Що таке баластні речовини в харчуванні людини, для чого вони потрібні і де містяться?

У рослинній їжі містяться полісахариди і лігнін, які не розщеплюються під впливом травного соку, не перетравлюються.

До 1980 року, ці елементи розглядалися як баластні речовини в раціоні харчування. Придумувалися технологічні способи переробки сировини для зменшення їх кількості в продуктах.

А в 1982 році, в Великобританії вийшло керівництво по високоволокністой дієті.

Подальші дослідження показали, що баластні речовини нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту.

Баластні речовини в харчуванні людини: навіщо потрібні і де містяться?

Властивості баластних речовин

позитивні

Баластні речовини стійкі до дії травних соків. Вони не перетравлюються в тонкій кишці, в не змінений вигляді потрапляють в товсту кишку. Харчові волокна:

  1. Збільшують обсяг калових мас, стимулюють моторику кишечника, запобігають запори.Баластні речовини в харчуванні людини: навіщо потрібні і де містяться?
  2. Утримують воду. Калові маси розм’якшуються і швидше виводяться з організму, знижується напруга кишкової стінки.
  3. У шлунку їжа перетравлюється довше. Для виникнення почуття насичення необхідно менше споживати висококалорійних продуктів. А це допомагає знизити надмірну масу тіла.
  4. Клітковина зменшує всмоктування холестерину. Сприяє зниженню концентрації в крові ліпопротеїдів низької щільності. Знижує ризик летального результату від ішемічної хвороби серця на 25%.

Частина баластних речовин (пектин, геміцелюлози) розщеплюються в кишечнику за допомогою мікрофлори. Процес гідролізу мікроорганізмами харчових волокон сприяє:

  • регулювання перистальтики кишечника;
  • тепловому забезпеченню організму;
  • посилення імунітету;
  • підтримці гомеостазу;
  • утворення сигнальних молекул, нейротрансмітерів;
  • цитопротекции;
  • регенерації тканини;
  • інгібування росту патогенних мікроорганізмів;
  • підвищенню стійкості епітеліальних клітин до впливу канцерогенів;
  • синтезу пантотенової кислоти, вітамінів групи В.

Харчові волокна, особливо пектин, утворюють іонні комплекси з важкими металами, радіонуклідами та виводять їх з організму.

Незасвоюваний, навіть за допомогою мікроорганізмів, лігнін зв’язує і виводить солі жовчних кислот, що дратують кишкову стінку.

негативні

У деяких випадках прийом баластних речовин зашкодить. При спазмі кишечника, додаткове роздратування його стінок харчовими волокнами призводить до посилення болю. Тому перед використанням харчових волокон для лікування і профілактики захворювань шлунково-кишкового тракту, біліарної системи, ожиріння, атеросклерозу слід проконсультуватися у гастроентеролога, дієтолога.

Баластні речовини в харчуванні людини: навіщо потрібні і де містяться?

Рекомендуємо почитати:

Що таке діарейнимсиндром і як він проявляється?

Навіть якщо немає заборони на споживання продуктів, що містять баластні речовини, надмірне їх споживання сприяє:

  • зниження адсорбції необхідних мікроелементів (кальцію, заліза, цинку);Баластні речовини в харчуванні людини: навіщо потрібні і де містяться?
  • виведенню з організму азоту;
  • гальмування активності трипсину і хімотрипсину;
  • посиленого газоутворення в кишечнику;
  • порушення всмоктування жиророзчинних вітамінів.

При тривалому вживанні продуктів багатих харчовими волокнами, рекомендують парентеральне (минаючи шлунково-кишкового тракту) введення вітамінів, незамінних амінокислот. Збільшують споживання продуктів, що містять необхідні мікроелементи.

Надлишок харчових волокон негативно впливає на баланс серина, треоніну, глутамінової кислоти, вітамінів А, С, Е. Викликає почуття дискомфорту в кишечнику, біль у животі, пронос.

норми споживання

Добова потреба вуглеводів для дорослої людини складає 400-500 г. З них:

  • 75-80% крохмаль;
  • 15-20% лёгкоусвояемие вуглеводи;
  • 5% харчові волокна.

Рекомендована норма споживання харчових волокон для дорослого – 25-40 м

При запорах, лікарі рекомендують додатково приймати препарати, що містять харчові волокна (мукофальк), збільшувати споживання овочів, фруктів, продуктів переробки злаків. В цьому випадку добова потреба в баластних речовинах може становити до 100 г на добу.

Для профілактики атеросклерозу, крім звичної їжі, рекомендують щодня вживати 25 г харчових волокон в таких продуктах:

  • 125 г вареної квасолі;Баластні речовини в харчуванні людини: навіщо потрібні і де містяться?
  • 200 г вівсяних пластівців;
  • 6 штук чорносливу;
  • 1 яблуко і 1 апельсин *.

* Найбільше харчових волокон міститься в білій шкірці цитрусових.

Додавання в раціон 15 г пектину (він в основному міститься в чорній смородині, абрикосах, персиках) сприяє виведенню холестерину. У пацієнтів з ішемічною хворобою серця він зменшує і уповільнює звуження судин.

Здоровій дорослій людині щодня слід з’їдати не менше 500 г продуктів, що містять харчові волокна.

Джерела харчових волокон

До харчових волокон належать різні речовини:

  1. Клітковина міститься в клітинних стінках рослин.
  2. Геміцелюлози найбільше в оболонках зерен, шкаралупі горіхів, насіння, в шкірці фруктів.
  3. Пектинові речовини (кислі полісахариди) міститися в клітинному соку, міжклітинній речовині. Вони накопичуються в плодах (яблука, лимони, агрус), коренеплодах (цукровий буряк).
  4. Лігнін, слизу, смоли. Лігнін входить до складу клітинних стінок. Слизу міститися в зернах, водоростях. Смоли (камеді) отримують в харчовій промисловості з стебел і насіння тропічних і субтропічних трав, чагарників, дерев.

продукти

продукти Зміст баластних речовин в 100 г продукту
фрукти яблука 1,4
груші 2,4
сливи 1,5
полуниця 2,1
вишня 1,2
банани 1,8
апельсини 1,9
грейпфрути 0,4
Овочі картопля 3,4
морква 2,9
капуста білокачанна 2,7
горох морожений 7,8
горох стручковий 6,3
цибуля 1,3
капуста брюссельська 4,2
бруква 3,4
злаки біле борошно 3,5
Мал 2,7
вівсяна крупа 7,2
темна борошно 8,7
непросіяна борошно 11,5
жито 12,7
висівки відпрацьовані 30,6
висівки грубі 43,0

БАДи

  • МКЦ Анкир-Б . У своєму складі містить 500 мг мікрокристалічної целюлози, тобто нерозчинні харчові волокна. Добовий прийом має на увазі 15 таблеток. Це кількість можна збільшувати поступово, починаючи з 5 таблеток. Головна умова – вживати не менше 1,5 л чистої води в добу. З її допомогою волокна розбухають і займають обсяг шлунка, викликаючи помилкове відчуття насичення. Крім звичайного застосування, таблетки в стовчених вигляді можна використовувати для приготування їжі (фарш, каші, тісто і так далі).
  • Баластні речовини в харчуванні людини: навіщо потрібні і де містяться?Еубікор і Еубікор Крошка . Містять пшеничні висівки. У другому засобі додатково знаходиться яблучний пектин. Випускаються в пакетиках, вміст яких висипається в їжу або з’їдається і запивається великою кількістю рідини. Приймаються по 1-2 саше 3 рази на добу.
  • Альгіклам. У складі знаходяться розчинні харчові волокна з водоростей – альгінати. Дозволено до застосування тільки дорослим. Вживається по 2 таблетки 2 рази на день під час прийому їжі. Курс становить 1-3 місяці. Містить йод, що обмежує коло осіб, яким можна використовувати цю добавку.

Наслідки недостатнього вживання баластних речовин

До 1982 року популярними були дієти з низьким вмістом харчових волокон (клітковини, целюлози, лігніну). Після ретельного вивчення впливу харчових волокон на роботу шлунково-кишкового тракту, виявилося, що зменшення в раціоні баластних речовин призводить до:

  • запорів;Баластні речовини в харчуванні людини: навіщо потрібні і де містяться?
  • дивертикулез;
  • синдрому роздратованого кишечника;
  • жовчнокам’яної хвороби;
  • порушення ліпідного обміну.

Список хвороб, що розвиваються через недостатнє вживання харчових волокон, постійно розширюється.

Недостатнє споживання різних типів харчових волокон призводить до серйозних наслідків. Наприклад, при нестачі:

  1. Клітковини. Зменшується вироблення жовчі, знижується секреція кишкових залоз, з організму виводиться менше холестерину, відповідно в крові підвищується рівень ліпопротеїдів низької щільності. У кишечнику, під впливом мікрофлори, менше утворюються кислі продукти, посилюється гниття, і розвиваються патогенні мікроорганізми.
  2. Пектинів. Механічно і хімічно дратується слизова оболонка (адже пектини її обволікають і захищають), виникають виразки. З організму гірше виводяться токсини і патогенні мікроорганізми.

Щодня вегетаріанців споживають в середньому 6 г харчових волокон в день. Це в 3 рази менше норми. В результаті виникає запор, а в подальшому виникають більш важкі захворювання шлунково-кишкового тракту, що вимагають хірургічного лікування.

Доведено, що в країнах, де люди вживають багато продуктів з великим вмістом баластних речовин, немає дивертикулярной хвороби.

Але не варто надмірно захоплюватися харчовими волокнами. При деяких захворюваннях вони категорично протипоказані, а надмірне їх споживання негативно позначається на здоров’ї.

Що таке баластні речовини?

Під словом «баласт» зазвичай мається на увазі щось марне, зайве, непотрібне. Але таке визначення ніяким чином не відноситься до баластні речовини, які відіграють найважливішу роль в нашому харчуванні і мають величезний вплив на стан нашого здоров’я.

Баластні речовини – це такі харчові компоненти, що містяться в рослинній їжі і не здатні перетравитися в організмі людини. Надходження цих речовин в організм гарантується в тому випадку, якщо ми їмо багато свіжих овочів і фруктів, тобто зміст яких не повинен кулінарній обробці.

Основні баластні речовини являють собою харчові волокна, які є в будь-якому рослині, в ролі головного їхнього представника виступає клітковина. Харчові ж волокна в свою чергу – це разноструктурних полісахариди з величезними макромолекулами. Існують бактерії, яким під силу розщепити подібні з’єднання з небувалою легкістю, однак людським ферментам це не під силу.

Колись вважалося, що баластні речовини не приносять користі для організму, оскільки травні соки не містять ензимів, які могли б розщеплювати ці речовини. Однак просто не було відомо, що частина баластних речовин перетравлюється ензимами мікроорганізмів, що живуть в товстій кишці. При цьому крім газів виділяються жирні кислоти, які людина перетравлювати може.

Баластні речовини поділяються на такі види:

  1. Лігнін (зерно, овочі, фруктові кісточки).
  2. Альгинати (агар-агар (водорості)).
  3. Пектин (овочі і фрукти, особливо яблука).
  4. Целюлоза (овочі, фрукти, зерно).
  5. Клітковина (крупи, фрукти та овочі).

Яка ж роль баластних речовин?

позитивний вплив

Позитивний вплив полягає в тому, що вони на тривалий час дають відчуття ситості, а також зв’язують і виводять жовчні кислоти, тим самим знижуючи рівень холестерину. Крім того, вони забезпечують нормальний стілець і запобігають хронічні захворювання кишечника. Уповільнюють швидкість травлення, що є важливим аспектом в плані використання поживних речовин.

Читайте також:   Кращі проносні свічки при запорах у дорослих – особливості препаратів і показання до застосування

Повільне надходження поживних речовин перешкоджає викиданню в кров великої кількості вуглеводів. При повільному всмоктуванні поживних речовин їх приплив відбувається постійно разом з кров’ю. Також баластні речовини покривають поживні речовини, захищаючи їх, активізують кровообіг ясен, оскільки їх доводиться довше жувати, а так само вони не мають калорій.

Баластні речовини являють собою найважливіше джерело підживлення кишкової мікрофлори, відповідний склад якої зумовлює повну життєдіяльність нашого організму.

Бактеріальна флора фактично руйнує численні токсини, здійснюючи синтез вітамінів, жирів, вуглеводів і амінокислот, в тому числі і незамінних.

Тому вживання баластних речовин – це прекрасна профілактика дисбактеріозу.

До того ж це чудові сорбенти, які своїми мікропорами активно поглинають неугодні з’єднання. Медицина ж застосовує штучні сорбенти, наприклад, активоване вугілля.

Встановлено десятки захворювань, які потребують їх застосування: різні отруєння, ниркові захворювання, жовчних шляхів, печінки, панкреатит. Так само «штучні баластні речовини» допомагають в лікуванні захворювань серцево-судинної системи.

Лікувальна дія зумовлена ​​безпосередньою поглинанням. Під впливом баластних речовин відбувається ліквідація безлічі отруйних і надлишкових продуктів обміну – холестерин, сечовина, різноманітні алергени та інші.

Разом з цим поліпшується синтез нуклеїнових кислот і білків, відбувається нормалізація ліпідного обміну, іншими словами спостерігається омолоджуючий організм ефект.

Між іншим, баластні речовини також борються проти зайвої ваги, тому що вони загальмовують перетравлення жиру в людині тим, що прив’язують частину жирів до себе, і в такому вигляді організм виводить їх назовні.

Крім того, вони сповільнюють розщеплення так званих складних вуглеводів зі злаків, стрічкових, пагонів сої, картоплі або горіхів. Це гальмує вироблення інсуліну, і в результаті не відбувається забивання артерій і інсультів.

Існує більше двадцяти різних видів баластних речовин, які в більшості своїй носять довгі іноземні імена і ховаються у фруктах, овочах, салатах, стрічкових, картоплі, горіхах і цільно-зернових продуктах. Наприклад, целюлоза і пектин, глікоген і геміцелюлоза, декстрин і крохмаль.

Баластні речовини загальноприйнято діляться на дві великі групи, які однаково важливі для здоров’я: розчинні і нерозчинні. Нерозчинні утримують найчастіше воду. Вони корисні для травлення.

Розчинні баластні речовини, навпаки, служать їжею важливим бактеріям і мають велику цінність для здоров’я: вони захищають від раку і шлункових каменів, регулюють цукор в крові і знижують рівень холестерину.

Негативний вплив

Мікроорганізми утворюють гази, і це може привести до здуття, пошкоджень епітелію (слизової оболонки тканини кишечника), зв’язування кальцію, магнію, заліза і цинку, через що організм недоотримує ці речовини, а також до завороту кишок внаслідок переповненості кишечнику. Однак така небезпека малоймовірна. Набагато небезпечніше ризик захворювань, викликаних недостатнім споживанням баластних речовин.

У яких же продуктах містяться баластні речовини, і в якому вигляді їх слід вживати?

Містяться тільки в рослинних продуктах, особливо в продуктах із зерен грубого помелу, бобових, овочах, салатах, рослинних пагонах і фруктах: апельсини, вишня, суниця, абрикоси, журавлина, агрус, яблука, сливи, персики, баклажани, редиска, гарбуз, буряк , житній хліб, крупа, помідори, кабачки, салат, картопля.

Щоб організм працював «як годинник», слід вживати не менше 30-35 г баластних речовин в день.  З них 15-20 г повинні становити продукти із зернових грубого помелу, решта – овочі і фрукти.

Рекомендується їсти яблука (з багатою баластними речовинами шкіркою), сухофрукти, банани, морква, ківі, малину, брокколі, а також горіхи.

Раз в тиждень необхідно включати в свій раціон харчування блюдо з квасолею або сочевицею.

Але якщо раніше багатій баластними речовинами їжі не приділялося достатньої уваги, вводите її в меню поступово. При цьому необхідно пам’ятати два основних правила – ретельно пережовувати їжу і вживати багато рідини, тоді проблеми з кишечником не буде.

Зрозуміло, при деяких захворюваннях (наприклад, при виразковій хворобі в стадії загострення, гострому гастриті і ін.) Грубі продукти протипоказані. Але тільки на час загострень! Наш травний тракт не може довго витримувати «щадну дієту».

Вже через кілька тижнів харчування очищеними продуктами розвивається млявість кишечника, що супроводжується дисбактеріозом. Наука, таким чином, нарешті визнала давню і, здавалося б, очевидну істину. Проста, «жива», багата «баластом» їжа – це здоров’я і довголіття.

Рафінована, складно приготована під кулінарною обробкою їжа – це дряхлість, хвороби і рання старість.

Для того щоб повністю переконатися в тому, що вище названі продукти дійсні багаті баластними речовинами, які сприятливо впливають на наш організм, то розглянемо деякі з них.

Нижче наведено зміст баластних речовин в 100 г продукту:

  1. Вівсяні пластівці – 10 г
  2. Пшениці – 17,7 г
  3. Пшеничні висівки – 45,4 г
  4. Рис – 4,5 г
  5. Житні хлібці – 14 г
  6. Горох – 16,6 г
  7. Кукурудза – 9,7 г
  8. Сочевиця – 17 г
  9. Соєві боби – 21,9 г
  10. Квасоля біла – 23,2 г
  11. Капуста грюнколь – 4,2 г
  12. Цвітна капуста – 26,3 г
  13. Морква – 12,1 г
  14. Чорнослив – 5,0 г
  15. Цільнозернові макаронні вироби – 8,0 г
  16. Хліб з борошна грубого помелу з висівками – 8,3 г

Продукти, що містять баластні речовини, як в сирому, так і у вареному вигляді, повинні бути щодня в нашому раціоні. Але сприятливий вплив зменшується, якщо овочі, фрукти і ягоди вживають у вареному і подрібненому вигляді, це означає, що продукти з баластними речовинами слід вживати в сирому вигляді.

Також можливий і інший варіант вживання даних продуктів!

Це – спосіб сушіння продуктів. Відома в усьому світі компанія, Hydraflow Industries Limited, має багаторічний досвід у виробництві сушильних апаратів марки EZIDRI.

Знак якості компанії Hydraflow гарантує високу надійність сушильних апаратів EZIDRI, завдяки системі спрямованого потоку теплого повітря, що забезпечує найвищі стандарти натуральних, смачних сушених продуктів без використання консервантів і різних добавок.

Сушильні апарати марки EZIDRI дозволяють з легкістю налаштовувати потрібний температурний режим, а так само й інші умови для сушки продуктів.

Дані сушильні апарати допомагають зберегти продукти круглий рік з природним смаком, а найголовніше, що саме завдяки своїм технічним характеристикам, дані сушильні апарати мають властивість збереження ензимів і різних баластних речовин в незмінному вигляді.

Список використаної літератури:

  1. Сапин М. Р. Анатомія людини, 1993
  2. Новиков А. Ф. Клітковина – чарівна губка, 2001.
  3. Гайворонський І. В. Функціональна анатомія травної системи, 2006
  4. Крилова. Н. А. Анатомія людини в схемах і малюнках, 2006

Баластні речовини в харчуванні

Експерти правильного харчування рекомендують щоденне споживання 30 г баластних речовин європейський термін для нерозчинних рослинних волокон.

Наступна таблиця дає можливість використання різних сировинних компонентів для створення нових рецептур. Завдяки правильному вибору сировинних компонентів можна створювати нескінченно широкий асортимент корисних сортів хлібобулочних виробів.

Тому діабетикам рекомендується споживання їжі насиченою баластними речовинами.

Дорогі читачі! Наші статті розповідають про типові способи вирішення проблем зі здоров’ям, але кожен випадок носить унікальний характер.

Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме Вашу проблему – почніть з програми схуднення. Це швидко, недорого і дуже ефективно!

дізнатися деталі

Харчові волокна

У їжі містяться речовини, які беруть участь в обміні, дають організму енергію і йдуть на побудову його тканин. Це ‘поживні речовини’: білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні солі.

Але, крім них, є в їжі і так звані ‘баластні речовини’, що не утилізуються організмом і, як вважалося довгий час, начебто і не потрібні йому зовсім.

Цей ‘баласт’ захищає нас від безлічі несприятливих факторів і служить ‘їжею’ для корисної мікрофлори кишечника.

Особливо, хлібні злаки, так як хліб – продукт, який щодня вживається в їжу і ніколи не приїдається. Клітковини, як і інших біологічно активних речовин необхідних організму для здоров’я, багато в цільнозернових крупах, хлібі з муки грубого помелу.

Дослідження останніх років визначили справжню роль баластних речовин в організмі.

В значній мірі процес ‘прискореного просування’ обумовлений тим, що баластні речовини, вбираючи воду, збільшують обсяг і масу кишкового вмісту і прискорюють його проходження по товстій кишці.

Ті, хто не включає в свій раціон їжу, що містить баластні речовини, зазвичай страждають атонією кишок. У кишечнику баластні речовини пов’язують холестерин і виводять його надлишки з організму. Це сприяє попередженню атеросклерозу, ішемічної хвороби серця, у розвитку яких певну роль грає надлишок холестерину.

Важливо значення баластних речовин і в профілактиці жовчнокам’яної хвороби, оскільки з холестерину в жовчному міхурі можуть утворюватися камені. Крім того, харчові волокна перешкоджають всмоктуванню в кишечнику вуглеводів, надлишок яких перезбуджує підшлункову залозу, і тим самим знижують ризик розвитку цукрового діабету.

Цільні злаки, боби, овочі, фрукти, що містять баластні речовини, об’ємні, тому страви, приготовані з них, швидко викликають відчуття ситості. У той же час вони малокалорійні, а це особливо важливо для людей з надмірною масою тіла і схильних до повноти.

Отже, баластні речовини – зовсім баласт, вони необхідні нашому організму! Сьогодні ми знаємо – для отримання білої сортового борошна із зерна виділяється чистий крохмаль – легкозасвоювані нашої травною системою вуглеводна пустишка – продукт, біологічна цінність якого дорівнює нулю, хоча б тому, що простих вуглеводів в харчуванні сучасної людини більш ніж достатньо.

По суті, білу муку офіційно прирівняли до ‘скоромним’ від старо-російської ‘незабаром’ – жир – жирним продуктам, тваринного походження продуктів – найбільш важким для перетравлення і забруднюючими організм продуктами власного розпаду.

Популярне: Дієтичне харчування Цукровий діабет: дієта при цукровому діабеті У день три ложки висівок – і худни, і здоровій!

Харчування для спортсменів Основні поживні речовини. Цитати ‘Надія одужати – половина одужання. Баластні речовини – зовсім баласт! До баластні речовини відносяться клітковина, або целюлоза, пектин, лігнін і деякі інші складні вуглеводні сполуки.

Читайте також:   Аналіз калу на Копрологія – підготовка і як правильно здати

Життєво важливий ‘баласт’ В їжі містяться речовини, які беруть участь в обміні, дають організму енергію і йдуть на побудову його тканин.

Баластні речовини в харчуванні людини: навіщо потрібні і де містяться?

Найбільше баластних речовин міститься в сирій рослинній їжі: фруктах і овочах, деяких видах зернових, в мюслі і продуктах з недробленого цільного зерна, в льняному сім’ї, пшеничних і вівсяних висівках і виготовлених на їх основі продуктах.

Баластні речовини присутні у великій кількості в бобах, квасолі, горосі, сочевиці. Чимало їх в кольоровий, білокачанної, червонокачанної і брюссельської капусти, фенхелі і бульбові селері.

Серед фруктів і плодово-ягідних культур можна назвати деякі сорти яблук, груш, ожину, смородину, ківі, малину і чорницю.

Журнал «ПАРТНЕР»

Баластні речовини являють собою найважливіше джерело підживлення кишкової мікрофлори, відповідний склад якої зумовлює повну життєдіяльність нашого організму. Лікувальна дія зумовлена ​​безпосередньою поглинанням.

Нерозчинні утримують найчастіше воду. Однак така небезпека малоймовірна. Набагато небезпечніше ризик захворювань, викликаних недостатнім споживанням баластних речовин.

Вже через кілька тижнів харчування очищеними продуктами розвивається млявість кишечника, що супроводжується дисбактеріозом.

Зміст баластних речовин в їжі

У їжі містяться речовини, які беруть участь в обміні, дають організму енергію і йдуть на побудову його тканин. Це ‘поживні речовини’: білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні солі.

Але, крім них, є в їжі і так звані ‘баластні речовини’, що не утилізуються організмом і, як вважалося довгий час, начебто і не потрібні йому зовсім.

Цей ‘баласт’ захищає нас від безлічі несприятливих факторів і служить ‘їжею’ для корисної мікрофлори кишечника. Особливо, хлібні злаки, так як хліб – продукт, який щодня вживається в їжу і ніколи не приїдається. Клітковини, як і інших біологічно активних речовин необхідних організму для здоров’я, багато в цільнозернових крупах, хлібі з муки грубого помелу.

Дослідження останніх років визначили справжню роль баластних речовин в організмі.

В значній мірі процес ‘прискореного просування’ обумовлений тим, що баластні речовини, вбираючи воду, збільшують обсяг і масу кишкового вмісту і прискорюють його проходження по товстій кишці. Ті, хто не включає в свій раціон їжу, що містить баластні речовини, зазвичай страждають атонією кишок. У кишечнику баластні речовини пов’язують холестерин і виводять його надлишки з організму.

У їжі містяться речовини, які беруть участь в обміні, дають організму енергію і йдуть на побудову його тканин. Це ‘поживні речовини’: білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні солі.

Що таке баластні речовини?

У рослинній їжі містяться полісахариди і лігнін, які не розщеплюються під впливом травного соку, не перетравлюються.

До року, ці елементи розглядалися як баластні речовини в раціоні харчування. Придумувалися технологічні способи переробки сировини для зменшення їх кількості в продуктах.

Подальші дослідження показали, що баластні речовини нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту.

Нижче мова піде про баластних речовинах.

.

Баластні речовини: користь і шкода

Є продукти харчування, які можна зарахувати до лікувальних, тільки за те, що вони містять баластні речовини.

Що таке баластні речовини

Все те, що людина може вживати в їжу, містить поживні речовини. А ще в їжі є компоненти, які раніше вважалися зайвими, а виявилося, що вони просто життєво необхідні. Це баластні речовини , які змушують працювати «ледачий» кишечник, що живлять його мікрофлору і захищають людину від негативних факторів навколишнього середовища:

  • лігнін;
  • целюлоза;
  • пектин;
  • гемицеллюлоза.

Як правило, вони надходять в організм людини у вигляді клітковини або харчових волокон з овочами, фруктами, зеленню, кашами, хлібо-булочних виробами.

Головним джерелом баластних речовин для людини служать різні злаки, перш за все ті, з яких печуть хліб – один з найпопулярніших і демократичних продуктів.

Користь баластних речовин для здоров’я людини

  • Перша функція клітковини і інших баластних речовин – очисна. Вони, немов мітла, вичищають кишечник і стимулюють його до роботи. З’єднуючись з водою, баластні речовини заповнюють кишечник і, прихопивши з собою токсини і шлаки, з наполегливістю гірського потоку спрямовуються геть.
  • Той, хто не включає в свою щоденну дієту продукти, багаті клітковиною, як правило, страждає симптомами атонії кишечника.
  • Вичищаючи з організму токсини, баластні речовини не забувають і при «поганий холестерин». А тому служать хорошу службу для судин і серця людини, рятуючи його від атеросклерозу, ішемічної хвороби, артеріальної гіпертензії та інших неприємностей.
  • Так як холестерин здатний відкладатися камінням в жовчному, то клітковина і іже з нею допомагають для профілактики жовчнокам’яної хвороби.
  • Одночасно вони регулюють вуглеводний обмін, благотворно позначаючись на підшлунковій залозі, захищаючи від метаболічного синдрому і діабету 1 і 2 типів.
  • Будучи не калорійними, з’єднуючись з водою, баластні речовини займають великий обсяг, а тому людина відчуває себе ситим, але при цьому в жир відкластися нічому. Це цінна якість для тих, хто піклується про правильне харчування і бореться з симптомами ожиріння.

Чим небезпечні баластні речовини

Вони, скоріше, небезпечні не самі по собі, а небезпечно неправильне вживання клітковини. Якщо організм відчуває дефіцит рідини на тлі прийому продуктів багатих харчовими волокнами, наприклад, цільнозернового хліба, можуть виникнути:

  • метеоризм;
  • калові камені;
  • кишкова непрохідність.

З обережністю потрібно вводити в раціон баластні речовини пацієнтам з гострими захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Цій категорії хворих завжди слід отримати пораду лікаря, перш ніж урізноманітнити дієту свіжими фруктами, овочами або цільними злаками.

баластні речовини

До числа вуглеводів відносяться також містяться в клітинних оболонках баластні речовини , які не перетравлюються в шлунково-кишковому тракті. Вони не можуть служити джерелом енергії і пластичного матеріалу, але відіграють першорядну роль у формуванні калових мас.

Ця обставина, а також виражену подразнюючу дію клітинних оболонок на механорецептори слизової кишечника визначають їх провідну роль в стимуляції перистальтики і регуляції моторної функції кишечника.

Дефіцит баластних речовин в харчуванні людини веде до уповільнення кишкової перистальтики, розвитку стазів і дискінезій.

Харчові раціони повинні містити достатню кількість (не менше 25 г) целюлози (клітковини) і інших неперетравлюваних полісахаридів, джерелом яких є різні рослинні продукти. Особливого значення набуває збагачення раціону клітковиною в літньому віці і в осіб зі схильністю до запорів.

Поряд з участю в регуляції перистальтики кишечника клітковина нормалізує вплив на моторну функцію жовчовивідних шляхів, стимулюючи процеси виведення жовчі і перешкоджаючи розвитку застійних явищ в печінці і жовчному міхурі. Баластні речовини також виводять з організму надлишок холестерину.

Джерелом клітковини служать все без винятку продукти рослинного походження. Найбільш високий вміст клітинних оболонок відзначається в борошні грубого помелу, пшоно, квасолі, зеленому горошку, сухофруктах (особливо в чорносливі), буряку. Значні кількості целюлози містять також гречана крупа, морква. Низьким вмістом її характеризуються рис, картопля, томати, кабачки.

Рослинні продукти містять також пектинові речовини , що володіють здатністю адсорбувати різні шлаки, в тому числі екзо і ендогенні токсини, важкі метали.

Це властивість пектинів широко використовується в лікувальному і профілактичному харчуванні (проведення розвантажувальних яблучних днів у хворих колітом і ентероколітами; призначення мармеладу, збагаченого пектином, для профілактики свинцевих інтоксикацій і ін.).

Пектинові речовини входять до складу свіжих фруктів, коріння, листя і зелених частин стебла. Найбільша їх кількість міститься в яблуках, сливах, чорній смородині і буряку.

Здатність пектинових речовин в присутності органічних кислот і цукру утворювати желе (холодець) широко використовується в кондитерській промисловості при виробництві джемів, повидла, зефіру, пастили, мармеладу та ін.

Цей текст є ознайомчим фрагментом.

баластні речовини

Баластні речовини – це речовина, яка проходить через організм в непереробленому вигляді. Головні баластні речовини – це харчові волокна і клітковина.

До баластні речовини відносяться: целюлоза, геміцелюлоза, лігнін, пектин, агар-агар і тд. Воно не всмоктується в кров і майже не дає енергії.

Однак, баластні речовини служать найважливішим джерелом харчування кишкової мікрофлори, від нормального стану якої залежить життєдіяльність всього людського організму.

Бактеріальна мікрофлора руйнує багато токсинів, які потрапляють з їжею, синтезує багато вітамінів, вуглеводи, жири і амінокислоти, в тому числі і незамінні.

Водорозчинні баластні речовини такі як пектин, переробляються майже на 100%, інші не водорозчинні переробляється в меншій мірі. Харчові волокна містяться тільки в рослинах.

Інші продукти тваринного походження не містять харчових волокон.

Читайте також:   Перші симптоми при захворюванні товстого кишечника, як діагностувати та лікувати?

Харчові волокна виконують дуже важливі і необхідні функції в нашому організмі. Поки ми пережовуємо в роті їжу, багату клітковиною, стимулюється слиновиділення, що сприяє кращому перетравленню їжі. У зв’язку з тим, що волокнисту їжу ми змушені пережовувати досить довго – ця сформувалася звичка покращує роботу шлунка і очищає зуби.

Рослинні волокна – це основна речовина для формування стільця і ​​вони також грають провідну роль в стимуляції перистальтики кишечника і регуляції його моторної функції. Баластні речовини утримують воду в 5-30 разів більше власної ваги, таким чином наростає швидкість кишкового транзиту, що сприяє нормалізації стільця.

Харчові волокна, клітковина скорочують час перебування їжі в шлунково-кишковому тракті, що виключає накопичення і всмоктування канцерогенних сполук в товстій кишці з калових мас.

Харчові волокна нормалізують моторну функцію жовчовивідних шляхів, стимулюють процеси виведення жовчі, зменшують схильність до утворення каменів в жовчному міхурі.

Клітковина сприяє зниженню рівня холестерину, а разом з ним ризику атеросклерозу. Баластні речовини уповільнюють доступ травних ферментів до вуглеводів.

Вуглеводи починають засвоюватися тільки тоді, коли мікроорганізми кишечника частково зруйнують клітинні оболонки.

За рахунок цього знижується швидкість всмоктування в кишечнику моно- і дисахаридів і це оберігає організм від різкого підвищення цукру в крові і посиленого синтезу інсуліну, що веде, як ми знаємо, до утворення жирів, надлишки яких відкладаються в жирових клітинах.

Рослинні волокна сприяють виведенню з організму різних чужорідних речовин, які можуть міститися в харчових продуктах. Волокнисто-капілярну будова баластних речовин робить їх натуральними ентеросорбентами.

Завдяки цій здатності, харчові волокна адсорбують на собі і розчиняють токсини, тим самим зменшуючи небезпеку контакту шкідливих речовин зі слизовою оболонкою кишечника.

Оскільки харчові волокна не всмоктуються в кишечнику, вони швидко видаляються з каловими масами з організму разом з сорбованих сполуками.

Харчові волокна використовуються корисними бактеріями кишечника для своєї життєдіяльності.

При цьому, корисні бактерії утворюють необхідні для нашого організму речовини, а саме вітаміни, амінокислоти, особливі жирні кислоти, які використовуються клітинами кишечника.

Харчові волокна збільшують синтез вітамінів В1, В2, В6, РР, фолієвої кислоти кишковими бактеріями. Харчові волокна – це джерело калію, вони також сприяють виведенню води і натрію з організму через нирки.

Дефіцит харчових волокон у харчуванні веде до ризику виникнення і розвитку багатьох захворювань, таких як жовчнокам’яна хвороба, ожиріння, цукровий діабет, синдром функціональних запорів і тд.

Особливо висока частка баластних речовин міститься в зернових продуктах грубого помелу, а також в капусті, редисці, моркви, бобових, крупах, висівках, куразі, зелені і тд. Рекомендована доза споживання – дорослим мінімум 30 грам в день. В даний час, на жаль, це в середньому всього лише 15 грам в день, виключаючи вегетаріанців, вони вживають в середньому 41 грам в день.

Не дивлячись на явну користь вживання в їжу оптимальної кількості баластних речовин, не можу не сказати і про негативний вплив.

Слід враховувати, що зайвий вживання харчових волокон може призвести до здуття, пошкоджень слизової оболонки тканини кишечника, порушення роботи кишечника, може спровокувати загострення гастриту і виразкову хворобу.

Якщо у Вас присутні подібні симптоми або захворювання, необхідно обов’язково проконсультуватися з фахівцем, який допоможе скласти оптимальний раціон харчування індивідуально для Вас.

Будьте здорові і красиві!

[Wen_cta id = “125”]

Компоненти харчування: баластні речовини

Компоненти харчування: баластні речовини

Поняття « баластні речовини » більше вводить в оману, ніж пояснює. Під словом «баласт» зазвичай людина має на увазі щось непотрібне, марне, що потрібно скинути … У даному випадку це лише частково вірно.

Раніше баластні речовини вважалися абсолютно марними для травлення, оскільки людина їх не може переварити – вони як входять, так і виходять з організму. Але саме тому вони так необхідні для організму. Баластні речовини набухають в шлунку і сприяють настанню відчуття ситості.

Посилюється робота кишечника, що сприяє кращому перетравленню і засвоєнню поживних речовин. Крім цього, баластні речовини «прив’язують» до себе отрути і шкідливі речовини і виводять їх з організму.

 Наукові дані останніх років вказують на сприятливий вплив БВ на обмін речовин хворих на цукровий діабет (уповільнення підвищення рівня глюкози в крові) і атеросклерозом (зменшення концентрації холестерину і жирних кислот в крові) .Балластние речовини сприятливо впливають на рівень цукру в крові.

Зазвичай мозок посилає сигнали «голоду» вже при знижується рівень цукру, баластні речовини затримують цей сигнал мозку до того моменту, коли рівень цукру дійсно знизився. У їжі, багатої баластом, вуглеводи приймаються організмом повільніше, що призводить до збалансованого рівня цукру протягом більшого часу після їжі.

Тому діабетикам рекомендується споживання їжі, насиченою баластними веществамі.Существуют розчинні і нерозчинні баластні речовини, які по різному впливають на людський організм. Нерозчинні – незамінні для правильної роботи кишечника, їх споживання є профілактикою від таких хвороб як рак кишечника, запалення апендициту, гемороідов і дивертикулеза. Розчинні баластні речовини впливають на обмін речовин, допомагають запобігти інфаркту і хвороби артерій, оскільки сприяють зниженню жирів в крові і виведення зайвого холестерину з організму. Вони ж

впливають позитивно на рівень цукру в крові.

Останнім часом термін «баластні речовини ‘став замінюватися терміном’ харчові волокна ‘, оскільки, їх роль і значимість стала для людства більш помітна.

На думку багатьох фахівців, найбільш вірно вважати, що харчові волокна – це сума полісахаридів і лігніну, які не перетравлюються ендогенними секретами шлунково-кишкового тракту людини.

Основними типами харчових волокон є: Крохмаль, Лигнин, некрахмальние полісахариди, Целюлоза, нецелюлозний полісахариди, Геміцелюлоза, Пектинові речовини, Камеді, слизу, Запасні полісахариди, подібні інуліну і Гуарем.

Де присутні баластні речовини? Баластні речовини є частиною рослинних продуктів, де складають рослинну структуру, шкірку, волокна, з якого складається рослина. В першу чергу баластні

речовини знаходяться в зовнішніх шарах зернових. Зернові, крупи, борошняні вироби, горіхи, Овочі, бобові, фрукти, ягоди. За зменшенням вмісту харчових волокон в г / 100 г можна виділити наступні продукти харчування:

Пшеничні висівки 43
курага 18
яблука сушені 14,9
Ізюм 9,6
Хліб з житнього борошна 8
Сухарі з борошна 2С 7
гриби смажені 6,8
хліб зерновий 6,1
горох відвареної 5
смородина чорна 4,8
Хліб пшеничний з борошна 2С 4,6
сушки прості 4,5
капуста брюссельська 4,2
горіхи 4
хліб бородинський 3,9
ківі 3,8
Хліб пшеничний з борошна 1С 3,2
Буряк відварна 3
Каша гречана 2,7
каша перлова 2,5
Квасоля стручкова 2,5
морква 2,4
Хліб пшеничний з борошна В / С 2,3
апельсин 2,2
абрикоси 2,1
Білокачанна капуста 2
Петрушка, кріп, салат, цибуля зелена 2
Вівсяна каша 1,9
яблука 1,8
каша пшенична 1,7
Виноград 1,6
помідори 1,4
макарони відварні 1,1
Каша манна 0,8

  • Наприклад: вміст баласту на 100 г продуктаВ житньому хлібі 6,8100 г моркви 2,4-2,950 г пшона 1,9
  • 50 г ячмінних пластівців 4,2
  • Людині рекомендується споживання 30 г баластних речовин щодня, хоча, як правило, споживається менше 20, що вкрай недостатньо. Покоління наших дідів і прадідів споживали значно менше тваринних продуктів і тим самим значно менше страждали від так

званих «хвороб цивілізації». Важливо при споживанні достатньої кількості баластних речовин перебудовувати свій організм поступово і завжди споживати баласт із значними обсягами води .

Для порівняння деякі види овочів і фруктів і їх вміст баластних веществ.Овощі з вмістом баласту менше 2 г на 100 г продукту в таблиці не наводяться, це такі види: огірок, кабачок, редька, томати, Чикора, баклажан, цибуля, спаржа, редис , кольрабі, листовий салат, китайська капуста, айсберг, шпинат, печериці, картопля.

Важливість баластних речовин для хлібопекарського проізводстваБалластние речовини є одним з найважливіших компонентів людського харчування, поряд з вітамінами і мінералами. Найбільш насиченими баластними речовинами є зернові продукти, а також сухофрукти і горіхи.

Не тільки хліба з цілісно-зерновий борошна, а й хліба з додаванням клейковини, різних зерен і зернових пластівців, горіхів, таких овочів як капуста (свіжа і квашена), морква, буряк значно підвищують вміст баласту в хлібобулочних ізделіях.Такіе продукти можна виробляти і писати на етикетці вміст баласту в 100 г продукту.

Розрахувати це зможе будь-який технолог з виробленого рецепта: вміст баласту борошна по

рецептом; який обсяг доданих продуктів і їх вміст баласту на 100 г присутній в рецепті.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *