Скільки калорій в фундуку – користь і шкода

Фундук: калорійність, користь і шкода горіха для організму чоловіків і жінок, вміст білків, жирів, вуглеводів

Горіх фундук, або правильно – плоди ліщини великої, добре знайомий жителям нашої країни. Його використовують у випічці, цукерках, десертах, їдять в сирому і смаженому вигляді. Чагарник ліщини – родич російської берези. Він добре росте на території Росії. Цим пояснюється широке поширення і відносно невисока, в порівнянні з мигдалем і волоським горіхом, ціна.

Прихильники здорового харчування цінують і люблять фундук. Він часто стає компонентом сніданків (додається в каші, йогурти), використовується в складі корисних перекусів. Горіх входить до складу рослинного молока, який з успіхом застосовується в вегетаріанських дієтах.

склад фундука

Фундук збирають в широколистяних лісах і штучно культивують на плантаціях через його багатого складу. Його широко застосовують в кулінарній практиці, додаючи в випічку, солодощі, напої (рослинне молоко), салати, і навіть в основні страви у вигляді обсипання м’яса, складу гарнірів або пудри на кремові супи.

У складі горіха багата колекція БЖУ, мінералів, вітамінів. Харчова цінність фундука *:

речовина склад Одиниці виміру
сирий фундук смажений фундук
білки 13 16 г
жири 60 67 г
Вуглеводи (сумарно) 11 10 г
вода 11 5 г
Енергетична цінність 650 704 ккал
  • * У таблиці наведено розрахунок на 100 г очищених ядер.
  • Фундук багатий незамінними амінокислотами:
  • Горіх багатий маслами. До їх складу входять жирні кислоти:
  • поліненасичені (ПНЖК) – 6,9 г;
  • мнононенасищенние – 5,2 г;
  • насичені -4,5 г;
  • омега-6 – 6,9 м

Важливо! Горіхи їдять сирими, сушеними і смаженими. Вони відрізняються за смаком, ароматом і вмістом речовин.

Калорійність сирого фундука нижче за рахунок більшої кількості води. Смак горіха приємний, аромат слабкий. У такому продукті вміст корисних речовин повністю збережено.

Смажений фундук більш калорійний. Склад горіха залежить від масла, на якому проводилась термічна обробка і добавок. Сам фундук втрачає воду і до 10% вихідних жирів і частково набуває властивостей домішок. Він майже повністю позбавлений коричневої оболонки.

Сушений фундук – щось середнє між сирим і смаженим. Він, як і смажений, більш легкий, містить менше води і більше масел на одиницю ваги. Його аромат і смак більш насичені, привабливі.

Як і у ядер, що не пройшли термічну обробку, в сушеному фундуку немає ніяких сторонніх домішок. Якщо горіх висушений звичайним способом в провітрюваному приміщенні, він зберігає коричневу оболонку. Якщо сушка проводилася при нагріванні (близько 150 °), горіхи мають білуватий колір.

Оболонка фундука легше відділяється від серцевини і може бути частково або повністю втрачена.

За глікемічним індексом (ГІ) горіх відноситься до зеленої зони. Його ГІ вважається низьким і становить 15 одиниць. Такий рівень дозволяє включити його в збалансований раціон харчування (по БЖУ) для атлетів з порушенням толерантності до глюкози, в тому числі діабетикам. Порівняти ГІ горіхів і бобових культур можна за допомогою картинки нижче.

Фундук: калорійність, користь і шкода горіха для організму чоловіків і жінок, вміст білків, жирів, вуглеводів

користь горіха

В горісі зібраний багатий мінерально-вітамінний комплекс. Регулярне використання фундука запобігає авітамінози і порушення обміну речовин.

Користь фундука проявляється в дії на організм в цілому і його окремі системи:

  1. Серце і судини. Мінерали (кальцій, калій) впливають на ритм і ефективність скорочення серцевого м’яза. Вітаміни і треонін захищають судинну стінку від пошкоджень, зміцнюють її. Цей ефект важливий для спортсменів з тривалої інтенсивним фізичним навантаженням (бігуни, бодібілдери, гравці в футбол і т.д.). Фундук допомагає запобігти появі варикозних розширень вен.
  2. Нервова система. Вплив на проведення нервового імпульсу не тільки покращує настрій (наприклад, під час осіннього періоду), але і нормалізує швидкість реакції. Цей ефект важливий при заняттях стріляниною, іграми з м’ячем і шайбою (волейбол, хокей і т.д.). А що входить до складу фенілаланін покращує пам’ять.
  3. Кровотворна система. Фундук традиційно входить до складу поживних сумішей при анемії через що входять до його складу изолейцина і заліза. Його змішують, наприклад, з медом, курагою і родзинками. Його активно застосовують в тренувальному періоді, при відновленні спортсмена після крововтрати (операції, народження дитини), тренуваннях в умовах високогір’я.
  4. Травна система. Зменшення запорів і метеоризму обумовлені наявністю в складі горіха клітковини і масел. Очищенню від шлаків сприяє метіонін.
  5. Імунна система. Фундук – своєрідна вітамінна бомба. Він покращує роботу клітинного імунітету. Особливо актуальний в демісезонні періоди тренувань.
  6. Кістково-м’язова система. Компоненти фундука зміцнюють кістки, сприяють зростанню м’язової маси. Крім поліпшення структурного складу скелета і м’язів, кальцій горіхів сприяє збільшенню сили м’язового скорочення.
  7. Протираковий ефект. Що входить до складу фундука рослинний паклітаксел перешкоджає появі атипових (ракових) клітин. Цей ефект підсилюють антиоксиданти, які знижують рівень вільних радикалів і мутацій клітин.

Як фундук впливає на організм?

Позитивний вплив горіха на організм спортсмена важко переоцінити. Але є атлети, для яких фундук особливо корисний. Це ті, хто відновлюється після хвороб, травм, операцій, народження дітей.

У чоловіків

поряд з перерахованими вище ефектами горіх впливає на чоловічу статеву систему:

  • стимулює вироблення власного тестостерону, особливо корисний при збільшенні фізичних навантажень, нарощуванні м’язової маси;
  • покращує сперматогенез;
  • нормалізує функціонування передміхурової залози, зменшує симптоми запалення;
  • підвищує потенцію, стимулює лібідо.

у вагітних

фундук надає благотворний вплив на організм вагітної жінки і її малюка. він доставляє необхідні під час виношування речовини. звичка додавати в їжу 5-9 горішків (в день) стане в нагоді і в післяпологовий період. в цей час фундук покращує грудне молоко (жирність, смак, вітамінний і мінеральний склад).

при схудненні

хоча калорійність фундука вище, ніж у вершкового масла, шоколаду або майонезу, користь для організму змушує включати його в раціон харчування навіть під час дієти. в обмежених кількостях фундук при схудненні застосовувати дозволяється, оскільки горіхи:

  • заповнюють нестачу вітамінів, мінералів і амінокислот в період збідніння раціону;
  • зменшують відчуття голоду;
  • замінюють шкідливі перекуси.

вирішивши ввести горішки фундук в низькокалорійну дієту, потрібно дотримуватися правил:

  1. їсти горіхи в першій половині дня.
  2. використовувати фундук в сирому вигляді.
  3. перед вживанням подрібнювати або замочувати на 30 хвилин.
  4. строго стежити за кількістю з’їденого.

при збільшенні горіха в раціоні дієта для зниження ваги він не тільки не призведе до схуднення, але і може викликати набір зайвих кілограмів.

шкоду і можливі протипоказання

Горіхи з успіхом їдять люди різної статі і віку. Його включають в меню спортсмени всіх видів спорту. Однак і вони можуть викликати небажані наслідки.

Шкода фундука:

  1. Індивідуальна непереносимість.
  2. Здуття живота (при переїданні).
  3. Збільшення ваги. Такий ефект можливий не тільки при переїданні. При неправильному підрахунку калорій сирого і обсмаженого в олії або при вживанні з іншими добавками (шоколадом і т.д.) продукт може збільшити масу тіла. Пам’ятайте, найкорисніший і низькокалорійний – свіжий фундук.

особливості вживання

Загальна кількість з’їденого фундука в збалансованому раціоні дорослої людини 40-50 г. Добова норма вживання горіхів підлітками – 20-30 м

Зверніть увагу! При збільшенні фізичного або розумового навантаження кількість ядер горіхів в раціоні збільшують на 10-15%. Дітям горіхи рекомендовано вводити в раціон харчування після 1 року життя.

Найкраще при використанні таких калорійних продуктів орієнтуватися на свідчення терезів. Якщо їх не виявилося поблизу, горіхи вважають поштучно. Одне ядерце свіжого фундука важить близько 1 г. Добову норму в 50 г становлять 50 горішків (ядер).

Якщо ви купили горіхи в шкаралупі, то вага ядер складе близько 42-44% від загальної маси. У цьому випадку 114 горіхів дорівнюватимуть добової норми.

висновок

Горіх фундук – корисний і смачний продукт. Його рекомендовано регулярно вживати в їжу з 1 року життя. Користь ядра настільки висока, що його використовують спортсмени всіх видів спорту. Безпека продукту підтверджується включенням його в раціон вагітних і годуючих жінок.

Фундук: користь і шкода для організму людини, що можна приготувати

Фундук: користь і шкода, протипоказання, скільки можна в день, калорійність, хімічний склад, опис – далеко не всі питання, якими переймаються бажаючі отримати максимум інформації про правильне харчування.

Насправді, все горіхи представляють собою рослинну суміш білка з жиром, але окремі різновиди ефективні в боротьбі з різними хворобами.

Лісовий горіх містить речовину, схожу за хімічною структурою до чинного протиракових препаратів, звідки випливає висновок про профілактику хвороб онкологічного характеру за допомогою народних засобів. Про те, чим корисний фундук для окремих категорій людей, інформація представлена ​​в тексті нижче.

Лісовий горіх

Лісовий горіх і фундук

Лісовим горіхом, ліщиною, прийнято вважати плід дикорослого рослини, фундук є культивованої різновидом з великим розміром плодів і врожайністю. Користь плодів ідентична.

Волоський горіх: користь і шкода

Як росте фундук

В ареал зростання входить територія:

  • Євразії;
  • Північної Америки;
  • широколистяних лісів.

Ростуть горіхи на деревовидних чагарниках сімейства «Березових». Опис плодів:

  • форма – куляста / подовжена;
  • кількість насіння – одне;
  • оточені трубчастим надрезние покривами;
  • колір обгортки – світло-зелений;
  • середній розмір – 2,0 сантиметра.

Народними цілителями застосовуються такі частини рослини:

Ядра дієтологи рекомендують вживати в свіжому вигляді, можлива обсмажування. В кондитерській промисловості широко поширене виготовлення цукерок з фундуком.

Читайте також:   Яка калорійність у грибів?

Фундук: калорійність, БЖУ, склад, чим пояснюється користь

Енергетична цінність ста грам свіжих лісових горіхів складає 651,0 кілокалорій. Харчова цінність, грами, відсоток від добової потреби:

  • білків / 15,0 / 16,0;
  • жирів / 61,5 / 89,1;
  • вуглеводів / 9,4 / 6,6;
  • харчових волокон / 5,9 / 29,5;
  • води / 5,0 / 0,2.

Вітамінно-мінеральний склад лісового горіха:

Вітаміни / мінерали Зміст на 100г Значення для організму
вітамін E 26 мг Антиоксидант. Володіє омолоджують властивостями і стимулює репродуктивні функції
вітамін В1 0,3 мг Підтримує роботу серця, ЦНС і травної системи. Стимулює розвиток і зростання
вітамін В2 0,1 мг Регулює обмін білків і жирів, покращує зір
Вітамін В3 (PP) 2 мг Нормалізує холестерин, підвищує стійкість до стресу, допомагає впоратися з депресією
вітамін В9 68 мкг Продукує нові клітини. Зміцнює ЦНС і покращує роботу мозку. Благотворно впливає на печінку
Вітамін С 1,5 мг Сприяє зростанню і оновленню клітин тканин, судин, кісток. Зміцнює організм перед вірусами
калій 717 мг Нормалізує баланс солі і рідини в організмі, підтримує ритм серця
кальцій 169 мг Необхідний для міцних зубів і кісток, бере участь в згортанні крові
магній 173 мг Ефективно регулює роботу центральної нервової системи, перетворює цукор в енергію
мідь 1,13 мг Необхідна для перетворення заліза в гемоглобін, бере участь в процесі росту і відтворення
Марганець 4,2 мг Активізує ферменти, підтримує нормальну структуру кісток, бере участь в утворенні гормонів щитовидки
цинк 2,45 мг Прискорює загоєння ран, протидіє токсинів, бореться з вірусами
Залізо 3 мг Сприяє підвищенню гемоглобіну, збільшує опір хворобам, сприяє зростанню і поліпшенню пам’яті
фосфор 300 мг Бере участь у формуванні структури зубів і кісток, забезпечує відновлення організму, надає енергії

Високий вміст токоферолу говорить про антиоксидантні властивості фундука, адже вітамін Е виводить вільні радикали з організму, зберігає молодість.

Магній в комплексі з вітамінами групи В сприяє нормалізації роботи нервової і серцево-судинної систем, цинк запобігає випаданню волосся, нікотинова кислота – зберігає колір волосся, перешкоджає раннього посивіння. Біотин необхідний для здорового вигляду волосяних стрижнів.

Зазначені компоненти входять до складу біологічно активних добавок до їжі, призначених для поліпшення виду волосся, нігтів, шкіри (докладніше в розділі про користь фундука для жінок).

Хімічний склад різниться наявністю:

  • моно-, дисахаридів;
  • крохмалю, декстринів;
  • незамінних амінокислот;
  • замінних амінокислот;
  • насичених жирних кислот;
  • мононенасичених жирних кислот / омега-9;
  • поліненасичених жирних кислот / омега-6.

Поєднання омега-6 і омега-9 сприяє збереженню молодості при вживанні всередину, харчуванню і зволоженню шкіри від зовнішнього застосування масла лісового горіха.

Вживання фундука сприятливо впливає на організм людини, насичуючи його корисними речовинами

Фундук: користь

Позитивні ефекти від вживання лісового горіха виражені:

  • швидким угамуванням почуття голоду;
  • відновлює;
  • підвищенням гемоглобіну;
  • зміцненням капілярних стінок, підвищенням еластичності судин;
  • живильним;
  • поліпшенням складу крові;
  • зниженням кількості холестерину в кровоносній системі;
  • зміцненням м’язових тканин;
  • очищенням кишечника від шлаків і токсинів;
  • поліпшенням роботи шлунково-кишкового тракту;
  • антиоксидантну;
  • підвищенням працездатності мозку;
  • нормалізацією функціонування нервової системи;
  • запобіганням головних болів;
  • протиглистовим, протівопаразітное;
  • зниженням ризику розвитку раку.

Користь фундука для жінок

Надмірна втрата волосяних стрижнів, ламкість нігтьових пластин, підвищена сухість дерми можуть бути наслідком дії зовнішніх або внутрішніх факторів. Встановити конкретну причину може тільки лікар, але найчастіше виступає:

  • нестача вітамінів групи В, цинку, кальцію, магнію в раціоні;
  • неправильний догляд.

Вирішити проблему можна збагаченням їжі за допомогою біологічно активних добавок, але для позитивного результату необхідно вживати саме ті речовини, в яких організм відчуває нестачу. Є окремі дані про те, що штучні вітаміни не завжди засвоюються в повному обсязі.

Лісовий горіх в своєму хімічному складі містить весь необхідний для здорового вигляду волосся, нігтів, шкіри комплекс вітамінів і мінералів і благотворно впливає на організм в цілому, що виступає суттєвою перевагою перед БАД.

Користь фундука для вагітних жінок, матерів-годувальниць

Вплив в період виношування плоду:

  • регуляція набору маси тіла;
  • формування кісток, скелета, нервової системи;
  • запобігання розладів в кишечнику (здуття);
  • зняття втоми;
  • підвищена працездатність;
  • зниження ймовірності розвитку варикозу.

Введення нових продуктів в раціон вагітним варто здійснювати під контролем дільничного гінеколога, а зловживання може закінчитися індивідуальною непереносимістю лісового горіха у малюка і матері.

Корисну дію на організм в період лактації:

  • збільшення кількості виробленого молока;
  • поліпшення якості грудного молока.

Побічна дія при вживанні в період грудного вигодовування раніше рекомендованих термінів:

  • кишкові кольки у малюка;
  • набір ваги;
  • здуття живота та інші розлади.

При безперечну користь вводити в раціон варто через три-чотири місяці після пологів. Якщо малюк досяг зазначеного віку, робити це слід поступово, починаючи з однієї штуки, і уважно спостерігати за реакцією організму дитини. Наявність будь-яких відхилень у поведінці або висипань на шкірі може служити причиною відмови від продукту.

Користь фундука для чоловіків

За рахунок високого вмісту альфа-токоферолу ацетату на організм сильної статі лісовий горіх надає наступні типи впливів:

  • регулювання кількості вироблюваних гормонів;
  • поліпшення якості сперми;
  • більш тривалий статевий акт;
  • профілактика простатиту.

Виражений імуностимулюючий ефект актуальний в періоди осінньо-весняних авітамінозів.

Фундук: показання

Рекомендовано застосування лісового горіха при наявності:

  • цукрового діабету;
  • гіпертонії;
  • дистрофії;
  • безсоння;
  • нервових перевантажень;
  • депресії;
  • анемії;
  • дистрофії;
  • ослабленого імунітету;
  • зниженою пам’яті;
  • тромбофлебіту;
  • варикозу;
  • перенесених операцій;
  • артеріальної гіпертензії.

З огляду на багатого вітамінно-мінерального складу і позитивного впливу на людський організм продукт володіє терапевтичною дією, але вживання при наявності відхилень варто обговорити з фахівцем.

Масло фундука: користь і шкода, як приймати

Масло лісового горіха являє собою вижимки з ядер, прозорий концентрат жирних кислот, зі світло-бурштинової забарвленням. Основна відмінність – термін придатності до 6 місяців при зберіганні в умовах холодильника. Способи застосування:

Косметичне використання:

  • нанесення на дерму;
  • добавка до уходовой засобів;
  • компонент антицелюлітних масажних сумішей;
  • інгредієнт масок для волосся.

Ефекти на обличчі й тілі:

  • лікування куперозу;
  • зволоження;
  • тінізації;
  • усунення сального блиску;
  • надання тонусу;
  • запобігання фотостаріння, обветривания, лущення.

Дія на волосяні пасма:

  • скорочення випадання;
  • посилений ріст.

Масло бажано використовувати в складі масок для волосся.

Вживання всередину:

  • призначається лікарями при хворобах, пов’язаних з порушеною роботою серцево-судинної системи;
  • не більше 15 мілілітрів на добу;
  • сприяє схудненню.

Рекомендовано масло фундука до використання в складі дієтичних систем харчування – багатий хімічний склад сприяє втраті кілограмів без упору по здоров’ю.

Надлишок горіхів в раціоні може викликати спазм судин головного мозку

Фундук: шкода, протипоказання

Вживання великої кількості лісового горіха, ніж рекомендовано лікарями може спровокувати:

  • набір ваги;
  • спазми судин в передній частині голови;
  • головні болі.

Протипоказаннями до вживання виступають:

  • важка форма цукрового діабету;
  • порушення в роботі печінки;
  • хвороби, пов’язані з функціонуванням підшлункової залози;
  • захворювання шлунково-кишкового тракту;
  • індивідуальна непереносимість;
  • дитячий вік менше трьох років;
  • перші місяці після пологів (при грудному вигодовуванні).

При наявності відхилень, які не вказані в списку, перед застосуванням варто проконсультуватися з лікарем.

Фундук: як вибрати, зберігати

Зважаючи на низький терміну придатності очищеного від твердої шкірки лісового горіха – не більше 6 місяців – варто віддавати перевагу цілісного, адже при зберіганні в паперовому пакеті або полотняному мішечку при низьких температурах термін придатності становить до 4 років (умови холодильника) і не більше 1 року (в підвалі).

Критерії вибору якісного товару в шкаралупі:

  • плоди важкі;
  • розмір близько 2,0 сантиметрів;
  • без ушкоджень;
  • поверхня гладка;
  • без слідів псування;
  • якщо потрясти, лунають дзвони;
  • без вологи.

Для очищених від шкірки:

  • сухі ядра, без слідів рідини;
  • без слідів гнилі;
  • відсутність неприємного запаху;
  • відсутність нальоту, зморшок, потемніння забарвлення.

Варто врахувати, що в несвіжих горіхах можуть бути присутніми смертельно небезпечні для людини гриби – афлатоксини – тому варто уникати придбання горіхів з пошкодженою шкаралупою, кислим запахом, слідами цвілі.

Фундук: скільки можна в день

У добу не варто вживати більше п’ятдесяти грамів лісового горіха, що відповідає 10 штук, ядра можуть відрізнятися за розміром, тому бажано орієнтуватися на вагу. Перевищення може спровокувати спазм судин, набір маси тіла.

З фундука готують неповторні кондитерські страви, надаючи пікантний смак шоколаду, крему, здоби

Як приготувати фундук

Дієтологи рекомендують вживати лісовий горіх в свіжому вигляді, адже висока калорійність продукту, а добавка інших інгредієнтів збільшує енергетичну цінність.

Краще зупиняти вибір на горіхах в шкаралупі, а очищені купувати в упаковках в торгових мережах, а не на ринках на вагу, де ядра можуть бути забруднені.

При тепловій обробці жири піддаються окисленню, але для руйнування хвороботворних бактерій можна помістити очищені від шкаралупи плоди в духову шафу або на сковороду. Це допоможе швидко позбутися від лушпиння.

Варіацій приготування страв існує безліч:

Цукерки з фундуком: рецепт

Буде потрібно:

  • шоколаду темного / 50 р .;
  • білого / 95 р .;
  • шоколаду молочного / 50 р .;
  • фундука / 120 г .;
  • вершків / 2 столові ложки;
  • лікеру / 1 столова ложка.

Покрокова схема:

  1. Темний шоколад розтопіть, додайте білий, перемішайте.
  2. Тридцять грам горіха подрібніть, додайте до шоколаду.
  3. У масу влийте вершки, лікер, перемішайте.
  4. Помістіть в холодильник на 20 хвилин.
  5. Сформуйте кульки, всередину кожного помістіть горішок.
  6. Решта ядра поріжте.
  7. Обваляйте кульки в одержаної маси.
  8. Молочний шоколад розтопіть, покрийте їм цукерки.
  9. Вироби помістіть в холодильник на 20 хвилин для затвердіння.

Читайте також:   Як правильно приймати протеїн для набору ваги?

Салат з фундуком: рецепт

Буде потрібно:

  • курячих грудок / 3 штуки;
  • авокадо / 1 штука;
  • винограду червоного / 300 грам;
  • листя салату / упаковка;
  • фундука / жменю;
  • майонез.

Покрокова схема:

  1. Філе відваріть, остудіть, поріжте.
  2. Авокадо і виноград поріжте.
  3. Змішайте фрукти з грудкою, додайте майонез, перемішайте.
  4. Викладіть суміш на салатних листя, прикрасьте фундуком.

Молоко з фундука: рецепт

Можлива добавка меду, кориці, солі для додання смаку. Буде потрібно:

  • горіх / 100 г .;
  • вода / 400 + 300 мілілітрів (приготування і замочування).

Покрокова схема:

  1. Лісовий горіх промийте під проточною водою, помістіть в каструлю, додайте воду і залиште на 8 годин.
  2. Влийте рідина.
  3. Занурте ядра в чашу блендера.
  4. Додайте воду.
  5. Збийте (піде не менше 3 хвилин при середній потужності приладу).
  6. Зберігайте в холодильнику не більше 3 діб.

резюме

Фундук: користь і шкода – дві сторони однієї медалі, адже відчути побічна дія можна тільки при порушенні рекомендованих норм для вживання або недотриманні протипоказань. В інших випадках очікувати поліпшень слід тільки при регулярному застосуванні.

  1. Користь фундука для жінок полягає в поліпшенні зовнішнього вигляду волосся, нігтів, епідермісу, нормалізації роботи жіночої статевої системи.
  2. За рахунок унікального складу незаперечно позитивний вплив лісового горіха на організм чоловіки у вигляді зміцнення імунітету і поліпшення функціонування статевих залоз.
  3. Вагітні жінки регулярним застосуванням можуть запобігти розвитку післяпологового варикозу.
  4. Вибирати варто горіх в шкаралупі, якщо такої можливості немає – в упаковці.
  5. Є фундук можна в свіжому вигляді або використовувати як доповнення до десерту, салату або приготувати молоко з лісового горіха.

Фундук: калорійність, користь і шкода горіха для організму чоловіків і жінок, вміст білків, жирів, вуглеводів

Горіхи фундук користь і шкода для організму

Фундук – плід дерева ліщини. Його ще називають лісовим горіхом. Популярність горіха пов’язана з відмінними смаковими якостями і цілим набором корисних речовин і вітамінів.

Фундук: калорійність, користь і шкода горіха для організму чоловіків і жінок, вміст білків, жирів, вуглеводів

Калорії в 100 р, (ккал): 704
Білка в 100 р, (г): 16.1
Жирів в 100 р, (г): 66.9
Вуглеводів в 100 р, (г): 9.9
Глікемічний індекс: 15

Фундук склад, калорійність і користь

У свіжому фундуку міститься 668 ккал, в підсмаженому – 704 ккал. В цілому в них 98% вуглеводів, білків і жирів.

У фундуку присутні поліненасичені кислоти, які сприяють виведенню «шкідливого» холестерину з організму. Олеїнова кислота допомагає підтримати баланс ліпідів на оптимальному рівні і не дає відкладатися бляшкам на стінках судин. Вона також допомагає запобігти розвитку ракових клітин і справляється з сухістю шкірного покриву.

Лінолева кислота підтримує гормональний баланс і перешкоджає процесу старіння, допомагає запобігти появі хвороб серця і судин.

Білки, що містяться в горіхах, допомагають зберегти кістки в хорошому стані. Амінокислоти, що містяться в фундуку корисні для сильної половини людства, особливо, якщо життя пов’язане з фізичними навантаженнями. Вони сприяють швидкому відновленню енергії і допомагають наростити м’язову масу.

Аргінін і лізин допомагають впоратися з вірусами і швидко одужати при ГРВІ. Допоможуть ці речовини в боротьбі з герпетичні висипання, і знизити частоту їх появи.

Користь фундука для жінок

Основна користь від вживання фундука жінками в тому, що він допомагає стабілізувати гормональний фон. Тому вчені вважають, що ці горішки обов’язково повинні бути присутніми в раціоні кожної представниці слабкої статі.

Фундук допомагає зберегти в хорошому стані шкіру, волосся зробити більш шовковистим, і навіть зміцнити нігті.

Користь фундука для чоловіків

Для чоловіків користь фундука проявляється в тому, що горішки допомагають впоратися з проблемами в статевій сфері. Буквально 50 г в день дозволять не допустити запальні процеси в простаті.

Крім цього, горішки допомагають очистити організм, що дуже важливо при стрімкому сучасному ритмі життя, коли не вистачає часу простежити за своїм раціоном харчування.

Вживання фундука при вагітності

Головний плюс на користь вживання фундука при вагітності – наявність в ньому токоферолу. Він допомагає впоратися з токсинами від інших продуктів і зміцнити імунні сили, що дуже важливо під час виношування плоду.

Горішки містять фосфор, який дозволяє не відчувати плоду недостачу кисню. А про фолієвої кислоти, напевно, так багато сказано, що навіть безглуздо говорити про її користь для самої матері і малюка.

Горішки допомагають не допустити розвиток раку, насичують організм залізом, а, отже, приводять у норму гемоглобін.

У період вагітності краще вживати горішки в свіжому вигляді, в обсязі не більше 50 г на добу.

Чи можна вживати фундук дітям

Фундук корисний для дитячого організму, але раніше 4 років його не рекомендується вводити в раціон малюка. Горішки мають дуже тверду структуру і можуть пошкодити емаль незміцнілих зубів дитини. Крім цього, в повному обсязі розвиненому шлунку малюка буде дуже важко переварити таку тверду їжу.

Але навіть з 4 років, давати дитині горішки можна в самій мізерною дозі і найкраще в подрібненому вигляді.

Вживання фундука для схуднення

Досить висока калорійність горішків ставить під сумнів користь їх використання під час схуднення. Однак вченим вдалося довести, що горішки все ж несуть користь і можуть використовуватися в дієтичному харчуванні. А пов’язано це з малою кількістю вуглеводів.

У сирому вигляді горішки принесуть більше користі. У 90 г продукту міститься добова доза жиру, і це треба враховувати при дієті. Найкраще фундук їсти до 2 години дня, за час, що залишився він встигне повністю засвоїтися.

Вживання фундука при діабеті

При наявності діагнозу «діабет» допускається вживати фундук. Він містить натуральний білок, вітаміни групи В і інші корисні речовини, які стабілізують рівень глюкози в крові. Але головне корисна властивість фундука для діабетиків – зниження рівня холестерину, тому при його регулярному вживанні, проблем з судинами не повинно виникати.

При даному типі захворювання на добу допускається з’їдати не більше 50 г горішків. До речі, підвищена доза фундука може стати причиною головного болю.

Як приймати фундук в лікувальних цілях

  • На основі фундука існує безліч рецептів, які дозволяють позбутися від ряду захворювань і провести профілактику розвитку патологій.
  • Корисні горішки після виснажливої ​​дієти або після тривалої хвороби, з використанням агресивних антибактеріальних препаратів.
  • При недокрів’ї рекомендується шкірку фундука подрібнювати до стану борошна, змішувати з родзинками і вживати щодня.

При бронхіті або пневмонії горішки змішують з медом. Таким чином фундук швидше допомагає впоратися з хворобами.

Такий же рецепт підійде при наявності проблем з судинами або серцевим м’язом.

Фундук рекомендований для регулярного вживання при наявності проблем з печінкою, при підвищеному рівні глюкози і при запаленні передміхурової залози. Ідеальний варіант, якщо їсти горішки в сирому вигляді, тоді можна домогтися лікувального ефекту.

Застосування фундука в косметології

У косметичних цілях використовується масло. Воно допомагає поліпшити якість шкіри і волосся. Щоб зміцнити волосся, в голову втирають масло перед миттям волосся.

Якщо ще є проблема сильної ламкості, то масло підігрівають приблизно до 500С і наносять не тільки на корені, а й на всю довжину. Таку маску найкраще потримати на голові близько 5 годин.

В ідеалі голову необхідно обмотати поліетиленом і додатково утеплити.

Щоб зволожити шкіру обличчя, масло можна наносити лише один раз в день. Масло можна змішувати з іншими ефірними маслами: апельсина, ялини або кипариса. Така суміш дозволяє розгладити дрібні зморшки і зробити шкірний покрив шовковистим.

Для усунення вугрової висипки масло горіха змішують з маслом евкаліпта і шавлії. Суміш акуратно втирають в проблемні місця.

Рідше, але все ж використовуються самі горішки. З них можна зробити маску від зморшок. Горіхи подрібнюються в блендері, розлучаються з молоком (кип’яченим) і медом, рідкої консистенції. Маску наносять на 15 хвилин і змивають проточною теплою водою.

Щоб усунути сухість, горішки подрібнюють і змішують з оливковою олією. Бажано суміш довести до однорідної консистенції. Накладають на обличчя і знімають через 10 хвилин, ватяними дисками, змоченими в зеленому чаї. Через 5 хвилин маску можна змити повністю теплою водою.

Для підтримки нормальної шкіри роблять суміш з масла ліщини і волоського горіха. До складу додають трохи міцного чаю і вівсяні пластівці. Тримати маску протягом 30 хвилин, потім змити теплою водою.

Шкода і протипоказання фундука

За великим рахунком, особливих протипоказань до вживання фундука немає, природно, що мова йде про помірне його споживанні. Проте з великою обережністю горіхи вводять в дитячий раціон, якщо у малюка є проблеми з печінкою або діагностована важка форма діабету. Давати в таких випадках фундук можна тільки після консультації з лікарем.

Завжди потрібно пам’ятати, що фундук без шкаралупи дуже швидко втрачає всі корисні речовини і вітаміни. У світлі цього не рекомендується купувати горішки без шкаралупи. Тривалий термін зберігання також негативно позначається на змісті корисних речовин в фундуку.

Як вибрати і зберігати

Рекомендується купувати фундук виключно в магазині, так як умови зберігання на ринках не завжди відповідають нормам. Віддавайте перевагу горіхів в шкаралупі. Перевіряйте їх на твердість, вони не повинні мати дефектів, ознак наявності комах.

Якщо після очищення горіхів виявилося, що вони мають гірчинку, то це говорить про те, що вони вже почали псуватися. Дзвінкий звук говорить про те, що продукт свіжий і доспевшій.

Читайте також:   Як прибрати складки на спині?

Не зберігайте горіхи в пластикових контейнерах, є великий ризик, що з’явиться грибок і пліснява. Фундук погано зберігається в дуже теплому і дуже холодному приміщенні. Оптимальна температура для зберігання від + 30С до + 120С. Вологість не повинна перевищувати 14%. Очищені горіхи не підлягають тривалому зберіганню.

Скільки в фундуку (кбжу): калорій, білків, жирів і вуглеводів

Фундук володіє великою кількістю корисних властивостей. Але вживати горіх потрібно дуже акуратно. Не всі люди знають, що ядра мають досить високою калорійністю. Вона перевищує навіть число калорій в шоколаді. Щоб зберегти свою фігуру і забезпечити організм запасом вітамінів, мінералів та інших поживних речовин, необхідно їсти горішки, не перевищуючи допустиму добову норму. Для цього потрібно знати, скільки ккал міститься в фундуку.

калорійність

Плоди ліщини володіють однією з найвищих енергетичних цінностей серед інших видів горіхів. До найпоширеніших сортів відносяться:

  1. Бадем. У горіхів довгі і злегка сплющені плоди.
  2. Кримський фундук. Ядра круглої форми захищені дуже тонкою шкаралупою.
  3. Керасунд. Плоди мають конічну форму, шкаралупа – тонка.

Щоб дізнатися більше про цінне горісі, необхідно звернути увагу на співвідношення БЖУ, а також його глікемічний індекс.

У 100 грамах сирої фундука міститься:

  • 628 ккал;
  • 15,5 гр. білка;
  • 60,8 гр. жиру;
  • 16,7 гр. вуглеводів;
  • глікемічний індекс – 15.

Щоб правильно розрахувати свою добову норму, необхідно знати, калорійність 1 шт фундука. Для цього необхідно спочатку дізнатися вагу одного горішка. У середнім один горішок без шкаралупи важить близько 1 грам.

Відповідно в 1 шт:

  • 6.28 ккал;
  • 0.15 гр. білка;
  • 0.61 гр. жиру;
  • 0.17 гр. вуглеводів;

Калорійність фундука в 100 грам продукту перевищує шоколад в 8 разів. Завдяки унікальному складу лісовий горіх у багато разів ситніше і корисніші, ніж звичні для кожної людини продукти.

Це відноситься до м’яса, рибу, хліба і навіть молоку. На відміну від даних продуктів, у складі фундука знаходиться набагато менше вуглеводу.

Виходячи з цього можна зробити висновок про те, що калорійність горішків обумовлюється тільки білками і жирами.

Калорійність після обробки

Не всі люди вживають фундук в сирому вигляді. Щоб розуміти наскільки корисний продукт після різних варіантів термічної обробки, необхідно розглянути, як змінюється кількість калорій, а також співвідношення кбжу.

ФундукКкалБелкіЖіриУглеводи

смажений 703 17,8 66,1 9,4
сушений 667 14,3 61,0 13,4
бланшований 629 13,7 61,1 6
В шоколаді 590 8,6 48,0 40,0

як зберігати

Вибирати краще всього фундуку в шкаралупі. Це відразу значно знижує ймовірність покупки неякісного продукту. Візуально потрібно вивчити ядра горіхів на наявність гниль, цвілі, а також різних механічних пошкоджень. Потім необхідно потрясти фундук.

Сушені горішки будуть видавати глухий звук. Від такого продукту краще відмовитися. Висока харчова цінність, а також користь для організму зосереджені в соковитих і свіжих плодах. Вони при трясці практично не видають звук.

Горіх буде займати весь простір усередині шкаралупи.

Для зберігання фундука краще зупинити свій вибір на холодильнику. Ядра кладуться в паперові пакети або полотняні мішечки. У такому вигляді ліщина залишиться корисною протягом декількох років.

Корисні якості

У народі зустрічається кілька назв унікального горіха. Серед них:

  • велика ліщина;
  • ломбардець горіх;
  • лісові горішки.

Незалежно від того, яке буде назва, це не відніме у нього всіх корисних властивостей для організму людини. Горіхи відносяться до висококалорійних продуктів. Дієтологи не рекомендують захоплюватися плодами. Якщо щодня їсти багато горішків, то це може стати причиною швидкого набору маси у вигляді зайвих кілограмів, які негативно позначаться на фігурі людини.

Корисні властивості обумовлюються унікальним складом продукту. У горіхах міститься 60% з важливих масел. Вони складаються з наступних кислот:

  • оленів;
  • стеаринова;
  • пальмітинова.

Вони тримають під контролем рівень шкідливого холестерину в крові. Тому лісовий горіх рекомендується вживати людям, у яких діагностовано захворювання, пов’язані з серцевою системою і судинами. Для профілактики американське управління з контролю за якістю харчових продуктів і лікарських препаратів (Food and Drug Administration) рекомендує вживати 43 грама горіхів щодня.

Читайте так же: Де ростуть лісові горіхи і які бувають види фундука

Щоб зрозуміти на скільки корисний фундук, необхідно звернути увагу на вміст у ядрах білка. Горіх складається на 15-20% з даного елемента. Також в складі присутня велика кількість вітамінів і мінералів. До основних видів відносяться:

Харчова цінність фундука значно вище, ніж у хліба та молока в 2 і 8 разів відповідно.

Дієтичні властивості горіха

Плід ліщини знаком людям з давніх часів. Протягом всього часу його вивчали на наявність корисних властивостей. В ході досліджень було встановлено, що в ядрах міститься велика кількість білка рослинного походження, а також поліненасичених жирних кислот. Ці властивості дозволяють вегетаріанцям замінювати лісовим горіхом різні сорти м’яса.

До основних корисних властивостях продукту можна віднести:

  1. Профілактика серцево-судинних захворювань.
  2. Запобігання атеросклерозу.
  3. Очищення організму від шкідливих токсинів і шлаків.
  4. Нормалізація обмінних процесів.
  5. Поповнення запасів енергії, витрачених протягом дня.
  6. Зміцнення захисних функцій організму.

Лісовий горіх рекомендується вживати групі людей, у яких діагностований діабет. Згідно кбжу в складі присутня невелика кількість вуглеводів. Тому горішки дозволяється їсти навіть на дуже строгій дієті. При дотриманні добової норми ризик набрати зайві кілограми зводиться до нуля.

Під час схуднення

Лісові горіхи є ідеальний продукт для тих людей, які хочуть скинути зайву вагу або зберегти тіло в ідеальному стані. У горіхах міститься мало вуглеводів.

Найкраще їсти фундук з іншими сушеними фруктами деякими видами горіхів. Енергетична цінність такого поєднання дозволить вживати цікаву закуску як повноцінних перекусів.

Кілька штук фундука і сухофруктів дозволять швидко заповнити витрачену енергію, не набравши жодного зайвого кілограма.

У складі фундука присутні:

  • фітостероли;
  • флавоноїди;
  • каротиноїди.

Вони є біологічно активними речовини, що сприяє організації правильного харчування. Це допоможе підтримувати вагу на потрібному рівні, а також оздоровити організм і налагодити роботу його внутрішніх органів.

Скільки в фундуку (кбжу): калорій, білків, жирів і вуглеводів Посилання на основну публікацію

Фундук: користь і шкода горіха для організму, калорійність, БЖУ

Фундук – плоди ліщини великої. Їх корисні властивості були виявлені більш десяти тисячоліть тому. Батьківщиною дерева вважається Мала Азія, звідки воно поступово поширилося на територію Європи і Америки.

Лікувальні та гастрономічні властивості горіха широко використовуються в народній медицині і в кулінарії. Фундук багатий білком, вітамінами Е і групи В, органічні кислоти, а також цінними макро- і мікроелементами.

Лікарі рекомендують включати його в щоденний раціон людям, які хочуть зберегти міцне здоров’я.

1 Калорійність і БЖУ

Тим, хто піклується про своє здоров’я і фігуру, необхідно знати про енергетичну цінність і кількості білків, жирів і вуглеводів в споживаної їжі. У таблиці представлена ​​калорійність і БЖУ на 100 грам продукту.

Назва продукту калорійність білки жири вуглеводи
сирий фундук 704 ккал 16 г 67 г 10 г
сушений фундук 650 ккал 15 г 62 г 9,5 г
смажений фундук 690 ккал 15 г 63 г 14 г

Поживна цінність горіха досить висока, тому його слід вживати помірно, щоб не спровокувати набір зайвих кілограмів. Добова норма для дорослої людини – не більше 50 грам.

Вага 1 штуки лісового горіха становить приблизно 2 грами. В 1 горісі міститься 14 калорій.

2 Лікувальні властивості фундука

Лісовий горіх корисний для здоров’я як дорослої людини, так і дитини. Нижче детально розглянуті лікувальні властивості продукту для жіночого, чоловічого та дитячого організму.

2.1 Для жінок

Вплив горіха на жіночий організм:

2.2 Для чоловіків

Для чоловіків, які займаються спортом, фундук є джерелом енергії і білка, останній необхідний для нарощування м’язової маси.

У горіхах міститься близько 20% білка. Жменька смажених або сушених плодів – ідеальний варіант для перекусу.

У поєднанні з козячим молоком покращує чоловічу силу і є профілактикою імпотенції.

2.3 Для дітей

Вводити фундук в раціон дитини педіатри радять з трьох років. Попередньо їх необхідно подрібнювати. Почати краще з 1 горіха. Його можна додати в кашку або в пюре. Важливо простежити за тим, щоб плоди були свіжими і у них були відсутні сторонні запахи, наприклад, цвілі.

Корисні властивості:

3 Протипоказання

Щоб не завдати шкоди своєму організму, необхідно ознайомитися з протипоказаннями до вживання фундука:

4 Масло лісового горіха

У косметології широко використовується натуральне масло лісового горіха. Воно входить до складу масажних засобів, масок для обличчя та волосся, лаків і фарб. Так як воно повністю засвоюється організмом, його можна вживати всередину. Щоб знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань, медики радять щодня приймати 15 мл олії.

При нагріванні масло втрачає свої корисні властивості. Тому його не можна піддавати термічній обробці.

Користь масла для шкіри:

Завантаження …

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *