Види гастроентериту у людини – основні симптоми і способи лікування

Гастроентеритом називають запальний процес, при якому страждають органи травної системи. При цьому захворюванні вражається слизова шлунка і внутрішня поверхня кишечника. Це супроводжується хворобливими симптомами, ослабленням імунітету і порушенням обміну речовин.

Причини виникнення

Гастроентерит може бути самостійною хворобою або одним з ознак іншого, більш небезпечного, захворювання. Розібратися в цьому можна тільки після ретельної діагностики.

Виділяють наступні причини виникнення цієї патології:

  • контакт з інфекційними збудниками і паразитами;
  • отруєння токсичними речовинами, що виділяються бактеріями в ході їх життєдіяльності;
  • побічні ефекти після прийому антибіотиків або від хіміотерапіі4
  • погана переносимість певних продуктів;
  • стресовий стан;
  • неправильне харчування.

Інфекційні збудники і паразитарні потрапляють в навколишнє середовище з каловими масами. В організм вони можуть потрапити з брудною їжею або питвом. Тому не можна ігнорувати правила гігієни – обов’язково мити руки перед вживанням їжі, після туалету. У зоні особливого ризику знаходяться місця громадського харчування, де порушені санітарні норми.

Симптоми і види

Клінічна картина кожної з форм хвороби істотно відрізняється.

симптоматика форма гастроентериту
Рясний пронос і блювота з частою періодичністю. Загальне погіршення самопочуття настає протягом 4-5 годин, супроводжується зневодненням організму, судомами, втратою свідомості, тахікардією, зниженням тиску. Шкіра страждає від сухості, втрачає свій тонус. температура знижується фаза загострення
Підвищення температури тіла, нудота, діарея. Спазми в кишечнику. Больові відчуття мають інтенсивний характер бактеріальний
Іноді виникають болі в районі живота. Мучить спрага. Спостерігається слабкість, підвищення температури вірусний
Млявість, втрата ваги, дратівливість. Порушується сон. Починають розшаровуватися нігті. Посилюється крихкість волосся. Виникають больові відчуття майже відразу після прийняття їжі, з’являється нудота, відрижка. Це супроводжується здуттям живота, поносом хронічна фаза

Періоди загострення нерідко чергуються з періодами ремісії, що протікає безсимптомно. Загострення найчастіше доводиться на осіннє або весняну пору року.

діагностика

Якщо мова йде про гостру стадію, обстеження починається з вивчення скарг пацієнта, характеру протікання хвороби. Після цього вивчається епідеміологічна ситуація в регіоні, враховуються можливі фактори ризику.

За ступенем зневоднення і обсягом виділеної сечі визначають початковий етап лікування. Постановка точного діагнозу можлива тільки після того, як виявлять збудника патології, але це процес тривалий – він займає від 7 до 10 днів.

Хворому призначаються такі види діагностики:

  1. Копрограма – дослідження калових мас на предмет наявності в них слизових, гнійних, кров’яних згустків, частинок м’язової тканини і незасвоєної клітковини.
  2. Клінічний аналіз крові – розглядається обсяг лейкоцитів і рідкої частини крові, швидкість осідання червоних кров’яних тілець.
  3. Аналіз сечі і зразків блювотній маси – для виявлення збудника хвороби.

Гастроентерит у людини: види, симптоми і лікування

Хронічну фазу виявляють за допомогою діагностики органів системи травлення. З цією метою роблять:

  • дослідження внутрішніх стінок органів шлунково-кишкового тракту;
  • біопсію епітеліальних тканин;
  • гістологічний аналіз;
  • антродуоденальную манометр – визначає, чи є проблеми з моторикою кишечника;
  • дослідження рівня кислотності шлунка;
  • ультразвукове дослідження.

Тільки після комплексного обстеження робляться висновки про характер протікання захворювання, ставиться діагноз і призначається курс медикаментозної терапії.

методи лікування

Залежать вони від форми перебігу захворювання. Для кожної з них потрібні свої методи лікарського втручання. При гострій стадії виникає необхідність в госпіталізації, аж до визначення в інфекційний стаціонар.

гострий гастроентерит

В основі терапевтичного курсу – методи по відновленню водного балансу в організмі, дієта. Іноді потрібно прийом антибіотиків і допоміжних лікарських препаратів.

Навіть при відсутності ознак зневоднення необхідно рясне надходження рідини всередину. Її обсяг повинен бути в 1,5 рази більше втраченої – в 1,5 рази більше ніж пішла за час хвороби маса тіла. Якщо шкіра залишається сухою, продовжує мучити спрага, а об’єм сечі не збільшується, призначаються сольові розчини для прийому перорально.

Зменшення спраги і нормалізація роботи видільної системи вказують на те, що втрата рідини заповнюється в повній мірі. У разі значної нестачі електролітів і води знадобиться інфузійна терапія. Тоді сольові розчини вводяться внутрішньовенно – за допомогою крапельниці.

Потреба в антибіотиках виникає лише за умови, що захворювання викликане бактеріями. Це визначається наявністю слизових і кров’яних згустків в екскрементах.

Якщо патологія носить вірусний характер, використовуються сорбенти – Смекта або активоване вугілля. Для відновлення мікрофлори кишечника використовують пробіотики.

Гастроентерит у людини: види, симптоми і лікування

хронічний гастроентерит

Методи його лікування визначаються особливостями клінічної картини. При підвищеному рівні кислотності шлунка використовуються антацидні препарати. Це різновид медикаментів, що нейтралізують печію, усувають запальні процеси, нормалізують кислотність.

Якщо кислотність шлунка знижена, призначаються препарати з ферментами. У список обов’язкових заходів також входить регенерація мікрофлори кишечника. При яскраво виражених болях призначають фізіотерапію. Це може бути електрофорез або магніотерапія.

Коли гастроентерит входить в хронічну стадію або починається загострення, виникає необхідність в дієті. Також виключаються шкідливі звички – куріння, вживання спиртних напоїв і кави. У момент ремісії рекомендується відпочинок в санаторії.

Препарати: спосіб застосування і їх дію

Будь-які методи лікування повинні бути узгоджені з лікарем. Самостійна терапія може завдати шкоди здоров’ю. Дозування препаратів теж призначає фахівець.

Назва Спосіб застосування ефект
Хілак фортеГастроентерит у людини: види, симптоми і лікування Приймається перорально в процесі прийняття їжі або натщесерце тричі на добу по 40-60 крапель. Розбавляється будь-якою рідиною, крім молока. Як тільки загострення проходить, добова доза знижується вдвічі Відновлює мікрофлору кишечника. Сприяє нормальному функціонуванню слизової оболонки, активізує процес регенерації клітин епітелію кишкових стінок. Приводить в норму баланс води і електролітів. зміцнює імунітет
фталазол Гастроентерит у людини: види, симптоми і лікування У 1-3 дні приймають по 1-2 г з інтервалами в 4-6 годин. На 4-6 дні доза зменшується в 2 рази Антибактеріальний і протизапальний ефект. Стримує міграцію лейкоцитів. Стимулює синтез стероидной групи гормонів. Нейтралізує збудників інфекції. В основному впливає на відділи кишечника
Узара Гастроентерит у людини: види, симптоми і лікування Приймається всередину, не має прив’язки до прийому піщі.В момент загострення – 25 мл одноразово. На наступний день і до проходження симптомів – по 5 мл 3-6 разів на добу Активізує симпатичну нервову систему. Пригнічує моторику кишечника. Позбавляє від спазмів. Надає в’яжучу і обволікаючу дію.

дієта

На будь-якій стадії захворювання необхідно дотримуватись особливих вимог до харчування. При гастроентериті система травлення стає вразливою, тому не можна чинити на неї грубе механічне вплив. Їжа не повинна подразнювати слизову шлунка.

Дієта має на увазі переважне вживання страв з обволакивающим ефектом, щоб знизити навантаження на шлунково-кишкового тракту. Їжа вибирається безпечна – відповідна санітарним нормам. Призначати дієту повинен лікар, грунтуючись на клінічній картині захворювання.

Гастроентерит у людини: види, симптоми і лікування

Особливості харчування при гастроентериті:

  1. Їжа ретельно розварюється або подрібнюється до стану пюре.
  2. Дотримується щадний температурний режим для їжі, що вживається – в межах 36-39 градусів. Занадто холодне або гаряче дратує чутливу слизову оболонку.
  3. Їжа приймається дрібно – з частими інтервалами, але маленькими дозами. Це запобігає виникненню блювотного рефлексу, сприяє відновленню нормальної перистальтики кишечника.
  4. Продукти в раціон вводяться послідовно, з урахуванням стану пацієнта.

При перших симптомах загострення дозволяється вживати лише рідке – пісні бульйони, воду. Якщо сильно турбує нудота, воду можна трохи підсолити. Як тільки стан прийде в норму, в раціон додають:

  • рисову кашу слизової консистенції або рисовий відвар;
  • нежирний курячий бульйон без засмажкою з овочами;
  • картопляне або морквяне пюре;
  • запечені яблука.

На 5 день вирішуються добре розварені пшоняна, манна або гречана каші, курячі котлети на пару. Пити можна трав’яний чай, грушевий або яблучний компот. Солити їжу не можна. Небажано також застосовувати в процесі приготування їжі пряні і ароматичні добавки, кріп, томатну пасту.

Поповнити запаси білків і мінералів допоможе нежирна кисломолочна продукція – несолоний сир, сир з кислинкою, кефір, несолодкий йогурт. Обмежується вживання жирів, але повністю відмовлятися від них не можна.

Протягом 1-2 тижнів від початку фази загострення захворювання не можна вживати:

  • сирі овочі і фрукти;
  • молоко;
  • телятину, свинину, сало;
  • майонез, кетчуп, оцет, соєвий соус;
  • цитрусові, кислі ягоди, щавель;
  • часник, редиска, цибуля;
  • свіжу випічку, сухарики зі спеціями;
  • кондитерські вироби;
  • копчені, гострі страви;
  • мариновані овочі, консерви;
  • ковбасу, сосиски;
  • какао, кероб, кава, шоколад.

Дієта також має на увазі дотримання правил приготування їжі. Забороняється смажити їжу або запікати її на грилі. Не можна їсти квашені огірки чи капусту, щоб не провокувати бродіння в кишечнику.

Якщо слизова буде роздратована, стан може погіршитися. Дані продукти дозволяється поступово вводити в раціон не раніше, ніж через 4-5 тижнів після повного одужання.

Якщо не дотримуватися цих рекомендацій, з’являється ризик повторного загострення і переходу патології в хронічну стадію.

Коли турбує гастроентерит, симптоми і лікування у дорослих майже не відрізняються від прояву захворювання у дітей, але це не означає, що варто затягувати процес звернення до лікаря. Своєчасне медичне втручання дозволить привести здоров’я в норму і уникнути подальших ускладнень.

Читайте також:   Кращі проносні свічки при запорах у дорослих – особливості препаратів і показання до застосування

Завантаження …

Гастроентерит – що це таке?

Залежно від того, яка причина викликала гастроентерит, симптоми і лікування у дорослих відрізняються.

Ті пацієнти, у кого міцний імунітет і відмінне травлення, при якісному і адекватному лікуванні відновлюються за кілька днів.

Люди, у яких імунна система ослаблена , є хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, хворіють довше, а повне відновлення після гастроентериту займає у них кілька тижнів.

Гастроентерит: що це таке, чому виникає і як передається?

Гастроентерит – це одночасне запалення слизової шлунка і тонкого кишечника. Часто захворювання має інфекційну природу, пов’язане з потраплянням патогенів в травний тракт. У більшості випадків гастроентерит має гострий перебіг. Триває захворювання в цьому випадку близько 3-5 днів з поступовим згасанням симптомів і відновленням роботи травного тракту.

З найбільш небезпечних ускладнень гастроентериту – сильне зневоднення. Воно може викликати порушення в роботі інших органів і навіть привести до смерті пацієнта. Тому під час хвороби важливо в першу чергу відновлювати гідробаланс організму, особливо під час лікування гастроентериту у дітей.

Інфекційний гастроентерит досить заразний. Воно передається через:

  • брудні руки;
  • погано вимиті продукти;
  • м’ясо і рибу, які пройшли недостатню термічну обробку;
  • близький контакт з хворим або людиною-носієм інфекції.

Маленькі діти часто заражаються від дорослих, а також через загальні предмети та іграшки. Якщо в групі захворів одна дитина, весь колектив вирушає на карантин. Скільки днів карантин триває – залежить від збудника інфекції.

Інкубаційний період інфекційного гастроентериту у дорослих може бути різним. При зараженні вірусом симптоми з’являються в перші два дні.

При бактеріальному в залежності від що викликав захворювання патогенна ознаки гастроентериту можуть з’явитися вже через 4 5 годин або протягом 5 днів після потрапляння інфекції.

Якщо гастроентерит викликаний найпростішими, симптоми розвиваються в термін від декількох днів до 2 тижнів.

Неінфекційний гастроентерит у дорослих можуть спровокувати такі причини:

  • Неправильне харчування, в результаті якого слизова шлунково-кишкового тракту постійно травмується або дратується.
  • Часте зловживання алкоголем.
  • Вживання деяких медикаментів.
  • Отруєння хімічними речовинами.
  • Харчова алергія.

симптоми

Ознаки гастроентериту схожі, незалежно від різновиду захворювання. Різниться тільки частота прояву симптомів, а також їх інтенсивність.

При гастроентериті виникають:

  • Біль в животі – в області пупка або в верхній частині. Вона зазвичай сильна, спастична, супроводжується позивами до блювоті або дефекації. Після спорожнення шлунка і кишечника настає тимчасове полегшення, але через кілька хвилин біль поновлюється.
  • Діарея. Спочатку стілець кашкоподібний, при багаторазовому повторенні стає водянистим. Наявність крові або тривалий пронос (більше 15-20 разів на добу або триває більше 2 днів) – привід для термінового звернення до лікаря.
  • Нудота. Легка форма гастроентериту може нею і обмежитися.
  • Блювота супроводжує більш серйозні форми. Може повторитися 1-3 рази – до повного спорожнення шлунка. При сильному запаленні блювота багаторазова, її можу спровокувати навіть кілька ковтків питної води.
  • Здуття живота, бурчання.
  • Температура. Чим вона вища, тим сильніше запальний процес. Зазвичай при гастроентериті температура тримається 1-2 дня. Якщо на третій день вона не падає – необхідно звернутися до медиків.
  • Біль у м’язах, головний біль – симптоми інтоксикації. Для їх зняття не варто використовувати ібупрофен і інші знеболюючі – це викличе ще більше роздратування слизової шлунково-кишкового тракту. Лікування необхідно направити на виведення токсинів – тоді і симптоми інтоксикації пройдуть швидше.
  • Слабкість, апатія, запаморочення – виникають через голодування і зневоднення.
  • Сухість у роті – тривожний симптом, який вказує на зневоднення.
  • Надмірна сухість шкіри спостерігається при важкій формі захворювання.

Чим сильніше виражені симптоми, тим сильніше інфекція і більш ретельне і тривале лікування знадобиться пацієнту.

Види і форми гастроентериту

Гострий гастроентерит розвивається стрімко : інтенсивність симптомів швидко наростає в перші години після їх появи. Нудота і блювання – перші симптоми, з яких зазвичай починається розвиток гастроентериту.

Лікування потрібно починати негайно , щоб не допустити серйозних порушень в роботі шлунково-кишкового тракту і значного погіршення загального самопочуття. Для адекватного лікування гастроентерит важливо правильно визначити вид захворювання і його форму.

Види гострого гастроентериту:

  • Вірусний викликається різними вірусами (гастроентеровірус, ротавірус). Одна з форм – так званий кишковий грип, який поєднує риси респіраторної і кишкової інфекції. Основні симптоми: висока температура, біль у м’язах, ознаки кишкового розладу. Специфічного лікування ця форма не вимагає. При наявності симптоматичної і підтримуючої терапії хворий повністю одужує через 5-7 днів.
  • Бактеріальний. Причина його виникнення – бактерії, які викликають сильну кишкову інфекцію (дизентерія, холера, сальмонельоз). Захворювання відрізняється важким перебігом, симптоми призводять до швидкої втрати рідини і сильної загальної інтоксикації організму. У цьому випадку бажано звернутися до медиків і проводити лікування в стаціонарі, щоб уникнути подальших порушень здоров’я. Тривалість антибіотикотерапії призначає лікар, виходячи зі стану пацієнта і результатів обстеження.
  • Алергічний виникає як атипова реакція на деякий продукти чи ліки. Одна з форм лікарської і харчової алергії.
  • Токсичний з’являється при ковтанні отруйних хімічних речовин, при отруєнні рибою або грибами. Одна з найбільш важких і небезпечних форм, оскільки супроводжується сильним загальною інтоксикацією. Часто при цій формі необхідні крапельниці з фізіологічним розчином і внутрішньовенне введення препаратів для швидкої детоксикації.
  • Аліментарний розвивається як наслідок неправильного харчування або алкогольного отруєння.

Форма гастроентериту характеризує ступінь ураження слизової шлунково-кишкового тракту, а також інтенсивністю симптомів. Вона залежить як від збудника захворювання, так і від загального стану здоров’я людини, його імунітету.

Хвороба існує в трьох формах:

  • Легка. Розлади травлення виявляються не більше 3 разів на добу, температура не піднімається. Ця форма гастроентериту може протікати без блювоти і зневоднення. Але консультація лікаря необхідна: в разі неправильного лікування може розвинутися хронічний ентерогастріт.
  • Середня. Температура підвищується до 38,5, частота блювоти і діареї досягає 10 разів на добу.
  • Важка. Супроводжується втратою свідомості, зневодненням, судомами. Температура досягає 40 градусів, діарея і блювота – 15 і більше разів на добу. Такий гастроентерит необхідно лікувати тільки в умовах стаціонару.

діагностика гастроентериту

Лікуванням гастроентериту в залежності від його типу займається інфекціоніст або гастроентеролог. Попередній діагноз «гастроентерит» ставиться на основі огляду і опитування пацієнта, збору анамнезу. Уточнений діагноз (вид, форма) – на основі аналізів калу і крові.

лікування

Успішне лікування базується на двох принципах:

  • Заповнення дефіциту рідини. Воно виникає завжди, якщо є діарея та / або блювання. Потрібно більше пити невеликими порціями. Якщо зневоднення сильне, потрібні спеціальні препарати або водний розчин солі.
  • Лікувальне харчування (голодування в перші години + дієта в наступні пару тижнів).

Медикаментозне лікування

При гастроентериті призначаються:

  • Препарати для відновлення водного балансу – Регідрон перорально або фізрозчин внутрішньовенно. При важких формах внутрішньовенно вливають також глюкозу, кофеїн і засоби для детоксикації.
  • Сорбенти допоможуть швидше зв’язати і вивести інфекцію і дратівливі речовина з шлунково-кишкового тракту.
  • Антибіотики при гастроентериті призначаються тільки в тому випадку, якщо інфекція бактеріальна.
  • Протизапальні та засоби для відновлення слизової.
  • Медикаменти для відновлення кишкової мікрофлори.

Самостійно можна використовувати лише регідрон, інші ліки від гастроентериту повинен призначити лікар. Особливо це стосується антибіотиків: самостійно купувати таблетки не варто, є спеціальні препарати для лікування кишкових інфекцій. Ті, що використовуються при ГРЗ, в разі гастроентериту неефективні.

Для лікування гастроентериту у вагітних застосовуються ті ж правила, тільки препарати підбираються з більшою обережністю – ті, які несуть мінімум шкоди для плода.

народні методи

Лікування гастроентериту народними засобами, особливо вірусних і легкої форми захворювання, допомагають швидше одужати в домашніх умовах, нейтралізувати симптоми і повернутися до звичного способу життя.

Найбільш ефективні:

  • Протизапальні чаї та відвари, які допоможуть вивести токсини і зняти запалення. Це ромашка, звіробій, м’ята (додатково заспокоює нудоту), безсмертник, кора дуба.
  • Відвар журавлини – природний антибіотик, який допоможе швидше подолати інфекцію.
  • Після припинення блювоти і діареї для відновлення слизової можна використовувати вівсяний або відвар насіння льону. Вони обволікають слизову, захищають її від ушкодження, заодно насичують організм мікроелементами.

Відео – Гастроентерит: симптоми і лікування

Дієта при гастроентериті

Через скільки часу після припинення симптомів можна їсти? Це питання цікавить багатьох пацієнтів. Поява апетиту вказує на стабільне поліпшення, він зазвичай з’являється через кілька годин після стихання симптомів.

При легкій формі вживати їжу можна через 3-4 після стабілізації стану. При важких станах лікувальне голодування триває до 3 діб.

Харчування в період захворювання і подальшого відновлення (близько 2 тижнів) має бути щадним.

У перші дні дозволені тільки слизові каші, нежирний бульйон, галетное печення. Потім можна додавати в раціон відварні овочі, відварені яйця, нежирне м’ясо. Їжа – відварна або приготована на пару, від смаженого варто відмовитися до повного одужання.

Читайте також:   Топ 7 кращих антигістамінних препаратів і їх особливості застосування

Також не можна спеції, алкоголь, міцні чай і каву, випічку і білий хліб. Варто відмовитися і від молочної продукції: вона здатна посилити бродіння. Також після гастроентериту можуть розвинутися ускладнення – тимчасова непереносимість деяких продуктів, в тому числі лактазная недостатність. Цей синдром проходить після повного відновлення.

Що робити при гострому та інших видах гастроентериту

Практично кожна людина коли-небудь відчував гострий шлунковий дискомфорт, що виявляється нудотою, блювотою, діареєю. Одні називають це отруєнням, інші нетравленням шлунка. Насправді, це велика група захворювань з подібною симптоматикою, об’єднаних загальним поняттям – гострий гастроентерит.

Отже, гострий гастроентерит – це запальний процес слизової оболонки шлунка і тонкого кишечника з раптовим початком, швидким розвитком диспептичних симптомів, інтоксикацією і зневодненням організму. Гострий гастроентерит у легкій формі може вилікуватися самостійно.

Якщо ураження шлунково-кишкового тракту серйозне, часто настає хронизация процесу.

Причини виникнення гострого гастроентериту

Люди, які вважають, що захворіти на гострий гастроентерит можна, тільки вживаючи слова в їжу недоброякісні продукти, помиляються. Похибки харчування є найчастішим, але не єдиним фактором, що провокує розвиток хвороби. Гострий гастроентерит ділиться на дві великі групи:

  1. Гострий гастроентерит інфекційної етіології;
  2. Гострий гастроентерит неінфекційної етіології.

Гастроентерит інфекційної етіології

  • Вірусний. Викликають віруси Коксакі, ентеровіруси, ротавіруси, аденовіруси та інші.
  • Бактеріальний. Збудниками є бактерії: сальмонельоз, дизентерія, ієрсиніоз та інші.

Захворювання інфекційної етіології передається від хворої людини до здорової. Шляхи передачі різні. Бактерії, найпростіші і віруси виділяються з фекаліями і блювотними масами, обсеменяются воду, грунт, продукти харчування.

При вживанні зараженої води або їжі, можна захворіти. Крім того, віруси потрапляють в навколишнє середовище з кашлем і чханням.

Здорова людина вдихає крихітні частинки слини, що кишать збудником, і інфікується. Зараження піддаються близько контактують з хворим, наприклад, члени сім’ї, дитячий колектив, співробітники по роботі.

Інфекційні агенти потрапляють в організм, розмножуються, вражають слизову оболонку шлункового тракту. На боротьбу з мікробами спрямовуються клітини імунної системи. Вивільняються речовини, що ушкоджують вірус або бактерію.

Гинучи, збудник захворювання викидає токсини, які по кровоносному руслу потрапляють в інші органи і тканини. Розвивається запальна реакція.

Окрему нішу серед гострих гастроентеритів займають харчові токсикоінфекції. Клостридія ботулізму, перебуваючи в продуктах харчування, наприклад, в консервах або в’яленому м’ясі, продукує велику кількість токсину. Потрапляючи в шлунок людини, ботуллотоксін викликає важке отруєння. Сама бактерія небезпеки не представляє.

Види гострого неінфекційного гастроентериту

  • Аліментарний. Захворювання розвивається після вживання жирної, гострої, пряної, надмірно солоної або кислої їжі. Дуже часто симптоми гострого гастроентериту з’являються після непомірного прийому алкоголю. Шкідливі фактори дратують шлунок, викликаючи диспепсичні розлади.
  • Алергічний . Харчову алергію найчастіше викликають молоко, риба, горіхи, злаки. Клітини імунної системи, на тлі нестачі, що розщеплюють їжу, ферментів, розпізнають продукти харчування, як ворога. Еозинофіли спрямовуються в шлунково-кишковий тракт і пошкоджують слизову оболонку. Звідси інша назва алергічного гострого гастроентериту – еозинофільний. Може супроводжуватися шкірними проявами алергії.
  • Токсичний. Провокується надходженням в організм отрут і токсинів. Наприклад, отруєння рослинними і тваринними отрутами, вживання сурогатів алкоголю, потрапляння в шлунково-кишковий тракт побутової хімії. Сюди ж відноситься лікарський гастроентерит, що розвивається у відповідь на прийом деяких медикаментів.
  • Радіаційний. Є ускладненням променевої терапії. Розвивається у онкологічних пацієнтів через радіаційне ураження шлунково-кишкового тракту.
  • Гельмінтозних. Паразити, що живуть в кишечнику, зазвичай викликають хронічний запальний процес. Однак, при масивної глистової інвазії захворювання може протікати гостро.
  • Геморагічний гастроентерит не є самостійним захворюванням, а розвивається, як ускладнення токсичного, алергічного або бактеріального процесу. Основні симптоми: кривава блювота, діарея і згущення крові. При своєчасній госпіталізації і якісному лікуванні, із застосуванням ін’єкційних антибіотиків та інфузій, пацієнт швидко і повністю одужує.

Щорічно у всьому світі хворіє на гострий гастроентерит велика кількість людей. У краях з теплим кліматом частіше хворіють теж в холодну пору. У країнах, що розвиваються з великою щільністю населення висока смертність від гострого гастроентериту, особливо серед немовлят.

Симптоми гострого гастроентериту

Гострий гастроентерит починається раптово. Розгорнутої клінічної картині передує інкубаційний період, тривалість якого залежить від етіологічного фактора.

Всі симптоми гострого гастроентериту можна об’єднати в кілька синдромів:

Диспепсичний синдром включає в себе:

  • печію;
  • відрижку;
  • нудоту;
  • блювоту;
  • метеоризм;
  • посилення перистальтики кишечника, що виявляється бурчанням в животі;
  • порушення всмоктування поживних речовин в тонкій кишці і пронос.

Больовий синдром характеризується болем в надчеревній ділянці і по ходу кишечника. Залежно від етіології і тяжкості захворювання інтенсивність больових відчуттів буває різна.

Синдром інтоксикації проявляється:

  • загальною слабкістю;
  • підвищеною стомлюваністю;
  • зниженням апетиту, аж до повної відмови від їжі;
  • пітливістю.

Лихоманка. Супроводжує інфекційні форми захворювання. Температура тіла буває від гипертермической (вище 39,5-40 градусів) до субфебрильної (від 37 до 38). При неадекватному лікуванні виникають важкі ускладнення.

Пацієнт втрачає воду і електроліти з рідкими каловими масами і блювотою. Порушується робота органів систем. Страждають нирки, печінку, серцевий м’яз. Токсини вражають центральну нервову систему.

Розвивається поліорганна недостатність.

Cтепени тяжкості гострого гастроентериту

  1. Легка. Біль у животі незначні або помірні. Блювота один раз на добу або відсутній. Стілець рідкий або кашкоподібний, від 3 до 5 разів за день. Інтоксикаційний синдром слабо виражений. Температура тіла нормальна або субфебрильна.
  2. Середня. Біль в животі від помірної до інтенсивної.Блювота і рідкий стілець від п’яти до десяти разів на добу. Фебрильна лихоманка (від 38 до 39,5 градусів). Присутні симптоми інтоксикації і легкого зневоднення. Хворого турбує помірна загальна слабкість, відчуття спраги.
  3. Важка ступінь. Біль в епігастрії і по ходу кишечника від помірної до сильної схваткообразной.Блювота часта, від 10 раз за добу, іноді неприборкана. Діарея більше 10 разів на добу, профузний пронос. Фебрильна або гипертермическая лихоманка. Виражене зневоднення і інтоксикація. Сильна загальна слабкість. Пацієнт з працею встає з ліжка або не в змозі піднятися. Мова, слизові оболонки порожнини рота сухі. Блідість і сухість шкірних покривів.

    Шкіра виглядає в’ялою. Мочиться рідко. З перебігом хвороби розвивається гостра ниркова недостатність, порушується свідомість.

Під маскою диспепсичних розладів часто ховаються інші грізні захворювання, наприклад, абдомінальний форма інфаркту міокарда, прорив стінки шлунка, гострий панкреатит, нижнедолевая пневмонія.

Диференціальна діагностика грунтується на даних анамнезу і клінічної симптоматики.

Остаточний діагноз виставляється за результатами клінічних досліджень: лабораторних аналізів, посівів калу. При необхідності виконується ультразвукове дослідження, фіброгастроскоп, ректоскопія.

Лікування гострого гастроентериту

Списавши нудоту, блювоту і розлад шлунку на похибки харчування, людина не завжди поспішає в поліклініку. Хворий легкою формою гастроентериту, використовує в самолікуванні той чи інший народний метод або застосовує знайомі ліки від розладу шлунка.

Найчастіше самолікування допомагає. Але, якщо протягом доби стан не поліпшується, необхідно відвідати лікаря. При середньотяжкому або тяжкому перебігу хвороби важливо невідкладно звернутися за медичною допомогою. Хворі інфекційним гастроентеритом, з отруєнням отрутами або токсинами госпіталізуються в стаціонар.

живлення

Важливим складовим лікування є дієта. У перший день пацієнту призначається голод. Через добу дозволяється поїсти. Дієта при гастроентериті повинна бути щадить.

Показана легка, не дратівлива шлунково-кишковий тракт, їжа. На другу добу хворому дозволяються пшеничні сухарі, потім рисова каша на воді.

Поступово в меню вводять відварені овочі, слизові каші з різних круп, печені яблука.

У міру одужання додається варене куряче філе і риба. Їжа подається теплою, малими порціями 5-6 разів на день. Після одужання протягом декількох місяців харчування повинно бути дієтичним. Забороняються солодощі, солона, гостра їжа, кава, шоколад. М’ясо і риба, що входять в раціон, готуються на пару або варяться.

питний режим

З перших годин лікування необхідно заповнювати втрату рідини. Хворому показано рясне пиття малими порціями. Для випоювання підійде мінеральна вода без газу або спеціальні розчини для регідратації. При частій блювоті розчини вводяться внутрішньовенно.

медикаментозна терапія

Основні групи лікарських засобів для лікування гострого гастроентериту:

  • Антибіотики і протимікробні препарати сульфаніламідного ряду.
  • Сольові розчини. Заповнюють втрату рідини і мікроелементів.
  • Ферментні препарати. Допомагають перетравлювати їжу.
  • Засоби, що впливають на моторику кишечника. Уповільнюють скорочення м’язової стінки кишечника, зупиняють пронос.
  • Протиблювотні.
  • Жарознижуючі і спазмолітики.

Симптоми і лікування у дітей

Цікавий маленька дитина пізнає навколишній світ всіма органами почуттів. Незнайомі предмети потрібно понюхати, помацати, спробувати на смак. Діти дружать і тісно спілкуються, відвідують дитячі садки і школи. Далеко не кожна дитина дотримується елементарних гігієнічних правил. Ненароком і навмисне діти пробують неїстівні ягоди, тягнуть до рота брудні руки, п’ють з відкритих водойм.

І в результаті хворіють. За частотою випадків захворюваність гострим гастроентеритом знаходиться на другому місці після респіраторних інфекцій. Етіологічна класифікація гострого гастроентериту у дітей не відрізняється від такої у дорослих.

Малюки частіше, ніж дорослі хворіють на вірусний гастроентерит, гельмінтозами. Контактуючи в дитячому закладі з джерелом інфекції, дошкільнята і школярі заражаються самі і приносять збудника додому.

В даний час особливе значення надається ротавірусних гастроентеритів. Ця хвороба передається повітряно-крапельним шляхом. Діти до року особливо сприйнятливі, хворіють важко. Лікувати складно.

Через недосконалість імунної системи хвороба протікає бурхливо.

Після короткого інкубаційного періоду з’являється яскраво виражена симптоматика. Часто ротавірусний інфекційний гастроентерит починається з продромального періоду, який проявляється кашлем, нежиттю. Дитина стає млявим і плаксивою. Потім приєднуються блювота, болі в животі, пронос.

Підозра на гастроентерит є прямим показанням для термінового звернення до лікаря. Чим менша дитина, тим стрімкіше розвивається захворювання, сильніше симптоми інтоксикації, швидше настає зневоднення. Без адекватної терапії стан хворого прогресивно погіршується, може наступити летальний результат.

Методи діагностики та основні принципи лікування гострого гастроентериту такі ж, як у дорослих пацієнтів. Для визначення втрати маси тіла, хворої дитини обов’язково зважують. На відміну від дорослих і дітей старшого віку, немовлятам потрібно харчуватися з першого дня захворювання.

Рекомендується дробове годування. Малюк їсть частіше, але малими порціями. Хворі діти потребують особливого догляду. Необхідні регулярні провітрювання і щоденне вологе прибирання. Гігієнічні процедури виконуються після кожного акту дефекації.

профілактичні заходи

  • Дотримання правил особистої гігієни, особливо перебуваючи в осередках інфекції.
  • Раціональне харчування. Не допускати переїдання, надмірного вживання алкоголю. Чи не є прострочені або зіпсовані продукти. Чи не пити неякісну воду.
  • Правильна термічна обробка м’яса, риби, птиці, грибів.
  • Ізоляція заразного хворого.

Громадська профілактика спрямована на дотримання санітарних вимог в харчовій промисловості, водопостачанні, дитячих установах.

Відомі випадки, коли через прихованих носіїв сальмонельозної інфекції або дизентерії, які працювали з молочною продукцією, виникали спалахи та епідемії.

Гастроентерит – яким буває, чому починається, як лікувати

Гастроентерит – це запалення слизової оболонки шлунка, тонкого і товстого кишечника. Зазвичай він викликаний інфекцією, хоча може виникнути і після прийому деяких ліків або токсичних речовин.

Симптоми включають нудоту, блювоту, рідкий стілець (діарею), болі в животі. Лікування в більшості випадків симптоматичне, специфічна терапія необхідна при деяких бактеріальних і паразитарних інфекціях.

Класифікація

Залежно від перебігу виділяють дві форми захворювання: гостру і хронічну. Гастроентерит також класифікують відповідно до етіологічним фактором:

  • інфекційний;
  • аліментарний;
  • лікарський;
  • алергічний;
  • радіаційний.

причини

Гострий інфекційний гастроентерит може бути викликаний вірусами, бактеріями або паразитами. Найбільш поширені вірусні гастроентерити, їх провокують:

  • норовіруси;
  • ротавіруси;
  • астровіруси;
  • аденовіруси.

У людей з ослабленим імунітетом діарею також можуть викликати цитомегаловірус або ентеровірус.

Бактеріальний гастроентерит діагностують рідше, ніж вірусний. Часто його провокують такі патогени:

  • сальмонели;
  • камбілобактер;
  • шигели;
  • кишкова паличка (особливо серотип O157: H7);
  • клостридії (Clostridium difficile).

Паразитарні ураження шлунково-кишкового тракту зазвичай викликані лямбліями і криптоспоридіями. Іноді інфекційний гастроентерит набуває хронічного характеру. Часто це відбувається у людей з ослабленим імунітетом або з уже наявними захворюваннями шлунково-кишкового тракту.

Інші причини хронічного запалення слизової шлунка і кишечника наступні:

  • неправильне харчування;
  • бактерія Helicobacter pylori;
  • стреси;
  • тривале застосування деяких ліків (нестероїдні протизапальні препарати, цитостатики і ін.);
  • алергічні реакції;
  • шкідливі звички (куріння, зловживання алкоголем).

симптоми

Характер і ступінь вираженості симптомів гастроентериту різні. Гострий варіант захворювання, як правило, має раптовий початок і супроводжується наступними симптомами:

  • відсутністю апетиту;
  • нудотою;
  • блювотою;
  • болями і спазмами в животі;
  • діареєю (іноді з кров’ю або слизом).

Додатково іноді приєднуються нездужання, болю в м’язах, загальна слабкість. Живіт при пальпації стає болючим, в рідкісних випадках виникає напруження черевних м’язів.

При гастроентериті нерідко чути бурчання – важлива ознака, що дозволяє відрізнити запалення від парезу кішечніка.Частая блювота і діарея призводять до втрати рідини, електролітів і, як наслідок, гіпотензії і тахікардії.

У важких випадках виникають шок, судинний колапс і олігуріческая ниркова недостатність.

Біль в животі – один із симптомів хронічного гастроентериту shutterstock.com

При хронічному перебігу гастроентериту симптоми менш виражені. Нерідко провідною ознакою є дискомфорт або біль в животі. Іноді больові відчуття мають досить інтенсивний характер, що може свідчити про наявність виразок, ерозій або мікропошкодження ШКТ. Характерні диспепсичні розлади (нудота, відрижка, печія), здуття живота, почастішання стільця або, навпаки, запори.

При тривалому перебігу хронічний гастроентерит призводить до порушення всмоктування поживних речовин (синдром мальабсорбції). Виникають ознаки гіповітамінозу і білкової недостатності: випадання волосся, ламкість нігтів, схуднення, слабкість, швидка стомлюваність і ін.

діагностика

Діагноз встановлюють на підставі наявних симптомів (рідкий стілець, блювота, підвищення температури та ін.). Додатково враховують дані анамнезу, наприклад, недавня подорож, вживання води з відкритих водойм, контакт з хворими людьми та ін. Пероральне застосування антибіотиків (протягом останніх двох-трьох місяців) має викликати підозру на інфекцію Clostridium difficile.

Для уточнення етіології гастроентериту проводять клінічне дослідження калу:

  • імуноферментний аналіз (пошук антитіл до певних патогенів);
  • метод ПЛР (полімеразна ланцюгова реакція) з метою виявлення антигенів збудника;
  • бактеріологічне дослідження калу з приміщенням його на поживні середовища та визначенням чутливості до антибіотиків.

Може бути призначено дослідження крові на рівень електролітів, показників роботи печінки і нирок (трансамінази, сечовина, креатинін та ін.). Загальний аналіз крові з підрахунком лейкоцитів допомагає диференціювати бактеріальний і вірусний гастроентерит.

Фиброгастроскопия необхідна для діагностики виразок, ерозій і новоутворень слизової шлунка і дванадцятипалої кишки Pavel L Photo and Video / Shutterstock.com

Фиброгастроскопия необхідна для діагностики хронічного гастроентериту. Вона дозволяє виявити мікропошкодження слизової шлунково-кишкового тракту, виразки, ерозії, новоутворення.

лікування

Терапевтичні заходи включають такі аспекти:

  • регидратация (пероральна, парентеральная);
  • протиблювотні ліки;
  • антидіарейні препарати;
  • антибіотики при бактеріальної природі захворювання;
  • пробіотики, гастропротектори.

При середньо-і важкої формі діареї рекомендують постільний режим.

регидратация

Для пероральної регідратації використовують спеціальні розчини (Регідрон, Хумана електроліт та інше.). Навіть якщо у пацієнта блювання, потрібно робити невеликі глотки рідини. При значному зневодненні використовують препарати для внутрішньовенного введення (Квартосоль, Хлосоль).

У дітей зневоднення настає значно швидше, ніж у дорослих. Навіть при легкому перебігу захворювання потрібно адекватна регідратація.

Після стихання симптомів і при відсутності блювоти можна потроху приймати тверду їжу. Краще починати з легкозасвоюваних вуглеводів (банани, хліб, картопляне пюре). Потім додають білкові продукти (риба, нежирне м’ясо). У підгострому періоді часто виникає непереносимість лактози, тому на деякий час краще відмовитися від молочних продуктів.

засоби від

Якщо блювота повторюється і виключена хірургічна патологія, лікар може порекомендувати один з наступних препаратів:

  • метоклопрамід;
  • Ондансетрон.

В амбулаторній практиці використовують Ондансетрон у вигляді таблеток для розсмоктування. Зазвичай його одноразової дози достатньо, щоб зупинити блювоту у дитини. Якщо симптоми зберігаються, потрібна повторна діагностика.

протидіарейні кошти

Їх використовують для лікування пацієнтів старше 2 років. Слід пам’ятати, що антидиарейні препарати можуть викликати погіршення стану у людей з Clostridium difficile або інфекцією Escherіchіa coli O157: H7, тому призначати їх повинен тільки лікар.

Найбільш ефективні протидіарейні засоби:

протимікробні ліки

Навіть при доведеному бактеріальному гастроентериті антибіотики потрібні не завжди. Зазвичай їх рекомендують строго за показаннями і з урахуванням культурального дослідження калу. Особливо цей момент потрібно враховувати у дітей з підозрою на інфекцію Escherіchіa coli O157: H7. У них антибіотики підвищують ризик гемолітико-уремічного синдрому.

У той же час антибіотикотерапія є основою лікування хронічного гастроентериту, асоційованого з Helicobacter pylori. В цьому випадку рекомендують комбіновані схеми з використанням двох або трьох препаратів.

Прибуток і гастропротектори

Гастропротектори (Ребагіт, ребаміпід) надають захисну дію на клітини слизової шлунка. Вони показані при гастроентериті будь-якої етіології (інфекційному, лікарському, алергічному), особливо при наявності виразок і ерозій шлунково-кишкового тракту.

Пробіотичні препарати (Лінекс, Біфіформ) в основному використовують для лікування хронічного гастроентериту. При гострій діареї вони скорочують тривалість захворювання, при хронічній формі допомагають нормалізувати роботу кишечника.

Прогноз і профілактика

Прогноз в більшості випадків сприятливий. При своєчасному лікуванні гострого гастроентериту і адекватної регідратації настає одужання.

Смертельні випадки відносно рідкісне явище, наприклад, при ротавірусної інфекції вони становлять лише 3,5% .Хроніческій гастроентерит також має сприятливий прогноз.

Однак потрібна ретельна діагностика для встановлення причини захворювання. Лікування більш тривалий, необхідна корекція способу життя і харчування.

Специфічна профілактика розроблена лише для ротавірусного гастроентериту. За рекомендацією ВООЗ вакцина (Ротарікс, Ротатек) повинна бути включена в план обов’язкових щеплень.

Неспецифічна профілактика включає:

  • адекватну термічну обробку продуктів;
  • використання води з перевірених джерел, кип’ятіння;
  • дотримання правил особистої гігієни (миття рук, одноразовий посуд та ін.).

Уникнути хронізації запального процесу допоможе корекція способу життя і відмова від шкідливих звичок. Харчування має бути дробовим (кожні 3-4 години), потрібно уникати тривалих перерв між прийомами їжі. Лікарські препарати слід приймати тільки за призначенням лікаря і не займатися самолікуванням.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *