Яка калорійність у камбали?

Камбала – промислова риба, яка видобувається в Балтійському і Чорному морі. Вона живе на великій глибині і відрізняється сплюсненої формою. Свіжа риба має зеленуватий забарвлення, а м’ясо білого кольору.

Харчова цінність продукту залежить від способу її приготування. Безліч вітамінів і мікроелементів в складі камбали сприяють відновленню організму після серйозних захворювань. Рибу нерідко подають як закуску, а й список страв з неї дуже різноманітний. Об’єднує всі ці страви невисока калopійнoсть, що характеризує камбалу як виключно цінний дієтичний продукт.

Камбала: користь і шкода для організму, калорійність, склад БЖУ на 100 грамів

Кaмбала як дієтичний продукт

Кaмбaлa є відмінним джерелом білка, містить величезну кількість вітамінів, йоду та інших важливих речовин, які забезпечують нормальну життєдіяльність організму. Холестерин в крові не зростає при вживанні м’яса кaмбали, так як в рибі міститься всього 3% жиру. Більш того, відмінний смак риби, незалежно від способу приготування, порадує будь-якого гурмана.

Вживання камбали сприяє спалюванню жиру і підтримці організму в необхідному тонусі людям, що знаходяться на дієті. Спортсменам і людям фізичної праці вживання камбали забезпечить приплив енергії і сил.

У чому користь вживання кaмбaли

Доведено, що регулярне додавання в раціон цієї риби призводить до поліпшення роботи шлунково-кишкового тракту, також відзначено сприятливий вплив на серцево-судинну систему.

Також входить до складу цієї риби і йод, що сприяє коректній роботі щитовидної залози. Жирні кислоти Омега допомагають швидкому засвоєнню їжі.

Сприятливий вплив робить вживання камбали на чоловічу потенцію.

Вітаміни, що містяться в рибі, зміцнюють імунну систему організму. Мінерали активно впливають на роботу організму в цілому. Її рекомендують до вживання лікарі і дієтологи, грунтуючись на різноманітності корисних речовин в складі.

Рекомендується вживати кaмбaлу при aнеміі, гіпотіpeозе, хpoніческом гастpіте, холециститі і аутоімунних захворюваннях.

Калорійність і БЖУ камбали

Поживна цінність камбали приваблює тих, хто дотримується суворої дієти. Доведено, що навіть смажена камбала не має високий вміст ккал на грам, тому вона відмінно підходить тим, хто стежить за фігурою. Харчова цінність камбали складає 90 ккал на 100 г, а калорійність на 100 грам продукту в різних варіаціях приготування варіюється від 61 до 192 ккал.

Страви з камбали добре засвоюються організмом, більш того сприяють прискоренню процесу засвоєння поживних речовин.

У зв’язку з цим камбала, калopійнoсть якої вважається невисокою, рекомендована тим, хто стежить за своєю фігурою і дотримується правильного харчування.

Забігаючи вперед, розповімо, що калорійність камбали запеченої у фользі є однією з найбільш прийнятних для тих, хто стежить за фігурою.

Спосіб приготування Kалopійнoсть на 100 грам БЖУ кaмбали (білки, жири, вуглеводи)
смажена 110 1,5 24,2 0
В духовці 61,3 5,3 1,7 0
в’ялена 133 30,4 4,4 0
солона 162 34,8 4,7 1,5
копчена 108 17,4 2 0
сушена 172 34,1 3 0,8
гарячого копчення 192 12 22 0
На грилі 160 19 7,6 2,3
холодного копчення 107 16,1 3,6 0
варена 103 18,3 3,3 0
запечена 94 17,3 2,6 0,2
На пару 90 16 2,7 0,2

Прийнято вважати, що відварна риба містить меншу кількість калорій, тому намагаються збагатити свій раціон саме таким блюдом.

Для підрахунку калopій можна скористатися наступною інформацією: калopійнoсть відвареної камбали складає 103 ккал, БЖУ 18 / 3,3 / 0, у камбали смаженої калорійність на 100 грам становить 110 ккал, БЖУ 1,5 / 24,2 / 0.

Таким чином, цінність вареної риби вище, ніж смаженої камбали в борошні або на маслі, але менше, ніж запеченої або приготовленої на пару, про що зазначено в таблиці.

Смак приготовленої риби дуже ніжний і соковитий, її можна подавати на стіл як в холодному вигляді, так і в гарячому, з будь-яким гарніром: картопля, овочі, рис, булгур і т.д. Тому цей продукт так люблять господині – рибу можна готувати щодня новим способом.

Варити камбалу, якщо ви не є шанувальником сильного запаху йоду, не рекомендується.

можливі протипоказання

Незважаючи на корисні якості цієї риби, вона має і протипоказання:

  • підвищена чутливість організму до білка риби;
  • індивідуальна непереносимість продукту;
  • хронічні захворювання печінки або нирок.

цінні поради

  1. Рекомендується придбання продукту лише в спеціалізованих торгових точках, щоб виключити ймовірність покупки риби неналежної якості;
  2. М’якоть риби повинна бути пружною;
  3. Риба вважається швидкопсувним продуктом, тому не рекомендовано її тривале зберігання.

Камбала: користь і шкода для організму, калорійність, склад БЖУ на 100 грамів

Як виглядає і де водиться камбала

Камбала – риба з дуже цікавою формою тіла, завдяки якому життєдіяльність її проходить на дні водойми. Це хижий представник, його дуже просто дізнатися через деяких особливостей:

  1. Розташування очей цієї риби – особливе. Знаходяться вони на верхній частині її тіла. Так як вони зміщені в одну сторону, асиметрія тіла риби дуже наочна.
  2. Верхня і нижня частини камбали мають різний окрас: нижня – завжди світла, верхня – в залежності від її різновиди.
  3. По периметру камбали розташований плавник. Але, крім нього, є також і нагрудні плавники.
  4. Хвіст у цієї риби короткий і злегка роздвоєний.
  5. Самки камбали більші за самців. Розмір дорослої особини риби може досягати 1 м.

види

Всі чули про таку рибу, як камбала, але мало хто знає, скільки її різновидів існує в природі. І у кожного з цих видів є відмінні риси – окрас і середовище проживання. Детальніше про різновиди камбали:

  1. Королевська. Риби цього різновиду мають оригінальну форму тіла і забарвлення. М’ясо королівської камбали ніжне, м’яке і зовсім нежирне. Люди, що знаходяться на правильному харчуванні або строгій дієті, віддають перевагу саме цьому виду. У королівській камбалі містяться жирні кислоти омега-3, які відомі своїми корисними впливом на організм. Дрібних кісток в ній немає, тому вона підходить і для дитячого харчування.
  2. Далекосхідна. Ця назва, скоріше, узагальнення кількох підвидів камбалообразних, що живуть у водах Далекого Сходу. Розміри варіюються від 30 см до 1 м. Риба легко змінює забарвлення під обстановку, що захищає її від більш великих хижаків і допомагає в полюванні на видобуток. У ній містяться йод і збалансовані білки.
  3. Плямиста. Це прісноводна різновид, яка водиться в річках, а розмножується саме в морських водах. Назва цього виду актуально через бурих плям, якими приховано її тіло. Плямиста камбала – відмінний маскувальниками, вона адаптується під середу, змінюючи свій колір і навіть покриваючись додатковими плямами. Середня вага дорослої риби – близько 3 кг, м’ясо плямистої камбали соковите і ніжне.
  4. Двоколірна. Це єдина з камбалообразних, яка відноситься до лучеперих увазі. Дорослі особини досягають в довжину півметра. Двоколірна камбала обожнює піщаний грунт, проте мешкає і в мулистому. Геній камуфляжу, вона вміє маскуватися так, що її практично неможливо помітити серед підводної флори і фауни.
  5. Камчатська. Має також інша назва – цукрова камбала через смакових особливостей м’яса риби. Живе біля берегів Камчатки. Ще її називають желтобрюхая або четирехбугорчатая камбала. Забарвлення у неї характерний: нижня сторона лимонного або світло-бурого кольору, а сторона, на якій розташовані очі, – зелена або коричнева, іноді з темними плямами. Довжина дорослої риби досягає 40 см. М’ясо такої камбали вважається найсмачнішим і найціннішим серед інших.
  6. Балтійська. Містить безліч вітамінів і корисних мінералів, є річковим видом. За очима розташований невеликий гребінець, а по всьому тілу можна спостерігати невеликі горбки. М’ясо балтійської камбали смачне і містить омега-3 кислоти.
  7. Мурманська. Цей вид часто називають камбала-йорж. Зовні ця камбала не відрізняється від інших риб далекосхідного виду, проте смак м’яса значно відрізнити. Все це через раціону риби, яка харчується молюсками, морськими їжаками і ракоподібними. М’ясо мурманської камбали – білого кольору.
  8. Сінекорий. Також відома, як жирова камбала, мешкає в Тихому океані. Глибоководна риба, м’ясо якої – сильний антиоксидант. Філе сінекорий камбали має приємний, яскраво виражений аромат. Цей вид часто вживають в в’яленої вигляді, в якості закуски до різних напоїв.
  9. Північна. Східноєвропейський камбала, яка мешкає виключно в солоних водоймах. Бічна лінія цього виду характерна від інших і вигнута в передній частині тіла риби. Плавці без характерних для інших видів плям і смужок. Незважаючи на непривабливий забарвлення риби, її м’ясо має високі смакові якості і відмінно підходить для холодного копчення.

Чим відрізняється камбала від палтуса

Палтус і камбала дуже схожі, так як обидві риби належать до одного і того ж сімейства.

  1. Обидва види також мають плоске будова тіла і очі, розташовані на верхній його частині.
  2. Палтус має більш подовжене тіло і його ліве око знаходиться на ребрі голови, у камбали ж обидва ока на одній стороні і розташовані зовсім поруч.
  3. Характерний також забарвлення. Тіло палтуса однакового кольору з обох сторін, у камбали нижня сторона завжди світліше верхньої.
  4. Палтуси набагато більші камбали і можуть досягати до 300 кг ваги.
  5. М’ясо палтуса жирніше, а м’ясо камбали часто називають «морський курятиною» завдяки дієтичним властивостям.

Радимо почитати:

як виглядає і де водиться палтус Читати

різновиди

Даний вид риби може жити як в прісній воді, так і в солоній. Вона переходить з однієї водойми в інший, проживає в гирлах річок, здатна перепливати з одного моря в інше через річку. Розмножується водний мешканець тільки в морській воді, не дивлячись на те, що деякі особини весь інший час живуть в річках.

 

  • Східноєвропейський проживає в водах Тихого і Атлантичного океану. Має зігнуте тіло і виступ вгорі, рівно по центру.
  • Зірчаста зустрічається рідко, воліє жити в місцях, де море переходить в річку. Відмінність від інших видів полягає в очах, які розташовані лівіше звичної зони.
  • Желтоперого риба зустрічається найчастіше, має невеликі розміри. Вживається в їжу, розлучається в промислових масштабах.

У сезон камбала надходить у продаж з ікрою. Завдяки великому вмісту білків вона є цінним джерелом протеїну для людського організму. На відміну від м’яса тварин, такий білок характеризується високим ступенем засвоюваності.

Кращий спосіб приготування – це смаження. Обсмажена ікра камбали – ситний, поживний продукт. Її можна подавати і в якості окремого страви, і поєднуючи з іншими інгредієнтами. Ікру допускається засолити.

У ній міститься безліч корисних мікроелементів, таких як фосфор, кальцій, калій. Продукт допомагає роботі серцевого м’яза.

Велика кількість заліза і йоду дозволяє підняти гемоглобін, тому дозволено давати ікру дітям з анемією, а також всім, хто страждає нестачею йоду.

Склад і калорійність

У камбалі, незалежно від виду, міститься маса корисних речовин. На 100 г продукту свіже м’ясо камбали містить всього 83 ккал. Також вона містить вітаміни групи В, які допомагають відновити і нормалізувати обмін речовин.

У ній міститься рибофлавін і вітамін А, які сприятливо впливають на зір. Вітаміни Е і С також присутні в складі камбали. У процесі термообробки калорійність риби змінюється.

Так, наприклад 100 г смаженої камбали містить 223 ккал, а відвареної – 103.

У складі міститься багато фосфору і жирних кислот омега-3. Крім цього, в складі є нікотинова, пантотенова кислота, рибофлавін, тіамін, піридоксин, вітаміни групи В, в тому числі і В12, а також D, Е і А. М’ясо камбали містить амінокислоти – гліцин, треонін, аспарагінову кислоту.

Корисні властивості камбали

Загальна користь

У рецептах практично всіх дієт можна побачити такий компонент, як м’ясо камбали, через корисних властивостей цієї риби. Білок, що міститься в камбалі, швидко засвоюється, а для людського організму він просто необхідний. Завдяки амінокислотам організм знижує рівень холестерину в крові. Корисними властивостями володіють також мінерали, макро- і мікроелементи, які:

  • перетворюють глюкозу в енергію;
  • прискорюють процес загоєння ран;
  • зміцнюють кісткові тканини і сприятливо впливають на зуби;
  • регулюють водно-сольовий баланс;
  • сприяють омолодженню організму;
  • підвищують рівень гемоглобіну в крові, фізіологічну і мозкову активність;
  • сприяють функціонуванню ферментів.

Що міститься в м’ясі камбали йод підвищує імунітет. Деякі види риб, в тому числі і камбала, – відмінні афродизіаки, які підвищують сексуальну активність як у жінок, так і у чоловіків.

Також камбалу використовують в косметологічної галузі – з неї добувають колаген, який захищає і зволожує шкіру.

Для жінок

Для представниць слабкої статі камбала – просто знахідка. Мало того, що у неї смачне м’ясо, воно ще до того ж і дієтичне, що дозволяє тримати в формі струнку фігуру.

Також корисні речовини, що знаходяться в її складі, сприятливо впливають на шкіру, волосся і нігті. Поліненасичені жири, які є в складі м’яса камбали, сприяють профілактиці гінекологічних захворювань.

Регулярне вживання м’яса камбали уповільнює процес старіння і запобігає утворенню зморшок.

Для чоловіків

Регулярне вживання камбали в їжу впливає на активну вироблення статевих гормонів у чоловіків і підвищує їх сексуальну активність. Камбала багата білками, тому представникам сильної статі, які займаються спортом, корисно вживати цю чудодійну рибу. Це допомагає стимулювати ріст м’язів при формуванні мускулатури.

при вагітності

Вагітним жінкам камбала особливо корисна. Високий вміст йоду в складі сприятливо впливає на розвиток плода. Дослідження показали, що ті жінки, які під час вагітності вживали в їжу морську рибу, народжували дітей зі значним розумовим потенціалом.

Як і на що краще ловити щуку в травні

Відео:

як правильно харчуватися під час вагітності Розгорнути

При грудному вигодовуванні

Велику користь приносить м’ясо камбали під час грудного вигодовування. Адже мама, яка годує, як ніхто інший, має потребу в білку. А білок, що міститься в камбалі, легше перетравлюється, ніж м’ясний. Також вживання мамою страв з камбали, які неймовірно корисні, сприятиме насиченню вітамінами і малюка.

Для дітей

Камбала в раціоні дітей – ідеальний продукт. Дефіцит йоду може призвести до загрози розвитку захворювань щитовидної залози, тому рекомендовано давати м’ясо камбали дітям хоча б раз на тиждень. У діток до року ендокринна система ще формується. З цієї причини не рекомендується підгодовувати малят м’ясом камбали.

при схудненні

Боротьба із зайвою вагою – справа непроста. Для того щоб його позбутися, потрібні не тільки фізичні навантаження, але і правильно підібрані продукти харчування. Камбалу не просто можна їсти під час схуднення, її необхідно включити в раціон тих, що худнуть людей. Основні причини:

  1. Низька калорійність продукту. У 100 г м’яса цієї риби міститься всього 91 ккал, але при цьому близько 40 відсотків добової норми протеїнів. М’ясо камбали прекрасно насичує і прискорює метаболізм.
  2. Вміст вітаміну В12 сприятливо впливає на енергетичний запас. Більше енергії – більше руху, а, отже, калорії спалюються набагато швидше звичайного.
  3. Вчені встановили, що у всіх людей, які страждають зайвою вагою, гостра нестача вітаміну D, який міститься в м’ясі камбали.
  4. Камбала містить велику кількість омега-3 жирних кислот, які попереджають жирові накопичення в області живота.

При цукровому діабеті

Дієтологи і ендокринологи рекомендують включити в раціон діабетиків рибу. Камбала входить до вісімки кращих видів риб, придатних для людей, які страждають від цукрового діабету.

У м’ясі камбали міститься велика кількість білка, який просто необхідний діабетикам, і корисних жирів. Не варто включати в меню діабетика в’ялену, копчену, солону і смажену камбалу.

Дозволено вживати в їжу рибу, приготовлену на пару, відварну, запечену і тушковану. Чи не зашкодить і заливне з морепродукту.

при панкреатиті

Панкреатит – захворювання, яке вимагає строгого дотримання лікувальної дієти протягом досить довгого терміну. Якщо її не дотримуватися, позитивної динаміки протікання хвороби не буде, так як медикаменти ефективні лише в сукупності з правильним харчуванням.

При панкреатиті в вживання допустимі тільки нежирні сорти риби. Камбала ідеально підходить під цей опис. Незважаючи на масу корисних речовин, що містяться в складі м’яса камбали, при панкреатиті допустимо вживання лише відвареної риби або приготовленої на пару. Допустимі парові котлети з фаршу, але слід враховувати, що спецій в цій страві має бути мінімальна кількість.

при гастриті

Риба – дуже корисний продукт, з гарним складом і властивостями, однак при гастриті дозволені до вживання не всі сорти. Риба, допустима в раціоні хворого гастритом:

  • камбала морська;
  • хек;
  • минтай;
  • лемонема морська;
  • судак;
  • сайда;
  • навага.

У перерахованих видах міститься мінімальна кількість жирів, тому вони не дратують стінки шлунка.

З камбали можна готувати такі страви для людей, які страждають від гастриту: парові котлети, рибний бульйон, тефтелі і вуха. Категорично заборонено вживання в’яленої, копченої, смаженої камбали, а також маринованої в оцті.

при подагрі

Люди, які хворіють на подагру, теж зобов’язані сидіти на дієтичному харчуванні, тому що однією з причин патології подагри є неправильний обмін речовин.

Одним з найважливіших компонентів дієти є рибні продукти. Заборонено в вживання риба жирних сортів.

Використання камбали в меню осіб, хворих на туберкульоз на подагру, допустимо, але при гострій формі лікарі рекомендують зовсім відмовитися від прийому риби.

користь

Камбалу дозволено включати в меню щодня. Регулярне її вживання допоможе налагодити роботу всіх систем організму, не допустить загострення хронічних патологій, поліпшить загальне самопочуття.

Завдяки даному виду риби можна:

Як спіймати щуку навесні

  • відновитися після важкої хвороби;
  • зміцнити імунітет;
  • поліпшити роботу головного мозку;
  • відновити психоемоційний стан при депресії;
  • налагодити роботу репродуктивної системи;
  • поліпшити стан шкірного покриву, нігтів і волосся;
  • зменшити ризик розвитку деменції (недоумства);
  • боротися з цукровим діабетом;
  • поліпшити стан при запаленні і артриті.

Продукт містить високоякісний білок, він практично не має насиченого жиру. Останній у великих кількостях збільшує рівень холестерину, що стає причиною виникнення на стінках артерій бляшок, які призводять до розвитку захворювань міокарда та обмежують кровотік. Вживання риби значно знижує кількість холестерину.

Фахівці з хвороб серця рекомендують включати в раціон запечену або смажену камбалу не менш 2 разів на тиждень для зменшення холестерину в крові.

Для чоловіків

Користь риби для чоловічого здоров’я велика. Вона полягає в:

  • поліпшенні роботи м’язів;
  • підвищенні розумової діяльності.

Продукт є афродизіаком, тому сприяє збільшенню лібідо і нормалізації роботи статевої системи.

Для жінок

Для жінок корисні властивості продукту важливі при складанні дієт, формуванні фігури і поліпшення стану шкірних покривів, волосся і нігтів.

Поліненасичені жири особливо необхідні для збереження репродуктивного здоров’я.

при вагітності

Лікарі рекомендують білу рибу ввести в раціон вагітних жінок. Це обумовлено її низькою калорійністю і великою кількістю білка, який допомагає набрати плоду оптимальну масу тіла. Високий вміст поживних речовин сприяє правильному формуванню і розвитку майбутнього малюка, що особливо важливо на ранніх термінах вагітності.

Читайте також:   Як перестати їсти солодке і борошняне назавжди?

Камбала підсилює захисні функції організму, допомагає матері справлятися з інфекціями, вірусами, застудами. Йод і залізо також важливі для жінки в цей період. Вони допомагають вагітній впоратися з гестаційною анемією.

Чим корисна ікра камбали

Ікра камбали – просто джерело заліза. Її регулярне вживання рекомендовано як дорослим, так і дітям, що страждають від недокрів’я. Як відомо, камбала містить величезну кількість омега-3 жирних кислот, вітаміну D і В12 – так ось в ікрі зміст цих корисних речовин набагато більше.

Радимо почитати:

чим корисна ікра палтуса Читати

Шкода камбали для організму

Перш за все, остерігайтеся вживати камбалу у великій кількості.

Як і будь-які інші риби, такі як тріска, тунець, королівська макрель і дикий осетер; камбала містить деяку кількість ртуті в своїх тканинах, яка може пошкодити вагітним жінкам і дітям, якщо вживаються у великій кількості. За даними American Pregnancy Association, вагітні жінки та діти не повинні вживати більше 340 грам камбали в тиждень.

Камбала – калорійність, користь, вживання, харчова цінність

Головна> Калорійність

нутрієнт кількість норма ** % Від норми в 100 г % Від норми в 100 ккал 100% норми
калорійність 90 кКал тисячі шістсот вісімдесят чотири кКал 5.3% 5.9% 1871 р
білки 15.7 г 76 г 20.7% 23% 484 г
жири 3 г 56 г 5.4% 6% 1867 р
вода 79.7 г 2273 г 3.5% 3.9% 2852 г
зола 1.6 г
вітаміни
Вітамін А, РЕ 15 мкг 900 мкг 1.7% 1.9% 6000 г
ретинол 0.015 мг
Вітамін В1, тіамін 0.14 мг 1.5 мг 9.3% 10.3% +1071 г
Вітамін В2, рибофлавін 0.15 мг 1.8 мг 8.3% 9.2% 1200 г
Вітамін В4, холін 65 мг 500 мг 13% 14.4% 769 г
Вітамін В5, пантотенова 0.185 мг 5 мг 3.7% 4.1% 2703 г
Вітамін В6, піридоксин 0.12 мг 2 мг 6% 6.7% 1667 р
Вітамін В9, фолати 6 мкг 400 мкг 1.5% 1.7% 6667 г
Вітамін В12, кобаламін 1.2 мкг 3 мкг 40% 44.4% 250 г
Вітамін C, аскорбінова 1 мг 90 мг 1.1% 1.2% 9000 г
Вітамін D, кальциферол 2.8 мкг 10 мкг 28% 31.1% 357 г
Вітамін Е, альфа токоферол, ТЕ 1 мг 15 мг 6.7% 7.4% 1500 г
Вітамін К, филлохинон 0.1 мкг 120 мкг 0.1% 0.1% 120000 г
Вітамін РР, НЕ 5 мг 20 мг 25% 27.8% 400 г
ніацин 2 мг
макроелементи
Калій, K 320 мг 2500 мг 12.8% 14.2% 781 г
Кальцій, Ca 45 мг 1000 мг 4.5% 5% 2222 г
Магній, Mg 35 мг 400 мг 8.8% 9.8% 1143 г
Натрій, Na 70 мг 1300 мг 5.4% 6% 1857 р
Сірка, S 190 мг 1000 мг 19% 21.1% 526 г
Фосфор, Ph 180 мг 800 мг 22.5% 25% 444 г
Хлор, Cl 165 мг 2300 мг 7.2% 8% 1394 г
мікроелементи
Залізо, Fe 0.7 мг 18 мг 3.9% 4.3% 2571 г
Йод, I 50 мкг 150 мкг 33.3% 37% 300 г
Кобальт, Co 20 мкг 10 мкг 200% 222.2% 50 г
Марганець, Mn 0.05 мг 2 мг 2.5% 2.8% 4000 г
Мідь, Cu 110 мкг 1000 мкг 11% 12.2% 909 г
Молібден, Mo 4 мкг 70 мкг 5.7% 6.3% 1750 г
Нікель, Ni 6 мкг
Селен, Se 26.6 мкг 55 мкг 48.4% 53.8% 207 г
Фтор, F 430 мкг 4000 мкг 10.8% 12% 930 г
Хром, Cr 55 мкг 50 мкг 110% 122.2% 91 г
Цинк, Zn 0.45 мг 12 мг 3.8% 4.2% 2667 г
Стероли (стерини)
холестерин 58 мг max 300 мг
Насичені жирні кислоти
Насичені жирні кислоти 0.6 г max 18.7 г
Поліненасичені жирні кислоти
Омега-3 жирні кислоти 0.295 г від 0.9 до 3.7 г 32.8% 36.4%
Омега-6 жирні кислоти 0.066 г від 4.7 до 16.8 г 1.4% 1.6%

Енергетична цінність Камбала далекосхідна становить 90 кКал.

Основне джерело: Скурихин І.М. і ін. Хімічний склад харчових продуктів. Детальніше.

** У цій таблиці вказані середні норми вітамінів і мінералів для дорослої людини. Якщо ви хочете дізнатися норми з урахуванням вашого статі, віку та інших факторів, тоді скористайтеся додатком «Мій здоровий раціон».

калькулятор продукту

Зміст в порції % Від норми
калорії 90 кКал -%
білки 15.7 г -%
вуглеводи 0 г -%
Харчові волокна 0 г -%
вода 79.7 г -%

Аналіз калорійності продукту

Cоотношеніе білків, жирів і вуглеводів:

Корисні властивості камбала далекосхідна

Чим корисний Камбала далекосхідна

  • Холін входить до складу лецитину, грає роль в синтезі і обміні фосфоліпідів у печінці, є джерелом вільних метильних груп, діє як ліпотропний фактор.
  • Вітамін В12 грає важливу роль в метаболізмі і перетвореннях амінокислот. Фолат і вітамін В12 є взаємопов’язаними вітамінами, беруть участь в кровотворенні. Нестача вітаміну В12 призводить до розвитку часткової або вторинної недостатності фолатів, а також анемії, лейкопенії, тромбоцитопенії.
  • Вітамін D підтримує гомеостаз кальцію і фосфору, здійснює процеси мінералізації кісткової тканини. Нестача вітаміну D призводить до порушення обміну кальцію і фосфору в кістках, посилення демінералізації кісткової тканини, що призводить до збільшення ризику розвитку остеопорозу.
  • Вітамін РР бере участь в окисно-відновних реакціях енергетичного метаболізму. Недостатнє споживання вітаміну супроводжується порушенням нормального стану шкірних покривів, шлунково-кишкового тракту і нервової системи.
  • Калій є основним внутрішньоклітинним іоном, які беруть участь в регуляції водного, кислотного і електролітного балансу, бере участь в процесах проведення нервових імпульсів, регуляції тиску.
  • Фосфор бере участь у багатьох фізіологічних процесах, включаючи енергетичний обмін, регулює кислотно-лужного балансу, входить до складу фосфоліпідів, нуклеотидів і нуклеїнових кислот, необхідний для мінералізації кісток та зубів. Дефіцит призводить до анорексії, анемії, рахіту.
  • Йод бере участь у функціонуванні щитовидної залози, забезпечуючи утворення гормонів (тироксину і трийодтироніну). Необхідний для росту і диференціювання клітин всіх тканин організму людини, мітохондріального дихання, регуляції трансмембранного транспорту натрію і гормонів. Недостатнє надходження призводить до ендемічного зобу з гіпотиреозом і уповільнення обміну речовин, гіпотензії, відставання в рості і розумовому розвитку у дітей.
  • Кобальт входить до складу вітаміну В12. Активує ферменти обміну жирних кислот і метаболізму фолієвої кислоти.
  • Мідь входить до складу ферментів, що володіють окислювально-відновної активністю і беруть участь у метаболізмі заліза, стимулює засвоєння білків і вуглеводів. Бере участь в процесах забезпечення тканин організму людини киснем. Дефіцит проявляється порушеннями формування серцево-судинної системи і скелета, розвитком дисплазії сполучної тканини.
  • Селен – есенціальний елемент антиоксидантної системи захисту організму людини, має імуномодулюючу дію, бере участь в регуляції дії тиреоїдних гормонів. Дефіцит призводить до хвороби Кашина-Бека (остеоартроз з множинною деформацією суглобів, хребта і кінцівок), хвороби Кеша (ендемічна миокардиопатия), спадкової тромбастенії.
  • Хром бере участь в регуляції рівня глюкози крові, посилюючи дію інсуліну. Дефіцит призводить до зниження толерантності до глюкози.

ще приховати

Повний довідник найкорисніших продуктів ви можете подивитися в додатку «Мій здоровий раціон».

  • Головна
  • склад продуктів
  • Склад риба і морепродукти
  • Хімічний склад “Камбала далекосхідна”

Камбала відварна: БЖУ (вміст білків, жирів, вуглеводів), калорійність, поживна цінність і користь

Щоб запекти камбалу в духовці, її спочатку потрібно очистити від луски, зрізати плавники, хвіст і голову. Далі розпороти черево і випатрати його, рибу вимити.

Після цього використовувати улюблені спеції, щоб натерти камбалу. Укласти її в форму для випічки разом з добавками (мається на вигляді картопля, цибуля, сир, овочі і т.д.) і прибрати в духовку до повної готовності.

Ціла камбала, запечена в духовці

складові кількість
білий мелений перець – за смаком
розмарин – 10 г
сіль – за смаком
біле вино – 0,1 л
камбала – 1 шт.
чорний перець – за смаком
лимон – 70 г
  • Час приготування
  • 110 хвилин
  • калорійність на 100 грам
  • 56 Ккал

Простий рецепт смачної вечері вже перед вами! Трохи спецій зроблять рибу смачною, ароматної і незабутньою!

Як приготувати:

  1. Тушку камбали ретельно вимити (радимо купити відразу очищену).
  2. Обсушити сухими серветками і натерти сіллю, двома видами перцю всередині і зовні.
  3. Помістити в невелику ємність, залити вином і залишити на одну годину.
  4. Лимон нарізати кільцями. Частина покласти в черево риби, частину зверху.
  5. Розмарин теж покласти всередину і зовні, попередньо його вимити.
  6. Коли час пройде, камбалу дістати і покласти в форму для випічки або на деко на пергамент.
  7. Прибрати в духовку на 35-40 хвилин при 190 градусах.

Порада: можна додати трохи чебрецю і базиліка в якості спецій.

Камбала, запечена на цибулевої подушці в духовці

Якщо запікати камбалу на лушпиння подушці, вона вийде ще більш м’якою, ніжною і соковитою. Обов’язково спробуйте!

СКЛАДОВІ КІЛЬКІСТЬ
майонез 40 мл
сухий базилік 10 г
паприка 5 г
сіль за смаком
коріандр 5 г
камбала 3 шт.
рослинна олія 40 мл
куркума 3 пучку
суміш мелених перців за смаком
цибуля 2 головки
  1. Скільки за часом – 2 години.
  2. Яка калорійність – 181 калорія.
  3. Як приготувати:
  1. Рибу ретельно вимити під струменем холодної води, очистити від луски.
  2. Видалити плавники і хвости, вирвати чорну плівку з випотрошеного черева.
  3. Нарізати м’ясо порційними шматочками.
  4. У невеликій мисці з’єднати суміш перців, куркуму, рослинне масло, коріандр, сіль за смаком, паприку, базилік і майонез.
  5. Все скибочки камбали обваляти в одержаної маси, дати настоятися одну годину.
  6. Духова шафа включити на 200 градусів, нехай прогрівається.
  7. Цибулю почистити і нарізати товстими кільцями.
  8. Деко укрити листом фольги, змастити його олією і викласти зверху цибулю.
  9. На нього помістити шматочки риби і прибрати в духовку до готовності на тридцять хвилин.

Читайте також:   Скільки літрів води потрібно випивати в день?

Порада: за смаком можна збризнути рибу соком лимона перед запіканням.

Камбала в сметані з картоплею

Тут ми пропонуємо вам вже повноцінне блюдо! Соковита риба, ситний картопля, трохи свіжих овочів і легкий соус – то, що буде вам до смаку.

СКЛАДОВІ КІЛЬКІСТЬ
картопля 450 г
сік лимона 30 мл
камбала 0,8 кг
сіль за смаком
зелений горошок 150 г
томати 200 г
рослинна олія 40 мл
сметана 150 мл
вода 0,1 л
чорний мелений перець за смаком
  • Скільки за часом – 55 хвилин.
  • Яка калорійність – 85 калорій.
  • Як приготувати:
  1. Рибу уважно вимити, очистити від шкіри і кісток.
  2. Філе нарізати порційно і скропити лимонним соком.
  3. За допомогою пензлика змастити форму для випічки або деко олією.
  4. Розподілити по ньому весь зелений горошок.
  5. Помідори обполоснути і нарізати кільцями.
  6. Викласти їх поверх горошку.
  7. Воду налити в сотейник і прибрати на плиту, дати закипіти.
  8. Вилити на помідори і зверху викласти камбалу.
  9. Картоплю очистити і вимити, нарізати кільцями.
  10. Помістити на рибу в один шар.
  11. Залишки масла змішати зі сметаною, додати сіль і чорний перець.
  12. Залити вміст форми (дека) і прибрати в духовку на півгодини при 180 градусах.

Порада: щоб у страви вийшла апетитна скоринка, потрібно посипати його тертим сиром перед запіканням.

Особливості

Основним зовнішнім відмінністю дорослої камбали від більшості інших морських риб є той факт, що обидва її очі знаходяться на правому боці.

Цікаво, що народжуються ці істоти з нормальним розташуванням очей, але в міру того, як риба від активного способу життя переходить до малорухливого існування у самого морського дна, друге око «переповзає» з того боку риби, яка звернена до дна, на верхню сторону. Така метаморфоза дозволяє камбалі вчасно виявити наближаються зверху хижаків і встигнути поплисти або заритися в мул.

Як приготувати рибу з овочами

У цьому рецепті ми використовуємо багато свіжих овочів, щоб зробити блюдо не тільки свіжим, а й максимально яскравим, колоритним, смачним!

СКЛАДОВІ КІЛЬКІСТЬ
лимон 65 г
свіжий базилік 30 г
цукіні 1 шт.
бальзамічний оцет 10 мл
часник 2 шматочки
цибуля 2 головки
філе камбали 0,6 кг
сіль за смаком
морква 2 шт.
рослинна олія 30 мл
солодкий перець 1 шт.
чері 150 г
чорний мелений перець за смаком
  1. Скільки за часом – 50 хвилин.
  2. Яка калорійність – 63 калорії.
  3. Як приготувати:
  1. Камбалу вимити, видалити все зайве і очистити філе від кісток.
  2. Ретельно вимити його під проточною водою, за бажанням нарізати невеликими шматочками.
  3. Цукіні сполоснути, видалити йому хвостик і нарізати плід великою соломкою.
  4. Солодкий перець теж вимити, розрізати його навпіл.
  5. Прибрати все насіння і перетинки зсередини, м’якоть нарізати смужками.
  6. Морквину очистити від шкірки, ретельно вимити коренеплоди і нарізати брусками.
  7. З часнику стягнути лушпиння, зрізати сухі хвостики.
  8. Нарізати кожну часточку пластинками.
  9. Базилік обполоснути і зняти листочки з гілочок.
  10. Подрібнити їх гострим ножем.
  11. Черрі вимити і нарізати четвертинками.
  12. У мисці з’єднати цукіні, часник, перець, черрі, базилік і морква.
  13. Скропити соком лимона, полити олією і присипати сіллю, чорним перцем.
  14. Форму для випічки накрити подвійним шаром фольги.
  15. Викласти зверху овочі, а на них – камбалу.
  16. Скропити бальзамічним оцтом і накрити знову фольгою.
  17. Скріпити її з нижніми листами так, щоб риба і овочі були щільно закриті всередині.
  18. Прибрати блюдо в духовку на тридцять хвилин при 200 градусах.

Порада: як овочі можна додати ще кабачки, баклажани, патисони.

шкода

Камбала не має шкідливих властивостей спочатку, але може придбати їх в процесі приготування.

Солона риба затримує рідину в організмі, викликає набряки і шкодить ниркам. Висушена камбала може завдати шкоди людям з хворобами шлунково-кишкового тракту. Велика кількість в ній солі може викликати артрит у літніх людей.

Копчена риба вважається шкідливою для здоров’я, оскільки при копченні в ній можуть сформуватися канцерогенні речовини. Консерви з камбали теж не можна вважати продуктом здорового харчування.

Смажена у великій кількості масла камбала стає занадто жирної. Її вживання може завдати шкоди функціонуванню кишечника.

Маложирна дієта: які продукти включати в раціон?

Як запекти в рукаві

Камбала в рукаві готується досить швидко і виходить дуже ніжною. М’ясо риби буквально тане в роті. Підготуйте улюблений гарнір, щоб вийшло ще смачніше.

СКЛАДОВІ КІЛЬКІСТЬ
соєвий соус 30 мл
часник 2 шматочки
камбала 2 шт.
сіль за смаком
лист лавра 1 шт.
лимон 70 г
чорний мелений перець за смаком
  • Скільки за часом – 40 хвилин.
  • Яка калорійність – 80 калорій.
  • Як приготувати:
  1. Рибу промити, очистити від луски і нутрощів.
  2. Полити соєвим соусом і лимонним соком.
  3. Часник почистити, видавити через тисняву.
  4. Отриманою масою натерти рибу з усіх боків.
  5. При необхідності посипати сіллю і чорним перцем.
  6. Дати замаринувати протягом чверті години.
  7. Після цього камбалу помістити в рукав для запікання разом з залишилася шкіркою лимона, листям лавра.
  8. Зав’язати рукав і зробити на ньому дірку, щоб пара могла виходити.
  9. Прибрати в духовку на п’ятнадцять хвилин при 200 градусах.

Порада: якщо хочете рум’яну, хрустку скоринку, за п’ять хвилин до кінця приготування рукав порвати і повернути рибу в духовку.

користь

Корисні властивості камбали визначені її багатим складом. Регулярне вживання цієї риби допомагає поліпшити стан:

  • шкірних покривів;
  • головного мозку;
  • кісток і зубів.

Камбала здатна знизити рівень холестерину в крові, що побічно сприяє нормалізації роботи серця. М’ясо риби позитивно впливає на чоловіче здоров’я і бореться з імпотенцією.

Камбала допомагає:

  • уникнути хронічної втоми;
  • підвищити працездатність;
  • зміцнити пам’ять;
  • підтримати імунітет;
  • попередити дефіцит йоду і фосфору.

Антиоксидантні і протівоканцерогенние властивості риби служать безлічі захворювань. Поліненасичені жири необхідні для багатьох органів і систем. Вони особливо необхідні для збереження жіночого здоров’я.

Додавання в раціон камбали корисно при діагнозах:

  • холіцістіт;
  • хронічний гастрит;
  • серцево-судинні захворювання;
  • гіпотиреоз;
  • анемія;
  • аутоімунні захворювання;
  • синдром хронічної втоми.

Камбала корисна:

  • при підвищеному розумовому або фізичному навантаженні;
  • для відновлення організму після операцій;
  • під час вагітності;
  • для профілактики захворювань судин і раку у людей похилого віку.

Камбала підходить для дієтичного харчування. Вона корисна для спортсменів і людей, які займаються формуванням красивої фігури.

Відсутність у складі вуглеводів дозволяє їсти цю рибу навіть тим, хто слідує суворій дієті. Амінокислоти, вітаміни, мінерали та жирні кислоти сприяють відновленню суглобів і шкіри.

Багатий білками склад риби допомагає відновити м’язи після фізичного навантаження.

Під сирною скоринкою

Мабуть, найшвидший рецепт на сьогодні. Всього двадцять п’ять хвилин і на вашому столі вже гаряча вечеря! Приступайте, це смачно!

СКЛАДОВІ КІЛЬКІСТЬ
вершкове масло 50 г
сіль за смаком
сік лимона 30 мл
камбала 1 шт.
Зелена цибуля 20 г
пармезан 100 г
перцевий соус 5 крапель
  1. Скільки за часом – 25 хвилин.
  2. Яка калорійність – 229 калорій.
  3. Як приготувати:
  1. Духова шафа попередньо прогріти до середньої температури.
  2. Зелена цибуля обполоснути і дрібно порубати його.
  3. Форму для випічки змастити вершковим маслом.
  4. Рибу добре вимити, очистити від нутрощів, видалити плавники і луску.
  5. Скропити камбалу соком лимона і відставити її ненадовго.
  6. Пармезан натерти на дрібній тертці, змішати із залишками масла, цибулею, сіллю і перцевим соусом.
  7. Рибу покласти в форму і прибрати в духовку на п’ять хвилин.
  8. Коли час пройде, дістати її, обваляти в сирній масі.
  9. Повернути ще на хвилинку до рум’яної скоринки.

Порада: перед подачею рибу можна посипати тертою моцарелою.

Корисні поради

До запечная рибі можна приготувати якийсь смачний соус, якщо не хочеться подавати її з гарніром. Приготувати його можна на основі сиру, томатів, йогурту (з грецького особливо смачно), сметани, майонезу, вершків. Обов’язково остудіть перед подачею!

Якщо камбала пахне йодом, її потрібно промити і укласти в миску. Залити достатньою кількістю молока і залишити на одну годину. Після цього тушку знову вимити проточною водою, обсушити і далі використовувати за призначенням.

Камбала в духовці – не тільки смачно і соковито, але і шалено ніжно. М’ясо запікається настільки ідеально, що буквально тане в роті! Настійно рекомендуємо спробувати!

Смакові характеристики і властивості м’яса камбали

Риба камбала має світлим і приємним на смак м’ясом, що містить в собі значну кількість протеїну, вона є дієтичною їжею. Чудово підходить людям з надмірною вагою, що мріють швидко схуднути. Риба камбала має такі корисні властивості, які дозволяють наситити організм людини необхідними речовинами, і при цьому ніяк не вплинути на його вагу.

Позитивні властивості риби:

  • наявність жирів, що призводять до омолодження людського організму. Дуже добре справляється з профілактикою онкологічних захворювань;
  • продукт містить певну кількість мікроелементів: йод, залізо, фосфор;
  • ліквідує шкідливий холестерин;
  • підживлює у людини щитовидну залозу завдяки селену;
  • в продукті не містяться вуглеводи.

Важливо! Найкориснішими особинами вважаються риби середнього розміру від 300-500 грам.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *