Що таке трансжири і в яких продуктах містяться?

Трансжири: що це таке, в яких продуктах харчування містяться

Вітаю вас, друзі! Помітила, що останнім часом так багато розвелося всіляких страшилок щодо харчування. Що часом навіть губишся, корисний цей компонент або шкідливий. Сподіваюся вже все знають, що немає нічого страшного в замінниках молочного жиру. І сьогоднішню статтю вирішила присвятити черговим жирам. Трансжири – що це і наскільки вони шкідливі? Обговоримо передісторію, вплив їх на організмі і в чому вони містяться. Та й взагалі – небезпечні вони чи ні.

Досліджуючи наукові праці, зрозуміла, що самі трансжири в допустимому кількості не мають великого впливу на здоров’я. Найбільше, здоров’я підриває кількість щодня споживаного жиру. Сюди можна віднести вершкове масло, маргарин, жирну сметану, майонез (як покупної, так і домашній майонез), напівфабрикати. Також жири надходять з смаженими продуктами і кондитерськими виробами.

Щодня нами споживається дуже багато продуктів з великим вмістом жирів. Наприклад, на сніданок – смажена яєчня, вдень – салат, заправлений майонезом, а на вечерю – смажену картоплю з салом. Такий раціон проводить до розвитку кардіозахворювань.

Якщо так харчуватися, то чого перекладати вину на фаст-фуд? Нам простіше перекласти вину через зайвих кіло на сіль або звичайну картоплю. Чим повністю переглянути свій раціон. Про міфи про шкоду і солі я вже недавно писала.

Так що на черзі черговий «винуватець» ????

Почну знайомство з назви. Не бійтеся, нічого спільного з генетично модифікованими продуктами трансгенні жири не мають. Ну, хоча б, тому що тут немає «генів». І ніякої генної модифікації вони не піддавалися. І взагалі термін «трансгенні жири», мабуть, чисто народний вислів. За науці вони називаються «трансжири».

Чому ж вони так називаються? Розібратися в цьому допоможе хімія. Знову повертаємося на шкільну лаву. Отже, будь-яка органічна молекула з подвійним з’єднанням може по-різному бути розгорнутою в просторі. Основний компонент – жирна кислота – може розташовуватися «під кутом» або «розчепірився». У першому випадку утворюється цис-ізомер, а в другому – транс-ізомери.

Трансжири: що це таке, в яких продуктах харчування містяться

Найчастіше в природі зустрічається форма «цис-». А «транс-конфігурацію» в природній формі зустріти можна значно рідше.

Де містяться вони? Багато хто думає, що це щось штучне. Насправді це цілком собі природний жир.

У чому містяться трансжири

У природі такий різновид ненасичених жирів виробляються в шлунку жуйних тварин.

Такі речовини зустрічаються в жирах молока і м’ясі жуйних тварин, де на трансжири припадає 5% від загальної частки жирів у цих продуктах

А ось в штучних жирах відсоток транс-ізомерів значно вище. Він деколи досягає 50%. Що ж це за штучні жири? Це маргарин, спред, кондитерський жир і т.д. Тому основна частина трансжирів потрапляє в наш організм з харчовими жирами спецпризначення. Вони широко використовуються при виготовленні напівфабрикатів і кондитерських виробів, а також в стравах громадського харчування.

У табличці зібрала найпоширеніші продукти:

Трансжири: що це таке, в яких продуктах харчування містяться

Як трансжири увійшли в наш раціон

У минулому столітті рослинні масла не користувалися особливою популярністю. Ці продукти харчування були дорогими, тому люди в основному готували на вершковому маслі або смальці.

І не треба говорити, що «раніше трава була зеленішою, а харчування – здоровіше і смачніше». Така приготування привела до збільшення серцево-судинних захворювань. Лікарі і дієтологи почали шукати причину.

А знайшовши її, сконцентрували свої зусилля на пошуку заміни вершкового масла і смальцю.

Трансжири: що це таке, в яких продуктах харчування містяться

Почалася загальна боротьба з холестерином. Замість вершкового масла почали інтенсивно використовувати рослинний маргарин з малим вмістом холестерину. Але у тих маргаринів був недовгий термін придатності (швидко окислюються і псуються), що теж не є добре. З цієї ситуації був знайдений вихід –

інноваційний метод гідрогенізації. В ході цієї процедури в рослинній олії протягом невеликого часу витримують водень. А саме масло повинно бути підігріта до сотень градусів при високому атмосферному тиску. В результаті цієї процедури просторова структура молекули спотворюється і утворюється трансжири.

До 80-х років більшість фаст-фудів твердий тваринний жир замінили гідрогенізованими жирами. Додатковим чинником, що сприяє таким змінам, була низька вартість гидрогенизированного жиру.

В ході досліджень, які проводилися в останні десятиліття, вчені прийшли до приголомшуючого висновку. Згідно з отриманими результатами трансжири негативно впливають на концентрацію холестерину. Тобто від чого рятувалися, до того і повернулися ????

Вони знижують показник «хорошого» холестерину і підвищують – «поганого». Це збільшує ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань, одне з яких – ішемічна хвороба серця.

В іншому ж цей компонент такої ж жир, як інші, які ми споживаємо в їжу. Але через свою непомірності ми нерідко самі собі риємо яму. Надмірно споживаючи жирну їжу, ми добровільно гробимо своє здоров’я.

Трансжири: що це таке, в яких продуктах харчування містяться

Державі ж не вигідно, щоб більша частина населення потерпала ожирінням. Адже це потрібно оплачувати лікування, а, як відомо, медичні послуги покриваються за рахунок платників податків. Тому було прийнято рішення скоротити споживання жирів. Тепер придумали ввести нормативи для молочного жиру, трансжирів і інших насичених похідних.

У 2003 р ВООЗ рекомендувала, щоб вміст трансжирів у їжі не перевищувало 1% від добового енергоспоживання (приблизно 2-3 грами). У Росії ж заплановано до 2018 р знизити вміст транс-ізомерів в продуктах до 2%

Якщо кому цікаво почитати більш ґрунтовну інформацію, то скачайте книгу Журавльова А.В. «Марнотрати: що це таке і з чим їх їдять». Там все дуже докладно розказано.

Як скоротити споживання трансжирів

Хочу, щоб ви усвідомили, мої дорогі читачі, що повністю захистити себе від транс-ізомерів неможливо. Навіть в грудному молоці міститься кілька відсотків цього компонента. Навіть споживаючи тільки «органічні» продукти, ви будете отримувати близько 5% трансжирів

До того ж до цього дня шкоду транс-жирних кислот так і не доведено. Дослідження тривають, але, крім того, що цей компонент впливає на холестерин, більше ніяких результатів. А ще ми в їжу споживаємо десятки транс-жирних кислот. І кожна з них своє впливає на організм. Тому поки немає доказів шкоди, і, якщо у вас немає проблем з холестерином, що не заморачивайтесь ????

Трансжири: що це таке, в яких продуктах харчування містяться

Якщо ж у вас схильність до виникнення серцево-судинного захворювання, пам’ятайте:

  • Мінімізуйте споживання спредів, маргарину і фаст-фуду, смаженої у фритюрі.
  • Уважно вивчайте склад кондитерської продукції на етикетці. Найчастіше булочки і печиво – це вже не вуглеводний, а вуглеводно-жировий продукт. Якщо на етикетці вказано жир незрозумілого походження, означає, в складі продукту є рослинний гідрогенізований жир. Причому, з високим вмістом трансжирів. Для вас такий продукт – не найкращий варіант. Знайдіть, щось інше.

Що ж стосується органічних продуктів (сир, сметана, молоко), транс-жирних кислот тут дуже мало. Питома вага цього компонента настільки малий, що трансжири не можуть надати страшне вплив на здоров’я.

Але в складі цих продуктів є насичені жири, погано впливають на холестерин. Саме тому було б розумно зменшити в раціоні частку молочних і інших жирів тваринного походження.

Дієтологи рекомендують їх замінити рослинними оліями.

Деякі задаються питанням: «Як вивести з організму транс-жирні кислоти?» Особливих дій робити не доведеться. Невитрачені жирні кислоти організм сам виведе з часом.

  • Міф 1 – трансжири токсичні
  • Ні в якому разі. Це така ж їжа, як і будь-яке інше масло.
  • Міф 2 – в смаженій їжі багато трансжирів
  • Якщо мова йде про продукти, приготованих на транс-жири, то, звичайно. В інших же випадках це просто смажена їжа.

Трансжири: що це таке, в яких продуктах харчування містяться

  • Міф 3 – натуральні транс-жирні кислоти безпечніше штучних
  • У хімічному складі цих компонентів немає абсолютно ніяких відмінностей. Хіба що, в штучних джерелах цих «інгредієнтів» значно більше, ніж в органічних продуктах.
  • Міф 4 викликають рак
  • Ніяких медичних доказів, які виявлятимуть взаємозв’язок між трансжирами і онкозахворюваннями, немає.
  • Міф 5 – в майонезі є транс-жирні кислоти
  • Цього компонента тут немає, оскільки майонез готують з рослинної олії.

Нерідко трансжири плутають з пересмаженим маслом. Але це абсолютно незв’язані «речі». Пережарене масло – це одне: в ньому містяться отрути і канцерогени. А трансжири – це зовсім інше. У ньому канцерогенів рівно стільки, скільки їх в звичайному рослинному маслі.

Трансжири: що це таке, в яких продуктах харчування містяться

Я ні в якому разі не змушую вас є продукти з високою місткістю трансжирів. Адже для певної групи людей вони шкідливі. Але хочу, щоб ви розуміли, що транс-жирні кислоти – це гідрогенізована рослинна олія. Не лякайтеся страшилок, уважно читайте етикетки. І вже вистачить є все бездумно, а потім звинувачувати в усіх бідах сіль, цукор і т.д. ????

Обов’язково поділіться статтею в соцмережах, щоб всю правду дізналися побільше людей. І підписуйтесь на нові статті – у мене є ще багато чого цікавого для вас! Я ж прощаюся з вами до нових зустрічей, друзі.

З повагою, Ольга Стешкіна

Трансжири – що це таке? Де містяться трансжири – список продуктів

Трансжири – це канцерогени, що виникають в рослинних оліях при повторному нагріванні. Більшість країн світу регулює вміст трансжирів у продуктах харчування – їх повинно бути не більше 2% від сумарної кількості жирів в продукті.

Читайте також:   Користь та шкода ягід годжі для схуднення

Шкода трансжирів полягає в їх негативний вплив на метаболізм – в кінцевому підсумку, вони провокують серцево-судинні захворювання і погіршують ожиріння. У яких продуктах містяться трансжири і чи багато їх в маргарині? Максимальна добова норма.

// Що таке трансжири?

Трансжири: що це таке, в яких продуктах харчування містяться

Трансжири – це модифіковані молекули, що з’являються в ненасичених (рослинних) маслах в процесі повторної високотемпературної обробки. У мінімальних кількостях трансжири зустрічаються і в природі, однак при індустріальної переробки масел їх частка може піднімається до 20-50%.

Дослідження говорять про шкоду трансжирів для здоров’я. Регулярне вживання навіть невеликих доз трансжирів порушує нормальну роботу метаболізму (підвищуючи потребу в Омега-3), провокує ожиріння, а також призводить до розвитку серцево-судинних захворювань і підвищує поганий холестерін¹.

У багатьох країнах світу (починаючи з США і Європи, закінчуючи Латинською Америкою) виробники продуктів зобов’язані вказувати вміст трансжирів на упаковці. Крім цього, визначається максимальна добова доза вживання таких жирів – близько 3-4 г на добу.

// Трансжири – коротко:

  • трансізомери жирних кислот
  • порушують роботу обміну речовин
  • з’являються при повторній температурній обробці

// Читати далі:

Де містяться трансжири?

Трансжири містяться в будь-яких рослинних маслах, які зазнали вторинному нагріванню до високих температур – особливо, в разі багаторазового приготування їжі. Крім цього, трансжири можуть утворюватися в жирних продуктах при їх повторному підігріванні – наприклад, в мікрохвильовій печі.

Особливу небезпеку становить маргарин і будь-які продукти харчування, що містять його. Якщо сам по собі маргарин містить мінімальну кількість трансжирів, обсмажування або виготовлення випічки може істотно підвищити кількість шкідливих канцерогенів.

// Продукти, що містять трансжири:

  • маргарин
  • випічка на основі маргарину
  • будь-який обсмажений фастфуд
  • картопля фрі
  • чіпси, крекери

Небезпека і шкоду трансжирів

Трансжири: що це таке, в яких продуктах харчування містяться

Важливо розуміти, що трансжири – це канцерогени, а не прямий отрута. Вони не роблять миттєвого шкоди здоров’ю, а лише погіршують обмін речовин, провокуючи розвиток хвороб і підвищуючи ризик виникнення раку. По суті, можна роками (і навіть десятиліттями) вживати їх в їжу без появи будь-яких симптомів.

Оскільки саме жирні кислоти використовуються організмом для синтезу статевих гормонів, трансжири здатні знижувати рівень тестостерону у чоловіків і естрогену у женщін². Крім усього іншого, вони підвищують рівень холестерину в крові і погіршують синтез інсуліну, змушуючи тіло відкладати калорії в підшкірний жир.

// Читати далі:

  • як підвищити тестостерон?
  • як спалити підшкірний жир?
  • дієта без холестерину

Максимальна добова доза

Дослідження говорять про те, що шкода для здоров’я і зміна обміну речовин людини відбуваються при вживанні в їжу трансжирів в кількості від 2% сумарної добової норми калорій. У перерахунку на грами це рівнозначно 3-4 г трансгенних жирів в день – столовій ложці маргарину для випічки або невеликої порції картоплі фрі.

Велика порція картоплі фрі може містити до 10-12 г трансжирів, смажена курка з КФС – близько 5-7 г, один Донат (пончик) – 5 г, маленька пачка чіпсів – 3 г, порція сухого сніданку – 2 г³. Ще раз нагадаємо, що в Росії не існує стандартів, що регулюють вміст трансжирів у продуктах або обмежують їх використання.

Трансжири – вміст у продуктах

Трансжири: що це таке, в яких продуктах харчування містяться

Сучасна індустрія продуктів харчування будується на використанні рафінованої олії. Такі жири дешеві, без смаку і мають тривалий термін зберігання, не вимагаючи холодильника. Відмова від них зажадає перегляду технологічного процесу і збільшує ціну продуктів харчування.

Історія трансжирів почалися з пошуку дешевої заміни вершкового масла. У 1901 році був винайдений процес, що дозволяє перетворювати рідке від природи пальмову олію в тверду субстанцію шляхом пропускання бульбашок водню через киплячу олію. Фінальним результатом став маргарин.

Оскільки трансжири містяться в маргарині і в рафінованій рослинній олії, вони можуть зустрічатися в складі будь-яких продуктів, що включають ці інгредієнти – починаючи від напівфабрикатів, випічки і солодощів (виготовляються на основі маргарину), закінчуючи картоплею фрі.

Вміст трансжирів у маргарині

До того моменту, як трансжири були визнані шкідливими для здоров’я, м’який маргарин містив до 10-20% трансжирів, а твердий маргарин для випічки – до 40%. В даний час Канада, США, Європейський Союз і ряд інших країн встановили верхню планку – не більше 2% від загальної кількості жирів в продукті.

На початку 2010-х років регулюючі органи вищеназваних країн наполягли на тому, щоб кількість трансжирів у продуктах вимірювалося і обов’язково вказувалося на упаковці – рівно як і вміст корисних жирів Омега-3.

Однак ці правила не торкнулися Росії, Китаю та більшості країн Азії, де вимірювати і вказувати вміст трансжирів у продуктах все ще не потрібно.

***

Трансжири, які утворюються в оліях при повторній високотемпературній обробці, є канцерогеном і здатні шкодити здоров’ю. Трансжири містяться в маргарині і в будь-якій їжі, обсмаженої в рафінованій рослинній олії.

Наукові джерела:

  1. Trans fatty acids: effects on metabolic syndrome, heart disease and diabetes, Micha R, Mozaffarian D., Department of Epidemiology, Harvard School of Public Health, source
  2. Dorgan, JF, JT Judd, C. Longcope, C. Brown, A. Schatzkin, BA Clevidence, WS Campbell, PP Nair, C. Franz, L. Kahle, AND PR Taylor. Effects of dietary fat and fiber on plasma and urine androgens and estrogens in men: A controlled feeding study. Am J Clin Nutr, 64: 850-855, 1996.
  3. Top 10 Foods With Trans Fats, source

Чому шкідливі продукти з трансжирами: клінічні докази

Можливо, ви вже багато чули від трансжирів і їх шкоду для організму. Лікарі постійно про це твердять, але мало хто знає, чому вони шкідливі і чому краще від них відмовитися.

Так чи інакше обізнаність публіки про трансжири зростає, їх споживання скорочується, в багатьох країнах навіть вводяться законодавчі обмеження на них. Однак вони все ще становлять серйозну проблему для громадського здоров’я.

Ненасичені і насичені жири: як до них ставитися?

Що таке трансжири?

Трансжири або транс-жирні кислоти (ТЖК, TFA) – це одна з форм ненасичених жирів з симетричним розташуванням кіл.

Трансжири: що це таке, в яких продуктах харчування містяться

Вкрай невелика кількість трансжирів міститься в натуральній їжі. Решта виробляються промисловим способом.

Натуральні трансжири можна зустріти в м’ясі і молоці жуйних тварин, таких як велика рогата худоба, вівці і кози. Вони утворюються природним шляхом в процесі перетравлення трави.

Загальна кількість трансжирів не перевищує 2-6% в молочних продуктах і 3-9% у відрубах яловичини і баранини.

Так що, якщо ви любите молоко і червоне м’ясо, турбуватися про трансжири не варто. Є ряд клінічних оглядів, в яких зроблено висновок, що їх помірне споживання не виглядає шкідливим для здоров’я (Джерело 1, Джерело 2, Джерело 3).

Найвідомішим натуральним трансжирів є кон’юговані лінолева кислота (CLA) , яка входить до складу молочних продуктів. Деякими дослідженнями вона визнається корисною і навіть продається в якості біодобавки.

А ось штучні або промислові трансжири – зовсім інша справа. Вони виходять шляхом часткової або повної гідрогенізації (приєднання водню) і дуже небезпечні для здоров’я.

Мета процедури – зробити натуральне рослинне масло більш стабільним і твердим. Таке масло майже не пахне при готуванні, дешево у виробництві і довше зберігається.

Трансжири впливають на судини?

Вважається, що ТЖК ушкоджують ендотелій судин, а це по ланцюжку вкрай негативно позначається на здоров’я судин.

Чотиритижневе спостереження вчених з Нідерландів, в якому насичені жири були замінені ТЖК, показало, що «хороший» холестерин (ЛПВЩ) в крові піддослідних впав на 21%, а артерії втратили 29% еластичності. А це перша ознака атеросклерозу.

В іншому дослідженні з США ознаки ендотеліальної дисфункції також зросли після дієти з трансжирами.

6 міфів про холестерин, в які потрібно перестати вірити

Отже, постійне вживання в їжу промислових трансжирів пов’язують зі збільшенням ризику атеросклерозу і по ланцюжку серцево-судинних захворювань.

Ціла серія клінічних досліджень в США і Європі показала стійкий зв’язок. Люди, які віддають перевагу трансжири ненасичених жирних кислот, частіше стикаються з підвищеним рівнем ЛПНЩ ( «поганого» холестерину) без збільшення рівня ЛПВЩ ( «хорошого»). Інші жирні кислоти, як правило, підвищують і ЛПНЩ, і ЛПВЩ.

Аналогічним чином заміна ненасичених жирів на трансжири значно збільшує «загальний» холестерин і негативно впливає на ліпопротеїни, що є важливим фактором ризику ССЗ.

Аналіз крові на рівень холестерину

Трансжири впливають на чутливість до інсуліну і діабет?

  • Взаємозв’язок між трансжирами і ризиком цукрового діабету 2-го типу поки не ясна до кінця.
  • Велике дослідження Гарвардської школи громадського здоров’я, проведене серед більш ніж 80 тисяч жінок, показало, що у споживали найбільше продуктів з трансжирами ризик діабету виявився на 40% вище.
  • Однак два аналогічних дослідження на ту ж тему не виявили ніякої чіткої кореляції (Джерело 1, Джерело 2).
  • Ще кілька рандомізованих досліджень на тему трансжирів і факторів ризику діабету, таких як інсулінорезистентність і рівень глюкози в крові, показали суперечливі результати.
  • Проте, експерименти на тваринах показують, що велика кількість ТЖК в раціоні завдає шкоди функції інсуліну.

Примітно, що в шестирічному спостереженні за приматами в Університеті Уейк-Форест (США) дієта з високим вмістом трансжирів (8% від денних калорій) викликала несприйнятливість до інсуліну і абдомінальне ожиріння у піддослідних тварин. Підвищився також рівень білка-фруктозаміну – його вважають одним із маркерів цукрового діабету.

 

Постійне запалення вважається причиною багатьох хронічних захворювань, таких як хвороби серця, метаболічний синдром, цукровий діабет, артрит.

Є як мінімум два дослідження, що трансжири підсилюють маркери запалення, якщо харчуватися ними на шкоду іншим макроелементів. Одне з них стосувалося пацієнтів з уже діагностованою гіперхолестеринемією і виявило підвищення рівня цитокінів (прозапальних клітин) в крові. Друге досліджувало кров в цілому здорових чоловіків і також знайшло кілька факторів запалення в плазмі.

Однак ще одна наукова робота на схожу тему, де вершкове масло було замінено маргарином, не виявила суттєвої різниці.

Деякі оглядові дослідження не роблять однозначних висновків, але теж вказують на роль дієти з трансжирами в розвитку запальних маркерів – особливо, якщо пацієнт вже страждає від зайвої ваги.

Трансжири викликають рак?

На цю тему вкрай мало клінічних даних. Великомасштабне «Дослідження здоров’я медсестер», що проводиться з 1997 по 2003 рік в США, зв’язало вживання трансжирів з підвищеним ризиком раку молочної залози у жінок після менопаузи.

Однак на цю тему потрібні додаткові дослідження.

У яких продуктах містяться трансжири

Вся готова їжа буквально напхана трансжирами. У деяких країнах, наприклад, в США виробники можуть маркувати свою продукцію «без вмісту трансжирів» (за умови, що їх там менше 0,5 грамів на порцію, хоча ціла пачка – це кілька десятків порцій).

Перше, що потрібно зробити, це уважно читати склад. Якщо там є вказівки на гідрогенізовані речовини – таке краще не купувати. Втім, виробники іноді зовсім не вказують їх

Головне запам’ятати, що трансжири містяться саме в готової їжі і напівфабрикатах, а також у всіляких закусках і готовій випічці з великими термінами придатності.

Ось невеликий список продуктів з трансжирами, на які ви можете наштовхнутися:

  1. Крекери і печиво тривалого зберігання;
  2. Цукерки, шоколад та інші солодощі;
  3. Картопляні, кукурудзяні чіпси, попкорн, картопля-фрі;
  4. Заморожена їжа (піца, нагетси, котлети, пельмені та вареники);
  5. Спреди, маргарин, соуси (кетчупи, майонез, готові заправки для салатів);
  6. Морозиво, молочні коктейлі і готові напої на їх основі, сирні глазуровані сирки.

Ви так чи інакше будете стикатися з натуральними трансжирами в цілісному молоці та м’ясі, але вони не становлять загрози для здоров’я. Однак промислові гідрогенізовані жири вкрай небезпечні:

  • Провокують атеросклероз і хвороби серця;
  • Пов’язані з ожирінням і надлишковою вагою;
  • Можуть викликати несприйнятливість до інсуліну і цукровий діабет 2-го типу.

Хоч шкода трансжирів в аспекті онкологічних захворювань ще не доведений, перерахованих проблем вже досить, щоб відмовитися від них назавжди.

Трансжири – вплив на організм

Трансжири: що це таке, в яких продуктах харчування містяться

Кожному піклується про здоровий і збалансованому харчуванні людині необхідно знати, що таке трансжири , чим вони небезпечні для обмінних процесів, чому сприяють набору зайвих кілограмів і ожиріння. Не менше значення необхідно приділяти і тому, які продукти харчування багаті трансжирами.

Що собою являють трансжири?

Це з’являються в рослинних ненасичених жирах в результаті термічної обробки модифіковані молекули.

Невелика концентрація трансжирів присутній і в природі, але зростає при вступі речовини в реакцію з водою. Їх кількість може збільшитися до двадцяти, а іноді і до п’ятдесяти відсотків.

Чемпіонами за змістом таких видозмінених з’єднань є фастфуд і напівфабрикати.

Трансжири, як було доведено в ході численних досліджень, не приносять організму користі, а навпаки. Вони порушують функцію метаболізму, що призводить до ожиріння і погіршення або розвитку різних захворювань кровоносної судинної системи, серцевого м’яза.

Як з’являються трансжири?

Головною особливістю напівфабрикатів є відносна дешевизна. Це відбивається на виборі масел і жирів для виробництва цієї категорії продуктів. Якщо вони не будуть несмачними, недорогими, володіти тривалим терміном зберігання, то швидко зіпсуються, додадуть фастфуду гіркуватий і неприємний смак.

Жодного жиру в таких продуктах немає. Вони замінюються соняшниковою, рапсовим, бавовняним, пальмовою або кокосовим. Щоб домогтися стабільно тривалого терміну придатності, застосовуються різні хімічні реакції, результатом яких і стає поява трансжирів.

маргарин

З появи цього продукту і почалася історія трансжирів. Цей дешевший аналог вершкового масла був розроблений на основі впровадженої в 1901 році технології, що полягає в можливості надання рідким рослинних масел твердої форми. Це стало можливим завдяки застосуванню азотної кислоти і пропускання бульбашок водню через розігріте масло.

Виробництво дешевого і має тривалий термін зберігання маргарину стало справжньою революцією для харчової промисловості. Він увійшов в звичний список продуктів за часів нестачі продовольства, яке відчували люди при Другій світовій війні.

Чому небезпечні трансжири використовують в харчовій промисловості?

Високотерміческая обробка впливає на молекули жиру. Хімічна формула і число елементів залишаються незмінними, але один або кілька атомів створюють інше з’єднання, яке і призводить до утворення транс-ізомери, що отримав назву «трансжири».

Ця зміна відбувається і при звичайній жарке продуктів. Це робить одні масла більш придатними для смаження, ніж інші. Тривалий час вважалося, що трансжири не відрізняються від звичайних. Протилежні відомості почали з’являтися лише в дев’яностих роках минулого століття.

небезпека трансжирів

Модифіковані молекули призводять до порушення обмінних процесів жирних кислот. Результати проведених в Harvard School of Public Health досліджень показали те, що двох відсотків трансжирів від загальної суми калорій достатньо, щоб спровокувати у людини розвиток ІХС – ішемічної хвороби серця.

Жирні кислоти беруть участь в синтезі статевих гормонів, отже, при вживанні трансжирів може бути знижена концентрація тестостерону. Крім того, погіршується синтез інсуліну, що тягне за собою посилене відкладання калорій в підшкірну жирову прошарок.

Трансжири в маргарині

Кількість трансжирів, поки їх не стали вважати небезпечними для людини, в м’яких сортах маргарину становило 10-20%, а в твердих – доходило до 40%. На сьогоднішній день і в США, і в ряді європейських країн існує обмеження, згідно з яким кількість трансжирів від загального числа жиру в продукті не повинно становити більше 2%.

Росія і країни Латинської Америки не відносяться до їх числа. На їх території не тільки немає обмежень за змістом трансжирів, а й, на відміну від США і Європи, їх точне число може навіть не вказуватися в складі.

У яких продуктах є трансжири?

Вони присутні в обсмажують на олії їжі, продуктах, в складі яких присутній маргарин. Це ковбаса, випічка, готові десерти, морозиво, сухі вершки, соуси, курячі крильця, чіпси, фрі та інші.

Фастфуд – це не тільки трансжири, а й величезна кількість непотрібних калорій, що відкладаються в жир. Щоб позбутися від калорій, що містяться в пачці чіпсів, потрібно пробігти близько десяти з половиною кілометрів.

Утворені в процесі термічної і хімічної обробок трансжири негативно позначаються на здоров’ї, що і призвело до обмеження їх кількості на законодавчому рівні в багатьох країнах. Найбільше трансжирів виявлено в маргарині і обсмаженої в олії їжі.

Що таке трансжири і їх шкоду. Чому вони небезпечні?

ОБЕРЕЖНО! Трансжирів: Що таке трансжири? Шкода трансжирів. У яких продуктах містяться?

Трансжири: що це таке, в яких продуктах харчування містятьсяБагато з нас неодноразово чули таке страшне слово, як «транс-жири». Для більшості людей воно асоціюється з чимось надзвичайно шкідливим і небезпечним. Але при цьому, купуючи в магазинах вафлі і печиво своїй дитині, ми часто зовсім дивимося склад і допомагаємо дитячому організму накопичувати це дуже небезпечна речовина, яке може привести до важких наслідків. Деякі все ж дивляться склад, але виробники навчилися маскувати страшне слово «транс-жири» назвами, які не викликають жаху. У чому ж небезпека транс-жирів, в яких продуктах вони містяться і як розпізнати їх в складі продуктів? Давайте спробуємо розібратися.

Транс-жири – це жири, які містять транс-ізомери ненасичених жирних кислот. Транс-жири в невеликих кількостях можуть міститися в натуральних продуктах (в молоці та м’ясі жуйних тварин, а також в рослинних оліях), але найбільшу небезпеку приносять транс-жири, виготовлені промисловим способом і додаються в різні продукти харчування.

Транс-жири промислового виробництва – це тверді жири, отримані з рідких рослинних масел шляхом гідрогенізації (приєднання водню).

Процедура гідрогенізації (затвердіння) значно збільшує терміни придатності жирів, що дуже вигідно виробникам різної харчової продукції.

І якщо більшість рослинних масел дуже корисні для організму людини, то після процесу гідрогенізації хімічний склад масла сильно змінюється і стає небезпечним для людського організму.

Варто відзначити, що звичайне рослинне масло (соняшникове, оливкове, соєве, кукурудзяне і т.д.) при смаженні також ставати джерелом транс-жирів. Саме з цієї причини лікарі і дієтологи настійно рекомендують звести до мінімуму смажену їжу, а найкраще зовсім виключити її з раціону харчування.

  • Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) визнала небезпечний вплив промислових транс-жирів на організм людини і рекомендує виробникам повністю виключити їх зі складу продуктів харчування, а споживачам знизити вживання транс-жирів до 1% (2-3г) від добової норми загального енергоспоживання.
  • Транс-жири мають властивість накопичуватися в організмі людини, що призводить до важких захворювань організму, а часто і до летальних наслідків.
  • Шкода транс-жирів:
  • Найбільшу небезпеку транс-жири для судин і серця. Науково доведено, що вони значно підвищують ризик виникнення ішемічної хвороби, інсультів і багатьох інших захворювань серцево-судинної системи. А, як відомо, серцево-судинні захворювання є однією з найбільш частих причин смертності.
  • Транс-жири згубно впливають на імунну систему.
  • Надмірне вживання продуктів, що містять транс-жири, може сприяти виникненню і розвитку ожиріння, цукрового діабету, онкологічних захворювань.
  • Транс-жири у чоловіків знижують якість сперми і кількість чоловічих гормонів в організмі.
  • Можуть знижувати якість грудного молока у годуючих жінок. При цьому транс-жири передаються дитині з молоком матері, що може дуже згубно позначитися на здоров’ї малюка.
  • Транс-жири надають негативно вплив на весь організм в цілому.

Читайте також:   Як правильно зробити імбирний чай для схуднення

У яких продуктах присутні трансжири: Транс-жири міститися у величезній кількості продуктів, що продаються в наших магазинах. Лідером за змістом транс-жирів є маргарин і спреди. Також величезна кількість транс-жирів, як правило, міститься в наступних продуктах: • Попкорн і чіпси;

• Кетчуп, майонез і всілякі соуси;

• М’ясні і рибні напівфабрикати, заморожені обіди; • Морозиво;

• Картопля фрі, нагетси, чебуреки та інші вироби фаст-фуду;

• Кондитерські вироби: печиво, пончики, вафлі, тістечка, торти, шоколадні батончики і т.д. • Здобна випічка;

• Сухі суміші для приготування супів, соусів, кремів, млинців, кондитерських виробів, напоїв і т.д.

Як виробники маскують наявність трансжирів у складі продукту: З кожним днем людей, які знають про небезпечні властивості трансжирів ставати все більше і виробники, щоб не втрачати покупців своєї продукції, знаходять все нові способи маскування цього шкідливого інгредієнта.

У складі продукту можуть зустрічатися нижче перераховані назви, які, по суті, є транс-жирами: • Маргарин; • Рослинний жир; • Кулінарний жир; • Комбінований жир; • Гідрогенізований жир; • Гідрогенізована масло; • Частково гідрогенізований жир; • фритюрних жир .

Варто зазначити: якщо цей інгредієнт стоїть на початку складу, то це означає, що його у виробі багато.

Як уберегти себе від негативного впливу трансжирів? Щоб уберегтися від негативного впливу транс-жирів необхідно: 1.

Перед покупкою дуже уважно читати склад продукту і відмовитися від тих, які містять транс-жіри.2. По можливості відмовитися від готових напівфабрикатів і харчування в закладах швидкого пітанія.3.

Віддавати перевагу домашнім кондитерським виробам і випічці.

4. Не використовувати для приготування їжі маргарин, спреди і готові соуси.

Як бачите, транс-жири входять до складу величезної кількості продуктів, з яких складається велика частина нашого раціону. Саме тому позбутися шкідливого впливу транс-жирів повністю навряд чи вийде.

Все, що ми можемо зробити в подібній ситуації, це мінімізувати вживання потенційно небезпечних продуктів. Їжте якомога більше свіжих овочів і фруктів.

Фізичні навантаження і заняття спортом також будуть корисні для організму.

Бережіть себе і будьте здорові!

Чим небезпечні трансжири?

  • Якщо ви відкрили цю статтю, то, напевно, вже щось знаєте про таке поняття, як трансжири.
  • А якщо ні, то обов’язково дізнаєтеся, і не тільки що це таке, а ще і чим небезпечні трансжири.
  • Адже ми практично щодня вживаємо в їжу продукти, напхані цими хімікати.
  • А ті, хто їсть все без розбору і далекий від розуміння здорового харчування, взагалі в групі ризику по безлічі болячок!
  • Для початку рада номер раз – стежте за тим, що ви їсте!
  • Здебільшого саме якість харчування визначає наше самопочуття, здоров’я і зовнішній вигляд.
  • Так ось, метою даної статті є ознайомлення вас з інформацією про шкоду їжі, в якій містяться небезпечні трансжири, щоб допомогти уникнути вам неприємних наслідків і моторошних захворювань.

Що таке трансжири?

Трансжири – це продукт промислового виробництва, який являє собою тверду жирову масу, отриману шляхом впливу високих температур на рослинні олії. Під час процедури (яку називають гидрогенизацией) масла насичуються молекулами водню, в результаті чого змінюється молекулярна структура ненасичених жирних кислот.

Коли трансжири потрапляють в організм людини, їх деформовані молекули витісняють корисні жирні кислоти з клітинних мембран. Це порушує повноцінне живлення клітин, а також не дає їм звільнитися від продуктів життєдіяльності.

  1. Клітини не справляються зі своїми завданнями, в організмі накопичуються токсичні речовини і порушується обмін речовин … А за цим ідуть різні захворювання і патології.
  2. Ось чим небезпечні трансжири!
  3. Знати це – вкрай необхідно, якщо ви бажаєте прожити довге, здорове і щасливе життя.
  4. Так чому ж трансжири повсюдно використовують в харчовій промисловості?

А все тому, що вони збільшують терміни зберігання продуктів, в які їх додають. Продукти, що містять трансжири, можуть довгий час безтурботно зберігається на складах, холодильні камери не потрібні, не потрібно піклується про їх швидкому збуті. Та й обороти виробництва таким чином можна збільшувати, а значить, собівартість продуктів буде зменшуватися.

  • Виробникам це вигідно, та й «магазінікам» в тому числі.
  • А що вже говорити про аптечних магнатів, приватних клініках, фітнес-салонах, масажних кабінетах, в які люди біжать і віддають їм свої кровно-зароблені гроші, щоб позбутися від проблем, завданих надмірних вживання продуктів з трансжирами?
  • Суспільство споживання … Що тут ще сказати?

Чим небезпечні трансжири для організму?

До захворюваннях, які можуть виникнути при вживанні трансгенних продуктів, відносяться:

  • ішемічна хвороба серця;
  • інсульти і інфаркти;
  • порушення роботи печінки і підшлункової залози (діабет);
  • онкозахворювання;
  • атеросклероз,
  • ослаблений імунітет;
  • ожиріння;
  • погіршення зору,
  • зниження рівня тестостерону у чоловіків.

Крім цього списку трансжири також негативно впливають на:

  • якість молока матері-годувальниці, при цьому з ним трансгенні жири передаються дитині;
  • майбутню матусю і її плід, так як можливе народження малюка з патологічно малою вагою;
  • здатність організму до протистояння стресовим ситуаціям, і збільшує ризик розвитку депресії;
  • розвиток старечого недоумства і передчасне старіння організму.

Зовсім не радісна перспектива, згодні?

І, на жаль, вивести небезпечні трансжири з організму неможливо.

Можна тільки почекати поки пошкоджені клітини зміняться на нові природним шляхом. На це піде не менше 2-ох років, за умови повної відмови від небезпечних продуктів.

Так що необхідно «оберігатися» від їжі з трансжирами, щоб не наїстися наведені вище захворювання.

Як розпізнати трансжири в складі продуктів?

  1. Небезпека трансжирів полягає в тому, що виробники ретельно приховують їх вміст у продуктах, придумуючи їм все нові і нові назви.
  2. Стандартні назви, такі як – гідрогенізовані жири, маргарин, сатурірованних жири, частково гідрогенізовані жири, – тепер все рідше можна зустріти на упаковках.
  3. Зараз на етикетках зазвичай вказують такі назви трансжирів:
  • кулінарний жир;
  • комбінований жир;
  • рослинний жир;
  • фритюрний жир;
  • тверде рослинне масло;
  • Trans fatty acids;
  • Trans Fats.

Ще одна хитрість, на яку йдуть виробники, це вказівка ​​рослинного масла на «твердих» продуктах. Наприклад, на таких, як сир.

Але ж він не тече, а тримає форму! Значить не просто масло, а трансжири.

У яких продуктах містяться трансжири?

Так як трансжири створюються штучним шляхом, то їх зміст можна виявити тільки в продуктах харчування промислового виробництва.

Їх список виглядає наступним чином:

  1. Маргарин, спреди, вершкове масло нижче 80% жирності;
  2. Практично всі кондитерські вироби, а саме – печиво, крекери, круасани, вафлі, маффіни, рулети, пончики, еклери, тістечка, торти, шоколадна глазур;
  3. Здобні солодкі булочки;
  4. Снеки – чіпси, сухарики, попкорн;
  5. Напівфабрикати і заморожені продукти – покупні котлети, рибні палички, нагетси, пельмені, заморожена піца, млинці;
  6. Майонези, кетчупи та будь-які інші «Магазин» соуси;
  7. Фаст-фуд, обсмажений на фритюрі – картопля фрі, гамбургери, чебуреки, біляші;
  8. Кава 3 в 1 і сухі вершки для кави;
  9. Легкі знежирені сири;
  10. Сухі сніданки швидкого приготування.

Трансжири: що це таке, в яких продуктах харчування містяться

Як бачите, список досить значний і цілком ймовірно, що багато хто з цих продуктів ви споживаєте щодня. І швидше за все буде складно повністю і відразу від них відмовитися. Але скоротити їх до мінімуму можливо!

Харчування без трансжирів

Щоб зменшити споживання трансжирів, дотримуйтеся наступних правил в харчуванні:

  1. Віддавайте перевагу домашній їжі, приготовленої з натуральних і свіжих продуктів.

    Про закладах швидкого харчування варто назавжди забути.

  2. Виключіть зі свого раціону всі швидкі і шкідливі перекуси.

    Замініть їх на сухофрукти та горіхи.

    • Рідше вживайте різні соуси.
    • По можливості, готуйте їх самостійно.
    • Наприклад, майонез можна легко приготувати в домашніх умовах всього за 5 хвилин.
    • Те ж стосується і кетчупів.
  3. Відмовтеся від обсмажування продуктів, а особливо від обсмажування на фритюрі.

    Віддавайте перевагу таким способам приготування їжі, як запікання, варіння, тушкування.

  4. Якщо сильно хочеться чогось солоденького і забороненого, знайдіть найпростіший рецепт і приготуєте самі.

    Благо в інтернеті зараз величезна безліч рецептів всяких випічок. Вибирай, не хочу!

Ось ви і дізналися, в чому полягає шкода і небезпека трансжирів і як їх уникати в своєму раціоні. Думаю, що дана інформація була для вас корисною, і ви зробили правильні висновки!

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *