Застосування малини при лікуванні кашлю

Малина звичайна (латинською мовою Rubus idaeus) – багаторічний напівчагарник сімейства Рожеві здавна використовується народною медициною. Переважно в якості цілющого сировини застосовують соковиті ароматні плоди – кістянки і листя. При деяких захворюваннях приносять користь і коріння цього поширеного рослини.

Корисні властивості

Застосування малини від кашлю

Цінність малинових коренів визначається складом, представленим великою кількістю вітаміну С. Міститься саліцилова і фолієва кислота, каротин, алкалоїди, Є вітаміни A, E, D, B, P, залізо, мідь, вуглеводи, кумарини.

У листі рослини виявлені саліцилати – солі саліцилової кислоти, часто звані природним аспірином. Присутні в’яжучі сполуки, дубильні речовини. Лікувальні властивості:

  • жарознижуючі;
  • імуностимулюючі;
  • сечогінні;
  • протизапальні;
  • знеболюючі;
  • кровоспинні;
  • антибактеріальні.

Цілющі засоби на основі малинових корінців зміцнюють імунітет, сприяють лікуванню геморою. Приносять полегшення при бронхіальній астмі, лікують шкірні ураження, знімають набряки і почервоніння з ясен. Знаходять застосування при кашлі, ангіні, лихоманці.

Прискорюють лікування бронхіту, коліту. Усувають результативно запалення сечостатевих органів. Рекомендуються при серцево-судинних патологіях. Приносять користь при ГРВІ, хворобах лімфатичної системи, ангіні.

Застосовують для лікування ревматоїдних артритів, неврастенії. Рекомендовані з метою попередження розвитку недокрів’я, для очищення крові.

Лікарські форми, що виготовляються на основі малинових листя, дозволяють усунути внутрішні кровотечі, лікують кишкові розлади. Підсилюють захисні механізми організму, знімають інтоксикацію, служать профілактикою вірусних, простудних захворювань.

Препарати на основі кореня малини в аптеці

Застосування малини від кашлю

Просушені кореневища малини реалізують в фітоаптек. Ціна упаковки в 50 г варіюється від 70 до 150 рублів. Сухе листя аналогічної ваги можна купити за 80 рублів.

Для виготовлення відвару всипають в емальований посуд з 500 мл скипіла води 1 ст. л. потовчених висушених малинових корінців. При невеликому нагріванні варять складу 35-40 хвилин. Через годину відвар зціджують через сито. П’ють по 150 мл до шести разів за добу.

Таке лікування в домашніх умовах практикують при ГРВІ, тонзиліті. Допомагає при хворобах лімфатичної системи.

рецепти приготування

У практиці народного лікування на основі коренів малини виготовляють різноманітні цілющі форми. Їх прийом узгоджують з лікарем, що дозволяє запобігти небажаним наслідкам.

на спирті

Об’єднують в однакових пропорціях розмелені корені малини з подрібненою травою деревію. Компоненти використовують у висушеному вигляді. Всипають суміш – 30 г в пляшку з 100 мл спирту. Після двотижневої витримки в поза зоною дії місці відфільтровану настоянку по 40 крапель приймають при бронхіті кожні вісім годин.

на горілці

У скляну ємність поміщають півтори склянки просушених подрібнених малинових коренів. Вливають 500 мл горілки. Під герметичною пробкою залишають на два тижні в темному шафі. Віджату крізь подвійну марлю настоянку рекомендується при ревматоїдному артриті по 1 ст. л. приймати в ранковий і вечірній час.

на листі

Застосування малини від кашлю

Знадобиться 10 г сушених подрібнених листя малини і 1 кг свіжих перетертих в пюре ягід цієї рослини. Суміш поміщають в бутель з літром горілки. Щільно закупорений посудина місяць тримають в темному шафі. Після фільтрації розчиняють в рідкої фракції 3 ч. Л. цукру і під пробкою наполягають ще два місяці. З метою зняття перших ознак ГРВІ по 2 ст. л. п’ють перед сном.

На насінні (кістянка)

Чудово допомагають при застуді свіжі малинові плоди – кістянки. Всипають їх до плічок в літрову банку і до країв доливають горілку. Закриту ємкість на місяць поміщають в темний шафа. Зберігають настойку без проціджування. При перших симптомах ГРВІ п’ють на ніч 50 мл цілющого напою і лягають під ковдру.

Застосування для лікування захворювань

При лікуванні вдома за допомогою коренів малини підбирають народні рецепти, орієнтуючись на лікарські рекомендації та індивідуальні особливості організму.

Для лікування астми

Знадобляться засушені корінці малини – 50 г. Їх викладають в емальований посуд і при слабкому вогні варять 40 хвилин в літрі води. Фільтрують крізь марлевий фільтр через одну годину. Необхідно випити відвар протягом дня рівними порціями кожні чотири години.

Від кашлю

Застосування малини від кашлю

Одним з найбільш ефективних, перевірених часом рецептів, рекомендованих для лікування грудного кашлю, є відвар з просушених кореневищ малини. Сировина рекомендується розтовкти. Відміряють і всипають в емальований посуд з літром води 50 г приготованих фрагментів.

Після закипання млоять засіб 45 хвилин. Потім знімають з вогню каструлю, закутують теплим шарфом на дві години. Відціджений напій п’ють по склянці з медом замість чаю.

від алергії

В емальовану каструлю поміщають 50 г сушених корінців лісової малини. Заварюють 500 мл скипіла води і томят при повільному нагріванні 40 хвилин. Після подальшого годинного настоювання відціджують відвар через двошарову марлю.

За 2 ст. л. приймають кожні вісім годин. Для повного позбавлення від алергії рекомендується підтримувати курс протягом чотирьох місяців.

при лімфовузлах

Об’єднують в однакових вагових пропорціях малинові коріння, ялицеві м’які кінчики лапок і мед. Суміш поміщають в емальований посуд, заливають водою, яка повинна на 3 см бути вище сировини. При мінімальній температурі млоять суміш вісім годин.

Зцідженим після охолодження ароматний бальзам по 1 ст. л. потрібно приймати кожні чотири години. Зберігають відвар два тижні в холодильнику. Двомісячний курс повторюють раз на півроку.

при кровотечах

Промиті порубані корінці малини – 1 ст. л. варять 10 хвилин на слабкому вогні в 200 мл води. Відціджують через сито після годинного настоювання. П’ють після сніданку, обіду, вечері по чверті склянки. Рекомендується подібне лікування при гемороїдальних і носових регулярних кровотечах.

Лікування гнійного отиту

Застосування малини від кашлю

Подрібнені малинові коріння – 3 ст. л. витримують 12 годин на літрі охолодженої до кімнатної температури кип’яченої води. Відкидають суміш на часте сито. Цілющу рідину вранці і ввечері вживають по половині склянки. Після місячного курсу виліковується навіть застарілий отит.

від атеросклерозу

З метою зміцнення судинних стінок, зниження концентрації холестерину, попередження атеросклерозу застосовують коріння малини, настояні на горілці. За 30 крапель домашнє засіб приймають за 25-30 хвилин до сніданку та вечері. Після місячного курсу потрібно пауза в 30 діб і повторення лікування.

Результативним засобом, який попереджає атеросклероз і використовуваним для лікування цього захворювання, вважається суміш з меду зі свіжим соком цибулі – по 1/2 ч. Л. і настоянкою малинових корінців – 5 крапель. Таку порцію необхідно вживати кожні вісім годин.

заготівля сировини

Якщо є можливість, то восени копають коріння лісової малини, вибираючи екологічно чисті місця. Можна збирати кореневища рослин, що культивуються на ділянках, віддалених від автострад, промислових підприємств.

Обтрушують корінці від частинок грунту, промивають за допомогою жорсткої щітки. Просушують, захищаючи від прямих сонячних променів в провітрюваному місці. Можна застосувати електричну сушарку.

Просушенное сировину укладають в скляну тару. Можна зберігати його в сухому шафі в полотняному мішечку. Цілющі властивості не втрачаються майже три роки.

Протипоказання

  • Застосування малини від кашлю
  • До використання малинових коренів в цілющих цілях є конкретні протипоказання:
  • кам’яно-ниркова патологія;
  • подагра;
  • нефрит;
  • остеохондроз;
  • виразка шлунку;
  • гломерулонефрит.

Забороняється прийом при вагітності, особистісної непереносимості, дітям до 12 років. Не можна виготовляються самостійно лікарські форми з малиновими корінням приймати паралельно з аспірином.

Різноманітність корисних якостей коренів малини привертає увагу поціновувачів засобів нетрадиційної медицини. Необхідно перед їх застосуванням отримати лікарську консультацію, щоб виключити шкоду від негативних наслідків.

Важливо уважно вивчати підібрану для конкретного захворювання рецептуру, не змінюючи самостійно пропорції інгредієнтів і не перевищуючи рекомендовану дозу.

Особливості застосування малинового варення при простудних кашлі

Малина – це не тільки смачна, але і цілюща ягода. Її унікальний склад (мінерали, фітонциди, вітаміни групи B, E, A, С) визначає всю цінність ягоди як лікувальний засіб.

Це одне з кращих лікарських рослин в боротьбі з симптомами простудних захворювань, в тому числі і від болісних нападів фізіологічного рефлексу – кашлю. Малину активно використовують для лікування і дітей, і дорослих.

Ягоди застосовують і в якості добавок до чаю, і як сировину для приготування варення, морсів, їх сушать і заморожують.

Малина – корисна рослина, яке часто використовують при застуді, в тому числі і при кашлі

У чому користь малини

Серед позитивних характеристик ароматної і смачної ягоди можна виділити:

  • здатність знижувати підвищену температуру тіла;
  • активізувати імунні сили організму;
  • відновлювати енергетичний баланс;
  • прискорювати процес одужання;
  • знімати запалення;
  • пом’якшувати кашльовий рефлекс;
  • боротися з патогенними мікроорганізмами;
  • потогінну дію.

Малина має гарний жарознижуючий ефект

Малину застосовують при наступних патологічних станах:

  • вірусних хворобах, грипі;
  • сухому або вологому кашлі;
  • закладеності носа;
  • загальної слабкості;
  • головних болях;
  • бронхітах;
  • наявність запального вогнища в дихальній системі, в тому числі трахеїті, ларингіті;
  • психічні порушення;
  • шлункових кровотечах;
  • нападах нудоти, печії;
  • хворобливих відчуттях в області живота;
  • гемороях;
  • шкірних проблемах.

Застосування малини від кашлюМалина застосовується при захворюваннях легенів і дихальних шляхів: бронхітах, трахеїтах і т.д.

І в традиційній, і в альтернативній медицині малину вважають натуральним антибіотиком. Для приготування лікарського засобу використовують ягоди, листя, гілочки і корінь. В се частини рослини роблять благотворний вплив на ослаблений організм дитини.

Як застосовувати малинове варення при простудних станах

Малинове варення від сухого кашлю може бути приготовлено по одному із запропонованих варіантів:

  1. Відібрана сировина необхідно укласти в каструлю (емальований, нержавіючу) і пересипати цукровим піском в пропорціях 1: 1. Як тільки плоди пустять сік (через 1 годину), ємність з малиною ставлять на плиту і доводять до стану кипіння. Після чого, інтенсивність вогню зменшують і доваривают лікувальний засіб протягом трьох хвилин за три заходи. Між заходами витримують 8 годинний інтервал. По завершенні готовий засіб розкладають у підготовлені тари і закочують.
  2. Сире варення можна приготувати таким чином: перебрані ягоди пересипають цукром з розрахунку 1: 2, перемішують і подрібнюють за допомогою блендера, м’ясорубки. Готове варення потрібно укласти в стерильні ємності і щільно закрити. Зберігають банки з цілющим засобом в підвальному приміщенні або на нижній полиці холодильника.

Читайте також:   Як приймати корінь солодки від кашлю?

Приготувати малинове варення нескладно, існує багато доступних рецептів

  1. Можна зробити заготовку і з морожених плодів. Для цього їх з’єднують з цукровим піском і періодично перемішують, у міру їх танення. Отриману масу розкладають по скляних ємностей і зберігають на нижній полиці холодильника.

Завдяки наявності в складі рослини саліцилової кислоти, приготоване засіб наділене вираженим потогінну ефектом, що дуже корисно при простудних станах.

Для поліпшення терапевтичної дії варення рекомендується приймати разом з теплим чаєм на основі лікарських трав (липи, мати-й-мачухи, материнки).

Після процедури хворого вкладають у ліжко і накривають теплою ковдрою.

Для інформації! Щоб уникнути втрати вологи в організмі, необхідно перед вживанням малинового чаю випивати 2 чашки трав’яного.

Так як малина має сильний потогінний ефект, пийте побільше теплого чаю

Якщо відчувається дискомфорт в горлі, дитині дають цілющий засіб разом з теплим молоком, в яке додають щіпку соди. При болісних нападах кашльового рефлексу необхідно застосовувати натуральний засіб з відваром з мати-й-мачухи, в яке додають молоко, вершкове масло.

Якщо кашель виснажливий, болючий, то в цей відвар додають гілки малини. Чай з малиною і лимон, особливо, корисний при простудних симптомах.

Щоб зняти запалення зі слизових при продуктивному кашлевом рефлексі, рекомендується використовувати варення або мед з підігрітим молоком.

Застосування малини від кашлюДуже корисний при застуді чай з малиною і лимон

Як приготувати чай з малиною

Ягідна культура відрізняється багатим вмістом корисних речовин, для лікування простудних захворювань, найчастіше, використовують гілки малини і її листя. Саме, ці частини рослини мають жарознижувальними властивостями. Квітки застосовують для приготування лікувального засобу при виразкових захворюваннях і ентероколітах, вони виділяються досить високим бактерицидну дію.

Дітей при захворюваннях органів дихання поять чаєм з гілочок малини, довжина яких 7-9 см. Тут можна використовувати поєднання гілок і листя рослини, а також відвар з листя і ароматне варення.

Гілки малини необхідно подрібнити ножем, укласти в ємність, залити крутим окропом (на один стакан рідини 1 ст. Л. Фітосировини) і проварити на повільному вогні 15 хвилин. Після закінчення ємність зняти з плити і дати настоятися 1 годину. Оптимальне дозування становить 0,5 склянки 4-5 прийомів на добу. Чай рекомендується вживати в теплому вигляді з додаванням натурального меду.

Застосування малини від кашлюВи також можете приготувати лікувальний чай з гілочок малини

Для інформації! Гілки малини рекомендується заготовлювати з осені разом з листочками.

Чай з сушених плодів готується в такий спосіб: 1 ст. л. сировини потрібно залити однією склянкою крутого окропу і витримати 15 хвилин в термосі.

Аналогічним способом можна приготувати цілющий напій із суміші сухих плодів і чайної заварки. Для таких цілей можна використовувати і чорний, і зелений чай, але без добавок.

Чай з малинового варення готується досить просто: в чашку з окропом необхідно додати пару чайних ложок заготовки, перемішати і пити.

 Корінь малини від кашлю

Щоб приготувати відвар з кореня ягідної культури, потрібно для початку його розбити за допомогою молотка і розібрати на волокна. Використовувати ніж або секатор неефективне.

Підготовлену сировину укладають в ємність і заливають водою з розрахунку 50 г волокон на 1 л рідини. Вода повинна покривати Фітосировина.

У закритій ємності майбутній відвар доводять до кипіння, після чого інтенсивність вогню зменшують і витримують на плиті ще протягом 45 хвилин. По завершенні ємність загортають в теплу ковдру і дають настоятися 2 години.

Застосування малини від кашлюЗ кореня малини можна приготувати дуже корисний відвар від кашлю

Готове засіб потрібно перелити в іншу ємність (глечик), а волокна залити ще водою і відварити заново. Таку процедуру можна повторювати до трьох разів. Відвар не має протипоказання. Для підсилення смаку і ефекту можна додати часточки лимона, мед, корицю, цукор.

Малина від кашлю – це високорезультативних і безпечний засіб для лікування дітей. У раціон дитини її можна вводити з 8 місяців.

З наступного відео ви дізнаєтеся, чи корисний чай з малиною при застуді:

Чай з малинових гілок – лікувальні властивості, приготування

Застосування малини від кашлюПри підготовці до зими кущів малини вирізала багато непотрібних гілок. Секатором порізала їх на невеликі шматочки, розклала сушитися (не викидати ж таке добро!). А вчора їздила на дачу (видався теплий день, хоч вже і грудень), забрала висохлі гілочки. Буду готувати корисний чай з малинових гілок. Він виходить красивим, смачним, ароматним та ще й має лікувальні властивості.

Гілки малини, лікувальні властивості

У статті про малині я детально зупинялася на лікувальні властивості ягід, листя малини. А чим же корисні малинові гілки? Завдяки вмісту саліцилової кислоти вони мають знеболюючі, бактерицидні, потогінні властивості.

А наявність в їх складі кумарину сприяє зміцненню кровоносних судин, запобігання розвитку атеросклерозу, нормалізації згортання крові. Так що гілочки малини мають не менше корисних лікувальних властивостей, ніж ягоди і листя.

Гілки малини використовують у вигляді чаїв (настоїв) або відварів, що мають гарний колір і дивовижний аромат. Їх застосовують:

  • Для зміцнення імунітету, профілактики простудних захворювань в холодну пору року, лікування кашлю при застуді і грипі, бронхіті (вживають теплий чай або відвар по 1/2 склянки до їди).
  • При ларингіті, ангіні, стоматиті (2 с. Л. Подрібнених гілочок заварюють 1 ст. Крутого окропу, настояти 1 год, полощуть горло через кожну годину).
  • Від печії, болю в животі, внутрішніх кровотеч (готують лікувальний настій: заварюють порізані стебла окропом, настоюють близько години, приймають по 1 склянці 3 – 4 рази на день).
  • Проти захворювань шкіри, геморою (гілочки варять на маленькому вогні, поки відвар не стане червоним – приблизно 1 ч, споживають тричі на день по склянці).

Застосування малини від кашлюШматочки висохлих стебел малини

Готувати вітамінні засоби можна з свіжозрізаних або висушених стебел. Правда, вони не всім корисні.

Через вміст пуринів вживання чаїв та відварів з гілочок малини протипоказане при сечокам’яній хворобі, подагрі. Для дитини гілочки малини можна заварювати з 8 місяців .

 

Не рекомендується вживати такі напої при прийомі аспірину – може бути передозування саліцилової кислоти.

Гілки малини від кашлю, як заварювати

Малинові гілочки найчастіше використовують при лікуванні різних видів кашлю: сухому і вологому кашлі з температурою і без, що супроводжує грип та ГРЗ, кашлі при бронхіті, трахеїті, ларингіті. Від кашлю їх можна заварювати так:

  • Настій (чай). Промиті шматочки стебел малини залийте окропом, настоюйте близько години, процідіть. Пийте з медом.
  • Відвар. Залийте 1 с. л. подрібнених гілочок 1 ст. закипілої води, хвилин 10 – 15 кип’ятіть на маленькому вогні, дайте настоятися близько 1 ч під кришкою, процідіть. Вживайте теплий відвар, додавши мед.

Ці рецепти підходять як дорослим, так і маленьким дітям. Пити потрібно по половині склянки 4 – 5 разів на день. Гілки малини можете додавати в звичайний чай, як цілющу добавку.

Як я заварюю чай з малинових гілок

У дитинстві такий корисний напій взимку частенько робила мама.

Застосування малини від кашлюШматочки стебел малини залиті водою

Ми їм лікувалися при застуді і пили просто як чай. Правда, на самому ділі це не чай, а відвар. Напій, приготовлений у вигляді чаю (настою) виходить менш концентрованим, не таким ароматним, не має красивого малинового кольору. Чай з малинових гілок я заварюю по такому простому рецептом:

Застосування малини від кашлюНастій набуває червонуватого кольору

  • Ріжу або ламаю гілки на невеликі шматочки, промиваю, заливаю водою.
  • Кип’ячу на тихому вогні (під кришкою) 20 – 30 хвилин. Даю настоятися 6 – 7 годин, він стає червоним, дуже ароматним.
  • Проціджую, підігрівають, п’ю з медом або цукром.
  • Зберігаю в холодильнику не більше доби.

Смак і лікувальні властивості чаю з гілочок нітрохи не гірше, ніж з плодів малини. Такий малиновий чай приємно випити в зимову холоднечу. Це відмінне загальнозміцнюючий засіб, ефективно допомагає від кашлю, від геморою.

Інші корисні статті:

Гілки малини – користь, шкода і рецепти

Лікувальні властивості гілок малини зміцнюють організм і допомагають впоратися з хронічними захворюваннями. Вони стали популярні в народній медицині. Їх використовують для приготування відварів, настоїв і чаїв.

Гілки малини краще збирати до того, як рослина зацвіло. Тоді вони будуть більш м’якими і соковитими, а при заварюванні зможуть віддати більше поживних речовин.

Ще гілки можна обрізати після перших заморозків. Як правило, на таких гілках залишаються листя малини, які слід зберегти, так як вони теж мають цілющі властивості і зроблять настій з гілок більш ароматним і корисним. Гілки можна збирати як з садової, так і з дикоростучої малини.

У гілках малини присутні:

  • вітаміни і мінерали;
  • ситостерин і пектини;
  • каротин і азотисті речовини;
  • флавоноїди і глюкоза;
  • саліцилова кислота.
  • Застосування малини від кашлю
  • Саліцилова кислота в гілках малини робить їх корисними при ревматизмі і поліартритах.
  • Калій в малинових гілках нормалізує кров’яний тиск, позбавляє від ішемічної хвороби серця і знижує ризик серцево-судинних захворювань.

Флавоноїди і фенольні речовини в гілках рослини запобігають утворенню тромбів, а кумарин зміцнює стінки судин. Вживання настою з гілок малини нормалізує згортання крові і проводить профілактику атеросклерозу.

Гілки малини мають відхаркувальну, бактерицидну і протизапальну дію. Вони ефективно справляються з кашлем, нежиттю, бронхітом, ангіною, ларингіт, трахеїт і фарингіт.

Читайте також:   Що таке бронхіальний кашель?

Заварені гілки малини можна використовувати як засіб для поліпшення травлення, усунення колік, лікування діареї і підвищеного газоутворення. Це можливо завдяки антиоксидантам.

Кошти з гілок малини можна використовувати в якості діуретиків. Вони мають сечогінну властивість і підвищують виробництво жовчі. Гілки малини очищають організм від токсинів.

Чай з гілок малини корисний для жінок. Він допомагає регулювати менструальні цикли, полегшує передменструальні симптоми і заповнює дефіцит заліза, який часто зустрічається у жінок з важкими менструальними циклами.

Вживання чаю з гілок малини рекомендовано в період вагітності. Речовини, присутні в гілках малини, роблять родові канали більш еластичними і допомагають уникнути розривів під час пологів, а також тонізують і підтягують м’язи в області малого тазу. Крім цього, кошти на основі малинових гілок усувають нудоту і блювоту.

Антиоксиданти, вітаміни А, Е і С в гілках малини роблять їх природним засобом для догляду за шкірою, здатним зняти роздратування, поліпшити еластичність і зволожити її. Їх застосовують при лікуванні запалень, екземи та псоріазу.

Флавоноїди і дубильні речовини захищають клітини організму від пошкоджень, а еллаговую кислоти сприяють самознищення ракових клітин. Всі перераховані речовини містяться в гілках малини, тому їх можна вважати профілактичним засобом для боротьби з раком.

Гілки малини зміцнюють імунітет і дозволяють позбутися від простудних захворювань, грипу та ГРВІ.

Застосування малини від кашлю

  • при кашлі, викликаному застудою , рекомендується приймати відвар з стебел малини;
  • при застуді, що супроводжується високою температурою , слід прийняти відвар з гілок малини як жарознижуючий;
  • кашель при астмі можна усунути будь-яким засобом на основі малинових гілок;
  • при болю і першении в горлі приймайте заварені малинові гілки;
  • для зміцнення імунітету і захисту від вірусів грипу допоможе чай з гілок малини.

У будь-який рецепт ви можете додати м’яту, мелісу або мед. Це збільшить корисні властивості.

Чай з гілок малини

Для приготування чаю з гілок малини, потрібно:

  1. Подрібнити гілки.
  2. Помістити в каструлю і залити водою. Довести до кипіння і поварити 20 хвилин.
  3. Зняти з вогню, накрити кришкою і залишити на 6 годин.
  4. Отриману рідину процідити і вжити протягом доби.

Відвар з гілок малини

Відвар з малинових гілок при кашлі готують наступним чином:

  1. Промиті і подрібнені гілки складіть в каструлю.
  2. Кип’ятіть в невеликій кількості рідини 10 хвилин.
  3. Настоюйте протягом півгодини і пийте тричі на день до їди.

Настій з гілок малини

Настій з гілок малини допомагає від печії і покращує травлення.

  1. Свіжозрізані або висушені гілки залийте окропом.
  2. Закрийте ємність і настоюйте протягом години.
  3. Готовий настій пийте тричі на день по склянці.

Гілки малини від застуди

Гілки малини від застуди заварюють наступним чином:

  1. Гілки разом з листям, що залишилися на них, залийте окропом, укутайте і настоюйте 10-15 хвилин.
  2. Настій процідіть і додайте в нього мед, лимон або свіжі ягоди малини. Це посилить дію готового відвару.

До відвару з гілок малини, який попередньо наполягав протягом півгодини, можна додати листя м’яти. Це зробить його не тільки загальнозміцнюючим, але і заспокійливим. А імбир, доданий в малиновий відвар, допоможе швидше впоратися з застудою.

Незважаючи на очевидну користь гілок малини, існують протипоказання до їх застосування.

Не рекомендується використовувати засоби з малинових гілок людям з:

  • сечокам’яною хворобою;
  • подагрою;
  • захворюваннями травного тракту;
  • порушенням функції нирок;
  • проблемами щитовидної залози.

Пиріг з малиною – прості рецепти малинових пирогів

Застосування свіжих малинових пагонів буде корисніше для організму, але, при необхідності, їх можна засушити і використовувати взимку для приготування настоїв і чаїв.

  1. Подрібніть гілки малини і висушіть, бажано на відкритому повітрі. Листя з гілок видаляти не потрібно.
  2. Висушені гілки зберігайте в темному і сухому місці, помістивши в провітрюваних тканинний мішечок.

Ягоди малини смачні і корисні, але ті, хто спробував чай ​​з гілок малини, зможе отримувати від цього рослини набагато більше користі. Малинові пагони володіють великою кількістю цілющих властивостей, які знайшли застосування в народній медицині і допомагають справлятися з різними захворюваннями протягом багатьох років.

Листя малини від кашлю

При підготовці до зими кущів малини вирізала багато непотрібних гілок. Секатором порізала їх на невеликі шматочки, розклала сушитися (не викидати ж таке добро!). А вчора їздила на дачу (видався теплий день, хоч вже і грудень), забрала висохлі гілочки. Буду готувати корисний чай з малинових гілок. Він виходить красивим, смачним, ароматним та ще й має лікувальні властивості.

Найчастіше народне лікування використовує малинове сировину з метою прискорення лікування різноманітних запальних процесів.

При температурі

Щоб результативно знизити будинку температуру, яка супроводжує багато простудні захворювання, використовують перевірені рецепти.

  • Доводять до закипання в емальованому посуді літр води. Всипають склянку висушених ягід малини (можна брати свіжі або заморожені плоди) і півсклянки цукру.

При середній температурі варять 20 хвилин. Відціджують компот в скляну ємність. П’ють в підігрітому вигляді по півсклянки до шести разів за добу.

  • З’єднують листя малини і суцвіття ромашки – по 1 ст. л. Сировина беруть висушену і подрібнене. Поміщають в каструлю з літром злегка підігрітої води. Гріють на слабкому вогні.

Після двохвилинного кипіння посуд знімають і залишають до охолодження. Відфільтрований відвар приймають по склянці кожні 8 годин.

Від застуди

Щоб швидко впоратися з ознаками простудного захворювання, будуть потрібні висушені ягоди малини – 3 ст. л. Їх запарюють окропом – 300 мл і варять протягом 5 хвилин. Знявши посуд з вогню, залишають на 10 хвилин, щоб відвар трохи охолов. Потім його проціджують. Випивають в гарячому вигляді по склянці ввечері через годину після вечері і перед сном.

Від кашлю

Навіть гілочки, зрізані з куща малини, здатні полегшити стан застудженого людини, знімаючи напади виснажливого кашлю.

Будуть потрібні молоді міцні пагони без ознак засихання і пошкоджень шкідниками або захворюваннями. Їх промивають, рубають і викладають в емальований посуд. Вливають воду так, щоб вона піднімалася на 40 мм над сировиною.

Застосування малини від кашлю

Застосування свіжих малинових пагонів буде корисніше для організму, але, при необхідності, їх можна засушити і використовувати взимку для приготування настоїв і чаїв.

  1. Подрібніть гілки малини і висушіть, бажано на відкритому повітрі. Листя з гілок видаляти не потрібно.
  2. Висушені гілки зберігайте в темному і сухому місці, помістивши в провітрюваних тканинний мішечок.

Ягоди малини смачні і корисні, але ті, хто спробував чай ​​з гілок малини, зможе отримувати від цього рослини набагато більше користі. Малинові пагони володіють великою кількістю цілющих властивостей, які знайшли застосування в народній медицині і допомагають справлятися з різними захворюваннями протягом багатьох років.

Зілля з гілок і листя малини показані при таких захворюваннях, як:

  • грип, ГРВІ, застуда;
  • запалення шлунково-кишкового тракту;
  • гінекологічні запальні ураження;
  • стоматит та інші захворювання порожнини рота;
  • стани, що супроводжуються кровотечами з прямої кишки, матки, шлунково-кишкового тракту;
  • ураження шкіри (акне, висипання);
  • остеохондроз і інші проблеми з опорно-руховим апаратом.

Корисно пити малинові напої жінкам в останньому триместрі вагітності: корисні речовини в цих зілля покращують стан матки, підвищуючи еластичність її стінок. Також така терапія дозволяє полегшити перейми під час пологів.

Будь-який продукт буде шкідливий, якщо вживати його у великих кількостях, адже він може викликати алергію. Малина не є винятком.

Кому не варто вживати малину?

  • Людям, у яких є гастрит та інші захворювання, пов’язану зі шлунком.

Насправді, якщо переслідує хвороба шлунка, тут дуже багато протипоказань, не тільки малина.

  • Людям, у яких є захворювання печінки, подагра та сечокам’яна хвороба.

Навіть в малих кількостей малина може бути шкідлива для тих людей, які страждають від хвороб нирок. Взагалі, варто розуміти, як саме ВАШ організм реагує на малину і її відвари, щоб розуміти, чи варто її вживати чи ні.

Виготовлений з листочків малини чай, на відміну від магазинних аналогів, що містять велику кількість різних консервантів, підсилювачів смаку та ароматизаторів, – повністю натуральний продукт.

Його застосовують як компонент в комплексній терапії багатьох захворювань.

Позитивні ефекти, що надаються даним продуктом, в першу чергу, базуються на природному складі листя, що включають в себе величезну кількість біологічно активних речовин і вітамінів.

Малина зарекомендувала себе в народній медицині як ефективний протизастудний засіб з давніх часів. Всі частини чагарника володіють тими чи іншими корисними властивостями:

  • високий вміст саліцилатів надає жарознижуючий ефект;
  • вітаміни і корисні кислоти сприяють зміцненню імунітету;
  • саліцилова кислота, яка входить до складу ягід, знімає запалення при ГРВІ;
  • дубильні речовини гальмують розвиток локальних запальних процесів.

Чи знаєте ви? Російська Федерація – лідер з вирощування малини

джерело

Малину для лікування кашлю використовують в різному вигляді. При цьому для терапії підходять всі частини чагарника: ягоди, суцвіття, гілки, листя і коріння. Всі вони надають відхаркувальну та жарознижувальну дію.

Найбільшу популярність в лікування простудних захворювань отримали ягоди чагарнику. Їх можна їсти в свіжому вигляді. На зиму продукт піддають заморожуванню або заготовляють варення, джеми і т.п. З них в подальшому готують чай, компот, морс.

З листочків, стебел і коренів отримують різні відвари і настої.

Додатково до складу можуть включатися інші інгредієнти: мед, лікувальні трави і т.д.

Застосування малини має ряд обмежень. Заборонено використовувати продукт при наявності алергічної реакції.

Високий вміст пуринів обмежує використання при подагрі, сечокам’яній хворобі та інших захворюваннях нирок. Дітей лікувати засобами на основі малини можна з 8 місяців. Однак перший прийом повинен бути в обмеженій кількості. Бажана попередня консультація з педіатром.

джерело

Читайте також:   Дослідження мокротиння – що і як

4.12.2017 Олена Основи здоров’я 7 коментарів

Вітаю, дорогі друзі! Сподіваюся, мої лікувальні рецепти пишу вчасно і допоможе вам при лікуванні ???? Малина від кашлю при застуді – відомий кожному з дитинства домашній спосіб лікування симптомів грипу і ГРВІ.

Будучи використаної як доповнення аптечним засобам або їх альтернатива, дана ягода неодноразово довела свою користь.

Знаючи, як заварювати ягоди і листя малини, можна швидко вилікувати будь-вірусний недуга у дітей і дорослих.

  • Малинові ягоди містять велику кількість пуринів, через що їх вживання протипоказано при нефриті і подагричний артрит, а також при наявності нетипових алергічних реакцій.
  • Безліч діючих рецептів, пропонованих фітотерапією, є найкращим підтвердження того, що малина при застуді і нежиті, а також кашлі і ангіні залишається одним з ефективних домашніх засобів, які можна застосовувати для дорослих і дітей.
  • джерело
  • Незважаючи на всі корисні властивості малинового чагарнику, він має деякі обмеження до прийому:
  1. алергія на ягоду;
  2. цукровий діабет;
  3. важкі патології нирок;
  4. мочекам’яна хвороба;
  5. подагра.

Ліки з малини від застуди та кашлю можна застосовувати вагітним і годуючим мамам за винятком тих, у кого немає алергії на ягоди. Для багатьох майбутніх мам, це єдиний спосіб усунути ознаки хвороби і не нашкодити майбутній дитині.

Від кашлю

джерело

Застосування малини від кашлюМалиновий чай перед сном

Важливо пам’ятати, що кошти з малиною краще застосовувати перед сном. Теплу ковдру підсилює лікувальний ефект, а повноцінний сон відновлює організм. Більш того, не можна виходити на вулицю після гарячого чаю з малиною, так як посилюється потовиділення – можна погіршити і без того хворобливий стан.

Інше правило говорить, що ягоди, листя, гілки та пагони малини потрібно мити перед використанням. Також потрібно звернути увагу на вибір компонентів для лікарських засобів: листя не повинні мати зовнішніх ознак хвороб, ягоди бажано вибирати великі і червоні, а на гілках не повинні жити дрібні комахи, наприклад, тля.

Незважаючи на корисні якості ягоди, малину не можна їсти в деяких випадках:

  • при алергії на продукт;
  • якщо діагностовано проблеми з шлунково-кишковим трактом;
  • при цукровому діабеті будь-якій стадії і типу;
  • при використанні медикаментів, які уповільнюють згортання крові;
  • при запаленні нирок, сечокам’яної хвороби і подагрі.

Вагітним і годуючим жінкам малину їсти можна, якщо немає протипоказань. Бажано купувати ягоди у перевірених продавців або вирощувати на своїй ділянці, щоб нітрати не зробили потенційної шкоди плоду або дитині на грудному вигодовуванні.

джерело

джерело

Багато хто задається питаннями: в чому полягає користь малини і чи допомагає малина від кашлю?

Корисні властивості малини при кашлі сприяють відхаркувальній дії. Вона містить вітаміни, мінерали та фітонциди, які підвищують імунітет, сприяють процесу одужання і боротьбі з вірусами, бактеріями і мікробами.

Широко відомо, що листя малини від кашлю допомагають дуже добре. Ними полоскати горло при ангіні, використовують для відхаркувальний дії і застосовують при астмі.

Чим корисна при кашлі малина? Вона підходить і для дорослих і найменших. Найефективніше приймати цю ягоду разом з іншими препаратами, особливо якщо хвороба знаходиться в занедбаному стані.

Допомагає і корінь малини від кашлю. Наприклад, гілки малини при кашлі заварюють і п’ють відвар. Готують, тобто сушать гілки влітку, зазвичай в липні. Для цього 20-50 см стебла відокремлюють від кореня, кладуть на сонце і залишають на три-чотири тижні, прибирають в сухе і недоступне для вологи місце. Готові гілки, листя і коріння міські жителі можуть купити в аптеці. А селянам доведеться докласти зусиль.

  • Знижений імунітет. Для підвищення імунітету для людей будь-якого віку корисно харчуватися продуктами, насиченими вітамінами різних груп.
  • Ларингіт. Це захворювання, при якому страждає ковтка. Широко при ларингіті застосовуються народні методи лікування, які поєднуються з іншими лікарськими препаратами. Ковтка повинна прогрітися, її можна прополоскати або випити готові ліки.
  • Кашель вологий і сухий. Корисні властивості роблять ягоду незамінним помічником при лікуванні і профілактиці застуди та грипу. Чи можна малину при кашлі сильному? Кашель теж можна лікувати за допомогою цієї ягоди. Наприклад, перед сном випити гарячий чай з малиновим варенням, укутати в теплий плед і пропотіти. На наступний день від хвороби не залишиться і сліду.
  • Бронхіт. Як і при кашлі, при бронхіті обов’язково уникати холодного повітря, переохолодження і вживання в їжу холодних продуктів. Головне, щоб «ліки» було теплим.
  • Трахеїт. При трахеїті запалюється трахея. Причинами виникнення захворювання найчастіше є віруси і холодне повітря. Поширеним способом лікування бронхіту є полоскання настоєм.
  • Фарингіт. При фарингіті запалюється глотка. Щоб її вилікувати використовуються кошти для полоскання і розбризкування з екстрактом малини.
  • Нежить. При нежиті можна випити гарячий чайний відвар і як слід закутатися.
  • Головний біль. Хвороба зазвичай починається з головного болю і супроводжується нежиттю. Чайний напій, настоянка з листя, гілок і коренів сприяють потогінну дії. На ранок голова боліти вже не буде!

Від кашлю

  • Алергія і непереносимість продукту;
  • подагра;
  • мочекам’яна хвороба;
  • нефрит.
  1. Відібрана сировина необхідно укласти в каструлю (емальований, нержавіючу) і пересипати цукровим піском в пропорціях 1: 1. Як тільки плоди пустять сік (через 1 годину), ємність з малиною ставлять на плиту і доводять до стану кипіння.Після чого, інтенсивність вогню зменшують і доваривают лікувальний засіб протягом трьох хвилин за три заходи. Між заходами витримують 8 годинний інтервал. По завершенні готовий засіб розкладають у підготовлені тари і закочують.
  2. Сире варення можна приготувати таким чином: перебрані ягоди пересипають цукром з розрахунку 1: 2, перемішують і подрібнюють за допомогою блендера, м’ясорубки. Готове варення потрібно укласти в стерильні ємності і щільно закрити. Зберігають банки з цілющим засобом в підвальному приміщенні або на нижній полиці холодильника.
  1. Можна зробити заготовку і з морожених плодів.Для цього їх з’єднують з цукровим піском і періодично перемішують, у міру їх танення. Отриману масу розкладають по скляних ємностей і зберігають на нижній полиці холодильника.

рецепти

Для приготування малинового десерту знадобиться сама ягода, цукор, каструля і банку. Перш ніж приступити до приготування варення, потрібно ретельно підготувати сировину – перебрати і помити. Далі покласти його в ємність (зазвичай для цього використовується каструля або чашка, в залежності від кількості сировини).

Малина засипається цукром. І протягом декількох годин настоюється. Після того, як вона пустить сік, її слід відварити. Каструлю або чашку ставлять на вогонь і доводять до кипіння.

Вміст має закипіти, зменшити вогонь і на повільному вогні дати трохи поваритися. Повторити 3 рази інтервалом о восьмій годині.

Готову масу закочують в попередньо пастерилизованное банки і зберігають у сухому і темному місці, куди не проникають промені сонячного світла.

малина

  • мед і кип’ячене молоко. Гілки від кашлю як заварювати знають справжні кулінари або ті, хто часто страждає від застуди та грипу. Невеликі гілочки (розміром до 10 см) заварюють. Їх поєднують з листям. Щоб заварити відвар з гілок чагарнику, їх слід попередньо подрібнити. Вам знадобитися ніж. Засипати в чайник для заварювання, залити окропом і проварити 15 хвилин на вогні. Після чого протягом години дати відвару час настоятися і по половині склянки приймати 2-5 разів на добу. Перед кожним прийомом його рекомендується підігрівати і пити в теплому вигляді.
  • Сушені ягоди. Їх залити їх кип’яченою водою. Або в термос з кип’яченою водою покласти сушені ягоди. Дати відвару настоятися і приймати. Цим напоєм можна полоскати запалене горло 3-4 рази на день.
  • Настоянка з листя. Листя слід ретельно промити під проточною водою, подрібнити і залити кип’яченою водою, настоювати протягом декількох годин і пити або полоскати горло.
  • Відвар з кореня. Цей рецепт зовсім не підходить жителям галасливих мегаполісів, зате датчнікі і сільські жителі з легкістю приготують цей чудодійний відвар. Для початку слід викопати корінь куща малини, очистити його від землі і відокремити частини кореневої системи. Корінь промити, залити водою, довести до кипіння. Зменшити вогонь і проварити ще тридцять хвилин. Укутати готову масу теплим рушником і настоювати протягом 2-3 годин.
  • Малина з горілкою від кашлю. Цілющий напій з горілкою робиться наступним чином: банку заповнюють ягодою, заливають до країв горілкою. Банку щільно закривають і ставлять в холодильну камеру. Настоявся відвар по 1-2 ложки додають в чай. Вживати склянками відвар не рекомендується!
  • м’ята і мед. Всі продукти обов’язково запарити окропом, настояти і за смаком додати мед і свіжу полуницю або смородину.
  • антибіотики. Підійде будь-який гаряче питво. Додати в нього малиновий сироп і розм’якшити антибіотик. За бажанням налити вина. Сховатися ковдрою і пропотіти.

Рецепти малини від кашлю допоможуть одужати!

джерело

Малина від кашлю є ефективним засобом в боротьбі із захворюванням. Корисні властивості зумовлені багатим складом, в якому містяться вітаміни, органічні кислоти, мінеральні елементи і інші речовини.

Існує безліч рецептів від кашлю, в основі яких закладена малина.

https://www.youtube.com/watch?v=z_R2>

Використовується малина при кашлі у дітей. Для лікування рекомендується готувати відвар з листя рослини. Для його отримання 1 ст. л. сировини заливають 1 склянкою окропу і варять на повільному вогні приблизно чверть години. Остуджують до комфортної температури і дають дітям по 0,5 склянки за 1 раз. Приймати засіб допускається до 4-5 разів на добу.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *