Скільки калорій в чорносливі – користь і шкода

Чорнослив: калорійність, користь і шкода для організму людини, протипоказання

Ягоди цієї сливи після спеціальної обробки стають чорного кольору, м’які, мають характерний кисло-солодким смаком і зберігають практично всі цілющі мікроелементи свіжої сливи, що робить його не тільки незамінним інгредієнтом при приготуванні різних страв, але і дозволяє використовувати чорнослив в лікувальних цілях.

Мінеральний склад і користь чорносливу

Чорнослив: калорійність, користь і шкода для організму людини, протипоказання

Серед макроелементів, за змістом основним мінералом є калій, в чорносливі його масова частка на 100 г сушених ягід становить до 600 мг – це 13,3% добової норми споживання цього мінералу для людини.

Слідом за калієм за кількістю вмісту в 100 г продукту йдуть фосфор – 84,5 мг і кремній – 19,5 мг, відповідно 10% і 65% добової норми споживання цих речовин. Трохи менше за вмістом кальцію, магнію, натрію.

Мікроелементи присутні в широкому спектрі, це і марганець – 380 мг, мідь – 360 мг, нікель – 62,0 мг, бор – 57 мг, і такі рідкісні елементи як молібден, кобальт, рубідій, ванадій.

У чорносливі міститься велика кількість моно- і дисахаридів, з яких переважає глюкоза, фруктоза. Ряд вітамінів в чорносливі представлений вітамінами групи В: вітамін B1 (тіамін) і B3 (пантотенова кислота) – зміст кожного з 9% від добової норми споживання, вітамін B6 – 7,4%, B2 – 4,4% відповідно, присутній в достатній кількості і вітамін C, E.

Калорійність досить висока, її показник коливається в межах 240-255 ккал, для наочності це близько 10 плодів, одна ягідка чорносливу має вагу майже 10 грам.

Цілющі особливості: позитивний ефект для організму

  • Зміст в плодах 8,2% від денної норми заліза та інших вітамінів попереджає розвиток анемічних станів, а саме залізодефіцитної анемії.

Чорнослив дуже корисно додавати в раціон в весняно-зимовий період, коли висока ймовірність виникнення авітамінозу.

  • Загальновідомим джерелом вмісту калію є банан, але мало хто знає, що чорнослив в півтора рази більше містить цього важливого мікроелемента.

Чорнослив: калорійність, користь і шкода для організму людини, протипоказання

Чорнослив ефективний як сечогінний засіб, він регулює водно-сольовий баланс організму людини, при його вживанні зменшується набряклість тканин організму і знижується артеріальний тиск. Для гіпертоніків розроблені навіть варіанти збалансованих дієт з чорносливом.

  • Сухофрукт володіє відмінним протимікробну дію, його антибактеріальні властивості часом рівноцінні деяких лікарських препаратів.

Чорнослив блокує розвиток хвороботворних бактерій в ротовій порожнині при таких захворюваннях, як карієс, гінгівіт.

  • Високий вміст клітковини, а в чорносливі це 28,4%, грає одну з першочергових ролей в роботі травної системи людини.

Чорнослив – найлютіший ворог запорів, він має послаблюючу дію рослинного походження. Що міститься в продукті пектин, абсорбує в себе рідину, впливає на кишкову перистальтику, активізує її роботу і розм’якшує всі тверді калові накопичення в товстій кишці. Для нормалізації роботи кишечника необхідно включати в меню 6-7 штучок сушеної сливи в день.

У народній медицині також займає своє заслужене місце. Цілий комплекс мінеральних речовин, що входять до складу, з успіхом виконує роль нейтралізатора знаходяться в організмі людини вільних радикалів, що є профілактикою розвитку злоякісних пухлин.

Як інгредієнт косметичних засобів, сухофрукт проявляє вплив на зовнішній стан шкіри, покращує колір обличчя, має омолоджуючий впливом в цілому на організм і підвищує стійкість імунної системи.

Висока енергетична цінність сухофрукти, тонізуючу діє на організм, підвищує працездатність людини і піднімає настрій.

Для жіночого здоров’я

Чорнослив: калорійність, користь і шкода для організму людини, протипоказання

Такі елементи як бор, кальцій, в поєднанні з вітаміном D, запобігають крихкість кісток і зміцнюють кісткову масу.

Щоденне вживання в їжу до 100 г цього сухофрукти знижує ризик виникнення кісткових захворювань.

Вагітні жінки

У період виношування дитини майбутні мами з обережністю ставляться до вживання в їжу будь-яких продуктів. І це, абсолютно правильна поведінка, у вагітних жінок організм гормонально перебудовується, що може викликати різні реакції на що надходять поживні речовини в організм.

Меню жінки в «цікавому положенні» має бути складено зі свіжих, корисних для мами і малюка продуктів, і чорнослив тут не виняток. Вітамінний і мінеральний склад сухофрукти, компоту дозволить збалансувати обмінні процеси в організмі при вагітності, підтримати організм в нормальній фізичній і моральній сфері.

Чорнослив допоможе м’яко запобігти часто виникають в цей період у вагітних жінок проблеми з запорами, при цьому не даючи навантаження на печінку, як будь-який інший медикаментозний препарат. Вагітним жінкам рекомендується вживати в їжу сухофрукт і компот з нього за умови відсутності алергічних реакцій на цю ягоду.

Корисні властивості в дієтології, вживання з буряком і морквою

Чорнослив: калорійність, користь і шкода для організму людини, протипоказання

  • Корисні властивості продукту знижують рівень холестерину, руйнують шкідливі відкладення і виводять шлаки з організму, що є першим кроком до зниження ваги.
  • Низький глікемічний індекс (у чорносливу без кісточок він дорівнює 25) говорить про те, що продукт повільно розщеплюється, довше перетравлюється, створює відчуття наповненого шлунка і запобігає появі почуття голоду.
  • Незважаючи на вміст цукру, в продукті відсутні насичені жири, ця ягода стане відмінним перекусом і до того ж заповнить відсутність солодощів під час дієти.

Вживання сухофрукти в поєднанні з відвареної буряком, тертої сирої морквою, підживлює організм в період обмежень, йогурт або нежирний кефір з чорносливом дозволяє швидко засвоїтися всім корисним речовинам ягоди і налагодити роботу кишечника. Стакан йогурту або нежирного кефіру з 5-6 ягодами, які можна дрібно нарізати і додати в напій або збити все разом блендером, з легкістю замінить один з прийомів їжі.

З цього відео можна дізнатися про те, що чорнослив – чудовий антиоксидант, уповільнює старіння приносить багато іншої користі.

Застереження: протипоказання і можливу шкоду

Чорнослив: калорійність, користь і шкода для організму людини, протипоказання

Людям, які мають проблеми з ожирінням і які хворіють на цукровий діабет, чорнослив може принести шкоду, а краще взагалі його виключить з раціону – чорнослив висококалорійна і дуже солодка ягода! Безконтрольне вживання сухофрукти може негативно вплинути на стан здоров’я цих людей.

Шалені матусі з обережністю повинні ставитися до цього продукту, проносні властивості чорносливу через молоко матері можуть викликати у немовлят діарею, метеоризм і коліки.

Одне із застережень для всіх любителів цієї ягоди пов’язано скоріше не з чорносливом, а з хімічними речовинами, які найчастіше використовують для обробки плодів з метою їх тривалого зберігання.

Лікувальна кулінарія: компоти і відвари з сушених фруктів

Чорнослив: калорійність, користь і шкода для організму людини, протипоказання

Як проносний засіб: 10-15 ягід перемеленого чорносливу змішати зі столовою ложкою бджолиного меду, таку суміш приймають двічі на день, вранці і ввечері, по одній чайній ложці.

Вітамінна добавка для підвищення імунітету і підтримки організму в тонусі: змішати по 200 грамів подрібнених чорносливу, кураги, родзинок, волоського горіха і меду. Приймати по десертній ложці три рази в день. Такий десерт можна давати дітям замість цукерок, він зарядить діточок енергією, поліпшить травлення і збереже дитячі зубки від карієсу.

Приготовлені з чорносливу відвари, настої, компоти дуже насичені вітамінами, особливо рекомендується приймати їх в зимовий час і вагітним жінкам.

М’ясні страви, грибні салати виходять досить пікантними з використанням цього інгредієнта. Випічка з чорносливом в якості начинки має приємний смак і може стати фірмовим блюдом будь-якої господині.

Як вибрати сухофрукти?

Чорнослив: калорійність, користь і шкода для організму людини, протипоказання

Якщо сушена слива має неприродний блиск, то, швидше за все, виробник обробив плоди гліцерином для надання їм привабливого товарного вигляду. Заманливий зовнішній вигляд не повинен бути першочерговим фактором при виборі продукту.

Коричнево-кавовий відтінок ягід говорить про те, що плоди оброблялися з порушенням, їх обшпарюємо, такий сухофрукт втрачає більшість своїх корисних якостей, і на смак можна відчути гіркоту плодів.

Перевірити, чи допущений був чорнослив якій обробці досить просто, слід замочити плоди у воді на півгодини. Зовнішній вигляд обробленого чорносливу залишиться незмінним, на продукті, що не обробленому хімічними речовинами, з’являться плями молочного кольору.

При виборі чорносливу слід знати такий факт, що в сушених з кісточкою плодах, кількість корисних елементів зберігається набагато більше, ніж в почищені.

Чорнослив включати в раціон харчування можна і навіть необхідно, але в усьому слід пам’ятати про правило «золотої середини», зловживати цим сухофруктом не слід, в окремих випадках краще проконсультуватися з лікарем.

Користь і шкода чорносливу для організму

Одним з найбільш корисних і популярних сухофруктів є чорнослив. Користь і шкода для організму його будуть розглянуті в даній статті. Він багатий клітковиною, вітамінами і мінералами і використовується в кулінарії, дієтології та медицині.

зміст:

Що таке чорнослив

Чорносливом називають висушені плоди сливи, однак, для його виготовлення підходять не всі види. Найбільш популярним є «угорка».

Спочатку плоди підв’ялюють на сонці, потім в декілька прийомів сушать, періодично виймаючи і охолоджував їх. Робити це потрібно для того, щоб шкірка не лопнула, а сухофрукт зберіг свою соковитість і користь.

Смак його відмінний, як в сушеному, так і в свіжому вигляді.

Чорнослив: калорійність, користь і шкода для організму людини, протипоказання

Склад і калорійність

Солодка і поживна ягода чорнослив, корисні властивості її надають гарний вплив на весь організм людини.

До складу входять необхідні людині вітаміни А, В1, В2, С, РР, мікроелементи натрій, залізо, магній, фосфор. Сухофрукт включає пектин, яблучну, лимонну і щавлеву кислоту, клітковину.

Як і в вихідному продукті, в чорносливі знаходиться багато цукру, глюкози і фруктози. У ньому є дубильні і азотисті речовини.

Серед інших сухофруктів калорійність чорносливу сушеного без кісточок досить невисока і складає 231 ккал на 100 г.

Чорнослив: калорійність, користь і шкода для організму людини, протипоказання

Корисні властивості

Корисні властивості чорносливу знайшли своє застосування не тільки в кулінарії, але і в медицині. Допомагають позбутися багатьох хвороб.

Читайте також:   Дієта Кіма Протасова: докладний опис, меню на кожен день по тижнях

Найчастіше використовують як проносний засіб таку корисну ягоду, як чорнослив. Корисні властивості і протипоказання його проявляються в жовчогінну і сечогінний ефект.

При цьому вживати плід можна в свіжому вигляді або виготовляти настої на його основі. Також він володіє такими якостями:

  1. Антибактеріальну дію, усуває кишкову паличку, сальмонелу, стафілокок.
  2. Підвищує імунітет і допомагає справлятися з негативними факторами навколишнього середовища.
  3. Підтримує кислотно-лужний баланс.
  4. Підвищує працездатність і тонізує організм.
  5. Позитивно впливає на травний тракт, нормалізує обмін речовин.
  6. Є профілактикою серцево – судинних захворювань і знижує артеріальний тиск.
  7. Підвищує пружність і еластичність кровоносних судин.
  8. За рахунок калію в складі допомагає роботі м’язової системи.
  9. Підвищує апетит (особливо відвари на основі сушеної сливи) і сприяє посиленому виділенню шлункового соку.
  10. Запобігає виникненню онкологічних захворювань.
  11. Корисний при авітамінозі, хронічної втоми або занепаді сил.

Антиоксиданти в складі сприяють очищенню стінок судин, усувають і запобігають утворенню холестеринових бляшок. Вони ведуть боротьбу з вільними радикалами, що і запобігає появі злоякісних пухлин. При анемії також допоможе чорнослив. Користь його у високому вмісті заліза.

Чорнослив: калорійність, користь і шкода для організму людини, протипоказання

Користь чорносливу неоціненна при захворюваннях шлунка. При таких недугах, а також для їх профілактики необхідно з’їдати по п’ять плодів в день. Сухофрукт нормалізує хімічний обмін в травному тракті.

Сушена слива, завдяки високим антибактеріальним властивостям, корисна для порожнини рота. Вона вбиває патогенну флору і перешкоджає розмноженню бактерій, що запобігає появі карієсу. Для цього рекомендується тримати його в роті довше, повільно розсмоктуючи.

Користь чорносливу проявляється і для жіночого організму. Він сприяє запобіганню ламкості кісток, що особливо актуально в період менопаузи. Попереджає захворювання остеопороз, для цього необхідно з’їдати близько ста грамів сушеної сливи на добу. Якщо регулярно вживати сухофрукт в їжу, то міцність кісток значно підвищиться.

Чорнослив при грудному годуванні і для майбутніх мам здатний забезпечити заряд енергії, піднімає настрій, позбавляє від залізодефіциту і запорів без застосування додаткових медикаментів, що особливо важливо в такий непростий період. Завдяки калію в складі здатний попередити утворення набряків або зовсім позбавити від них. Покращує під час вагітності стан шкіри.

Однак це не всі недуги, при яких допоможе висушена слива. Вона допоможе і при захворюванні нирок, ревматизмі, атеросклерозі, хворобах печінки. За рахунок високого вмісту каротину в складі покращує зір і стане відмінною профілактикою проблем з ним.

Чорнослив: калорійність, користь і шкода для організму людини, протипоказання

Чорнослив при схудненні

Значну допомогу в боротьбі з надлишковою вагою надає чорнослив. Користь для кишечника його дуже висока, чим і пояснюється такий ефект. Сушена слива стимулює його перистальтику, не дає затримуватися калових мас в організмі. До того ж зниження ваги обумовлено такими факторами:

  1. Виводить і знижує холестерин в крові.
  2. Чорнослив, глікемічний індекс якого дуже низький, здатний на довгий час подарувати відчуття ситості. Він стане відмінним перекусом замість цукерок і печива.
  3. Він є і додатковим корисним джерелом цукру під час дієт. За рахунок свого солодкого смаку допоможе простіше пережити відсутність цукерок і тістечок в раціоні худне.
  4. Має властивість антидепресантів.
  5. Виводить шлаки з організму.
  6. Активізує обмін речовин.
  7. У період дієт підживлює організм вітамінами і корисними речовинами.

Для кращого результату і засвоюваності дієтологи рекомендують поєднувати сухофрукт з овочами. Відмінно підійдуть варений буряк і морква. Заправити салат можна лимонним соком або кефіром для того, щоб цінні речовини з продуктів засвоїли в повній мірі.

Чорнослив, протипоказання якого не мають відношення до косметичної індустрії (виняток становить лише алергія на нього) прекрасно покращує зовнішній вигляд шкіри. Він омолоджує її, усуває прищі, вугрі або інші запалення.

Чорнослив: калорійність, користь і шкода для організму людини, протипоказання

шкода чорносливу

Користь чорносливу дуже висока, а чи має він протипоказання? Як і будь-який продукт при помилковому або надлишковому вживанні сушена слива здатна нанести шкоду. Чорносливу можна їсти багато особам, які страждають на ожиріння, зайвою вагою або цукровим діабетом. У день можна з’їдати не більше трьох плодів.

Багато мам в період лактації задаються питанням про те, чи можна чорнослив при грудному вигодовуванні. Звичайно, в цей час він буде корисний, проте, варто стежити за його кількістю і реакцією малюка. Через своїх проносних властивостей він може викликати розлад шлунка у дитини.

Пам’ятайте, що шкода чорносливу може проявитися в індивідуальної нестерпності. Перевірте, чи не алергічної реакції на продукт.

Чорнослив: калорійність, користь і шкода для організму людини, протипоказання

Як вживати чорнослив правильно

Чорнослив користь і шкода для організму, якого вам тепер відома, вважається лікувальною ягодою. Його можна використовувати для прикраси всіляких страв або вживати окремо як корисний перекус, замінюючи солодощі або печиво.

Він є унікальною ягодою, яка відмінно поєднується як з десертами, так і з м’ясом і овочами. З нього роблять начинки для м’ясних страв, курки, пирогів. У салатах він додасть солодкуватий і вишуканий смак страви.

А зіпсувала м’яса сухофрукт поверне свіжість. Виготовляють желе, джеми, пюре та морозиво. Варять компоти, відвари, додають в різні напої або коктейлі.

Його можна використовувати в якості основного продукту або успішно поєднувати з іншими сухофруктами, фруктами або ягодами.

Цікавим є факт, що при вживанні пари ягід апетит людини підвищується. А якщо з’їсти більше п’яти штучок, то, навпаки, така доза дасть відчуття насиченості.

Важливо і правильно вибрати чорнослив. Неприродний блиск говорить про обробку продукту гліцерином, який покращує товарний вигляд, але робить менш корисним чорнослив. Шкода його можна мінімізувати, піддавши тепловій обробці.

Помістіть плід в теплу воду на півгодини, потім обдайте окропом. Якщо чорнослив має в коричневий відтінок, то сухофрукт піддавався дезінфекції гарячою водою або парою. Користі він не втрачає, але на смак буде віддавати легкою гіркуватістю.

Чорнослив: калорійність, користь і шкода для організму людини, протипоказання

В останні роки чорнослив набирає все більшої популярності, що не дивно. Адже він здатний позбавити від багатьох хвороб без застосування хімічних медикаментів.

Протипоказання чорносливу при цьому незначні, а застосовувати його можливо в будь-якому вигляді, він відмінно поєднується з м’ясом, овочами, іншими фруктами і сухофруктами.

Використовується навіть для схуднення і підтримки здоров’я всього організму.

Подивіться відео про те, як приготувати чорнослив будинку:

Користь чорносливу – 7 фактів про його вплив на організм людини, шкоду і протипоказання

Чорносливом називають будь-які сушені сливи. Будучи одним з найпопулярніших сухофруктів на планеті, чорнослив з давніх часів застосовується як проносний засіб, так як містить хлорогенная і неохлорогенние кислоти, а також сорбіт і клітковину.

Сучасна наука змогла підтвердити безліч інших корисних властивостей чорносливу. Він здатний запобігти ряд поширених захворювань, попередити появу злоякісних пухлин, цукрового діабету II типу, а також зміцнити кістки і знизити масу тіла.

7 корисних властивостей

Розглянемо докладніше 7 доведених фактів про користь чорносливу для нашого організму.

1. Має багатим складом

Чорнослив: калорійність, користь і шкода для організму людини, протипоказання

Чорнослив – це сухофрукт з досить високою калорійністю (близько 240 калорій на 100 грам), який містить наступні поживні речовини:

Найменування нутриента Приблизний відсоток від добової потреби (на 100 грам)
білки 3%
жири 1%
харчові волокна 45%
вуглеводи 26%
вітамін B2 6%
вітамін B5 8%
вітамін B6 10%
вітамін E 12%
вітамін K 50%
вітамін PP 9%
калій 35%
кальцій 8%
кремній 65%
магній 26%
фосфор 10%
залізо 17%
марганець 15%
мідь 28%
хром 23%
цинк 4%

Чорнослив також має в складі безліч антиоксидантів і харчових волокон, вживання яких дозволяє знизити ризик розвитку шлунково-кишкових захворювань, інсульту, ожиріння, цукрового діабету II типу та ішемічної хвороби серця.

2. Покращує роботу травної системи

Чорнослив: калорійність, користь і шкода для організму людини, протипоказанняЧорнослив – цінне джерело харчових волокон (особливо нерозчинних), які відіграють важливу роль в регуляції діяльності кишечника.

Клітковина поліпшує скорочувальну активність гладкої мускулатури стінки кишки, забезпечуючи своєчасну евакуацію калових мас.

Чорнослив також багатий сорбітолом, який є одним з найбільш поширених лікарських засобів для терапії та профілактики запорів. За ефективністю він перевершує багато відомих медикаменти.

Вживання всього 50 грамів чорносливу протягом 3 тижнів дозволяє збільшити частоту стільця і ​​нормалізувати його консистенцію.

Окремо слід відзначити, що нерозчинні харчові волокна в незміненому вигляді доставляються до дистальних відділів травної трубки, де активно ферментують дружніми бактеріями. В результаті підвищується чисельність корисних представників мікрофлори, пригнічується ріст і розмноження патогенних і умовно-патогенних мешканців кишечника.

Читайте також:   Як схуднути за 2 місяці на 10 кг в домашніх умовах без шкоди для здоров’я?

В процесі ферментації клітковини також утворюється ряд речовин (наприклад, бутират), які знижують ризик виникнення злоякісних пухлин ободової і прямої кишок.

3. Має антиоксидантну дію

Чорнослив: калорійність, користь і шкода для організму людини, протипоказання

  • Антиоксидантні речовини нейтралізують дію вільних радикалів (під час окисного стресу) на клітини, що приводить до злоякісного переродження або загибелі останніх.
  • Також доведено, що антиоксиданти підтримують міцність кісткових тканин і попереджають появу ендокринних і серцево-судинних розладів.
  • Експерименти на тваринах демонструють протизапальну активність ряду антиоксидантів (поліфенолів).
  • Чорнослив також блокує хронічне запалення, що знижує ризик розвитку безлічі хронічних захворювань кишечника, цукрового діабету II типу та ішемічної хвороби серця.

4. Підвищує міцність кісток

  1. Чорнослив: калорійність, користь і шкода для організму людини, протипоказанняЧорнослив багатий мінералами (фосфор, калій, магній) і вітаміном K, що грають важливу роль в регулюванні метаболізму на рівні кісток.
  2. Систематичне додавання чорносливу в раціон дозволяє підвищити мінеральну щільність кісткових тканин і попередити розвиток остеопорозу, що є провідною причиною переломів кісток у людей похилого віку.
  3. Певну роль в підтримці балансу мінералів в кістках грають антиоксиданти і протизапальні речовини, які борються з окислювальним стресом і хронічним запаленням.
  4. Американські вчені виявили, що вживання 50 грамів (або 5-6 плодів) чорносливу в день дозволяє запобігти появі остеопорозу у жінок після менопаузи.

Також рекомендується вживати чорнослив всім особам похилого та старечого віку, як чоловікам, так і жінкам. Це дозволить попередити або полегшити перебіг остеопорозу, а також знизити ризик переломів.

5. Зменшує рівень холестерину

Чорнослив: калорійність, користь і шкода для організму людини, протипоказання

В основі розвитку патологій найчастіше лежить підвищення рівня холестерину (особливо його атерогенних фракцій – ТАГ, ЛПНЩ, ЛПДНЩ). В результаті на стінках артерій утворюються атеросклеротичні бляшки, повністю або частково перекривають потік крові.

  • Потім, при зростанні бляшок або через надрив, з’являються такі захворювання, як: ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, ішемічний інсульт, хронічна ішемія головного мозку.
  • Американськими фахівцями встановлена ​​здатність чорносливу істотно знижувати рівень холестерину, покращуючи всі показники ліпідного профілю (за даними біохімічного аналізу крові).
  • Експерти з Австралії підкреслюють, що при вживанні чорносливу спостерігається зниження «шкідливих» фракцій холестерину (ЛПНЩ, ТАГ), незначно підвищується концентрацію «корисного» (ЛПВЩ).
  • Лікувальну властивість, імовірно, пов’язано зі здатністю клітковини і антиоксидантів підтримувати метаболізм жирів на рівні печінки.
  • Впливу на зворотну реабсорбцію холестерину з просвіту шлунково-кишкового тракту не було відзначено в жодному з досліджень.

Окремо слід підкреслити роль антиоксидантів. Вони, покращуючи обмінні процеси в інтимі артерій, підвищують стійкість судин до впровадження та відкладення кристалів холестерину.

Чорнослив рекомендується вживати всім особам старших вікових груп незалежно від наявності або відсутності захворювань серця і судин.

6. Допомагає схуднути

Чорнослив: калорійність, користь і шкода для організму людини, протипоказання

Чорнослив багатий харчовими волокнами, які, після попадання в шлунок, збільшуються в обсязі. В результаті спостерігається розтягнення шлунка і, за допомогою рефлекторних і нейрогуморальних механізмів, пригнічення центрів голоду в головному мозку, що знижує тягу до їжі на кілька годин.

Американські фахівці рекомендують вживати чорнослив маленькими порціями (в якості закуски) кілька разів протягом дня, щоб утамувати відчуття голоду.

Певну роль в регуляції апетиту грає глюкоза. Різкі зміни цукру в крові сприяють підвищенню апетиту. Висушена зливу володіє низьким глікемічним індексом і не здатна викликати різких коливань рівня глюкози в крові після вживання.

Сухофрукт рекомендується приймати всім особам, що страждають на ожиріння і прагнуть знизити свою вагу. Додавання посильних фізичних навантажень посилить ефект.

7. Знижує рівень цукру в крові

Скільки потрібно з’їсти чорносливу в день щоб користь була а шкода був відсутній

Співвідношення користі та шкоди у чорносливу дуже схожі на якості інших сухофруктів. З одного боку, в сушених плодах багато вітамінів, мінералів, клітковини і антиоксидантів. І це корисно. А, з іншого, у чорносливу досить висока калорійність, в ньому багато цукрів, від яких товстіють. Та й попускає активність сушених слив не всім може виявитися по душі.

Чорнослив: калорійність, користь і шкода для організму людини, протипоказання

склад

Калорійність чорносливу на 100 грам становить 240 ккал. У цій кількості продукту присутня:

  • 7.1 г клітковини, що відповідає 28% добової норми;
  • 100% денної дози бору;
  • 74% вітаміну К;
  • 21% калію;
  • 16% вітаміну А;
  • 15% марганцю;
  • 14% міді;
  • 11% вітаміну В2;
  • по 10% магнію і вітаміну В6;
  • 9% ніацину.

Також до складу висушених слив входять:

  • вітаміни В1, Е, пантотенова кислота;
  • мікроелементи залізо, кальцій, фосфор, цинк.

Корисні властивості

  1.  Усунення запорів. Чорнослив очолює список продуктів, попускають стілець. Подібними властивостями володіють всі сухофрукти, як містять велику кількість клітковини. Однак висушені сливи працюють максимально ефективно, бо крім клітковини включають в свій склад речовина сорбіт, що володіє сильною послаблювальну активністю.
  2.  Привнесення калію. Дієта сучасної людини така, що калію в організм часто надходить недостатньо. Що особливо небезпечно на тлі надлишку натрію, також характерного для харчування людей в наші дні.Користь чорносливу і для чоловіків, і для жінок полягає в тому, що він в велика кількість дає організму цей важливий мікроелемент і таким чином оберігає від багатьох хвороб, які пов’язані з нестачею калію. Перш за все, від гіпертонії і аритмії.Чорнослив: калорійність, користь і шкода для організму людини, протипоказання
  3.  Поліпшення роботи кишкової мікрофлори. У продукті присутня рослинна клітковина, яка живить корисні бактерії в кишечнику. І це допомагає не тільки оздоровити травну систему, а й підняти імунітет, і покращити психічне самопочуття. Так як робота нервової та імунної системи жорстко залежні від функціонування біоценозу кишечника.
  4.  Профілактика серцево-судинних захворювань. Для попередження серцево-судинних катастроф важливо не тільки високий вміст калію в продукті, а й наявність в ньому клітковини з антиоксидантами. Ці сполуки допомагають поліпшити ліпідний профіль крові і побороти хронічне запалення в стінках кровоносних судин, що призводить до атеросклерозу.
  5.  Профілактика анемії. Специфічна користь чорносливу для жінок обумовлена ​​присутністю в його складі заліза і міді, які допомагають уникнути розвитку залізодефіцитної анемії – захворювання, яке значно частіше вражає жінок. Для боротьби з анемією важливо не тільки залізо продукту, якого не так вже в ньому і багато, але і мідь, яка підсилює засвоєння заліза з їжі, і яка в достатку присутній в сушених сливах.
  6.  Підтримка щільності кісткової тканини. Це ще одне цілюще якість сухофрукти, особливо корисне для жінок. У сушених сливах дуже багато бору і калію. Спільна дія цих мікроелементів не просто сприяє профілактиці остеопорозу, але і допомагає уповільнити його розвиток тоді, коли паталогічна процес вже почався.

Вплив на схуднення

Вплив чорносливу на схуднення збігається з шкідливими і корисним впливом кураги на процес зниження ваги.

Чорнослив: калорійність, користь і шкода для організму людини, протипоказання

До лікувального впливу продукту відносяться:

  • його здатність насичувати організм рослинною клітковиною, яка абсолютно необхідна для нормалізації ваги;
  • позитивний вплив на склад мікрофлори кишечника (у людей із зайвою вагою завжди «хворий» кишковий біоценоз, і порушення його складу стимулюють подальший набір маси тіла);
  • антіоксідатівние властивості (згідно актуальною науковою інформацією, ожиріння безпосередньо пов’язано з присутня в організмі уповільнених запальних процесів, часто залишаються непоміченими).
  1. Високий вміст фруктози. Всього в одній штучці середнього розміру міститься 1.2 грама цього вуглеводу. Від фруктози товстіють. Швидко і значно. Так як метаболізм цього цукру такий, що він весь надходить в печінку, де перетворюється в жир.
  2. Підхльостування бажання їсти солодке. Незважаючи на те, що в чорносливі багато клітковини, яка зазвичай пригнічує апетит, цей сухофрукт може посилювати бажання їсти солодке. Пов’язана така особливість з інтенсивно солодким смаком продукту, який впливає на мозок таким чином, що людина весь час хоче їсти. І не просто є, а їсти саме солодкі продукти. Відмова від цукру в такій ситуації зазвичай недосяжний.
  3. Чорнослив забезпечує організм величезним зарядом енергії. Якщо людина при цьому активно рухається і мало їсть, то такий вплив є безумовно корисним. Але якщо він веде сидячий спосіб життя з постійними перекусами, енергетичний заряд сухофрукти веде до набору маси тіла. Адже людина вводить в себе значно більше енергії, ніж спалює. І вона залишається у нього всередині про запас, тобто трансформується в жир.

Ніяка медично коректна дієта на чорносливі не існує.

Як не існують і інші суворі дієтичні підходи, пропонують скидати вагу за допомогою включення в раціон харчування якогось одного продукту на шкоду всім іншим. Тобто худнути ви так можете.

Можете взагалі почати голодувати. Ось тільки ні користі для здоров’я, ні сталого схуднення ви таким способом добитися не зможете.

Однак сушені сливи все-таки більш підходять для зниження ваги, ніж інші сухофрукти, наприклад, курага або сушений інжир. Пов’язано це з присутністю в них речовини сорбіту, який пригнічує апетит.

Як включати в раціон?

  1. Правило перше і основне – їсти потроху.
  2. Не додавати до продуктів, багатим легкозасвоюваними вуглеводами: швидким кашка, меду, випічці і ін.Чорнослив: калорійність, користь і шкода для організму людини, протипоказання
  3. Тобто замість їжі, тобто в якості повноцінного перекусу, а не на десерт після великої трапези (обіду, вечері).
  4. Вживати спільно з корисними жирами і білками, як джерело яких добре використовувати натуральні молочні продукти і горіхи. Тільки будьте уважні: горіховий перекус, доповнений чорносливом, дає організму багато калорій і багато енергії. Всі їх треба спалити, в іншому випадку вони перетворяться в жир.
  5. Корисно додавати чорнослив в легкі овочеві салати, в яких також можуть бути присутніми джерела білка, наприклад, курка. А от класти сушені сливи у фруктові салати небажано, так як в них і без цього інгредієнта вистачає фруктози, надлишок якої шкідливий для організму. Тут ви знайдете добірку 9 салатів з чорносливом і куркою, які допоможуть вам правильно включати цей продукт в свій раціон харчування.
  6. Засушені сливи не рекомендоване вживати перед тренуваннями в тому випадку, якщо ви тренуєтеся лише за тим, щоб схуднути. Так як це може уповільнити спалювання жирових відкладень. І, навпаки, ними корисно поласувати перед заняттям тим людям, хто мріє про спортивні досягнення, а не про зниження ваги.
  7. Не варто винаходити якихось особливих способів включення продукту в меню, наприклад, приймати на ніч кефір з чорносливом нібито для схуднення. У такому напої немає нічого шкідливого. І якщо він вам до смаку, ви можете використовувати його в якості корисного перекусу, хоч на ніч, хоч на полуденок. Тільки не треба приписувати йому якихось незвичайних жиросжигающих властивостей. Він ними не володіє.

Скільки можна з’їдати за день?

Чітко вивірених правил, які говорили б, скільки чорносливу можна з’їдати в день, не існує. Так як це – звичайний продукт харчування, а не лікарський препарат.

Саме в такій кількості сушених слив міститься то кількість фруктози, яке безпечно для більшості людей, в тому числі і тих, хто потребує схудненні. А також ті кількості рослинної клітковини і сорбіту, які робить чорнослив корисним для очищення кишечника, але не викликають діареї.

Як приймати чорнослив від запору дітям і дорослим?

Зазвичай в якості проносного чорнослив приймають у вигляді так званого соку, або настою. Роблять його наступним чином:

  • беруть склянку сухофруктів і заливають кип’яченою водою так, щоб всі сушені сливи були повністю покриті рідиною;
  • закривають ємність кришкою і залишають при кімнатній температурі на 12-24 годин;
  • потім подрібнюють чернослівінкі за допомогою блендера в тій воді, в якій вони наполягали;
  • проціджують через сито;
  • доводять обсяг кип’яченою водою до одного літра.

Чорнослив: калорійність, користь і шкода для організму людини, протипоказання

  • Якщо ви використовуєте такий настій чорносливу при запорах для лікування немовляти, то давайте йому по 60 мл (максимальна доза 120 мл).
  • Старшим дітям і дорослим треба приймати від 120 до 250 мл «соку».

Втім, чорнослив для кишечника корисний не тільки у вигляді настою, а й в усьому. Так що, якщо вам лінь готувати «сік», можете просто з’їдати щодня кілька штучок сушених слив. Це допоможе нормалізувати дефекацію.

Як вибрати?

Щоб чорнослив мав максимум корисних властивостей, важливо знати, як його вибрати.

Не варто купувати:

  • коричневі засушені сливи, так як, швидше за все, їх обшпарюємо окропом;
  • темно-сірий чорнослив, особливо той, що яскраво блищить (такий зовнішній вигляд вказує на обробку гліцерином).

Також треба звертати увагу на запах сухофрукти. Він не повинен нагадувати випаровування бензину або дим багаття.

А ось білого нальоту на чорносливі побоюватися не варто. Зазвичай так виглядає висушена фруктоза, яка може виступати на поверхню.

До речі, висушити сливи можна і самостійно. Як роблять чорнослив в домашніх умовах в звичайній духовці, ви можете побачити на відео.

Як зберігати?

У домашніх умовах чорнослив можна зберігати:

  • при кімнатній температурі в шафці, що стоїть подалі від батареї, в закритій скляній банці або пластикою ємності;
  • в холодильнику (також в закритій банці або контейнері);
  • в морозилці (в пластиковому контейнері або спеціальному пакеті для заморозки).

Чи треба мити?

Безумовно, якщо ви не сушили сливи самі, вимивши їх попередньо.

Миють чорнослив перед вживанням наступним чином:

  • складають у сито і промивають під проточною водою;
  • потім поміщають в мисочку і заливають водою кімнатної температури на 10-15 хвилин;
  • далі ще раз промивають під струменем води.

Протипоказання і побічні ефекти

Чорнослив: калорійність, користь і шкода для організму людини, протипоказання

  1. Суворим протипоказанням для вживання чорносливу є алергія на сливи, яка буває рідко.
  2. Побічними ефектами від вживання сушених слив в обсязі, що перевищує 10-12 штучок в день виступають неприємні симптоми з боку шлунково-кишкового тракту: болі в ділянці живота, метеоризм, діарея.
  3. Чорнослив проносить, а не зміцнює. І все-таки він може вести до запорів. Встановлено, що при його регулярному вживанні людьми, давно страждають на хронічні запори, може відзначатися виникнення залежності від продукту, аналогічної залежності від стабільних засобів. Тобто без прийому сухофрукти позовів на дефекацію не буде.
  4. Чорнослив при гастриті заборонений в гостру фазу хвороби. У період ремісії є його можна, але теж обережно. Так як він досить складно перетравлюється і має високу кислотність. Ті ж самі правила працюють і при хворобах підшлункової залози, наприклад, при панкреатиті.

Чи дозволено їсти при діабеті?

Глікемічний індекс чорносливу 29. Тому його можна їсти при цукровому діабеті 2-го типу.

Але слід пам’ятати про високий вміст фруктози – речовини, яке цукор в крові миттєво не піднімає, але при масивному включенні в раціон ускладнює перебіг діабету. Пам’ятати і обмежувати кількість сушених слив 5-6 штучками на добу.

Чи можна вживати при вагітності?

Чорнослив при вагітності допомагає впоратися з запорами, зміцнює імунітет і кісткову тканину, сприяє профілактиці анемії.

Однак вагітним жінкам особливо важливо дотримуватися дозування.

Таке обмеження допоможе уникнути розвитку діареї, яка особливо небезпечна для жінок в положенні, так як веде до зневоднення організму. А також захистить від набору зайвої ваги.

Чи можна чорнослив при грудному вигодовуванні?

В період лактації багато жінок страждають від закрепів, а тому, що попускає сухофрукт їм корисний.

Алергія на чорнослив у грудничка буває рідко. Проте, починати вводити цей сухофрукт в свій раціон харчування, перебуваючи на гв, треба обережно. Спочатку з’їсти одну штучку. Уважно подивитися за реакцією карапуза. І тільки потім збільшувати дозу.

При вживанні сушених слив в невеликій кількості (5-6 штучок в день), коліків у малюка виникнути не повинно.

Деякі годують мами розраховують на те, що якщо вони будуть їсти чорнослив, то це позбавить від запору їх крихт. Такого не станеться. Настій сухофрукти необхідно давати самій дитині, але не раніше, ніж в 6 місяців.

Корисні властивості чорносливу і його можливу шкоду: виводиСушение сливи багаті мінералами, вітамінами, антиоксидантами і рослинною клітковиною.

Завдяки наявності цих речовин, сухофрукт покращує травлення, зміцнює кісткову тканину, захищає від анемії і хвороб серця.

Чорнослив має високу ємність поглинання вільних радикалів. І тому рятує людину від безлічі важких недуг, так як в основі всіх цих хвороб лежить згубний вплив на клітини вільних радикалів.

Однак у сушеної сливи є і негативні якості, головному чином пов’язані з великою кількістю цукрів в її складі.

Оптимальна доза сухофрукти на добу становить 5-6 штучок, максимальна – 10-12.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *