Яка калорійність у кокосового масла?

Кокосове масло: калорійність, користь і шкода для організму, застосування в їжу

Кокосове масло давно знайшло застосування в кулінарії: його можна додавати в солодкі каші, при приготуванні м’ясних страв, тушкувати з його додаванням овочі. Відгуки лікарів зустрічаються досить суперечливі, оскільки продукт здатний надавати як користь, так і шкоду. Щоб масло пішло тільки на благо, треба знати, як його застосовувати правильно для їжі, тоді позитивний ефект від продукту буде на обличчя.

Опис кокосового масла

Кокосове масло: калорійність, користь і шкода для організму, застосування в їжу

Добувають олію шляхом висушування м’якоті кокосів. Потім виймають внутрішню частину, добре пресують і екстрагують: витягають жирні компоненти за допомогою розчинника. Пресують кокосову м’якоть двома способами: гарячим і холодним. Іноді зустрічається комбінований варіант. Найбільше цінується кокосове масло першого віджиму холодного типу – в ньому більше корисних речовин.

Продукт виробляють в багатьох країнах, включаючи Таїланд, Індонезію, Філіппіни, Шрі-Ланку, Індію. Смак продукту трохи відрізняється: це залежить від якості вихідної сировини і від технології виробництва. При купівлі товару читайте етикетку, іноді в складі є кокосова стружка, а її присутність говорить від тому, що перед вами паста.

При кімнатній температурі масло кокоса має щільну світло-кремову текстуру. Якщо з маси скачати кульку і трохи його потримати в руках, то під дією тепла він почне танути. Такий спосіб досі використовують, щоб відрізнити натуральний продукт від підробки.

Склад, калорійність

Кокосове масло: калорійність, користь і шкода для організму, застосування в їжу

В основі складу кокосового масла лежать жирний кислоти, їх зібрано безліч (детальна інформація представлена ​​в таблиці 1).

Таблиця 1 Зміст кислот в кокосовій олії

Найменування кислоти Зміст в%
лауринова 40-50
міристинова 20
олеїнова 9
пальмітинова 10
каприлова 6
стеаринова 5
лінолева 3
капронова 1

Крім багатого органічного складу в продукті є вітаміни групи Е, А, кальцій, магній, залізо, холін. За калорійністю кокосове масло вважають дуже висококалорійним: на 100 г доводиться порядку 890 ккал, а це дуже вагомий показник. Така велика калорійність пов’язана з тим, що кокосове масло на 83% складається з насичених жирів, тому вживати продукт потрібно в міру.

В 1 ст.л. кокосового масла міститься 130 ккал, а в ч.л. – 45 ккал.

Корисні властивості і шкода

Кокосове масло: калорійність, користь і шкода для організму, застосування в їжу

Кокосове масло підходить для постійного вживання, тому люди різного віку включають його в щоденний раціон. Завдяки високій калорійності масло допомагає заповнити енергію, додає сили, підвищує потенціал організму. Ось що відбувається в тілі, якщо додати продукт в харчування:

  • стабілізується робота нервової системи, підвищується стійкість нервових закінчень. Це пояснюється високим вмістом олеїнової кислоти в складі;
  • поліпшується травний процес;
  • процеси старіння в тілі сповільнюються;
  • краще засвоюються вітаміни і мінерали;
  • знижується ризик руйнування зубної емалі;
  • підвищується м’язова витривалість, швидко заповнюється енергетичний запас;
  • прискорюється процес одужання, підвищується імунна здатність.

Більш того, клінічно доведено, що продукт на основі кокоса здатний регулювати ліпідні процеси в тілі. Він допомагає боротися з важкими захворюваннями печінки, включаючи цирози та жирову хворобу. Масло має антиоксидантні властивості, запобігає руйнуванню стінок судин і стабілізує рівень шкідливого холестерину в крові.

Всі корисні якості від продукту можна відчути, якщо приймати його в помірній дозі. Однак при зловживанні ефект може виражатися і в негативному ключі:

  • з’являється зайва вага;
  • в животі виникають колючі, ріжучі симптоми;
  • підвищується ризик виникнення холециститу.

Якщо з незвички з’їсти занадто велику кількість масляної маси, то можуть виникнути раптова діарея або почуття нудоти.

Відгуки лікарів

Дієтологи запевняють: якщо з’їдати по ч.л. або по ст.л. кокосового масла в день, від нього буде тільки користь: організм отримує потужну частку жирних кислот, що благотворно впливають на здоров’я.

Оскільки воно є джерелом лауриновой кислоти, педіатри радять давати по 2 ч.л. дітям особливо в періоди епідемії вірусів, застуди.

Масло не містить алергенів, тому його можна давати дітям в будь-якому віці, без побоювань.

А ось людям, схильним до повноти або страждають ожирінням, продукт з раціону бажано виключити або вживати в обмеженій кількості і лише в першій половині дня. Через високу калорійність зростає ризик набрати зайву пару-трійку кг, що відразу ж буде помітно на фігурі.

Застосування в кулінарії

Кокосове масло підходить для готування більшості блюд, при цьому користь від нього зберігається навіть при високих температурах. Ще одна дивовижна якість продукту – можливість багаторазового використання. При термічній обробці воно не стає канцерогенним, а на смак не змінюється і не прогоркает. Спробуйте приготувати на кокосовій олії дієтичний омлет з мангольдом.

Види кокосового масла і використання

Кокосове масло: калорійність, користь і шкода для організму, застосування в їжу

За ступенем очищення розрізняють два типу продукту: рафінований і нерафінований. Вони мають відмінності в смаку і зовнішньому вигляді, тому і застосовують їх по-різному:

  • нерафінована кокосове масло несе в собі ті ж самі корисні мікроелементи, що є в кокосі. Всі властивості горіха в ньому зберігаються. Його приємний апетитний аромат пробуджує апетит і чудово підходить для виробництва солодощів, тому цей продукт кондитери часто додають в тістечка, випічку і різні інші десерти;
  • рафінована кокосова олія пройшло стадію проміжної очищення від домішок, не має настільки вираженого присмаку, ніж у попереднього, тому його додають при смаженні м’яса, овочів, кладуть в гарніри або в кашу, салати.

Якщо ви губитеся і не знаєте, куди ж можна додати масу, то сміливо замінюйте звичайні вершкове, оливкове, рослинне масла на неї. Сміливо використовуйте продукт при приготуванні гарячих страв: супів, пюре, друге, риби, солодких борошняних виробів. Можна додавати кокосовий продукт в чай, каву або молоко, він додає напоям приємний присмак, а також активує захисну функцію організму.

Завдяки додаванню кокосової маси в тісто для випічки вироби виходять пишними і довго залишаються свіжими навіть при тривалому зберіганні.

Де купити продукт

Зустріти рафінована і нерафінована кокосові масла можна практично в будь-якому великому супермаркеті типу Стрічки, Ашана, Перехрестя, Пятерочка. Ціна на продукт становить від 500-600 рублів і вище за 400-500 м

Остаточна вартість залежить від виробника і від технології виготовлення. Не забувайте звертати увагу при покупці на дату виготовлення і термін придатності.

Якщо в магазині ви ніколи не звертали увагу на наявність продукту, то можна замовити його в інтернеті.

Як приготувати вдома

Кокосове масло: калорійність, користь і шкода для організму, застосування в їжу

З метою економії можна зробити масу на основі кокоса в домашніх умовах, це нескладно. Процес можна описати кількома простими стадіями:

  • візьміть стиглий кокос, розколіть його ножем навпіл;
  • за допомогою ложки або гострого ножа вийміть в глибоку чашку м’якоть;
  • порубати м’якоть дрібними кубиками, чим дрібніше – тим краще;
  • перекрутити шматочки м’якоті в блендері або на м’ясорубці;
  • отриману масу перекладіть на марлю, складену в декілька шарів, відіжміть молоко, злийте його в окрему баночку, залиште застигати на добу.

Коли суміш загусне, кокосове масло готове – можете його використовувати за призначенням. Зберігайте продукт в прохолодному приміщенні, а ще краще поставте на зберігання в холодильник, але тільки закрийте щільною кришкою, інакше суміш швидко вбере сторонні запахи.

Кокосове масло з легкістю замінить всі відомі види, а за смаком сподобається всім. Якщо ви хочете додати родзинку своїм стравам, та ще й принести користь здоров’ю – обов’язково придбайте баночку-другу або виготовте в домашніх умовах. Навіть невеликої кількості продукту вам вистачить надовго, адже його мало потрібно для готування.

Зберегти в записну кніжкуСмотреть збережені записи

Кокосове масло. Корисно або шкідливо? Місце в здоровому харчуванні

Кокосове масло: калорійність, користь і шкода для організму, застосування в їжуВ останні роки зростає популярність кокосового масла. Відбувається це, здебільшого, через грамотної реклами представляє цей продукт як корисний для здоров’я. Часто чути про різноманітну користь кокосового масла для людини, починаючи з зміцнення імунної системи, користі для серця і судин, запобігання деменції, закінчуючи його здатністю допомогти в позбавленні від надлишків жирових відкладень. Дуже часто в таких рекламних компаніях беруть участі знаменитості, підтверджуючи всі переваги кокосового масла, нібито випробувавши все на особистому досвіді. Так само, ці твердження підтримуються прихильниками популярних дієт, таких як кетогенні і палео. І все це відбувається при мінімальних доказах з боку науки, через відсутність або нестачу наукових даних. Це з одного боку. Але існує і протилежна, що, безсумнівно,додає плутанини. З цієї точки зору кокосове масло – «чиста отрута» приносить непоправної шкоди здоров’ю, і вживати його можна не в якому разі.

Через таких істотних протиріч, простій людині важко зрозуміти, де правда, а де вигадки. Давайте спробуємо розібратися чи є місце кокосовому маслу в здоровому харчуванні.

В основному, кокосове масло складається з насичених жирів (від 80-90% насичені жири), що дозволяє його структурі бути твердою при кімнатній температурі. До іншим, найвідомішим джерел надходження з їжею в організм людини таких (насичених) жирів можна виділити:

  • продукти тваринного походження (м’ясо, молочні продукти і т. д)
  • інші рослинні тропічні масла, такі як пальмове масло.

Вживання в їжу насичених жирів, протягом тривалого часу, пов’язували з підвищеними ризиками розвитку серцево-судинними захворюваннями через їх здатності збільшувати кількість шкідливого холестерину в організмі (ЛПНЩ).

Що, в свою чергу, призводило до накопичення холестерину, його відкладенню на стінки судин, їх закупорці або розривів, з усіма подальшими небезпечними наслідками у вигляді інсультів, інфарктів і т. Д. На відміну від насичених, ненасичені жири мають рідку форму при кімнатній температурі .

Читайте також:   Користь та шкода ягід годжі для схуднення

До їх корисними властивостями можна віднести: зниження рівнів холестерину в крові, зниження запалень, зниження ризику розвитку захворювань серця і судин.

Їх основними джерелами є: рослинні масла, горіхи, насіння, риба.

Дієтичні рекомендації, існуючі на даний момент, рекомендують вживати не більше 10% від загальної кількості споживаних калорій з насичених жирів.

А в 2018 році Американська кардіологічна асоціація (АНА) опублікувала наукове консультативне заяву, в якому були чіткі рекомендації до повної заміни всіх насичених жирів на ненасичені, в тому числі і кокосове масло.

У своїй заяві АНА цитує і відштовхується з огляду семи рандомізованих контрольованих досліджень, в яких було доведено, що кокосове масло сприяє підвищенню рівнів поганого холестерину (ЛПНЩ) в організмі людини.

Основні рекомендації АНА полягають в тому, що вживання ненасичених жирів замість насичених знизить «поганий» холестерин ЛПНЩ і стабілізує співвідношення загального холестерину до «хорошого» холестерину ЛПВЩ. Тим самим, знизяться ризики розвитку серцево-судинних захворювань.

Для людей з підвищеними ризиками до розвитку хвороб серця і судин, і для тих, у кого ці захворювання вже є, АНА радить отримувати не більше 6% від загальної кількості калорій з насичених жирів, або близько 13 грамів таких жирів, з розрахунку дієти розрахованої на споживання 2000 калорій в день.

Одна ложка кокосового масла – це, приблизно 12 гр насиченого жиру.

Кокосове масло: калорійність, користь і шкода для організму, застосування в їжу

Начебто досить, цілком переконливих доказів шкоди кокосового масла для здоров’я серця і судин людини. Від куди ж беруться незліченні заяви про його користь?

Багато з таких тверджень беруть свій початок, спираючись на дослідження, в яких використовувалося спеціальне кокосове масло, що складаються на 100% з тригліцеридів із середньою довжиною ланцюга (МСТ). Це не те масло, яке можна зустріти на полицях в магазинах або в складі продуктів.

МСТ має коротшу структуру, ніж інші жири, вони швидко засвоюються і метаболізуються організмом, що і викликає почуття швидкого насичення і, як наслідок, запобігає накопиченню зайвого жиру і холестерину в тілі людини.

Однак, найпоширеніше, кокосове масло, яке зустрічається найчастіше, складається в основному з лауриновой кислоти, яка засвоюється і метобілізіруется набагато повільніше МСТ.

Виходячи з цього, можна зробити висновок, що користь від вживання спеціально створеного кокосового масла, ні як не може бути застосована до звичайного кокосовому маслу з полиць магазинів. Цікаво, що і лауриновая кислота, свого часу, так само була визнана корисною для здоров’я.

Не дивлячись на те, що було доведено, що вона підвищує рівні ЛПНЩ (поганий холестерин), так само було встановлено, що її вживання збільшує рівні і ЛПВЩ (хороший холестерин), що вказувало на потенційну серцево-захисну роль кокосового масла.

Проте, великі епідеміологічні дослідження не виявили, що не встановили позитивного впливу лауриновой кислоти на розвиток серцево-судинних захворювань.

Результати епідеміологічних досліджень, в яких повідомляється про низькі показники серцево-судинних захворюваннях серед населення, яке споживає кокосове масло через особливості традиційних дієт (наприклад: Індія, Філіппіни, Полінезія), так само були доводом на користь вживання кокосового масла. Однак в цих дослідженнях не були враховані інші чинники, такі як: навколишнє середовище, особливості харчування, фізичні навантаження і інші, які могли б більш детально пояснити отримані результати.

Якщо грунтуватися на всіх відомих, на даний момент факти про кокосовій олії, можна зробити висновок, що воно не є ні якимось суперпродуктом, що допомагає позбутися від хвороб серця, і отрутою воно, звичайно, теж не є.

Його місце десь посередині.

Кокосове масло володіє унікальним смаком і його найкраще вживати в невеликих кількостях, для різноманітності, як тимчасову альтернативу іншим рослинних масел, таким як оливкова або рапсової, які багаті ненасиченими жирами.

Цей дієтичний вибір повинен бути зроблений в контексті загального здорового раціону харчування і в межах рекомендованих рівнів споживання насичених жирів.

Переглядів 4 158, за сьогодні 1

Кокосове масло користь і шкода для здоров’я людини

Кокосове масло є рослинним жиром. Основна відмінність від інших рослинних жирів в тому, що саме кокосове масло засвоюється кишечником людського організму. Тобто воно не бере участі в травному процесі.

За своїм складом, кокосове масло ближче до сала, сиру і молоку. Тому воно підходить для смаження.

Ще одна важлива особливість масла – зниження холестерину в людському організмі, воно не закупорює судини, отже, не провокує розвиток серцево-судинних захворювань.

Випускається масло холодного і гарячого віджимання. Перший варіант найбільш кращий для використання в їжу. Масло отримують з м’якоті плоду. Виробництво дуже трудомістка, тому вартість масла висока.

Кокосове масло: калорійність, користь і шкода для організму, застосування в їжу

Калорії в 100 р, (ккал): 899
Білка в 100 р, (г): 0.0
Жирів в 100 р, (г): 99.9
Вуглеводів в 100 р, (г): 0.0
Глікемічний індекс:

Склад і калорійність кокосового масла, вітаміни і мінерали

В основі масла – ненасичені жирні кислоти. Це лауриновая, пальмітинова, міристинова, стеаринова, капріновая та інші. Ці кислоти не надають негативної дії на людський організм.

До складу масла також входять фітостероли, холіни, вітаміни К, С і Е. Мінерали: залізо, кальцій, магній, фосфор і цинк. І дуже важлива кислота для краси шкіри – гіалуронова. Через такого корисного складу масло використовується не тільки в кулінарії, але і в косметології.

Калорійність масла дуже висока – 899 одиниці, але у великій кількості його ніхто не вживає.

Чим корисно кокосове масло

Унікальний склад масла дозволяє швидко насититися, позбутися почуття голоду і не набрати зайві кілограми. Природно, якщо вживати масло в розумних кількостях.

Завдяки лауриновой кислоті, масло допомагає посилити імунний захист і поліпшити роботу шлунково-кишкового тракту. Ця кислота має антисептичні властивості.

Олеїнова кислота стабілізує водний і ліпідний обмін. А каприловая знищує шкідливі бактерії в кишечнику.

Масло швидко засвоюється, надає омолоджуючу дію. Воно стимулює роботу серця, робить судини еластичнішими, ніж запобігає наступ інфаркту.

За допомогою олії можна прискорити процес загоєння ран, так як воно має антибактеріальні властивості.

Широко використовується кокосове масло в косметології. Воно допомагає прибрати зморшки, сприяє регенерації клітин шкірного покриву і добре зволожує епідерміс. Для волосся масло також вкрай корисно. При його допомозі можна усунути лупа і активувати ріст волосся. Використовується масло також в стоматології.

Користь кокосового масла для жінок

Для жінок кокосове масло є справжнім рятівником краси. Воно розгладжує дрібні зморшки, живить і зволожує шкіру. Лауринова кислота стимулює регенерацію клітин шкіри. А миристиновая утримує вологу.

Каприлова кислота допомагає впоратися з бактеріями і насичує шкіру киснем.

Кокосове масло можна просто використовувати для смаження. Воно має високу температуру горіння. При цьому воно дозволяє надати абсолютно новий смак повсякденним страв.

Користь кокосового масла для чоловіків

При регулярному вживанні кокосового масла, чоловіки можуть підвищити кількість тестостерону в організмі. Воно позитивно позначається на загальному самопочутті, стимулює набір м’язової маси і не дає відкладатися жиру.

Масло сприяє поліпшенню репродуктивної функції і дуже корисно для спортсменів.

Кокосове масло при вагітності і грудному вигодовуванні

Якщо жінка бажає завагітніти, то їй рекомендується вживати на регулярній основі кокосове масло. Воно стабілізує гормональний фон. Масло можна використовувати для змазування статевих органів. Це дозволяє запобігти розвитку хвороб і стимулює процес зачаття.

Під час вагітності кокосове масло використовується в якості зовнішнього профілактичний засіб від появ стрий. Саме гіалуронова кислота, що міститься у великій кількості в маслі, дозволить впоратися з цією проблемою, зволожити шкіру і головне, утримати вологу всередині епідермісу.

Масло рекомендовано до вживання в період виношування плоду і під час лактації. Їм можна зволожувати шкіру грудей і змащувати соски, щоб не допустити появу тріщин. Лауринова кислота, що міститься в маслі, зміцнює імунну систему малюка і насичує корисними жирами грудне молоко.

Чи можна кокосове масло дітям

Для діток масло з кокоса дуже корисно. Але вводити його в раціон можна тільки з 3 років, так як продукт все ж дуже важкий для незміцнілого організму малюка.

Кокосове масло допомагає посилити захисні сили організму і запобігає часті простудні захворювання.

Чи корисно кокосове масло для схуднення

При дотриманні дозування, кокосове масло стимулює процес схуднення. Воно сприяє прискоренню обмінних процесів і усуває відчуття голоду.

Використовується воно в раціоні як замінник інших рослинних і тваринних жирів. Воно не дає відкладатися жиру в організмі. В добу допустимо вживання 3 столових ложок олії, але вводити його треба поступово починаючи з 1 ложки.

Кокосове масло при діабеті

Для діабетиків кокосове масло корисно тим, що воно запобігає розвитку ожиріння. Навіть якщо процес відкладення жиру вже запущений, воно допоможе виправити ситуацію.

Однак допустима кількість масла при наявності цукрового хвороби – 2-3 столових ложки на добу.

Якщо стався різкий стрибок рівня глюкози, то рекомендується з’їсти буквально 2 столові ложки олії і вже через 30 хвилин цукор прийде в норму.

Як приймати кокосове масло в лікувальних цілях

Незважаючи на великий вміст жирів, кокосове масло допомагає впоратися з багатьма захворюваннями. Його використовують для відбілювання зубної емалі, воно дозволяє проводити гігієну порожнини рота.

Читайте також:   Яка калорійність у винограду?

Масло додають в чай, щоб швидше впоратися з кашлем і зменшити болі в горлі. Воно допомагає впоратися зі стресом, оскільки володіє розслаблюючим ефектом. Для цього пальці змочують в невеликій кількості масла і розтирають віскі, можна шкіру голови.

Кокосовим маслом обробляють порізи, так як воно сприяє регенерації шкірного покриву. Допомагає воно швидше впоратися з укусами комах.

Використовують масло як засіб для виведення холестерину. Допоможе воно також впоратися з проблемами шлунково-кишкового тракту і вилікувати виразку шлунка. Масло рекомендовано до вживання при наявності проблем зі щитовидною залозою. Використовується воно в терапії гепатиту типу С, при наявності кору і навіть для усунення висипки при герпесі і ВІЛ.

Застосування кокосового масла в косметології

Кокосове масло використовують для пом’якшення кутикули, для цього його просто втирають навколо нігтів. Величезну користь масло несе для шкіри обличчя. Для отримання скрабу, масло змішують зі звичайною харчовою содою і очищають обличчя, після чого змивають склад теплою водою.

Щоб волосся було красивим і блискучим, масло змішують з медом і наносять на волосся, на 40 хвилин. Допускається використання чистого масла, його втирають в коріння і залишають теж на 40 хвилин, після чого, миють волосся звичайним шампунем. При високій жирності волосся масло краще не використовувати.

Маску з медом і маслом можна використовувати для нанесення на обличчя. Такий спосіб допоможе омолодитися і позбутися від прищів. Маску наносять на 10 хвилин, потім змивають теплою водою.

Замість гігієнічної помади, можна використовувати масло з кокоса. А якщо його змішати з сіллю, то засіб буде виступати в якості пілінгу для всього тіла. Використовують масло також для усунення свербежу при наявності екземи.

Кокосове масло можна наносити на шкіру навколо очей. А після прийняття сонячних ванн, масло, нанесене на тіло, запобіжить втрату вологи.

Крім того, масло можна використовувати замість дезодоранту і засоби для ламінування вій. Навіть чоловікам масло буде корисно, оскільки позбавляє шкіру від сверблячки після гоління.

У домашніх умовах можна приготувати крем. Для цього 60 мілілітрів масла змішують з невеликою кількістю оливкової олії. Потім в крем додають краплю бензоина і трохи масла рожевого дерева (10 мл). Наносити зволожуючий крем необхідно щодня. Допустимий термін зберігання – 14 днів.

Кокосове масло шкоду і протипоказання

На жаль, як і всі продукти, кокосове масло володіє не тільки корисними властивостями. Природно, що ні в якому разі його не можна вживати при наявності індивідуальної непереносимості. Перевіряється це дуже просто. Невелика кількість масла наносять на зап’ясті. Якщо після закінчення 2 годин не виникло свербіння, почервоніння, то його можна використовувати.

В добу більше 4 ложок кокосового масла не рекомендується вживати. Це все ж важкий продукт і при великій кількості дає величезне навантаження на всі органи.

Рекомендується обмежити кількість масла в раціоні особам з панкреатитом і холециститом. Воно може стати причиною загострення захворювань.

Як вибрати і зберігати кокосове масло

Рекомендується віддавати перевагу маслу, яке виготовлено за методом холодного віджиму. У ньому зберігаються всі корисні речовини. Зберігати масло, яке придбано для використання в їжу краще в холодильнику або в темному місці, але при температурі не вище +20 градусів. Не варто вживати виключно кокосове масло в їжу, в раціоні повинно бути різноманітність.

Косметичне масло можна зберігати як при кімнатній температурі, так і в холодильнику. Все залежить від особистих переваг. Менш густе масло буде те, яке буде зберігатися у ванній кімнаті, густіша консистенція буде у масла, що зберігається в холодильнику.

Незважаючи на серйозні суперечки між вченими всього світу, щодо користі і шкоди кокосового масла, якщо дотримуватися норму в його вживанні, ніякої шкоди воно не завдасть. Це найцінніший продукт, яким володіє людство. Він дозволяє впоратися з внутрішніми хворобами і поліпшити шкірний покрив.

Кокосове масло для їжі: користь і шкода, як використовувати і зберігати

Кокос як їжа найбільше відомий нам у вигляді горіхів і м’якоті, яку використовують як посипання для кондитерських виробів і начинку для солодких батончиків.

Але кокосове масло для їжі не має міцної споживчої ніші, хоча багато говориться про його користь для організму людини.

Дієтологи і нутриціології пропонують рецепти різних страв, приготовані на цьому рослинному жирі, для здорового харчування, а сам продукт можна знайти на полицях екзотичними маслами, злаками і інший заморської їжею.

Чому вибір роблять не завжди на користь кокоса?

Перше – наш традиціоналізм: їжа повинна бути звичною. Для нас є їжа, яку ми їмо з дитинства, а кокосове харчову олію – та сама нова їжа, до якої належимо насторожено.

Друге – традиціоналізм не так уже й поганий, оскільки нації і народи віками проживають на одній і тій же території, і їх організм в процесі еволюції виробляє ферменти під ту чи іншу їжу, характерну для даного регіону. Їсти масло кокоса – прерогатива індійців і азіатів, це їжа, звична для їх шлунка. Нам же треба звикати поступово, тому що наша їжа готується в основному на соняшниковій олії.

І третє – ціна. Рафінована кокосова олія за ціною перевищує соняшникова майже в чотири рази, а нерафінована холодного віджиму – в двадцять разів. Хоча натуральна і здорова, але занадто дорога їжа.

Програма занять на масу: правила грамотної прокачування м’язів

Але ризикнути варто, хоча б для того, щоб потім можна було сказати: я спробував кокосове масло в їжу.

Хімічний склад і калорійність

Його хімічний склад дуже різноманітний. У натуральному продукті багато: натрій, калій, фосфор, магній, кальцій, цинк, йод, залізо, марганець, селен. З Вітамінів найбільше – Вітамінів групи В, Вітамінів А, С, Е, Н і РР.

За вітамінним складом кокосове масло можна порівняти з грудним молоком. А значить, його дуже важливо вживати в їжу. У цьому продукті є антиоксиданти і напівнасичені жирні кислоти, вони позитивно впливають на організм людини.

Калорійність даного продукту, звичайно, дуже висока 900 ккал на 100 гр., Тому передозування може завдати істотної шкоди не тільки фігурі, але і здоров’ю.

чим корисно

Користь чи шкода кокосового масла як їжі визначаються його складом. Жирні кислоти становлять 99% цього продукту. Вітамінна складова не настільки вражає: трохи токоферолу, більш відомого як вітамін Е, і мікроелементи в особі фосфору, цинку і кальцію.

Використовуючи кокосове масло в кулінарії, не зайве знати, що його калорійність становить 900 ккал / 100 г.

При такій енергетичної цінності їжа стає компактною: для насичення буде досить з’їсти одне вівсяне печиво, приготоване з цим екстрактом, або невелика кількість іншої їжі.

Дієтологи вказують на те, що в співвідношенні білки-жири-вуглеводи (БЖУ) унікальність цього продукту для приготування їжі полягає в тому, що в ньому відсутні і білки, і вуглеводи.

Кулінари до корисних якостей відносять високу температуру димленія: цей екстракт можна розігрівати до високих температур і не боятися канцерогенності одержуваного страви.

Властивість обволікати слизові благотворно впливає на шлунково-кишковий тракт, особливо якщо їжа пряна і гостра (ось чому Індія лідирує по споживанню цього продукту – там їжа без спецій не готується).

На цьому засновані і деякі лікувальні властивості: при виразковій хворобі, коли будь-яка їжа може стати причиною болів, рекомендовано приймати кокосове масло всередину в невеликих кількостях для прискорення рубцювання, так як воно ще й антисептик.

Якщо постійно потроху використовувати кокосове масло в їжу, очищається гепатобіліарної тракт (печінка, жовчний міхур, жовчовивідні шляхи), зміцнюються стінки судин і знижується артеріальний тиск.

Кокосове масло для прийому всередину може допомогти впоратися з запорами. Як приймати продукт правильно: натщесерце перед їжею. Якщо відчули нудоту або пішла діарея, зменшіть дозу або відмовтеся.

Значить, це не ваша їжа.

Особливо корисно кокосове масло для слабкої статі.

Жінки, які мріють схуднути без почуття голоду, замінюють звичайні кулінарні жири на кокосовий екстракт: приготовлена ​​на ньому їжа прекрасно насичує, при цьому міститься в ній магній, кальцій та інші необхідні для здоров’я мікроелементи засвоюються в повному обсязі. Тому масло кокоса застосовують для заправки салатів, смаження риби і м’яса, додають в соуси.

А жіноче здоров’я в період менопаузи, коли з кісток вимивається кальцій, підтримується жирними кислотами кокоса, які беруть участь в остеосинтезе, тому потрібна їжа, заправлена ​​або обсмажена за участю кокосового масла.

Вітамін Е, навіть в тому невеликій кількості, в якому він присутній в кокосовому продукті, стабілізує гормональний фон, їжа з кокосовим екстрактом уповільнює клітинне старіння жіночого організму, рятує від зморшок і сухої шкіри.

Тому для того, щоб шкіра була пружною і без зморшок, волосся густими, а нігті міцними і блискучими, раз в тиждень знадобиться легка і здорова їжа: приготувати салат з кокосовим маслом або спекти печиво без яєць (в ньому мінімальний рівень холестерину).

Але печиво з кокосовою олією меркне в порівнянні з таким нововведенням як кава з кокосовим маслом. Для цього в кавовий напій додають чайну ложечку екстракту кокосового горіха і збивають.

Більше масла додавати не варто, це призведе до того, що буде збільшуватися жировий шар в непотрібних місцях. Невеликої кількості досить для того, щоб відчути смак і аромат кокоса.

Такий кава бадьорить, насичує і рекомендований для ранкової трапези худнуть: до обіду їм точно не знадобиться інша їжа. Інший варіант – шоколадні цукерки з таким екстрактом.

Читайте також:   Як прибрати жир з колін?

Як харчуватися, щоб набрати м’язову масу без жиру

  • питання експерту
  • Чи можна використовувати харчове кокосове масло в косметичних цілях?
  • Так, це можливо, але дотримуючись дозування і тільки в тих випадках, коли немає протипоказань.
  • Чим можна замінити кокосове масло в кулінарії?
  • Будь-яким звичним рослинним або коров’ячим, якщо потрібен аромат – додати трохи стружки м’якоті.

рецепти

Універсальність кокосового кошти дозволяє застосовувати його в багатьох стравах. Воно відмінно підходить для приготування м’ясних страв і солодких десертів.

Ми рекомендуємо приготувати куряче філе з додаванням кокосового масла. Для цього вам знадобиться 500 г м’ясного філе, цибулю, помідор, кокосове масло і йогурт. Приготувати смачну і ситне блюдо досить просто.

Філе ріжемо на зручні для вживання шматочки і обсмажуємо на кокосовій олії. Викладаємо шматочки в сотейніцу і в цьому ж маслі прожарюємо цибулю і помідор. Овочі також відправляємо в сотейніцу до м’яса.

Заливаємо все натуральним йогуртом, додаємо до смаку сіль і спеції і тушкуємо на повільному вогні до готовності.

Солодка вівсяна каша вийде дуже смачною і поживною з додаванням кокосового масла. Для цього готуємо вівсянку звичним для вас способом. У готову гарячу кашу додаємо 20 грам масла кокоса, улюблені фрукти або сухофрукти, горіхи. Після того як каша трошки охолола, додаємо до смаку мед.

Домашній майонез з кокосового кошти вийде смачним і корисним. Для цього продукт розтоплюємо (якщо воно у твердій консистенції), змішуємо з оливковою олією (в пропорції 2: 1).

У блендер кладемо сирий жовток, за смаком – сіль, гірчицю, спеції і збиваємо тонкою цівкою, вливаючи при цьому суміш масел.

Такий майонез підходить для будь-якого салату, його також можна використовувати для різних запечених в духовці страв.

Протипоказання

Надмірна вага, проблеми з підшлунковою залозою і жовчним міхуром є протипоказанням для кулінарного застосування цього продукту. Якщо раніше алергія виявлялася на кокосовий горіх, то і масло і їжа, приготована на ньому, викличе таку ж реакцію.

Використання фальсифікату, простроченого екстракту або кулінарна обробка продуктів із застосуванням надмірної кількості масла стане причиною нудоти і діареї, може хворіти кишечник і шлунок. Тому постараємося не скупитися і є стільки, скільки корисно:

  • Дорослим – до 2 ст. ложок.
  • Літнім – до 1 ст. ложки.
  • Дітям – не більше чайної ложки на добу.

Пити кокосове масло без рекомендації свого лікаря не рекомендується, таке вживання може викликати диспепсію, посилений метеоризм, здуття живота та інші проблеми травного тракту. Якщо ж і пити, то не більше столової ложки в день.

Для вагітних і годуючих жінок

1. Багато вагітні використовують цілющий жир для догляду за шкірою і волоссям. Воно легко наноситься на поверхню. Якісний продукт не містить консервантів. Вважається, що таке масло цілком може замінити дорогий крем для обличчя.

2. З перших тижнів вагітності майбутні мами застосовують його в боротьбі з розтяжками.

Харчування для набору м’язової маси для дівчат

3. А годують мами зволожують кокосовим жиром молочні залози.

4. Допомагає зняти неприємні симптоми токсикозу і сильної печії, якщо додавати невелику кількість масла в напої.

5. Допомагає зміцнити імунітет і швидше впоратися з простудними захворюваннями, що дуже важливо для жінки в цей період.

Яке масло можна вживати в їжу

Існує три методи приготування кокосового масла:

  • Холодне пресування.
  • Гаряче пресування.
  • Обсмажування.

Найкорисніше харчування з продуктом холодного віджиму – його роблять з подрібненою м’якоті, яку віджимають в центрифузі і не піддають термічній обробці. Визначається по маркуванню Virgin і Extra Virgin.

З ним готується найрізноманітніша їжа – салати, пісочне печиво, на ньому обсмажують овочі, рибу і м’ясо.

Якщо готувати на такому жирі картопля фрі, блюдо буде набагато корисніше і смачніше, їжа придбає тонкий смак замість грубого післясмаку пересмаженого рослинного масла.

Гаряче пресування дає сировину для косметології – кремів, масок і т.д. Смакові якості нижчі за середні, кокосовий аромат і корисні компоненти відсутні.

Продукт обсмажування не рекомендований і для косметології, оскільки при такому методі екстракції побивається все корисне і з’являються канцерогени. Дешеве кокосове обсмажене масло поставляється з Таїланду, коштує набагато дешевше інших видів, але користі не має ніякої, а їжа на ньому не готується.

З очищення ділять екстракт кокосового горіха на рафінований і нерафінований. При очищенні різниця в змісті корисних речовин відчутна, тому краще брати масло неочищена.

Продукт сильного рафінування відрізняється відсутністю лауриновой кислоти, воно універсально: його можна використовувати і в кулінарії, і в косметології.

Фракційна витримка – екстракт виключно для промислового використання, що містяться в ньому жирні кислоти використовуються в парфумерії і при виготовленні мила.

застосування масла

Кокосове масло для їжі спочатку практично не застосовувалося. Воно вважалося виключно косметичним продуктом. Даний компонент входить до складу багатьох брендових засобів для догляду не тільки за волоссям, але і за особою, і за тілом. У домашніх же умовах кокосове масло нерідко застосовувалося для приготування масок і кремів.

Через деякий час вчені довели, що такий компонент ідеально підходить для приготування їжі. Адже в ньому дуже багато корисних для організму людини компонентів, здатних зробити харчування більш насиченим. За допомогою кокосового масла можна не тільки поправити здоров’я, але і скинути зайву вагу.

Як вибрати і зберігати

Перший вибір відбувається при визначенні місця і способу придбання. Найкраще місце – спеціалізовані магазини, де можна товар подивитися, помацати і понюхати, подивитися на упаковці, чи є термін придатності і т.д. Якщо у вас є досвід поводження з цим продуктом, можна купити його на місцевому ринку в тій країні, де вирощують кокоси.

Найвищий ризик купити косметичне масло замість харчового при онлайн-покупці. Там не можна оцінити товар, поки він не буде доставлений. Їжа з цим інгредієнтом може становити ризик для здоров’я.

У хорошого масла упаковка повинна бути скляною, колір – прозорий трохи жовтуватий, запах тонкий кокосовий. Різкий запах, яскравий і темний колір – ознака неякісного продукту, їжа з таким екстрактом небезпечна для здоров’я.

Ідеальне зберігання – температура не вище 20 ° С, вологість не нижче 60%, відсутність сонячних променів і герметична упаковка. Термін зберігання – 12 місяців. Саморобний екстракт зберігається тільки тиждень.

Чи можна приготувати самостійно

Щоб зробити кокосове масло своїми руками, беремо горіх, висвердлюємо по низу дірочки, щоб скло молоко. Така рідина – теж корисна і смачна їжа, залишаємо її. Після чого розколюємо шкаралупу і вискребают м’якоть.

Подрібнений субстрат заливається гарячою водою і після охолодження поміщається в холодильник. Повинна з’явитися кірка жиру поверх води. Її знімають, розтоплюють, проціджують і зберігають у холодильнику. Зберігається воно не більше тижня, їжа, приготована з ним – ще менше.

склад масла

Кокосове масло харчове виготовляють із затверділої м’якоті вже зрілих кокосових горіхів. Отримують продукт шляхом гарячого пресування, а також холодного віджиму. Останній спосіб виробництва масла вважається найбільш щадним. Варто відзначити, що продукт приблизно на 99% складається з жирів, серед яких:

  • жирні насичені кислоти: пальмітинова, стеаринова, капріліновая, капріновая, лауриновая, капронова, масляна і так далі;
  • мононенасичені: нервонововая, оленів, пальмітолеіновая і так далі;
  • поліненасичені кислот: омега-6 і омега-3;
  • залишився 1% – вода.

Якщо використовувати кокосове масло для їжі (відгуки про нього є і негативні, і позитивні), то слід сказати, що воно має досить високу енергетичну цінність: на 100 грамів продукту доводиться 900 ккал. Цей показник у нього трохи більше, ніж у соняшникової та оливкової олій.

Глікемічний індекс продуктів – таблиця для схуднення

Відео як вибрати кокосове масло

Корисно подивитися відео, як вибрати кокосове масло. Наочні поради допоможуть визначитися з вибором і не дати себе обдурити.

Знайшли корисну інформацію для себе? Є їжа для роздумів? Хочете читати на цю тему частіше? Ставте лайк ♥, підписуйтесь на наш канал і будете одним з перших дізнаватися про нові публікації!

А якщо є чим поділитися – залишайте свої коментарі! Ваша думка дуже важлива для нас!

Трохи історії

Масло кокоса являє собою рослинний жир, який вже не одне століття застосовується на Філіппінах, в Таїланді, в Індії і в інших країнах Азії для приготування різноманітних страв. Поступово його популярність зростає.

В середині минулого століття його стали використовувати в США. Однак через деякий час виникла підозра, що кокосове масло для їжі краще не застосовувати, тому що через великий вміст жирів даний компонент шкідливий для здоров’я.

Але така думка була помилковою.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *