Що таке гастроентероколіт – причини, симптоми і способи лікування

Незалежно від віку, людина піддається інфекційних захворювань. Часто від цього страждає травний тракт.

Розвиток гастроентероколіту у дорослих і дітей пов’язано з токсикоинфекцией, при якій відбувається запалення тонкої або товстої кишки.

При несвоєчасному лікуванні захворювання становить небезпеку для здоров’я пацієнта. Гастроентероколіт проявляється стрімко і переходить в серйозні форми за 3 доби.

Гастроентероколіт: симптоми і лікування гострої і хронічної форми

Поняття про гастроентероколіті

При захворюванні відбувається запалення слизової оболонки в декількох відділах травного тракту. Гастроентероколіт часто розвивається внаслідок вживання несвіжих продуктів. В іншому випадку їжа спочатку вражена бактеріями. У медицині захворювання називають харчової інфекцією, яка має форми прояву.

Гастроентероколіт гострий розвивається внаслідок інфекційних захворювань або алергії на продукти. Іноді запалення виникає через інтоксикацію через їжу або кров.

Хронічний гастроентероколіт характеризуєтьсянаростанням ознак і швидким спадом. При цій формі у пацієнта часто виникають періоди загострення, якщо не проводиться профілактика хвороби.

Гастроентероколіт підрозділяється на наступні види:

  • геморагічний;
  • флегмонозний;
  • катаральний;
  • виразковий;
  • фібринозний.

При геморагічної формі запалення вражає слизову оболонку тонкого кишечника. Коли спостерігається флегмонозний гастроентероколіт, то хвороба протікає з гнійним проявом.

Катаральний вид характеризується почервонінням і опухлостью слизового епітелію з підвищеною секрецією ексудату. При виразковій формі в травному тракті утворюються ерозії.

Фіброзний вид відрізняється білковим нальотом на слизовій тонкого і товстого кишечника.

Чому виникає захворювання?

Гастроентероколіт поширюється перорально. Іноді виділяють гематогенний спосіб розвитку. При цьому інтоксикація відбувається внаслідок поширення негативних речовин через всмоктування їх в організм і поширення разом з кровообігом. Спровокувати розвиток запального процесу здатні зовнішні чинники.

Гастроентероколіт: симптоми і лікування гострої і хронічної форми

Тому причини виникнення захворювання поділяють на:

  • інфекційні;
  • неінфекційні.

До інфекційних факторів появи відносять бактеріологічне запалення. Цей тип виникає часто і провокується сальмонелою, кишковою паличкою, протеєм, шигеллой і іншими бактеріями.

Не менш частою причиною вважають вірусне ураження. При цьому запалення провокують ЕСНО-вірус або ротавірус. Внаслідок грибкового ураження часто спостерігається кандидоз.

Іноді пацієнт хворіє через протозойних організмів, до яких відносяться лямблії або трихомонади.

Неінфекційні причини полягають в порушенні харчування. Це відбувається після вживання алергенної їжі. Часто гастроентероколіт виникає внаслідок сильного алкогольного сп’яніння, коли відбувається інтоксикація організму.

Ознаки запалення слизової виникають через неспеціального вживання отрут і важких металів. Таке зустрічається внаслідок професійної діяльності.

Під час лікування захворювань або головних болів люди приймають таблетки не за призначенням фахівця.

Неправильне харчування, пов’язане з переїданням або одноманітним раціоном, викликає гастроентероколіт. В іншому випадку відбувається надлишок вуглеводів, жирів і білків в організмі або внаслідок частого прийому їжі у великих обсягах.

Першопричиною інфекційних чинників при захворюванні кишечника вважається гігієна. Вживання брудних або погано вимитих продуктів.

Внаслідок зіпсованого сиру і молочної продукції відбувається взаємодія кишкової мікрофлори з патогенами. Бактерії і віруси потрапляють в організм за допомогою немитих рук людини або тварин.

При діагностиці у пацієнтів з гастроентероколіт зустрічається авітаміноз, анемія і ахілія. Це теж відноситься до факторів розвитку запального процесу.

Клінічна картина у дорослих і дітей

Симптоми гастроентероколіту в залежності від віку мають особливості. Дорослі сильніше схильні до появи запалення слизової оболонки кишечника. Це пов’язано з вживанням алкоголю. Гастроентероколіт у дітей проявляється у вигляді діареї з блювотою.

Залежно від фактора розвитку в випорожненнях спостерігаються включення слизу, жовчі або крові. Інфекція розвивається протягом 3 днів, і у малюка спостерігається підвищення температури.

 

Поява запалення у дітей буває внаслідок контакту з хворим на вірусні або бактеріальні захворювання.

Гастроентероколіт: симптоми і лікування гострої і хронічної форми

Загальна симптоматика

При гострому гастроентероколіті ознаки починають проявлятися через кілька годин після фактора впливу.

Основні симптоми захворювання полягають в наступному:

  • метеоризм;
  • діарея;
  • відсутність апетиту;
  • ураження і висипання на шкірі;
  • загальне нездужання;
  • біль в області живота;
  • постійна нудота і блювота;
  • зниження ваги.

Пронос при запаленні і подразненні кишечника виникає як на початку, так і супроводжує весь період хвороби. Іноді ознака з’являється на 3 день після зараження, а до цього моменту у хворого спостерігається запор. У калових масах через інфекцію виділяють включення слизу або крові.

Загальне нездужання при гастроентероколіті полягає в слабкості, запамороченні і головних болях. При цьому підвищується температура до 39 ° С. У деяких випадках бувають серйозні прояви хвороби у вигляді втрати свідомості і непритомності.

Больовий синдром в області живота має переймоподібний або тягне характер. У дорослих з’являється печія, неприємна відрижка та відчуття гіркоти у роті. Іноді після блювоти у пацієнта пошкоджується глотка.

Тому до неявним ознаками відносять порушення ковтання.

Гастроентероколіт: симптоми і лікування гострої і хронічної форми

Запалення тонкої і товстої кишки порушує роботу поруч розташованих органів.

Гостра форма хвороби починається раптово. Ознаки наростають стрімко, і через кілька годин у пацієнта підвищується температура. Інкубаційний період запального ураження слизової відбувається як через 2-3 години, так і на 3 добу.

Як проводять діагностику?

Для встановлення діагнозу лікар проводить огляд, збирає дані анамнезу і призначає аналізи. Щоб виявити причину гастроентероколіту, використовують такі методи діагностики:

  • ультразвукове дослідження;
  • аналізи крові, сечі і калу;
  • аналіз блювотних мас;
  • дослідження на віруси.

терапевтичні заходи

Гастроентероколіт, викликаний інфекцією або вірусами, протікає легко. При цьому рекомендується утриматися від прийому їжі в перший день, коли з’явилися ознаки хвороби.

Хворому потрібно заповнювати водно-сольовий баланс організму, вживаючи велику кількість рідини. Протягом наступних 2 днів рекомендується дотримуватися спеціальної дієти. При цьому прийом їжі становить до 5 разів на добу і невеликими порціями.

Щоб відновити пошкоджену слизову оболонку, використовують відвари круп. Крім цього, приймають вівсяну кашу, приготовану на воді, сир з низьким вмістом жиру і курячий бульйон. Коли гострий період хвороби проходить, то лікування гастроентероколіту полягає в додаванні в раціон нежирного м’яса і риби. Страви готують на пару, і рекомендується включати овочі.

Гастроентероколіт: симптоми і лікування гострої і хронічної форми

Щоб не виник рецидив захворювання, радять протягом 14 днів виключити з раціону жирні, гострі і смажені страви. Після гастроентероколіту варто утриматися від вживання свіжого хліба, випічки і продуктів з вмістом великої кількості клітковини.

Лікувальні препарати

При появі симптоматики важкої інтоксикації організму у дітей та дорослих відбувається госпіталізація. Лікування полягає в промиванні шлунка із застосуванням розчину бікарбонату і марганцівки. Лікар призначає курс ентеросорбентів. Якщо у пацієнта запор, то роблять клізму і дають сольові проносні ліки. Щоб заповнити електролітний баланс, вдаються до інфузійної терапії.

При протіканні легкої форми хвороби призначають приймати воду в достатній кількості. Якщо гастроентероколіт виник внаслідок вірусів і бактерій, то можуть призначити антибіотики. Для усунення слабкості і болю використовують спазмолітики. Щоб відновити мікрофлору кишечника, призначають медикаментозні препарати з вмістом пребіотиків, пробіотиків і вітамінів.

Для надання першої допомоги при гострому гастроентероколіті використовують промивання шлунка. У домашніх умовах застосовують слабкий розчин перманганату калію. Процедуру промивання проводять, поки не перестане виходити рідина разом з шматочками неперетравлених харчових продуктів.

При несвоєчасному лікуванні хвороби гостра форма розвивається в хронічну.

Гастроентероколіт: симптоми і лікування гострої і хронічної форми

При появі ознак гострого гастроентероколіту потрібно своєчасно лікувати хворобу. У домашніх умовах слід надати поповнення водного балансу організму. При харчової інтоксикації використовують промивання. Звернення до лікаря допоможе розробити систему терапевтичних заходів для попередження розвитку гастроентероколіту.

Інформація на нашому сайті надана кваліфікованими лікарями і носить виключно ознайомчий характер. Не займайтеся самолікуванням! Обов’язково зверніться до фахівця!

Гастроентероколіт: симптоми і лікування гострої і хронічної форми

Румянцев В. Г. Стаж 34 роки.

Гастроентеролог, професор, доктор медичних наук. Призначає діагностику і проводить лікування. Експерт групи з вивчення запальних захворювань. Автор понад 300 наукових робіт.

Читайте також:   Основні шляхи передачі Норовірус, симптоми інфекції та способи лікування

Задайте питання лікарю

гастроентероколіт

Гастроентероколіт – одночасне запалення слизових оболонок шлунково-кишкового тракту (шлунка, тонкого і товстого кишечника). Гостра форма частіше зустрічається у дітей; хронічний гастроентероколіт зазвичай виступає проявом основного системного захворювання.

Гастроентероколіт: симптоми і лікування гострої і хронічної форми Гастроентероколіт – запалення слизових оболонок шлунково-кишкового тракту

причини

Диспепсичні розлади і діарея при гастроентероколіті обумовлені ураженням слизових оболонок шлунково-кишкового тракту і особливо ворсинок миготливого епітелію кишечника, відповідальних за всмоктування поживних речовин і води в русло кровотоку. Інфекційний гастроентероколіт супроводжується інтоксикацією організму продуктами мікробної життєдіяльності.

Гостра форма гастроентероколіту тісно пов’язана з харчові токсикоінфекції. Серед збудників переважають ентеропатогенні і умовно-патогенні бактерії – сальмонели, шигели, лістерії, кишкову паличку і вульгарний протей. Також відомо кілька вірусів, що викликають гострий гастроентероколіт: еховірус, ротавірус (збудник так званого кишкового грипу), вірус Норуолк і ін.

Інфікування відбувається аліментарним шляхом – при вживанні некип’яченої води і недоброякісних продуктів, засіяних бактеріями, недотриманні правил особистої гігієни та санітарно-гігієнічних норм, прийнятих в кулінарії. При сепсисі і наявності хронічних інфекційних вогнищ може спостерігатися гематогенний занос інфекції – патогенні агенти мігрують в шлунково-кишковому тракті через кровоносну систему з інших органів і систем.

Гастроентероколіти неінфекційної етіології пов’язані з харчовою і лікарською алергією, отруєннями солями важких металів, спиртами, лугами та кислотами або променевої травмою.

Гастроентероколіт: симптоми і лікування гострої і хронічної формиГастроентероколіт може бути пов’язаний з харчовою алергією

Хронічний гастроентероколіт розвивається внаслідок затяжного перебігу гострого запального процесу або на тлі первинних захворювань шлунково-кишкового тракту. Запалення поширюється на підслизовий шар, кровоносні судини, нервові закінчення і серозні оболонки, що призводить до порушень кровопостачання, трофіки і моторики травного тракту.

Імовірність розвитку гастроентероколіту кілька підвищена при станах, які призводять до підвищення проникності слизових оболонок і пригнічення місцевого імунітету:

форми

За характером змін в тканинах шлунка і кишечника розрізняють кілька форм гастроентероколіту:

  • катаральна – прояви запального процесу обмежені гіперемією і набряком слизових оболонок поряд з інтенсивною продукцією ексудату;
  • фіброзна – на внутрішній поверхні шлунка і кишечника з’являється наліт фібрину, який утворюється в ході взаємодії тканинного тромбопластину з фібриногеном, які виділяються разом з ексудатом;
  • флегмонозная – запалення слизових оболонок шлунково-кишкового тракту супроводжується нагноєнням;
  • виразкова – характеризується наявністю виявів на поверхні слизових оболонок;
  • геморагічна – запальний процес супроводжується порушеннями капілярного кровообігу в підслизовому шарі, що призводить до крововиливів і утворення великих вогнищ ерозії.

Найнебезпечнішим ускладненням гастроентероколіту вважається зневоднення організму, що настає через постійної блювоти і профузного проносу, яке може стати причиною летального результату у маленьких дітей і ослаблених пацієнтів.

симптоми гастроентероколіту

Як правило, гастроентероколіт починається з раптового погіршення самопочуття – з’являються нудота і блювота, тягнуть або переймоподібні болі в області пупка або в верхній частині живота, метеоризм, відрижка і печія.

Діарея може спостерігатися як з першого дня захворювання, так і на третю-четверту добу після короткочасного запору. У випорожненнях часто присутній слиз і прожилки крові.

Одночасно спостерігаються ознаки інтоксикації: відчуття слабкості і нездужання, підвищення температури тіла, головний біль і напади запаморочення. У найважчих випадках до описаних симптомів приєднуються непритомність, сплутаність свідомості і марення.

При хронічному перебігу запального процесу диспепсичні розлади виражені помірно або зовсім відсутні, а симптоми гастроентероколіту обмежуються проявами інтоксикації. Хронічний гастроентероколіт також може протікати у вигляді рецидивуючих диспептичних розладів.

Гастроентероколіт: симптоми і лікування гострої і хронічної формиГастроентероколіт починається з нудоти і блювоти

Особливості протікання гастроентероколітів у дітей

В силу недостатнього розвитку імунної системи діти молодшого віку особливо схильні до гастроентероколіту.

Клінічна картина запалення слизових оболонок шлунково-кишкового тракту у дошкільника може з’явитися внаслідок спонтанного підвищення вірулентності умовно-патогенної мікрофлори кишечника і зниження опірності організму при респіраторних інфекціях, алергічних і атопічних станах, тривалих стресах, незбалансоване харчування або різкій зміні раціону.

Диспепсичні розлади і діарея при гастроентероколіті обумовлені ураженням слизових оболонок шлунково-кишкового тракту і особливо ворсинок миготливого епітелію кишечника, відповідальних за всмоктування поживних речовин і води в русло кровотоку.

Інфекційний гастроентероколіт у дітей молодше трьох років в більшості випадків викликає дизентерійна паличка, внаслідок чого розвивається характерна клінічна картина профузного проносу, лихоманки і вираженій інтоксикації. У випорожненнях виявляється велика кількість слизу з домішкою крові.

Внаслідок окислення заліза в складі гемоглобіну калові маси набувають характерного темно-зелений колір. Температура тіла дитини сягає пікових значень в перші три дні захворювання, після чого тримається протягом тижня, а потім йде на спад. У найважчих випадках у дітей з’являються тенезми і спазми сигмовидної кишки, характерні для дизентерійного коліту.

За відсутності адекватного лікування гострий дизентерійний гастроентероколіт у дітей часто переходить в хронічну форму.

Гастроентероколіт: симптоми і лікування гострої і хронічної формиУ дітей при гастроентероколіті спостерігається профузний пронос

Також у дітей часто спостерігається вірусний гастроентероколіт – кишкова форма грипу, яка супроводжується важким гастроентероколіт і наполегливої ​​лихоманкою. Захворювання може ускладнитися отитом, пиурией або пневмонією. Гастроентероколіти особливо небезпечні для немовлят і дітей молодшого дошкільного віку через швидко наступаючого зневоднення і важкої інтоксикації організму.

  • 6 причин збагатити раціон клітковиною
  • 15 рослин, проростки насіння яких варто включити в раціон
  • 5 причин для відмови від антибактеріальних засобів особистої гігієни

діагностика

Гастроентероколіти у дорослих і дітей старшого віку діагностуються терапевтом або гастроентерологом на підставі клінічної картини і анамнестичних даних. Особлива увага приділяється продуктам, які пацієнт вживав незадовго до появи симптомів запалення шлунково-кишкового тракту.

Для уточнення діагнозу потрібно консультація інфекціоніста і лабораторні дослідження калу – копрограма і бакпосев з виділенням збудника і визначенням чутливості до антибіотиків. Для оцінки загального стану пацієнта і виявлення ступеня зневоднення призначаються загальний і біохімічний аналіз крові.

У дітей до трьох років гострий гастроентероколіт диференціюють з тифом шляхом постановки реакції Відаля.

Гастроентероколіт: симптоми і лікування гострої і хронічної формиУЗД органів черевної порожнини дозволяє оцінити ступінь ураження при гастроентероколіті

Для оцінки ступеня ураження шлунково-кишкового тракту і виявлення супутніх патологій при хронічному гастроентероколіті показані інструментальні дослідження шлунка і кишечника: УЗД органів черевної порожнини і малого таза, гастродуоденоскопія, ректороманоскопія, колоноскопія, іригоскопія. При необхідності проводиться гістологічне дослідження біоптату уражених тканин.

Гастроентероколіти неінфекційної етіології пов’язані з харчовою і лікарською алергією, отруєннями солями важких металів, спиртами, лугами та кислотами або променевої травмою.

лікування гастроентероколіту

Аліментарні гастроентероколіти, спровоковані токсикоинфекцией, у дорослих і дітей старшого віку зазвичай протікають легко.

У госпіталізації немає необхідності – достатньо в перший день утримуватися від їжі і вживати якомога більше рідини.

У наступні два – три дні дотримуватися щадну дієту, дотримуючись дрібного режиму харчування – приймати їжу 5-6 разів на день невеликими порціями.

Відновлення пошкодженого епітелію слизових оболонок шлунково-кишкового тракту сприяє вживання відварів круп, вівсяної каші на воді і розвареного рису, нежирного сиру і курячого бульйону.

Після закінчення гострого періоду можна поступово вводити в раціон нежирні м’ясні і рибні продукти, приготовлені на пару, овочеві пюре, яйця некруто і запіканки.

Протягом двох-трьох тижнів після перенесеного гастроентероколіту варто утримуватися від жирних, гострих і смажених страв і копченостей, а також свіжого хліба, здобної випічки, молока, бобових і продуктів, що містять велику кількість клітковини.

Гастроентероколіт: симптоми і лікування гострої і хронічної формиПри легкій формі гастроентероколіту досить утримуватися перший день від їжі і вживати багато води

При появі ознак важкої інтоксикації і зневоднення лікування гастроентероколіту здійснюється в стаціонарі. В першу чергу проводиться дезінтоксикаційна терапія – промивання шлунка розчином бікарбонату і перманганату калію і курс ентеросорбентів, при запорах призначаються глибокі клізми і сольові проносні засоби.

Читайте також:   Список кращих проносних препаратів – основні види

Для заповнення втрати рідини вдаються до інфузійної терапії. У більш легких формах можна обійтися пероральним прийомом води і електролітів. При деяких токсикоинфекциях можлива етіотропна терапія із застосуванням антибіотиків. Шлункові та кишкові болі усувають за допомогою спазмолітиків.

Для нормалізації травлення в відновлювальний період застосовують ферментні препарати, полівітаміни, пребіотики і пробіотики.

профілактика

Для профілактики аліментарних гастроентероколітів досить дотримуватися елементарних правил гігієни і санітарної обробки продуктів: мити руки перед їжею і приготуванням їжі, а також після відвідування туалету, використовувати чистий посуд, рушники і кухонний інвентар.

Овочі і фрукти необхідно мити під проточною водою, а молоко і питну воду – кип’ятити. Не слід відвідувати вуличні кафе і столові з неблагополучної санітарної обстановкою.

У літню пору важливо утримуватися від вживання швидкопсувних продуктів невідомого походження, а під час купання – уникати попадання води в рот.

Для попередження реактивного гастроентероколіту не варто приймати сильнодіючі медикаменти без консультації з лікарем.

При схильності до алергічних реакцій нові і незвичні продукти вводять в меню поступово, починаючи з малих порцій.

Профілактика хронічного гастроентероколіту зводиться до запобігання захворювань органів травлення і порушення обміну речовин – контролю раціону і дотримання оптимального режиму харчування.

Наслідки і ускладнення

Найнебезпечнішим ускладненням гастроентероколіту вважається зневоднення організму, що настає через постійної блювоти і профузного проносу, яке може стати причиною летального результату у маленьких дітей і ослаблених пацієнтів. При тривалому хронічному перебігу гастроентероколіту можлива поява перивентрикулярних зрощень і кишкових поліпів, схильних до злоякісного переродження.

Гастроентероколіт: види, причини, симптоми і лікування

Гастроентероколіт (харчова токсикоінфекція) – захворювання запального характеру, що приводить до поразки шлунково-кишкового тракту, локалізованого переважно в тонкому або товстому кишечнику.

Він представляє велику небезпеку, викликану можливим зневодненням організму при відсутності достатнього контролю. Характеризується стрімким початком і швидким плином.

Як правило, на 3-4 добу при дотриманні рекомендацій лікаря, а також призначення адекватного лікування, симптоми хвороби відступають.

Онлайн консультація по захворюванню «Гастроентероколіт».

Задайте безкоштовно питання фахівцям: Інфекціоніст.

За характером запального процесу, гастроентероколіт диференціюється на:

  • геморагічну форму, представлену ураженням слизової тонкого кишечника ерозивно-геморагічного характеру;
  • катаральну, що зумовлюють гіперемію слизових оболонок, їх набрякання, підвищену секрецію ексудату;
  • флегмонозну, що охоплює процесом гнійного ураження вистилання шлунка. Тяжкість даної форми обумовлена ​​ступенем ураження;
  • виразкову форму, що викликає формування на слизових органів шлунково-кишкового тракту областей, що мають виразкові ураження;
  • фіброзну, що характеризується утворенням на слизових шлунково-кишкового тракту фібринозних плівок. Ця форма зустрічається вкрай рідко.

Також гастроентероколіт можна поділити за ступенем прояву симптомів на:

  • гостру форму, при якій алерген або інфекція, що потрапляють всередину кишечника, викликають або алергічну реакцію організму, або інфекційне зараження грипом, туберкульозом, сепсисом, тифом і т. д .;
  • хронічну форму, розвивається при наявності ураження органів травної системи і має рецидивуючий характер.

Правильне лікування легкої форми захворювання обумовлює сприятливий прогноз, але якщо медикаментозна терапія не тільки неадекватна, але і на часі, то хвороба може набути хронічного перебігу, що зачіпає більш глибокі шари органів шлунково-кишкового тракту.

причини захворювання

Основні шляхи поширення хвороби – пероральний і гематогенний (інтоксикація відбувається завдяки всмоктувальної функції органів шлунково-кишкового тракту, що сприяє потраплянню в кров і поширенню з її струмом токсинів, а також інфекційних збудників).

Продукування захворювання сприяє безліч факторів навколишнього середовища. Так, в залежності від природи виникнення, гастроентероколіт можна класифікувати наступним чином:

  1. інфекційний, диференційовних по виду збудника:
    • бактеріальний, зустрічається найчастіше. Викликається бактеріями сальмонели, кишкової палички, ішеріхіях, протеї, шигели та т. Д .;
    • вірусний обумовлений попаданням всередину організму ЕСНО-вірусу, ротавірусу, Norvalk-агента та ін .;
    • грибковий, що викликається грибами роду Candida;
    • протозойний, розвитку якого сприяють найпростіші одноклітинні організми (лямблії, трихомонади, амеби);
  2. неінфекційний, виникає внаслідок порушення харчування:
    • алергічна форма, що виявляється після прийому їжі. Її розвитку сприяють потрапили в організм з їжею алергени;
    • алкогольна інтоксикація;
    • отруєння організму внаслідок попадання в нього отрут і важких металів;
    • інтоксикація кислотами або лугами;
    • медикаментозне отруєння діуретин і похідними саліцилової кислоти;
    • нераціональне і одноманітне харчування, що характеризується переїданням, зловживанням холодної і гострою їжею, надлишком в раціоні вуглеводів, жирів, клітковини, а також порушенням частоти прийому їжі.

Гастроентероколіт: симптоми і лікування гострої і хронічної форми

кишкові інфекції

Джерелами подібних форм захворювання можуть бути:

  • брудні або погано вимиті фрукти та овочі;
  • молочні продукти, а також сир;
  • консерви, паштети;
  • тварини і людина;
  • випічка з кремовим прошарком.

Крім перерахованих вище, призводять до появи захворювання факторами є присутні в анамнезі хворого авітаміноз, анемії і ахілії.

Найчастіше при наявності в сім’ї або іншому соціумі (дитячих садах, громадських закладах, школах) хоча б одну людину, що хворіє на харчову токсикоінфекцію, гострий гастроентероколіт вражає всіх її членів, поширюючись за допомогою вживання в їжу заражених продуктів.

симптоматика

Гострий гастроентероколіт має досить короткий інкубаційний період, що триває від декількох годин до 3-4 днів. При цьому симптоми хвороби, які можна спостерігати за такий короткий час, такі:

  • відрижка, печія, присмак гіркоти у роті;
  • рясний наліт на мові сірого забарвлення;
  • бурчання і біль в животі, часто локалізована в епігастральній ділянці;
  • надлишкове газоутворення, що супроводжується здуттям живота;
  • пригнічення апетиту;
  • часто спочатку спостерігається затримка стільця до 2 днів, з подальшим переходом в діарею, що характеризується наявністю в калових масах включень прожилок крові і слизу;
  • м’язова слабкість;
  • нудота, сполучена з блювотою неперетравлені фрагментами їжі;
  • сплутаність свідомості;
  • блідість шкірних покривів;
  • збільшення температури тіла, яка доходить до 38-39 градусів;
  • порушення обміну речовин;
  • головні болі;
  • значна втрата ваги;
  • можливі непритомність при тяжкому перебігу хвороби.

У медичній практиці мають місце випадки, де симптоми диспепсії при харчової токсикоінфекції або слабо виражені, а можуть і не бути зовсім. Але при цьому можна спостерігати симптоми інтоксикації організму загального характеру.

Ознаки хвороби у дітей

Через незрілість дитячого імунітету, гастроентероколіт в цьому віці зустрічається досить часто. Причому симптоми, які його супроводжують, трохи різняться з проявами у дорослих:

  • розлад шлунку, при випорожненнях можна спостерігати наявність кров’яних включень і слизу в калових масах;
  • темно-зелене забарвлення калу;
  • ознаки загального отруєння організму;
  • тенезми, податливість ануса і спазми сигмовидної кишки можна візуалізувати при тяжкому перебігу захворювання;
  • підвищення температури, що досягає свого піку за перші 3 дні з моменту зараження, а потім зберігається протягом тижня;
  • блювота, що носить нечастий, але наполегливий характер.

Нерідко в дитячому віці в періоди епідемії грипу можна спостерігати грипозний гастроентероколіт. Причому симптоми його виявляються досить швидко, починаючись з високої температури. У цьому випадку існує велика ймовірність розвитку таких ускладнень, як пневмонія, отит або пиурия.

діагностика

Для правильної діагностики захворювання важливе місце займає вивчення анамнезу. Так, гастроентеролог разом з лікарем-інфекціоністом попередньо з’ясовують у пацієнта склад входять до його недавній раціон продуктів харчування, після вживання яких, з’явилися перші симптоми хвороби. При цьому ставиться попередній діагноз.

Для виявлення мікроорганізму, що викликав гастроентероколіт, підозрілі продукти направляють на аналіз. Блювотні, а також калові маси піддають детальному бактеріологічному дослідженню. Після отримання лабораторних даних, медиками визначається остаточний діагноз, призначається відповідне тяжкості і джерела захворювання лікування.

лікування захворювання

Гастроентероколіт: симптоми і лікування гострої і хронічної форми

лікування гастроентероколіту

Лікування гастроентероколіту важкої форми, на відміну від легкої, має проводитися в умовах стаціонару (інфекційне відділення). Воно повинно включати такі заходи, як:

  • промивання шлунка;
  • антимікробну терапію (проводиться при важких випадках);
  • дезінтоксикаційні заходи, націлені на виведення з організму отруйних речовин;
  • дегідратаційні – для компенсації втрат води, солей, мінералів. Дана терапія заснована на пероральному прийомі сольових розчинів «Ораліта», «Регідрону». У важких випадках гастроентероколіт передбачає лікування, яке виробляється внутрішньовенно.

Ефективному лікуванню сприяє дотримання дієти, заснованої на:

  • рясному питному режимі;
  • дробовому, частому харчуванні (6 разів / день);
  • виключення смаженого, копченого, гострого, пряного, жирного;
  • відмову від вживання молока, чорного хліба;
  • обмеження вживання компотів, сухарів.

Тільки дотримання приписів лікаря і правильної дієти сприяє успішному лікуванню. А ретельна особиста гігієна і миття продуктів харчування дозволять запобігти появі такого захворювання.

Чи всі коректно в статті з медичної точки зору?

Дайте відповідь тільки в тому випадку, якщо у вас є підтверджені медичні знання

Читати нас на Яндекс.Дзен

Захворювання зі схожими симптомами:

Читайте також:   Як в домашніх умовах виявити у себе зараження глистами і як правильно їх вивести?

Дисбактеріоз (співпадаючих симптомів: 18 з 20)

Не секрет, що в організмі кожної людини при різних процесах, в тому числі, перетравленні їжі, задіяні мікроорганізми. Дисбактеріоз – це захворювання, при якому порушується співвідношення і складу населяють кишечник мікроорганізмів. Це здатне привести до серйозних порушень роботи шлунка і кишечника.

… Жовтуха (співпадаючих симптомів: 14 з 20)

Жовтяниця – патологічний процес, на формування якого впливає велика концентрація в крові білірубіну. Діагностувати недугу можуть як у дорослих, так і у дітей. Викликати такий патологічний стан здатне будь-яке захворювання, і всі вони абсолютно різні.

… Кишкова непрохідність (співпадаючих симптомів: 14 з 20)

Непрохідність кишечника – це важкий патологічний процес, для якого характерно порушення процесу виходу речовин з кишечника. Такий недуга найчастіше вражає людей, які відносяться до вегетаріанців.

Розрізняють динамічну і механічну кишкову непрохідність. У разі виявлення перших симптомів захворювання необхідно відправлятися до хірурга. Тільки він зможе точно призначити лікування.

Без своєчасної допомоги лікаря пацієнт може померти.

… Синдром роздратованого кишечника (співпадаючих симптомів: 12 з 20)

Синдром роздратованого кишечника (СРК) – це цілий ряд функціональних порушень, пов’язаних з роботою всіх нижніх відділів травного тракту. По-іншому його називають синдром роздратованої товстої кишки, але страждає не тільки вона. Ця проблема зустрічається у половини населення планети, причому зачіпає як літніх, так і дітей. Найчастіше синдром роздратованої кишки зустрічається у жінок.

… Ентероколіт (співпадаючих симптомів: 12 з 20)

Запальні процеси, що виникають у слизовій оболонці кишечника, є серйозним захворюванням травного тракту, що має назву як ентероколіт.

Запалення може вразити як тонкий кишечник (ентерит), так і товстий (коліт), а після чого, якщо не робляться лікувальні заходи, то уражається і вся оболонка кишечника.

Найбільш поширений ентероколіт у дітей, а й дорослим також відомі симптоми цієї недуги, який в народі зветься – «розлад шлунка».

Гастроентероколіт: симптоми і лікування у дорослих

Гастроентероколіт – це стан, при якому діагностують запальний процес в шлунку, який стосується одночасно товстий і тонкий кишечник.

Згідно з міжнародним класифікатором гастроентероколіт відноситься до розряду токсикоінфекцій. Код за МКХ 10 гастроентероколіту – До 52.

При появі у дорослих симптомів гастроентероколіту лікування захворювання має проводитися своєчасно з тим, щоб воно не перейшло в хронічну форму і не спровокувало серйозні ускладнення.

причини захворювання

Основною причиною гастроентероколіту називають токсикоінфекцію. Її збудниками виступають сальмонели, лістерії, ротавірус, еховірус, шигели та деякі інші патогенні мікроорганізми.

Інфекція передається через неякісні продукти і воду, при недотриманні санітарних норм, під час приготування їжі, викликаючи ознаки гастроентероколіту. Також інфекційний гастроентероколіт може розвинутися при сепсисі і хронічних інфекційних хворобах.

Захворювання неінфекційного характеру пов’язано з медикаментозною алергією, солями важких металів, визначеними кислотами. Хронічну форму може викликати затяжного перебігу хвороб травного тракту, пов’язане із запальними процесами.

У певних випадках гастроентероколіт може передаватися по спадковості. До факторів ризику, які можуть викликати перші ознаки хвороби, відносять:

  • брак вітаміну В;
  • переохолодження, занадто холодну їжу і їжу;
  • регулярні стресові стани;
  • постійне вживання грубої їжі.

Залежно від перебігу запального процесу, виділяють наступні види захворювання:

  1. Геморагічний. У слизовому шарі утворюються судинні порушення у вигляді ерозій, крововиливів і запалень.
  2. Катаральний. Спостерігається набряк слизової, підвищується виділення ексудату.
  3. Виразковий. Характерно наявність виразкових утворень.
  4. Фіброзний. Рідкісний вид, який відрізняється присутністю фіброзних плівок.
  5. Флегмонозний. Виражається не тільки запальним процесом, а й утворенням гнійних накопичень.
  6. Уремічний гастроентероколіт. Даний вид може викликати уремія (підвищений показник азоту сечової кислоти).

Як показує статистика, найбільш частими формами є катаральний і геморагічний гастроентероколіт.

За ступенем тяжкості гастроентероколіт поділяють на:

  1. Гостру форму. Гострий гастроентероколіт, як правило, виникає на тлі інфекції, яка потрапляє в шлунково-кишковому тракті або внаслідок алергічної реакції.
  2. Хронічну форму. Розвивається через хвороб травної системи.

симптоми хвороби

  • Захворювання характеризується швидким інкубаційним періодом, який може розвиватися як через кілька годин після інфікування, так і через 2-3 дня.
  • На початку формування хвороби може виникнути слабкість, зниження апетиту, також з’являється нудота.
  • З розвитком хвороби симптоми гастроентероколіту проявляються наступним чином:
  • здуттям живота і бурчанням в кишечнику;
  • різким зниженням апетиту;
  • рвотами і діареєю, які можуть бути як в перші дні хвороби, так і виникнути через кілька днів. Причому, перед проявом діареї стілець може бути у вигляді запору;
  • наявністю в калових масах кров’яних прожилок;
  • больовими відчуттями в області живота, схваткообразного або тягне характеру;
  • відрижкою, гіркотою в роті;
  • головним болем, ознобом, лихоманкою;
  • кишковим грипом.
  1. Хронічна стадія проявляється менш виражено, при загостренні виникає нудота і блювота, болі в животі, метеоризм і ін.
  2. Потрібно пам’ятати, що своєчасне лікування ранніх симптомів гастроенероколіта, запобігає ризику переходу захворювання в хронічну форму.

діагностика

Перед тим, як призначити лікування гастроентероколіту фахівець вислуховує скарги хворого, уточнює симптоми захворювання, а також проводить огляд. Для встановлення точного діагнозу гастроентеролог призначає лабораторне обстеження, яке включає:

  • біохімічний і загальний аналіз крові;
  • дослідження калу;
  • копрограму;

У певних випадках для більш точної діагностики можливе проведення УЗД внутрішніх органів, колоноскопії і иригоскопии. Така методика допомагає з точністю визначити ступінь ураження кишечника і відбуваються в ньому зміни. При необхідності може призначатися біопсія тканин.

Лікування гастроентероколіту у дорослих

При легкій стадії лікування гастроентероколіту проводитися в домашніх умовах під контролем фахівця. Під час гострої форми в обов’язковому порядку хворого госпіталізують.

Для того щоб лікувальний процес був ефективним потрібно знати, чим лікувати гастроентероколіт.

Основна терапія патології включає:

  1. Антибактеріальні засоби. Інфекційні форми гастроентероколіту потребують таких ліках, як Ампіцилін, Левоміцілін і ін.
  2. Дегідратацію. Захід, який допомагає усунути зневоднення при лікуванні хвороби у дорослих. При легкому перебігу в основному використовуються сольові розчини Регідрону і Ораліта. У більш важких випадках вдаються до допомоги внутрішньовенного введення Дісола, хлосоль і ін.
  3. Процедуру дезінтоксикації, що допомагає вивести токсини з організму. При такому лікуванні проводитися промивання шлунка за допомогою бікарбонату, також можливе застосування марганцівки. У разі запору використовуються клізми або проносні препарати.
  4. Симптоматичну терапію. При лікуванні гастроентероколіту застосовуються препарати у вигляді таблеток або інші лікарські форми, що усувають біль, нормалізують травлення і зміцнюють імунну систему.

Дієта при гастроентероколіті у дорослих

Важливим заходом при одужанні у дорослих вважається правильне харчування і дотримання спеціальної дієти. Для цього потрібно знати рекомендовані і виключені продукти і страви, які можна вживати під час захворювання.

У перші дні хвороби приймають тільки рідина. Потім вводяться харчові продукти, які не подразнюють слизову, це каші, запіканки, киселі. Після гострого періоду при гастроентероколіті дієтичний стіл може включати: нежирні парові котлети, яйця, рибу, неміцні бульйони, овочі.

З харчування необхідно виключити:

  • гострі, смажені та жирні страви;
  • сирі овочі і фрукти;
  • продукти, які викликають бродіння.

Таких же принципів харчування потрібно дотримуватися і при лікуванні хронічного недуги.

можливі ускладнення

Найбільш небезпечним ускладненням вважається зневоднення організму, до якого призводять часті блювоти і пронос. Такий стан може позначитися зниженням артеріального тиску, задишка, а також у важких випадках привести до непритомності і навіть комі.

Також хронічна стадія може відбитися появою поліпів у кишечнику, які при відсутності лікування нерідко переростають в злоякісні утворення.

прогноз

При грамотному і своєчасному лікуванні прогноз з приводу захворювання цілком сприятливий.

Якщо ж патологія запущена або перейшла в хронічну форму, недуга може зачіпати глибші шари органів і викликати серйозні ускладнення.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *