварена і перетвориться в жирові запаси, що обтяжують нашу фігуру. Такий «вантаж» навряд чи доведеться комусь до душі, але винні в цьому ми самі – треба було повільніше і довше жувати. Справа в тому, що великий шматок їжі буде засвоюватися нашим шлунком більше години – півтора, а то й більше. А ми часто не даємо йому такого запасу часу на роботу. Результат – зайві кілограми замість стрункості.
  • Ще одним наслідком погано пережованої їжі стає дефіцит важливих вітамінів і мікроелементів. Організм просто не встигає їх засвоїти і страждає від їх відсутності. Не варто й говорити про те, що заповнити недолік набагато складніше, ніж вчасно подбати про легку засвоюваність корисних і життєво необхідних речовин.
  • Якщо ви погано «переробили» продукти харчування у себе в роті, ви відчуєте голод набагато швидше. Коли ми подрібнюємо їжу до необхідного стану, вона рівномірно заповнює шлунок і перетравлюється легше, а значить і насичення настане раніше, ніж при неправильному, спішному перекус.

Ось чому їжу необхідно ретельно пережовувати. Поради фахівців допоможуть вам уникнути багатьох неприємностей, пов’язаних з швидким поглинанням їжі – відчуття тяжкості і сполученню живота, подразнення слизової і дефіциту вітамінів. А головне – трапеза, що здійснюються повільно, стане першим кроком до стрункої фігури.

Подумайте самі: ви хочете бути ситими або вічно голодними? Адже людина, яка не стежить за тим, як і що їсть, проковтує наспіх і давиться чимось шкідливим, щоб куди-небудь встигнути, буде жити з постійним вовчим апетитом – через недостатнє засвоєння з’їденого.

Як впливає на наш організм ретельне пережовування їжі?

Чому сприяє повільна і по-справжньому правильна трапеза?

  • Зміцненню наших ясен – рівномірне навантаження на них підсилює кровообіг і знижує ризик розвитку пародонтиту.
  • Здоровому функціонуванню органів шлунково-кишкового тракту – при попаданні їжі в рот, наш мозок отримує відповідний сигнал. У свою чергу, він починає «сповіщати» про це підшлункову і шлунок, що сприяє активному виробленню травного соку і важливих ферментів. Їх кількість, а з ним і якість перетравлення їжі, залежить від тривалості пережовування.
  • Повноцінному засвоєнню всіх вступників з їжею поживних речовин – процес жування дозволяє нам не тільки насолодитися смаком приготованих страв, а й отримати від них все цінні вітаміни і мікроелементи. Продукти, що містять складні вуглеводи, починають перетравлюватися прямо в роті. Якщо ми хочемо знизити навантаження на шлунково-кишковий тракт, в наших інтересах пережовувати їжу довше і ретельніше.
  • Схудненню і набуття стрункої фігури – коли ми їмо повільно, ми швидше насичується набагато меншими порціями. Ми споживаємо мінімум калорій і допомагаємо собі поступово позбуватися від накопичених кілограмів. Потрапляючи в наш рот і вступаючи в контакт зі слиною, їжа стимулює вироблення гістаміну. Його мета – наш мозок, якого він досягає через 20 хвилин після початку трапези, сигналізуючи йому про те, що організм отримав необхідні поживні речовини, а ми – ситі і задоволені. Крім того, цей гормон сприяє поліпшенню і прискоренню обміну речовин.
  • Нормалізації серцевої діяльності – великі шматки їжі, що не пережовані нами під час сніданку, обіду або вечері, тиснуть на діафрагму і навантажують серце, погіршуючи його роботу.

Скільки разів потрібно жувати їжу: як робити це правильно

Кому довіритися – йогів або дієтолога Флетчеру? Нещодавно було проведено дослідження і вченими з Харбіна – вони довели, що повноцінному засвоєнню поживних речовин сприяє пережовування їжі 40 разів.

Якщо ви не готові вважати, можна скористатися результатами, отриманими фахівцями з Бірмінгема. Вони довели, що люди, які витрачають на кожну порцію до 30 секунд, куди швидше втрачають зайві кілограми, ніж ті, хто їсть нашвидку, не піклуючись про якість перетравлення їжі.

Є слід не поспішаючи. Це правило необхідно запам’ятати на все життя, щоб після передати його своїм дітям. Моментальне заковтування великих шматків добре для удавів, але не для людей. Якщо ви хочете зрозуміти, як правильно пережовувати їжу, підіть раді йогів або японців, які звикли їсти до тих пір, поки не заповняться вісім частин шлунка з десяти.

Як навчитися їсти правильно?

Якщо вам важко звикати до всього нового, можна скористатися такими простими, але дієвими підказками:

  • Спробуйте їсти не виделкою або ложкою, а паличками, якими так легко орудують китайці. Це навчить вас їсти повільно, терпляче перетворюючи тверду їжу в рідку.
  • Постарайтеся сконцентруватися на смак того, що ви їсте, насолодитися їм повною мірою. Людині, який поспішає і ковтає їжу наспіх, отримувати задоволення від приготованих страв, якими б апетитними вони не були, стає все важче.
  • Їжте тільки за столом. Не забувайте про культуру харчування – можете зайнятися сервіровкою, щоб здійснювати трапезу хотілося виключно на кухні, а не в вітальні або за комп’ютером.
  • Запам’ятайте, скільки разів треба жувати їжу, і вважайте про себе. Якщо це не виходить (наприклад, ви збиваєтеся), можна засікати час – по 30 секунд на кожну порцію.
  • Їжте тільки те, що приготували самостійно – таке блюдо приємно смакувати якомога довше!
  • Чи не горбиться під час їжі – сидите рівно. Чи не відволікайтеся на розмови – повітря, що проковтнуло сприяє утворенню газів в кишечнику і гальмує травлення.

[Stextbox id = “custom” shadow = “false” bwidth = “3” bcolor = “C4333D” image = “null”] Подивіться Подяки наших клієнтів і Історії успіху – Подивитися [/ stextbox]

Якщо ви хочете дізнатися, скільки разів потрібно пережовувати їжу і треба вважати за собою, щоб схуднути, приходьте до нас – ми дамо цінні поради, розробимо програму зниження ваги і станемо провідниками в світ стрункості без болісних дієт і обмежень себе у всьому. Почніть шлях до ідеальної фігури з здорового харчування разом з нами!

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *