Зразок харчового щоденника при алергії, як заповнювати і вести записи

Це цікаво

Харчовий щоденник при алергії: зразок і ведення записів

Так що ж таке «алергія»?

Алергічні захворювання – одна з найпоширеніших проблем здоров’я в сучасному світі. У різних країнах до 20-30% населення страждає від алергії

Про алергії і її симптомах

Харчовий щоденник при алергії: зразок і ведення записів

Що робити, якщо у вас алергія на домашніх тварин

Домашні вихованці є у великій кількості квартир і будинків, з ними весело, вони піднімають настрій (коли рвуть шпалери і не гризуть документи), турбота про них для багатьох стає важливою частиною життя. Але що робити тим, хто через алергії змушений цуратися різноманітної живності? Вивчаємо в подробицях і шукаємо шляхи вирішення.

Про алергії і її симптомах

Харчовий щоденник при алергії: зразок і ведення записів

Заходи з порятунку алергіків на період самоізоляції

Що робити, якщо ви опинилися в самоізоляції наодинці з поліноз

Харчовий щоденник при алергії: зразок і ведення записів

Харчовий щоденник алергіка

Щоб виявити тригер при харчової алергії, потрібно вести щоденник. розповідаємо, як це робити

Харчовий щоденник при алергії: зразок і ведення записів

Як вибрати антигістамінний препарат

Якими якостями має володіти антигістамінний засіб, ніж різні препарату відрізняються один від одного і як підібрати свій.

Як вибрати засіб від алергії

Харчовий щоденник при алергії: зразок і ведення записів

Алергія на пил

Причини алергії на пил, правила постановки діагнозу і принципи лікування. Як запобігти розвитку такої алергії і чи можна її вилікувати?

Харчовий щоденник при алергії: зразок і ведення записів

Алергія у дітей – види, симптоми, лікування

Які можливі причини розвитку алергії у дітей, які симптоми алергії найбільш типові для раннього віку, і як їх розпізнати? Всі відповіді в цьому матеріалі.

Про алергії і її симптомах

Харчовий щоденник при алергії: зразок і ведення записів

Хімія і життя: що робити, якщо у вас алергія на побутову хімію?

Як захистити себе від загострення, і чи є методи лікування, що дозволяють повністю вилікувати цей вид алергічної реакції?

Про алергії і її симптомах

Харчовий щоденник при алергії: зразок і ведення записів

Алергічний риніт у дорослих

Алергічний риніт у дорослих: механізм розвитку, алергени. Як проявляється хвороба і які кошти використовуються для лікування?

Харчовий щоденник при алергії: зразок і ведення записів

Алергія на сонце (фотодерматоз)

В останні роки різко зросла кількість хворих, які страждають на різні фотодерматоз.

Про алергії і її симптомах

Кропив’янка: що це таке

Кропив’янка: що це таке, як розвивається. Симптоми, діагностика та лікування алергічної кропив’янки.

12 цікавих фактів про алергію

Несправедливо звинувачені троянди, стрес як привід для чхання, кішки-переможці та небезпечні сирі томати – кілька захоплюючих фактів для тих, у кого немає алергії на знання.

Про алергії і її симптомах

перехресна алергія

Що таке перехресна алергія, і на які продукти вона формується. Принципи підходів до її лікування. Таблиця поширених перехресних реакцій.

Чи не все одно, чим лікувати алергію?

При різних алергічних симптомах – нежиті, кон’юнктивіті, кропивниці та ін. – ми, звичайно ж, вдаємося до допомоги антигістамінних препаратів.

Як вибрати засіб від алергії

Перевірка реакції: все про алергічні тестах

Тест на алергію – одне з найбільш інформативних досліджень, що дозволяє підтвердити алергічну реакцію і визначити алерген.

Про алергії і її симптомах

Чому з’являється алергія?

Пояснюємо, чому «бунтує» імунна система, як саме виникають алергічні реакції і з чим їх можна переплутати

Навіщо потрібен харчовий щоденник і як він допоможе вилікувати алергію у немовляти?

За оцінками фахівців, більше ніж у 20% малюків до року спостерігається алергія на їжу. У ранньому дитячому віці саме їжа стає головним джерелом чужорідного білка і основним чинником, що провокує розвиток алергічних реакцій. Цьому сприяє фізіологічна незрілість органів і систем маленького організму:

  • ферментна система у дітей перших років життя ще недостатньо активно розщеплює компоненти їжі,
  • незріла слизова кишечника має високу проникність для великих білкових молекул (потенційних алергенів),
  • до кінця не сформована нормальна мікрофлора кишечника,
  • знижений місцевий імунітет, що забезпечує захист слизових оболонок травного тракту від чужорідних агентів.

Симптоми харчової алергії:

Харчова алергія у дитини може проявлятися по-різному. Але найбільш характерні шкірні симптоми (локальні висипання на шкірі, що супроводжуються почервонінням, лущенням і свербежем, наполегливі попрілості), а також різні порушення травлення (рясні зригування і блювота, кольки, зміна характеру стільця – частий рідкий стілець або запори).

Діагноз харчової алергії у дитини є непростим завданням, так як непереносимість продуктів харчування далеко не завжди носить алергічний характер. З сучасної точки зору прийнято виділяти поняття харчової непереносимості і харчової алергії , які мають подібні клінічні прояви, але в їх основі лежать різні механізми реагування.

Харчова непереносимість і справжня алергія: в чому відмінність?

Харчовий щоденник при алергії: зразок і ведення записів

Харчова непереносимість у дітей , особливо раннього віку, яка супроводжується найчастіше локальними помірними шкірними проявами у вигляді почервоніння і лущення, зазвичай зв’язується з незрілістю ферментної системи кишечника і, як правило, зникає в міру її дозрівання. При цьому важливо дотримуватися дієти з виключенням продуктів, що викликають непереносимість.

У розвитку істинної харчової алергії основну роль грають порушення в імунній системі, і першорядне значення має спадкова схильність (наявність алергічних захворювань у членів сім’ї).

При цьому стані виникають стійкі тривало зберігаються шкірні прояви у вигляді атопічного дерматиту, що вимагають застосування цілого комплексу заходів, що включають, крім дієти, антигістамінні, гормональні і ряд інших препаратів.

Харчова алергія може зберігатися протягом усього подальшого життя, а при відсутності своєчасних і адекватних заходів може стати початковою сходинкою для розвитку більш важких проявів системного алергічного захворювання, таких як алергічний бронхіт і бронхіальна астма.

Алергія у дитини: як визначити «винного»?

Основна умова для постановки точного діагнозу і успішного лікування харчової алергії і харчової непереносимості у дитини – це визначення і усунення алергенів , тобто продуктів, що викликали алергічну реакцію. Робиться це за допомогою лабораторних досліджень.

У малюків першого року життя визначають наявність в крові специфічних імуноглобулінів Е до конкретних алергенів. Для дітей більш старшого віку застосовують метод шкірних проб з використанням стандартного набору алергенів, до якого входять яйця, риба, м’ясо птиці, цитрусові, шоколад і ін.

Харчовий щоденник при алергії: зразок і ведення записів

Однак лабораторні методи не завжди дають можливість розібратися в ситуації. Чому?

  1. Набір алергенів в проведених тестах обмежений і не завжди дозволяє виявити продукт, що викликає небажані прояви.
  2. Алергічна реакція може виникати не на сам продукт, а на добавки, які в ньому містяться. В такому випадку лабораторні проби не виявлять чутливості до даного продукту, а при вживанні його в їжу будуть спостерігатися симптоми алергії.
  3. Лабораторні проби будуть негативними і в разі харчової непереносимості, так як в її основі лежать неімунні механізми реагування.

В цьому випадку і приходить на допомогу харчовий щоденник. Він дає лікаря детальну інформацію про раціон дитини і мами, що годує, про час виникнення, характер та тривалість алергічних проявів, яка дозволить встановити їх зв’язок з прийомом певних продуктів.

Що таке харчовий щоденник?

Харчовий щоденник – це блокнот або зошит, в якій мама веде облік продуктів, з’їдених малюком протягом дня, і відображає все незвичайні реакції і прояви, які виникають у дитини в цей період. Слід зазначити, що причиною харчової алергії можуть стати продукти, що вживаються годуючої мамою, тому в разі, якщо дитина перебуває на грудному вигодовуванні, подібний щоденник слід вести і їй.

Харчовий щоденник при алергії: зразок і ведення записів

Ведення харчового щоденника необхідно всім дітям, що страждають на алергію. Такі записи можуть бути корисні здоровим малюкам, у яких хтось із членів сім’ї страждає алергічними захворюваннями.

У цих випадках особливо важливий перелік всього з’їденого мамою в перші тижні після прибуття з пологового будинку , якщо малюк знаходиться на грудному вигодовуванні, а також облік продуктів з раціону малюка в період введення прикорму.

 

Грамотно зроблені записи допоможуть батькам своєчасно виявити алерген і виключити його з меню малюка.

Які розділи повинні бути в харчовому щоденнику?

  • дата і час годування,
  • вид продуктів,
  • приблизну кількість з’їденої їжі,
  • всі незвичайні реакції і зміни в самопочутті дитини (шкірні прояви, зміна характеру стільця або емоційного стану дитини),
  • час їх виникнення.

Мама може вибрати для себе будь-яку зручну форму ведення харчового щоденника. Останнім часом широкого поширення набули електронні щоденники, які можна вести в Інтернеті.

Правила ведення харчового щоденника

Ведення цього облікового документа – справа відповідальна і вимагає від мами самодисципліни і терпіння.

Протягом періоду часу, визначеного педіатром або лікарем-алергологом, їй необхідно точно і методично заносити в щоденник всі вжиті за день продукти, а також фіксувати всі зміни в самопочутті малюка протягом доби. Зручніше відвести для заповнення щоденника певний час, наприклад, вечірні години, коли малюк спить.

Харчовий щоденник може бути інформативним тільки при дотриманні наступних умов:

Записи необхідно робити щодня, без перерв, детально заносячи в щоденник абсолютно всі продукти і рідини, одержувані малюком або жінкою, яка годує протягом дня в основні прийоми їжі і перекушування, тут має значення навіть маленький шматочок моркви, який крихітка взяв зі столу, поки мама готувала суп, або сушка, з’їдена під час прогулянки.

Харчовий щоденник при алергії: зразок і ведення записів

У графі «Вид продукту» необхідно також вказувати склад страв і особливості їх кулінарної обробки (в сирому, відвареному, запеченому вигляді і т.д.).

Читайте також:   Що показує і як проводиться аналіз калу на дізгруппу?

У графі «Кількість» вказується приблизний обсяг з’їденої їжі. Це має значення, так як небажана реакція може не проявитися при вживанні невеликої кількості продукту (наприклад, 1-2 чайних ложок) і виникнути після вживання більшого об’єму.

Графу «Зміни» для зручності бажано розділити на 3 частини.

У першій потрібно описувати прояви на шкірі у малюка (висипання, набряки, свербіж, ступінь їх вираженості і локалізацію), а також порушення функції органів дихання (нежить, чхання, кашель) при їх наявності.

У другій відзначати реакцію на продукт з боку органів травлення дитини: відрижка, блювота, кольки, метеоризм, характер зміни стільця.

У третій частині слід вказувати зміни загального стану і поведінки дитини у відповідь на введення нової їжі (прояв неспокою, примхливість, порушення сну, підвищення температури тіла і т.д.). Необхідно записувати також час появи тієї чи іншої реакції організму на продукт, наприклад, висипання на щічках можуть виникнути відразу після їжі або через кілька годин.

У графі «Примітки» слід вказувати додаткові фактори (прийом ліків, введення вакцини, зміна звичної обстановки), які могли вплинути на стан і самопочуття дитини і самі спровокувати ту чи іншу небажану реакцію. Тут також можна записувати відомості про підозрюваних харчових алергенів та іншу необхідну інформацію.

Тривалість ведення щоденника повинна бути не менше 2 тижнів, а при необхідності – протягом місяця і більше. Тільки при такій тривалості спостережень можливо з високою ймовірністю виявити зв’язок проявів алергії у малюка з певним харчовим продуктом. Короткочасні записи (протягом 1-2 днів) не дають ніякої цінної інформації.

Харчовий щоденник при алергії: зразок і ведення записів

При виявленні зв’язку між певним продуктом і проявом алергічних реакцій підозрюваний продукт на час виключається з раціону дитини до згасання симптомів загострення, після чого потенційно небезпечний продукт знову одноразово в невеликій кількості дається маляті натщесерце.

Відновлення симптомів підтверджує причинний роль цього продукту в розвитку небажаних реакцій. У такому випадку цей вид їжі виключається з раціону харчування малюка на певний термін (він встановлюється лікарем індивідуально), а в щоденнику такий алерген позначають червоним кольором.

Якісно заповнений харчовий щоденник дозволяє систематизувати відомості про харчування малюка, оцінити його характер і виявити порушення, визначити продукти, а також їх поєднання або окремі інгредієнти, до яких дитина має підвищену чутливість, і підібрати для нього і годуючої мами збалансований раціон з урахуванням індивідуальних особливостей.

Увага, алергени! Алергічні реакції у дітей, особливо раннього віку, можуть виникати після прийому практично будь-якого харчового продукту, проте існують продукти харчування, що володіють вираженими алергізуючих властивостями.

До них відносяться коров’яче молоко, яйця, риба, морепродукти, горіхи, пшениця, какао і шоколад, цитрусові, полуниця, суниця, овочі і фрукти червоного і оранжевого кольорів (абрикоси, червоні сорти яблук, морква, томати та ін.

), Мед, м’ясо тварин і птахів, харчові злаки (овес, просо і ін.).

Заповнюємо харчовий щоденник

Дата Час прийому їжі Вид продукту і його кількість, г Зміни у дитини Примітка
Шкіра, дихання і травлення Загальний стан
24.01 9.00 Каша вівсяна 100 9:20 почервоніння на щоках і навколо губ. 12:10 рідкий стілець 9:10 прийом вітаміну D по 1 кап. вакцинація
молоко 100
Вершкове масло 5
чай 100
цукор 10

При введенні прикорму дотримуємося обережність

Не рекомендується одночасне введення в меню малюка більше одного нового продукту. В іншому випадку виявити алерген буде значно складніше.

Вводити новий продукт в раціон годуючої мами або маляти потрібно поступово, спочатку в мінімальній кількості, при цьому бажано робити це в першій половині дня, що дасть можливість оцінити його переносимість та своєчасно виявити алерген.

При виникненні будь-яких небажаних проявів необхідно припинити використання даного продукту і звернутися до фахівця. Наступний вид прикорму можна запропонувати малюкові тільки після повного зникнення всіх симптомів. Крім того, не слід поєднувати введення нового продукту з прийомом нового лікарського засобу і з вакцинацією.

Джерело фото: Shutterstock

Харчовий щоденник дитини при алергії і як правильно його вести

З поняттям «харчовий щоденник» напевно стикалася кожна мама малюка, котрий страждає алергією. Але не всі батьки знають, навіщо потрібно вести харчовий щоденник, і як робити це правильно.

Що таке харчовий щоденник?

Харчовий щоденник – це блокнот або зошит, в якій мама веде облік продуктів, з’їдених малюком протягом дня, і відображає все незвичайні реакції і прояви, які виникають у дитини в цей період.

Мама може вибрати для себе будь-яку зручну форму для ведення харчового щоденника. Останнім часом широкого поширення набули електронні щоденники, які можна вести в мережі Інтернет.

Слід зазначити, що причиною харчової алергії можуть стати продукти, що вживаються годуючої мамою, тому в разі якщо дитина перебуває на грудному вигодовуванні, подібний щоденник слід вести і мамі, що годує.

Обов’язковими розділами харчового щоденника є дата та час годування, вид продуктів, приблизна кількість з’їденої їжі, все незвичайні реакції і зміни в самопочутті дитини (шкірні прояви, зміна характеру стільця або емоційного стану дитини), час їх виникнення.

Харчовий щоденник при алергії: зразок і ведення записів

Ведення харчового щоденника необхідно всім дітям, що страждають на алергію. Грамотно зроблені записи допоможуть батькам своєчасно виявити алерген і виключити його з раціону малюка.

Правила ведення харчового щоденника

Ведення харчового щоденника – справа відповідальна і вимагає від мами самодисципліни і терпіння.

Протягом періоду часу, визначеного педіатром або лікарем алергологом мамі необхідно точно і методично заносити в щоденник всі вжиті за день продукти, а також фіксувати всі зміни в самопочутті малюка протягом доби.

Важливо розуміти, що тільки повна і достовірна інформація, що заноситься в щоденник, здатна допомогти лікарю у виявленні причинно-значущих харчових алергенів, що викликають у малюка небажані реакціі.Піщевой щоденник може бути інформативним тільки при дотриманні наступних умов:

– записи необхідно робити щодня без перерв, детально заносячи в щоденник абсолютно всі продукти і рідини, одержувані малюком протягом дня в основні прийоми їжі і перекушування, тут має значення навіть маленький шматочок моркви, який крихітка стягнув зі столу, поки мама готувала суп або сушка , з’їдена під час прогулянки.

У графі «Вид продукту» необхідно також вказувати склад страв і особливості їх кулінарної обробки (в сирому, відвареному, запеченому вигляді і т.д.).

У разі вживання готового продукту, наприклад магазинного дитячого сирка або йогурту, бажано вказувати також виробника продукту, так як навіть однойменна продукція різних виробників може викликати у малюка різну реакцію;

– в графі «Кількість» вказується приблизний обсяг з’їденої їжі. Це має значення, так як небажана реакція може не проявитися при вживанні невеликої кількості продукту (наприклад, 1-2 чайних ложки) і виникнути після вживання більшого об’єму;

– графу «Зміни» для зручності бажано розділити на 3 частини.

У першій частині описувати прояви на шкірі у малюка (висипання, набряки, свербіж, ступінь їх вираженості і локалізацію), а також порушення функції органів дихання (нежить, чхання, кашель, утруднене дихання), при їх наявності.

У другій частині відзначати реакцію на продукт з боку органів травлення дитини: відрижка, блювота, кольки, метеоризм, характер зміни стільця.

У третій частині слід вказувати зміни загального стану і поведінки дитини у відповідь на введення нової їжі (прояв неспокою, примхливість, порушення сну, підвищення температури тіла і.т.д.) Необхідно записувати також час прояви тієї чи іншої реакції організму на продукт, наприклад , висипання на щічках можуть з’явитися відразу після їжі або через кілька годин;

– в графі «Примітки» слід вказувати додаткові фактори (прийом ліків, введення вакцини, зміна звичної обстановки), які могли вплинути на стан і самопочуття дитини і самі спровокувати ту чи іншу небажану реакцію. Тут також можна записувати відомості про підозрюваних харчових алергенів та іншу необхідну інформацію. У цій графі можна також вказувати вагу дитини (доцільно проводити вимірювання не частіше 1 разу на тиждень);

– тривалість ведення щоденника повинна бути не менше двох тижнів, а при необхідності протягом місяця і більше. Тільки при такій тривалості спостережень можливо з високою ймовірністю виявити причинно-наслідковий зв’язок проявів алергії у малюка з певним харчовим продуктом. Короткочасні записи (протягом 1-2 днів) не дають ніякої цінної інформації;

– записи в щоденнику ведуться з урахуванням призначеної лікарем дієти.

При виявленні зв’язку між певним продуктом і проявом алергічних реакцій, підозрюваний продукт на час виключається з раціону дитини до згасання симптомів загострення, після чого потенційно небезпечний продукт знову одноразово в невеликій кількості дається дитині натщесерце.

Відновлення симптомів підтверджує причинний роль цього продукту в розвитку небажаних реакцій. В такому випадку небажаний вигляд їжі виключається з раціону харчування малюка на певний термін (він встановлюється лікарем індивідуально), а в щоденнику небажаний продукт позначають червоним кольором;

Читайте також:   Симптоми розлади кишечника – основні причини та способи лікування

– виявити алергени можна тільки в разі правильного розширення асортименту продуктів. Не рекомендується одночасне введення більш одного нового продукту.

У зворотному випадку, виявити небезпечний алерген буде значно складніше, так як важко оцінити реакцію при вживанні одночасно декількох продуктів, а також – комбінованих видів їжі.

Вводити новий продукт в раціон годуючої мами або маляти потрібно поступово, спочатку в мінімальній кількості, при цьому бажано знайомити дитину з новим продуктом в першій половині дня. Це дає можливість оцінити переносимість кожного нового продукту і своєчасно виявити алерген.

При відсутності небажаних реакцій наступний продукт вводиться не раніше, ніж через 3 дні. При виникненні будь-яких проявів непереносимості необхідно припинити використання нового продукту, записати симптоми і звернутися до фахівця. Наступний новий продукт можна вводити тільки після повного зникнення всіх симптомів;

– годі було поєднувати введення нового продукту з прийомом нового лікарського засобу, а також знайомити малюка з новою їжею в період вакцинації.

Якісно заповнений харчовий щоденник дозволяє систематизувати відомості про харчування малюка, оцінити його характер і виявити порушення, визначити продукти, а також їх поєднання або окремі інгредієнти, до яких дитина має підвищену чутливість і підібрати для малюка і мами, що годує збалансований раціон з урахуванням індивідуальних особливостей.

Харчовий щоденник при алергії: зразок і ведення записів

У харчовому щоденнику алергіка повинні міститися такі відомості:

  • точний опис з’їденого продукту;
  • кількість;
  • час вживання;
  • опис реакції;
  • ліки, які були застосовані;
  • по можливості – опис стану без вживання підозрілого продукту.

Дані харчового щоденника дають унікальні відомості про те, на який продукт і яким чином реагує алергік, будь то дорослий або дитина. Ведення харчового щоденника дозволяє систематизувати знання про власну імунну систему, виявити алерген і позбутися від нього.

Харчовий щоденник при алергії | Алергії – немає

Знайома ситуація? Через кілька місяців після народження малюка грудного молока у мами стало менше, і вже доводиться купувати молочні суміші і привчати дитину до пляшечки. Але спокійний і щасливий малюк починає плакати, він явно відчуває дискомфорт. Можливо, у нього проявилася алергія на білок коров’ячого молока – частина перша прояви харчової алергії у дітей раннього віку.

Харчова алергія проявляється найчастіше на шкірі (роздратування, висип, свербіж, попрілості в складках шкіри, почервоніння під підгузником), порушеннями травлення (частий рідкий стілець або запор, зригування, метеоризм) і шлунковими кольками. Але можливо – це початок атопічного дерматиту.

Найчастіше перші ознаки цього захворювання з’являються у малюків саме під час введення в раціон харчування молочних сумішей або прикорму: алергени їжі провокують розвиток атопічного дерматиту найчастіше в перший рік життя.

У будь-якому випадку, діагноз може поставити тільки лікар, він же призначить правильну дієту.

Як виявити харчові алергени у малюка?

Для того щоб почати дієтотерапію, необхідно зрозуміти, на які продукти харчування у дитини проявилася «неправильна» реакція, як кажуть лікарі, «виділити причинно-значущі алергени». Але як же це зробити? Найбільш достовірними методами є алергологічні тести, в тому числі і метод «шкірних проб».

Але найбільшу інформацію лікаря дасть опитування батьків про те, чим дитину годують, як у нього проявляється аллрегіческая реакція і скільки часу вона триває.

І лікар обов’язково попросить вести «Харчовий щоденник» – детальний опис щоденного раціону харчування малюка, його реакції на з’їдене і зміни його самопочуття.

Правила ведення «Харчового щоденника»

Що обов’язково слід відзначати в цьому щоденнику: • Дату і час сніданку, обіду, вечері і всіх перекусів; • Перелік продуктів, які з’їв дитина, із зазначенням реакцій, які пішли після прийому їжі; • Тривалість і інтенсивність проявів цих реакцій; • Відзначати всі зміни на шкірі, а також порушення з боку дихальної системи (якщо раптом з’явився нежить, або малюк почав кашляти, з’явилася задишка); • Записувати, в який час доби і які ліки застосовувалися;

• Для мазей і лікарських кремів вказувати витрата і місце нанесення.

Але найголовніше – вести «Харчовий щоденник» докладно і постійно, не упускаючи ні шматочка з’їденої навіть випадково їжі. Іноді здається, що невелика кількість «забороненого» продукту не може зашкодити дитині.

Це досконале оману! Навіть малі кількості продуктів, що викликають алергію, можуть повністю перекреслити зусилля декількох місяців.

Організму потрібно не менше 3 тижнів для відновлення після алергічної реакції.

«Харчовий щоденник» слід неодмінно вести протягом 2-4 тижнів перед початком дієтотерапії, яку призначить лікар (педіатр, алерголог, дієтолог) на підставі цих записів. Як правило, дієтотерапію починають в період ремісії і не поєднують із застосуванням нових лікарських засобів, в тому числі і зовнішнього застосування. Після початку лікування продовжувати вести Щоденник так само чітко і детально.

Чи достатньо однієї дієти для контролю перебігу атопічного дерматиту?

Багато батьків розглядають дієту як основне лікування дитини-атопіка, можливо, тому що на це найпростіше вплинути. Це також дозволяє батькам в якійсь мірі відчувати, що вони контролюють захворювання своєї дитини. Однак взаємозв’язок дієти і перебігу атопічного дерматиту досить складна і неоднозначна, і може створити стільки ж проблем, скільки намагається вирішити.

Необхідно пам’ятати одне важливе правило: раціон харчування обов’язково повинен залишатися повноцінним, тобто містити достатню кількість білків, жирів і вуглеводів, а також вітамінів і мінеральних речовин для нормального розвитку дитини. «Харчовий щоденник» допомагає виявити небажані для дитини продукти і скласти правильний і збалансований раціон.

Приклад харчового щоденника при алергії і правила його ведення

У харчовому щоденнику алергіка повинні міститися такі відомості:

  • точний опис з’їденого продукту;
  • кількість;
  • час вживання;
  • опис реакції;
  • ліки, які були застосовані;
  • по можливості – опис стану без вживання підозрілого продукту.

Дані харчового щоденника дають унікальні відомості про те, на який продукт і яким чином реагує алергік, будь то дорослий або дитина. Ведення харчового щоденника дозволяє систематизувати знання про власну імунну систему, виявити алерген і позбутися від нього.

Чи є способи лікування алергії на миючі засоби

зразок щоденника

  • Харчовий щоденник набагато інформативніше, ніж лабораторні аналізи, але для отримання достовірних результатів вкрай важливо вести його правильно.
  • Встановленої форми харчового щоденника немає, кожна людина може вести його довільно, але вся важлива інформація повинна бути врахована.
  • прийому
  • через годину
  • через 3 години

До тих пір, поки алерген не виявлене, під підозрою знаходяться абсолютно всі продукти.

Важливо з самого першого дня ведення щоденника скрупульозно і уважно записувати буквально кожну крихту, яка потрапила в рот дитини або дорослого.

При уважному веденні щоденника вже через тиждень-другий стане ясний коло продуктів, які провокують алергічну реакцію.

Наприклад, якщо реакція з’явилася на бутерброд, макарони, кекс і ячну кашу, то з великою часткою ймовірності винуватцем виявиться білок пшениці, який входить до складу всіх цих продуктів. У тому випадку, коли реакція проявилася на коров’яче молоко, масло і вершки, підозрілим виявляється молочний білок і молочний цукор.

Ведення харчового щоденника: правила і нюанси

Дуже важливо фіксувати виробника продукту. Алергічна реакція може розвинутися не тільки на харчові добавки, барвники і консерванти, але і на сліди добрив, які використовувалися при вирощуванні сільськогосподарської продукції.

Аналізуючи щоденник, можна виявити закономірності – так, якщо реакція з’являється при вживанні продукції певної торгової марки, це означає, що використовуються речовини, які або не вказані на етикетці, або замасковані під інші.

Людина, провідний харчовий щоденник, чимось нагадує слідчого: спочатку виявляється головний «злочинець», а потім все його зв’язки і контакти.

Джерело: https://allergen-net.ru/pishhevoj-dnevnik-pri-allergii.html

Особливості правильного харчування

Люди, які зіткнулися з даним захворюванням, не з чуток знають, яку важливу роль в даному випадку відіграє їжа. Харчування при алергії повинно бути збалансованим, щоб уникнути такої неприємності, як авітаміноз. При цьому в меню не повинно бути продуктів, багатих на вуглеводи.

І чим рідше ви буде подібну їжу вживати, тим краще. Доведеться, наприклад, на час виключити цукор, мед, шоколад, алкоголь, так як вуглеводи, що входять до їх складу, досить швидко всмоктуються. А сахароза при цьому стимулює процес бродіння.

Бо не можете пити чай, не підсолодивши його? Використовуйте спеціальний замінник цукру.

Що стосується їжі, багатої на білки і жири, то її не повинно бути більше, ніж того вимагає ваш організм. Розробляючи меню для себе, не забувайте враховувати це.

Зверніть увагу: яке б ви не готували страву, там має бути мінімальна кількість солі. Звичайно ж, перший час складно є прісні страви, але потім ви звикнете.

Те ж саме відноситься і до соусів, приправ, гострим інгредієнтів, прянощів, копченостей.

Перший час хворий особі протипоказані будь-які м’ясні, рибні та грибні страви. Якщо вам знадобиться приготувати суп або борщ, робіть його на овочевому бульйоні. Причому зажарювати його (цибуля плюс масло) не можна, як ми це звикли робити. І взагалі, смажити ніякі продукти не потрібно! Тільки тушкуємо, варимо, запікаємо, заздалегідь не маринуючи і не додаючи приправ.

Читайте також:   Чи небезпечний золотистий стафілокок в калі у дорослого – ефективні способи лікування

Симптоми алергії на полуницю у дитини і дорослого

Якщо ви будете слідувати зазначеним правилам, зможете уникнути погіршення стану. Плюс, алерген (якщо він знаходиться в якомусь продукті) перестане так швидко всмоктуватися. І через деякий час вам на порядок стане легше: пройдуть всі симптоми і покращиться самопочуття.

Приклад харчового щоденника при алергії і правила його ведення

У харчовому щоденнику алергіка повинні міститися такі відомості:

  • точний опис з’їденого продукту;
  • кількість;
  • час вживання;
  • опис реакції;
  • ліки, які були застосовані;
  • по можливості – опис стану без вживання підозрілого продукту.

Дані харчового щоденника дають унікальні відомості про те, на який продукт і яким чином реагує алергік, будь то дорослий або дитина. Ведення харчового щоденника дозволяє систематизувати знання про власну імунну систему, виявити алерген і позбутися від нього.

Електронні щоденники та мобільні додатки

Який вести щоденник – паперовий або електронний – справа смаку і переваг. У мережі є безліч варіантів електронних щоденників, наприклад, такий https://www.batulina.ru/user/register

  1. Реєстрація проста – звичайна через електронну пошту або за допомогою профілю будь-якої соціальної мережі.
  2. Електронні харчові щоденники мають одне чудове перевагу: проводять аналіз самостійно і пропонують перелік продуктів, на які потрібно звернути увагу.
  3. В англомовному сегменті інтернету є кілька мобільних додатків для алергіків:
  • ALLERGY REALITY – допомагає розпізнати алергени, є багато інформації про виробників продуктів, дані про те, що позначають написи на етикетках;
  • WIZDY DINER – іграшка, в головній ролі офіціант визде, потрібно скласти страви, які не викличуть алергії і допомогти відвідувачеві, у якої виявили шок;
  • CARA – потрібно завантажити фото їжі і записати реакцію на неї, приймаються ліки, стерпний стрес, додаток проведе аналіз даних і дасть рекомендації;
  • YUMMLY – збірник рецептів страв, які добре переносяться більшістю користувачів;
  • IPIIT – потрібно внести дані про тих продуктах, які викликають реакцію. Додаток аналізує штрих-коди продуктів і видає інформацію про їх склад, вказуючи на небажані.

Харчовий щоденник дитини з алергією

Пошук алергенів за допомогою щоденника харчування схожий на детективне розслідування. Для того щоб «розкрити і викрити» алерген, потрібно зібрати і проаналізувати багато інформації.

 

Що ви повинні записати в харчовий щоденник дитини, щоб зрозуміти, який продукт викликає симптоми харчової алергії, а що буде шукати доктор? Перш ніж взяти справу в свої руки, пропонуємо вам отримати пораду у нутриціології, члена РоСНДП Анастасії Іванівни Шалуновой.

– Анастасія Іванівна, розкажіть, будь ласка, що таке харчовий щоденник і для чого він потрібен?

– Харчовий щоденник – один з інструментів, яким користується лікар при зборі анамнезу пацієнта. Це зошит або таблиця, де мама записує інформацію, що з’їла дитина, в якій кількості, як малюк почуває себе після їжі і так далі.

При харчової алергії у дитини щоденник харчування – це відправна точка. Лікар, спираючись на інформацію в щоденнику, може частково спрогнозувати подальший перебіг алергії і дати рекомендації мамі по режиму харчування, продуктів і способам приготування їжі, розміром порцій саме для її малюка.

– Скільки приблизно ведеться харчовий щоденник при лікуванні алергії?

– Від двох тижнів до місяця. Заповнення щоденника вимагає від мами підвищеної уваги до раціону і відповідних реакцій дитини, тому тривалий час вести щоденник рідко хто може.

А якщо в сім’ї двоє або троє дітей, заповнювати щоденники харчування тим більше проблематично. Або мама буде робити це недовго, наприклад, протягом одного тижня, або їй потрібні будуть помічники.

В ідеалі – захопити в харчовий щоденник робочі дні, вихідні, свята.

Зазвичай харчовий щоденник ведеться два тижні, потім його оцінює лікар, здаються аналізи, мама отримує рекомендації. Через деякий час, якщо алергія у малюка не проходить, потрібно буде заповнювати щоденник повторно.

– Як вести харчовий щоденник при ГВ – тільки мамі або тільки дитині або необхідно заповнювати відразу два харчових щоденника?

– Якщо дитина на грудному або змішаному вигодовуванні, то харчовий щоденник краще вести і мамі, і дитині . Те, що з’їдає мама, може передаватися через грудне молоко і не підходити дитині. При штучному вигодовуванні харчовий щоденник можна заповнювати тільки на дитину.

– Мама може вести щоденник самостійно або краще спочатку звернутися до лікаря?

– Харчовий щоденник у кожного лікаря свій: своя табличка, свої пункти.

Але в реаліях нашого часу, коли запис до лікарів розтягується на кілька тижнів, я б рекомендувала знайти максимально інформативний приклад харчового щоденника в інтернеті і заповнювати його самостійно.

Прийшовши на прийом до лікаря, батьки зекономлять багато часу, так як лікар зможе дати рекомендації по харчуванню відразу. Потім, якщо для лікаря це принципово, харчовий щоденник заповнюється за запропонованою ним формою.

– Чи можна вводити нові продукти під час ведення харчового щоденника?

– Чи не можна, а потрібно. Для цього і ведеться харчовий щоденник дитини. Вводити нові продукти краще один раз в чотири-п’ять днів , щоб побачити реакцію на ту чи іншу харчування.

– Чи існують часові орієнтири: коли приблизно проявляються симптоми, якщо дитина з’їла алерген?

– Може пройти від декількох хвилин (наприклад, набряк Квінке, і тут потрібна реанімація) до декількох днів (зазвичай 3-4 дні).

– Як вести харчовий щоденник при алергії? Які відомості записувати обов’язково?

– Ведення харчового щоденника – важливе питання. Обов’язково записується вид продукту, кількість з’їденого (в ідеалі треба зважувати всі на кухонних вагах), час прийому їжі, спосіб приготування, напої – коли їх пили і які, чи ретельно пережовував їжу дитина, дозволяли ви собі слабкості (наприклад, продукти не по віку малюка).

Якщо дитині даються медичні препарати, то час їх прийому теж потрібно вказувати в харчовому щоденнику.

У щоденниках мами відображають стан шкіри і дихання малюка після їжі, його фізичну активність, емоційний стан протягом дня, враховується і наявність тварин в будинку.

Варіації на тему, звичайно ж, можливі, і щоденник може змінюватися в кожному конкретному випадку (наприклад, грудне вигодовування і висип у дитини, алергія на прикорм, харчова нестерпність або алергія на білок коров’ячого молока).

завантажити pdf

завантажити pdf

– Анастасія Іванівна, які помилки допускають батьки при веденні харчового щоденника?

– Деякі батьки несерйозно ставляться до щоденника харчування своєї дитини. Найголовніше правило при його заповненні – «з’їв – записав» . А мами іноді сідають і заповнюють щоденник відразу на кілька днів. Але важлива інформація, на яку мама не звернула уваги або забула, може бути необхідна лікаря.

– Чи можуть батьки самостійно розшифрувати записи харчового щоденника або краще звернутися до фахівця?

– Спостережні мами можуть і без щоденника помітити, що у дитини йде алергічна реакція на той чи інший продукт. Але призначати медичні аналізи лікар буде тільки після заповнення харчового щоденника. Самі лікарі сперечаються між собою, які лабораторні дослідження інформативніше. Деякі випадки вимагають і звернення в КВД (шкірно-венерологічний диспансер).

– Чи можна поставити діагноз «харчова алергія» тільки по записах харчового щоденника?

– Не тільки мамині домашні спостереження в щоденнику будуть потрібні лікаря. Харчовий щоденник – це лише один з інструментів при зборі анамнезу. Лікар спитає і про вагітність, і про пологи, і про вид годування.

Не варто забувати і про перехресних видах алергії.

Наприклад, мама дворічки може дізнатися, що у дитини алергія на пилок берези, а до дев’яти років у того ж дитини розвинеться алергія, наприклад, на огірки і свіжу моркву (при цьому варена морква не буде алергеном).

Мама і так помітить, що з’явилася реакція на продукти харчування. Але з щоденником харчування вона швидше дізнається, на що конкретно алергія, і зможе скорегувати раціон дитини, щоб зайвий раз не випробовувати дитячу імунну систему.

– Чи можна вилікувати алергію без харчового щоденника?

– Випадки, звичайно, бувають різні. Хтось ходить по лікарях, виконує всі рекомендації, а результату немає. Потім пробує гомеопатію і альтернативні методи лікування. Все індивідуально. Але, на мій погляд, харчовий щоденник дуже інформативний при будь-якому вигляді лікування.

– У яких ще випадках, крім алергії, може стати в нагоді харчовий щоденник?

– Харчовий щоденник часто ведуть при схудненні, наборі ваги. Щоденником користуються, щоб відстежити не тільки калорії, але і споживання добових норм вітамінів і мінералів. Для жінок такий щоденник буде інформативний і під час вагітності, і в період годування грудьми.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *