Що таке кускус, його користь і калорійність

Кускус – зернове блюдо, яке виготовляється з маленьких кульок пшениці твердих сортів. У слов’янських країнах з’явилося не так давно, але швидко заслужило популярність.

У складі кускусу є ряд цінних мінералів і протеїнів, які приносять відчутну користь здоров’ю. Регулярний прийом страви сприяє поліпшенню роботи імунної системи і щитовидної залози, зниження ризику розвитку серцево-судинних захворювань і злоякісних пухлин.

Що таке кускус?

Кускус: що це таке, користь і шкода, калорійність на 100 грам

Кускус (або кус-кус) – це пшенична крупа, яка є основним інгредієнтом для приготування однойменного страви.

У стародавні часи кускус виготовлявся з проса, в наш час – з пшеничної крупи твердих сортів або манної крупи. Зовні він нагадує рис, довжина крупинок від 1 до 3 мм.

Існує кілька типів кускусу:

  1. Марокканський. Є найдоступнішим варіантом, характеризується меленьким розміром крупинок (іноді – менш 1 мм).
  2. Ізраїльський. Має приємний горіховий смак, важко розжовувати. Діаметр крупинок – середній (близько 2 мм).
  3. Ліванський. Відрізняється найбільшим розміром (3 мм) і тривалим приготуванням.

Кус-кус в останні роки набув широкого поширення завдяки невеликій калорійності і біологічного потенціалу.

Зазвичай його готують на пару або відварюють. Традиційно подається разом з тушкованим м’ясом і овочами, заправляється лимонним соком.

Чим він корисний – 5 фактів

В даний час доведено ряд корисних властивостей кускусу для людини. Нижче розглянуті 5 основних.

1. Має багатий склад

Кускус володіє невеликою калорійністю (близько 112 калорій на 100 грам) і містить безліч цінних білків і мінералів:

Найменування компонента Приблизний відсоток від добової потреби (на 100 грам)
білки 5%
клітковина 7%
вітамін B1 4%
вітамін B5 7%
вітамін B9 4%
вітамін PP 5%
калій 2%
фосфор 3%
марганець 4%
селен 50%

Основна перевага крупи – високий рівень селену в складі, необхідного для злагодженої роботи щитовидної залози. Не менш цінна роль відводиться білкам, які пов’язані з масою переваг (від профілактики серцево-судинних захворювань до зниження ваги).

2. Має антиоксидантну дію

Кускус: що це таке, користь і шкода, калорійність на 100 грамСелен, що входить до складу крупи, за даними китайських вчених, є найпотужнішим антиоксидантом.

Селен пригнічує хронічне запалення (з яким пов’язана поява хронічних захворювань і раку), а також блокує дію вільних радикалів на всі клітини організму, яке призводить до їх руйнування або злоякісного переродження.

Селен особливо важливий для щитовидної залози. Він знижує ризик розвитку захворювань з боку цього органу (дифузний токсичний зоб, аутоімунний тиреоїдит і т.п.), а також нормалізує вироблення гормонів (Т3 і Т4). Подібні відомості наводять експерти з Португалії.

3. Має протиракову ефектом

Кускус: що це таке, користь і шкода, калорійність на 100 грамДоведено, що селен, що входить до складу кускусу, здатний знизити ризик злоякісного переродження тканин будь-якого органу.

Китайські вчені систематизували дані 69 досліджень і прийшли до висновку, що селен запобігає появі раку наступних органів:

  • молочні залози у жінок;
  • стравохід;
  • шлунок;
  • передміхурова залоза у чоловіків.

Також підкреслюється висока ефективність кускусу з метою профілактики раку легенів у завзятих курців при поєднанні з вітамінами C і E.

4. Зміцнює імунітет

Кускус: що це таке, користь і шкода, калорійність на 100 грамСелен у складі крупи, як уже було сказано, пригнічує хронічне запалення і блокує вільно-радикальні механізми. Отже, він запобігає появі будь-яких збоїв в роботі імунної системи.

Дослідження, проведені під контролем американських вчених, демонструють, що селен посилює місцеві і загальні фактори імунітету.

Мінерал покращує розпізнавання і забезпечує своєчасне знищення чужорідних агентів, що потрапили в організм.

5. Знижує ризик розвитку захворювань серця і судин

Кускус: що це таке, користь і шкода, калорійність на 100 грамНауковці з США встановили, що рослинні білки, які містяться в кускус, мають масу переваг для здоров’я. Вони здатні:

  1. Знижувати рівень артеріального тиску. Таким чином запобігається розвиток або поліпшується перебіг гіпертонічної хвороби.
  2. Надавати частота серцевих. Кускус знижує концентрацію загального холестерину і його атерогенной фракції – ЛПНЩ. Подібна властивість дозволяє запобігти утворенню атеросклеротичних бляшок на стінках артерій і попередити розвиток ішемічної хвороби серця, інсульту, інфаркту міокарда та ряду інших патологій, асоційованих з атеросклерозом.

Безпека і шкода

Кускус: що це таке? Користь і шкода для організму

ПОЛЬЗАВРЕД

Наявність вітаміну В5. Непереносимість продукту або харчова алергія.
Покращує функціонування шлунково-кишкового тракту. Сприяє розвитку щитовидної залози, а також діабету.
Бере участь у розвитку водно-сольового обміну. Має високу калорійність.
Допомагає роботі мозку.
Використовується при схудненні.
Захищає шкіру і волосся від раннього старіння.
Виводить з організму «шкідливий» холестерин.
Рятує волосся і шкіру від передчасного старіння.
Допомагає при болях в суглобах.
Блокує утворення каменів в нирках.
Виробляє статеві гормони у жінок.
Рекомендований при вагітності.
Активізує водно-сольовий обмін.

Виробляється продукт таким же способом, що і макаронні вироби невеликих розмірів. Дрібні крупинки кускуса користуються великим попитом в кулінарній справі.

Продукт особливо популярний на Сході, де його вважають корисною і здоровою їжею.

Однак дієтологи і лікарі до цих пір не можуть прийти до спільної думки, шкідливий кускус або все-таки корисний. Відомо, що в ньому міститься безліч багатих мінералами і вітамінами речовин. При неправильному застосуванні та дозуванні продукт може завдати шкоди здоров’ю людини.

склад

Кускус готують автоматизованим шляхом. Його виробляють з манної крупи. Це пшеничне виріб вважається корисною і ситної їжею. ГІ (глікемічний індекс) манки нижче, ніж у рису і макаронів.

Однак вона має великий склад ніацину, рибофлавіну і фолієвої кислоти. Манна крупа багата фосфором, міддю, залізом і вітаміном В5.

Ці характеристики роблять її особливою серед інших злачних культур.

Кускус: що це таке, користь і шкода, калорійність на 100 грам

Манка є основним компонентом кускусу. Але його відрізняє особливий, приємний смак. Сам продукт розсипчастий, жовтуватого відтінку. Його активно додають в багато блюд. Причому з нього можна готувати як солодку, так і солону їжу. Це відмінний варіант для гарнірів, салатів або супів.

калорійність

На сто грам кускусу припадає близько 370 ккал. Його калорійність висока. Але це не означає, що від нього можна швидко набрати вагу. У складі продукту є вуглеводи. Вони розщеплюються тривалий час, тому жир не встигає відкладатися в організмі.

особливості вживання

Якщо людина не має будь-якої харчової алергії на кускус, він може приймати продукт в їжу в будь-якому вигляді і без обмежень.

У складі продукту є клейковина, яка часто провокує алергічний ефект. Це характерно для людей, які страждають на целіакію. У такому випадку варто утриматися від вживання цієї крупи в їжу. Через високу калорійність кускус не рекомендований для повних людей, любителів фаст-фуду.

Неправильне застосування продукту може призвести до погіршення здоров’я або появи зайвої ваги. Щоб уникнути важких наслідків, найкраще є кускус не більш 3 раз в сім днів. Ця крупа ніяк не може зіпсувати страву.

Вона гармонійно поєднується з багатьма продуктами. Чудово підходить для сніданку. У неї можна додавати горіхи і фрукти. На обід можна приготувати страви з кускусу з м’ясом або рибою.

Але збільшувати порцію не варто, 200-300 грам на добу буде достатньо.

Для вагітних

Вагітність – складний стан. Організм вагітної жінки постійно потребує корисних речовинах. Кускус ідеально підходить в якості поживної їжі для майбутніх мам. У його складі є фолієва кислота. Вона бере участь у формуванні нуклеїнових кислот. Останні допомагають попередити аномалію плода на ранніх термінах.

Кускус: що це таке, користь і шкода, калорійність на 100 грам

Крім того, фолієва кислота допомагає створенню кров’яних тілець, які стежать за виробленням серотоніну. Однак застосовувати цей продукт слід з обережністю. Величезна кількість калорій в крупі здатне додати вагу. На останньому терміні вагітності велику вагу доставляє жінці незручності.

маленьким дітям

Вівсяні, злачні, пшеничні та інші культури дуже корисні для малюків. Кускус можна давати дітям починаючи з 6 місяців. Порція повинна бути строго обмеженою – 6-7 чайних ложок в день. Зазвичай його розводять з молоком і дають дитині. Якщо протягом доби у малюка не було будь-яких ускладнень, то можна спокійно продовжувати його підгодовувати цією кашею.

В період лактації

Особливість кускусу – в багатстві корисними вітамінами. Тому лікарі рекомендують включити його в свій раціон. Допускається вживання крупи при грудному годуванні. Однак не варто забувати про можливу алергії у дитини. Щоб уникнути появи зайвих кілограмів, мамі слід стежити за дозуванням продукту.

Для людей в похилому віці

Для людей похилого віку рекомендовано використання кускусу в якості харчового продукту. Він допомагає роботі кишечника, при запорах або проносі.

Кускус: що це таке, користь і шкода, калорійність на 100 грам

зберігання

Кускус – універсальний і довговічний продукт. Завдяки цим якостям він залишається улюбленим і затребуваним товаром. Після розтину пачки потрібно акуратно і щільно упакувати продукт. Потім віднести його в темне прохолодне місце, бажано без зайвих запахів. У такому стані він збережеться близько одного року.

правильно вибрати

Багато хто хоче витягти з кускусу максимальну кількість корисних властивостей. Але для цього необхідні деякі знання про сам продукт. Особливо складно вибрати по-справжньому правильний сорт. Розглянемо основні правила вибору:

  • необхідно оцінити зовнішній товарний вигляд продукту. Особливо актуальний гранульований;
  • при виборі варто віддати перевагу продукту з твердого сорту пшениці, ячменю або рису високої якості;
  • важливу роль відіграє термін придатності продукту. На упаковці товару повинна бути вказана дата виготовлення;
  • необхідно звертати увагу на склад товару. Справжній продукт містить тільки воду і крупу. В іншому випадку його не можна вважати корисним;
  • якщо товар хорошої якості, то на його упаковці виробник вказує загальну інформацію про продукт;
  • виріб повинен бути упаковано в картон чи папір;
  • слід ретельно оглянути упаковку. На товарі не повинно бути ніяких пошкоджень, навіть дрібних, адже сама крупа дуже дрібна. Товар повинен бути герметично упакований, інакше, пропадуть всі смакові і ароматичні характеристики кускусу;
  • найкраще вибирати арабську продукцію. За своєю якістю вона користується популярністю серед споживачів.

Читайте також:   Як правильно плавати для схуднення і скільки можна спалити жиру?

Придбавши продукт, необхідно пересипати його в скляну тару. У такій ємності кускус точно не зіпсується. Головне, не ставити його поруч з ароматичними продуктами. В таких умовах крупа може зберігатися цілий рік.

Спосіб приготування

Кускус можна використовувати як гарнір або окремого страви. На Сході його, як правило, готують на пару. У домашніх умовах згодяться каструлі, пароварки або мультиварки.

Кускус: що це таке, користь і шкода, калорійність на 100 грам

Розберемо методи приготування кускуса в пароварці:

  • налити на крупу трохи соняшникової олії;
  • потерти руками і залити водою;
  • в пароварку налити бульйон і поставити на вогонь;
  • варити крупу слід без кришки;
  • після приготування кускус необхідно перекласти в іншу тару, розпушити і полити водою.

користь

Вживання кускусу в їжу обумовлено його корисними властивостями. Розглянемо докладніше про деякі з них:

  1. Вміст вітаміну В5. Завдяки цьому поліпшується тонус організму, а імунітет стає міцним. Щоб зарядити тіло енергією і позбутися від депресії, можна скористатися корисними особливостями кускусу, збагаченого вітаміном В5.
  2. Нормалізація шлунково-кишкового тракту. У складі продукту є калій, мідь, харчові волокна і залізо. Ці мікроелементи допомагають роботі травної системи.
  3. Поліпшення водно-сольового обміну.
  4. Стимуляція роботи мозку. При періодичному вживанні кускусу активно працює мозок.
  5. Зміцнення серцевого м’яза. На це особливо впливає вміст у продукті калію.
  6. Позбавляє від зайвої ваги. Кускус – дієтичний продукт. У ньому міститься близько 70% вуглеводів. Вони створюють відчуття ситості і добре розщеплюються в організмі. Кускус багатий клітковиною. Саме вона допомагає організму позбавлятися від зайвих кілограмів.
  7. Підвищення гемоглобіну і зниження холестерину.
  8. Калорійність. Наявність калорій і корисних властивостей в продукті робить його специфічним продуктом. Ці компоненти особливо необхідні для спортсменів, маленьких дітей і людей похилого віку.
  9. Допомагає при болях в суглобах і сприяє виробленню жіночих статевих гормонів. Цей процес відбувається за рахунок високого складу міді в продукті.
  10. Попереджає посивіння волосся. А також рятує шкіру від передчасного старіння.
  11. Добре поєднується з багатьма продуктами. Завдяки високій калорійності, крупа підходить для страв з риби, овочів, фруктів і горіхів.
  12. Покращує стан при вагітності. У складі продукту є нуклеїнова кислота. Саме вона перешкоджає аномального розвитку плоду.
  13. Смачна страва. Вельми правильно додавати або поєднувати страви з кускус. Стало відомо, що він перешкоджає випаданню волосся і забезпечує їх швидке зростання. Крім того, їжа з такою крупи додає енергії і сили. Це важливо для людей, що займаються фізичною працею і спортом. Компоненти продукту призводять організм в тонус і не дають тілу швидко втомлюватися.
  14. Зміцнення імунітету.

шкода

  1. Збільшує шанс розвитку діабету. Кускус швидко розщеплює вуглеводи в організмі. Однак людям, схильним до діабету, небажано допускати такий продукт в свій раціон.
  2. Протипоказаний при індивідуальній непереносимості. У деяких людей може з’явитися алергія на злаки.У такому випадку варто утриматися від вживання кускусу.
  3. При неправильному харчуванні слід відмовитися від продукту. У ньому міститься величезна кількість калорій.

Якщо людина в добу споживає велику кількість їжі, застосування кускусу лише погіршить стан здоров’я.

Це стосується людей із зайвою вагою, які захоплюються фастфудом або солодощами.

Що таке кускус. Користь і шкода для організму

Кускус – відомий багатьом продукт кулінарії, який особливим чином обробляють для приготування основних страв в кухнях різних народів світу. Зовні він схожий на пшоно, але смак його відрізняється.

Сьогодні цей продукт рідко називають крупою, все більше він характеризується як аналог макаронних виробів, але в більш дрібних формах.

Його застосовують у всьому світі, але найбільшою популярністю він користується у східних країнах (Лівії, Тунісі, Алжирі).

Перед тим як потрапити на прилавок магазину, кускус проходить кілька стадій обробки. Спочатку його формують з злегка вологою борошна і дрібної манної крупи, потім просівають крізь сито.

Крупинки, які залишаються в ситі, відправляються в сушарку, а ті, що випали з нього – йдуть на подальшу обробку. Висушування може тривати до двох місяців.

Сьогодні це механізований процес, його вперше налагодили в Європі через підвищення попиту на продукт.

Кускус: що це таке, користь і шкода, калорійність на 100 грам

Історія появи кускус

Вперше історики знаходять згадки про кускус в писаннях, що відносяться до XIII століття. Торговці, що ходили по пустелі, побачили, як в селищах жінки готували щось незвичайне. Крупа, яка варилася набагато швидше будь-якого зерна, сподобалася мандрівникам.

Вони і поширили її спочатку по країнам Магрибу, а потім і по всьому світу. Каравани везли з собою величезні запаси кускусу, а потім умільці дізналися рецепт його приготування.

Згодом продукт став улюбленою їжею не тільки у мандрівників, але й завоював серця європейців.

До цього дня виріб, приготоване вручну, цінується вище, ніж того, що зроблено на автоматизованому виробництві. Створити його можна так: взяти дрібну манну крупу, висипати її в увігнуте блюдо, яке заздалегідь слід подпиліть борошном.

Скропити продукт підсоленою водою, а потім обома руками перекочувати крупу по поверхні миски, поперемінно додаючи то борошно, то воду, завдяки яким крупинки поступово перетворяться в маленькі кульки (розміром з пшоняна зернятка). Потім отриманий склад двічі просівається, спочатку через більша, потім через дрібне сито.

Ті крупинки, що залишаться в ситі (близько 1,5 мм в діаметрі), і є готовий кускус, який треба підсушити, а потім пересипати для зберігання в полотняні мішки.

Кускус використовується для приготування основних страв берберської і магрибську кухонь, став улюбленцем у італійців, французів. А в Ізраїлі створили свій аналог кускусу – ПТІТ, розмір якого трохи більше, а форма нагадує рисові крупинки.

Хімічний склад

Корисні властивості продукту відомі здавна. Він збагачений вітамінами (група В: В1 і В2, В6, В5 В9) і мікроелементами. Є невичерпним джерелом калію, фосфору, цинку, міді, заліза, марганцю. У 100 грамах вареного кускусу присутній денна норма міді, необхідної для попередження появи сивого волосся.

100 вироби містить: 12,8 г білків, 0,6 г жирів, 72,4 г вуглеводів. Калорійність продукту досить велика – 376 ккал. Страви з нього виходять ситними, здатними надовго задовольнити голод, тому кускус входить до переліку продуктів для деяких дієт.

Користь кускусу для організму

При регулярному вживанні продукту, організм отримує достатньо вітамінів групи В, що дозволяє підтримувати в оптимальному стані нервову систему, позбавлятися від безсоння, тривожності. Людина, яка любить і часто їсть кускус, легше справляється зі стресами, депресіями.

ВАЖЛИВО!  Корисні речовини втрачаються при впливі на них високими температурами, тому особливу користь продукт принесе, якщо готувати його на пару.

✔ Кускус має середній глікемічний індекс при великому вмісті вуглеводів, тому він рекомендований в їжу хворим на цукровий діабет (необхідна консультація з лікарем перед початком регулярного вживання).

✔Високий вміст калію – джерело здоров’я для серцевого м’яза. Кускус здатний ефективно знижувати показники холестерину в крові, підвищувати рівень гемоглобіну.

✔Мідь, що входить до складу продукту, стимулює виробництво організмом меланіну, що захищає волосся від посивіння. Цей же мінерал допомагає вироблятися жіночих статевих гормонів. Вітамін В9 дозволяє клітинам і тканинам швидше регенерувати після травм.

✔Виріб корисно для ефективної боротьби із захворюваннями органів шлунково-кишкового тракту, покращує перистальтику кишечника, зупиняє діарею, всмоктуючи токсини і виводячи їх природним шляхом з організму. Кускус включають в дієтичне харчування при харчових отруєннях.

✔Людям, зайнятим важкою розумовою працею показано регулярне вживання в їжу крупи. Вона підвищить концентрацію уваги, поліпшить здатності до сприйняття інформації, аналітичного мислення.

✔ При невтомній боротьбі із зайвою вагою кускус стане відмінним живильним продуктом, що дозволяє швидко насититися невеликим його кількістю.

Відчуття голоду відступить надовго, пригнічуючи вироблення гормону апетиту – греліну. Продукт здатний виводити зайву рідину з організму, позбавляючи від набряків і знижуючи вагу.

Швидке позбавлення від токсинів і шлаків відбувається завдяки наявності в складі клітковини.

✔Поліпшення імунітету відбувається вже через місяць регулярного вживання продукту. Загальний тонус організму покращиться, пропаде відчуття постійної втоми і незадоволеності. Висока поживна цінність продукту робить його корисним для дітей і літніх людей, всіх, хто хворий або переніс складні операції, інфекційні захворювання.

✔ Вагітним жінкам показано вживання продукту, який знижує ризик розвитку патології плода за рахунок наявності нуклеїнових кислот.

Протипоказання і шкода

І корисні продукти можуть завдавати шкоди організму. Протипоказаннями до вживання кускусу є:

  • індивідуальна непереносимість продукту;
  • цукровий діабет I типу (при частому споживанні);
  • алергія на глютен – люди, хворі на целіакію не повинні їсти кускус.

Не слід часто вживати виріб при бажанні схуднути. Його треба поєднувати з менш калорійними продуктами: тушкованими овочами і т.д.

При захворюваннях щитовидної залози не можна вживати в їжу кускус.

Не рекомендується зловживати продуктом: його можна їсти раз на добу на сніданок або в обід, а порція не повинна перевищувати 100 – 150 г за один раз.

Кускус: що це таке, користь і шкода, калорійність на 100 грам

Як приготувати кускус

Для приготування крупи в ідеалі використовують особливу каструлю – кускусьеру. На першому її ярусі готуються овочі, а на другому (на пару) відбувається приготування найбільшої крупи, яка просочується ароматами спецій.

Для веганів існує безліч рецептів приготування страв з кускус. Ось кілька з них.

Рецепт №1. Кускус з овочами

продукти:

  • кускус,
  • морква,
  • цибуля,
  • сезонні або заморожені овочі (перець, кольорова капуста, горошок, кукурудза, пр.).

Обсмажити на сковороді цибулю і моркву, додати овочі. Тушкувати під кришкою 10 – 15 хвилин на слабкому вогні. Додати кускус і трохи води, згасити ще 5 – 7 хвилин під кришкою.

Кускус: що це таке, користь і шкода, калорійність на 100 грам

Рецепт №2. Салат з кускуса

продукти:

  • кускус,
  • огірки,
  • солодкий перець,
  • базилік,
  • кінза,
  • яблучний оцет,
  • лимонний сік,
  • сіль,
  • оливкова олія.

Овочі нарізати кубиками, зелень дрібно нашаткувати. Залити кускус окропом (10-15 хвилин), додавши 2 чайні ложки оливкової олії. Всі продукти скласти в миску, перемішати, залити лимонним соком і яблучним оцтом (по 1 чайній ложці), посолити за смаком (можна обійтися без солі).

Чи можна їсти кус кус при схудненні? Кус кус при дієті: рецепти, відгуки схудлих

Родина даної крупи – Марокко, Північна Африка. Там кускус вважається національним блюдом. Втім, не менш популярна крупа і в Тунісі, Алжирі, Лівії та інших країнах. Поширена вона і в італійській, ізраїльської та французької кухні.

Отже, що ж собою являє кускус? Він виготовляється з роздробленої манної крупи твердих пшеничних сортів. Як правило, для його виробництва використовується рис, пшоно і ячмінь.

Що ж стосується техніки виготовлення, то її можна порівняти з виробництвом макаронів, тільки досить дрібних – 1,5-2 міліметра.

Варто відзначити, що каша кус кус для схуднення відгуки має в основному позитивні.

Як вже було сказано, кускус може виготовлятися з різних видів злаків, але найчастіше все ж застосовується пшоно. Завдяки такому складу, блюдо має безліч корисних властивостей.

Крім того, останнім часом став поширений кус кус для схуднення, так як дієтологи відзначили, що блюдо відмінно насичує шлунок і збагачує організм безліччю вітамінів, мінералів і мікроелементів, але при цьому містить в собі зовсім мало калорій, завдяки чому таку їжу можна сміливо включати навіть в самий низькокалорійний раціон!

Кускус: що це таке, користь і шкода, калорійність на 100 грам

Чи корисний кускус при схудненні

Отже, чи можна їсти кус кус при схудненні? Переважна частина складу каші – це білки і складні вуглеводи.

Блюдо збагачене пантотеновой кислотою, а вона, як відомо, неймовірно корисна при зниженні життєвого тонусу, порушення сну, швидку стомлюваність, часті депресії.

Також в крупі досить багато міді, заліза, фосфору, калію і харчових волокон, які відповідають за нормальну роботу шлунково-кишкового тракту, правильний водно-сольовий обмін і мозкову діяльність.

Простіше кажучи, кускус ідеально підійде для людей зі зниженою імунною системою, а також низьким рівнем гемоглобіну. Крім того, такий продукт буде корисний в період зниження ваги.

Розглядаючи питання, чи можна кус кус на дієті, слід зазначити калорійність, яка є досить високою – на 100 грам продукту припадає близько 375 ккал. Однак при правильному приготуванні і помірному вживанні такої страви можна досягти непоганих результатів у схудненні і оздоровити свій організм.

Крім безлічі корисних властивостей, кускус ще і володіє чудовим смаком, який кардинально відрізняється від манки, з якої він виготовляється. Він має дуже ніжну розсипчасту консистенцію і красивого золотистого відтінку.

Готують кускус зазвичай на пару. Подавати до столу його можна як в гарячому, так і в холодному вигляді.

Кускус стане прекрасним доповненням до м’ясних страв, риби, морепродуктів, горіхів і овочів.

Кускус: що це таке, користь і шкода, калорійність на 100 грам

Як готувати дієтичний кускус?

Для приготування такої страви вам буде потрібно пароварка, в якій є як мінімум дві ємності. У нижній частині готуйте овочі з м’ясом (відмінно підійде курка, телятина або кролятина в поєднанні з ріпчастою цибулею, морквою і гарбузом). У верхній ємності готується безпосередньо кускус, який буде просочуватися парами овочів з м’ясом.

Серед усіх рецептів приготування, ідеальним способом подачі кускусу – в глиняній мисці. У центр крупи помістіть м’ясо або курку, а навколо – овочі. Отриману гірку посипте подрібненими горіхами.

Блюдо має дивовижний смак, приголомшливий аромат, а головне, відрізняється дієтичними властивостями, адже і саму крупу, і м’ясо з овочами вам належить готувати на пару, а значить, в їжі не буде зайвим жиру.

Так як в цій страві багато складних вуглеводів, які забезпечують тривале відчуття ситості, ви можете включати кускус в меню ланчу або обіду, щоб насититися на цілий день вперед. Тоді вам буде цілком достатньо легенького вечері зі свіжого салату або нежирного кисломолочного продукту.

Кускус: що це таке, користь і шкода, калорійність на 100 грам

Кус кус при дієті можна поєднувати з такими продуктами:

  • нежирна шинка;
  • тушковані овочі (кабачки, баклажани, помідори, цвітна капуста і т. д.);
  • свіжі овочі (огірки, зелень, помідори, редиска, цибуля, часник);
  • нежирні сорти м’яса і птиці (курятина, індичатина, телятина, яловичина, кролятина);
  • морепродукти (креветки, мідії, кальмари, гребінці).

Відповідаючи на питання, чи можна їсти кускус при дієті, варто відзначити, що даний продукт відмінно доповнить найрізноманітніші продукти, але рекомендується все ж віддавати перевагу м’ясу з овочами.

Бажано готувати їх в пароварці одночасно, так як кускус має унікальну властивість вбирати в себе інші аромати, тому така трапеза обов’язково стане дуже вишуканою, і ви відкриєте для себе нові поєднання смаків і запахів!

Кус-кус – користь, калорійність і склад

Кускус: що це таке, користь і шкода, калорійність на 100 грам

Кус-кус – це смачна страва, яке прийшло в нашу країну зі Сходу. Під цією назвою світові відома крупа, з якої багато східні народи готують неймовірний плов з фруктами, овочами, а також спеціями. Користь кус-куса прихована в тому, що виготовляється крупа з твердих сортів пшениці за допомогою спеціальної технології.

Кулінари з усього світу винайшли масу рецептів приготування смачної страви. Можна приготувати солоне і гостре, пряне і солодке блюдо, а також численні закуски на основі крупи.

Цікаво, що в стародавні часи на Сході до виготовлення кус-куса допускалися виключно жінки, які збризкували водою крупинки манки.

Після цього їх обсипали сухий крупою і скачували мініатюрні кульки вручну.

Хімічний склад

Корисний кус-кус своїм вітамінним і мінеральним складом. Це невичерпне природне джерело вітамінів групи В (В1 і В2, В6 і В5, а також В9). Також крупа щедра мінералами: калієм і фосфором, цинком і міддю, залізом і марганцем. Всього в 100 грамах вареної каші міститься чверть добової норми міді, яка перешкоджає появі сивого волосся.

Калорійність кус-куса

У 100 грамах продукту містяться білки (12,8 г), вуглеводи (72,4 г) і зовсім небагато рослинних жирів (0,6 г). Це ситний і корисний продукт, при цьому калорійність кус-куса досить велика – 376 ккал на 100 грамів.

Корисні властивості кус-куса

Кускус: що це таке, користь і шкода, калорійність на 100 грам

Кус-кус – ситний і корисний продукт, який підвищує рівень гемоглобіну, а ось рівень «поганого» холестерину в крові, навпаки, знижує. Завдяки досить високому вмісту міді в каші вона попереджає розвиток і виникнення хвороб суглобів, а також сприяє виробленню статевих жіночих гормонів.

Корисний кус-кус також і тим, що містить в собі вітаміни групи В. Так, вітамін В5 допомагає пережити стресові ситуації, а також позбутися від депресії, безсоння, синдрому хронічної втоми і дратівливості.

Для того щоб поліпшити регенерацію клітин шкіри, а також волосся, підвищити імунітет, опірність організму до різних захворювань, підвищити життєвий тонус, та й просто поліпшити настрій, потрібно включити в свій раціон смачну кашу.

Також вітаміни, якими багатий кус-кус, стануть відмінною профілактикою передчасного старіння, а також ранньої появи сивини.

Це досить калорійна, живильна і ситна каша. Її рекомендують вживати людям, зайнятим на важких роботах, корисно це страва і літнім людям, спортсменам, що росте.

У цій каші середній глікемічний індекс. Це означає, що засвоюється вона організмом поступово, рівень глюкози також поступово підвищується. Саме з цієї причини рекомендується кус-кус включати в меню діабетикам і людям, що страждають порушенням обміну речовин. Якщо постійно вживати кашу, фахівці стверджують, що ризик захворіти на цукровий діабет значно знижується.

Крім того, продукт запобігає розвитку хвороб суглобів, налагоджує роботу травної системи.

Рецепт приготування кус-куса (відео)

Кускус: що це таке, користь і шкода | Їжа ці ліки

Кускус: що це таке, користь і шкода, калорійність на 100 грам

Кускус – що це таке, користь і шкода для організму жінок і чоловіків

У 100 грамах приготованого кускусу міститься (у% від рекомендованої добової норми споживання) (1):

  • Калорійність: 112 ккал (6%).
  • Вуглеводи: 23,2 г (8%).
  • Жири: 0,2 г (0%).
  • Білок: 3,8 г (8%).
  • Клітковина: 1,4 г (6%).
  • Тіамін: 0,1 мг (4%).
  • Ніацин: 1 мг (5%).
  • Фолієва кислота: 15 мкг (4%).
  • Пантотенова кислота: 0,4 мг (4%).
  • Марганець: 0,1 мг (4%).
  • Селен: 27,5 мкг (39%).
  • Омега-3 жирні кислоти: 3 мг.
  • Омега-6 жирні кислоти: 60 мг.

Кускус також містить в незначній кількості такі вітаміни, мінерали та поживні речовини, як вітамін E, вітамін K, рибофлавін, вітамін B6, холін, кальцій, залізо, магній, фосфор, калій, натрій, цинк і мідь.

Вживання кускусу сприяє зниженню рівня запалення в організмі, знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, запобігає раку, підвищує імунітет, сприяє схудненню і багато іншого. Ось чим корисний кускус для здоров’я людини:

1. Багатий селеном

Одним з найбільш важливих поживних речовин в кускус є селен. Всього одна 200 грамова порція цього продукту містить майже 80% від рекомендованої добової норми споживання цього мінералу.

Селен – важливий мінерал, що володіє багатьма корисними властивостями. Це потужний антиоксидант, який допомагає вашому організму відновлювати пошкоджені клітини і зменшує запалення (2).

Він також грає роль в підтримці здоров’я щитовидної залози. Він необхідний для правильної функції щитовидної залози, захищає її від пошкоджень і сприяє виробництву гормонів (3, 4, 5).

Селен в кускус може допомогти знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань за рахунок зменшення запалення і окисного стресу в організмі. Його антиоксидантна функція також може допомогти зменшити накопичення атеросклеротичних бляшок на стінках вен і артерій, і знизити рівень «поганого» холестерину ЛПНЩ (2, 6).

Детально про селен ви можете дізнатися на цій сторінці – Селен: користь і шкода для організму, норма, джерела, побічні ефекти.

резюме:

Селен є важливим антиоксидантом, який допомагає захистити ваш організм. Кускус є винятковим джерелом цієї поживної речовини.

2. Може допомогти знизити ризик розвитку раку

Селен в кускус також може допомогти знизити ризик розвитку раку (7).

Огляд 69 досліджень, які включають понад 350 000 чоловік, показав, що високий рівень селену в крові може захистити від деяких видів раку, хоча ефект був пов’язаний з вживанням багатих селеном продуктів, а не прийомом добавок (8).

Деякі дослідження пов’язують дефіцит селену з підвищеним ризиком розвитку раку передміхурової залози. Однак споживання достатньої кількості селену в поєднанні з вітамінами C і E, як показано, знижує ризик розвитку раку легенів у курців (9, 10, 11).

резюме:

Отримання селену з продуктів харчування, таких як кускус, може допомогти знизити ризик розвитку певних видів раку.

3. Підвищує імунну систему

Селен в кускус також може підвищити імунну систему. Цей антиоксидант допомагає зменшити запалення і підвищує імунітет за рахунок зниження окисного стресу у вашому організмі (2, 12).

Дослідження показали, що в той час як підвищений рівень селену в крові підсилює імунну відповідь, його дефіцит може завдати шкоди імунним клітинам і їх функції (13).

резюме:

Знижуючи окислювальний стрес, селен, виявлений в кускус, може підвищити вашу імунну систему.

4. Хороший джерело рослинного білка

Приблизно 16-20% вашого організму складається з білка, який складається з амінокислот. Амінокислоти беруть участь майже в кожному метаболічному процесі в вашому організмі.

Саме тому так важливо споживати білок з тварин і / або рослинних джерел. Кускус – хороший джерело рослинного білка, що забезпечує організм людини майже 8 грамами на одну 200 грамову порцію (14, 15).

Майте на увазі, що тваринний білок містить всі незамінні амінокислоти, які ваш організм не може виробляти, роблячи його повноцінним білком.

Рослинні білки містять тільки деякі незамінні амінокислоти і, за винятком сої та киноа, вважаються неповноцінними.

Рослинний білок необхідний для веганських і вегетаріанських дієт, що робить кускус оптимальним вибором. Однак його слід поєднувати з іншими рослинними білками, щоб забезпечити отримання всіх незамінних амінокислот.

Раціони харчування з високим вмістом рослинного білка були пов’язані з меншим ризиком розвитку інсульту, раку і смерті від серцево-судинних захворювань (15, 16, 17).

резюме:

Кускус – хороший джерело рослинного білка, який може бути включений в вегетаріанські та невегетарианское дієти.

5. Чи може допомогти схуднути

У порівнянні з такими злаками, як рис і кіноа, кускус містить менше калорій. Одна 200 грамова порція цього продукту містить всього 224 калорії, що робить цей продукт хорошим вибором для тих, хто хоче схуднути.

Цей продукт також щодо багатий білком. У 200 грамах приготованого кускусу міститься майже 8 грамів білка, що є вищим показником, ніж у багатьох інших макаронних виробах або оброблених зернах.

  • Його білок і клітковина працюючи разом уповільнюють травлення і можуть допомогти стримувати апетит і почуття голоду протягом декількох годин після їжі (18, 19, 20, 21).
  • Ці два поживних речовини також допомагають пригнічувати гормон голоду під назвою грелін, який викликає відчуття голоду (22, 23, 24).
  • Більш того, раціони харчування з високим вмістом білка можуть сприяти більш високій швидкості метаболізму, а це означає, що ви можете спалювати більше калорій після їжі (25, 26, 27, 28).

резюме:

Білок і клітковина, присутні в кускус працюючи разом підвищують відчуття повноти в шлунку, що може сприяти зниженню споживання калорій і, можливо, зниження маси тіла.

6. Сприяє здоровому рівню цукру в крові

Клітковина і білок, присутні в кускус допомагають підтримувати здоровий рівень цукру в крові.

Сплески рівня цукру в крові виникають, коли рівень цукру в крові швидко підвищується і падає після їжі. У короткостроковій перспективі це може викликати млявість і навіть почуття голоду.

У довгостроковій перспективі високий рівень цукру в крові може зменшити здатність вашого організму ефективно знижувати рівень цукру в крові. Це може поставити під вас загрозу розвитку цукрового діабету.

Кускус містить майже 3 грами клітковини на 200 грамову порцію і має помірне значення глікемічного індексу – 65. Це означає, що в порівнянні з іншими вуглеводами цей продукт помірно впливає на рівень цукру в крові.

Його клітковина і білок працюють разом, допомагаючи знизити рівень цукру в крові після їжі. Частина клітковини в кускус розчиняється в воді утворюючи гелевидний речовина в кишечнику, що допомагає уповільнити засвоєння вуглеводів (29, 30, 31).

Тим часом, переварювання білка займає більше часу під час травного процесу. Таким чином, це може сприяти більш стійкого підвищення і зниження рівня цукру в крові після прийому їжі (23, 32, 33, 34).

резюме:

Клітковина і білок допомагають сповільнити засвоєння вуглеводів, що призводить до більш стабільного рівня цукру в крові після їжі. Кускус є хорошим джерелом клітковини і білка.

Кускус дуже легко приготувати

Кускус часто вважається здоровою альтернативою макаронних виробів, так як він зроблений з цільнозерновий пшениці твердих сортів.

Правильно приготовлений, кускус легкий і пухнастий. Більш того, він має тенденцію набувати смак інших інгредієнтів, що робить його дуже універсальним.

Крім того, його дуже легко готувати. Кускус, який продається в супермаркетах, зазвичай попередньо пропарений і висушений. Тому просто додайте його в воду або бульйон і варіть до готовності.

Його можна додавати в салати або подавати як гарнір з м’ясом і овочами.

Його також можна комбінувати з іншим зерном, таким як киноа, коричневий рис або Фарро, а також овочами, щоб додати в ваш раціон більше поживних речовин і амінокислот.

резюме:

Кускус простий у приготуванні і набуває смак інших інгредієнтів, що робить його легким доповненням до їжі.

Крім корисних властивостей, кускус також може бути шкідливий для деяких людей. Ось чим шкідливий кускус для здоров’я людини:

Високий рівень глютену

Манна крупа виробляється шляхом подрібнення ендосперму твердої пшениці. Цей продукт вважається високоглютеновим. Оскільки кускус проводиться з манної крупи, він містить глютен. Це робить його недоступним для осіб з алергією або непереносимістю глютену.

Хоча тільки близько 1% населення має алергію на глютен, відому як целіакія, вважається, що у 0,5-13% людей може бути нецеліакійная чутливістю до глютену. Тому споживання кускуса може бути шкідливим для цих людей (35, 36, 37).

Може підвищити рівень цукру в крові у деяких людей

Хоча кускус містить білок і клітковину, що знижують рівень цукру в крові, він містить досить багато вуглеводів – 46 грам на одну 200 грамову порцію.

Люди з проблемами з цукром в крові або цукровим діабетом повинні бути обережні при споживанні продуктів з помірним або високим вмістом вуглеводів. Ці продукти можуть викликати сплеск цукру крові, який може мати безліч негативних наслідків для здоров’я (38).

Споживання кускусу з іншими джерелами білка або клітковини ідеально підходить для балансу рівнів цукру в крові.

Містить мало основних поживних речовин

У той час як кускус містить клітковину, калій і деякі інші поживні речовини, він не вважається хорошим джерелом цих поживних речовин.

Клітковина, яка присутня в цільних зернах і пшениці є пребіотиків, який допомагає поліпшити травлення і загальний стан кишечника. Однак цільні зерна, такі як кіноа, коричневий рис і овес, є кращими джерелами клітковини, ніж кускус (39, 40, 41).

Дослідження показали, що споживання багатих калієм продуктів, може поліпшити кровообіг і знизити ризик виникнення інсульту (42, 43, 44, 45).

У той час як кускус забезпечує організм незначною кількістю калію, фрукти і рослинні продукти, такі як авокадо, банани або картопля, є кращими джерелами цього мінералу.

резюме:

Кускус містить досить багато вуглеводів і не може бути кращим вибором для людей з проблемами з цукром в крові або алергією, або чутливістю до глютену. Він також містить менше необхідних поживних речовин, ніж інші продукти.

Підведемо підсумок

  • Кускус багатий селеном, завдяки чому його вживання сприяє підвищенню імунної системи і зниження ризику деяких захворювань і станів.
  • Більш того, комбінація присутніх в ньому клітковини і білка, можуть сприяти схудненню і стабілізації рівня цукру в крові.
  • Проте в той час як кускус має корисні властивості, він може бути не кращим вибором вуглеводної їжі для деяких людей.
  • Він містить глютен, що робить його недоступним для деяких. Він також містить менше поживних речовин, ніж аналогічні цільні зерна.
  • Якщо ви шукаєте багатий антиоксидантами вуглеводомістких продукт і добре переносите глютен, подумайте про те, щоб включити кускус в свій раціон харчування.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *